» »

Potrošnja in lenuhi

Potrošnja in lenuhi

1
2
»

by00 ::

v2dot0 je izjavil:

Je vsak davek kraja ?

Davek je kraja samo za neoliberalno ideologijo. Takšen diskurz bodo uporabljali premožnejši Američani, medtem ko se v Skandinaviji zavedajo sistema blaginje. In imajo daljšo življenjsko dobo, manj kriminala, umorov, bolj so izobraženi in imajo primerljiv BDP.

Denarja v davčnih oazah zame ni malo. 25 tisoč milijard evrov ni malo.

Arto ::

WarpedGone je izjavil:

Losajte se fovšije, škodi.

Za tako ogromne vsote foušija odpade. Lahko si nekomu fouš, da ma veliko hišo. Da pa bi bil nekomu fouš, da ma 100 hiš? Kaj bom s toliko premoženja? Si ga niti slučajno ne želim.

donfilipo ::

Kapitalizem ne glede na vse mantre o foušiji in lenobi, ne zagotavlja idealne distribucije, ne dobrin, ne kapitala.

To vidi vsak kmet.:))

Problem je, ker nekako moramo vso delovno (striži, klepaj in se prostituiraj) filozofijo popolnoma zamenjati že, v pričakovanju resimo AI-ja in s tem povezane robotike, ali res dobre virtualne resničnosti.

Danes smo navidezno v fazi, ko se ta dva koncepta začenjata spopadati. In prokapitalisti ne priznajo.....nikakor ne priznajo kam teče zgodovina, v optimistični varianti seveda.

Je pa seveda tudi res, da se zna do komunizma, še marsikaj zaplesti:)) Trdim, da ravno zaradi omenjene mentalitete in prokapitalističnega alpha macho stava.

Fouš pa jasno da ne pomaga. Udari razpali pač8-)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Matako ::

Ne da se vsega poenostaviti na problem redistribucije (in s tem posredno bolestne oblike preobčutljivosti, ki ji pogosto rečemo "fovšija"). En ima preveč, daš drugemu - problem rešen.... NOT!

Saj ne, da porazdelitev bogastva ni problem... samo je treba paziti, da ne začneš verjeti, da je vse skupaj res igra z ničelno vsoto. Ni.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

Looooooka ::

WarpedGone je izjavil:

Prerazporejanje bogastva je bistvo vsake države.

Obstajata le dva načina prerazporejanja bogastva:
- trgovanje z dobrinami
- kraja

Za katero se boš odločil?

Spisek oz drevo tistga manj kot 1% prebivalstva ljudi, ki majo vecino premozenja na tem svetu. Potem pogledam kateri izmed njih imajo v lasti firme, kjer so delavci placani/ne placani toliko, da komaj prezivijo in zacnem ropat.
Brez kancka slabe vesti :)

donfilipo ::

Ne da se vsega poenostaviti na problem redistribucije (in s tem posredno bolestne oblike preobčutljivosti, ki ji pogosto rečemo "fovšija"). En ima preveč, daš drugemu - problem rešen.... NOT!



Drži.

Od premoženja, ki ga tobožnje drži pod posteljo 1% prebivalstva, ki se mu hebe za cel svet, je realen morda kak maljonček, ki se mu ne piše prav dobro:)

Krize v EUsarijski civilizaciji, so posledice njenega visokega standarda, ki ga trg kaže kot previsokega, v primeri z recimo čineskim. Zato se ta naglo vzpenja. Do določene mere,...potem pa bi se stanje lahko tudi začelo uravnavati in bi se z rahlim padcem standarda na tem koncu, drastično povečal standard na drugem.

Slovenski miljonarji, se še niso dobro formirali, zato še poteka faza čiščenja in obračunavanja z načinom obogatitve. Tisti, ki so bližje politiki, so kot kaže zelo na udaru. Pomeni, ščasoma se bodo vsi gospodarstveniki politike izogibali, ker jim je realen načrt rast in mir ne samo za 4 leta.

Vseeno...najboljši...imajo premoženje samo računovodsko, ...realno, pa je večina tega vpeta v proizvodnjo in zaposlovanje. V kolikor so graščaki z zemljišči, imajo pa vendarle nekako fevdalni pridih in neko sveto funkcijo (kraljice, grofi in cerkve:)..sicer se jih zna fino obdavčiti:)

Vendar.

Brez določenih korekcij, ki so kar jedrne spremembe primarnega kapitalizma (nesocialna in vitka država), je sistem še bolj nestabilen in razlike se še bolj večajo, kar vodi do kriz, ki jih že dodobra poznamo.

Idealni socialni modeli, pa so danes sicer preživeli marjance in njihovo stoletno bevskanje...in to brez velikih problemov, celo pol balkana imajo kot goste:)) ampak činezi s svojo miljardno maso in nepoznavanjem pravega pomena besede socializem, čeravno ga imajo v ustavi, e ti so pa že drug problem. Verjetno najbolj zoprn dosedaj.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

mobster ::

Jaz mislim, da ne bi bilo slabo, da bi se zakonsko določila zgornja meja količine denarja, ki jo lahko ima posameznik. To bi se rešilo na tak način, da vsak, ki prekorači zgornjo mejo, mora pač tisti denar nad mejo zapraviti v nekem časovnem obdobju, zato, da se denar nekako spravi v obtok. Kaj tista peščica nesramno bogatih naredi s tistim "viška" denarjem je potem njihova stvar. Denar donirajo za znanstvene namene, si kupujejo avtomobile, posestva, jahte, gradijo tovarne,... V primeru, da ga v tem zakonsko dolčenem časovnem obdboju ne zapravijo, se jim 50% denarja, ki "štrli" čez mejo vzame. Ta denar bi se potem nalagal v posebne sklade in razdeljeval med populacijo pa magari v obliki UTD.

WarpedGone ::

... prezivijo in zacnem ropat. Brez kancka slabe vesti :)

Exactly my point - še vedno ste na nivoju lopovov brez spoštovanja do zasebne lastnine razen svoje lastne.
Zbogom in hvala za vse ribe

donfilipo ::

Kot rečeno to je vedno nekako kolektivni socialni model ki se spreminja zelo počasi. In je kršanska duša v USA precej drugačna od naj bi bila enake pri nas.
Also. Slovenci imamo že stoletja egalitarni in kolektivni slovensko zavedni mem, ki je bil prirejen za čase tlake in sobivanja v večjih entitetah, kjer smo vedno imeli to za način ohranitve slovenstva in samoobrambe.

Zdaj ko smo samostojni pa veliko premalo časa, da si izoblikujemo fino gospodo. Tako ki jo cenijo tako švabi kot skandinavci. Naša jara je skoraj ves čas v črni kroniki, ali pa se previdno skriva:))

Egalitarno pomeni sumiti nekoga, ki ima bistveno več in nobenega pripadajočega ugleda, da si je to bogastvo nakradel. Tlačanski mem nam brani, da bi na brzino in sproti poračunali, ampak bolečina hlapca pa ostane:))

Kar pa se dejanskega nasilja in kriminala tiče, smo pa daleko daleko za američani, ki imajo kapitalizem in tako imenovano sveto lastnino v krvi:) Tako da...
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

para! ::

Looooooka je izjavil:

WarpedGone je izjavil:

Prerazporejanje bogastva je bistvo vsake države.

Obstajata le dva načina prerazporejanja bogastva:
- trgovanje z dobrinami
- kraja

Za katero se boš odločil?

Spisek oz drevo tistga manj kot 1% prebivalstva ljudi, ki majo vecino premozenja na tem svetu. Potem pogledam kateri izmed njih imajo v lasti firme, kjer so delavci placani/ne placani toliko, da komaj prezivijo in zacnem ropat.
Brez kancka slabe vesti :)

To je common misconception, da zdaj pa ne ropas zgolj zato, ker noces, ce bos hotel te pa nic, niti slaba vest ne ustavi. TudI, ce zelis ropat, te zrtve zlahka ustavijo, tud ce nimas nic za zgubit. Ogromno ljudi je jeznih na uspesne bogatase, kao "tok dnara majo k mi usi skp ne", veliko takih ze zdaj ne bi imelo slabe vesti oropat te bogatune, sam ne morejo. Premalo jih je. "Visji" sloj revezov je pa zadovoljen s poceni gadgeti, nimajo casa bit jezni oziroma majo za zgubit, cetudi tisto malo, jim je to vse. V to skupino spadajo mi smo 99% drustvo.
Death before dishonor!

v2dot0 ::

Občutek imam, da ste večinsko zelo čustveno vpeti v to debato. Veliko je idej o grabežljivih kapitalistih in lenih socialnih parazitih.
A se ne, da na tole gledat kot na matematičen model?

Kakšna je optimalna funkcija prerazporejanja kupne moči, ki ni posledica trgovanja ?

Nobenega razporejanja - nič davkov, nič sociale/ničelen UTD ?
To je ekstrem. Jaz mislim, da se tukaj prej ali slej vzpostavi nek center moči, ki je enostavno premočan in celotno družbo/razvoj upočasnjuje.

Vedno vsi enako kupno moč - vsi enak dohodek ?
Tole je tudi ekstrem. Zakaj bi se nekdo trudil biti boljši, če si zaradi tega ne more privoščiti več kot tisti, ki se ne trudi.

Optimum je verjetno nekje vmes. Kje?

Lonsarg ::

Optimum je tam, kjer je tvoja kupna moč 100% direktno povezana z tem koliko si naredil, med drugim to pomeni nič dedovanja! Si predstavljate vse te bogataše, ki ne bi smeli denarja dat sinčkom, ampak bi ga morali porabit! Denar bi dejansko krožil, vlagalo bi se v hude prijektne. Sinčki pa bi morali biti dejansko uspešni, da obagatijo. Sam ja, tako stvar je težko izpeljati, nastanejo stanovanjski problemi, problemi z kam z lastnino, recimo rešitev enakovredno po delnicah med državljane, ampak se dajo rešit, sam kaj ko ljudje nočejo svojih potomcev realnosti trga predstit, ampak jim raje dajo denar..

v2dot0 ::

Optimum je tam, kjer je tvoja kupna moč 100% direktno povezana z tem koliko si naredil.

Tole odpove v situaciji, ko ni dela za vsih. S tem sem tud začel temo. Še vedno mislim, da je taka situacija mogoča torej je mora sistem vzdržat.

Okapi ::

Že pred 200+ leti je Thomas Paine predlagal nekaj takega. Ukinitev dedovanja, iz denarja, ki bi ga država na ta račun dobila (ker bi pač vse podedovala, z nepremičninami in zemljo vred) bi pa vsak državljan ob polnoletnosti dobil 'začetni kapital'. Neke vrste UTD, samo da bi bil izplačan vnaprej za vse življenje. Potem bi pa z njim vsak po svoje delal - lahko bi ga dal na banko, kupil delnice ali stroje za svojo obrt ali karkoli.

Je pa to seveda močno utopična ideja.

O.

para! ::

Si predstavljate vse te bogataše, ki ne bi smeli denarja dat sinčkom, ampak bi ga morali porabit!

Al pa zažgat.
Death before dishonor!

Matako ::

Če ne drugega bi se po domovih za ostarele malo bolj žuralo. Častilo do konca!
/\/\.K.

WarpedGone ::

Dedovanje je nekakšno 'avtomatsko' postmortem darilo staršev njihovim potomcem. Neredko se v nekem deležu zgodi že pred smrtjo.

Bomo prepovedal dajanje daril? Al samo tistih, ko bogate svinje obdarujejo svoje priviligirane sinčke z bajnim bogastvom, ti pa boš svojemu otroku še vedno lahko pomagal pri nakupu avtomobila/stanovanja?

V pravljicah je možno marsikaj, v realnem pa bistveno manj.
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

V pravljicah je možno marsikaj, v realnem pa bistveno manj.
Vse je samo stvar družbenega dogovora. Saj darila in dediščina je že zdaj obdavčena in ne glede na to, da je davek nizek, ko gre za prvi dedni red, se lahko vprašamo, zakaj sploh. In na drugi strani, zakaj ne mnogo bolj.

Bi se pa sigurno marsikaj spremenilo in skoraj zanesljivo na boljše, če bi lahko vsi štartali z enakega (ali vsaj mnogo bolj podobnega) položaja.

O.

donfilipo ::

Še enkrat. Denar nima tendence ležati pod blazino, ampak se ga panično in vedno v stilu, naj nekdo doda še nekaj sveže natisnjenega:)),...investira. Tudi če ga ima nekdo res na na banki in živi od obresti, to pomeni, da banka ta denar v bistvu ponavadi investira tako, da je takoj zaposleno 2000 sužnjev8-) Tako deluje kapitalizem. Pomeni, tudi če je bogat dedič genetsko preglup, da bi naredil tovarno, jo pa banke in borza na nek način!

Torej mehanizem je kar pravi, ta del, ko bi se lahko načelno kar odvzelo premoženje, (se reče znaten del z davki, ali komplet z ukrepom partije:), pa že spada pod real socializem, ali pa socialdemokracijo. Za del, ki ga država pobere, mora nekaj tudi zagotoviti državljanom. Ponavadi je danes to najprej utopična kapitalistična:), se pravi delo, čeprav naj bi ga bilo neomejeno:).... to je no go že dolga leta, ali pa delujočo socialo. Tudi no go, razen za skandinavce in švabe, kjer vse kaže da so tako fiskalno stabilni, nezaposleni pa kljub temu skromno lahko preživijo. Brez mučk.

In nazadnje. Tako imenovana social trap je pa situacija, ko se finančni sektor ne vidi več kot neko nujno zlo kapitalizma in njen vitamin, ampak kot master of the universe in najbolj donosna dejavnost h kateri vsi težijo. Pomeni pospešuje predvsem in neselektivno raznožuje samega sebe. To je rak:) No iskreno povedano sam finančni sektor že ve, da je bolje, da je redek in zato cenjen in elitističen, ne more pa jasno vplivati na spreminjanje kapitalistov v oponaševalce po svežih demokracijah8-)

Torej vse legalne, predvsem pa robne in ilegalne mučke kapitalizma in predvsem finančnega sektorja, so postale vodilni moment eksistence in motivacije že udomačenih malih kapitalizmov po balkanu. Edina dva mehanizma za popravo takih anomalij sta volja ljudstva in spričo te volje učinkovit leviathan. Potem denar tudi ne beži na Ciper, Švico ali Lichtenstein in ostale otočiče, ki jih je na svetu presenetljivo veliko, seveda s tihim odobravanjem nekoga;((
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

WarpedGone ::

Bi se pa sigurno marsikaj spremenilo in skoraj zanesljivo na boljše, če bi lahko vsi štartali z enakega (ali vsaj mnogo bolj podobnega) položaja.

Če bi bli vsi ajnštajni bi blo tut sigurno bolš. Pa če bi vsi govorili isti jezik in verjeli v istega boga tudi.
Ampak v realnem nismo ajnštajni, govorimo različne jezike in verjamemo v različne stvari. In to se brez genocida nevidenih razsežnosti ne bo spremenilo.

Ja, darila in dediščina se lahko obdavči in ponekod se jih že tudi je.
Sedaj pa razloži, kako boš na darila nabil 100% davek (kar je enako ukinitivi dediščine oz. da je država vedno edini dedič) in to zadevo izvajal v praksi, tako da nihče ne bo mogu nikomur ničesar podarit. Genocid in totalitarizem odpadeta. Operiraj v realnem.
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

donfilipo ::

No tu se recimo kažejo sicer skriti pa vseeno ideološko precej različni predpisi, ki potem delno malce kujejo usode revnih pa tudi bogatih:)

Nemci imajo davke na dedovanje recimo okroglo 5% (so razlike med zveznimi republikami in je malo manj:), Francozi pa progresivno lestvico, kjer se recimo premoženje podedovano, ali darovano nad 1.7 miljona Evrov, obdavči pošteno8-) Se reče nad 1/3. 1/3 naj bi bila neka psihološka meja za 'socializem', kar pa seveda danes tudi približno niti na srednjem zahodu ne drži več;((

No tudi pri nas je lestvica progresivna, zgornja določena fiksna meja je 400.00 davek pa gre naprej in je potem 36.400 + 14% nad 400.000.
V Franciji je davek za 400.000€ 20%, se pa še zviša, saj je gornja meja 1.779 029€ kjer je potem 40%.
Recimo nekdo dobi (podeduje) 2 milijona. V Franciji ga to stane v davkih 400.000€....
pri nas pa......36.400 + 224.000 = 260.400.

Evo sem vedel da so Francozi večji socialisti od nas:))
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Okapi ::

Sedaj pa razloži, kako boš na darila nabil 100% davek
Sprejmeš ustrezen zakon in je.;) Tudi mnogoženstvo je prepovedano, pa bi se ti to morda nekoč, če bi živel v družbi, kjer bi bila to vsakdanja praksa, zdelo nepredstavljivo.

O.

globalna80 ::

Dokler bo fed posredno v privatni lasti, dokler bo denar umetna fiat valuta, ustvarjen iz nič in vtipkana vsota na monitorju, denar brez pokritja tiskan po željah posameznikov in določenimi cilji, dokler bodo privatne tiskarne denarja posojale državam in jim višale obresti in države načrtno zadolževale in ugrabljale, kupovali poceni podjetja in delnice, dokler...
Great spirits have always found violent opposition from mediocre minds.
Albert Einstein

Zgodovina sprememb…

1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

O smislu življenja v svetu brez služb (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
10529569 (24427) PrihajaNodi
»

Irci bodo pojedli vse dvojne sendviče

Oddelek: Novice / Ostale najave
3521832 (19504) Fritz
»

Sedem milijard nas je (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
26542678 (35821) CaqKa
»

Capitalism: A Love Story [2009] by Michael Moore (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
10214701 (13209) donfilipo

Več podobnih tem