» »

AMD pripravlja obilico strežniških novosti

AMD pripravlja obilico strežniških novosti

Sistem Seamicro z visokim številom jeder

vir: AnandTech
AnandTech - Jasno je, da AMD na področju namiznih, relativno visoko zmogljivih procesorjev bolj ali manj stagnira. A to morda ni tako hudo, kot se je zdelo še pred leti, saj je ta del računalniškega sveta zadnjih nekaj let v upadanju. Po drugi strani beležimo rast mobilnih naprav, ki pa so procesorsko relativno šibke. Posledične se vedno bolj in bolj zanašajo na oblačne storitve, torej na strežnike. AMD počasi koraka proti varčnim čipom, namenjenim mobilnim napravam (majhni in lahki prenosniki, tablični računalniki), a še več stavijo v strežniškem svetu. Strategija zna biti odlična, saj so predstavili nekaj zanimivih novosti, nasploh pa strežniški svet prinaša višje dobičke. Pri AMD-ju največ očitno stavijo na mikrostrežnike, zelo varčne in nizko zmogljive sisteme. Ponudniki storitev kupijo zaključeno enoto z nekaj 10 sistemi, prek katerih se opravila razdelijo samodejno oz. se posamezni sistemi izklopijo, če niso zasedeni.

Prve korake v to smer so pri AMD-ju naredili s prevzemom podjetja SeaMicro, ki je začelo s strežniki, osnovanih okrog procesorjev Atom, nato pa dodobra zaživelo, ko so jih zamenjali za zelo varčne procesorje Xeon. Prav Atomom naj bi konkurirali prvi AMD-jevi novinci, Opteroni iz serije X. Serijo bosta sprva predstavljala dva čipa, X2150 in X1150. Oba sestavlja četverica jeder, osnovanih na arhitekturi Jaguar (osemjedrniki na enaki arhitekturi so srce Xbox One in PlayStation 4), medtem ko čip X2150 vsebuje še 128 senčilnikov 2. generacije arhitekture GCN (iz družine Radeon HD 8000). Poraba naj bi pri 1 GHz znašala vsega 11 oz. 9 W, a bo pri 2 GHz X1150 porabil že 17 W, kjer bo približno dvakrat hitrejši od Atoma z enako frekvenco. Vseeno bodo prednosti pri zmogljivosti višje, kot izgube učinkovitosti.

Povsem jasno je, da se svet premika v čase, ko bo težko kupiti procesor brez grafičnega čipa. Prav ta ideja je bila razlog, da je AMD pred leti kupil grafičnega giganta ATI. Svoje načelo, včasih poznano pod imenom Fusion, bodo končno sparili tudi z bolj običajnimi Opteroni. Procesorji s kodnim imenom Berlin bodo namreč zamenjali varčna modela Opteron 4310 EE (4 jedra Piledriver) in Opteron 4376 HE (8 jeder Piledriver), vsebovali pa bodo štiri jedra Steamroller in grafični čip, osnovan na naslednji generaciji Radeonov, torej verjetno 2. generaciji arhitekture GCN, tako kot Opteron X2150. S porastom števila GPU-jev v (strežniških) procesorjih naj bi vključevanje kode, ki bo grafične čipe izkoriščala, postalo popolnoma trivialno opravilo. Zmogljivost procesorskih jeder naj bi bila približno dvakrat višja od Opteronov X, nasploh pa naj bi zahvaljujoč vgrajenemu grafičnemu čipu dobili zmogljivejše in nekoliko bolj učinkovite (čeprav rahlo bolj požrešne) čipe od trenutnih Opteronov, osnovanih na arhitekturi Piledriver.

Serija 6300 ne bo doživela večjih sprememb, saj bo še vedno osnovana na arhitekturi Piledriver, a bo ta nekoliko osvežena za nižjo porabo. Osveženi čipi s kodnim imenom Warsaw bodo na voljo v začetku leta 2014.

Nedvomno je najpomembnejši del novosti serija procesorjev s kodnim imenom Seattle. Gre za sistemske čipe, v katerih bo teklo do 8 oz. do 16 jeder ARM. Šlo bo za arhitekturo A57, torej visoko zmogljiv čip, na moč podoben čipom A15, le da ima podporo za 64-bitne operacijske sisteme in temu primerno obsežnejše naslavljanje pomnilnika. Sistemski čipi poleg lepega števila jeder, ki bodo očitno tekla s prek 2 GHz, vsebujejo še 10-gigabitni mrežni krmilnik, SATA krmilnik z visokim številom priključkov, modul za enkripcijo ter lep nabor tehnologij, ki jih je AMD prejel s prevzemom Seamicro (npr. TIO - Turn It Off, ki izklaplja posamezna vozlišča velikega strežniškega paketa, če ta niso v uporabi, ter Seamicro Freedom Fabric za povezovanje med malimi sistemi).

Vsi novinci bodo izdelani v 28 nm proizvodnem procesu. S celotnim naborom novosti pri AnandTechu ocenjujejo, da bodo mikrostrežniki postali pomemben del trga, AMD pa v letu 2014 spet pomemben igralec na njem.

8 komentarjev

pegasus ::

Dogovorjen sem, da naslednji teden dobim rezultate benchmarkov seamicro kište.

Sicer se trenutno na mikroserver segmentu pozicionirajo trije večji igralci:
* supermicro z microcloud rezinicami (12 nodeov v 3U škatli)
* HP moonshot s calxeda SoCi (škatla ima pasivni backplane, vanjo se lahko vtakne karkoli kar sede v slot (ssdji, dspji, ...), komunikacijo na pinih definira kartuša in ne škatla)
* AMD seamicro (škatla ima aktivni backplane, vrhunski fabric)

Med manjšimi je npr. še Boston z originalno calxeda škatlo, kjer je interkonekt med SoCi 10GbE.

Zadeve so zelo mikavne za domači (heh, "mikro") trg, ker lahko dejansko nadomestiš cel par let star datacenter z eno tako škatlo. HPjaši se npr. že hvalijo, da hp.com laufa na eni fully loaded moonshot škatli.

Sicer pa vsi nestrpno čaka(j/m)o 64bit arme, če jih AMDju uspe obelodaniti še letos, jim bo vrednost delnic spet narasla ;)

D3m ::

Poročaj, ko dobiš rezultate.
|HP EliteBook|R5 6650U|

PrimozR ::

pegasus saj vidiš, da so novosti planirane za Q1 2014...

D3m ::

PrimozR je izjavil:

pegasus saj vidiš, da so novosti planirane za Q1 2014...


Planirano za Q1 2014 ja. Prototipe ali ES pa že imajo.
|HP EliteBook|R5 6650U|

pegasus ::

Ja ... proce bomo še malo čakali, seamicro pa imajo stranke že v produkciji in so zadovoljne.

D3m ::

Zanimivo, hvala za link.
|HP EliteBook|R5 6650U|

pegasus ::

Medtem ko čakam, seamicro web site je že lepo opremljen z materiali, whitepaperji in use casei. Če bi le imel take škatlice pred petimi leti ...

pegasus ::

Še en seamicro uspeh: Verizon.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

AMD-jeve novosti v letih 2015-2016

Oddelek: Novice / Procesorji
4713896 (10641) hojnikb
»

AMD je napovedal nove Radeone in TrueAudio (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Grafične kartice
5529039 (21289) BaToCarx
»

Radeon 7790 prihaja

Oddelek: Novice / Grafične kartice
329640 (7532) Jst
»

Trinity za namizje testiran (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
5214914 (12882) Reycis
»

Llano in Bulldozer šele poleti

Oddelek: Novice / Procesorji
185886 (4694) PrimozR

Več podobnih tem