Forum » Šport » Kolesarjenje, ko je svinjsko vroče.
Kolesarjenje, ko je svinjsko vroče.
Temo vidijo: vsi
krepki ::
jype ::
Rabiš analizo moči, hitrost je itak odvisna od naklona klanca.
Če maš dovolj pameten telefon z GPSom daj gor kakšen softver, v resnici nima veze kako natančen je, dokler ves čas na isti način računa (da lahko vidiš napredovanje).
Also, včeraj sem peljal po Ulovki s Stare Vrhnike na Zaplano, kar naj bi me stalo povprečnih 370W - sicer samo slabe pol ure (potem je zmanjkalo klanca, pa še zlomu sem bicikl, ko sem tik pod vrhom tolk prtiskal), ampak očitno se kar da.
Če maš dovolj pameten telefon z GPSom daj gor kakšen softver, v resnici nima veze kako natančen je, dokler ves čas na isti način računa (da lahko vidiš napredovanje).
Also, včeraj sem peljal po Ulovki s Stare Vrhnike na Zaplano, kar naj bi me stalo povprečnih 370W - sicer samo slabe pol ure (potem je zmanjkalo klanca, pa še zlomu sem bicikl, ko sem tik pod vrhom tolk prtiskal), ampak očitno se kar da.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jype ()
Okapi ::
Lahko si pa tudi meri srčni utrip in potem primerja razmerje med povprečnim utripom in povprečno hitrostjo.
O.
O.
Vajenc ::
Zakaj ne napredujem v kondiciji letos sem prekolesaril že čez 900km,ture so okrog 30km,višinska razlika na polovici proge je 180m praktično ni nekega vzpona,vendar je vedno čas na polovici proge 40 minut.
Kaj delam narobe?
Probaj voziti različne trase in vsakokrat dodaj kakšen km več. Ali pa vsaj enkrat na teden dolgo turo in vsak naslednji teden 10 km več, ostale dni pa magari trening po 30km. Po 900km bi moral prevoziti 15 ravninskih km krepko čez 22,4 km/h povprečne hitrosti (upam da sem prav zračunal), vsaj glede na moje izkušnje, pa imam ravno tako ~ 900km.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen
Woody Allen
15 ravninskih km krepko čez 22,4 km/h povprečne hitrostiNe vem, kako si tole izračunal, ampak to je pa res zelo lagano sportski.
O.
driver_x ::
Kilometri so še najmanj pomembni. Najbolj važno je, da treniraš pravilno. To pa pomeni, da je trening raznolik (delaš vaje za kondicijo, moč, hitrost in vzdržjivost), da treniraš ravno prav (na treningu se nikoli ne smeš preforsirati), in da upoštevaš obremenitev treningov in potem temu prilagodiš počitek med treningi, saj se telo krepi takrat in ne med treniranjem. Aja, pa redno moraš trenirati. Prepogosti treningi ravno tako niso dobri, saj se telo ne regenerira in ne napreduješ.
Vse to sam zelo težko upoštevaš, sploh če nimaš dovolj izkušenj. Zato je edina varianta, da si kupiš merilec srčnega utripa in si glede na svoje sposobnosti (starost, teža, dosedanje športno udejstvovanje, fitnes indeks - Vo2max) izdelaš program treninga, npr. na www.polarpersonaltrainer.com ali čim podobnim.
Najhitrejši napredek ti bo prineslo pravilno treniranje oz. treniranje z glavo. Ne obremenjuj se s prevoženimi kilometri, povprečnimi hitrostmi in podobnim. To ti govorim kot amaterski kolesar.
Vse to sam zelo težko upoštevaš, sploh če nimaš dovolj izkušenj. Zato je edina varianta, da si kupiš merilec srčnega utripa in si glede na svoje sposobnosti (starost, teža, dosedanje športno udejstvovanje, fitnes indeks - Vo2max) izdelaš program treninga, npr. na www.polarpersonaltrainer.com ali čim podobnim.
Najhitrejši napredek ti bo prineslo pravilno treniranje oz. treniranje z glavo. Ne obremenjuj se s prevoženimi kilometri, povprečnimi hitrostmi in podobnim. To ti govorim kot amaterski kolesar.
Vajenc ::
Ne vem, kako si tole izračunal
Pravi, da je na pol poti ture 30km, čas vedno 40min. Lagano sportski :)
Sej meni bi včasih tudi bolje delo, če ne bi tako trpel, ampak mi nikoli ne rata, da se ne bi do konca izčrpal. Premalo kondicije seveda ;)
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen
Woody Allen
na treningu se nikoli ne smeš preforsiratiTole seveda ne bo čisto držalo. Drži za tekmovalce, ki dajo vse od sebe na tekmah. Običajen rekreativec pa ne tekmuje, zato ni čisto nič narobe, če greš recimo dvakrat na mesec na treningu na vso moč in še malo čez.
O.
Ampak potem moraš to upoštevati pri počitku. Če delaš po kakem programu, običajno teh stvari ni notri. Sam pa se občasno preforsiram, kadar že v naprej vem, da bom zaradi kakšnih drugih razlogov moral počivati.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: driver_x ()
kitewing ::
Ampak potem moraš to upoštevati pri počitku. Če delaš po kakem programu, običajno teh stvari ni notri. Sam pa se občasno preforsiram, kadar že v naprej vem, da bom zaradi kakšnih drugih razlogov moral počivati.
Mogoče nisi prav napisal, ali pa te ne razumemo prav...
Kaj pa pomeni preforsirati?
Sem poskusil tudi z tekom 4km v pol ure izčrpan do kraja drugi dan bolečine v mišicah,ampak tekel že dolgo nisem,največ kar sem enkrat pretekel je bilo 12km,zato raje kolesarim.
Sem zadnjič enkrat eno nedeljo prekolesril v prvi turi dopolda 54km popldan pa še46 tako da sem jih imel 100 v enem dnevu,sam kot pravim zmeraj mi ne gre tako odvisno od počutja.
Bom poskusil še malo v hrib ene par kilometrov.
Sem zadnjič enkrat eno nedeljo prekolesril v prvi turi dopolda 54km popldan pa še46 tako da sem jih imel 100 v enem dnevu,sam kot pravim zmeraj mi ne gre tako odvisno od počutja.
Bom poskusil še malo v hrib ene par kilometrov.
Kolo imam gorsko 24 prestav plašči so Continetal plašč TOURING PLUS REFLEX 26x1.75,večinoma vozim v 15 ali 18 prestavi,nazaj ko je malo navzdol v 24 prestavi.
Čez barje (Dolenjska cesta, Pijava Gorica, Ig, Iška vas, Strahomer, Podpeč, Borovnica, Vrhnika, Brezovica, Tržaška cesta, Dolenjska cesta, okoli 68km) imam jaz maksimalno povprečje 44 v skupini treh, sam pa 34.
Višinske razlike na tej poti sicer je nekaj, ampak so vzponi in spusti tako počasni, da jih sploh ne opaziš.
Višinske razlike na tej poti sicer je nekaj, ampak so vzponi in spusti tako počasni, da jih sploh ne opaziš.
Za mene pa to pomeni, da prevoziš 3/4 proge in ne moreš naprej (se mi še ni zgodilo).
"Da goniš na polno" je samo tip treninga.
Za trening moraš najprej ločiti aerobni način in anaerobni način treninga.
Kolesarstvo je aerobni šport vendar se trenira tudi v anaerobnem (kislem) območju.
Z merilcem srčnega utripa si kontroliraš srčni utrip (območje treninga), na začetku je malo depresivno, ker je že pri nizkih brzinah previsok.
V enem tednu imej sledeče tipe treninga:
- vzdržljivost
- intervali (intervali so lahko sprinti do 20s, ali interval do 2min) Pri intervalih je pomemben čas počitka. Pri 2min je počitek 6min (voziš lagano sportski 6min) pri sprintih je naslednji interval takoj ko lahko, saj je sprint/start anaeroben alaktaten in se ne zakisaš.)
- razpeljava
- tempo
Pomembno je, da imaš za intenzvinim treningom manj intenziven trening ali pa počitek. Na teden sta lahko 2 intenzivna treninga.
"Da goniš na polno" je samo tip treninga.
Za trening moraš najprej ločiti aerobni način in anaerobni način treninga.
Kolesarstvo je aerobni šport vendar se trenira tudi v anaerobnem (kislem) območju.
Z merilcem srčnega utripa si kontroliraš srčni utrip (območje treninga), na začetku je malo depresivno, ker je že pri nizkih brzinah previsok.
V enem tednu imej sledeče tipe treninga:
- vzdržljivost
- intervali (intervali so lahko sprinti do 20s, ali interval do 2min) Pri intervalih je pomemben čas počitka. Pri 2min je počitek 6min (voziš lagano sportski 6min) pri sprintih je naslednji interval takoj ko lahko, saj je sprint/start anaeroben alaktaten in se ne zakisaš.)
- razpeljava
- tempo
Pomembno je, da imaš za intenzvinim treningom manj intenziven trening ali pa počitek. Na teden sta lahko 2 intenzivna treninga.
A so te športne ure v rangu do 50€ dovolj dobre ali morajo bit boljše dražje.
http://www.mimovrste.com/katalog/2078/u...
http://www.mimovrste.com/katalog/2078/u...
Žal poznam samo Polar, ki se konekta s pasom vedno in takoj, za nekatere noname vem, da to ne velja. Polar od RS300X naprej so ok. Osebno mi je pomemben podatek tudi koliko kCal sem potrošil zaradi regeneracije.
Čeprav vprašanje, a se podatek o kalorijah sploh kaj razlikuje od povprečnega srčnega utripa.
O.
O.
Še to: sama ura je čisto neuporabna, če ne veš, kaj ti tista številka pomeni. Pri Polarju je dobro to (verjetno imajo tudi ostali, a jih ne poznam), da ti dokaj dobro oceni maksimalni utrip in fitnes index. Fitnes index po domače pomeni, koliko imaš kondicije. Poklicnim športnikom to izmerijo, nekateri modeli Polarjev pa to ocenijo (na nekaj % natančno) z opazovanjem srčnega utripa v mirovanju. Če poznaš te podatke, si lahko precej bolje prilagodiš treninge.
Kaj pa naj pijem,ker voda očitno ni dovolj,sladkorjev pa ne uživam zato kakšni izotoniki ne pridejo vpoštev.
http://www.lekarnar.com/izdelki/o-r-s-p...
V rehidracijskih praških je sicer običajno tudi glukoza, moraš preverit, koliko jo je v kateri. S tem da tisti, v katerih je nič ali zelo malo glukoze, so nagravžno slani.
O.
V rehidracijskih praških je sicer običajno tudi glukoza, moraš preverit, koliko jo je v kateri. S tem da tisti, v katerih je nič ali zelo malo glukoze, so nagravžno slani.
O.
Precej so nagravžni, ja. Ampak če je rekel, da ne uživa sladkorjev in izotonikov mu potem ostane edino še goveja juha.
Mimogrede, en slovenski ultramaratonec je bil znan po tem, da je v ta namen pil nekoliko razredčeno morsko vodo.
O.
O.
Recimo če hočeš hujšati, je precej brezveze cukrano vodo piti.
O.
Če piješ med treningom sladkor ne gre v špeh, ampak gre v glikogen. Če se izogibaš ogljikovih hidratov (beljakovinska dieta) se energija tvori iz maščob in nekaj iz beljakovin, posledica tega je nižji pulz in nižja zmogljivost.
ttommy ::
jype: če bom danes še uspel dobiti Sony Live with walkman, mi boš povedal kako aplikacijo za kolesarjenje si naj naložim?
Gamer
Če se izogibaš ogljikovih hidratov (beljakovinska dieta) se energija tvori iz maščobČe kolesariš zato, da shujšaš, je točno to tvoj primarni cilj. Ali zaradi tega počasneje prideš na hrib, te ne briga.
O.
Kakšen je razlog, da ne piješ izotoničnih pijač?
Probleme sem imel z kislino,ki naj bi jo povzročala črevesna glivica kandida,tako imam prepovedano uživanje sladkorjev,tudi v sladkem sadju,izdelkov iz bele moke,kvasu itd imam kar precej strogo dieto.
Lahko pa uživam beljakovine zelenjavo,kislo sadje.
dolenc ::
Voda, pa ščepec soli(toliko da bo še vredu za pit, ne preveč), pa boš dobil čisto vredu zadevo za pit
Sem pa danes sprobal tvoj nasvet in kolesaril 20 sekund sprint dve do tri minute normalno in spet sprint ampak čas prevožen v 15km je bil 42 minut torej še slabše od prej.
Res pa je da mi je pihal veter v prsi 16km/h
A limono lahko dodam,ker ponavadi si malo limone noter stisnem
Voda, pa ščepec soli(toliko da bo še vredu za pit, ne preveč), pa boš dobil čisto vredu zadevo za pit
Zgodovina sprememb…
- spremenil: krepki ()
mr1two ::
Jaz pa zaenkrat še kr lepo napredujem. Preden sem menjal bicikl sem se do Sviščakov iz Ilirske vzpenjal kakšno uro pa pol(20km, 450m nmv -> 1300m nmv). Po nabavi lažjega bicikla in še recmo kakih 150km treninga sem ta čas spravil na uro pa 15 minut. Včeraj sem priletu gor v uri pa deset. Bom še sporočil kako se obnese menjava gum iz 2.2 gorskih na 1.5 touring-gladke. Vendar ko grem napast svoj prejšnji čas...takrat res gonim.
Uporaba troblje v avtu povzroči krčenje možganov.
Če ti je dobra limona notri jo seveda dej
To bi tud mene zanimal če boš kej hitrej na gladkih gumah vozil. Jaz svojo benchmark furco nisem, tko da sem dal pol še debelejše gor, jih vsaj ni treba merkat .
To bi tud mene zanimal če boš kej hitrej na gladkih gumah vozil. Jaz svojo benchmark furco nisem, tko da sem dal pol še debelejše gor, jih vsaj ni treba merkat .
oo7 ::
Evo danes sem naredil 60km.Ob 15.30 sem štartal,ko je bilo svinjsko vroče Prehitu sem čist vse kolesarje,ki so bili na cesti
Spil sem pa 2x0,5 Isostar-Limona Pri isostraju mi je vredu,ker mi je dober za pit tud če se segreje.
Spil sem pa 2x0,5 Isostar-Limona Pri isostraju mi je vredu,ker mi je dober za pit tud če se segreje.
Sem pa danes sprobal tvoj nasvet in kolesaril 20 sekund sprint dve do tri minute normalno in spet sprint ampak čas prevožen v 15km je bil 42 minut torej še slabše od prej.
S šprinti ne boš prišel hitreje na cilj , ampak boš natreniral hitre mišice in s tem boš v mesecu ali dveh dvignil povprečno hitrost, kar je pa tvoj cilj?
Če se izogibaš ogljikovih hidratov (beljakovinska dieta) se energija tvori iz maščobČe kolesariš zato, da shujšaš, je točno to tvoj primarni cilj. Ali zaradi tega počasneje prideš na hrib, te ne briga.
O.
Treningov ne gre enačiti s hujšanjem. Pri kolesarjenju za hujšanje je pomembno tudi, da deluješ v območju, kjer se kurijo maščobe. Pri intenzivnejši vadbi (brez uživanja OH), se rado zgodi, da gredo kilogrami hitro dol, saj si pokuriš mišice, te pa so težje od maščob. Že nekajkrat sem slišal ljudi deliti nasvete za hitro hujšanje, ki so vključevali tek zjutraj na tešče.
To je itak bulšit internetne znanosti.
Da pride do tega, da optimalno pretvarjaš maščobo v energijo med treningom moraš bit že precej natreniran športnik. Vsi bi bili čudovito suhi, lepo sprehod na 120 pulza in bi se kar topili ...
Za navadnega amaterja bo zmeraj veljalo, težji kot je napor bolj kuri, tudi maščobe.
Da pride do tega, da optimalno pretvarjaš maščobo v energijo med treningom moraš bit že precej natreniran športnik. Vsi bi bili čudovito suhi, lepo sprehod na 120 pulza in bi se kar topili ...
Za navadnega amaterja bo zmeraj veljalo, težji kot je napor bolj kuri, tudi maščobe.
figula ::
jype: Mi je ratal.
Nimam pojma kaj ti je ratal, čestitam pa kljub temu!
Zastavljeni cilji, ki jih človek doseže in izpolni, znajo tako prijetno povrnit energijo, ne?
In kako veš kako se kurijo maščobe in ne mišice?
Ko se kurijo maščobe, diši po zaseki.
Do določenega srčnega utripa (napora) telo za energijo lahko uporablja maščobe, ki jih je potrebno pred tem še pretvoriti v OH. Ko je poraba prevelika, telo energije ne more več ustvarjati samo iz maščob, saj se maščobe "topijo" počasi. Zato začne telo razgrajevati beljakovine.
Drži, maščobe se pri večjih naporih ne nehajo kuriti, le beljakovine se vključijo v igro. Ampak če se greš hujšanje je tvoj cijl verjetno izguba maščob in ne mišic. Zato je bolje vaditi tako, da mišice pustiš pri miru. Govorim seveda za primer, ko že poidejo vse glikogenske rezerve.
Maščobe se porabljajo tudi po vadbi, saj jih telo razgrajuje, da z njimi obnovi glikogenske rezerve (t.i. Krebsov cikel).
Drži, maščobe se pri večjih naporih ne nehajo kuriti, le beljakovine se vključijo v igro. Ampak če se greš hujšanje je tvoj cijl verjetno izguba maščob in ne mišic. Zato je bolje vaditi tako, da mišice pustiš pri miru. Govorim seveda za primer, ko že poidejo vse glikogenske rezerve.
Maščobe se porabljajo tudi po vadbi, saj jih telo razgrajuje, da z njimi obnovi glikogenske rezerve (t.i. Krebsov cikel).
Tole zgornje ravno ne drži. Belajkovine so zadnji vir energije, ki jo kuri telo. Beljakovine so pomembne pri gradnji, oziroma pri celjenju mikro poškodb.
Tole so območja treninga: (poznati moraš svoj max. srčni utrip (MSU) in si izračunaš kje moraš trenirati) Poleg vsakega območja piše katera energija se porablja in koliko časa naj bi trajal trening.
1. Regeneracija: utrip do 60% MSU; trajanje do 2 uri; energiska poraba 84% maščob; 16% OH
2. Vzdržljivost utrip od 61 - 82 % MSU; trajanje več ur; energiska poraba 67% maščob; 33% OH
3. Tempo utrip od 83 - 88 % MSU; trajanje 8 - 20 min; energiska poraba 49% maščob; 51% OH
4. Anaerobni prag utrip od 89 - 93% MSU; trajanje 3 - 30 min;
5. Anaerobni trening utrip od 94 - 99 % MSU; trajanje 30 - 120 sek
6. Šprint utrip ni pomemben; trajanje do 20 sek.
Nad anaerobnim pragom se začnejo tvoriti laktati, ki povzročajo zakisanost.
Pri šprintu, ki traja do 20s se laktati ne začnejo tvoriti, porablja se pa energija ATP, ki se obnovi v cca 6minutah.
oo7 ::
figula> Zastavljeni cilji, ki jih človek doseže in izpolni, znajo tako prijetno povrnit energijo, ne?
Ni švoh, predvsem je pa fino, da zdaj lahko spet pamže čuvam, ne pa da se vsak dan po tri ure po hribih podim, dekle pa samo doma.
Evo, pred zadnjim spustom:
Kaj imaš to za en kolo?Je cel karbonski?
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kolesarska steza je za kolesa! (strani: 1 2 3 )Oddelek: Na cesti | 23412 (16239) | zmaugy |
» | Prepoved vožnje kolesarjem po regionalnih cestah (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Šport | 53439 (46728) | BigWhale |