»

Tožba proti AMD-ju zaradi zavajanja glede števila jeder

Ars Technica - Pričakovali bi, da je število jeder precej enoznačna značilnost procesorja, s katero se ne da manipulirati, a bi se zmotili. Tudi ne gre za Intelov HyperThreading, ki ga tudi oglašujejo kot takega in je vsem jasno, da ima quad-core procesor štiri fizična jedra. Ne, AMD je doletela skupinska tožba zaradi procesorjev Bulldozer, ki so jih svoj čas oglaševali kot osemjedrnike, čeprav je realnost drugačna.

AMD je "izumil" novo komponento in jo poimenoval modul, v katerem sta dve "jedri". Ti...

106 komentarjev

Bo na 20 nm prvi Xbox One?

S 363 mm² površine je čip Xbox One precej velik kos silicija

vir: techPowerUp!
techPowerUp! - Ni skrivnost, da AMD in NVIDIA že težko pričakujeta 20 nm litografijo pri svojem dobavitelju, TSMC-ju. Ta je proizvodnjo sicer že zagnal, a le za čipe z nizko porabo (Applov A8), kjer je postopek izdelave nekoliko drugačen, kot za bolj zmogljive grafične in sistemske čipe, ki jih najdemo na naših grafičnih karticah in v konzolah. AMD je namreč dobavitelj sistemskih čipov za PlayStation 4 in Xbox One, ki uporabljata osemjedrnik Jaguar z grafičnim jedrom Radeon, medtem ko Wii U uporablja AMD-jev grafični čip z ločenim procesorskim jedrom na istem pakiranju (grafični čip izdeluje Renesas,...

18 komentarjev

AMD predstavil svoji prvi strežniški procesor na ARM

Referenčni dizajn matične plošče

Ars Technica - AMD je predstavil Opteron A1100, ki so ga bežno razkrili v začetku leta. Posebne pozornosti je vreden zato, ker gre za prvi strežniški procesor, ki ga je AMD izdelal na arhitekturi ARM.

Opteron A1100 Seattle ima osem 64-bitnih jeder ARM Cortex A57, ki so izdelani v 28 nm-tehnologiji. Paroma si delijo 1 MB drugonivojskega predpomnilnika, medtem ko je 8 MB tretjenivojskega predpomnilnika skupnega. Pomnilniška krmilnika podpirata DDR3 in DDR4 do skupne kapacitete 128 GB. Čip ima osem povezav za PCIe 3.0, osem vodil za SATA 3.0, dvakrat 10-gigabiten ethernet, I2C, SPI, UART. V kriptografskem koprocesorju najdemo vrsto namenskih vezij za AES, šifriranje z eliptičnimi krivuljami, RSA, SHA ter...

48 komentarjev

Ruska vlada želi menjati vse Intel/AMD procesorje z doma izdelanimi ARM čipi

Čipi bodo dobili ime po sladkovodnem jezeru Bajkal.

vir: Wccftech.com
Wccftech.com - Ruska državna tiskovna agencija ITAR-TASS je pravkar najavila namero ruske vlade, da v nekaj letih zamenjajo vse vladne računalnike z Intelovimi in AMD-jevimi procesorji z novimi računalniki z doma narejenimi, na ARM-u baziranimi SoC čipi po imenu "Baikal" (poimenovanim po Bajkalskem jezeru). Na ta način se želijo rešiti nevarnosti, da bi bil v osrednjih čipih prisoten takšen ali drugačen ameriški backdoor.

Čipi bodo narejeni po mikroarhitekturi ARM Cortex-A57, izdeloval pa jih bo domači proizvajalec superračunalnikov T-Platforms, ob pomoči vojaškega dobavitelja Rostec in državnega tehnološkega giganta Rosnano. Štirijedrni čipi s frekvenco 2GHz naj bi bili na voljo že naslednje leto, osemjedrniki pa leto potem. Namenjeni so tako za...

151 komentarjev

AMD predstavil svoj prvi ARM-jevski strežniški čip

AnandTech - Potem ko je AMD pred poldrugim letom napovedal sodelovanje z ARM-jem pri razvoju 64-bitnih strežniških procesorjev na tej arhitekturi, je naposled tako daleč. AMD je danes predstavil Opteron A1100, ki je v resnici 64-bitni čip ARM Cortex A57.

Procesor SoC (System on a chip) bo imel osem jeder s frekvenco nad 2 GHz. Vsak par jeder bo 1 MB drugonivojskega predpomnilnika (skupaj 4 MB), medtem ko bo 8 MB tretjenivojskega predpomnilnika skupnega. AMD je pripravil nov pomnilniški krmilnik, ki podpira DDR3 in DDR4 (na referenčni platformi, ki jo bodo izdali, bo to do 128 GB), krmilnik za PCIe 3.0 in 6-gigabitni SATA z osmimi priključki ter dvakrat 10-gigabitni ethernet. Čipe bo v 28 nm-tehnologiji proizvajal GlobalFoundries.

Kdaj bodo novi procesorji na voljo? AMD...

14 komentarjev

AMD bojda razvija ARM procesor za tablice

Viziova 11,6'' tablica je ena redkih, ki uporablja AMD-jev procesor Fusion

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Pri AMD-ju so že pokazali zelo varčne procesorje Fusion, osnovane na arhitekturi x86, ki naj bi se uporabljali v tabličnih računalnikih. Seveda je bilo zraven vključeno še grafično jedro, a splošna težava teh čipov je, da jih praktično ne vidimo na trgu. V svetu mobilnih telefonov in tablic večinoma kraljuje ARM, z izjemo Intela, ki se trudi odrezati svoj del pogače. Pri AMD-ju so tako sprejeli namig, saj bojda pripravljajo nove čipe, v katerih bodo namesto procesorskih jeder x86 uporabljena jedra ARM Cortex-A53 oz. A57. Gre za 64-bitni jedri, kjer je A53 naslednik Cortex-A7, torej gre za manj zmogljivo, bolj varčno jedro, medtem ko je Cortex-A57 64-bitni...

40 komentarjev

AMD pripravlja obilico strežniških novosti

Sistem Seamicro z visokim številom jeder

vir: AnandTech
AnandTech - Jasno je, da AMD na področju namiznih, relativno visoko zmogljivih procesorjev bolj ali manj stagnira. A to morda ni tako hudo, kot se je zdelo še pred leti, saj je ta del računalniškega sveta zadnjih nekaj let v upadanju. Po drugi strani beležimo rast mobilnih naprav, ki pa so procesorsko relativno šibke. Posledične se vedno bolj in bolj zanašajo na oblačne storitve, torej na strežnike. AMD počasi koraka proti varčnim čipom, namenjenim mobilnim napravam (majhni in lahki prenosniki, tablični računalniki), a še več stavijo v strežniškem svetu. Strategija zna biti odlična, saj so predstavili nekaj zanimivih novosti, nasploh pa strežniški svet prinaša višje dobičke. Pri AMD-ju največ očitno stavijo na...

8 komentarjev

AMD licenciral ARM Cortex A5

Wired News - Zgodilo se je, kar smo potihoma pričakovali že dlje časa. AMD, ki je doslej izdeloval le čipe na arhitekturi x86, je od ARM-ja licenciral Cortex A5. Gre za enega izmed enostavnejših ARM-jevih čipov, ki porabi sila malo energije in zasede ravno tako malo prostora na jedru. AMD je s tem napravil majhen korak, saj še ne bodo izdelovali čipov, ki bi v celoti temeljili na tehnologiji ARM, je pa to prvi korak v to smer, pri čemer seveda ni rečeno, da bodo to pot kdaj prehodili do konca.

AMD je še pred petimi meseci na logično...

6 komentarjev

Calxeda predstavila strežniške ARM-procesorje, HP pa strežnike

X-Bit Labs - V zadnjem času platforma ARM vedno močneje trka na vrata na področjih uporabe, ki z njeno dosedanjo trdnjavo, mobilnimi telefoni nima veliko skupnega. Microsoft je že napovedal, da bo nova verzija operacijskega sistema Windows 8 na voljo za platformo ARM, Nvidia je na CES-u najavila razvoj procesorjev ARM Denver za strežnike, lani so dobili večnitenje, v ponedeljek pa smo dočakali najavo 64-bitnih procesorjev ARM. Sedaj se nam obetajo še prvi resni strežniki s procesorji ARM, ki jih bo s čipi podjetja Calxeda sestavil Hewlett-Packard.

V Calxedi so včeraj predstavili svoje mikroprocesorje na arhitekturi ARM, ki jih imenujejo EnergyCore. Gre za integrirani sistem SoC, ki vsebuje štiri 32-bitna procesorska jedra Cortex-A9 (1,4...

21 komentarjev

AMD ne razmišlja o ARM

TG Daily - Pred kratkim so se na spletu razvila ugibanja, da naj bi AMD razmišljal o pridobitvi licence za procesorje ARM, ki bi jih nato uporabil za pogon mobilnih naprav. John Taylor iz AMD-ja pojasnjuje, da ne razmišljajo o ARM, saj je po njihovem mnenju za mobilni svet APU v naboru x86 tisto pravo.

Pravi, da ARM nima nobene opazne prednosti pred x86, še posebej ko ga primerjamo z APU-ji. Ti namreč na netbookih omogočajo enodnevno avtonomijo baterije, hkrati pa nudijo večjo računsko moč od katerekoli druge procesne enote. Hkrati podpira vrsto operacijskih sistemov, kar je dodatni razlog, da se bo x86 najverjetneje obdržal kot vodilna arhitektura. Lažje je namreč znižati porabo procesorjev x86 kakor povečati zmogljivost ARM-jev, je uradno stališče podjetja.

Globalfoundries, ki je nastal z ločitvijo livarskega dela podjetja iz nekdanjega...

3 komentarji