» »

Slovenska policija nabavlja IMSI catcherje

Slovenska policija nabavlja IMSI catcherje

IMSI Catcher.

vir: spectrevision.net
Vlada Republike Slovenije - Kot smo slišali v primeru Balkanski bojevnik, naj bi slovenska policija osumljencu Tošiću in njegovim sodelavcem prisluškovala s pomočjo nadzorne opreme pri naših mobilnih operaterjih, a na podlagi nezakonito pridobljene odredbe preiskovalnega sodnika (lagali so mu). Tovrstne "elastične" interpretacije zakona o kazenskem postopku, storjene seveda v dobronamerni "delovni vnemi", pravzaprav niso nič novega. Že (vsaj) leta 1996, si je slovenska policija pri izvajanju prisluhov zaželela operativne pomoči s strani slovenske varnostno-obveščevalne službe SOVE. Na sodišče so nosili redaktirane prepise, odvetnikom obrambe pa odklanjali dostop do izvirnih posnetkov, rekoč, da je šlo "zaupne obveščevalne dokumente" (kako priročno). Pravno podlago so si našli kar v 142. členu zakona o kazenskem postopku, ki je drugim državnim organom zapovedal nudenje asistence policiji. Devet let kasneje je Ustavno sodišče vse skupaj pognalo v zrak, rekoč, da je policija policija, SOVA pa SOVA, in da "kršitve človekovih pravic in temeljnih svoboščin v kazenskem postopku namreč niso dopustne niti v skrajni sili". Lahko si le predstavljamo, kako arogantno je moral primer zagovarjati predstavnik policije, da so ustavci šli tako daleč.

V zadnjih nekaj letih se policija trudi vzpostaviti lastno prisluškovalno infrastrukturo, ki bi jim omogočala lociranje, sledenje in prisluškovanje telefonskih pogovorov tudi brez sodelovanja operaterjev. Gre za ti. IMSI-catcherje, male prenosne bazne postaje (na sliki), ki zaradi fizične bližine preglasijo uradne postaje mobilnega operaterja, tako da se telefon žrtve pač poveže na njih. Kaj se da potem, je odvisno od količine denarja, ki ga ima (je imel) lastnik. Osnovni modeli so na voljo za malo več kot tisočaka, za nekaj sto tisočakov pa se dobi tudi resen kos opreme za resno prestrezanje.

SOVA in policija sta pred tremi, štirimi leti kupili nekaj IMSI catcherjev, takih cenejših, ki omogočajo zgolj odkritje osumljenčeve mobilne številke, ter odkrivanje/sledenje točne lokacije osumljenca, tako da se kombijem s to napravo vozijo za njim. To vemo iz izjave Marjana Fanka, namestnika direktorja uprave kriminalistične policije, za včerajšnji Vroči mikrofon radia Val 202. Povedal je, da takšno napravo "imajo že nekaj let", vendar da leži v skladišču, ker "si že [vse od nakupa] neuspešno prizadevajo za ureditev potrebnih pooblastil [v zakonu o kazenskem postopku]". Obenem strogo zanika, da bi jih kljub temu uporabljali, čeprav naj bi prav to trdila obramba v kar nekaj kazenskih postopkih.

Slovenska policija naslednje leto kupuje 240 tisočakov vreden IMSI catcher, čeprav zanj sploh nima pravne podlage!

vir: Vlada Republike Slovenije
Zato je toliko bolj zanimivo, da slovenska policija naslednje leto nabavlja še vsaj eno tako napravo, za ceno 240.000 evrov (glej sliko). Poznavalci pravijo, da bi se pri tej ceni (če gre vsa za en kos, pa upoštevaje obvezno provizijo dobavitelja), dalo dobiti tudi vgrajeno snemanje pogovorov, sms-ov in vsega ostalega.

Podlage za uporabo tako zbranih podatkov v kazenskem postopku ni, in tudi sveža novela ZKP-L ne predvideva takšnih sprememb. Zato se lahko upravičeno vprašamo, kaj točno misli slovenska policija početi s tako drago, a nezakonito napravo. In seveda, če jih manjka pravne podlage ne moti, a to mar pomeni, da njihovo izjavi o neuporabi obstoječih IMSI catcherjev ne kaže verjeti?

Obenem pa trenutno vlada ureja prenovo zakona o policiji, tako glede organizacije kot glede pooblastil. Prihajajoči zakon o nalogah in pooblastilih policije (ZNPP) smo v tem kontekstu že omenjali, ker bo omogočal širokogrudno zbiranje bioloških sledi, mimo jasno izraženih omejitev Evropskega sodišča za človekove pravice v zadevi S. in Marper. A kot kaže, so določbe o evidenci DNK preiskav še najmanjši primer. ZNPP v 113. členu pravi sledeče:


113. člen (uporaba tehničnih sredstev pri zbiranju podatkov)

(1) Pri opravljanju policijskih nalog smejo policisti, ko je to potrebno zaradi zbiranja osebnih in drugih podatkov, namenjenih dokazovanju prekrškov in kaznivih dejanj ter identificiranju kršiteljev oziroma storilcev, uporabljati tehnična sredstva za fotografiranje ter video in avdio snemanje ter tehnična sredstva za označevanje ali identifikacijo oseb, vozil in predmetov, ki so v uporabi v policiji.

(2) Tehnična sredstva za označevanje oseb morajo biti zdravju neškodljiva in le začasno
nerazgradljiva.

(3) Pri nadzoru cestnega prometa na javnih cestah [..]


Gre za neke vrste blanketno pooblastilo za izvajanje avdio in video snemanja, snemanja in optične prepoznave registrskih tablic, obrazov, prstnih odtisov, DNK profilov, česarkoli pač, brez kakršne koli avtorizacije ali nadzora tožilstva in sodišča.

Povedano drugače, slovenska policija si z novim ZNPP ureja backdoor za neomejeno uporabo tehničnih sredstev za prisluškovanje. Glede na njeno nagnjenost k interpretaciji vsega kar vsaj približno zgleda kot pooblastilo (148. člen ZKP) kot dejanskega pooblastila, bo po novem očitno v tej državi policiji dovoljeno vse, za kar bo našla napravo. Začnemo lahko z IMSI catcherji, nadaljujemo z IR kamerami in fotoaparati in končamo s posipanjem zdravju neškodljivih in le začasno nerazgradljivih tehničnih sredstev za označevanje oseb nad demonstranti.

Pa ko smo ravnokar družno ugotovili, da se brez nadzora tožilca in sodnika dogajajo neizrekljivosti ..

119 komentarjev

«
1
2 3

Apple ::

Banda... Grrrrrr... ;(
LP, Apple

dronyx ::

Glede na to, da organizirani kriminal obrača milijone evrov letno me zanima, ali se zanesljivo ve, da oni ne razpolagajo z Imsi catcherji za prisluškovanje tistim, ki bi jih lahko preganjali?

Leta 2007 sem se tudi sam spraševal, kaj Sova počne s tako opremo.

Looooooka ::

Kar naj kupijo.
Ljudstvo sicer ne bo zapravilo 200 tisoc eurov...ampak za 15 eurov bomo ze nasli primeren odgovor:
http://www.interdiskont.si/vsi-izdelki/...

Ce bi mel jst za milijon eurov mesecnega prometa(al je bil clo zasluzek?) s kokainom...bi definitivno bil z vso opremo vsaj 2 koraka pred policijo.
Zdej al tem nasim narko kartelom to ne zdi pametno al jim pa pri vseh avtomobilih zmanjka kesha.
Bogve.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Looooooka ()

darkolord ::

Mene precej bolj kot to zanimajo ostale postavke iz tiste tabele... Pri vsaki zgleda par ničel preveč.

sese12 ::

Navadni policaji, ki delajo za ljudi in z ljudmi pa delajo na starih XP-jih, katerim bo čez 500 dni še sam Microsoft obrnil hrbet s posodobitvami !!!

fosil ::

Glede na to kako se pri nas dela z denarjem, ne bi bilo nič nenavadnega, če bi zadeva potem res ležala v skladišču.
Važno da posrednik zasluži.
Tako je!

dronyx ::

Če od nekoga pričakuješ, da bo preganjal še koga drugega, kot pa navadne "tatove koles" in male dilerje, ga moraš pač ustrezno opremiti in mu dati ustrezna pooblastila, sicer nima smisla jokat.

Druga stran ponavadi ne potrebuje nikakršne avtorizacije kogarkoli, za uporabo tudi najbolj sofisticiranih naprav (en članek tule). Nenazadnje se zlahka zgodi, da ima neka dobro organizirana kriminalna združba, ki se ukvarja s profitabilni posli večji "budget", kot celotna policija.

In ne, s tem ne zagovarjam "policiske države" in totalitarnega nadzora.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

jype ::

dronyx> Nenazadnje se zlahka zgodi, da ima neka dobro organizirana kriminalna združba, ki se ukvarja s profitabilni posli večji "budget", kot celotna policija.

Nenazadnje je lahko policija dobro organizirana kriminalna združba.

Daedalus ::

Tovariši miličniki na vrhu Policije lepo upoštevajo Partijska navodila.

Podlage za uporabo tako zbranih podatkov v kazenskem postopku ni, in tudi sveža novela ZKP-L ne predvideva takšnih sprememb. Zato se lahko upravičeno vprašamo, kaj točno misli slovenska policija početi s tako drago, a nezakonito napravo. In seveda, če jih manjka pravne podlage ne moti, a to mar pomeni, da njihovo izjavi o neuporabi obstoječih IMSI catcherjev ne kaže verjeti?


Tako je to, ko ti državo vodijo konvertirani komiji.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

dronyx ::

jype je izjavil:

Nenazadnje je lahko policija dobro organizirana kriminalna združba.

Saj to velja še za koga drugega, ne samo policijo. ;)

NeMeTko ::

darkolord je izjavil:

Mene precej bolj kot to zanimajo ostale postavke iz tiste tabele... Pri vsaki zgleda par ničel preveč.

Sam dejansko - 64.000€ za požarno pregrado? Za ta denar dobiš cluster z dvema 2x20Gbit/s napravama v HA načinu dela - imajo res tako hudo komunikacijo?

jype ::

dronyx> Saj to velja še za koga drugega, ne samo policijo. ;)

Ampak pred policijo se težje branim, ker moram policista ubogat.

tomipirc ::

Problem je v bedastem pravu.

Kej je logika: če imam posnetek, da je nekdo nekoga ubil, NI VAŽNO KAKO SEM GA PRIDOBIL. Važno je samo, da je avtentičen.
To je ena takšna ORENK zaščita za kriminalce z veloki denarja.
Ja tudi pravniki morajo žvet ;)

bosmla ::

Ampak pred policijo se težje branim, ker moram policista ubogat.

Pa se direkt (place)in indirekt (taki nakupi) placat. pa se tiho bit in se razit ce on tak rece...

ABX ::

Legalizirat vse droge in končat to sranje ne a?
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

jype ::

Ja, to bi bil dober prvi korak.

dronyx ::

jype je izjavil:

Ampak pred policijo se težje branim, ker moram policista ubogat.

Halo? Kako se naj jaz branim pred sodnikom, ki mu je nekdo stisnil v žep 10 kilo evrov, da me postavi na hladno za par let na podlagi nekega konstrukta? Jaz moram tudi sodnika ubogat, ali pač ne?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

jype ::

dronyx> Halo? Kako se naj jaz branim pred sodnikom, ki mu je nekdo stisnil v žep 10 kilo evrov, da me postavi na hladno za par let na podlagi nekega konstrukta? Jaz moram tudi sodnika ubogat, ali pač ne?

Trivialno: Z dobrim odvetnikom. Sodnik nima nobene izbire - mora se ravnati po zakonu. Če odvetnik zna pokazat, da se ni, potem je konec zabave.

dronyx ::

Moram še tole citirat iz zgoraj linkanega članka:

Czech broadcaster Radio Prague revealed that the use of IMSI catchers is on the rise in the country--but not by the authorities. A senior police chief, Tomas Almer, told the station that police had been detecting unauthorized IMSI catchers (called agátas in Czech) being used across the country, though had not been able to catch any of the perpetrators. Why use an IMSI catcher if you aren't hunting for bad guys? Former Czech intelligence agency chief Andor Sandor said that businesses could be using them to spy on one another. And, as Radio Prague suggested, it's possible that criminal gangs could be using them for extortion.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

dronyx ::

>...though had not been able to catch any of the perpetrators.

Kako recimo po vaše naj bi policija ujela tiste, ki razpolagajo z nedovoljenimi IMSI Catcherji (pa tu ne mislim samo njihovimi), če nima opreme, da bi lahko take naprave sploh odkrila?

Še enkrat, kriminalci (in če hočete industrijska špijunaža) lahko uporabljajo zelo sofisticirano tehnološko opremo in če nimaš nikogar v državi, ki bi to lahko preiskoval in preganjal se na nek način tako početje legalizira oziroma te pred tem ni nihče sposoben zaščititi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

PaX_MaN ::

dronyx je izjavil:

Kako recimo po vaše naj bi policija ujela tiste, ki razpolagajo z nedovoljenimi IMSI Catcherji (pa tu ne mislim samo njihovimi), če nima opreme, da bi lahko take naprave sploh odkrila?

Nabavi naj si to opremo...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PaX_MaN ()

dronyx ::

PaX_MaN je izjavil:

Nabavi naj si to opremo...

Ja, točno to. Če meni kdo na policiji razlaga, da "velikim ribam" v strukturah organiziranega kriminala ne morejo nič, ker oni menjajo na mesec po dvajset predplačniških telefonskih številk, ki se jih ne da nikakor odkriti, mu bi svetoval enako...nabavite si opremo (in seveda poskrbite, da je zadeva ustrezno zakonsko pokrita)!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

PaX_MaN ::

WTF je narobe s tabo, model?

McMallar ::

Kaj pa enostavno enkripcija prometa med 2 telefonoma? Pri trenutnih vecjedernih smartphonih bi to verjetno slo. Dodalo bi sicer nekaj delay-a ampak ce noces da ti kdo prisluskuje...

Kolegi so to testirali ze daljnega leta 2008 na Nokia Communicator platformi. Zal sem zapustil podjetje pred koncem testiranj, tako da ne vem kako se je obneslo.
Why can't a programmer tell the difference between Halloween and Christmas?
Because OCT31 = DEC25

Primoz ::

http://www.whispersys.com/

dela super ... samo še vedno veš kdo, s kom, kdaj in koliko časa.
There can be no real freedom without the freedom to fail.

dronyx ::

Če imaš denar, se da danes verjetno komunikacijo opravljat tako, da staromodni "prisluhi" sploh ne pridejo v poštev, ker ne boš nič izvedel. Saj nismo leta 1950, ko je na Telekomu obstajala posebna soba, kjer se je kable pretikal.

Zato pa ponekod uporabljajo drugačne, precej manj sofisticirane metode, kot je sledenje denarnemu toku, obratno dokazno obreme - Od kod vam dr. onyx na Ciprski banki 100 miljonov ob plači 600 € (pa to, da prodajaš bale sena ali si podedoval od tete ne šteje kot zadosten odgovor).

jype ::

dronyx> obratno dokazno obreme

To ni nobeno obratno dokazno breme, sinko.

enadvatri ::

Primoz je izjavil:

http://www.whispersys.com/

dela super ... samo še vedno veš kdo, s kom, kdaj in koliko časa.


Poznam, dolgo časa je bil RP na voljo le določenim (potencialno pomladnim) državam.

Če nimajo vsebine je klic skoraj popolnoma neobremenjujoč. Sicer pa imaš za Androidne telefone Orbot in Crypto.cat deluje krasno. Ni klic, da se pa krasno komunicirati.

dronyx ::

jype je izjavil:

To ni nobeno obratno dokazno breme, sinko.

Kaj pa je tole?

enadvatri ::

darkolord je izjavil:

Mene precej bolj kot to zanimajo ostale postavke iz tiste tabele... Pri vsaki zgleda par ničel preveč.


Nič presenetljivega (pred kratkim sem opisal sanjsko dobavo Tenzorja, ki je kupil za naš trg neprimerne in neskladne s predpisi cenene GSM motilce). Za mastne pare, seveda. Od IKT do nekih motilcev, vse kaže na to, da bo nekdo nepošteno fino zaslužil.

Manu ::

Se mi je zdelo, da gre za boj med eno in drugo vejo oblasti.
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.

jype ::

dronyx> Kaj pa je tole?

To je obrnjeno dokazno breme, ja (in je IMHO precej narobe).

To, da zahtevaš pojasnila od nekoga, ki ga utemeljeno sumiš nečesa in pokažeš, da premoženja ni mogel pridobiti z dejavnostmi, s katerimi naj bi se ukvarjal, je pa nekaj popolnoma drugega.

dronyx ::

@jype: Ne štekam sicer kaj mi hočeš z zgoraj napisanim povedat? Kaj je narobe z obrnjenim dokaznim bremenom?

Jaz sem bil presenečen ko mi je nekdo razlagal, da če jaz dam nekomu v najem stanovanje s celotno opremo, nad njim pa se izvaja izvržba, lahko pride izvršitelj v najeto stanovanje in pobere vse pohištvo, pralni stroj, TV...Na meni kot najemodajalcu pa je, da dokažem, da te reči niso njegove, ampka moje. To se ti zdi pa normalno?

enadvatri ::

Še vedno nismo prepričani v to, da naša policija dejansko uporablja IMSI lovilce (zlasti v sodnih postopkih, pa tudi sicer)! Seveda osebno precej verjamem Matthaiju in znam misliti z lastno glavo, zato sem tudi sam prepričan, da jih. A o tem nimamo nobenega materialnega dokaza, to trdi le obramba nekaterih obdolžencev, policija pa ostaja na lastnem bregu in uporabe ne priznava.

Fank trdi, da so jih nabavili, ker si prizadevajo spremeniti zakonodajo, da bi jih lahko nekoč uporabljali. Torej jih zakonito v sodnih postopkih ne morejo (še) uporabljati. Mar ni to nenamensko oz. nesmotrno zapravljanje proračunskega denarja? Če seveda izvzamemo izobraževanje oz. usposabljanje, proti kateremu nimam čisto nič. Pa tudi izobražujejo se ne, saj Fank trdi, da so v skladišču. Pa katera mona nabavlja OS, ki bodo stala več let v skladišču? To je resen znak, da bi moralo te nakupe preveriti Računsko. Nisem ljubosumen, da jo imajo, celo podpiram idejo, da se z njo usposabljajo oz. seznanijo (in to transparentno), čeprav je njena raba nezakonita v sodnih postopkih ... Vendar, da stoji v skladišču, tudi ni nobeno delo in zato bi moral nekdo odgovarjati.

Sicer pa v razpisni dokumentaciji (glej tudi sliko v članku), piše, da je nepogrešljiva pri protiprisluškovalnih pregledih. Očitno neskladje v pojasnilih policije, zakaj jo/jih imajo!

Ok, če je tretja oseba podstavila prisluškovalno napravo in je v njej njena SIM kartica, brez odredbe sodišča (zelo pravno-tehnično) ne bi smela niti policija tej napravi prisluškovati. Torej, je tudi v ta namen naprava neuporabna.

Definitivno bi bi bilo potrebno razčistiti:

    ali so jo resnično uporabili v predkazenskih in preiskovalnih postopkih? Če so, je potrebno odgovorne kazensko preganjati. Naj nekdo anonimno prijavi, že ko je to moderno, uradna dolžnost pa take fore. Da vidimo, kako se
    Kdo je vse vedel, da jo imajo oz. uporabljajo in kdo je to ukazal ali odobril uporabiti?
    Zakaj stoji, če resnično stoji oz. kdo je odgovoren za to?

jype ::

dronyx> To se ti zdi pa normalno?

Ne.

enadvatri ::

jype je izjavil:

dronyx> To se ti zdi pa normalno?

Ne.


To je tudi resen problem in anomalija v naši zakonodaji, ki pa s to temo nima dosti veze.

Daedalus ::

Se da na kak relativno poceni način zaznati uporabo IMSI catcherja?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

NeMeTko ::

Po moje je še največji problem IMSI catcherja v tem, da obstaja relativno visoka verjetnost, da se bo posnelo tudi pogovore in sporočila drugih oseb, ki niso vpletena v preiskovano zadevo.

Glede na naravo delovanja, predvidevam, da prisluškujejo prav vsem pogovorom, ki jih ta fake bazna postaja prestreže, dokler končno ne izsledijo klic preiskovane osebe (velja za primer, da telefonska številka preiskovanca ni znana). Ta del procedure pa ne more avtorizirati niti odredba sodišča, saj je protiustavna.

Drugo je, če poznajo telefonsko številko preiskovanca in snemajo izključno komunikacije te številke (seveda na osnovi sodnega naloga), vendar za to verjetno niti ne potrebujejo te čudežne napravice, saj lahko prisluh naročijo v centrali mobilnega operaterja?

Delno legalno uporabo, si lahko predstavljam le tako, da Catcher zgolj spremlja prometne podatke in nato preko opazovanja osumljenca zaznajo njegovo telefonsko številko v trenutku, ko prisloni telefon k ušesu.

Je že tako, da gre zakonodaja bolj na roke lopovom, kot pa roki pravice. Žal pa ne gre drugače, če želimo preprečiti, da bi roka pravice mlatila kar vprek, tudi po nedolžnih.

link_up ::

EM valovanje ? :-) vredu bo ... carry on :)
In and Out

Mandi ::

Vinko gleda stvari.
Vse stvari.
Povsod.

jype ::

Pa vseen direkt v pasji drek zagazi.

antrim ::

darkolord je izjavil:

Mene precej bolj kot to zanimajo ostale postavke iz tiste tabele... Pri vsaki zgleda par ničel preveč.


Ma tega ni za jemati dobesedno. Glede na že videno v taki in podobni dokumentaciji je tole nekako v smislu "poslovna stavba - 1 kos."

enadvatri ::

antrim je izjavil:

darkolord je izjavil:

Mene precej bolj kot to zanimajo ostale postavke iz tiste tabele... Pri vsaki zgleda par ničel preveč.


Ma tega ni za jemati dobesedno. Glede na že videno v taki in podobni dokumentaciji je tole nekako v smislu "poslovna stavba - 1 kos."


Zakaj ne? Če ne drugo, je priložnost, da se zahteva transparentnejše poslovanje. Ti tudi kupuješ na tržnici: "jajce - 1 kom., solata - 2 kom., pomaranče - 1 l ..."?

antrim ::

Ne razumeš. Ta dokument je zbirnik (ki ga po možnosti pripravi neka tajnica, ki o vsem skupaj pojma nima). Podrobnosti so v drugem dokumentu in dosegljive na zahtevo.

enadvatri ::

antrim je izjavil:

Ne razumeš. Ta dokument je zbirnik (ki ga po možnosti pripravi neka tajnica, ki o vsem skupaj pojma nima). Podrobnosti so v drugem dokumentu in dosegljive na zahtevo.


Ne, nisem vedel, da je to nek poddokumentek. Sem pogledal, ja. To je nek načrt, nič še pri realizaciji.

Kar se pa tiče javnega naročanja, kar lep del dokumentacije je javno objavljen. Preostanek je seveda dostopen na zahtevo, če ni ravno kakšna zakonita skrivnost.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: enadvatri ()

Kamran ::

Ojla,

Gre za ti. IMSI-catcherje, male prenosne bazne postaje (na sliki), ki zaradi fizične bližine preglasijo uradne postaje mobilnega operaterja, tako da se telefon žrtve pač poveže na njih.

Hm,... tole me v osnovi zelo spominja na to kako v principu deluje sleparska dostopna točka pri brezžičnih omrežjih oz. ena izmed oblik napada MiTM. :|

tomipirc je izjavil:

Kej je logika: če imam posnetek, da je nekdo nekoga ubil, NI VAŽNO KAKO SEM GA PRIDOBIL. Važno je samo, da je avtentičen.
To je ena takšna ORENK zaščita za kriminalce z veloki denarja.

Potem imajo tudi punce oz. dekleta pravico (tudi fantje seveda), da na razgovorih za zaposlitev na skrivaj s kakšno tole zadevo posnamejo delodajalca, ko jo/ga začne spraševati o poroki, otrocih oz. ji/mu ponudi PoZ, kjer piše, da toliko in toliko let ne bo imel otrok. To pa lahko potem uporabijo kot dokazno breme, če niso bili izbrani oz. zaposleni, ter omenjeno uporabijo kot sredstvo za pridobitev odškodnine, ker so bili v postopku deskriminirani... Ali ne ?
Če se pa greš takšne zadeve, pa verjemi, da bodo ljudje bistveno manj iskreni in zaupljivi, ker nikoli ne boš vedel ali govoriš (s kakšnim vladnim) ovaduhom, ki te bo zaradi par minutk (razumljivega človeškega) "jamranja" spravil pred (politično motiviranega) sodnika. :8)

Glugy ::

A se norca delajo? Naj raj 250 000 evrov namenijo za nove prostore policistov v Kopru ki zdej živijo v stavbi ki se poveša, bodo velik več nardil.

Banda pa sej niso tajna policija kot je SOVA da bi rabl sploh tako napravo. Kaj jim ni jasn res?

Pa zakon tko ohlapen nardit da to dopušča je tud kriminal. To ni normaln.

PaX_MaN ::

Kamran je izjavil:

tomipirc je izjavil:

Kej je logika: če imam posnetek, da je nekdo nekoga ubil, NI VAŽNO KAKO SEM GA PRIDOBIL. Važno je samo, da je avtentičen.
To je ena takšna ORENK zaščita za kriminalce z veloki denarja.

Potem imajo tudi punce oz. dekleta pravico (tudi fantje seveda), da na razgovorih za zaposlitev na skrivaj s kakšno tole zadevo posnamejo delodajalca, ko jo/ga začne spraševati o poroki, otrocih oz. ji/mu ponudi PoZ, kjer piše, da toliko in toliko let ne bo imel otrok. To pa lahko potem uporabijo kot dokazno breme, če niso bili izbrani oz. zaposleni, ter omenjeno uporabijo kot sredstvo za pridobitev odškodnine, ker so bili v postopku deskriminirani... Ali ne ?

Lahko bi:
Poseg v zasebnost s "tajnim" snemanjem je izjemoma lahko dopusten, če obstajajo posebej utemeljene okoliščine, zaradi katerih ima izvedba takšnega dokaza v kazenskem postopku poseben pomen za izvrševanje neke druge pravice, ki jo varuje Ustava: v konkretnem primeru pravice do osebnega dostojanstva oziroma pravice do časti in dobrega imena zasebnega tožilca.

Odloča se sicer vsak primer posebej, pa tukaj gre za kazenski postopek, ne odškodnino, ampak ja, hipotetično na robnem primeru (alkkože rečete) bi se dalo.

Bellatrix ::

Ko prebereš ta članek, se vprašaš, kaj vse morajo šele imeti, tako rekoč neizčrpni proračuni, kot so ameriški, kitajski...
People are quick to judge and slow to correct themselves.
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ustavno sodišče zadržalo izvrševanje zakonske podlage za IMSI lovilce (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
5415997 (14173) dronyx
»

Bostonski policaji nenavdušeni nad sledenjem... sebi

Oddelek: Novice / Zasebnost
85785 (3393) Jupito
»

Slovenska policija nabavlja IMSI catcherje (3) (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
18855357 (49438) trizob
»

Prikaz nasprotnih dejstev: Slovenska policija nabavlja IMSI catcherje (2)

Oddelek: Novice / NWO
3420238 (16428) enadvatri
»

Prikaz nasprotnih dejstev: Slovenska policija nabavlja IMSI catcherje

Oddelek: Novice / NWO
4913311 (9799) enadvatri

Več podobnih tem