» »

Tek - vprašanja, nasveti, vzpodbude ...

Tek - vprašanja, nasveti, vzpodbude ...

Temo vidijo: vsi
««
11 / 39
»»

Sriple Tix ::

@hobbit, danes sem nalašč vzel s seboj le en bidon in odtekel neko srednjo razdaljo, vendar me je pot nesla najprej precej "navpično" navzgor, potem sem tekel po blatni gozdni poti, zavil po kamnitem kolovozu navzdol do Save, potem še malce gor/dol po makadamu ter proti koncu spet gor/dol po asfaltu. Flaše mi ni čisto nič premetavalo in dejansko je razlika med enim oziroma dvema bidonoma v manjši teži, ki jo z enim čutim na bokih. Skratka, dejansko mi je vseeno, če tečem brez pasu, z enim ali dvema bidonoma, razlika je le v teži, ki jo nosim s seboj.

Pa še današnja tura (malce počasnejši tek zaradi dokaj neugodnega terena in preskakovanja gozdni luž :))

hobbit ::

Kul! To si tekel s tisto torbo od Salomona?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: hobbit ()

Jep. V zadnjem času sem imel ture do 15km (takrat pijače ne vzamem) ali preko 25km (kamor vzamem oba bidona), tako da nisem bil več čisto prepričan, kako je z nošnjo le enega. No, s prve roke, čisto nič ne skače ali drsi levo/desno, tudi če je bidon le v enem žepu :).

jype ::

Zgleda boste tekači kmalu smeli teči samo še po edini označeni tekaški stezi v Halozah:

http://www.delo.si/mnenja/blog/dober-te...

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: gunserman ()

$%&/() ::

Je kdo tekel danes na trojkah? Letos smo imeli občutek, da smo tekli precej hitreje, a ura je pokazala 3 minute počasnejši čas. Anomalija na timing strani ali v naših glavah?

flbroker ::

Mene pri teku po nekem času začne boleti/peči/pritiskati (ne znam opisati težave) takoj nad gležnjem kjer se začne golen. Zdaj ne vem ali je to posledica ohlapnih mišic ali česa drugega. Tam se mi tudi naredi takšna "bunka" malo ven, neboleča ki v mirovanju oz. pri stegnjenih nogah izgine. Ali ve kdo v čem je problem? Te težave imam vedno pri teku torej ko obremenjujem noge.

GGGGG ::

Shin splints @ Wikipedia

Tole verjetno? Precej pogosta zadeva pri začetnikih. Jaz sem imel nekaj težav, ker sem prehitro hotel preveč. Na youtubu imaš dosti materiala na to temo, kako in kje masirati, da hitreje pozdraviš, kako spremeniti tehniko teka, da do tega ne pride itd.

Damn, tole ne zgleda preveč dobro glede na to kar sem prebral. Počitek do 3 mesece, FTH, UZ... wtf!? Kakšna je alternativa teku za kondicijo?

jype ::

flbroker> Kakšna je alternativa teku za kondicijo?

Kolesarjenje.

Ne vsega čist dobesedno jemat, kar na netu prebereš. Če te glava boli in greš googlat diagnozo boš čez 10 minut 100% prepričan, da maš tumor na možganih.

Če te ne boli tolk, da bi si najrajš nogo odrezal, potem počivaj par dni. Masiraj stopala s kakšno tenis žogico (googlaj shin splints massage), priporočljiva je tudi uporaba ledenih obkladkov, da preprečiš vnetje.

Je pa vsakič, ko laufaš boljše. Mišice se precej hitro utrdijo.

Pomagajo tudi dobri tekaški čevlji in tehnika. Malo pogooglaj "good running form", "midfoot strike" in podobne pojme. Verjetno preveč nabijaš s peto ob tla, kar je pogosta težava pri začetnikih. Jaz se zdaj trudim popraviti tehniko in dejansko opazim manj obremenitve na določene dele telesa, pa še hitrejši sem.

Hotel sem vprašati za najboljšo alternativo kjer si ne bom zjebal goleni.

10 let sem se na pol-pro ukvarjal s športom, potem sem imel cca 8let pavze (lenarjenje), zadnje leto in pol sem se spet začel ukvarjati s športom, zdaj pa bi rad dobil nazaj kondicijo in sem začel tekati. Prej nikdar nisem imel težav s tem, zato sem posumil da so mogoče moje mišice ohlapne in da me zato boli. Prebral sem da lahko pride do hude okvare ki pa ni popravljiva in ker športam že od 9.leta si raje jajca vstran odrežem kot pa da ne morem več tekati, zato take stvari jemljem resno. Sigurno pa folk dostikrat pretirava kot je to v navadi.

Boli me samo pri teku ko pretečem neko razdaljo, danes nisem več skoraj nog čutil pod gležnjem in sem se moral ustaviti za par minutk nato pa spet tekat. Sem tekal tudi z bolečino, po teku sem šel domov peš in sem komaj hodil, ampak ko sem se ohladil me več ni bolelo. Tudi zdaj me ne boli (mišice so še vedno malo trše, to trdnost čutim vendar ne bolečine) samo od sebe, le ob naporu. Tekaške čevlje tudi imam primerne, mislim da. Imam sicer dvojne: http://www.superge.si/Nike/air-pegasus-... in pa reebokove za 30€ iz Hervisa.

Razmišljam med kolesarjenjem in kolebnico za nekaj časa (mogoče kak teden) potem bom spet začel postopoma tekati. Sicer tekam 3xtedensko ko imam trening vendar je to le pri segrevanju in mi ne predstavlja neke težave, zaenkrat. Res pa je da nisem nikdar prej prav tekal in tudi v četrtek sem šel tekat na trdo podlago (tekaška proga) in sem moral prenehati zaradi bolečin, danes (zelenica, nogometni stadion) pa sem pretekel dosti več kot zadnjič, tako da upam da se bo stanje res izboljševalo z vsakim tekom.

Bom poguglal malo to kar si napisal in pogledal še kaj na yt. Hvala vsem za odgovore in pomoč.

2.Zdaj pa eno drugo vprašanje za tekače. Katera naprava ponuja: srčni utrip, hitrost, temperaturo, razdaljo in štoparico. Te štiri fićrse bi potreboval (OK, zunanjo temperaturo ni treba). Sem malo bral tole temo, večina folka priporoča kaj od Polara. Je še kaj drugega pa da ni 500€ ker se mi zdi brezveze toliko denarja dati za rekreacijo.

2.Zdaj pa eno drugo vprašanje za tekače. Katera naprava ponuja: srčni utrip, hitrost, temperaturo, razdaljo in štoparico. Te štiri fićrse bi potreboval (OK, zunanjo temperaturo ni treba). Sem malo bral tole temo, večina folka priporoča kaj od Polara. Je še kaj drugega pa da ni 500€ ker se mi zdi brezveze toliko denarja dati za rekreacijo.

Telefon, nek running app + bluetooth heart rate monitor.

App za telefon je zastonj oz. stane par €. Merilci srčnega utripa so pa ponavadi še okoli 50€, mogoče malenkost več.

Free Bird ::

@Sriple Tix: Občudujem tvojo pripravljenost in kondicijo. Kako dolgo že kaj tekaš?

Najlepša hvala :).
S tekom sem malce resneje začel ubadati pred cca. sedmimi, osmimi leti. Čeprav sem se prej že vse življenje ukvarjal s športom, mi tek več kot ogrevanje ni nikdar pomenil. No, potem pa sem se prisilil, kakšne tri mesece trpel muke tekača brez kondicije, tehnike ter nenazadnje prave opreme, ampak ko enkrat začneš v tem "trpljenju" uživati, ni boljšega občutka. Pred nekako tremi leti sem se odločil, da moram kdo-ve-zakaj preteči maraton in takrat sem malce prečekiral internet, precej bolj poslušal pametnejše in izkušenejše od sebe ter si nato za trening drznil lotiti daljših razdalj, ki jih ohranjam tudi zdaj.
Zdaj mi je tek poleg fitnesiranja in dopolnilnega kolesarjenja dobesedno droga in če se ne bi sam zavedal, da si s pretreniranostjo lahko škodim, bi tekel dobesedno vsak dan.

Naj ob tem poudarim, da fizično niti slučajno nisem videti tekač, saj imam pri 178 cm višine trenutno 87 kilogramov, vendar se precej trudim, da ostajam na tej teži, kajti v fitnessu sem jo "nabiral" kar dolgo časa :).

tt2advanced ::

http://books.google.si/books/about/Ultr...

evo neki za prebrat, da sprva preden se lotiš ene takšne športne aktivnosti kokr je tek, prebereš ta book. Mogoče bo pa kdo ponovno inspriran, k mu bo padla motivacija za vsakodnevni tek in bo skozi to bookvico uvidel, da je Golovc mala malca pretečt prot temu kar je preteku ta ultra maratonc (Valley of Death???).
al pa samo lahkoto branje za nekoga, k še nkol v življenju ni občutu na lastni koži kakšne nadčloveške napore lahko naše telo prenese in se ne ustraš Lj maratona oktobra ;)..
čtivo je napisano bolj tko tko.. ampak po vseh teh krvavih tisočih miljah teka ti ne more ravno dost možganskih celic ostat-pomoje oz. dost časa da se ukvarjaš s kakovostjo svoje knjige, če cele dneve tečeš..

tt2advanced je izjavil:

čtivo je napisano bolj tko tko.. ampak po vseh teh krvavih tisočih miljah teka ti ne more ravno dost možganskih celic ostat-pomoje oz. dost časa da se ukvarjaš s kakovostjo svoje knjige, če cele dneve tečeš..

Pri meni je ravno nasprotno. Nisem ultramaratonec in morda odmiranja možganskih celic zato ne čutim v tolikšnem obsegu ;), ampak tudi sam občasno napišem kakšen odstavek in večino idej ter tudi precej piljenja besedila opravim med tekom, ko sem na neki drugačni psihični ravni in dejansko sam s svojimi mislimi. Seveda pa kot vselej ... vsak po svoje.

Sriple Tix je izjavil:

Z današnjo lahkotno desetko sem zaključil letošnji šopek tekov in seveda v enakem ritmu nadaljujem takoj po novem letu. Navkljub dvomesečnem premoru zaradi poškodbe, mi je po meritvah Sports-Trackerja uspelo preteči 2496 km (tukaj manjka nekaj tekov vključno z maratonom, kamor telefona seveda nisem jemal) in pokuril sem 181112 kalorij. Seveda teh podatkov ne jemljem za sveto resnico, toda kot neko kazalo moje dejavnosti ga vseeno lahko upoštevam.

Skratka, zadovoljen s sezono :).

Z današnjim jutranjim prebujanjem ...

... je v pol leta naneslo 1500km.

Če ne bo kakšnih poškodb, mi letos morda uspe preteči 3000km, s čimer bi bil nadvse zadovoljen :).

STU-III ::

Dober si, da imaš toliko volje do teka. :)
Line secured.

kitewing ::

STU-III je izjavil:

Dober si, da imaš toliko volje do teka. :)

Tek te zasvoji. To mi je pred leti rekel nek znanaec, ampak mu nisem verjel dokler nisem začel tečt.

Sicer raje kolesarim, ampak če je prehladno za kolo ali, če nimam kolesa grem prav z veseljem tečt. Ko si toliko fizično pripravljen da zmoreš tečt 12km/h+ je tek čisto druga dimenzija kot, če tečeš pod 10km/h. Osebno mi je všeč tek po gozdu, malo gor malo dol...

Točno tako. Tek je droga in nazaj se moram držati, da enostavno ne pretiravam, kajti brez razmisleka o posledicah bi tekel vsak dan. Res je tudi, da se letos ne pripravljam na nobeno asfaltno preizkušnjo (10 kilometrskih organiziranih okoliških tekov s svojima sinovoma ne štejem v to kategorijo), zato šparam svoje sklepe in tečem predvsem po gozdu ali vsaj makadamu.

Kakšno obutev pa kaj uporabljaš za tek? Misliš, da tam, kjer bi bilo to možno, da je zdravo tudi bos teči?(ne mislim teči bos, samo sprašujem tako...) Kaj narediš, ko se utrudiš? Upočasniš ali narediš krajšo pavzo, prilagodiš ritem?
Line secured.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: STU-III ()

kitewing ::

Za tek potrebuješ sploh na začetku: voljo, superge z dobrim blaženjem (ker praviloma narobe tečeš), švic majico in pulzmeter. Pri teku počasi povečuješ distanco. Nap. začneš z 2km in ko jih pretečeš z lahkoto povečaš za km ali dva.... in si kmalu na 20. Pulzmeter je sploh pomemben na začetku, da veš kako počasi moraš tečt, da boš pretekel željeno distanco, kasneje pa že dobiš občutek koliko se lahko naprezaš tudi brez pulzmetra. Pavze pridejo v poštev samo, če imaš intervalni trening, oziroma, če se pojavijo kakšne bolečine.

Aha, ok hvala. :)
Line secured.

Tečem na Salomon XR Mission, ki so zamenjale prejšnje Nike modele in se obnesejo fantastično.

Bosonogi tek? Zdajle bom sprožil val ogorčenja, ampak tovrstna moda počasi pojenjuje, kajti precej tekačev je navleklo razne poškodbe in vrnili so se nazaj na blažene modele copat.

kitewing ima glede teka podobne poglede kot jaz. Na začetku sem tekel s pulzmetrom in slušalkami na glavi, zdaj s seboj vzamem le telefon zaradi SportsTrackerja, bidone za razdalje nad 15km (seveda so spremenljivke, pač odvisno od vremena in temperature) in to je to :).

Hvala tudi tebi. :)

Bosonogi tek sem imel bolj tako za šalo v mislih ampak sem pomislil, da ima kakšne posebne zdravstvene učinke?
Line secured.

Tole je moja, začetniška, statistika za letos. Teči sem začel februarja, pa vmes je bilo cca. 1 mesec premora, zdaj pa grem vsak dan vsaj slabe pol ure. Ogromno treninga mi še manjka do Sriple Tixa :) Opažam pa, da sem zadnje tedne v tisti fazi ki jo opisuje kitewing. Ko greš laufat z veseljem in s spodobnim tempom tečeš eno uro brez težav.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: GGGGG ()

Za prvo leto in glede na vso vodo, ki se je zlivala z neba od novega leta do konca maja, si zakon. Jaz sem se na začetku bolj kot ne mučil sam s seboj ter spraševal, kaj mi je tega treba.
Le vsak dan ne teci, raje dan premora in potem malce dlje.

Ja, na začetku je bilo precej zanimivo, ampak na srečo grem po snegu in dežju še raje ven :)

Glede vsakodnevnega teka sem pa precej bral in slišal ogromno mnenj, večina jih zagovarja vsaj en dan regeneracijo. Ampak sem se odločil, da bom poskusil vleči streak kolikor bo šlo, dokler se bom počutil dobro. Gre bolj za psihični trening, ker se drugače praktično ne znam prisiliti, da bi držal eno rutino :)

Delam pa tako, da po daljšem teku naslednji dan ali dva naredim en krajši krog (slabih 5K) s počasnim tempom (6:30). Ni idealno, ampak tudi po 21K naslednji dan pulz v mirovanju ni previsok, utrujen nisem, mišice me ne bolijo.

Vsekakor je za človeka najboljše tisto, do česar pride sam in se ob tem dobro počuti. Vse ostalo je teorija, ki zaradi individualnih posebnosti pri nekom deluje, pri drugem pade na celi črti. Tako da samo piči in tudi vse lažje ti bo, kajti s pridobivanjem kondicije se tudi faktor užitka rapidno viša.

chucki ::

flbroker je izjavil:

Mene pri teku po nekem času začne boleti/peči/pritiskati (ne znam opisati težave) takoj nad gležnjem kjer se začne golen. Zdaj ne vem ali je to posledica ohlapnih mišic ali česa drugega. Tam se mi tudi naredi takšna "bunka" malo ven, neboleča ki v mirovanju oz. pri stegnjenih nogah izgine. Ali ve kdo v čem je problem? Te težave imam vedno pri teku torej ko obremenjujem noge.

Meni pomaga, da si po teku namažem noge z Ice power gel.
AMD Ryzen 5 5600/NZXT Kraken X62/Asus ROG Crosshair VI hero/DDR4 32gb/1TB SSD
Gigabyte RTX 3060 Ti /SB Z/NZXT H440 case/ Asus ROG PG248Q
Samsung Q7FN65 + ASUS TUF A17 with RTX 3070 Ti

Okapi ::

Vsekakor je za človeka najboljše tisto, do česar pride sam in se ob tem dobro počuti.
Potem bi bili trenerji čisto odveč. Kar se dobrega počutja tiče, pa "no pain, no gain".

O.

mr1two ::

Za profesionalno kariero v športu moraš imet nekoga poleg, za rekreacijo pa je večinoma to nepotrebno. Tu pa tam kakšen nasvet od poznavalca je sveda dobro(skoraj nujno) upoštevati, saj z malo prakse in nič teorije običajno človek ne ve, kaj dela narobe in kaj prav.
Uporaba troblje v avtu povzroči krčenje možganov.

Priznam, malce nerodno sem se izrazil. Torej, če nekomu ustreza vsakodnevni tek in ob tem ne čuti prekomerne utrujenosti oziroma mu to uspeva brez poškodb, naj to počne, čeprav bi mu kdo svetoval drugače. Jaz moram tek kombinirati s kolesarjenjem, saj me po dveh zaporednih tekaških treningih bolijo mesta starih poškodb in mi tretji dan ne pride na misel, da bi šel teč.

PARTyZAN ::

Evo eno pravo začetniško. Letos sem se prvič sploh začel rekreirat, pred tem ni bilo ničesar omembe vrednega. Začel sem s cca. 3km traso, potem pa postopno zviševal razdaljo do 11km, kjer sem zdaj. Cilj je polmaraton do konca sezone. Mam pa zdaj težavo, ker ne vem kako naj nosim s sabo vodo za še večje razdalje...

Tečem "bosonogo" v fivefingerjih in uživam.

Zgodovina sprememb…

• zavaroval slike: kuglvinkl ()

mr1two ::

Do ene ure naj nebi potreboval tekočine(to je cca 10km+- 3). Če delaš krog je dobro vzeti nekaj s sabo, pa spiješ potem ko prideš na štartno mesto.
Obstajajo pa tudi torbice za okrog pasu na katere natakneš bidon(e), naj fantje, ki jih uporabljajo povejo kako se kaj obnesejo.
Uporaba troblje v avtu povzroči krčenje možganov.

MadMicka ::

Ali pa traso začrtaj tako, da greš mimo vode. V Ljubljani npr. imaš vodo oz. pipe pri bajerju v Kosezah, pa v Tivolju, pa na Rožniku, itd., ali pa če greš kar v kako gostilno na wc.

PARTyZAN, jaz si natočim doma eno ali 2 pol literski plastenki pa držim v rokah med tekom. Pol kile ni veliko, ampak ravno dovolj, da si še malo roke razgibaš.

Sicer zelo redko nosim sabo pijačo, ampak v trenutni vročini pa skoraj ne grem iz hiše brez vode :)

kuglvinkl ::

PARTyZAN je izjavil:

Evo eno pravo začetniško. Letos sem se prvič sploh začel rekreirat, pred tem ni bilo ničesar omembe vrednega. Začel sem s cca. 3km traso, potem pa postopno zviševal razdaljo do 11km, kjer sem zdaj. Cilj je polmaraton do konca sezone. Mam pa zdaj težavo, ker ne vem kako naj nosim s sabo vodo za še večje razdalje...

Tečem "bosonogo" v fivefingerjih in uživam.

zlo lepo :)
Your focus determines your reallity

Hvala. Po rokah se mi ne da nosit bidona, sploh pa uro in pol+ ne. Ima kdo kakšen predlog za držala okrog pasu? Ali se obnesejo, ali ti ga premetava po hrbtu?

Samo na prejšnjo stran poglej.

Nja, sem šel pogledat v BTC v Thomas sport in Hervis, pa so bile tele zadeve precej drage. Recimo Nike-ov pas je stal okoli 43€ v obeh trgovinah. Zdaj sem ga pa zasledil na sports direct za sumljivo nizko ceno: http://sl.sportsdirect.com/nike-hydrati...

Alternativa je še karrimor, ki je skoraj zastonj: http://sl.sportsdirect.com/karrimor-bot...

Je karrimorjeva roba OK? Ali naj se stegnem za tisti Nike Hydration Belt?

Also, tole je zaključek tega meseca:

Še moje poročilo za junij. Vsega skupaj sem imel 3 dni počitka, vmes sem naredil 2 polmaratona, 9 tekov daljših od 10km, dobrih 4000m višinske.

Med jutranjim tekom sem razmišljal o mogoči moji krivdi za tole (žal) že skoraj brezumno početje. Že res, da sem napisal "da je za človeka najboljše tisto, do česar pride sam in se ob tem dobro počuti", ampak tole je absolutno pretiravanje in preobremenjevanje sofvera (mehka tkiva, srce, možgani - prišlo bo do izgube volje) ter hardvera (sklepi, kosti). Telo moraš znati poslušati in v tem razbrati, kaj ti govori, šele takrat ga ne boš preobremenil.
Vem, da človek na začetku ne posluša nikogar in je do prvih težav neodziven do nasvetov, tudi sam sem zaradi tega doživel blackout, ko mi je med tekom navkreber v prednezavestnem stanju odklopilo vid, naletel na "tekaški zid", ko je telesu "zmanjkalo bencina" ter doživel popolno dehidracijo. Ampak jaz nisem bil nedovzeten do nasvetov, še slabše, sploh jih nisem iskal in zato na svoji koži občutil lastne zmote.

Pogledal sem urnik za dve leti nazaj in niti enkrat nisem tekel petkrat tedensko. Največ štirje teki in kadar jih dopolnjujem s kolesarstvom, le trije. Že res, da grem 6x tedensko (pred tekom/kolesarjenjem) tudi v fitness, kjer pa opravim vselej vaje zgolj za eno mišično skupino + raztezno ogrevalne joga vaje za tek/kolo.

Torej. Dolžina 250 km je v mesecu dni super pretečena pot in v tem delu te lahko samo podpiram, vsota treningov 31 pa vsaj za tretjino previsoka. Raje teci malce dlje in si naslednji dan privošči počitek, potem še enkrat podobno daljavo, dan počitka in nato oddelaj 21 ter si odpočij dva dni (zaporedje dolžin je seveda lahko tudi drugačno). Boš videl, kako bo vse lažje in bolj zabavno.

Ti pa svetujem, da si zdaj privošči 4 dni počitka in nato odteci 21km ter poročaj o občutkih, ki si jih imel med tekom.

Upam, da tole pisanje ne razumeš kot zlonamerno, vsem, ki se s tem ne strinjajo, pa že zdaj sporočam, da imajo prav :).

Sriple Tix, seveda razumem tole kot dobronameren nasvet :) Poskušam poslušati ljudi z več izkušnjami.

31 aktivnosti ni čisto taprava številka, ker sem vmes pakrat med tekom prekinil in ponovno zagnal session zaradi težav z aplikacijo. Sem pa res vmes samo 2 dni počival in nikoli ne tečem 2x dnevno.

Tudi razdaljo in intenzivnost vadbe precej prilagajam. Ko imam "regeneracijski" dan grem res s penzionističnim tempom.

Spremljam tudi znake pretreniranosti, pa sem zaenkrat OK. Pulz v mirovanju je konstanten, oz. se mi je celo znižal, krvni tlak je OK, problemov s spanjem ni itd. Tudi bolečin v mišicah ali sklepih ni, musklfibra praktično nimam več niti po 21km tekih.

Sem pa našel kar nekaj ljudi, ki tečejo vsak dan ali skoraj vsak dan, tudi po več 10 let skupaj. Tukaj je par ljudi, ki že par let prakticirajo tole.

http://www.tekaskiforum.net/viewtopic.p...

_IKE_ ::

Vsak dan tek......to pa bi mi pa hitro pobilo veselje do teka. No tudi do česarkoli drugega kar bi počel vsak dan.

Me pa zanima nekaj drugega:

Kako se bi tole "vsak dan tek" poznalo kasneje v starosti ?

Okapi ::

No tudi do česarkoli drugega kar bi počel vsak dan.
A začnemo naštevati stvari, ki jih brez problemov počnemo vsak dan?;)

O.

Okapi je izjavil:

No tudi do česarkoli drugega kar bi počel vsak dan.
A začnemo naštevati stvari, ki jih brez problemov počnemo vsak dan?;)

O.

Ok I ll Bite :

Eno je kaj moraš, nekaj drugega pa kaj hočeš. Happy now?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: _IKE_ ()

IKE, pri meni je pa ravno obratno. Vsak dan komaj čakam, da grem na teren :) Zaenkrat ne čutim nobene obveznosti ampak streak vzdržujem izključno zato, ker mi enostavno paše. Ko mi enkrat ne bo pasalo verjetno enostavno ne bom šel.

Glede posledic v poznejših letih je pa pomoje enako kot pri ostalih športih.

Ta dva penzionista vsak dan pretečeta maraton (zdaj sta na cca 180, v planu je 1 leto vsak dan 42km)
http://www.runningrawaroundaustralia.co...

Jeff Galloway, nekdanji olimpijec tudi pravi, da teče 6 do 7x tedensko, pri svojih 68 letih.
Jeff Galloway @ Wikipedia

Tukaj je seznam enega od klubov.
http://www.runeveryday.com/lists/USRSA-...

Jaz načeloma ne vidim problemov z vsakodnevnim tekom, če upoštevaš vse možne pasti. Saj tudi drugi športniki trenirajo vsak dan, nekateri po večkrat dnevno. Poleg tega smo bili ljudje skozi zgodovino ves čas v gibanju, verjetno je kar velik del tega gibanja predstavljal tek.

Je pa res, da tek vsak dan ne more biti enako intenziven kot planirani treningi 3x, 4x tedensko.

Vpliv na starost me zanima predvsem ker ima velik del starejšega sorodstva težave z sklepi ( kot posledica bolj ali manj stoječega dela celo življenje ).

Zato se mi izpelje sklep da bi vsakodnevni tek prinesel podobne težave. Že mogoče da smo "programirani" za gibanje, vendar se za razliko od vrhunskega športa lahko tečeš vsak dan celo življenje, na vrhunski ravni pa samo nekaj časa. Po koncu vrhunske ravni se količina in intenzivnosti krepko zmanjšata, opisani primer vsakodnevnega teka, pa to zadevo izniči zaradi količine, ne glede gleda na zmanjšan nivo intenzivnosti.

Kar se tiče oseb iz linkov pa te zadeve jemljem z kar nekaj rezerve, še sploh ko se spomnim da nekateri nekadilici umrejo zaradi raka na pljučih, medtem ko pa strastni kadilci dočakajo visoko starost. Jasno mi je da je podani primer izjema, a mi vseeno ni do tega da bi me pretiravanje z neko stvarjo kasneje teplo po glavi.

Jaz po kar nekaj prebrane literature na to temo nisem našel kakšnih blazno slabih strani vsakodnevnega teka. Seveda, če vse skupaj delaš po pameti in v mejah normale. Je pa že tako ali tako med tekači ogromno poškodb. Pomoje v vsakem primeru najbolj do izraza pridejo faktorji kot je tehnika, obutev, podlaga, intenzivnost...

Jaz grem občasno ven in naredim 5km s tempom okoli 6:30 in zelo nizkim BPM. Ali pa grem recimo tečt v hribe in se vmes ustavim za 10, 15 minut pa potem tečem naprej. Po hribu navzdol grem zelo počasi, če je strmo včasih tudi hodim itd. Skratka, probam pazit na sklepe in probam ne pretiravat v nobeno smer.
««
11 / 39
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vprašanje za rekreativne tekače (strani: 1 2 )

Oddelek: Šport
678506 (6683) AnjaNja
»

Najmehkejši tekaški copati (strani: 1 2 )

8317927 (15878) m0LN4r
»

Poškodbe pri teku

275263 (4474) Aquinas
»

Je tek zdrav? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8726911 (24357) ThinkPad
»

tekaški copati - nike+ (strani: 1 2 )