Forum » Šola » FMF- Študij fizike
FMF- Študij fizike
Temo vidijo: vsi
jype ::
NoHands> Koliko učenja v povprečju potrebuješ, da opraviš izpit?
Ta podatek ti ne bo povedal ničesar uporabnega.
Ta podatek ti ne bo povedal ničesar uporabnega.
Če vse sproti delaš (s kolokviji), potem se kak teden ali dva pripravljaš na ustni izpit in imaš solidno oceno. Za desetke se je treba potrudit, razen če resnično zelo dobro razumeš snov (kar je ponavadi itak res za tiste, ki se z njo ukvarjajo - profesionalno ali akademsko, ker jih veseli).
(To je za "velike" predmete prvih dveh letnikov - dela je poleg tega precej tudi s praktikumi, kjer je pač treba opraviti toliko in toliko nalog.)
(To je za "velike" predmete prvih dveh letnikov - dela je poleg tega precej tudi s praktikumi, kjer je pač treba opraviti toliko in toliko nalog.)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jype ()
terryww ::
na mafijski smeri imaš bolj rigorozne predmete, ukvarjaš se z modeliranjem, pa tud več programiranja. vse ostalo je nabiranje znamk oz bolj enciklopedično znanje :P. kar se pa izpitov tiče, pa ponavadi radi asistenti izpostavijo, da imaš lahko zraven vse razen pralnega stroja, ruskega fizika in kalkulatorja, ki je bolj pameten kot ti. ponavadi si ljudje potem znajo predstavljat težavnostno stopnjo problemov.
It is the night. My body's weak.
I'm on the run. No time to sleep.
GMaster ::
Res, ampak bi bil presenečen, koliko se spremeni, če spremljaš predavanja, hodiš na vaje (in dejansko sproti delaš) in doma vsak dan dve uri ponavljaš snov z nalogami, ki jih je cel faks poln.
Potem nenadoma postanejo reči povsem obvladljive.
Potem nenadoma postanejo reči povsem obvladljive.
Lonsarg ::
Po tanovem v bolonjcu ni več mafijske smeri v prvem letniku. Pač pa poleg Astronomske in Izobraževalne obstaja samo še navadna smer "Fizika", kjer imaš goro izbirnih, med drugim tudi Mafijo(matematična fizika). Obstaja pa cele gore smeri na 2. stopnji. Torej te glavna določitev čaka šele pri 2. stopnji.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
vse se da, če je volja. pri analizi 2 je bila recimo edina priporočena zbirka rešenih nalog v ruščini. pa si imel priliko se pobližje spoznat z jezikom... no, ampak kot pravi azgard, na boloncu je bolj turist kurs, tak da brez skrbi. sicer pa ti asistenti in asistentke (! ;) ) radodarno dajo mobi cifro za vsa tvoja vprašanja. in ker ponavadi ni ogromno ljudi, s katerimi bi imeli opravka, se imajo tud čas s tabo ukvarjat in debatirat ob pijači. jure je nakazal tipično vzdušje v predavalnici. za zbirko vseh čekiraj na http://fmf.si/izjave/
Zgodovina sprememb…
- spremenil: terryww ()
sherman ::
Hahahah :P
So stvari res tako zelo zahtevne?
S tem je tako, da ti knjige in zapiski bolj malo pomagajo ce jih temeljito ne poznas. Pomagajo le toliko, da lahko preveris kaj, ce se pravilno spomnis. Ce si pa se paranoicen zraven, pa se to ne in gres ponovno izpeljevat stvari ki jih imas na listu, da bo sigurno :). To resni vedo, le nekateri mojstri mislijo da si bodo kaj pomagali z miniaturno knjiznico na izpitu. Dve uri sta zelo malo casa.
bomo tak rekli: vsak dan, ko prideš domov, se moreš pred spanjem prepričat, da si razumel, povezal in bil sposoben vmestit vse nove koncepte v kontekst. pa stvari, ki jih študiraš prvi dve leti služijo kot orodja v višjih letnikih. tak da bolše enkrat razumet kot pa 2x učit.
ramiz?! ::
Zelo hitro... ker kot fizik si zelo univerzalen, kot veda sama po sebi. Delaš lahko v strojništvu, ekonomiji(podjetja, banke, zavarovalnice), računalništvu in še in še ...
Never regret anything, there's always a reason things happen.
žana ::
ah ja..ta FMF..vsekakor je po mojem mnenju eden najbolj kvalitetnih in težkih faxov pri nas.
sama sem 2. letnik pra.matematike in večina folka kmalu obupa, se prepiše, ponavlja magari 3x ... sicer tudi sama sem lani skos razmišljala kako ne bom nič naredila ker na začetku nisem vedla niti kaj je vektor, limita (pa tudi če sem imela v srednji šoli in na poklicni maturi vse 5) ..kaj šele da bi znala kaj programirat.. ne veš kak se organizirat, učit, ker čas res hitro teče in sledijo prvi kolokviji, dom.naloge, seminarske... tako da priporočam resno delo, sploh pri meni je to nujno ker nisem nek talent za matematiko in moram dosti časa porabiti za učenje.
lp ;)
sama sem 2. letnik pra.matematike in večina folka kmalu obupa, se prepiše, ponavlja magari 3x ... sicer tudi sama sem lani skos razmišljala kako ne bom nič naredila ker na začetku nisem vedla niti kaj je vektor, limita (pa tudi če sem imela v srednji šoli in na poklicni maturi vse 5) ..kaj šele da bi znala kaj programirat.. ne veš kak se organizirat, učit, ker čas res hitro teče in sledijo prvi kolokviji, dom.naloge, seminarske... tako da priporočam resno delo, sploh pri meni je to nujno ker nisem nek talent za matematiko in moram dosti časa porabiti za učenje.
lp ;)
Play music with real instruments.
no..talent..pač ne poštekam vsega tako hitro in moram zarad tega toliko več delat..vse si skušam čimbolj domače predstavljat, narisat, karkoli..ker ogromno stvari je abstraktnih, sploh linearna algebra.
ja pa kaj še :D js na UNI ..ni šans.. še k nam se prepišejo, ko je vseeno lažji program, manj teoretičen, drugače pa ni neke pretirane razlike.. VSŠ naj bi bil namenjen da se zaposliš potem, čeprav še ne razmišljam o tem glede na to kakšno je stanje v državi.
T-h-o-r ::
nisi vedla, kaj je vektor, limita???
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?
Gladi ::
In kaj se ti zdi to čudno? SŠ program ne obravnava tega. No, razen Vegove, sam to je debata zase
ah, sem nekako predvideval, da je hodila v gimnazijo
amigo_no1 ::
In kaj se ti zdi to čudno? SŠ program ne obravnava tega. No, razen Vegove, sam to je debata zase
Ne prodajaj buč, vektorji so v 2 letniku na SŠ (ne samo na Vegovi).
http://zakonodaja.gov.si/rpsi/r05/predp...
Limita se obravnava v 4 letniku, v poglavju zaporedja (konvergentna, divergentna).
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: amigo_no1 ()
ok, se mi je zdelo sumljivo, da ne bi jemali vektorjev in omenili limit
Limita se obravnava v 4 letniku, v poglavju zaporedja (konvergentna, divergentna).
Limite se, vektorji pa ne. In ne bit mungl in prilimaj kje v veljavnem učnem načrtu piše da se obravnava vektorje in ne nek link do
učbenika.
Prav tako se ne obravnavajo integrali in odvodi( lahko pa seveda šola uvede kak dodaten predmet in to nadoknadi)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gladi ()
Sem prepričan, da ni mislila dobesedno - to, kar se z vektorji in limitami počne na faksu, je precej več kot tisto, kar smo počeli v srednji šoli.
Poleg tega moraš biti res z glavo pri stvari, ker profesorji praviloma šibajo skozi snov, človek mora pa nekako sproti razumet in pisat razlago in postopek.
Poleg tega moraš biti res z glavo pri stvari, ker profesorji praviloma šibajo skozi snov, človek mora pa nekako sproti razumet in pisat razlago in postopek.
Sem prepričan, da ni mislila dobesedno - to, kar se z vektorji in limitami počne na faksu, je precej več kot tisto, kar smo počeli v srednji šoli.
kar je mene najbolj motilo v prvih 3h letih SŠ je bilo to, da si se samo teoretično učil o vektorjih, polinomih, reševal neskončno dolge algebrajske ulomke etc. etc., pa ti ni nihče povedal čemu
šele v 4. letniku se mi je, ob integralih, odvodih, računanju tangent itd., vsa "stvar" lepo razjasnila
Limite se, vektorji pa ne. In ne bit mungl in prilimaj kje v veljavnem učnem načrtu piše da se obravnava vektorje in ne nek link do
učbenika.
Prav tako se ne obravnavajo integrali in odvodi( lahko pa seveda šola uvede kak dodaten predmet in to nadoknadi)
http://portal.mss.edus.si/msswww/progra...
Prav tako se obravnavajo integrali in odvodi.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: amigo_no1 ()
GMaster ::
Integrali in odvodi se res obravnavajo... Vprašenje pa je če se jih res naučiš ali pa profesor samo preleti snov.
http://portal.mss.edus.si/msswww/progra...
Prav tako se obravnavajo integrali in odvodi.
Ti ciljaš na gimnazija, jaz ti govorim za SŠ program.
Junfr ::
Bolj znajo biti problem obstranske dejavnosti, ki ti jih kot študentu ne manjka; je potrebno najti nek balans da študij preveč ne trpi kot tudi da se greš neko socializacijo.
nisem z gimnazije ampak iz navadne poslovne oz. ekonomske šole..in točno vem, kaj smo jemali ter česa ne.. vektorjev, integralov, limite niti podrazno.. spomnim se le, da smo v 3.letniku enkrat računali odvode polinomov.. to je vse.. trigonometrijo smo nekaj malega imeli zadnje dni pred maturo, pa še to je rekla da če bo kakšna taka naloga notri da naj pač pustimo (LOL) ..
saj na začetku faxa sem mislila da le jaz tako malo znam, potem pa so se začeli kazati rezultati kolokvijev itd, pa se je izkazalo drugače..da tudi tisti ki se je prepisal z UNI ali pa magari drugič ponavlja ne zna kaj občutno več.
saj na začetku faxa sem mislila da le jaz tako malo znam, potem pa so se začeli kazati rezultati kolokvijev itd, pa se je izkazalo drugače..da tudi tisti ki se je prepisal z UNI ali pa magari drugič ponavlja ne zna kaj občutno več.
nisem z gimnazije ampak iz navadne poslovne oz. ekonomske šole..in točno vem, kaj smo jemali ter česa ne.. vektorjev, integralov, limite niti podrazno.. spomnim se le, da smo v 3.letniku enkrat računali odvode polinomov.. to je vse.. trigonometrijo smo nekaj malega imeli zadnje dni pred maturo, pa še to je rekla da če bo kakšna taka naloga notri da naj pač pustimo (LOL) ..
Torej sta oba pod nivojem za konkreten faks, žal
hja glej, potem rajši nič ne študiram kot pa da bi morala kakšno družboslovje, ker mi vseeno dosti bolj matematika leži in podobne zadeve kot pa prebiranje debelih bedastih knjig.
Misliš poklicni oz strokovni SŠ program ?
Da. Ker gimnazije ne poimenujemo kar tako za brez veze.
Torej sta oba pod nivojem za konkreten faks, žal
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gladi ()
Isotropic ::
na ekonomski soli so imeli manj "klasicne" matematike, ker so zraven imeli se verjetnost in statistiko.
kaj mislis po koncani 1. stopnji, it na drugo (mata)? gres nanjo lahko samo s prvo stopnjo mate al tut kerga drugega faksa? (tehnicnega, isto me zanima za fiziko)
kaj mislis po koncani 1. stopnji, it na drugo (mata)? gres nanjo lahko samo s prvo stopnjo mate al tut kerga drugega faksa? (tehnicnega, isto me zanima za fiziko)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Isotropic ()
Isotropic : točno tako. imeli smo še statistiko in pa poslovno matematiko...čeprav bi od obojega pričakovala več.
najprej moram to prvo stopnjo sploh končat in ne razmišljam o morebitnem nadaljevanju, vsaj zaenkrat nimam v planu tega..če pa ne bi dobila službe nikakor, bi pa nadaljevala če bi imela omogočeno..
če si VSŠ program moraš narediti še dodatne izpite za na magisterij...po moje najbolje, da si tukaj prebereš saj ni isto za vse programe, poleg tega se lahko vpišeš tudi iz sorodnih fakultet:
http://www.fmf.uni-lj.si/si/studij-mate...
res da je zelo težko, vendar bi se še enkrat vpisala sem...ker že sistem je drugačen..bolj individualen pristop, profesorji so pripravljeni pomagati, prijetni prostori fakultete..
najprej moram to prvo stopnjo sploh končat in ne razmišljam o morebitnem nadaljevanju, vsaj zaenkrat nimam v planu tega..če pa ne bi dobila službe nikakor, bi pa nadaljevala če bi imela omogočeno..
če si VSŠ program moraš narediti še dodatne izpite za na magisterij...po moje najbolje, da si tukaj prebereš saj ni isto za vse programe, poleg tega se lahko vpišeš tudi iz sorodnih fakultet:
http://www.fmf.uni-lj.si/si/studij-mate...
res da je zelo težko, vendar bi se še enkrat vpisala sem...ker že sistem je drugačen..bolj individualen pristop, profesorji so pripravljeni pomagati, prijetni prostori fakultete..
Zgodovina sprememb…
- spremenila: žana ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | fizika na fakultetahOddelek: Šola | 2762 (1973) | kow |
» | Študij na FMFOddelek: Šola | 5510 (4940) | moose_man |
» | FMF, FS ali FE? (strani: 1 2 )Oddelek: Šola | 10003 (7924) | A120 |
» | FRI (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Šola | 48283 (35803) | awy |
» | FMF-razlika med čisto in praktično mat. (strani: 1 2 )Oddelek: Šola | 16374 (13342) | žana |