» »

Pravniški nasvet - pogodba o oddaji sobe v stanovanju/hiši (študentu)

Pravniški nasvet - pogodba o oddaji sobe v stanovanju/hiši (študentu)

tattoo ::

Pozdravljeni,

nameravam najeti sobo in sklenit pogodbo o oddaji sobe študentu v eni privat hiši (študentske subvencije ne bom uveljavlal). Po pogovoru z lastniku bi sklenili pogodbo do 31.6.2013. Sedaj pa me zanima, da v primeru, če se odločim odditi prej (recimo marca) in prekinit pogodbo ali lahko obstaja kakšen člen v pogodbi, da me v tem primeru čaka denarna sankcija, npr. da morem vseeno izplačati najemnino do konca roka, ki je navaden v pogodbi ali kaj podobnega?

P.S. Pogodbe še nisem videl, dal sem samo davnčno št. in osebne podatke, da pogodbo pripravijo. Podpisati jo nameravam 3.1.2013, takrat jo bom tudi videl.

nastyboy ::

Najverjetneje bo tudi ta člen zajet v pogodbi. Sicer pa imaš 3 dni časa, da zadevo podpišeš, tako da jo lahko v miru naštudiraš.
Verjetno bodo notri tudi kakšna kavcija, odpovedni rok, obvestitev lastnika v primeru prejšnjega odhoda. (recimo vsaj kakšen mesec prej -sicer penal.
Prav tako se na internetu najde kakšen dokument podobne oblike, pa jih lahko malo preštudiraš in na koncu tudi primerjaš s svojo pogodbo...

LP

Mavrik ::

Zavedaj pa se, da je po zakonu predpisan 90-dnevni odpovedni rok (in jasno od časa odpovedi do konca roka moraš najemnino plačati).
The truth is rarely pure and never simple.

tattoo ::

Ja, sem se potem spomnil na odpovedni rok (ne vem kako sem lahko pozabil na to reč) in jih poklical ter popvprašal. Rečeno mi je bilo, da imajo v pogodbi zapisani odpovedni rok 30 dni, oz. da jim morem vsaj ene 14 dni prej povedati, da lahko poiščejo koga drugega.

St235 ::

Relavanten, če gre kaj narobe je pač samo tisti rok, ki piše v pogodbi. Če je 30 dni, potem moraš pač toliko prej povedat, da se boš izselil. 90 dni velja zgolj, če odpovedni rok ni predviden v pogodbi.

dope1337 ::

Mi smo šli na DZS, kupl obrazec za podnajemniško pogodbo, pa kolikor se spomnem, je takaltak vse kar nucaš na vlogi. Sam slediš navodilom, pa maš tam vse kar rabiš.
"Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree
it will live its whole life believing that it is stupid."
-Albert Einstein

katka2010 ::

Živjo,
jaz imam pa drug problem oz. vprašanje.

Imam šanso vzeti eno študentko v stanovanje, ampak je tujka. Je že več let v Slo in študira. Sedaj me pa nekaj zanima, ker bo to prvič. Rabi najemno pogodbo, da bo šla na UE , verjetno se prijavit. Kaj pomeni to zame? Najprej sem mislila, da bo šlo to mimo vseh birokracij, pogodbi bosta le med nama. Ker roko na srce, res nisem imela namena letet takoj na DURS povedat da imam 100 EUR dobička.

Sedaj pa me zanima:
- ali lahko durs preverja, ker na UE bo prijava, moje prijave v dohodnini pa ne bo :(?
-kaj pomeni, da se mi gdč. izseli, pa se ne odjavi iz stanovanja?

Ali je imel kdo podoben primer, pozna kaj?
Hvala in lp

St235 ::

Na podlagi pogodbe lahko prijavi samo začasno bivališče. Za stalno bivališče rabi izrecno soglasje lastnika in ni dovolj pogodba.

ali lahko durs preverja, ker na UE bo prijava, moje prijave v dohodnini pa ne bo

DURS lahko v vsakem primeru preverja, ni pa nič večja verjetnost, da bo preverja zgolj zaradi prijave začasnega bivališča. Če se ne motrim mora tako ali tako smo pokazat pogodbo. Nikakor pa UE ne obvešča DURS o temu, vsaj ne še.

-kaj pomeni, da se mi gdč. izseli, pa se ne odjavi iz stanovanja?

Hja, teoretično to pomeni, da bo nejena pošta hodila na tvoj naslov, vključno z kakšnimi neporavnanimi terjatvami. Rubeži se načeloma ne izvajajo na podlagi začasnega bivališča.

Predvsem pa ti nimaš nikakršnega vpliva na to ali ona prijavi bivališeč ali ne. Pogodbo si dolžna po zakonu sklenit, kakor tudi plačat davek. Na to ali se prijavi na UE ali ne pa kaj dosti ne moreš vplivat.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

delavec44 ::

St235 je izjavil:

Na podlagi pogodbe lahko prijavi samo začasno bivališče. Za stalno bivališče rabi izrecno soglasje lastnika in ni dovolj pogodba.


Od kdaj? Na e-upravi piše recimo:
Kot dokazilo, da ima posameznik pravico do prebivanja na naslovu, se šteje dokazilo o lastništvu, najemna ali podnajema pogodba ali pisno soglasje lastnika oziroma solastnikov stanovanja oziroma upravljavca nastanitvenega objekta, pri čemer soglasja lastnika ni potrebno overjati.

Torej če ima najemno pogodbo, gre lahko sama prijaviti stalno bivališče na UE (in ga tudi po zakonu mora v 8 dneh).

St235 ::

hvala za popravek, možno da se je zadeva spremenila. Kot je bilo meni znano je bilo za prijavo stalnega alstništva pridobit izrecno soglasje, medtem ko je bila za začasno bivališče dovolj najemna pogodba.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Stanovanjsko razmerje in neplačevanje davkov

Oddelek: Loža
315581 (665) St235
»

"Oddaja" stanovanja sorodnikom

Oddelek: Loža
297396 (5870) St235
»

Deložacija (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
30368192 (61108) Ishmael
»

Selitev

Oddelek: Loža
205595 (1419) zuz3k
»

Najem starnovanja - na kaj paziti

Oddelek: Loža
174681 (4094) St235

Več podobnih tem