» »

Leto dni pozneje v Applu: rekordni dobički in tretjinski padec tečaja

Leto dni pozneje v Applu: rekordni dobički in tretjinski padec tečaja

Slo-Tech - Če ste lani spremljali poročila o Applovih poslovnih rezultatih, ste verjetno ostali odprtih ust. Podjetje je četrtletje za četrtletjem nizalo rekorde, razočaranje pa je bil že kvartal, ko dobiček ni bil rekorden. Kdor je torej lani kupil delnico Appla, je do danes precej zaslužil, kajne? Sploh ne. Delnica Appla je na najnižjih nivojih v zadnjem letu, kar je sprožilo pravcati preplah v Cupertinu.

Od vrha lani jeseni nekoliko nad 700 dolarji je delnica do danes izgubila že več kot tretjino vrednosti in se nahaja nekje okoli 430-450 dolarjev, odvisno od dneva in razpoloženja vlagateljev. To je tudi približno 15 odstotkov manj kot pred letom dni oziroma nekako na ravneh iz izteka leta 2011. V tem času so borzni indeksi rasli in S&P 500 je pridelal približno 10-odstotno rast, tako da se Apple ne more izgovarjati na slabe razmere na trgih. Te so, sploh glede na kondicijo svetovnega gospodarstva, naravnost fantastične.

Včeraj je Apple priredil redno skupščino delničarjev, na kateri so na široko razpravljali o ceni delnice. Kot je povedal izvršni direktor Tim Cook, delničarji niso edini nezadovoljni s ceno delnici. Nezadovoljen je on sam, nezadovoljen je tudi upravni odbor in menedžerji. Delničarji so kljub temu z 99 odstotki glasov kapitala potrdili novi stari upravni odbor in vodstvo. Kakšnih drugih presenečenj na skupščini ni bilo. Apple še vedno ne komentira projektov Apple iTV in iUra, tako da ni jasno, ali bo iz njiju dejansko kaj nastalo.

Je pa Cook povedal, da se podjetje posveča dolgoročnemu razvoju novih izdelkov in da imajo v delu nekaj zelo zanimivih izdelkov. To je nujno, če želijo obdržati rekordne dobičke in prihodke, saj se bo trg obstoječih iphonov, ipadov in ipodov sčasoma nasitil. Precej besed so namenili tudi 137 milijardam denarja in ekvivalentom, ki jih ima Apple in s katerimi - tako kaže navzven - podjetje nima nobenih pametnih načrtov. Institucionalni investitorji želijo, da Apple večji del te pogače nameni dividendam, medtem ko se podjetje tega za zdaj še brani. Dokler podjetje ne bo začelo izplačevati večjih dividend, tudi rasti cene delnice namreč ni pričakovati.

27 komentarjev

Tilen ::

Dokler podjetje ne bo začelo izplačevati večjih dividend, tudi rasti cene delnice namreč ni pričakovati.


Tako kot do pred kratkim, ko dividende sploh ni bilo, ane?
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

francek1 ::

Zakaj bi kupil delnice podjetja, katerih cena pada, dividend pa ne izplačujejo???
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

zaj_tam ::

Mislim da dividende tukaj nimajo nekega vpliva.

judoka ::

Itak da ne. Cena delnic je največ odvisna od borznih špekulacij, ostalo je marketing.

leiito ::

judoka je izjavil:

Itak da ne. Cena delnic je največ odvisna od borznih špekulacij, ostalo je marketing.


Borzna špekukacija je pa kaj? Da kupiš delnico v pričakovanju rasti cene in/ali dividend.

Apple je bil tak fenomenalen performer, da ni rabil dividend. Cena delnice je rasla na podlagi pričakovanj, da bodo spet presegli pričakovanja, v vseh ozirih. In ko so pričakovanja samo dosegli, ne pa presegli, je prišlo do korekcije. Poleg tega je Jobsova smrt prišla v za firmo neugodnem času, že takrat je bilo jasno, da bo trg reagiral s skepso do prihodnosti.

Ni pa Jobs edini problem Apple-a. Konkurenca dohiteva, če že ne prehiteva, za veliko manj denarja ponuja podobno ali malo manj, danes vsi delajo lepe dizajne, potrošnik je bolj racionalen, Apple je pred tedni za do 15% spustil cene nekaterih izdelkov. Nujno morajo povsem spremeniti tudi cenovno politiko za Cloud, ki je izjemno drag, Microsoft ti da 1T zastonj.

+ v tem trenutku nimajo nove igračke, izzvemši morda uro. Marec je sicer tradicionalno mesec novosti, ampak novega iPada, prozornega, kot kaže še ne bo, Mini z retino pa ni baš nek hud korak naprej. Na vse to je trg pač reagiral, čeprav gre Applu finančno odlično. Morda celo predobro, treba je s temi rezervami dosegati donose.

bojsi ::

Wall Street je itak čisto zgubil razumnost kar se tiče aapl. Za kar so precej krivi tudi mediji, ki zaradi gonje za kliki pišejo vsemogoče traparije.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bojsi ()

Tilen ::

Borzna špekukacija je pa kaj? Da kupiš delnico v pričakovanju rasti cene in/ali dividend.


Ali v pričakovanju padca.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

judoka ::

V nasprotju z splošno popularno logiko, se cene delnic, valutnih parov, opcij in
ostalih fin. instrumentov ne gibljejo na podlagi fundamentalnih podatkov, temveč je dejansko obratno.
"Novice", "pričakovanja", "napovedi", "analize", ..vse to je samo orodje velikega denarja, da doseže svoj cilj. Max profit. To naredijo tako
da črede pošljejo v eno strani, sami pa kupijo/prodajo v drugo stran.
Govorim o dolgoročnih tedenskih+ ciklih.

itak37 ::

bojsi je izjavil:

Wall Street je itak čisto zgubil razumnost kar se tiče aapl. Za kar so precej krivi tudi mediji, ki zaradi gonje za kliki pišejo vsemogoče traparije.


Res je, Apple-u se že 3 leta strmo povečujejo prihodki iz prodaje pri zelo visokih maržah. Res nerazumljivo kako je negativna publiciteta obrnila trend delnic navzdol navkljub izredno uspešnim poslovnim rezultatom.

http://www.zerohedge.com/news/2013-01-2...


Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

17rnn ::

Seveda tudi nizke dividende ali pomanjkanje le teh vpliva na ceno delnic. Veliki igralci so tako z Applovimi delnicami služili le kadar je cena nihala, poleg tega je bil delež samostojnih malih vlagateljev zaradi publicitete (in visoke cene delnic) verjetno kar visok.

Zdaj, ko sta se "trend" in publiciteta obrnila (ne glede na dejanske kazalce), je večina posameznikov prodala, delnice pa si bojo nazaj povsem prilastili skladi in drugi dolgoročni vlagatelji, ki bojo (oz. so že) prepričali Tima Cooka, da redno izplačuje dividende. Tako bo lastništvo spet bolj stabilno, kot tudi rast oz. nihanje cen ...

Vsi, ki so stavili (predvsem posamezniki), da bo delnica še zrasla so tako izgubili precej denarja, nekateri veliki igralci, ki pa so na prvi pogled kontraintuitivno stavili, da bo delnica padla, so poceni prišli do delnic / denarja ...

Še en dokaz več, da kot vlagatelj na Wall Streetu lahko uspeš le če se znajdeš na pravi strani načrtov velikih ali pa si sam dovolj visoko v verigi, da ustvarjaš trende ...

antonija ::

Meni se padec cene teh delnic ne zdi glih nekaj tragicnega ali slabega nasploh. Pac fanboyi/verniki so prodali svoje deleze po smrti svojega bozanstva in zdaj se da za zmerno ceno kupit delnico podjetja, ki je v odlicnem financnem stanju in tudi tekoce poslovanje jim gre zaenkrat super.

Samo zato ker so nekateri izgubili smisel zivljenja s smrtjo bivsega direktorja se ne pomeni da gre firmi kaj slabse... zato tudi cena delnice ni odraz vrednosti/uspesnosti podjetja. Trg je pac manicno/depresivna kreatura, ki ponavadi kopuje delnice ko se te drazijo (oz. se ze zelo drage), in prodaja ko se cenijo (oz. so ze poceni). Noben vam ne pravi d amorate sledil ne manijakom ne depresivnezem. Pamet v roke pa bo!

Vsi, ki so stavili
There's your problem. Vlaganje != stave && vlaganje != kockanje. Premisli kaj delas. Sej tudi ti lahko zdaj kupis (kot to delajo grdi kapitalisticni dolgorocni vlagatelji in skladi) pa zasluzi z njimi, ti noben ne brani. Pa se dividende bos pobiral, kar tudi ni tako slaba stvar.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: antonija ()

||_^_|| ::

leiito je izjavil:


Nujno morajo povsem spremeniti tudi cenovno politiko za Cloud, ki je izjemno drag, Microsoft ti da 1T zastonj.


Kaj ti da Microsoft zastonj?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ||_^_|| ()

Tilen ::

Tale graf sem narisal ob podobni debati nekaj časa nazaj.

4.1.2013



Današnji graf :

28.2.2013

413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

17rnn ::

antonija je izjavil:


Premisli kaj delas. Sej tudi ti lahko zdaj kupis (kot to delajo grdi kapitalisticni dolgorocni vlagatelji in skladi) pa zasluzi z njimi, ti noben ne brani. Pa se dividende bos pobiral, kar tudi ni tako slaba stvar.


Problem je v tem, da ti lahko rezultati in pamet pravijo, da bo šla cena gor, pa gre zaradi nekaterih (navidez ali zares) neracionalnih razlogov dol. Če veliki ne služijo z dividendami dobo sproducirali padce in rasti, da v teh mahinacijah zaslužijo. Posameznik zelo težko ugotovi kaj veliki res planirajo kaj šele dokaže, če jim samo sledi pa je vedno korak zadaj. Skratka če hočeš igrati z velikimi moraš biti prekleto prebrisan na samo pameten ...

antonija ::

Problem je v tem, da ti lahko rezultati in pamet pravijo, da bo šla cena gor, pa gre zaradi nekaterih (navidez ali zares) neracionalnih razlogov dol.
Cene na trgo grejo gor in dol (vsaj pri popularnih firmah) vecinoma zaradi neracionalnih razlogov. SPloh v bull marketih se to lepo vidi, ko folk nabavlja najvecje sranje od delnic samo zato ker vsi okrog njih vpijejo "buy!! buy!!".
In zdej prides do taprave dileme: Ce se trg obnasa kot manicni depresivnes in cene na kratki rok nihajo v vse mozne smeri, samo v tisto ne kamor bi morale, kako potem vlagat svoj denar v vrednostne papirje? Borzni posredniki (razen ce si kaksnega ornk ne placujes za privat svetovanje) ti bojo se vedno govorili da kupuj in prodajaj pogosto, ker oni od tega zivijo. Na netu/TVju imas vsako sekundo novo ceno in ponudbo za nakup/prodajo...
In kljub temu da vecina vse to ze ve, potem lahko preberemo takele
delnice pa si bojo nazaj povsem prilastili skladi in drugi dolgoročni vlagatelji, ki bojo (oz. so že) prepričali Tima Cooka, da redno izplačuje dividende
Pac se sam ratas dolgorocni vlagatelj (verjetno nimas milijonov za vlozit za 5 let in vec, ampak kar imas pa zna zrastet ce bos prav vlozil) in tako kot drugi grdi kapitalisti zasluzis na neumnih in neracionalnih odlocitvah vecine malih vlagateljev.

A si ravno iz šole prišel, pa si malo jeze spustil na tole, ko mati niso skuhali pice za večerjo? :) Verska prepričanja imajo namreč bolj malo veze pri teh poslih. Probaj kdaj, pa boš videl kdo vlaga in zakaj ter čemu.
Iz sihta, ja. Pa pica je bla na sihtu za jest vceraj. Pa na zalost imajo verska prepricanja pri posameznikih prevelik vpliv na te zadeve (pri institucionalnih vlagateljih so pa ponavadi stzroge norme kdaj kupis in kdaj prodas).
Kar poglej mnenja lastnikov iGrac kaksne so bile napovedi za delnico Appla ob smrti Jobsa. Pac zgubili so bozanstvo/idola in delnica je izgubila vrednost neglede na rekordne dobicke. In vec kot leto po njegovi smrti se vedno ne vidijo smisla vlagat v podjetje, ki danes posluje vsaj enako dobro ce ne se boljse kot v preteklosti, delnica pa izgublja na vrednosti.
Mas kaksno boljso razlago za to anomalijo?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Isotropic ::

kratkoročno posluje boljše (rekordni dobički), na dolgi rok so pa screwed, ce ne pogruntajo kaj novega... pa mislim, da ura ne bo lih to, to je passe.

Daedalus ::

Kar poglej mnenja lastnikov iGrac kaksne so bile napovedi za delnico Appla ob smrti Jobsa. Pac zgubili so bozanstvo/idola in delnica je izgubila vrednost neglede na rekordne dobicke. In vec kot leto po njegovi smrti se vedno ne vidijo smisla vlagat v podjetje, ki danes posluje vsaj enako dobro ce ne se boljse kot v preteklosti, delnica pa izgublja na vrednosti.
Mas kaksno boljso razlago za to anomalijo?


To je tak, ko crkne hype engine. Firma posluje super, delnica pa izgublja vrednost. Počasi bojo pač doživeli korekcijo delnice na vrednost brez extra hypa, pa bo.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

17rnn ::

antonija je izjavil:

Cene na trgo grejo gor in dol (vsaj pri popularnih firmah) vecinoma zaradi neracionalnih razlogov. SPloh v bull marketih se to lepo vidi, ko folk nabavlja najvecje sranje od delnic samo zato ker vsi okrog njih vpijejo "buy!! buy!!".


IMHO ne gre samo za neracionalnost trga, ampak znajo nekateri kar dobro manipulirati z neracionalnimi in s tem tudi zelo lepo zaslužiti. Če samo predvidevaš trende (temelječe na racionalnem in neracionalnem) ni za moje pojme s tem nič narobe. Če pa z lažnimi informacijami in čudnimi prodajami/kupovanji itd. neposredno in v veliki meri povzročaš nihanja, potem pa na podlagi teh nihanj zaslužiš je to zame precej sporno. Če se ne motim je večina takih dejanj tudi zakonsko prepovedanih a so zelo zelo težko dokazljive.

Primer: predsednik hedge sklada twitne govorico o splitu delnic, cena zraste on pa fino proda. Nihče mu ne more dokazati, da je zavestno zavajal ...
http://tech.fortune.cnn.com/2013/02/27/...

Potem so tukaj še razne total bullshit novice o razpolovljenih naročilih (tik pred potekom opcij) itd.
http://online.wsj.com/article/SB1000142...

Okrog Applovih delnic se pač dogaja veliko čudnih stvari, kar je sicer za tako nahypano podjetje pričakovano, vseeno pa se mi zdi, da se tudi s pomočjo umazane igre poskuša med delničarji ločiti zrnje od plevela ...

antonija ::

@17ronin: se strinjam, marsikatera firma se gre racunovodske carovnije s cimer si posamezniki skozi luknje v zakonih (ali pa kar direktno mimo zakonov) nagrabijo precej premozenja. Ampak tako je vedno bilo in vedno bo. Tudi ce bi ti imel priloznost da prides do nekaj milijonckov (vsaj pol-legalno), bi verjetno priloznost pograbil z odprtimi rokami in mirno spal neglede na sve druge boge investitorje, ki so verjeli tvojim sfriziranim financnim porocilom. (pa tukaj ne mislim samo nate, ampak na vecino populacije na zemlji).

Amapk take "carovnije" so relativno redke. Neracionalnost trga se najbolje pokaze ob napihovanju balonckov; danes pomojem ze vsak otrok ve kaj je borzni baloncek in da bolj ko pihas v njega, vec bo nekdo (verjetno tudi ti sam) izgubil denarja. Pa klub temu znanju se vedno pridno pihamo baloncke in potem glupo gledamo ko pocijo. Jebiga, taki smo ljudje.

Zato je treba nehat sledit ovcam pa se sem-ter-tja odlocit s svojo glavo. V tem primeru imas pred sabo firmo, ki posluje prekleto dobro, ki dosega rekordne dobicke, cena delnice pa pada. Kaj bos naredil? Sledil masi in prodal ce imas kaj delnic, ali bos kupil nove ker je cena nizka, podjetje pa posluje odlicno (rekordno)?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Relanium ::

Big deal...
Poglejte koliko firm v sloveniji ima delnice na nuli (oz. blizu nule), ker se pričakuje da lahko vsak čas pocepajo.
Ampak nekatere od njih še kar dobro poslujejo.

(zdajle bi moral sam imet eno kristalno kuglo in si z par potezami zagotoviš doživljenjsko penzijo)

Tilen ::

Ampak nekatere od njih še kar dobro poslujejo.


Na primer?
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

antonija ::

Poglejte koliko firm v sloveniji ima delnice na nuli (oz. blizu nule)
Ce so blizu nule oz. na nuli kupi celo firmo (za 0 EUR oz. za blizu 0 EUR) in rpodaj vse njeno imetje. Ni hudica da bis kmalu bogat (ce je res toliko firm na borzi ki se prodajajo za 0 EUR).
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Relanium ::

antonija je izjavil:

Poglejte koliko firm v sloveniji ima delnice na nuli (oz. blizu nule)
Ce so blizu nule oz. na nuli kupi celo firmo (za 0 EUR oz. za blizu 0 EUR) in rpodaj vse njeno imetje. Ni hudica da bis kmalu bogat (ce je res toliko firm na borzi ki se prodajajo za 0 EUR).

Sj se menda zavedaš, da s tem kupiš tudi vse stroške in zadolžitve, ki jih firma še ima?
Če maš jajca, go ahead...

S tem relativno pa nisem mislil da so za drobiž, ampak je vrednost proti tisti izpred par let smešno (ali pa žalostno) nizka, čeprav se posluje tako podobno kot takrat.
Vsaj moja firma je čisto tako.

Tilen ::

Še vedno čakam primere tistih, ki dobro poslujejo in imajo vrednost blizu 0. Saj ni treba našteti 5 podjetij. 1 ali 2 bosta dovolj.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

disposable2 ::

Nobody wants their shit products or shit stock. They just don't know it yet.

Profita majo vec in vec, ker so suznji u visku.

Zgodovina sprememb…

leiito ::

@[^] 100GB, my bad, Google kupcem Surface Proja, tudi Chromebookov. Enivej, računalništvo bo šlo v smer, da vse je in se odvija v oblaku. Že danes za vse, kar potrebuje povprečen uporabnik; maili, surfanje, filmi, glasba, knjige in kaka igrica, zadošča tablica, morda še bluetooth keyboard. Pri Applu so sicer mojstri ekosistemov, da se vse prepoznava med sabo in pretaka, ampak ni to tak kunšt, za nov balon bodo potrebovali tak kvantni preskok kot je bil iPad.

antonija ::

Sj se menda zavedaš, da s tem kupiš tudi vse stroške in zadolžitve, ki jih firma še ima?
Pol ne poslujejo tolk zelo super al kako?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Applova skupščina brez presenečenj, še vedno bodo zeleno podjetje

Oddelek: Novice / Ostale najave
114872 (2112) noraguta
»

Pri Applu nič novega: poslovni rezultat v presežkih, delnice kot kamen (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
8528053 (24205) bobby
»

Repriza: Apple rekordno, delnica padla kot kamen (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Rezultati
10635397 (30746) Nummy
»

Apple s padcem dobička

Oddelek: Novice / Rezultati
186367 (5075) Tilen
»

Leto dni pozneje v Applu: rekordni dobički in tretjinski padec tečaja

Oddelek: Novice / Rezultati
278701 (6654) antonija

Več podobnih tem