» »

Računalniška srednja šola

Računalniška srednja šola

metalrullz ::

Zanima me kaj se dela na računalniški srednji šoli....
Kaj delaš na začetku leta kaj na koncu....
Kaj vse se naučiš v vseh 4-ih letih....



Najlepša hvala že vnaprej za odgovore...

BCSman ::

brezveze, pejt kjer so ženske, zdravstvena, frizerska, trgovska..

Bananovec ::

BCSman je izjavil:

brezveze, pejt kjer so ženske, zdravstvena, frizerska, trgovska..

Zdravstvena je nekje na stopnji gimnazije. Če se nimaš namena učiti, je za te 4 letni program odveč.
Its only copying if samsung does it. And unless we patent this in 5 years,
this is the shittest tech ever ... and we'll sue you.
Regards, Apple

galu ::

metalrullz je izjavil:

Zanima me kaj se dela na računalniški srednji šoli....
Kaj delaš na začetku leta kaj na koncu....
Kaj vse se naučiš v vseh 4-ih letih....



Najlepša hvala že vnaprej za odgovore...


Pred par leti veljalo pravilo, da so npr. na SERŠ-u v 1. letniku bili malo boljši kot vse ostale gimnazije v tehničnih predmetih, pozneje pa je gimnazija pridobivala vedno več prednosti (tudi na njihovem terenu). Če primerjaš rezultat splošne mature kakih tehničnih šol in gimnazij je razlika ogromna, pravtako pa neko splošno znanje.
V glavnem: če hočeš biti kak programer, idi na rač. šolo, ker te na gimnaziji nič takega ne naučijo (razen če je kak izbirni predmet npr. informatika'). Če pa še nisi ziher kaj bi bil pa imaš na gimnaziji odprte čisto vse možnosti, ker te največ naučijo.

Poznam kar nekej ljudi, ki so hudo obžalovali da so se vpisali na elektrotehnične/tehnične šole, ne pa ne gimnazije, pa tudi kar nekej ki so zlo srečni da se jim ni bilo treba učiti vsega ostalega BS-a ki ga gimnazije naučijo :)

aja btw, primer med zdravstveno in gimnazijo:
2 sta se pred par letmi izpisala iz sred. zdrav. v 2. letniku. Oba sta bila obe 2 leti odlična tam. Potem, ko sta prišla na ('mojo') gimnazijo v 3. letniku, je eden od njiju imel 3 predmete popravca (bio, kem, fiz), eden pa je lih z 2.3 povprečjem skoz prišel.
Seveda pa je tudi zlo odvisno na kero gimnazijo hodiš...
Tako to gre.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: galu ()

z3ro ::

Sam hodim v 4.letnik programa elektrotehnik računalništa (smo zadnja generacija, tanovi so pure računalničarji-brez štroma, kar je če te zanima ta smer boljše). No trenutno nimam pojma niti o programiranju niti o štromu, ker se učimo vsakega nekaj, profesor za algoritme in programske jezike pa še sam ne ve napisat simpl c++ programa. Meni osebno je žal da sem se tak odločo sam jbg...drugače pa če te kompi pa programiranje uber zanimajo, je tanov program odličn. Učijo se C# mislim da (mi smo še na C/C++), predmetnik je 3x boljši, pri praksi dejansko uporablajo kompe (mi smo lotal žice pa delal podaljške)...

metalrullz ::

Kaj pa približno delajo pri praksi z računalniki??
Aja....pa kaj je predmetnik :S....???

z3ro ::

Pr praksi zdej postavljajo FTP/http srežnike,spoznavajo CMD/linux ukaze, nastavljajo omrežje, routerje..skratka stvari ki ti pridejo prav...mi smo šele zdaj v 4. letniku pri praksi začeli delat na računalnikih..
Predmetnik je pač nabor predmetov, ki je velik bolši kot naš. Vse je usmerjeno k računalništvu.

jizzer ::

@z3ro
V ljubljani? V Mariboru mi nič od naštetega ne delamo. Trenutno mamo prakso samo pri informatiki in ERA (Elektrotehnika v računalništvu) kjer samo neke vodnike skup lotamo. Nevem mogoče kdaj v prihodnosti bomo res kake strežnike postavljali pa ukaze spoznali (čeprav sem se dozdaj dosti več čene vedel od prej, drugače pa z neta naučil med drugim tudi delnega programiranja, tak da me to najmanj skrbi)

LP

P.S.: aja pa res je da še komaj prvi letnik ampak vseeno.

z3ro ::

jizzer je izjavil:

@z3ro
V ljubljani? V Mariboru mi nič od naštetega ne delamo. Trenutno mamo prakso samo pri informatiki in ERA (Elektrotehnika v računalništvu) kjer samo neke vodnike skup lotamo. Nevem mogoče kdaj v prihodnosti bomo res kake strežnike postavljali pa ukaze spoznali (čeprav sem se dozdaj dosti več čene vedel od prej, drugače pa z neta naučil med drugim tudi delnega programiranja, tak da me to najmanj skrbi)

LP

P.S.: aja pa res je da še komaj prvi letnik ampak vseeno.

ne..V Celju..meni je zdajšnji program zakon proti našemu..ne vem pa če mate v Mb enako..
;)

Dominik1 ::

Sem opazil da imate pogovor o računalniški šoli, obiskujem deveti razred, in me zanima kake ocene potrebuješ za računalniško šolo(moje povprečje je pravdobro(4))! Če kdo ve naj napiše! :)

techfreak :) ::

Odvisno od omejitev.

bluefish ::

Ja, odvisno od omejitev, vendar s 4 ne bi smelo biti večjih težav.

RapMCBattle ::

Slišal sem da je šola bolj težja. Je to res? :)

z3ro ::

pravdobro je bilo, ko sem se sam vpisal dovolj, da nisem imel težav pri vpisu (je bla tudi omejitev, sam sem bil pravdober).
@RapMCBattle: mja meni se zdi da bi kako strojno/medijsko naredil dost bolj na izi kot pa računalniško. Baje, da je računalniška ena težjih,ja. sam če se mal potrudiš ni problema.

compaq ::

jaz obiskujem srednjo računalniško in sem več kot zadovoljen saj je dejansko pogledamo poklic prihodnosti, ja glede punc: pač bolj malo jih je oz. jih sploh ni, ja v prvem letniku sem bolj spoznaval računalnike preko papirja v drugem letniku pa v živo(nalaganje OS, menjava komponent, varovanje osebnih podatkov itd.) samo glej da boš imel pred začetkom že malo predznanja torej katere sisteme poznamo kaj je sploh v računalniku....malo že lahko začneš tudi študerat o praksi drugače pa odlična izbira

mijaw111 ::

Se opravičujem za pozen odgovor. Sem moral poskrbeti za proxy, email, novi st račun in vse ostale stvari, da ne bo prišlo do morebitnih tožb. Vsi vemo, da so profesorji že užaljeni, če jih ne nagovorimo z njihovim nazivom, kaj šele, da jih javno "blatiš" :)

Da vam povem realno situacijo računalniške šole - smer elektrotehnik računalništva, vsaj te v Mariboru (verjamem pa, da so vse slovenske podobne). Na informativnih dnevih so nam govorili "računalništvo je poklic prihodnosti", "tako zelo je iskano, da včasih hodijo podjetja sem spraševat za delavce in se skoraj stepejo za tistih 20 dijakov", kazali so nam, kako pri praksi delajo 3D animacije, uporabne programe, itd. in stvari demonstrirali. Nič od tega ni bilo res. V bistvu v štirih letih ni noben tam videl niti ene računalniške komponente v živo, kaj da bi še z njimi kaj počel.

V prvem letniku je bila praksa večinoma splošna. Varnost pri delu; kovinarstvo (nekakšna dela, ki bi bolj spadala v strojno šolo - "tu imaš železno ploščico, uporabi pilo in jo zbrusi za 1cm"); elektronika (spajkanje kocke); računalništvo in dokumentiranje (kako se uporablja office, ms paint in ostale osnovne stvari, ki bi jih vsaki že od prej moral vedeti); elektrotehnika (edina dobra praksa prvega letnika, ko si se naučil nekaj uporabnega... merjenje z inštrumenti in podobno). Ostali ne-tehniški predmeti so bili splošni - geografija, matematika, slovenščina, športna vzgoja, umetnost...prvi letnik je bil isti za vse smeri, zato sem komaj čakal na drugega, da bi končno začel z računalništvom.

Drugi letnik: odpadejo skoraj vsi elektro predmeti (razen digitalne tehnike in elektronike, ki so za moje pojme edina naučila nekaj uporabnega - programiranje kontrolerjev, izdelava in jedkanje vezij, logične operacije,...). Prišel je novi računalniški predmet - algoritmi in programski jeziki (C++). Končno en koristen predmet, ki nas bo naučil nekaj o izbrani smeri... v sanjah ja. Profesorica ni razložila čisto nič, vsaka ura se je začela z "napišite program, ki naredi to pa to", potem 30min čakanja, zadnjih 15 min pa je edini sošolec z nekaj znanja (ki ga seveda ni dobil na Seršu) napisal rešitev na tablo in ostali smo prepisali. To se je dogajalo do konca 4. letnika. V glavnem...v srednji sem imel programiranje komaj 2, na faksu pa 10 brez obiskovanja predavanj in učenja.

Tretji letnik: pridejo 3 novi računalniški predmeti - računalniška omrežja, računalniške komponente in podatkovne baze. Računalniška omrežja bodo všeč vsakemu, ki ima rad "piflanje" (na konferenco moraš vedeti odgovore za več kot 100 vprašanj, profesor seveda reče "povejte s svojimi besedami, ne dobesedno iz knjige", a ti da 1, če stvar ni dobesedna; eno vprašanje ima odgovor za več kot 5 stavkov) in posiljevanje s slovenščino (ni šans, da bi kdaj rekel hubu koncentrator, switchu stikalo, cd-ju zgoščenka in flash pomnilniku bliskovni pomnilnik... je veselje, ko si na googlu hočeš poiskati kaj več o tem, a preprosto ne najdeš). Računalniške komponente so bile še kar ok, samo je ime predmeta malo falirano - boljše bi bilo npr. PIC kontrolerji. Podatkovne baze...brez komentarja, še sedaj malokdo od bivših sošolcov (vključno z menoj) ne zna narediti niti ene enostavne relacije.

Četrti letnik: nobenih novih predmetov, razen pri računalniških komponentah se končno začne snov, ki bi jo pri smeri pričakoval vsa leta - seveda, če si zaostal v letu 1998 in so ti všeč Pentium 1 procesorji in 440BX chipset, v glavnem stvari, ki so zastarele že leta 2000. Sam sem namesto BX-a narisal novejši Intelov chipset (BX je mrtev..pustimo ga tam kjer je) in je profesor trdil, da sem si stvar izmislil... toliko o dodtanem izobraževanju in seminarjih učiteljev.


Še nekaj faktov:

"Računalništvo je poklic prihodnosti" - NE, ni res oz. vsaj v Sloveniji. Delo iščem že nekaj let in nikjer ne rabijo nobenega izkušenega serviserja. Skoraj vsaka štajerska vas ima svoj s.p. pc servis, a ima vsaki vsaj 2000€ izgub (vir: ajpes) in skoraj nič znanja. Bi sam ustanovil podjetje, samo bi vsak rad vse zastonj (npr. 50€ je bilo preveč za obnovo 500gb podatkov s pokvarjenega diska; v tujini računajo podobno vsoto za nekaj mb).

"V računalniški šoli se bom naučil programirati in izdelovati igre ter uporabne programe" - NE, ni res. Naučiš se samo osnove (če se sploh lahko naučiš brez razlage...), ki ti ne koristijo čisto nič. Kakšna boljša knjiga za C++ obdela snov treh letnikov v prvih 20 straneh.

"V računalniški šoli bomo cele dneve pri praksi popravljali računalnike" - NE, ni res. V štirih letih ne vidiš nič v živo, niti starih komponent. Največ kar dobiš so prosojnice in powerpoint prezentacije s (zastarelimi) komponentami prejšnjega stoletja.

Mi je kar pošteno žal, da se nisem vpisal v kakšno drugo smer oz. 3 letno poklicno šolo in bi zdaj vsaj imel službo. Sedaj so se stvari spremenile, a profesorji so ostali isti, ker pomeni, da ni razlike v pridobljenem znanju. Če že hočeš delati kaj v zvezi z računalništvom se rajši vpiši v gimnazijo in potem na feri/fri faks; vsaj ne boš imel v prvem letniku težav z matematiko.

Adoo ::

@metallrulz To kar ti je napisal Miijaw111 je ČISTA RESNICA jaz sem hodil oz. še hodim v zadnji letnik EL. tehnik računalništva in je situacija zelo podobna. Svetujem ti da greš tehniško gimnazijo in se potem vpišeš na FRI/FERI zaradi tega da neboš imel probleme z MAT tako ko je Miijaw111 povedal v svojem prejšnem postu.

ZaphodBB ::

Računalniški tehnik z Vegove tukaj.

Ko sem prišel iz srednje šole, pojma nisem imel in sem govoril podobno kot vi. Vendar pa se mi je na račun izpostavljenosti osnovnim konceptom na faxu ful odprlo. Vsi tehniki smo imeli precej manj težav kot gimnazijci, ki so prvi letnik jebal ježa (v dveh semestrih se na FRIju obdela cela srednja šola) kar je za tako zahtevno področje kot je računalništvo precej pomembno.

Tudi v praksi opažam, da so Vegovci v povprečju precej boljši od ostalih - čeprav imajo ostali boljše ocene.

Računalniški tehnik ima pomembno prednost, da imaš poklic - gimnazijskih maturantov je kot listja in trave.

mr1two ::

Tu bi tudi jaz dal glas za srednjo, mogoče eventuelno za tehniško gimnazijo(baje se da dobit potrdilo o kvalifikaciji za končano srednjo strokovno šolo, če to želiš- si tehnik, čeprav imaš narejeno gimnazijo), tako da ne izgubiš nič. Razen živcev, ker obstajajo tudi lažji načini za pridet do konca srednješolske izobrazbe :D. Imaš pa na tehniški gimnaziji kombinacijo obojega: strokovnih predmetov in splošna višja težavnost pri vseh ostalih predmetih, tako da je to izhodišče za na faks kar ugodno.
LP

GangsterYo ::

Mene pa zanima kake so možnosti za zaposlitev po končani srednji računalniški šoli in faksu.;)

mr1two ::

Odvisno koliko si izbirčen in pa koliko znanja od tebe pričakujejo. Dosti del se dobi recimo prek študentskega servisa in najraje imajo nekoga s srednjo izobrazbo, ker so pač cenejši. Tista znanja ki se pri delu uproablja pa slej ko prej vsak osvoji.
LP

GangsterYo ::

Zanima še me če v računalniško šolo lahko prideš, če imaš barvno slepoto?
Lp.

Zgodovina sprememb…

black ice ::

Zakaj ne bi mogel?

mr1two ::

Kolikor jaz vem, se barvno slepoto redko preverja. Pri računalništvu pa to nikoli ni bil nek hendikep, ki bi ti preprečeval delo. Mogoče je pa bolj zafrknjeno pri elektro stroki, če zagrabiš rjavo/črno se zna bliskat:D.

ZaphodBB ::

Za računalništvo perfekten vid ni potreben.

krispe ::

Jaz sem zdaj 3. letnik računalniške šole oz. programa "Tehnik računalništva" in moram povedat, da sem tudi jaz rahlo razočaran, to pa zato, ker se učimo samo programiranje (HTML, CSS, JavaScript, JQuery, PHP...), kar se pa strojne opreme tiče pa čista nula. Sem pričakoval, da nas bodo naučili vsaj kako je kaj zgrajeno, kako kaj delajo ampak nič...
Sam sem bol "HardWare Freak" zato sem razočaran, je pa tale prenovljen program definitivno boljši kot tisti prejšni, kjer so se še elektriko zraven učili - boooring!
Baje, da se na 3 letni računalniški šoli bolj osredotočajo na strojno opremo.

Je pa res, da če narediš 4 letno šolo si potem programer in se pri nekaterih firmah da zmeniti, da delaš kar doma spletne strani/programe, kar se pa meni zelo dopade :D

LP
MSI Z97 MPower/i7 4790K + H110/GTX 970/8GB 1866Mhz/SSD 830/760T/LG 34"

ZaphodBB ::

Kaj a zdej ni več osnov računalniške arhitekture, asembler, mikrokontrolerji ITD?

balocom ::

GangsterYo je izjavil:

Zanima še me če v računalniško šolo lahko prideš, če imaš barvno slepoto?
Lp.


na program ele. rač. nisi mogel, ker potrebuješ zdravniško potrdilo, da si sposoben nvm kaj, test pa je bil enak kot za elektro srednjo šolo, kar pomeni, da si moral ločit barve. Upaj da si kaj spremenili.
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

krispe ::

Glede na to, da sedaj učni načrt večinoma temelji na softweru in programiranju nasploh, sem prepričan, da bi tudi s tako težavo kot je barvna slepota bil sprejet na računalniško šolo.
MSI Z97 MPower/i7 4790K + H110/GTX 970/8GB 1866Mhz/SSD 830/760T/LG 34"

Jakob35 ::

JA jest mislm da je dobr vedt mal o programiranju za unga k ga to zanima ampak v sloveniji niso zmožni pokazat kej od hard-ware ampak sej to sem se ze sam naucu ker sam sestavlam kompe leptope in podobno pa vsako šaro najprej odprem pa pregledam CPU pa to

Tko da jest mislim da je se kr uredu sola ce gres pol na faks pa v ameriko.:P

krispe je izjavil:

Glede na to, da sedaj učni načrt večinoma temelji na softweru in programiranju nasploh, sem prepričan, da bi tudi s tako težavo kot je barvna slepota bil sprejet na računalniško šolo.


ja no pac bi loh

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Jakob35 ()

Halfdead987 ::

Hardware se skupaj piše.
Kako pa sestavljaš laptope? In od katere firme kupuješ ohišja? Kako paše vse skupaj?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prepis iz gimnazije na računalniško šolo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10719285 (17289) Smurf
»

Tehnik računalništva ali tehniška gimnazija

Oddelek: Šola
194446 (4022) TheKekec
»

Gimnazija ali srednja računalniška

Oddelek: Šola
296120 (5106) urosz
»

Izbira srednje šole - Računalništvo (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
6014537 (12225) amacar
»

4. letnik gimnazije (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
6926088 (24857) Smurf

Več podobnih tem