Forum » Pomoč in nasveti » PPPoE povezava
PPPoE povezava
dynr la ::
Pozdrav,
zanima me kakšna je razlika me PPPoE in navadno povezavo? Pri PPPoE vem, da se moraš prijavit z uporabniškim imenom in geslom, če se ne motim.
zanima me kakšna je razlika me PPPoE in navadno povezavo? Pri PPPoE vem, da se moraš prijavit z uporabniškim imenom in geslom, če se ne motim.
Ne vem, kabel je pri obeh primerih. Recimo na enem računalniku imam kabl za internet notr in se samo vse lepo poveže brez kakršnihkoli nastavitev, pri PPPoE pa moraš vpisat en geslo pa ime pa še prej izbrat povezavo desno spodaj kot za brezžično povezavo.
tiltedman ::
Na enem računalniku si povezan na router/modem, ta pa je s pppoe povezavo povezan k tvojemu internet ponudniku, ki jo nato deli z računalniki, vključno s tvojim računalnikom. V takem primeru se računalniki povežejo brez posebnega nastavljanja. Vsi računalniki, povezani na ta način, si delijo enak internetni ip naslov (vsi imajo isti ip). Ker si več računalnikov deli isto pppoe povezavo (vzpostavljeno na modemu oz. na routerju), mora router poskrbeti zato, da pravilni podatki prihajajo na prave računalnike.
Drug način je pppoe povezava preko računalnika. V tem primeru se računalnik s pomočjo modema poveže na internet. S tem dobi tudi sebi edinstven ip naslov. Vsi porti so odprti, zato bi morale aplikacije delovati tudi brez posebnega odpiranja portov na routerju/forwardiranja in podobnih zahtevnejših ukrepov, ki so včasih potrebni za delovanje aplikacij preko routerja.
Drug način je pppoe povezava preko računalnika. V tem primeru se računalnik s pomočjo modema poveže na internet. S tem dobi tudi sebi edinstven ip naslov. Vsi porti so odprti, zato bi morale aplikacije delovati tudi brez posebnega odpiranja portov na routerju/forwardiranja in podobnih zahtevnejših ukrepov, ki so včasih potrebni za delovanje aplikacij preko routerja.
NeMeTko ::
Za moje pojme je pppoe relikt, ki je ostal iz dialup časov in danes ni nikomur več potreben.
Siol je nekoč imel ppp na dialup-u in vzpostavljeno aplikacijo za upravljanje uporabnikov. Pri uvedbi ADSL so se preprosto naslonili na to aplikacijo in uporabnikom vsilili pppoe.
Glede na to, da pri nas nismo nikoli imeli dialup dsl-a, je pppoe avtentikacija popolnoma nepotrebna, saj se točno ve, katera parica na dslam-u v centrali pelje k kateri stranki.
Žal se telekomovci nikoli ne oglasijo, ko je govora o pppoe na kakšnemu forumu, tako da lahko samo ugibamo, če imajo morda še kakšne druge praktične koristi od uporabe pppoe.
Na T-2 so (nekdanji siolovci!) sistem zastavili v 'post-dialup' času in se niso rabili ukvarjati z avtentikacijo uporabnikov za vzpostavitev povezave. Zato so že v osnovi sistem zastavili brez uporabe pppoe. Kot kaže zaradi tega ni 'negativnih vplivov' na delovanje omrežje (vsaj jaz jih ne opažam).
Drugače pa pppoe prinese nekaj overheada, saj mora router ethernet paket 'zapakirat' predenj ga pošlje naprej. Da to 'pakiranje' nebi povzročilo fragmentacije paketov, moraš zmanjšati MTU na vseh računalnikih.
Obračaj kakor hočeš, pppoe stvari po nepotrebnem komplicira - vendar ko imaš enkrat vzpostavljene stvari, v bistvu pozabiš, da je neka razlika (če nimaš ravno predpotopnega routerja in highspeed link).
Siol je nekoč imel ppp na dialup-u in vzpostavljeno aplikacijo za upravljanje uporabnikov. Pri uvedbi ADSL so se preprosto naslonili na to aplikacijo in uporabnikom vsilili pppoe.
Glede na to, da pri nas nismo nikoli imeli dialup dsl-a, je pppoe avtentikacija popolnoma nepotrebna, saj se točno ve, katera parica na dslam-u v centrali pelje k kateri stranki.
Žal se telekomovci nikoli ne oglasijo, ko je govora o pppoe na kakšnemu forumu, tako da lahko samo ugibamo, če imajo morda še kakšne druge praktične koristi od uporabe pppoe.
Na T-2 so (nekdanji siolovci!) sistem zastavili v 'post-dialup' času in se niso rabili ukvarjati z avtentikacijo uporabnikov za vzpostavitev povezave. Zato so že v osnovi sistem zastavili brez uporabe pppoe. Kot kaže zaradi tega ni 'negativnih vplivov' na delovanje omrežje (vsaj jaz jih ne opažam).
Drugače pa pppoe prinese nekaj overheada, saj mora router ethernet paket 'zapakirat' predenj ga pošlje naprej. Da to 'pakiranje' nebi povzročilo fragmentacije paketov, moraš zmanjšati MTU na vseh računalnikih.
Obračaj kakor hočeš, pppoe stvari po nepotrebnem komplicira - vendar ko imaš enkrat vzpostavljene stvari, v bistvu pozabiš, da je neka razlika (če nimaš ravno predpotopnega routerja in highspeed link).
Ta računalnik je imel do sedaj PPPoE povezavo, pa me zdaj zanima če lahko po formatu sistema samo vtaknem internet kabel noter in bo vse normalno delalo oz. v nasprotnem primeru, ali je kakšna umetnost nastavit novo PPPoE povezavo??
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: dynr la ()
Kreiral boš pppoe povezavo in vnesel username/password. Potem bo spet tako kot prej.
Ups- popraviti moraš še MTU.
Ups- popraviti moraš še MTU.
netsh interface ipv4 set subinterface "Local Area Connection" mtu=1492 store=persistent
( "Local Area Connection" je običajno default ime interfejsa, preveri, če se pri tebi isto imenjuje in ustrezno popravi, če ne)
( "Local Area Connection" je običajno default ime interfejsa, preveri, če se pri tebi isto imenjuje in ustrezno popravi, če ne)
Kako pa sedaj recimo: zdaj imam nornmalno kabel v računalniku in se je samo use povezal in je samo ena povezava Local Area Connection, jaz bi pa sedaj rad da se bi povezoval prek PPPoE.
Kaj moram nardit? A moram kej zbrisat al kako pa pol šele novo povezavo narest??
Kaj moram nardit? A moram kej zbrisat al kako pa pol šele novo povezavo narest??
Čakaj malo - imaš kabel v računalniku - ki je vključen KAM?
Če je vključen v router, potem se router poveže preko pppoe, medtem ko se ostali računalniki na router povežejo normalno - brez pppoe.
Katerega ponudnika interneta imaš? Če imaš T-2, potem ne rabiš pppoe, oz. ta ne bo niti deloval.
Glede na to, da praviš, da si kabel vključil in se je 'vse samo povezalo' očitno koristiš DHCP. Ni pa jasno, ali si na drugi strani vključen v modem ali router.
Če je vključen v router, potem se router poveže preko pppoe, medtem ko se ostali računalniki na router povežejo normalno - brez pppoe.
Katerega ponudnika interneta imaš? Če imaš T-2, potem ne rabiš pppoe, oz. ta ne bo niti deloval.
Glede na to, da praviš, da si kabel vključil in se je 'vse samo povezalo' očitno koristiš DHCP. Ni pa jasno, ali si na drugi strani vključen v modem ali router.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Težava AmisOddelek: Omrežja in internet | 3565 (3451) | Hayabusa |
» | Nastavitev modema za vidnost računalnikov povezanih v router?!Oddelek: Omrežja in internet | 9646 (9315) | Hanzek |
» | ADSL modem -> Switch -> Router, kako da so vsi v istem subnetu?Oddelek: Omrežja in internet | 4877 (4396) | SasoS |
» | Linksysov router in izklapljanje posameznih računalnikovOddelek: Omrežja in internet | 1225 (1123) | Keyser Soze |
» | router+adslOddelek: Pomoč in nasveti | 2280 (2054) | TribesMan |