» »

Tek - vprašanja, nasveti, vzpodbude ...

Tek - vprašanja, nasveti, vzpodbude ...

Temo vidijo: vsi
««
31 / 39
»»

mihapc123 ::

null

null

Hodil sem nekje isto kot tekel.
[img]http://shrani.si/f/3T/fX/1OQhpdgL/scree...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: mihapc123 ()

Gregor5816 ::

m0LN4r je izjavil:

Zdaj glih gledam, 5:30 na zacetku, 4:30 po dezju hehehe.

Jaz imam v dežju vsaj 10% boljši performance kot sicer. Lani sem tekel večinoma med 5:00 in 5:20 min/km, potem sem šel pa na tekmo 10 km in pretekel v 43 minutah, ne ravno za šalo, lahko bi pa šlo vsaj minuto hitreje, če bi se samo na štartu spredaj postavil. Sicer ni deževalo, ampak je bilo oblačno in se je pripravljalo k dežju. Enako na kolesu - prevozim 50 km krog vsaj enkrat na teden, povprečna nikoli nad 30 km/h, v rahlem dežju z enako truda 33 km/h. Zaradi česa pride do tega? Drugačen zrak? Motivacija, da prideš prej pod streho?

Machete ::

Hladi te pomoje. Jaz imam tudi najhitrejše teke tja okoli novembra. Danes sem gagal od vročine, v kratkih klačah in majici seveda.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

m0LN4r ::

Mozno da je drugacen zracni pritisk?
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

joggi79 ::

Optimalna temperatura za daljse teke je tako ali tako okoli 10-12c. Vse ostalo je pretoplo in s tem posledicno pada ucinkovitost. To je potem tudi razlog, da si v dezju hitrejsi, ker je pac malce hladneje. Drugace realno nisi, ker je podlaga bolj spolzka itd. Je pa res, da pri normalnih ljudeh mocno dvomim, da se bo razlika med 10c in 20c poznala kaj vec kot par sekund na km. Krepko bolj se na hitrosti pozna dnevno pocutje. Tudi tista, da si hitrejsi ne pove prav dosti. Mogoce si res hitrejsi, ali pa se zgolj drugace pocutis in si hitrejsi ampak pri 5 pulzov vec. Tako da je prevec faktorjev, da bi tako na hitro rekel ali kaj drzi ali ne, se posebej ker vecina ljudi tece po obcutku in zares ne zna teci (ali kolesariti...) na pulz.

Ja to bi za mene itak bilo predolgocasno oz. bi mi pokvarilo uzitek spontanosti. Jaz se nekje po 2km odlocim kaksen bo sploh plan glede na pocutje, lahk da pri 3km neham, lahk da grem 10 al sistnem se vec al pa grem v strmino.

Sicer pa ja, vceraj sem se fajn zajebal, nisem zdrzal 12 minut, prehitr sem zacel pa me je na koncu zmanjkalo, roke in rame so postale pretezke.

Mam pa zdej sicer eno progo, ki bi jo zelo rad pretekel v enem kosu, ampak je zaenkrat se prehudo. 3km po ravnem potem pa gor tisto prvo polovico se nekak spravim skup, drugi vzpon pa me pobere cist tist mi je pa prevec strmo.

Trade Republic 38MVDVXM

Prvic in verjetno zadnjic:

Trade Republic 38MVDVXM

kuglvinkl ::

da se pohvalim. Prva ever 10k, 56:00. So bili skor idealni pogoji danes.
Your focus determines your reallity

Apofis ::

Čestitke kuglvinkl, saam tko naprej! Vprašanje: v katerem spletnem appu lahko označim del segmenta teka, da vidim kakšen je bil tm npr. avg pace. Mam suuntota. Prej se jebdalo to narest na movescountu, zdej ga je pa suunto skenslu in mi ostaneta samo suuntoapp pa sportstracker, k nimata te možnosti...strava tud ne...

Jerry000 ::

A ima kdo kakšne tekaške palice odveč za prodat? Iščem nekaj s cork materialom (ročaj). Seveda do 30€ ker bi prvič uporabil palice in ne vem ali mi bo kul ali ne, od frendov nima noben palic in sem rekel da bi ene poceni kupil za začetek. Je pa res fino da je cork material ročaj ker rad švicam v roke in mi tista pena ali plastika ne diši ravno.

Alamar ::

Apofis je izjavil:

v katerem spletnem appu lahko označim del segmenta teka, da vidim kakšen je bil tm npr. avg pace. Mam suuntota. Prej se jebdalo to narest na movescountu, zdej ga je pa suunto skenslu in mi ostaneta samo suuntoapp pa sportstracker, k nimata te možnosti...strava tud ne...
Polar Flow ima, ampak to ti seveda ne pomaga. Poglej, če imata Runalyze ali mogoče zastonj verzija TrainingPeaks. Približna alternativa je, da stiskaš gumb za krog (lap) za vsak segment in potem primerjaš v aplikaciji.

weasel ::

Ker je moja prva sezona amaterskega teka (od karantene naprej), me zanima, ali tudi v jesenskem/zimskem casu (temperatura okoli 5-10C) tecete zunaj? Ali raje tecete zjutraj ali zvecer (sploh ker kmalu ne bo vec svetlobe)?

mikhaair ::

Meni bolj paše teči v hladu, kot po vročini. Zjutraj ne, popoldan, zvečer.

weasel je izjavil:

Ker je moja prva sezona amaterskega teka (od karantene naprej), me zanima, ali tudi v jesenskem/zimskem casu (temperatura okoli 5-10C) tecete zunaj? Ali raje tecete zjutraj ali zvecer (sploh ker kmalu ne bo vec svetlobe)?

Tečem tud med zimo

weasel je izjavil:

to so idealne temperature.

Sc0ut ::

-1 je cist ok. Dolge pajkice pa preko kratke hlace, dve dolgi sportni majci, ena bolj topla, sal okrog ust in nosa, kapa in rokavice. To je to. Samo ti, tvoje dihanje in narava. Aja, ura je zjutraj :) Med tednom mi je vsakic prav butasto ko morem zvecer tect.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

Zakaj preko kratke hlače?

mikhaair je izjavil:

Če so kratke spodaj se mečkajo...pa še zgleda bolj...

jernejl ::

Alamar je izjavil:

Apofis je izjavil:

v katerem spletnem appu lahko označim del segmenta teka, da vidim kakšen je bil tm npr. avg pace. Mam suuntota. Prej se jebdalo to narest na movescountu, zdej ga je pa suunto skenslu in mi ostaneta samo suuntoapp pa sportstracker, k nimata te možnosti...strava tud ne...
Polar Flow ima, ampak to ti seveda ne pomaga. Poglej, če imata Runalyze ali mogoče zastonj verzija TrainingPeaks. Približna alternativa je, da stiskaš gumb za krog (lap) za vsak segment in potem primerjaš v aplikaciji.

Ej, tale runalyze zgleda super, pa še to funkcijo ma. Edin mi najeda k majo tempo v kmh, tapravi tekači gledamo min/km :) ...drgač fajn app. thx

Apofis je izjavil:

mikhaair je izjavil:

Nič se ne mečkajo. Videt tipe sam v pajkicah ni ne luštno ne okusno. Kratke hlače definitivno zgledajo bolš

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Jerry000 ()

kaj? :)

Dedci gledamo ženske. Če katera zavija z očmi ob mojem božanskem teleščku, mi je res vseeno. Če pa tipi čudn gledajo, pa težko sploh komentiram.

sicer pa jasno, vsakomur svoje.

Zgodovina sprememb…

Jerry000 je izjavil:

Apofis je izjavil:

mikhaair je izjavil:

Nič se ne mečkajo. Videt tipe sam v pajkicah ni ne luštno ne okusno. Kratke hlače definitivno zgledajo bolš

Zoprno je oblačt pajke čez, ker pajke vlečejo kratke na gor...no kokr sm reku, itak lepš zgledajo hlače čez pajke...tko kt kratka majca čez dolgo :)

Jaz pozimi tečemi v dolgih pajkicah, spodaj pa gate. Da bi imel kratke hlače in preko pajkice, si ne predstavljam. Zakaj bi to počel?
Kratke hlače preko pajkic, tudi ne vidim logike, estetika, razumem. Sicer se nisem nikoli kaj dosti posvečal, zakaj to nekateri imajo, ampak jasno mi pa ni bilo nikoli.

mikhaair je izjavil:

Jaz pozimi tečemi v dolgih pajkicah, spodaj pa gate. Da bi imel kratke hlače in preko pajkice, si ne predstavljam. Zakaj bi to počel?
Kratke hlače preko pajkic, tudi ne vidim logike, estetika, razumem. Sicer se nisem nikoli kaj dosti posvečal, zakaj to nekateri imajo, ampak jasno mi pa ni bilo nikoli.

Estetske narave, ni mi lepo sam v pajkicah bit. Lej NBA, par igralcev ma pajkice pa kratke hlače čez ;). Ampak ja, ni logike, je navajenost in estetika (ne, nisem debel, mam atletsko postavo) ker mi je tko lepše kot imet sam pajkice gor. Itak imam lahke kratke hlače tko da nič ne ovirajo

Jaz pa si ne morem predstavljat da bi bil samo v pajkicah. Ocitno kljub tisoc in tisoc kilometrih nisem dovolj samozavesten da bi bil samo v pajkicah.

sunshine403 ::

Ne vidim neke razlike med dresom za tek na smuceh, kolesarskimi hlacami in tekaskimi hlacami. In ce sem lahko brez tezav v prvih dveh, ne vem zakaj ne bi bil se v tekaskih pajkicah. Ker zares je meni neprimerno bolj smesno videti cloveka v hladnih dnevih s pajkicami in kratkimi hlacami cez, kot pa ce bi bil samo s pajkicami. Ampak ljudje smo razlicni. Je pa res, da jaz med tekom v povprecju srecam 0.1 osebo/tek, tako da bi bilo realno vseeno tudi ce bi nag naokoli skakal... razen da bi mogoce kaksna srna dobila epilepticni napad :)

sunshine403 je izjavil:

Ne vidim neke razlike med dresom za tek na smuceh, kolesarskimi hlacami in tekaskimi hlacami. In ce sem lahko brez tezav v prvih dveh, ne vem zakaj ne bi bil se v tekaskih pajkicah. Ker zares je meni neprimerno bolj smesno videti cloveka v hladnih dnevih s pajkicami in kratkimi hlacami cez, kot pa ce bi bil samo s pajkicami. Ampak ljudje smo razlicni. Je pa res, da jaz med tekom v povprecju srecam 0.1 osebo/tek, tako da bi bilo realno vseeno tudi ce bi nag naokoli skakal... razen da bi mogoce kaksna srna dobila epilepticni napad :)

No ja, ti prihajaš iz drugih "vod" vidim, teb so pajkice (samo pajkice) normalne če kolesariš in tek na smučeh. Medtem ko men je to grdo oziroma čudno, je pa tud res da sem čist kontra tebi, jaz jih žal veliko srečam v ljubljani :D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Jerry000 ()

Za po prestolnici pa moraš biti spodoben, ja. :)
No jaz tudi srečam malo ljudi na teku. Pa še tiste ki srečam, se res ne ukvarjajo s pajkicami.
Manj je bolje, razen če ne gremo skupaj.

Jerry000 je izjavil:

mikhaair je izjavil:

Estetske narave, ni mi lepo sam v pajkicah bit. Lej NBA, par igralcev ma pajkice pa kratke hlače čez ;). Ampak ja, ni logike, je navajenost in estetika (ne, nisem debel, mam atletsko postavo) ker mi je tko lepše kot imet sam pajkice gor. Itak imam lahke kratke hlače tko da nič ne ovirajo

ta z NBA je čist mim. Tam so pajkice add-on (under), ne kratke hlače ;).

sunshine403 je izjavil:

se lahko samo strinjam.

danes bom tekel poletno, se prav kratka majca in kratk hlače, nisem še za pajkice.

Zgodovina sprememb…

Alamar ::

Apofis je izjavil:

Ej, tale runalyze zgleda super, pa še to funkcijo ma. Edin mi najeda k majo tempo v kmh, tapravi tekači gledamo min/km :) ...drgač fajn app. thx
Za vsak šport moraš posebej določiti, katere enote hočeš. Imaš tam pod opcijami vse možne izbire. Setup account - Configure all your sports - klikni na svinčnik ob "Running" - spodaj imaš okence "speed unit"

Dbest je blo, ko bi me en skos skropil in hladil. Dva modela sem srecal v pajkicah, kapi in rokavicah. Razumljico ce si piscanc pod 70 kg. Nista pa imela navlecenih cez kratkih hlac :).

Alamar je izjavil:

Apofis je izjavil:

Za vsak šport moraš posebej določiti, katere enote hočeš. Imaš tam pod opcijami vse možne izbire. Setup account - Configure all your sports - klikni na svinčnik ob "Running" - spodaj imaš okence "speed unit"

Ma tm je blo uštiman, sam k sm importu ene activityje jih ni spremenilo v running...sm ročno in zdej je ok. thx

Egidij88 ::

Zjutraj ob 7:30 je bilo kakšnih 8 stopinj... tudi jaz sem iz omare privlekel pajkice in dolge rokave. Saj kar gre tek skozi celo zimo, samo tisti tanek šal čez usta je nuja, drugače mi grlo odpade. Jutri na kolo (še nekajkrat v oktobru in konec) potem pa spet dež.

No ja, fino je tudi met tisti lahko tekaško jakno da te ne prepiha, vsaj men je to nuja in pa buff

A vam ni prevroče? Jaz bi umrl v jakni. Kratko majico imam tja do nekje 5°. Jaz se ful segrejem med tekom.
Kolesarstvo pa se da normalno zadnje zime terat, oktrobra se šele začne tadobra sezona, ko ni vroče :)

Ja jaz tud prav uzivam v teh mrzlih dneh. Sem pa gledal v nedeljo recimo M. Kumpa kolesarja Adrije. Zjutraj ko se je zacel maraton po dolini reke Krke je sel v kratkih hlacah, brez sala, brez kape, nic ni mel. Jaz bi zmrznil, on pa je zgleda komot prevozo 80 km pri parih stopinjah.

@Machete odvisno od vremena. Ce je normalno suho in gres vecinoma po odprtem, nimam problemov pri +5c v kratkih hlacah in zgolj majici z dolgimi rokavi (pa rokavicami, ker mi pri teku prsti hudo hitro trdi ratajo :). Ce pa je tako kot je trenutno, fejst mokro in vlazno, pa za povrhu tecem se vecinoma po gozdu, pa 3/4 hlace, isto majico z dolgimi rokavi, ce bi bilo res samo +5 bi dal spodaj se eno spodnje perilo s kratkimi rokavi. Jakne itd. pridejo ob teh temperaturah ob dezju, ali pa potem, ko gre proti 0 in pod njo.
PS: Pa zares teza nima vpliva na to. Zares te v tisti neprekrvavljen speh krepko bolj hladi kot v misice. Odkar sem spet blizu svoje bivse tekmovalne teze (no zares pri slabih 75kg in 181cm nisem se niti blizu bivsim zares tekmovalnim 65kg, ampak tolazim se lahko vseeno :)) ) me krepko manj zebe, kot me je prej, ko sem po koncu tekmovalne kariere prisel na lepo okroglih 85kg.
@Scout to je po eni strani totalna neumnost in iskanje tega, da zbolis, ker noben resen tekmovalec ne skace naokoli napol nag. Ce kogarkoli pogledas, so normalno napravljeni... zares pri teh temperaturah krepko bolj kot vecina rekreativcev. Po drugi strani pa ko si vsak dan zunaj, se navadis na to in sploh ni vec tako mraz kot se zdi vecini. In z "vsak dan zunaj" ne mislim tisto urico ali dve, ki si jo lahko privoscimo normalni ljudje, ampak tistih 5+h treninga vsak dan, v vseh pogojih, ki jih imajo pro sportniki.

Zgodovina sprememb…

damian ::

meni ni jasno kako ste lahko tako malo oblečeni... a se nič ne potite? Sam po 5minutah teka zašvicam na polno (ni pomembno nag ali oblečen, iz vseh delov telesa pot teče v curkih) in s premočeno majčko preprosto ne morem tekat naokoli, zlasti ker na mojem koncu stalno piha in ni variante da se ne prehladim... zato spodnja majica + vsaj tekaška jopa za čez (recimo taka https://www.decathlon.si/tekaska-jakna-... ) in po potrebi v drugi polovici teka dodam še brezrokavnik https://www.decathlon.si/tekaska-jakna-... + ko pade pod 7 stopinj obvezno buf čez usta (zaradi grla). Aja, pa kapa in rokavice seveda.

Ne glede kaj ljudje pravijo, je razlika med poceni Hofer/Decathlon/Intersport robo in 5x drazjo opremo. Se strinjam, da je nekaj pri tem veckratniku ime, ampak je pa tudi funkcionalnost. In zares se pozna, da pri boljsih majicah nimas obcutka da je mokra, kar pomeni da tudi veter potem ni problem. Ko pa se ustavis, se pa tako ali tako takoj preobleces.

Jaz furam hofer in pa Protouch Interšport robo in se zelo zadovoljen. Dejansko ful bolj kot s 3x dražjimi adidas ali Asics zadevami (govorim za cunje, ne tekaške copate).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Machete ()

Ko je mraz in si moker zmaga merino. Seveda ne dela čudežev, ampak manj zazebe, ko te potnega prepiha.
Fajn pa je imet tudi tisto mrežasto kolesarsko majico spodaj.

broken/link ::

kolega, ki švica verjetno bolj kot vsi mi skupaj, prav tako prisega na merino. njegove besede "je drago, ampak vredno vsakega eura"

Volna greje tudi, ko je mokra. Ni veliko sintetike, ki to zmore. Zato tudi veliko alpinistov prisega na volnene rokavice npr.

Machete je izjavil:

Jaz furam hofer in pa Protouch Interšport robo in se zelo zadovoljen. Dejansko ful bolj kot s 3x dražjimi adidas ali Asics zadevami (govorim za cunje, ne tekaške copate).

Jaz tudi in sem pissed vsakič posebej k moram obleči Protocuh namesto Addiasa.

Jaz mam za smucarijo kar rokavice iz kuhane volne, naj bi bile za turno smuko. Moja se mi smeje...ampak posekajo njene Lidl varianto. Mam pa spodaj se podrokabice, ker fejst prepirajo. Ko se pa prenočijo, nisi kaj dosti prijetne. Res pa prsti ne zmrznejo noter.

pirat ::

mikhaair je izjavil:

Jaz mam za smucarijo kar rokavice iz kuhane volne, naj bi bile za turno smuko. Moja se mi smeje...ampak posekajo njene Lidl varianto. Mam pa spodaj se podrokabice, ker fejst prepirajo. Ko se pa prenočijo, nisi kaj dosti prijetne. Res pa prsti ne zmrznejo noter.

Rokavice se ti prepirajo, potem pa prenočijo? :))
Si siguren da si to volno že obril z ovce dol ?

Prepihajo :)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: mikhaair ()

Machete je izjavil:

A vam ni prevroče? Jaz bi umrl v jakni. Kratko majico imam tja do nekje 5°. Jaz se ful segrejem med tekom.
Kolesarstvo pa se da normalno zadnje zime terat, oktrobra se šele začne tadobra sezona, ko ni vroče :)

saj to ni takšna debela jakna, to je tekaška ki je res zelo tanka

Če piha je velika razlika. Če brije potem itak rabiš dodatne sloje, je pa zanimivo, ko je mini vetrič, da komaj premika zelenje in prideš v brezveterje, takoj začutiš kako se segreješ. Vem, da je topla voda, ampak zanimivo kako minimalna, komaj zaznavna sapce, lahko spremeni tek od prijetnega do prevročega.
««
31 / 39
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vprašanje za rekreativne tekače (strani: 1 2 )

Oddelek: Šport
678506 (6683) AnjaNja
»

Najmehkejši tekaški copati (strani: 1 2 )

8317927 (15878) m0LN4r
»

Poškodbe pri teku

275263 (4474) Aquinas
»

Je tek zdrav? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8726911 (24357) ThinkPad
»

tekaški copati - nike+ (strani: 1 2 )