Forum » Šport » Tek - vprašanja, nasveti, vzpodbude ...
Tek - vprašanja, nasveti, vzpodbude ...
Temo vidijo: vsi
PreviousUser ::
PS: Aja ste opazli kolko novih "tekacev" je kr nankrat zaradi izolacije?
Tam, kjer tečem jaz, ni bilo že prej nobenega, zdaj pa tudi ne. Edino včasih na kakšne gozdarje naletim.
Kok hitro lahko tečeš pri 146 pulza?
Jaz pri teku nisem bil nikoli med ta hitrimi, niti takrat, ko sem se tekmoval, tako da sem relativno pocasen... odvisno od terena ampak recimo tam nekje na 5:15-5:30/km. Po drugi strani pa na smuceh brez problema okoli 22-23km/h pri istem pulzu (spet odvisno od terena in snega).
PreviousUser je izjavil:
V tekaškem žargonu maksimalen pulz ni vzet dobesedno, ampak tisti maksimum, do katerega je še priporočljivo iti ob upoštevanju starosti.
V "tekaskem zargonu" tega ni ;) Imas maksimalen pulz, ki je zgolj in samo dolocljiv in pri katerem so formule zelo zelo priblizen priblizek. Potem imas pa par drugi "mej" ampak v nobenem zargonu max pulz ni nic drugega kot najvisji pulz ki ga lahko dosezes in to je to. Recimo, da sem v vseh letih pro dirkanja in kar nekaj letih trenerstva sem ter tja kaksno stvar odnesel od tega.
Ja, saj tista formula je mislim da 200 - leta? In kao naj ne bi v tistem območju se dosti rekreiral?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: PreviousUser ()
m0LN4r ::
Ej tu k sem jaz bi lahko rekel, da je tam popoldan po kosilu do sestih zvecer guzva. Se dobro, da so ob tej reki 3-4 vzporedne poti.
146 pulz in tempo pod 5:30 kako? Kateri od vas trenira samo tek in kateri od vas tek + moc?
146 pulz in tempo pod 5:30 kako? Kateri od vas trenira samo tek in kateri od vas tek + moc?
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Vazelin ::
146 pulz in tempo pod 5:30 kako?
Jaz mam tak pulz pri ene 8.5kmh :D
I got 99 problems but 4 usd XTZ ain't one...
Predvidevam, da je jogi ze mal starejsi maratonec, drugace to ne gre.
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
joggi79 ::
PreviousUser je izjavil:
Ja, saj tista formula je mislim da 200 - leta? In kao naj ne bi v tistem območju se dosti rekreiral?
Formula 220-leta (ne 200) je za kvazi izracun maksimalnega pulza. Od max pulza je odvisno kar nekaj stvari, ampak vseeno je to zgolj fejst priblizen priblizek ne pa realna stevilka, ki drzi. V povprecju bo, ampak je hudo razlicno od cloveka do cloveka, tako da se jaz osebno ne bi pretirano zanasal na to.
Predvidevam, da je jogi ze mal starejsi maratonec, drugace to ne gre.
Ne ravno maratonec ne, ker za maratonca bi bil hudicevo pocasen, sem pa dobrih 20 let tekmoval v podobnem sportu (tek na smuceh) in potem posledicno kar nekaj stvari od tega ostane, sploh ce po prenehanju pro kariere ostanes aktiven. Ja pa verjetno sem tudi "malce starejsi" :) Drugace je pa moj povprecen tek po gozdovih za hiso pod Storzicem... tam med 10 in 15km in 200-300 visincev. Treniram ze kaksnih 20 let ne vec, fitnese in podobno sem vedno iz srca duse sovrazil in preziral, tako da so moji sporti poleti tek in mtb, pozimi pa seveda se vedno tek na smuceh, tek, alpsko in turno smucanje ter dvakrat tedensko hokej. Vseeno pa kljub temu da ne treniram, se vedno spravim skupaj letno kaksnih 400 ur "treninga" v okoli 250 "treningih" (vsaj Polar tako pravi za 2019 :))
Sc0ut ::
PS: Aja ste opazli kolko novih "tekacev" je kr nankrat zaradi izolacije?
Lani tega casa sem na svoji trasi srecal vedno eno in iste 3 tekace. Zdaj srecam gladko 20-30 komadov na poti, pol pa se en kup kolesarjev in sprehajalcev. Sploh nisem verjel kako se je ta elektro kolo trend razpasel.
Taka lepota je polovica moje 11km trase
Trasa zmaguje, res! Uau!
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850
Gregor5816 ::
Približna formula za max utrip je 220 - leta. Jaz imam to nastavljeno v uri in je po mojem nekje blizu pravega maksimuma. Pri meni to znese 195, največji utrip, kot ga je zaznala ura, je 199. Povprečen HR na normalnih tekih imam ponavadi 150-170.
Zakaj pa ne it enkrat ogret s polno paro en sprint z najvisjo hitrostjo in cim dlje, pa dobis pravo stevilko naceloma.
Ajd jaz danes mogoce sprobam. Zanimiv mi je tudi podatek, da mi ura skoraj vsak vecer izmeri pulz pod 40 oz. minimume mi pise 34,36,34 itn. xD
Ajd jaz danes mogoce sprobam. Zanimiv mi je tudi podatek, da mi ura skoraj vsak vecer izmeri pulz pod 40 oz. minimume mi pise 34,36,34 itn. xD
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Gregor5816 ::
Mislim, da bi lahko tako precej natančno določil največji utrip, ampak če nisi zdrav in če srce ni navajeno napora, ne bi priporočal. Je pa tu na forumu kar nekaj takih, ki o tem veliko vedo in je bolje počakat na njihovo mnenje kot pa mene poslušat.
@molnar: mene osebno preseneča, da imaš utrip v mirovanju tako nizek, med tekom pa precej visok, obenem pa si oblečen skoraj kot medved. Prej bi rekel, da ti bo zelo vroče, če primerjam najine kg.
@molnar: mene osebno preseneča, da imaš utrip v mirovanju tako nizek, med tekom pa precej visok, obenem pa si oblečen skoraj kot medved. Prej bi rekel, da ti bo zelo vroče, če primerjam najine kg.
m0LN4r s samo enim sprintom, sploh s kratkim bo tezka. Ena od dokaj zanesljivih poti (za tek, kolo...) je vec zaporednih intervalov v hrib. Kako delas je pa par opcij. Ena je recimo cca. 10 intervalov po 30sec na polno s 15sec pavze (zares je to eden boljsih vo2max treningov, s tem da naredi 3-4 serije s cca. 10min pavzo med njimi). Druga opcija pa je recimo 3-5min hiter tek na max hitrosti (za vec bos ze prepocasen in .
Ampak kot sem napisal prej, glavni problem pri tem je v glavi. Lahko mislis da delas na max, vendar ko zacno noge peci, vecina ljudi upocasni in tudi ce bo nekdo prisel tistih 10 prej opisanih intervalov do konca, zelo verjetno ne bodo na max hitrosti. Netrenirani ljudje preprosto niso sposobni priti blizu tistim bolecinam na limitu in se ne morejo pripraviti da bi sli res do limita. Limit je recimo tisto, ko prides na tekmi v cilj in pades skupaj ker ne mores vec stati. In verjemi, da ni tako zelo lahko narediti tega.
Drugace pa ni nic narobe ce gres proti/do max. Intervalni trening se v vecini primerov dela v Z5 kar pomeni od anaerobnega praga do max pulza in vecina sportnikov . Tako da ni da bos ravno umrl zaradi tega. Seveda ob predpostavki da si relativno ok pripravljen in zdrav. Zelo dobro ogrevanje pred tem pa je seveda obvezno. Bolj zaradi ostalih misic kot zaradi srca :)
Ampak kot sem napisal prej, glavni problem pri tem je v glavi. Lahko mislis da delas na max, vendar ko zacno noge peci, vecina ljudi upocasni in tudi ce bo nekdo prisel tistih 10 prej opisanih intervalov do konca, zelo verjetno ne bodo na max hitrosti. Netrenirani ljudje preprosto niso sposobni priti blizu tistim bolecinam na limitu in se ne morejo pripraviti da bi sli res do limita. Limit je recimo tisto, ko prides na tekmi v cilj in pades skupaj ker ne mores vec stati. In verjemi, da ni tako zelo lahko narediti tega.
Drugace pa ni nic narobe ce gres proti/do max. Intervalni trening se v vecini primerov dela v Z5 kar pomeni od anaerobnega praga do max pulza in vecina sportnikov . Tako da ni da bos ravno umrl zaradi tega. Seveda ob predpostavki da si relativno ok pripravljen in zdrav. Zelo dobro ogrevanje pred tem pa je seveda obvezno. Bolj zaradi ostalih misic kot zaradi srca :)
mihapc123 ::
Pozdravljeni, mene zanima kako se naj pripravim na cooper test( 2400m v max 10min) in tek na 60m. Sam nimam nobenih izkušenj z tekom.
Cooperja bi moral skoraj vsak zdrav, fizicno aktiven mladenic narediti brez problema. Zacni migat, vsak drugi dan se zbrcaj ven pa laufaj 2400m.
To pa res ni veliko. Tu se sele ogrejes.
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
2400 metrov v 10 min je zelo dober rezultat. To je že precej hiter tek. 14.4 km/h če smo natančni.
V srednji šoli sem BP imel te teke tudi krepko pod 9 minut. Ampak sedaj pa imo kuperja ne pretečem prej kot v 12 minutah (to je 5min na km).
mihapc123: priporočam, da se podaš v intervalni trening. Nekaj hitrega teka, nekaj hoje, spet hiter tek. Prej prideš do željenega, kot da sedaj furaš neko konstantno hitrost.
V srednji šoli sem BP imel te teke tudi krepko pod 9 minut. Ampak sedaj pa imo kuperja ne pretečem prej kot v 12 minutah (to je 5min na km).
mihapc123: priporočam, da se podaš v intervalni trening. Nekaj hitrega teka, nekaj hoje, spet hiter tek. Prej prideš do željenega, kot da sedaj furaš neko konstantno hitrost.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Vazelin ()
Cooperja bi moral skoraj vsak zdrav, fizicno aktiven mladenic narediti brez problema. Zacni migat, vsak drugi dan se zbrcaj ven pa laufaj 2400m.
Nekaj je, da tečeš 2400m, nekaj da to pretečeš v 10min :D
En dan bom šel prav res do ene atletske steze teč 2400m, da vidim kje sem :D
Zgodovina sprememb…
MadMicka ::
Za to pa res ne rabiš atletske steze, na google.com/maps si okoli bajte/stanovanja odmeriš 2.400 m in odtečeš.
Za to pa res ne rabiš atletske steze, na google.com/maps si okoli bajte/stanovanja odmeriš 2.400 m in odtečeš.
Najbolj točno je na atletski stezi + ravnina.
The Cooper 12 Minute Run Test
Age Excellent Above Average
Male 20-29 >2800m 2400-2800m
Females 20-29 >2700m 2200-2700m
Males 30-39 >2700m 2300-2700m
Females 30-39 >2500m 2000-2500m
Jaz sem v odebeljeni skupini
Zgodovina sprememb…
Alamar ::
Pri tej kilaži tole nakazuje na zelo dobro pripravljenost in/ali talent za tek, ker takšnega tempa zagotovo ni sposoben teči kar vsak.
Groot ::
Karen ::
Ta je res hud čas. Jaz sem sicer začetnik/amater, pa sem danes recimo 6km tekel povprečje malo pod 5.30 minut (ok, je pa res da do abrahama samo še par let manjka, aja pa 10 kg pod temle šprinterjem).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Karen ()
Tisto zgoraj je res odličen čas.
Pri teku se manj kilogramov zelo pozna na ohranjanju hitrosti dlje časa.
Pri teku se manj kilogramov zelo pozna na ohranjanju hitrosti dlje časa.
celada ::
Ajd mičkn več k 4:30 min pa mičkn mn k 9 km sam point still stands :)
Je pa to eden od mojih boljših tekov mind you ;)
Nism pa noben tekač ki bi tekel redno al pa talent. Sm vedno bil med športnimi antitalenti in vedno pretežak.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: celada ()
kuall ::
jaz ne morem laufat več kot 1 minuto, nikoli v življenju nisem rad laufal dolge proge, zame tudi ni zdravo, ker imam šum na srcu (no vsaj imel sem ga, najbrž je že izginil, pa dobil sem ga ravno od laufanja jebenih maratonov, ko so me v šoli silili). pač to je samo stvar treninga. lahko bi se natreniral ampak se ne bom.
Včeraj me je tek precej razje*al, sem utrujen danes. Prvič bil je veter in potem sem še malo meril čas na enih 2450 metrov. 12:30 na okroglo.
Najboljši tempo za teč mi je tam okol 5:30. Če je hitreje se mi potem drug dan pozna.
Najboljši tempo za teč mi je tam okol 5:30. Če je hitreje se mi potem drug dan pozna.
Ej sploh ne rec, jaz danes ne grem nikamor. Me je vceraj na poti nazaj dobil kontreten naliv, pa veter pa vse. Ko sem sel od doma pa toplo, soncno nobenga oblaka nikjer. 3 kilometre po neurju mi je bilo dovolj. Najlepse pa je bilo, ko sem prispel domov 5 minut po tistem je nehalo.
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Cruz ::
Meni pa je tudi danes zjutraj bilo odlično. :) Malo bolj oblačno in hladno, pa vseeno.
Eh, nisem ravno gadget fan(škoda mi je denarja za to, če povem iskreno), hočem pa sprobati z neko aplikacijo na mobitelu, da pogledam številke. Katero aplikacijo uporabljaš/uporabljate?Mene je zdaj že ob 8 zjutraj vroče, si ne predstavljam, da bi tekel popoldne. Bo izgleda potrebno iti še pred 8.S ciglom bolj tezko, rabis nekaj v smislu kot je gear fit. Jaz imam zdaj na testu Active2, ki ima 8 sensorjev in v nastavitvah nastavljeno, da meri nonstop. Tako da tudi tu bo kr razlika. Te cenejse fitness zadeve imajo 1-2 puls senzorja.
Drugače pa toliko govorite o srčnem utripu, da me mantra, da bi snel aplikacijo in tekel s ciglom v roki, da bi videl kakšno je stanje. :)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Cruz ()
Endomondo, Runtastic (hehe Florian in kolega prodala za nekaj miljonov aplikacijo adidasu), problem je da ti tile gadgeti na telefonu ne merijo utripa in je vse malo priblizno, razen gps podatkov.
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Apofis ::
Ajd mičkn več k 4:30 min pa mičkn mn k 9 km sam point still stands :)
Je pa to eden od mojih boljših tekov mind you ;)
Nism pa noben tekač ki bi tekel redno al pa talent. Sm vedno bil med športnimi antitalenti in vedno pretežak.
No, no, obračat kilometre za 4:30 ni kr mačji kašelj, tko da antitalent kr dej na stran. Jst z osebnim na hm mal pod uro 13 kr že začnem lepo dihat pa korak raztegvat, če hočem na kakem treningu it pod 4:30/20...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Apofis ()
4:30/km je dalec dalec od tega da to zmore vsak. Za 10k je to fejst spodoben tempo. Ja ni za svetovni rekord, dalec od tega pa da to brez problema lahko naredi vsak, ki ima pet minut casa. Zato tudi malce dvomim o tem da ne teces redno. Samo talent je premalo za to. Kaksen km ali dva bi se slo na talent, 10k pri 4:30 pa ne vec. Tako da nisi lih tako "zanic" ;)
Mah da prideš na 4:30 za teč par km rabiš že precej treninga. Da ne bi kakšen nadobuden začetnik sedaj šel laufat in mislil, da bo držal kuperja na tem tempu :D
Jaz se trudim sem in tja in mi ne rata več prit pod 5min na km.
Jaz se trudim sem in tja in mi ne rata več prit pod 5min na km.
Tečem že nekaj časa. V bistvu od takrat ko sem začel kile zbijat dol cca 2016. Na začetku sem tekel več. 3× tedensko minimalno pomoje. Takrat sem tudi prišel pod 5 min / km relativno hitro v približno 8ih mescih ( kukr pravi strava). Zdaj ne tečem tako pogosto. Sem dosti po hribih pa s plezanjem se ukvarjam in preprosto zmanjka časa. Je pa res, da kdaj pa kdaj tudi v hribih nekaj tečem. Se najbrž fajn pozna.
#edit: pač primerjam se z kolegi, ki so bili bolj proti 4 min/km. Tist pač ne pridem niti blizu. :)
#edit: pač primerjam se z kolegi, ki so bili bolj proti 4 min/km. Tist pač ne pridem niti blizu. :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: celada ()
Zdaj si pa obrnil ploščo, prej je pa zgledal, kot da si mimogrede vstal iz kavča in levo nogo odtekel 9km v 4:34 tempu. Seveda rabiš nekaj kilometrine, da pri 90kg tečeš takšen tempo.
No bolj sem mislil, da nism športni talent, ker sem vedno bolj spadal med antitalente v vseh športih in tek ni bil nobena izjema. Tudi teka se nism lotil plansko samo probal sem tečt čim več. Na začetku sem bil v taki slabi formi, da tudi 3km nevem če sem pretekel brez pavze in večina mojih tekov na stravi kaže da so dolgi cca 3km in na začetku so bili po 6min/km ali pa počasneje. Zato sem rekel, da ta moj rezultat ni nevem kaj posebnega in ga lahko doseže vsak.
Res ni kaj posebnega, ampak glede na opis, kako si prišel do tega, je lep dosežek, sploh za težo, ki je daleč od optimalne. Npr na LJ maratonu bi na 10 km padel nekje na rob 15% najhitrejših, če bi obdržal to hitrost celo progo, kar pa verjetno ne bi bil problem.
Mimogrede, Tomassport ima 25% znižanje na vse za tiste, ki veste svoje številke za določene modele tekaških copat.
Nekaj dobrih cen za slovenski trg za kvalitetne modele.
Nike Legend React (52EUR)
https://www.sportvision-slovenija.com/s...
Nike air pegasus 35 (63EUR) in air pegasus 36 (63EUR)
Adidas solar drive (63EUR) in Adidas pure boost (63EUR)
itd.
Nekaj dobrih cen za slovenski trg za kvalitetne modele.
Nike Legend React (52EUR)
Nike air pegasus 35 (63EUR) in air pegasus 36 (63EUR)
Adidas solar drive (63EUR) in Adidas pure boost (63EUR)
itd.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Alamar ()
Tudi jaz se najbolje počutim nekje na 5:30 na km. Mi je pa zanimivo da mi pogosto javlja pulz čez 170 če tečem počasneje, pa seveda če tečem hitreje... pri tem tempu pa je tam v comfort zone med 160 in 170 utripov na minuto.
Pa še anekdota: po preizkušanju vrste superg (od Nike, ki so mi ubile kolena, do navadnih noname kitajskih za 15 EUR ki so se presenetljivo dobro izkazale glede obremenitve kolen, imam zdaj ene Li-ning al nekaj takega flyknit style gležnarje, ki so mi ok, pa švedske Salming; pri slednjih sem imel športne nogavice, pa so me ene 3x ožulile med palcem in kazalcem - je trajalo da sem ugotovil, da mi te športni štumfi ne ustrezajo ker imajo preveč elastana in mi preveč stisnejo nogo... tako da zdaj laufam z navadnimi bombažnimi tankimi nogavicami (takimi za na obleko, iz Muellerja) - nimajo roba spredaj, ne ožulijo, skratka trajalo je da sem poštudiral...
Pa še anekdota: po preizkušanju vrste superg (od Nike, ki so mi ubile kolena, do navadnih noname kitajskih za 15 EUR ki so se presenetljivo dobro izkazale glede obremenitve kolen, imam zdaj ene Li-ning al nekaj takega flyknit style gležnarje, ki so mi ok, pa švedske Salming; pri slednjih sem imel športne nogavice, pa so me ene 3x ožulile med palcem in kazalcem - je trajalo da sem ugotovil, da mi te športni štumfi ne ustrezajo ker imajo preveč elastana in mi preveč stisnejo nogo... tako da zdaj laufam z navadnimi bombažnimi tankimi nogavicami (takimi za na obleko, iz Muellerja) - nimajo roba spredaj, ne ožulijo, skratka trajalo je da sem poštudiral...
Jerry000 ::
Mene pa zanima če obstja kakšna stran kjer so zbrane kake tekaške poti oziroma trail poti in da lahko potegnem dol GPX datoteko. Za slovenijo afkors
4:30/km je dalec dalec od tega da to zmore vsak. Za 10k je to fejst spodoben tempo. Ja ni za svetovni rekord, dalec od tega pa da to brez problema lahko naredi vsak, ki ima pet minut casa. Zato tudi malce dvomim o tem da ne teces redno. Samo talent je premalo za to. Kaksen km ali dva bi se slo na talent, 10k pri 4:30 pa ne vec. Tako da nisi lih tako "zanic" ;)Nasa generacija v srednji soli, moj razred smo bli se mi zdi 11 fantov, od tega vec kot pol razreda je bilo v povprecju sloveskega cooperja ene 3-4 s paralelko vred pa smo bili nad slovenskim povprecjem cooperja za srednjesolce. Pa nismo trenirali zadeve, nase sportne ure so bile 90% samo nabijanje fuzbala al odbojke.
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Res ni kaj posebnega, ampak glede na opis, kako si prišel do tega, je lep dosežek, sploh za težo, ki je daleč od optimalne. Npr na LJ maratonu bi na 10 km padel nekje na rob 15% najhitrejših, če bi obdržal to hitrost celo progo, kar pa verjetno ne bi bil problem.Jaz sem lansko leto po 2-3 letni pavzi sel marca 4x tect, pol sem fasal runners knee na levi, pol pa konc aprila si obvezal nogo, zjutri spil deci dzusa, kruh z medom, en dan prej skledo testenin, pa sel na 10km sluzbeni mini maraton. Pretekel v 51min z bolecim kolenom. Pol pa sem do jeseni kolesaril in zacel spet novembra.
Tole sta dva teka, ki si ju ne morem razloziti, ker skoraj vedno laufam z 5:30 oz. dobrih 10km/h pa sem od takrat veliko pretekel, pa ni sans, da grem zdaj in to naredim. Po mojem je aplikacija nekaj zajebala.
Se spomnim, da ze takrat ko sem to pretekel mi je bilo sumljivo dober rezultat, glede na to da iz danes na jutri to ne gre, ce povprecno tecem 5:30 pa najvecja fora je da na ta dva dneva nisem bil cist nic zmatran oz. utrujen, noge so kr sle od samega sebe.
PS: Aha vem edino, da sem imel takrat pavzo z treningi z utezmi.
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
- spremenil: m0LN4r ()
MEni to tudi ura včasih naredi (zbluzi GPS, imam na km vibro nastavljeno, če laufam isto ruto itak vem kje je na oko kilometer, če vmes zbluzi vem da se mu je zmešal, ali a-gps ni update-an ali pa ji enostavno kaj zadogaja - te v stilu da sem 2min50 vmes en kilometer tekel pač ignoriram).
@m0LN4r jaz sem se iz tistih casov, ko se je Cooper laufal 12min in se je merilo koliko v tem casu preteces. V srednji soli na stadionu sem prisel na nekaj cez 3400m v 12min (kot sem rekel, nikoli nisem bil prav strasno hiter v teku, ceprav sem ko sem zares treniral in tekmoval lahko brez problema naredil 15x1km pri 3:00/km tempu, da bi pa recimo 3km odlaufal pri tem tempu pa ni sanse :)), ampak ce me ubijes se ne spomnim kaksno je bilo pa vsaj priblizno povprecje celega razreda. Ure telovadbe so bile pa po moje povsod zgolj nabijanje fuzbala/rokometa/odbojke... pac najzlazje za prfoksa... vrzes zogo mulcem pa naj nabijajo on pa gre v pisarno jajca praskat :)
Glede tistih tvojih dveh tekov, ki si jih prilimal gor pa bi se pa po moje brez problema dalo odtect 4km pri 4:00 in 8km pri 4:30, ce normalno teces na 5:30. Pred leti sem sel na tisti Wings for life tek in sem zares slabih 30km cepal na 4:30, ceprav je bila takrat vecina mojih tekov med 5:00 in 5:20 (danes sem drugje, kjer imam v 15km med 300 in 400 visincev, kar pomeni da je 5:45/km ze dokaj spodobna cifra :). Par tednov pred tem tekom pa sem sem ter tja naredil kaksen interval ali tempo tek, pa je slo na krajsih (1-1.5km) intervalih na ene 3:45, na 5km pa 4:00. Ne na easy ampak se je dalo. Tako da bi znalo biti da sta ta dva tvoja teka cisto realna in brez napak. Treningi z utezmi so pa tako tako... odvisno kaj delas in ce niso hudo specificni za tek, potem definitivno "skodijo" in si posledicno pocasnejsi.
Glede tistih tvojih dveh tekov, ki si jih prilimal gor pa bi se pa po moje brez problema dalo odtect 4km pri 4:00 in 8km pri 4:30, ce normalno teces na 5:30. Pred leti sem sel na tisti Wings for life tek in sem zares slabih 30km cepal na 4:30, ceprav je bila takrat vecina mojih tekov med 5:00 in 5:20 (danes sem drugje, kjer imam v 15km med 300 in 400 visincev, kar pomeni da je 5:45/km ze dokaj spodobna cifra :). Par tednov pred tem tekom pa sem sem ter tja naredil kaksen interval ali tempo tek, pa je slo na krajsih (1-1.5km) intervalih na ene 3:45, na 5km pa 4:00. Ne na easy ampak se je dalo. Tako da bi znalo biti da sta ta dva tvoja teka cisto realna in brez napak. Treningi z utezmi so pa tako tako... odvisno kaj delas in ce niso hudo specificni za tek, potem definitivno "skodijo" in si posledicno pocasnejsi.
Ja sej to je to, se mi zdi da kljub temu, da zdaj bolj redno tecem, se mi je "poslabsalo" ker imam druge dele telesa bolj razvite in prakticno sem utrujen. Vem da nekje po 5 dnevih totalne pavze, torej nic utezi, ama nista je clovek kako naj recem, spocit in ima polne baterije.
Je pa tudi zeeelo veliko odvisno pri meni od psihicnega razpolozenja. Ce sem pri volji in se zbudim z ciljem, danes pa pretecem to in to, je nekaj povsem drugega, kot pod stresom, casovnim pritiskom in ce se ze dan zacne slabo pa si zjutraj reces oh ne danes bi pa moral it mal tect Pol je rezultat ze obsojen na to da bo slab.
Je pa tudi zeeelo veliko odvisno pri meni od psihicnega razpolozenja. Ce sem pri volji in se zbudim z ciljem, danes pa pretecem to in to, je nekaj povsem drugega, kot pod stresom, casovnim pritiskom in ce se ze dan zacne slabo pa si zjutraj reces oh ne danes bi pa moral it mal tect Pol je rezultat ze obsojen na to da bo slab.
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Seveda te kakšna hujša fizična telovadba utrudi, sploh če to delaš vsak dan.
Recimo meni ni problem it na fitness par dni zapored brez pavze. A če delam to potem 2-3 tedne pa rabim potem ene par dni oddiha, da pridem malo k sebi :P
Recimo meni ni problem it na fitness par dni zapored brez pavze. A če delam to potem 2-3 tedne pa rabim potem ene par dni oddiha, da pridem malo k sebi :P
Zdaj glih gledam, 5:30 na zacetku, 4:30 po dezju hehehe.
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Mene malo KG-ji ovirajo, da bi tekel pod 5min :D
Če bi imel enih 70-75kg kot včasih bi jadral po asfaltu kot riba v vodi
Če bi imel enih 70-75kg kot včasih bi jadral po asfaltu kot riba v vodi
Jerry000 ::
Hm....mene pa zanima če obstja kakšna stran kjer so zbrane kake tekaške poti oziroma trail poti in da lahko potegnem dol GPX datoteko. Za slovenijo afkors
Ja sej to je to, se mi zdi da kljub temu, da zdaj bolj redno tecem, se mi je "poslabsalo" ker imam druge dele telesa bolj razvite in prakticno sem utrujen. Vem da nekje po 5 dnevih totalne pavze, torej nic utezi, ama nista je clovek kako naj recem, spocit in ima polne baterije.
Overtraining je itk problem. Pretiravat ne smes k drgac delas en kup pa nobenih rezultatov. Moc pa cardio je pa itk tezko skupi zboljsevat.
Za tempo drgac men ful koristi k si dam stravo pa da mi vmes govori kak cas dosegam vsak kilometer. Pol se trma vklopi in rinem k bi drgac zdavni upocasnil.
mihapc123 ::
Danes sem prvič šel tečt in mi je aplikacija pokazala, da imam na 4.3km 5:59 pace. To je dobro ali slabo?
Čak prvič si šel teč po X časa in teke si pod 6 na minuto in to dobre 4km?
Kolko je ta X časa nisi tekel, ker to je meni odlično in razdalja in čas
Kolko je ta X časa nisi tekel, ker to je meni odlično in razdalja in čas
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Vprašanje za rekreativne tekače (strani: 1 2 )Oddelek: Šport | 8506 (6683) | AnjaNja |
» | Najmehkejši tekaški copati (strani: 1 2 )Oddelek: Šport | 17927 (15878) | m0LN4r |
» | Poškodbe pri tekuOddelek: Šport | 5263 (4474) | Aquinas |
» | Je tek zdrav? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 26911 (24357) | ThinkPad |
» | tekaški copati - nike+ (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 20095 (17449) | RejZoR |