» »

Tek - vprašanja, nasveti, vzpodbude ...

Tek - vprašanja, nasveti, vzpodbude ...

Temo vidijo: vsi
««
3 / 39
»»

jype ::

s51as> No sem hotu rečt, da so bedaki tisti ki pravijo da je šport zdrav... od športa me vse boli,

Plavaj. Tek je še za lahke ljudi lahko neprijetno boleč, dokler ga ne obvladajo. Pri plavanju si veliko težje karkoli poškoduješ.

s51as ::

Jure res je... sam cesto mam bolj pri roki kot bazen/reko/morje :)
It's just me myself and I

jype ::

Pri nas je sicer reka blizu, a je preveč umazana in nerodna, zato kolesarim :)

panteist ::

Jaz imam sicer ljubljanco 5m proč, sam tudi raje tečem, kolesarim, plezam :)

s51as ::

panteist :D
Mislim da je pri meni problem ker sem naenkrat nehal jesti OHje oz jih jem občutno manj kot prej (pač ni smokijev, čipsa in drugih prigriskov in kar je najhuje ni čokolade) in tega pač nobeno korenje ne nadomesti... nabavil sem si proteine in nadomestke obrokov, ki nekako delujejo ampak vseeno pogrešam hrano, kosilo mam pa tudi purana in riž pa včasih testenine da pridem k seb :D Kolkor sem bral bo tale tečnoba minila ko oh kriza mine sam upam da bo kmal :)

Superge mam ene Nike lunarneki sicer so že več kot leto stare in morda res niso več optimalne. Kako pa ugotoviš katere noge imaš? Že od nekdaj se mi namreč zdi da pri teku čudno razmetavam noge...

Sriple Tix nehal ne bom pa če me pokople. Vseeno pa se mi zdi, da moram nekaj delat drugače, da me ne bo res pokopalo...
It's just me myself and I

Vajenc ::

Predlagam, da dokler ne prideš do -100, treniraš kak drug šport, ki je bolj prijazen do sklepov npr. kolesarstvo. 115 kg, slabša tehnika teka in nenatrenirane mišice so katastrofa za sklepe. Če boš vseeno tekel, se pa pred tekom vsaj 15 min ogrevaj in teči predvsem v klanec navzgor, navzdol pa raje hodi za začetek.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

s51as ::

Vajenc hvala za nasvet. Ogrevanju res ne posvečam nobene pozornosti.. pač malo noge razmečem predno grem. To bom spremenil, enako verjetno z raztezanjem po teku.

Progo mam pač tako da je kar nekaj gor/dol ampak tko je prov dosti je ne morem spremenit, živim pač na takem kraju.

Bicikl mam sicer rad, ampak mam en 15 let star kolo (jure se ga morda še spomni) še iz časov ko sem bil 85kg težak in se mi zdi da bi razpadu, če bi ga kam na turjak pognal kar naenkrat... bom pa mogoče probal...
It's just me myself and I

Sriple Tix ::

Najbrz imas Nike Lunarglide, ki je namenjen pronatorjem in so precej dobro blazene. Skoci do kaksnega vecjega Intersporta, da ti pomerijo stopalo in vedel bos ali si pronator oziroma supinator. Kolesa nalasc nisem zelel omenjati v tej temi, saj jih imamo na forumu kar nekaj, vendar kombinacija teka in kolesarjenja, kjer so obremenitve na sklepe precej manjse, bi bila zanesljivo najboljsa odlocitev.
Pred tekom, oziroma pred vsakim sportom se obvezno dobro razmigaj (streching - http://www.google.com/search?&hl=sl&q=s... ).

s51as ::

Veš da imaš čisto prav, superga je Lunarglide+2



Bom šel v intersport in se pozanimal. Kako pa bi to sam ugotovil ali sem pronator ali supinator?

Sem pogledal linke o teku na youtube, hvala - dobra ideja. Bom probal kak nasvet uporabit pri teku posebej o drži in koraku.
It's just me myself and I

panteist ::

Ponavadi te dajo na nekaj gor in nekaj gledajo (haha, sori, ampak res se nisem nikoli zanimal kako to deluje, bolj po občutku kupujem copate :D).

A mogoče kdo ve kje v SLO bi se dalo kupiti/pomeriti Salomon s-lab xt-wings?

Sriple Tix ::

Tukaj imas super razlozeno. Ce teces po zunanjem robu si supinator, ce ti stopalo vlece na noter pa pronator.
http://www.examiner.com/article/pronati...

edit:
Seveda na slikah pretiravajo, video pa res lepo pokaze razliko.

Zgodovina sprememb…

s51as ::

Hehe ja potem pa samo upaš lahko, da vedo kaj gledajo in da ni vse skupaj samo marketinški trik, ko ti povejo da imaš izredno zanimivo situacijo in da imajo ravno na zalogi en model, ki bi mi lahko ustrezal, ampak ker je čisto nov model ni na razprodaji in košta malo pod 200 EUR, ampak bi se pa čist prilegal in sploh nebi več tekel ampak letel (kakšna sreča). ;((

Bom šel zdajle malo v intersport in tomas sport pa bom še tole tvoje zapisal pa ti sporočim če kje vidim.
It's just me myself and I

panteist ::

Ni glih marketinški tek, ker napačno obutev največkrat čutiš kot bolečine vezi ob strani nad gležnjem.


panteist je izjavil:

A mogoče kdo ve kje v SLO bi se dalo kupiti/pomeriti Salomon s-lab xt-wings?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: panteist ()

s51as ::

Sriple Tix sem šel mojo vprašat in pravi da kolena skupi tišim stopala pa naokoli razmetavam (pa sploh ne dela na javni upravi?!)... tako da sklepam da tečem po notranjem robu stopala :) potem sem pronator?

panteist sem se malo pohecal :)
It's just me myself and I

panteist ::

Haha, sej ne, da je predstava tvojega teka zelo smešna :) Poglej na stare čevlje, se dobro kaže na podplatu. Jaz imam naprimer normalno obrabo po sredini.

Sriple Tix ::

Hehehe, dober opis :). Pomoje je najbolje, da gres res nekam pomeriti stopala, da ne bova tukaj na slepo ugibala. Glede copat pa se lahko pozanimas ze vnaprej, saj vsaj na superge.si ze v opisu povedo, komu so namenjene.

s51as ::

Ok bom šel pogledat pa naj povedo. Ampak če sem pronator potem v bistvu ne rabim novih superg, razen če je tem že potekel rok uporabe :)
It's just me myself and I

Sriple Tix ::

Res je, ce si pronator, so te prave. Sicer so meni Nike popustile med 750 in 900 km, odvisno od podlage. Prejsnje so pri mojih cca. 87 kg zdrzale 900, te zadnje (ko sem se pripravljal za maraton in 90% pretekel po asfaltu) pa zgolj 750 km. Na proznost podplata vliva tudi starost, vendar jih sam unicim zelo hitro, zato s tem nimam izkusenj, ti bodo pa v Tomas Sportu zanesljivo znali povedati, kako je s tem.

kitewing ::

Če imaš kamero jo postavi na tla in posnemi svoj tek. Predvajaj posnetek zelo počasi in boš videl kako se stopala dotaknejo tal.
Če se najprej peta dotakne tal je narobe, ker s tem zaviraš in obremenjuješ sklepe...
Lahko greš na tečaj teka k Urbanu http://www.tekaskitrener.si . On ti bo razložil kakšna obutev je primerna in kako se pravilno in hitreje teče.

Če pa si pretežak pa raje hodi v hrib dokler ne zmanjšaš teže.

ramiz?! ::

mene pa samo zanima ali v trgovini Sports Direct prodajajo ponarejeno robo al kaj je razlog za te nizke cene. Ko sm kupoval superege za tečt sm šel prvo v Hervis in gledal Lunarglide +3 (al kaj je ta najnovejši model) so ble 125€, potem pa grem v Sports Direct so ble pa samo 85€. Zdej nevem ali imajo v Hervisu tako maržo al pa Sports Direct ponaredke prodaja.
Never regret anything, there's always a reason things happen.

_IKE_ ::

ramiz?! je izjavil:

mene pa samo zanima ali v trgovini Sports Direct prodajajo ponarejeno robo al kaj je razlog za te nizke cene. Ko sm kupoval superege za tečt sm šel prvo v Hervis in gledal Lunarglide +3 (al kaj je ta najnovejši model) so ble 125€, potem pa grem v Sports Direct so ble pa samo 85€. Zdej nevem ali imajo v Hervisu tako maržo al pa Sports Direct ponaredke prodaja.



malo si poglej kdo je mike ashley ( hint newcastle united ) .....

Sriple Tix ::

Lunarglide +3 dobis tudi pri nas za pameten denar http://www.gajo.si/product_info.php?cPa...

s51as ::

Drgače je zdaj zunaj že lunarglide+ 4 za skoraj isto ceno LunarGlide+ 4

se opravičujem ni skoraj ista cena ker je v funtih.
It's just me myself and I

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: s51as ()

s51as ::

Na nikovi spletni strani je za 130 EUR LunarGlide+ 4
It's just me myself and I

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: s51as ()

enadvatri ::

panteist je izjavil:

Ja vuau, če pa nisi prebral še ostalih. Kot začetnik bi moral max 3x tedensko, da imajo mišice čas za rast in celjenje. Glede podplatov je verjetno obutev kriva ali pa nepravilen tek. Prehrano si pa malo s pametjo uredi - moj način je, da tečem vsaj 4urce po kosilu, pa mogoče še urco pred tekom nekaj res res lahkega - 2 toast kruhka s sezamovim namazom. Po teku si pa pripravi nek omejen obrok, al pa že prej pustiš skoraj prazen hladilnik, da ne boš mogu tolk pojest :D

Pa zaboga ogrej se pred tekom, po teku pa si kakšen kilometer pusti za sprehod in nato raztegneš ude.



Več počivaj, za začetek (2 meseca) teci le 3 do 4 krat tedensko.

Glede hrane se ne strinjam.

2 uri pred tekom nič, samo pijača. Pol ure do 1 uro po teku nič. Čez dan imej čim več obrokov in predvsem zdravih, raznolikih.

Če se želiš znebiti lakote, poizkusi z živili nizkega glikemičnega indeksa (neoluščeni riž, polnozrati kruh, ttestenine ipd.). Imel boš več energije, predvsem pa dlje po zaužitem obroku!

enadvatri ::

Še to, glede izgube odvečnih kilogramov v splošnem velja, da naše telo veliko prej in veliko večji meri oksidira maščobo pri manjšem naporu, torej pri nižji srčni frekvenci (tam do 50 % maks.). Zato je idealna zmerno hitra hoja.

Zato, bi ti priporočal, da 3 krat na teden tečeš (krajše razdalje, nižji tempo), preostanek (4 dni) pa hodiš! Če ne bo boljše, glede sklepov, tek zamenjaj s kolesarjenjem.

Sam sem imel recimo dober rezultat pri izgubi maščob tudi z visoko inteznivnimi intervali, kjer sem treniral še vzdržljivostno moč (Tabata) in ne le laktantnega pragu (fartlek). To ti kot začetniku, slabo treniranemu in s prekomerno težo odsvetujem. Prav tako ni rečeno, da bo to za vse delovalo, različni smo si, zato velja preizkušati in se spoznavati!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: enadvatri ()

s51as ::

Ja hrana je kar problem, sploh ker jem kar je na mizi, sicer tudi žena zelo upošteva moje želje tako, da je na mizi veliko zalenjave in pustega mesa in bolj malo kromperja :)

zdaj tečem nekako tako 3-4 dni po 6.5km potem 1 dan počitka in spet 3-4dni. Krog imam vedno isti.

Srčni utrip mam v povprečju nekje okoli 160bpm, ko grem v klanec pa se dvigne na 175bpm. Vem daj e to preveč ampak nekako mi ne rata spravit na manj, ko tečem.

Glede hoje, vem da bi bilo dobro samo se bi težko navadil... zdaj probam ko je slabo vreme malo vaje za moč delat doma. Sicer pa grem včasih s hčerko na kak daljši sprehod ampak tisto je res počasen sprehod, ker se pri vsaki luži ali pa rožici ustaviva za 10 minut.



Imam pa še ene tablete THE SHEREDEXXX, ki naj bi bile dobre za hujšanje, delujejo pa tako da pospešujejo prebavo (kofein, zeleni čaj) slabost je to da ponoči sploh ne spim.
It's just me myself and I

martincek1 ::

Ti je pomembnejše da hitreje hujšaš ali da ponoči spiš??? O.o Ne vem zakaj rekreativec sploh potrebuje dodatke, samo tek+urejena prehrana je čez glavo!

Glede utripa... perfektno bi bilo tam 130-135. Teči počasneje, če ne gre lahko vmes tudi hodiš(je pa v tem primeru treba imeti merilec utripa pri sebi, da spremljaš). Bolj ko boš v formi, hitreje boš moral teči za 130 utripov na minuto. Tako da lepo počasi, ne prehitevaj.

kitewing ::

enadvatri je izjavil:

panteist je izjavil:


Glede hrane se ne strinjam.

2 uri pred tekom nič, samo pijača. Pol ure do 1 uro po teku nič. Čez dan imej čim več obrokov in predvsem zdravih, raznolikih.


Kje si pa to pobral?
Očitno o hidraciji in prehrani ne veš nič!

Osnovna načela rehidracije:

. popiti 250-500m1 tekočine 2-3h pred aktivnostjo
. popiti 125-250ml tekočine neposnedno pred aktivnostjo
. popiti 125-250ml tekočine vsakih 15-20 min med aktivnostjo
. popiti 259-500ml tekočine takoj po aktivnosti (nadomestitev tekočine in energije)

Takoj po aktivnosti imaš okno priložnosti, kjer lahko nadomestiš izgubljen glikogen in vneseš potrebne beljakovine za obnovo mikro poškodb v mišicah in ti bi to vse zamudil? Kasnejši vnos oglikovih hidratov ne gre direktno v glikogen ampak gre tudi v rezervo - maščobe.

kitewing ::

martincek1 je izjavil:

Ti je pomembnejše da hitreje hujšaš ali da ponoči spiš??? O.o Ne vem zakaj rekreativec sploh potrebuje dodatke, samo tek+urejena prehrana je čez glavo!

Glede utripa... perfektno bi bilo tam 130-135. Teči počasneje, če ne gre lahko vmes tudi hodiš(je pa v tem primeru treba imeti merilec utripa pri sebi, da spremljaš). Bolj ko boš v formi, hitreje boš moral teči za 130 utripov na minuto. Tako da lepo počasi, ne prehitevaj.

Na podlagi česa ocenjuješ da je to perfektno? Se mi zdi, da ni povedal kakšen je njegov max. pulz. Pulz pa ni pri vseh ljudeh enak zato ne moreš govoriti o absolutnem pulzu.

martincek1 ::

Na podlagi njegovega zapisa, da je začel teči pred 3 tedni in je prišel iz 115 na 108kg. Predvidevam da ni mišičast orjak z 210cm. Prej sem rekel preveč, ampak če teče na 160 bo ta sprememba več kot dobrodošla.

s51as ::

jaz bi sam rad tekel 1 uro in pretekel 10 km... to bi bilo super...

visok sem 190cm in mam zdaj konstantno pod 110km in gre počasi dol.

če napišem en svoj dan kar se tiče prehrane...

Zajtrk v službi okoli 7h + 2 teblete sheredexa
cca 7dcl vode
Malica v službi okoli 10h - 11h je polnozrnata žemlja + 10 dag pečenih puranjih prsi + gorčica + kumarce ali kaka druga zelenjava.
Okoli 16h je doma kosilo to je riž, kuhan krompir, redko testenine, puran, piščanc... solata... včasih kak sladoled...
spet voda...
okoli 18h kaka frutabela + voda + 2 teblete sheredexa
19h-20h voda + tek 40 minut + voda + Casein + skuta ali kaj podobnega
okoli 22h spat...

Zdej to se malo menja včasih naredim palačinke iz pirine moke in namažem s skuto in medom ali pa naredim namaz tako da zmešam amino protein skuto in banano...
pač da ni preveč enolično.

Od pregreh imam edino sladoled.

To sevede nisem kr iz glave potegnu sem nekaj prebral o tej prehrani in zaenkrat (po 3h tednih) je kr hudo (mislim res hudo, skoraj neznosno) sam menda bo s časom bolje.

Skrbijo me edino vse bolečine, za katere po vaših nasvetih mislim, da je res krivo pomanjkanje ogrevanja in strečinga, kar bom zdaj popravil.

Glede hoje in bicikla mam zaenkrat nek odpor do tega... tek mi je všeč mogoče bi edino še 1-2x na teden kak trening v fitnesu dodal, da pridobim še na mišicah. Pozimi verjetno 3x na teden (mam fitnes v službi tako da nebi bil problem...)
It's just me myself and I

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: s51as ()

panteist ::

Ne glede na vse, dokler ne boš 2dneva premora imel med tekaškimi dnevi, boš čutil bolečine, večja je verjetnost poškodb, pomanjkanja volje do teka,... Pa kot si sedaj še napisal, ogrevanje in raztezanje. Poznam primere, ki so se tako kot ti naenkrat navdušili nad tekom, vsak dan tekli nekaj km brez ogrevanja in raztezanja, po nekem času so staknili razbolele mišice, natrgane vezi in prisilni počitek. Ugani kaj sedaj počnejo? No, vse druga kot tečejo.

kitewing ::

martincek1 je izjavil:

Na podlagi njegovega zapisa, da je začel teči pred 3 tedni in je prišel iz 115 na 108kg. Predvidevam da ni mišičast orjak z 210cm. Prej sem rekel preveč, ampak če teče na 160 bo ta sprememba več kot dobrodošla.


Mal je neumno da nekaj ugibaš, čeprav nisi niti strokovno podkovan in nimaš niti najbolj osnovnih podatkov o njem.

Iz prehrane izbriši še krompir...
S kolesom boš porabil isto količino kalorij brez bolečin in lahko boš kolesaril 7 dni v tednu, teči sigurno ne moreš vsak dan. Probaj tečt v hrib, saj na ta način tudi ne obremenjuješ sklepov, res pa je da boš na začetku več hodil kot tekel.

s51as ::

Sej mogoče sem res čuden samo tisti dan, ko ne grem tečt mam odpor do hrane ker se mi zdi, da gre vse v špeh... mogoče zato nočem spustit dneva teka... phihološko čist... nimam občutka da počivam, ampak da se bajsam brezveze... sej sem probal marsikej s tem počitkom. Če sem šel pred tv je blo najbol grozno, pol sem začel nekaj pospravljat pa tudi ni blo dobro, še najbol je blo ko sem šel travo kosit, ker sem se prešvical samo je malo trapasto vsak teden travo kosti, pol sem šel avto pucat pa take reči ampak nič ni isto, nabol mi je če grem tečt. Sam bolečino morem odstranit...
It's just me myself and I

Sriple Tix ::

S kolesom v istem casu ne porabis enako stevilo kalorij kot med tekom (pustimo resnicno pripravljene rekreativce, ki gonijo na zgornji meji te klasifikacije). Ce se kdo ne strinja, lahko prilimam sliko casovno ali v razdalji primerljivega kolesarjenja s tekom, kjer je razlika obcutna.

@s51as, ne delaj doktorata iz prehrane. Sam imam opravljeno licenco za vaditelja fitnessa (izpit sem opravil zgolj zato, da ne delam samemu sebi skode) in eden izmed profesorjev je stalno ponavljal, da je hujsanje cista matematika. Ce v enem dnevu porabis (stevilke so zgolj za primerjavo) 1000 kalorij in jih v tem casu vneses v telo 1200, se redis. V nasprotnem primeru hujsas. Kalorija je kalorija, pa ce 1000 kalorij pojes v obliki svinjske masti ali zitnih otrobov. So razlike v prebavljanju, saj za nekatera zivila porabimo vec kalorij kot za druga, ampak to spet spada v porabo, ki se nanasa na prejsnji stavek.
Vem, da se bo zdaj oglasilo precej teoretikov, ki so marsikaj pobrali na netu in prestudirali kupe dietnih knjig, vendar vsi, ki sem jim do zdaj svetoval matematicno hujsanje s sportom (okvirno: na zacetku zgolj 10% manj jej in 10% vec sportaj), se glede na rezultate z menoj strinjajo. V 100%.

_IKE_ ::

@s51as:

en nasvet.... najprej spravi težo na želeno številko in to ne glede na izgubo mišične mase katere boš v procesu hujšanja tudi deležen. Ko boš na želeni teži pa sprememba načina treninga + jedlinika z namenom pridobivanje "čiste" mišične mase ( za kar domnevam da je verjetno dolgoročni cilj).


Glede občutka da premalo delaš : običajen efekt pri začetnikih ki začnejo migat in preidejo tisto začetno fazo ( prve treninge ), žal pa tudi recept za težave. Vendar če upoštevaš zgornji moj predlog: prvo pucanje ( ja tudi dela mišične mase ) in nato gradnja mišic nazaj se zadeva relativno poenostavi.


Če pa želiš početi več stvari hkrati, pa moraš kot prvo poznati sebe zelo dobro, kot tudi način treninge in temu prilagojeno prehrano...česar pa tvoji zapisi ne nakazujejo..

s51as ::

Potrudil se bom s kolesom in ga vključil 1x na teden.
Glede hrane imaš povsem prav Sriple Tix, zadeva res deluje čisto matematično v resnici lahko s torticami hujšaš, samo problem je lakota, ker lahko v 1-2 obrokih dobiš dovol kalorij za cel dan te lahko proti koncu zmaga lakota pa spet pristaneš na smokiju in čipsu :) Jaz tukaj zagovarjam zdravo pamet... in sladoled :)

IKE zelo dobri in uporabni nasveti, hvala!
Imam samo eno pripombo... špeh ne kuri špeha. Mišice so tiste ki porabljajo energijo. Mislim da je to huda napaka hujšanja, ko zgubiš mišično maso se tudi poraba energije zmanjša, medtem ko veliko mišic veliko kuri. Ravno zato razmišljam o nekaj treningih fitnesa. Kaj misliš?
It's just me myself and I

kitewing ::

Sriple Tix je izjavil:

S kolesom v istem casu ne porabis enako stevilo kalorij kot med tekom (pustimo resnicno pripravljene rekreativce, ki gonijo na zgornji meji te klasifikacije). Ce se kdo ne strinja, lahko prilimam sliko casovno ali v razdalji primerljivega kolesarjenja s tekom, kjer je razlika obcutna.


Razlika je za 5 utripov.

kitewing ::

Tu imaš kar nekaj pametnih nasvetov: http://www.tek.si/trening-za-razvoj-osn...

enadvatri ::

s51as je izjavil:

Ja hrana je kar problem, sploh ker jem kar je na mizi, sicer tudi žena zelo upošteva moje želje tako, da je na mizi veliko zalenjave in pustega mesa in bolj malo kromperja :)

zdaj tečem nekako tako 3-4 dni po 6.5km potem 1 dan počitka in spet 3-4dni. Krog imam vedno isti.

Srčni utrip mam v povprečju nekje okoli 160bpm, ko grem v klanec pa se dvigne na 175bpm. Vem daj e to preveč ampak nekako mi ne rata spravit na manj, ko tečem.

Glede hoje, vem da bi bilo dobro samo se bi težko navadil... zdaj probam ko je slabo vreme malo vaje za moč delat doma. Sicer pa grem včasih s hčerko na kak daljši sprehod ampak tisto je res počasen sprehod, ker se pri vsaki luži ali pa rožici ustaviva za 10 minut.



Imam pa še ene tablete THE SHEREDEXXX, ki naj bi bile dobre za hujšanje, delujejo pa tako da pospešujejo prebavo (kofein, zeleni čaj) slabost je to da ponoči sploh ne spim.


Kofein in druga poživila ne dajo čudežnega učinka! Če že moraš, pij zeleni čaj ali kavo. Je enako učinkovito in ceneje.

Pusto meso je fajn, lahko se kdaj glede maščob tudi prekršiš. Izogibaj se sladkorjem (pecivom, čokoladam, sladkanim pijačam in v manjši meri tudi sadju), škrobu (beli moki, krompirju, belim testeninam). Jej polnozrnata živila, ne boš lačen še dolgo po obroku! ;)

Teci sproščeno, kadar tečeš, pulz ni pomemben od začetka, saj ga boš težko držal nizkega. Le glej, da ne prideš v submaksimalnega, ker se izčrpuješ po nepotrebnem.

Tudi počasna hoja je super! Poizkusi vajin sprehod razvleči na pol ure ali 45 minutk.

enadvatri ::

kitewing je izjavil:

enadvatri je izjavil:

panteist je izjavil:


Glede hrane se ne strinjam.

2 uri pred tekom nič, samo pijača. Pol ure do 1 uro po teku nič. Čez dan imej čim več obrokov in predvsem zdravih, raznolikih.


Kje si pa to pobral?
Očitno o hidraciji in prehrani ne veš nič!

Osnovna načela rehidracije:

. popiti 250-500m1 tekočine 2-3h pred aktivnostjo
. popiti 125-250ml tekočine neposnedno pred aktivnostjo
. popiti 125-250ml tekočine vsakih 15-20 min med aktivnostjo
. popiti 259-500ml tekočine takoj po aktivnosti (nadomestitev tekočine in energije)

Takoj po aktivnosti imaš okno priložnosti, kjer lahko nadomestiš izgubljen glikogen in vneseš potrebne beljakovine za obnovo mikro poškodb v mišicah in ti bi to vse zamudil? Kasnejši vnos oglikovih hidratov ne gre direktno v glikogen ampak gre tudi v rezervo - maščobe.


1. Pred in po napornem treningu hrana samo obleži na želodcu. Tudi 1,5 h pred treningom bo OK, idealno za naporen trening je 2 h. Amen (če ne veš, kaj to pomeni, preizkusi).

2. Tako odmerjanje pijače je absurdno. Piješ lahko praktično konstantno, po požirkih oz. kakor ti paše, ne pa preveč.

3. Po treningu se strinjam, da je pametno zapolniti izpraznjene glikogenske rezerve (temu se reče rehidratacija, sladka pijača je čisto ok). Minerale in vodo lahko nadomeščamo z napitki, ki imajo dodane minerale.

Sriple Tix ::

s51as, kombinacija anaerobnega (fitness) in aerobnega (tek, kolo, nordijska hoja ...) je cista zmaga, zato samo pogumno.

kitewing, ne razumem, vendar tu sta dva primera ...
Kolo:

Tek:


... in se zanimivo, koliko kalorij terja hoja po hribih:

Zgodovina sprememb…

kitewing ::

Tole so območja treninga: (poznati moraš svoj max. srčni utrip (MSU) in si izračunaš kje moraš trenirati)

1. Regeneracija: utrip do 60% MSU; trajanje do 2 uri; energiska poraba 84% maščob; 16% OH
2. Vzdržljivost utrip od 61 - 82 % MSU; trajanje več ur; energiska poraba 67% maščob; 33% OH
3. Tempo utrip od 83 - 88 % MSU; trajanje 8 - 20 min; energiska poraba 49% maščob; 51% OH
4. Anaerobni prag utrip od 89 - 93% MSU; trajanje 3 - 30 min;
5. Anaerobni trening utrip od 94 - 99 % MSU; trajanje 30 - 120 sek
6. Sprint utrip ni pomemben; trajanje do 20 sek.

enadvatri ::

Sriple Tix je izjavil:

S kolesom v istem casu ne porabis enako stevilo kalorij kot med tekom (pustimo resnicno pripravljene rekreativce, ki gonijo na zgornji meji te klasifikacije). Ce se kdo ne strinja, lahko prilimam sliko casovno ali v razdalji primerljivega kolesarjenja s tekom, kjer je razlika obcutna.

@s51as, ne delaj doktorata iz prehrane. Sam imam opravljeno licenco za vaditelja fitnessa (izpit sem opravil zgolj zato, da ne delam samemu sebi skode) in eden izmed profesorjev je stalno ponavljal, da je hujsanje cista matematika. Ce v enem dnevu porabis (stevilke so zgolj za primerjavo) 1000 kalorij in jih v tem casu vneses v telo 1200, se redis. V nasprotnem primeru hujsas. Kalorija je kalorija, pa ce 1000 kalorij pojes v obliki svinjske masti ali zitnih otrobov. So razlike v prebavljanju, saj za nekatera zivila porabimo vec kalorij kot za druga, ampak to spet spada v porabo, ki se nanasa na prejsnji stavek.
Vem, da se bo zdaj oglasilo precej teoretikov, ki so marsikaj pobrali na netu in prestudirali kupe dietnih knjig, vendar vsi, ki sem jim do zdaj svetoval matematicno hujsanje s sportom (okvirno: na zacetku zgolj 10% manj jej in 10% vec sportaj), se glede na rezultate z menoj strinjajo. V 100%.


Hujsanje je bolj podobno fiziki in ne matematiki, matematika je samo pomagalo. Res je osnovno pravilo blagi kalorični deficit, res je, da se zato da shujšati tudi s pomfrijem in hamburgerji, če je vnos manjši od porabe. Je pa ob tem smiseln popaziti tudi na zdravje, počutje in še kaj ... Nenazadnje tudi videz. Samo kalorični deficit, premalo obrokov in glede na specifične želje, slabo zastavljena vadbo, lahko vodijo v počasnejšo izgubo maščob in hitro izgubo mišične mase.

Zmerno hitra hoja je najučinkovitejša ob zdravi ter urejeni prehrani in blagem do zmernem kaloričnem deficitu.

Jaz se od začetka, dokler ne bi shujšal in dobil nekaj kondicije, ne bi ukvarjal z utripom. Popazil bi le, da ni res v submaksimalnem in, da se ne bi pretreniral ...

kitewing ::

enadvatri je izjavil:

kitewing je izjavil:

enadvatri je izjavil:

panteist je izjavil:


Glede hrane se ne strinjam.

2 uri pred tekom nič, samo pijača. Pol ure do 1 uro po teku nič. Čez dan imej čim več obrokov in predvsem zdravih, raznolikih.


Kje si pa to pobral?
Očitno o hidraciji in prehrani ne veš nič!

Osnovna načela rehidracije:

. popiti 250-500m1 tekočine 2-3h pred aktivnostjo
. popiti 125-250ml tekočine neposnedno pred aktivnostjo
. popiti 125-250ml tekočine vsakih 15-20 min med aktivnostjo
. popiti 259-500ml tekočine takoj po aktivnosti (nadomestitev tekočine in energije)

Takoj po aktivnosti imaš okno priložnosti, kjer lahko nadomestiš izgubljen glikogen in vneseš potrebne beljakovine za obnovo mikro poškodb v mišicah in ti bi to vse zamudil? Kasnejši vnos oglikovih hidratov ne gre direktno v glikogen ampak gre tudi v rezervo - maščobe.


1. Pred in po napornem treningu hrana samo obleži na želodcu. Tudi 1,5 h pred treningom bo OK, idealno za naporen trening je 2 h. Amen (če ne veš, kaj to pomeni, preizkusi).

2. Tako odmerjanje pijače je absurdno. Piješ lahko praktično konstantno, po požirkih oz. kakor ti paše, ne pa preveč.

3. Po treningu se strinjam, da je pametno zapolniti izpraznjene glikogenske rezerve (temu se reče rehidratacija, sladka pijača je čisto ok). Minerale in vodo lahko nadomeščamo z napitki, ki imajo dodane minerale.


Ne piši neumnosti in preberi se nekaj o oknu priložnosti. Očitno pišeš o zadevah o katerih nisi študiral in samo ugibaš.

enadvatri ::

kitewing, glede hrane bi še nekaj dodal.

Sladke pijače in rehidratacija pri neizkušenih lahko pomenijo problem prevelikega vnosa kalorij. Še en razlog več, da ni potrebno komplicirati. Sploh, če uživa kompleksne OH, ker bo imel energije zadosti, prav tako ne bo glukoza po treningu drastično padla in se bodo glikogenske zaloge v manjši meri tudi napolnile.

kitewing, nisem, a ne poznam tekača, ki bi se v oknu priložnosti nažiral. To izkoriščajo predvsem težkoatleti. Tekači in nekateri vzdržljivostni športniki predvsem poskrbijo za rehidratacijo!

Če ne razumeš, pojdi ob 18. uri, naredi ubijalski trening in mi po 15. minutah poizkusi kaj zbasati vase. Ko boš to poizkusil, se oglašaj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: enadvatri ()

kitewing ::

Najbolje da se za hidracijo uporablja kakšen isostar, ker so v njem snovi, ki jih izgubiš. Sladkim pijačam se moraš izogibat.

Vsak športnik, ki pozna osnove treniranja, pozna tudi okno priložnosti in pravila hidracije. Takoj po vadbi moraš nadomestiti vnesti v telo oglikove hidrate in nekaj beljakovin. O nažiranju nisem nikoli nič napisal in noben športnik se ne nažira, ampak poje optimalno količino hrane prave sestave.

Če ne vneseš pravi čas hranil se čas regeneracije podajša.

Naj komentiram: "Ko boš to poizkusil, se oglašaj." ?

enadvatri ::

konkreten obrok je lahko najmanj 4 ure pred tekom, nato so lahko lažji s kompleksnimi OH (nekateri uporabljajo maltodekstrin, razne gele in napitke). še vedno je 2 uri obrok pred treningom samomor (obrok karšnega pozna večina ljudi, on ni profesionalni športnik, je šele nekdo, ki bi rad postal rekreativec).

Uro po (napornem) treningu je priporočljivo zaužiti manjšo količino beljakovin, za tekače je tam 0,25 g/kg TT ali celo manj priporočajo nekateri. To je daleč od prakse! Ko sem jaz treniral, so bili razni geli, šejki ljudem v posmeh (beri: za pičkice), pa številni rezultati še vedno kljubujejo. Če bo človek tekel pol ure, čez dan zdravo in pogosto jedel, ne bo imel od tega okna neke hude koristi. Pozna se pri športnikih v peak formi, na meji pretreniranosti, idt.

Glej, da bi rekreativni tekač razne šejke pripravljal po teku, je nonsense. Obrok, kakršnega poznamo običajni ljudje, pa definitivno ni primeren.

Sladkim pijačam se je potrebno izogibati? Huh. Za zapolnite glikogenskih zalog je vseeno, celo želeno enostavne OH, ker imajo visok GI in hitro pridejo v kri. Kaj ti ni jasno?

Preizkusi. Trening ti napišem jaz, pa pojej potem eno pest riža in polovico piščančjih prsi (velika verjetnost je, da ti bo slabo).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: enadvatri ()

_IKE_ ::

@s51as :

Kakršnakoli koli oblika kardia ( tek, plavanje, kolo )ki jo delaš na daljše časovno obdobje bo poleg mišic pokurila tudi špeh.
Poglej si samo kako izgledajo tekači na dolge proge ( tudi plavalci ) ter koleasrji ...tele tri recimo lahko združiš v recimo triatlonca. ter na drugi strani kako zgleda sprinter na 100m ali pa metalec krogel v daljino.


Glede dela v fitnesu bi dodal tekom dodal še krožne full body workoute recimo 2 -3 tedensko. Teže so seveda manjše od tistih katere bi lahko premetaval je pa zato več ponovitev na vajo (med 10 in 20) med vajami pa ni pavze , oziroma pavzo narediš po koncu seta

Fiktivni primer : počep, bench press, izpadni korak , military press, bent row ( če vaj ne poznaš ti naj nekdo pokaže pravilno izvedbo, najbolje trener ali pa nekdo ki se že fitnesom ukvarja par let )

1 krog je 15 ponovitev vsake vaje, ko končaš z vajo se brez pavze prestavi na drugo ( pavze imaš samo toliko koliko traja premik, torej samo pa sec). V zgornjem fiktivnem primeru je konec seta ko narediš bent rowse.

Za začetek 4 kroge nato lahko kasneje dodaš krog, povečaš težo ali število ponovitev.

Izbor vaj po principu full body 2x ali pa delitev na zgornji/ spodnji del....

Pri tem pa je kot rečeno OBVEZNO pravilno izvajanje vaj ter predhodno ogretje.

Če možnosti fintesa nimaš ga lahko nadomestiš z vajami z lastno težo ( recimo 4 x 30 sklec oziroma koliko jih pač zmoreš...osnova naj bo 4 serije za vsako vajo )


Primer za teden:

PON - fitnes full body workuot ali vaje z lastno težo

TOR - tek na 6km + trebušne

SRE - pavza - sprehodi z hčero :)( da boš imal občutek da vsaj nekaj delaš )

ČET - fitnes full body workout ali vaje z lastno težo

PET - tek na 8 km + trebušne

SOB - pavza - sprehodi z hčero :)( da boš imal občutek da vsaj nekaj delaš )

NED - sprinti ( v hrib ali po ravnem )+ tabata princip za sklece počepe z lastno težo ter trebušne


Sprinti - sprint na polno( to pomeni točno to kolikor zmoreš nato hoja nazaj, idelno bi bilo da začneš z spirntom kot ti pulz pade na 60-65 %MSU na koncu sprinta bo verjetno okoli 90%. Število sprintov je odvisno od kondicije....Za začetek boš verjetno lahko naredil 3-5 nato ti bo hitrost padla.

Tabata princip : 20 sec delaš 10 pavza. V času "dela"( 20 sec ) je cilj narediti čim več vaj v čim bolj pravilni izvedbi. intervalov je 8, zadnjega podaljša na 30 sec, torej vaja 4 min.


Prehrana : za začetek zmanjšaj izdelke iz bele moke ter sladkane pijače po 6 uri zvečer OH samo še iz sadja ali zelenjave.....


Kot rečeno zgornji predlog treninga bo pospucal špeh in tudi nekaj mišične mase....

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: _IKE_ ()
««
3 / 39
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vprašanje za rekreativne tekače (strani: 1 2 )

Oddelek: Šport
677665 (5842) AnjaNja
»

Najmehkejši tekaški copati (strani: 1 2 )

Oddelek: Šport
8315977 (13928) m0LN4r
»

Poškodbe pri teku

Oddelek: Šport
274975 (4186) Aquinas
»

Je tek zdrav? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8725467 (22913) ThinkPad
»

tekaški copati - nike+ (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5819302 (16656) RejZoR

Več podobnih tem