» »

Zahteva profesorja po skeniranju knjige

Zahteva profesorja po skeniranju knjige

LuiIII ::

Nek profesor od svojih študentov zahteva, da poskenirajo celotne knjige s katerih delajo seminarsko nalogo. Ne gre za strokovno literaturo ampak za leposlovje. Iz knjige je potrebno obdelati samo eno zgodbo, zahteva pa skeniranje celotne knjige, ki ima lahko po nekaj sto strani, se sprašujem o pravem pomenu teh seminarskih nalog. Ali je taka zahteva sploh legalna? In če ni, kam lahko prijavim take zahteve?
Seveda vem kako se nekaj sto strani debelo knjiho lahko relativno hitro skenira, pa vendar ...

mailer ::

Ti ni niti smiselno še manj pa dovoljeno, saj so knjige zaščitene z avtorskimi pravicami.

LuiIII ::

Kaj naj se torej naredi? Naj se knjiga poskenira z neko zahtevo (mail) po skeniranju in izroči profesorju ter se ga na to prijavi? Komu?

mailer ::

Prijavi naj se ga najprej ravnatelju ali kakšni odgovorni osebu v šoli. Za začetek. Še vedno pa je bolje, da se prej o tem raje pozanimaš na šoli oz fakulteti glede na to, da si omenil študente.

LuiIII ::

Verjetno je finta v tem, da tudi "sošolcem" zadeva smrdi, če ne drugače vsaj s stališča skeniranja nekaj 100 strani teksta.

gendale ::

poišči na netu pdf knjige pa ti ne bo treba skenirat
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

Hayabusa ::

Obvesti založbo, ki je knjigo izdala IN dekanat & sedež univerze (če gre za Univerzo v LJ/ MB) ali pokliči na 113, te bodo usmerili naprej.

PaX_MaN ::

Iz knjige je potrebno obdelati samo eno zgodbo, zahteva pa skeniranje celotne knjige, ki ima lahko po nekaj sto strani, se sprašujem o pravem pomenu teh seminarskih nalog. Ali je taka zahteva sploh legalna? In če ni, kam lahko prijavim take zahteve?

Lih kopiranje cele knjige mora bit:
Privatno in drugo lastno reproduciranje

50. člen

(1) Ob upoštevanju 37. člena tega zakona je reproduciranje že objavljenega dela prosto, če je izvršeno v največ treh primerkih in če so izpolnjeni pogoji iz drugega ali tretjega odstavka tega člena.

(2) Fizična oseba lahko prosto reproducira delo

1. na papirju ali podobnem nosilcu z uporabo fotokopiranja ali druge fotografske tehnike s podobnimi učinki,

2. na katerem koli drugem nosilcu, če to stori za privatno uporabo, če primerki niso izročeni ali priobčeni v javnosti in če pri tem nima namena dosegati neposredne ali posredne gospodarske koristi.

(3) Javni arhivi, javne knjižnice, muzeji ter izobraževalne in znanstvene ustanove lahko za lastne potrebe prosto reproducirajo delo na kateremkoli nosilcu, če to storijo iz lastnega primerka in če pri tem nimajo namena dosegati neposredne ali posredne gospodarske koristi.

(4) Reproduciranje po prejšnjih odstavkih tega člena ni dovoljeno glede pisanih del v obsegu celotne knjige, grafičnih izdaj glasbenih del, elektronskih baz podatkov in računalniških programov ter v obliki izvedbe arhitekturnega objekta, če ni s tem zakonom ali s pogodbo drugače določeno.

(5) Ne glede na prejšnji odstavek je pod pogoji iz prvega odstavka tega člena prosto:

1. reproducirati pisano delo v obsegu celotne knjige, če je njena naklada izčrpana že najmanj dve leti;

2. reproducirati grafično izdajo glasbenega dela z ročnim prepisovanjem.

LuiIII ::

In kako naj izvem ali je njena naklada izčrpana že dve leti?

LuiIII ::

OK glede na to da je knjiga še v prodaji in da nekako ni videti, da je ne bi bilo na zalogi 5. člen ne pride v upoštev. Knjiga ni poceni, daleč od tega. kljub temu je delo (ure) vloženo v skeniranje vredno več.

LuiIII ::

Pa še nekaj je. Knjiga je v privatni lasti. Glede na to, da ima profesor seznam knjig iz katerega študent lahko izbere eno še nezasedeno, je več kot očiten namen izrabe pridobivanja (zastonjske digitalizacije) del. Sicer pa ali kdo pozna koga, ki za omenjeno skeniranje knjige lahko izda račun ali pisno zavrnitev skeniranja?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LuiIII ()

Hayabusa ::

Kaj sedaj trolaš, tovrstna praksa je čisto navadno izkoriščanje profesorja.
Kam se lahko obrneš sem napisal.

Akcija !

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hayabusa ()

dope1337 ::

Lahko probaš, obstajajo možnosti, da boš dosegel svoje (to kar od vas zahteva je res nesmiselno - če boste iz celotne knjige res morali povzeti samo del le-te, ni pa protizakonito - datum naklade je naveden v knjigi afaik).

Je pa res, da znajo nekateri profesorji to vzeti, kot napad na njihov način dela, kar ponavadi ne pomeni nič dobrega (seveda so tukaj tudi svetle izjeme).

Nevem no ... stvar je na tebi. Bi ti pa močno priporočal, da če se boš že spustil v to, se še mal s sošolci pomen, da boste nastopili kot razred.
"Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree
it will live its whole life believing that it is stupid."
-Albert Einstein

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: dope1337 ()

RockyS ::

Zakaj se tukaj javno ne objavi imena in priimka tega profesorja in tudi fakultete? Potem pa lahko VSI pošljemo mail tej univerzi da vas profesor sili v kršenje zakona in da VI tvegate tožbe.

Česa te je strah? Kurc gleda starega, tak ga boš samo par let gledal. Če pa ga vržejo iz službe pa kaj zdaj, je dosti mladih, ki ga lahko nadomestijo, glede na njegovo tehniko pa tak ni kaj prida profesor.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kaj v točnem pomenu piratstvo pomeni.

Oddelek: Loža
195368 (4917) St235
»

T-2 ukinil časovni zamik na kanalu a in poptv

Oddelek: Zvok in slika
132755 (2006) francek1
»

Francija pripravlja ostrejšo protipiratsko zakonodajo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
13915729 (11041) redo
»

Naredite si pred kopiranjem zaščiten CD

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
234808 (3567) Matrin
»

kako presnamem zaščiten cd

Oddelek: Pomoč in nasveti
91555 (1417) kuglvinkl

Več podobnih tem