» »

Kateri digitalni fotoaparat naj kupim?

Kateri digitalni fotoaparat naj kupim?

Temo vidijo: vsi
««
88 / 133
»»

SkyEye90 ::

Vedno primerjam slike, fotografirane brez uporabe zoom-a.

k4vz0024 ::

Pri kompaktnih aparatih pretiravajo s megapixli. Rezultati so pogosto v zmanjšanju podrobnosti na sliki oz. popačenje. Po moje je vse nad 12 Mp večinoma marketinški nateg pri tako majhnih senzorjih.

Po mojem mnenju že nad 5MP (ali mogoče 8MP) kompakti ne izkoristijo senzorja.
Ampak point je v tem, da so slike na avtomatskem načinu pri novih modelih bistveno slabše, motne, imajo več šuma, nepravilno osvetljene in vse živo zraven, kot pa amaterske slike starih kompaktov. Nerazumljivo je tudi, da mobilec včasih naredi lepšo fotko kot avtomatika za 300-400 evrov ;((

Kopiram link do slik z drugega foruma narejene s HX9V, to se nebi smelo zgodit da katerikoli amater posname tako fotko. In to ne slučajno, ampak več kot polovico takih..

Zgodovina sprememb…

• spremenil: SkyEye90 ()

Qcube ::

SkyEye90 je izjavil:

Hja, čeprav pri superzoomih je boljše uporabljat malo zooma za dobit sliko z dejansko resolucijo senzorja. Ti novi kompakt superzoomi vsi goljufajo tako da popravljajo distorzijo leče programsko med procesiranjem jpega. Naprimer slika z 12 megapiksli slikana brez zooma je približno ekvivalentna 8 megapikslom. Nekje od polovice do maks zoom ne popravljajo distorzije leče.

k4vz0024 ::

Zato je možna rešitev v nastavitvah, da se zajame sliko z manj piksli. npr. 16 Mp na 12 ali 8 Mp, iz 12 na 8 ali 6. Je za probat...odvisno od aparata.

Spreminjanje Mp v nastavitvah ne vpliva na popravljanje popačenja leče. Verjetno je algoritem samo nekaj v smislu da vzame iz senzorja vsak drugi, tretji piksel, če izberemo manjšo resolucijo.

Tukaj je en primer za sx30, kar se tiče tega popačenja http://forums.dpreview.com/forums/read....

Okapi ::

, to se nebi smelo zgodit da katerikoli amater posname tako fotko. In to ne slučajno, ampak več kot polovico takih..
Ali pa če ne bi toliko bluzil. V protisvetlobi noben fotoaparat ne dela čudežev in tiste prve fotke nobena avtomatika ne bi naredila kaj bistveno drugače, da je druga neostra, pa tudi najverjetneje ni kriv fotoaparat, ampak fotograf.

O.

V zgodovini fotografiranja odkar sem prvič v roke sploh vzel katerikoli fotoaparat je bil to DSC-S80 (takrat nekje današnjih 270EUR) nimam v arhivu niti ene tako slabe slike kar se tiče protisvetlobe. Na zgornji sliki so veje drevesa kot bi bile skicirane z voščenkami in ne slikane prave. Tak občutek imam tudi pri ostalih slikah slikanih s pomočjo sobobne drage pameti. Kako je lahko druga tako neostra nevem, pa če bi jih naredil 10 zapored bi dobil 3 dobre. S starim kompaktom sigurno 9, od tega nobene preosvetljene.

Povsod imam občutek, da so slike preveč digitalizirane, preveč se vidi, da so obdelane z neko pametjo, premalo realne izgledajo. Kaj sem edini ki se mi to dozdeva?

Ziga Dolhar ::

SkyEye90 je izjavil:

Zaradi tega primerjava ni nič bolj relevantna. Objektiv ima še vedno enako število elementov (leč), skozi katere gre svetloba. Razlika je le, koliko so razmaknjene.

"Brez zooma" ti prav tako nič ne pove - le to, da verjetno slikaš pri najbolj širokem kotu. Ti koti pa so pri različnih fotoaparatih lahko različni.

"Stari" aparati z manjšim razponom so lahko "boljši" že preprosto zaradi tega, ker imajo preprostejše lečje z manjšim številom elementom. Primerljiva "sodobna" zoom leča bo dražja in "slabša" od primerljive sodobne fiksne leče. Vpraš kuglvinkla! :)
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

Torej le nekako drži, da starejši kompakti znajo naredit lepšo sliko? Poglejte to primerjavo, prva slika DSC-HX9V (danes 300EUR), druga DSC-S80 (7let nazaj 270UER). Povečajte na normalno velikost in si poglejte travo in veje dreves. Katera se vam zdi boljša?

Zgodovina sprememb…

• zavaroval slike: kuglvinkl ()

honorarc ::

Katerega torej bolj ali manj priporočate:
-sony dsc-hx20 ali
-olympus sz-31mr
Hvala

einstein :P ::

Odvisno ali rabiš več MP ali vež zooma.
STAY OUT OF MY TERRITORY!

kuglvinkl ::

SkyEye90 je izjavil:

Torej le nekako drži, da starejši kompakti znajo naredit lepšo sliko? Poglejte to primerjavo, prva slika DSC-HX9V (danes 300EUR), druga DSC-S80 (7let nazaj 270UER). Povečajte na normalno velikost in si poglejte travo in veje dreves. Katera se vam zdi boljša?

Oboje je neuporabno izven 10x15. Če to sprašuješ.

Zgodovina sprememb…

• zavaroval slike: kuglvinkl ()

OBe sta grozni in polni jpeg-artefaktov. Na drugi fotografiji je še ogromno kromatske aberacije.

Zakaj so slike pomanjšane?? Dal sem jih na shrani.si v polni resoluciji! Pri tej spacane slike pri prvi ni videt.
Še enkrat linka, ne mi rečt, da ni pri drugi trava lepša, prav tako veje? Pri prvi slike je vse digitalno zamazano, to definitivno naredi 'pamet':

prva HX9V
druga S80

Jeeez, še enkrat, za 10x15 so najbrž OK, kaj več pa ne verjamem.

Vprašanje je izključno, al tak podn dobiš v celotnem cenovnem razredu, al pa kakšna kamera nudi boljšo kvaliteto.

Jasno mi je, da na bi slik kompaktov šel razstavljat v A3 formatu. Želim samo prikazat, dokazat in slišat vaša mnenja glede zgornjih primerov. Ocenjujte torej na stopnji kompaktov, ne mi primerjat s fotlci 3000evrov in več.
Zdej, da pri prvi za ta zmazek kriva leča, dvomim. Senzor, dvomim. Po mojem najbolj verjetno pamet, ki želi sliko popravit in vedno fali?
Recimo če pogledate mejo med vejami in nebom. Pri prvi sliki je veja proti koncu vedno bolj svetla in izgine v belo, pri drugi je veja do konca skoraj lepa in ne nekaj načečkana.
Tudi sama ostrina krošnje je pri prvi sliki švoh, nevem, premalo barv, preveč zamazano itd.
Pri drugi saj ni nevem kaj ostrejša, ampak je čisto drugačen občutek realne slike, kar je fotoaparat pač ujel.

Ali pa res tako čudno gledam 8-O

VelikiTun ::

SkyEye90 je izjavil:

Ocenjujte torej na stopnji kompaktov, ne mi primerjat s fotlci 3000evrov in več.
Na začetku je dobro primerjati ravno s temi, da dobiš neko osnovo. In tudi med pro kamerami so razlike.

Ti se narobe sprašuješ. Pri ceni za okol, kolk je to? 300 evrov? se ne moreš spraševat o "Tudi sama ostrina krošnje je pri prvi sliki švoh, nevem, premalo barv, preveč zamazano itd.". Who cares! :)

A štekaš kaj ti čmo povedat?

SkyEye90, ti bi v bistvu rabil Instagram ... :)

Mogoče ne znam najbol vprašat. Ko dobim HX9V spet na test, ali mogoče HX20V, bom poslikal nekaj enakih slik še s straim kompaktom, pa bomo potem kaj več lahko rekli na napredek, če je, oziroma kaj je slabše :)

Vantage ::

Prva je dosti bolj ostra...ceprav nobena ni glih ostra, da bi se vrezal :D To belo zaradi katerega je listje zapacano pa ni nic drugega kot prezgano nebo in je fotoaparat z korekturo WB potegnil iz dreka kar se je dalo...

Na spletu sem zasledil, da kompakti omogočajo le dve vrednosti zaslonke, odprto na max in zaprto na min (2.8 in 5.6 naprimer), vmesnih pa se ne da nastavit. Tudi avtomatika naj bi uporabljala vedno le dve vrednosti zaslonke, imajo pa taki kompakti nek ND filter :|

To drži in kako to sploh deluje, kaj to je?

VelikiTun ::

Ne, ne drži.

Vantage ::

Ne drži, samo nekateri cenejši nimajo zaslonke ampak samo ND filter. Ponavadi tisti v cenovnem razredu pod 150€.

Sem preveril na svojem digitalcu in je res vedno le 2.8 in 5.6, nič drugega. Izbiram lahko le ti dve in tudi avtomatika izbira vedno le ti dve.
Bral pa sem o HX9V višjerazrednem kompaktu, da se ne da nastavljat nič drugega, kot le dve vrednosti. Isto uporablja avtomatika. Ker sta možni le dve vrednosti, za pravilno svetlobo skrbi nek ND filter. Nekaj resnice verjetno je tule? Lahko kdo preveri pri sebi, kakše vrednosti zaslonke izbira fotoaparat?

Na Canonu SX230 vem da ima od 3.1 do 8.0 (angl. iris) in lahko spreminjaš po 1/3 EV. Definitvno je res ker sem gledal v objektiv in se lepo vidi kako se zapira in odpira.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Qcube ()

Bral pa sem o HX9V višjerazrednem kompaktu, da se ne da nastavljat nič drugega, kot le dve vrednosti.
To niti slučajno ni res.

O.

Janac ::

http://www.mimovrste.com/artikel/173043...

kdo je resni tekmec temu fotkicu?

Bral sem tale forum. Ok, če spreminjaš zoom, so vrednosti zaslonke druge, ampak še vedno na izbiro le dve. Imaš mogoče ta fotoaparat ali kaj podobnega, kako je z nastavitvami zaslonke?

HX20V po mojem zmaga, je naslednjih HX9V, ima močnejši flesh, več zooma in še nekaj dodatnih bonbončkov :)

Imaš mogoče ta fotoaparat ali kaj podobnega, kako je z nastavitvami zaslonke?
Imam nekaj sto fotk, narejenih s predhodnim modelom HX5, in v podatkih vidim, da so narejene z različnimi vrednostmi zaslonk. Je pa seveda možno, da ima HX9 samo dve zaslonki, odprto in zaprto, kar pa načeloma ne vpliva na pravilno osvetlitev posnetkov.

O.

YaN-cH ::

A je kdo kje zasledil če bo kmalu prišel naslednik Panasonic Lumix DMC-LX5.

Sem našel podroben test HX9V in res ima le dve zaslonki:
"There is a full manual option for control over aperture and shutter speed. It's limited to two aperture settings each at the wide and telephoto ends (using a neutral density filter); f3.3 and f8 for wide and f5.9 and f14 for telephoto. There are a few more sets of stops available through the zoom range, too. Shutter speeds are adjustable from 1/1,600 to 30 seconds. It would've been nice to have aperture- and shutter-priority modes as well, but some control is better than none at all."

Se pravi vse ostalo regulira le s časom, ali ima tu kaj veze prej omenjeni ND filter?

ND filter == neutral density filter

musicfreak ::

http://www.mimovrste.com/artikel/173001...
http://www.tehno-hisa.si/digitalni-foto...

Kateri od teh dveh dela lepše slike in videje? Katerega kupit?

Juwe ::

Mene pa zanima sedaj kateri objektiv se bolj splača vzet 70-200 ali 70-300 in ali se Tamron lahko primerja z nikonom?

bluefish ::

Kaj misliš fotkati, kater body imaš?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: bluefish ()

Sc0ut ::

SkyEye90 je izjavil:

Jasno mi je, da na bi slik kompaktov šel razstavljat v A3 formatu. Želim samo prikazat, dokazat in slišat vaša mnenja glede zgornjih primerov. Ocenjujte torej na stopnji kompaktov, ne mi primerjat s fotlci 3000evrov in več.
Zdej, da pri prvi za ta zmazek kriva leča, dvomim. Senzor, dvomim. Po mojem najbolj verjetno pamet, ki želi sliko popravit in vedno fali?
Recimo če pogledate mejo med vejami in nebom. Pri prvi sliki je veja proti koncu vedno bolj svetla in izgine v belo, pri drugi je veja do konca skoraj lepa in ne nekaj načečkana.
Tudi sama ostrina krošnje je pri prvi sliki švoh, nevem, premalo barv, preveč zamazano itd.
Pri drugi saj ni nevem kaj ostrejša, ampak je čisto drugačen občutek realne slike, kar je fotoaparat pač ujel.

Ali pa res tako čudno gledam 8-O

Se strinjam. Par let(8-9?) star Canon A80 dela neprimerno boljše slike od Sony dsc XX in Canon Ixus 105 (oba stara cca. 2 leti)
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

bluefish je izjavil:

Kaj misliš fotkati, kater body imaš?

Imam D7000 fotkanje bi blo pa čisto vsestransko...

lisjak ::

Juwe je izjavil:

Mene pa zanima sedaj kateri objektiv se bolj splača vzet 70-200 ali 70-300 in ali se Tamron lahko primerja z nikonom?

70-300 definitivno :) mm je vedno premalo, kvaliteta 70-200 napram 70-300 pa ni nič boljša. Razen če si mel v mislih 70-200 F2.8 to bi bila čisto druga zgodba (tudi cenovno). Sicer pa Tamron razn cene nima nobene prednosti napram Nikonu. Vprašanje je samo kolko si pripravljen investirat :) Pomojem bi bil greh tamrona montirat na d7000 ... ampak vse se ustavi pri financah, vseeno bolje vrabec v roki, kot golob na strehi ;)

Prav zaradi tega sprašujem, ker bi tamrona dobil ceneje, in če je nikon res tolk več vreden... Drugače pa kako je še z ostalimi, ker vidim da kr obvladate te objektive, kakšen 270mm sigma ali tamron, pač kaj podobnega nad 200mm in seveda v cenovnem razredu nikona 70-300!
Najlepša hvala za lepo pojasnilo! :)

floyd1 ::

Sprobaš, pa vidiš.

Najcenejše Sigme in Tamroni niso ravno nek biser kvalitete, a tudi (malo dražji) primerljivi Nikoni (verjetno) ne. Vsi ti cenejši 70-300 pa navadno proti 300mm začnejo precej šepati (vidno slabša ostrina...).

Sicer pa imam že nekaj let 2 Tamrona (90mm 2.8 macro in "All In One" 18-250) in sta oba izvrstna objektiva vsak v svojem razredu. Moraš pa za začetek tudi malo prebrati teste in po forumih, da se ne opečeš. Vem, da ne sprašuješ o tem, a bom dal le za primer, ko sem jaz iskal enega "univerzalca". Npr. starejša Sigma in Tamron 18-200 sta bistveno slabša od njihovih novejših 18-250 bratcev (vsi skupaj pa spet katastofa proti malo boljšim npr. 18-50 F2.8 ali 70-200 F2.8, a to je že čisto druga zgodba in niti po mm niti po kvaliteti ni primerljivo). Potem je tu še fora, da lahko kupiš dobro ocenjen objektiv, a bo ravno tvoj zelo slab (pač serijska proizvodnja, jeb** ga). Če je le možno torej res preizkusi pred nakupom.

Ravno zaradi tega sprašujem, ker pač testi so itak narejeni vsi po nekem principu, uporabnik sam pa lažje primerja potem ane... Tako da najlepša hvala, za trud in bomo videli kaj se bo dalo nabavit...

kot je rekel floyd1... najcenejše sigme in tamroni so bolj švoh, avtofokus, stabilizacija (če jo imajo), kvaliteta izdelave... tega jaz vsekakor ne bi priporočal. Iz prve roke lahko povem za sigmo mislim da 70-300 macro (brez stabilizacije)... nikoli nebi mel, ker te prej mine veselje do fotografiranja. Za Tamrone sicer ne morn povedat iz prve roke, po pričevanju drugih pa tud ni primerjave z nikonom. Jaz imam trenutno 18-105 kit objektiv in 70-300 vr nikona in sem zelo zadovoljen! na dx senzorju imaš tako pokrito 18-400mm. Kar dosti boš preslikal, preden boš prerastel to... ko(če) pa boš, potem pa pa bi ti priporočal sigmo srednji in zgornji razred... (recimo sigma 70-200mm f/2.8 EX DG OS HSM za okoli 1200EUR, brez stabilizacije pa pol manj) se po mojem mnenju bolj splača kupit, ker je razlika v ceni opaznejša, kvaliteta je pa na nivoju!

lp

PS: če ti bo kaj pomagalo pri odločitvi, ti lahko pokažem par fotk, posnetih s tem objektivom...

No dej. Na konc goriščne razdalje.

kuglvinkl je izjavil:

No dej. Na konc goriščne razdalje.

http://www.e-fotografija.com/galerija/g...

You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'LIMIT 6,1' at line 1
««
88 / 133
»»