» »

Facebook v Evropi ukinja samodejno prepoznavanje obrazov

Facebook v Evropi ukinja samodejno prepoznavanje obrazov

BBC - Ko je Facebook junija lani za vse uporabnike uvedel možnost samodejnega prepoznavanja obrazov na fotografijah, so bili odzivi varuhov zasebnosti zlasti v Evropi zelo ostri. Storitev Tag Suggestions namreč na fotografijah samodejno najde obraze ljudi in predlaga označite (tagging). Pri tem gre Facebook celo tako daleč, da uporablja algoritem za identifikacijo in samodejno predlaga ime najverjetnejše osebe na sliki. Storitev je privzeto vključena (opt-out), dodatno pa je problematična, ker uporabnike kar sili k izpostavljanju drugih ljudi.

Prva se je ostro odzvala Nemčija, kjer je informacijski pooblaščenec že avgusta lani povedal, da je Facebooka praksa ilegalna. Sedaj bo Facebook storitev ukinil za celotno Evropo.

Irski informacijski pooblaščenec (na Irskem ima Facebook evropsko centralo) je namreč že lani Facebook pozval k nekaterim spremembam. Decembra so Facebooku postavili polletni rok, v katerem so morali poskrbeti za več transparentnosti o zbiranju in hranjenje podatkov ter uporabnikom dati več možnosti, da sami vplivajo na to. Odstranitve storitve ni neposredno zahteval, a se je Facebook vseeno odločil zanjo. Tako za nove uporabnike sploh ni več na voljo, za stare pa bo izključena 15. oktobra.

Richard Allan iz Facebooka pojasnjuje, da je bila EU zaskrbljena nad načinom pridobivanja soglasja uporabnikov za uporabo te tehnologije. V prihodnosti bo Facebook storitev ponovno uvedel, a v skladu z zahtevami EU. Zato bodo morali spremeniti obveščanje in soglašanje z njo, je še dodal. Irska je sicer temeljito prečesala Facebooko spoštovanje zasebnosti in ugotovila, da se v veliki večini primerov Facebook obnaša ne le primerno, ampak skoraj vzorno.

Nekaj problemov sicer ostaja. Irska ni prepričana, da se izbrisane slike resnično odstranijo v 40 dneh, kot to zahteva lokalna zakonodaja. Prav tako ostajajo neznanke glede neaktivnih in deaktiviranih računov ter z njimi povezanih podatkov.

5 komentarjev

CyberPunk ::

Fb ima se kar nekaj takih "hinavskih" prijemov, kjer navidez nedolzno vprasanje/"predlog" v ozadju izvede kaj konkretnejsega. Zadnjic mi je nekje v spodnjem desnem kotu izpisovalo v stilu "How well do you know X Y", na kar si imel multiple choice odgovore: Ne poznam, Prijatelj, Druzina ipd. Sklepam, da je na tej podlagi bodisi gradil grupe bodisi unfriendal osebe.

filip007 ::

Saj prav, da ukinejo za celo Evropo, če nočemo pač nočemo. Ponavadi se poznamo po slikah, ni potrebe za podnapise in to je tista privatnost, ki je potrebna.

Deli timeline z vsemi ali ne, tisto še vedno ni prevedno, kar pomeni da zelo radi bulijo v podatke.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: filip007 ()

SkipEU ::

Kdo pa je rekel, da uporabniki tega nočejo? Zakaj jim ne pustiti možnosti izbire?

22gapi22 ::

Spet smo preprečili razvoj tehnologije in programske opreme zaradi nekih politikov in državljanov, ki se očitno bojijo iz meni neznanega razloga pokazati svoje ime in priimek zraven fotografije.. Halo.. mislim a v trgovinah in povsod pa lahko prodajalkam dajo bančno kartico s svojim imenom in priimkom, se celo pojavijo v telefonskem imeniku kjer je med drugim naveden celo naslov in konec koncev, naj gredo stavkati in protestirati proti policiji, ki ima pravico vedno pregledati vse dokumente itd.. Najbolj mi gre na živce, ker smo zaradi takih prikrajšani tudi tisti, ki si pa pač želimo da bi imeli tudi "navadni smrtniki" dostop do novih tehnologij in napredka (pa ne pravim da je prepoznavanje obrazov nov izum, a ga očitno še nihče drug ni uporabil na tem področju na tak način).

22gapi22

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 22gapi22 ()

PaX_MaN ::

Halo.. mislim a v trgovinah in povsod pa lahko prodajalkam dajo bančno kartico s svojim imenom in priimkom, se celo pojavijo v telefonskem imeniku kjer je med drugim naveden celo naslov in konec koncev, naj gredo stavkati in protestirati proti policiji, ki ima pravico vedno pregledati vse dokumente itd..

Prvič, dajo bančno kartico PO SVOJI VOLJI.
Drugič, mešat tle pregled policije? ASRESN? NISI!
Tretjič, če češ met to tehnologijo doma se zmen s FB da ti šenkajo kodo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Facebook Dating ne sme v Evropo

Oddelek: Novice / Zasebnost
4010484 (7238) simnov
»

Nemški varuh zasebnosti zahteva na Facebooku tudi psevdonime

Oddelek: Novice / Zasebnost
186402 (5323) Blisk
»

Facebooku se v Nemčiji obeta globa

Oddelek: Novice / Zasebnost
3010637 (8651) cegu
»

Samodejno prepoznavanje obrazov na Facebooku v Nemčiji ilegalno

Oddelek: Novice / Zasebnost
3311690 (10090) barakus
»

EU začenja preiskavo Facebooka? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
24163778 (58810) Ramon dekers

Več podobnih tem