» »

led diode

led diode

DrSergioDJ ::

Ok, neki me zanima

Recimo da imam 5 diod, različnih barv ( al pa istih, sej je vseen :D:D ) in bi hotu, da se przigajo v zaporedju ( ni treba kej kompliciranega -> recimo dve, pa pol tri, pa pol spet dve, pa pol tri ). Kako nej jest to ustimam? Pa dejte full obsirno napisat, ok?


thanx
...

Kaiser ::

Zakva sploh rabis da se ti ledice przigajo? A zaporedje ni pomembno? Kolkr sem te zastopu ti rabis samo da ti ledice kr neki utripajo, al ma to kaksen globlji pomen?

DrSergioDJ ::

ja, recmo da bi bla dva vzorca narejena iz njih, pa bi se en przgau, pa pol drug, pa pol spet ta pru, pa ta drug, razumes?? pa vsak vzorc bi vseboval vsaj ene 20 diod
...

alien-w ::

na vsak nacin bo tole precej drago!!

HEKO ::

Kolko pa stanejo LED diodice? Pa dvajset jih boš moral vezari vzporedno, kar pa je pri 20-tih kr nekaj žičk pa lotanja :D:D:D
Be good, be bad ---> JUST KEEP ON OVERCLOCKING...[Heko]

romci ::

Drago? Dejte no...ena dioda cca 30 SIT...razen ce ne vzames kake special super svetle al pa kej, pol bi dal pa za eno tud cez 1k SIT :)

Drugac pa, v Conradu majo prov utripajoce LED diode, k jih sam prkuplas pa utripajo...frekvenco majo pa okol 1Hz...

Kako bi to drugac naredu? Se bo ze kak stromar oglasu :)

alien-w ::

odvisno kasne ledice kupujes. jest sm za svoje dau 300SIT za vsako 1500 majo svetilnost!

Izak ::

To se da ma mors met kar neki znanja iz elektike in racunalnistva! Dalo bi se z mikrochipom PIC samo MORAS ZNAT! Moras naredit vezje moras kupit to...ono...zakaj sploh rabis? :D

DrSergioDJ ::

ma, niti ne rabim, sam, me zanima, če bom kdaj hotu kej takega narest:D
...

DrSergioDJ ::

ma, niti ne rabim, sam, me zanima, če bom kdaj hotu kej takega narest:D
...

NiggerBob ::

Pa kaj nakladate, dovolj je čisto enostavno vezje -> astabilni multivibrator, zadostujeta dva tranzistorja in nekaj uporov + kondenzatorjev ali pa 555 integrirano vezje. Malo večji problem je glede izhodne moči (vsaj 20 LED!) ki je vezje ne bi preneslo pri direktni vezavi, se pa da to rešit z enim relejem (idealno je, da dizajniraš vezje kot Simetrični astabilni multivibrator), pa uporabiš mirovni in delovni kontakt.Lahko pa vzameš 2 releja, pa uporabiš samo delovne kontakte.
Cena: brez LED in relejev manj kot 1 Ksit.
"Hrabri umrejo samo enkrat, strahopetci umirajo tisočkrat"

KamikazA ::

Se bom potrudu pa ti bom do jutri narisal vezje pa na tablo pripopal!

Kaiser ::

Cim dlje stran od rlejev:
1. so glasni in tisto klikanje ni nic kaj prijetno za usesa
2. se lahko iskrijo
3. so pocasni
4. kar je najhujse - zaradi induktivnosti navitja lahko ob preklopu nastane impulz z veliko amplitudo, ki lahko unici polprevodniske elemente. Releji imajo ponavadi proti temu zascito, ampak je to se vedno dober protirelejevski argument.:D
Nauk:
Uporabi tranzistorje.;)

ginekolog ::

Za dolgorocno resitev ti predlagam, da si kupis microkontorler PIC16F84(stane 600sit) in zgradis tiskano vezje. S tem cipom bos potem lahko krmilil kup zadev, od motorjev, ledic, senzorjev .. whatever. Lahko nardis robotka ven ce hoces (jaz sem ga ) :))8-)

Za ostale podatke glej na netu.. mas vse

Enjoy, Jani;)

HEKO ::

Kaj pa thiristor-ji?! - so 1000% boljši od tranzistorjev, kr so temu tudi namenjeni! Hahaha tud Heko nekaj ve! 8-O8-O:D
Be good, be bad ---> JUST KEEP ON OVERCLOCKING...[Heko]

Kaiser ::

HEKO: Worng! S tiristorji je takole: kot verjetno ves majo tiristorji tri noge: anodo (A), katodo (K) in vrata (gate). V vejo z A in K vezes breme, na G pa priklopis krmiljenje. Problem se pojavi ker mas ti v bremenskem tokorogu (ce mas ledice) enosmerno napetost, torej tok tece samo v eno smer. Ko sprozis tiristor (da zacne prevajat med A in K) s signalom na G diode zasvetijo in svetijo tudi po tem, ko na G nimas vec nobenega signala. Tiristor lahko ugasnes samo tako, da v bremenski krog posljes napetost drugacne polaritete. Ko tiristor ugasne ga lahko prozis spet s signalom na G.

Ravno zaradi tega so tiristorji idelani v AC krogih, ker mas vsako polperiodo tudi negativno napetost, ki tiristor ugasne. Pri DC pa to ni cist tko. A mam prov? 8-)

Mate ::

Hehe, heko ni ti ratal.
Drgac sm pa vidu pr enmu frendu k je mel tako napravco (homemade) za zarnce kontrolirat...

KamikazA ::

Dejte e-mail napisat pa vam pošlem načrt! Zadeva je narejena z bc109 tranzistorji tko da boste, za enormno število led diod, mogli kakšen močnjiši tranzistor gor dat pa bo!

DrSergioDJ ::

pa ti si car:D:D:D dej mi na moje MAIL posl, lepo prosim
...

HEKO ::

Me tud! MAIL

DANKE SCHÖN!;)
Be good, be bad ---> JUST KEEP ON OVERCLOCKING...[Heko]

KamikazA ::

Dobite v petek. Prej žal nimam časa!

Miran ::

Mislm kva kumplicerate po nepotrebnem z enimi releji, tiristorji itd. Najbl simpl je z NE555, pride te cca. 50 SIT. To je IC v 8 pinskem dip ohišju, z zunaje solate (Upori, kondiji) mu določimo karakteristiko pa čase in lohk direkt drajva več navadnih ledic, če pa rabiš več kanalov uzem več IC jev. Datasheetov je po netu kukr hočš, pa si z DLji ker maš gor tud vse vezave za tipične aplikacije. Platico pa si nared kr na PCB protobordu, tistemu ki ma že navrtane lukne pol pa povezave sam odcpod nalotaš iz priključkov ki ti ostanejo od uporov... Obstaja pa še ena varijanta preprosti rač. progi (za light show), ki ti preko LPT ja lohk direktno ledice krmil, če pa si nardiš relejski vmesnik lohk drajvaš tud 2kW lamp po kanalu - jih je osem. Če hočš ti ga lohk mejlam.

Ajd pol
Overclock yourself !

Kaiser ::

Z izhodom enga ubogega 555 bos tezko krmilil recimo 100 ledic. Tranzistor namesto releja pa zato, ker je to velik lepse! Pa pustimo zdaj kilovatna bremena, ceprav jih je tud lepse krmilit z mocnostnimi polprevodniki kot z releji.

KamikazA ::

Al pa rabiš samo 2 tranzistorja, 2 upora, dva kondenzatorja in je zadeva rešana (stabilni multivibrator).
Dobite jutri načrt!

Miran ::

Kukr jst vem se pogovarjamo o petih (5) ledicah in ne o stotih (100) ! Brez zveze se se neki jebat z tranzistorskimi multivibrator vezji, ker za isti danr z manj jebe narediš isto z NE555.
Overclock yourself !

Bungee- ::

Ojla! Ali rabi samo utripanje dveh ali vecih vrst diod ??? Ker ce je stvar taka potem preprosto uporabis en NE555, en 4017 pa malcek dodatnih komponent, potem pa lahko prizigas v zaporedju do 10 locenih ledic, ce pa das vmes med 4017 in ledice se tranzistorje da pridobis na moci potem pa recimo 10 x 10 ledic

Sicer potem naredis dan kar je pa tudi zanimiv efekt
S kladivom in dinamitom je mozno vse! - Poanta je samo v doziranju.

Bungee- ::

P.S.: Podabu! Cena ledic navadne cca 15-30 Sit, Modre 350 Sit in potem se specialne visokosvetilne itd obcutno visja cena. Navadne ledice imajo cist OK efekt, visoko svetilne so pa itak predvsem za semaforje in prometne znake.
S kladivom in dinamitom je mozno vse! - Poanta je samo v doziranju.

DrSergioDJ ::

kaj zdej?? bo kdo kako shemo poslal al pa kej???:D:D
...

KamikazA ::

Ops, pozabil. Dobiš!
Jej, pij in kavsaj,
za večnost se ne ravsaj! F.P.

KamikazA ::

No upam da sta dobila. Zadeva deluje na 12V. Namesto R2 in R3 pa lahko vežeta porenciometra, da bosta lahko nastavljala ritem in hitrost utripanja. Material te pa pride 50 sit. Brez vezja in LED-ic.
Jej, pij in kavsaj,
za večnost se ne ravsaj! F.P.

Pretorijanec ::

Sm najdu neki kar bi ti lahk pumagal!:D
LED utripalnik

Izdelal: Marko Kepe

LED utripalnik je vezje, ki ga priklopimo na 220V/50Hz. Led dioda vsakih nekaj casa utripne. Vezje je primerno tam, kjer pogosto rabimo kontrolo napetosti (namesto "probirke").


--------------------------------------------------------------------------------

Stikalni nacrt + podatki

Vsi upori imajo moc 1/8W.
Diac mora prebiti pri 30V!


Namesto upora R1 lahko uporabimo manjsi/vecji upor, cas med utripoma led diode bo tako krajsi/daljsi.
Isto dosezemo z zamenjavo kondenzatorja. Vecji je kondenzator, vecji je cas med dvema utripoma. Pri tem moramo paziti na polariteto!




Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Knight rider led (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
17615423 (10214) T0RN4D0
»

utripajoča lučka

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
204548 (4250) Azrael
»

Utripanje LED diod

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
145569 (5396) Mikron
»

LED Fade in - Fade out

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
91562 (1361) asgard2.0
»

utripanje ledice

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
154992 (4550) Azrael

Več podobnih tem