» »

Utripalnik za led

Utripalnik za led

aleksander4 ::

Pozdravljeni,

Zanima me, ali bi lahko naredil utripalnik za led s čipom NE555, kateri bi gnal 43 ledic.


Hvala za odgovor in lp

Brane22 ::

Kot je hitri pogled na Philipsov datasheet za NE555 razkril, zadeva lahko da od sebe največ 200mA, pa še to verjetno v optimalnih pogojih.

Će bi gnal LEDice vzporedno in če ti vsaka žge 20 mA, je to zadosti za največ 10 LEDic. Je pa možno LEDice napajti v serijskih skupinah, če ti napajalna napetost to dovoljuje. Čip lahko dela pri napetostih 4.5-18V. Če imaš LEDice, ki hočejo pri 20mA recimo 3V, lahko daš v serijo do recimo 4 LEDice in predupor na vejo.

To pomeni 4 veje + 4 LEDice na vejo = 16 LEDic. Seveda, če imaš LED, ki pri delovnem toku zahtevajo večjo napetost, jih boš v vejo lahko dal manj.

Sploh pa mi ni jasno, zakaj vsi rinete v ta trapasti NE555. To je bilo aktualno 100 let nazaj. Danes isto in mnogo več narediš z mikrokrmilnikom, ki je enako velik, zahteva manj zunanjih elementov, stane praktično isto in ga lahko sprogramiraš, da počne še mnogo bolj kompleksne stvari.

Če rabiš večji tok, pač dodaš zunanji driver tranzistor za tistih par eurocentov.

aleksander4 ::

Hvala za odgovor, kateri tranzistor pa naj bi uporabil za to? Kateri tip?


Lp

Brane22 ::

Katerikoli mosfet, ki zdrži na vratih več ko 12V.

Takih dobiš pri unem penzionerju na bolšjaku na lopato.

Se ti pa polariteta lahko takrat obrne. MOSFET bo prevajal, ko bo izhod visok.

Če si prej LEDice vezal med izhod in maso, sedaj pa med drainom MOSFET-a in napajanjem, bo vse OK.

Če si pa prej vezal LEDice med izhodom in napajanjem, se ti bo utripanje ravno invertiralo ( sedaj bodo svetile ko prej ne bi in obratno) in za to moraš poskrbeti. Bodisi za zamenjavo elementov okrog čipa bodisi z inverterjem na izhodu. Ta je najenostavneje lahko kaj iz CMOS CD4000 serije ali kaj podobnega.

A še najbolje je če šutneš vse skupaj u kanto, nabaviš pri Farnellu PicKIt-3 ( stvar stane nekaj v stilu €20-30), si nainštaliraš na mašino MPLAB-X, skočiš v štacuno po najmanjši in najcenejši flash-based PIC in napišeš teh par bajtov kode sam.

Ali pa ti to naredi kdo drug.

Z NE555 se je brezveze zajebavat, iz več ko enega vzroka.

Takoj ko vidim karkoli vezano za ta čip, takoj zavoham "brusilce kristalov" iskalce orgonske energije, čakrofile etc etc.

Če ni skrivnost, za kaj to rabiš ?

Naj uganem - chromaterapija ?

Sicer pa nekaj podobnega imam v predalu.

Če rabiš program, povej.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Brane22 ()

Brane22 ::

Kot vidim, je večino odgovorov pobrisala policija. Sem mislu že vprašat zakaj, pa je postalo očitno da sem nekoga užalil.

Če je tako, se opravičujem. Tud jaz včasih pozabim vzet svoje tablete. :D

Sploh pa, nimam nič proti zgodbam o orgonski energiji, arei 51, odpiranju čaker, in glede na to da mi je pol familije Klingonskih korenin, nimam nič proti solidnii zgodbi o ruskih poskusih manipulaciji s folkom na daljavo itd itd.

Edino kar me zmrazi nekako tako kot bi kdo z stiroporom drgnil po šipi je, ko nekdo od genijalcev potegne ven supertajno shemo, za kero moram že skor podpisat DNA, da jo vidim, gor pa z drhtečo roko nekega penzionerja 15x prefotokopirana shema z NE555 in z napačnimi vrednostmi ali celo vezavo elementov.

Potem seveda sledijo obvezna predavanja o magičnih fekvencah, ki rezonirajo s čakro/jetri/ritjo/whatever in ki jih je treba _točno_ ujet, sicer je lahko sranje. Seveda s trimerpotenciometrom ( najcenejšim predpotopnim na celotnem bolšjaku ampak z nanosom bipozitivnega oglja) nekim kondijem iz Alan Forda in seveda roko in faznbriferjem starega mojstra - snajperista iz WW II.

Ko takega vprašaš a li niso v njegovi četverki harmoniki, ki bi znali škodovati, dobiš odločen ne. On ni kar nekdo. Ko on naštela, je res 152Hz.
Nema trte mrte. ko mu razložiš, da je njegova četverka v bistvu vsota sinusov in kosinusov, dobiš top pogled in mrmranje tipa "A, zato je teto pobralo"...

Samo pravim, miti in zgdbe morajo iti s tehniko. NE555 je out. Če hočete DALEČ bolj točne frekvence, je kristal obvezen. Daš gor kvarc, upor in tista dva kondija, ki so jih že pametne glave določile in stvar špila. Zlahka na kakih 4-5 decimalk točno. In še na kako decimalko več točno.

Napišeš dobesedno 20 ukazov kode in z njimi zgeneriraš DALEČ bolj kompleksne signale kot bi jih lahko z NE555. Tudi prožene z notranjimi ali zunanjimi pogoji. In z njimi prožiš druge waveforme, če je treba. To tko za štih probo pred ogrevanjem, kaj šele po ogrevanju, da o _malo_ bolj resnem poskusu z veliko signali ne govorimo. In vse na tistih 4-5 decimalk točno in še kako decimalko več natančno. Če si seveda izbral pravi kvarc in pravilno nastavil timinge.

BTW, po Farnellu sem gledal kaj se dobi za €1. In meg gomilami 8-bitnih strojčkov našel pravi pravcati NXPjev Cortex M0 ! Za €1.01/kos !!!

Vsekakor ti priporočam mikrokrmilnik, sploh pri eksperimentiranju te vrste. Če se vidiš kot raziskovalca, potem ne moreš ignorirati neke pti samo zato ker zahteva tip razmišljanja, ki se ga ti nočeš iti. Potem nisi raziskovalec.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Brane22 ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kakšen transformator

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
374412 (3771) jjedat
»

SMPS - problem

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
264043 (3641) einstein :P
»

Knight rider led (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
17615422 (10213) T0RN4D0
»

NOVOLETNO utripanje ledic

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
223944 (3448) 16F84
»

led diode

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
304551 (4217) Pretorijanec

Več podobnih tem