Forum » Šport » Kolesarjenje, ko je svinjsko vroče.
Kolesarjenje, ko je svinjsko vroče.
Temo vidijo: vsi
jype ::
En prastar aluminijast u-sistem, ki me je stal 170 evrov, tisti kolnago (ki je načeloma precej boljši) pa čaka na 70mm ležaj gonilke, ker majo že več kot 10 let vsi 68mm, pa ga je težko dobit.
Med temle "Rapha Rising Challenge" sem se pri 18k porabljenih kalorij zredil za dobro kilo pa pol, pa povprečen pulz sem imel 158 (razen med spusti, ko je bil nižji).
Zabavno je tudi to, da sem pod Ulovko polomu že drugo račno. Bo treba shujšat še kšnih deset kil.
Med temle "Rapha Rising Challenge" sem se pri 18k porabljenih kalorij zredil za dobro kilo pa pol, pa povprečen pulz sem imel 158 (razen med spusti, ko je bil nižji).
Zabavno je tudi to, da sem pod Ulovko polomu že drugo račno. Bo treba shujšat še kšnih deset kil.
Vajenc ::
Kje pa pijačo prevažaš s tem biciklom?
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen
Woody Allen
Prej sm v žepu, na "sončnem zahodu" gor je pa tut ena košarca (in flaška).
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jype ()
Prej sm v žepu, na "sončnem zahodu" gor je pa tut ena košarca (in flaška).
ok, sem pomislu, da piješ samo na pumpah ;)
Woody Allen
Woody Allen
kitewing ::
Ja sigurno, si spet malo mimo ustrelil. Če bi se to dalo, bi vsi to delal in bi bili na dirkah brez bidonov. Pred treningom/dirko moraš skrbeti za ustrezno rehidracijo in seveda med in po tudi. Isto je z oglikovimi hidrati.
Okapi ::
A razlika med rekreativnim kolesarjenjem in dirko ti je jasna?
O.
O.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
A razlika med rekreativnim kolesarjenjem in dirko ti je jasna?
O.
Meni je, pa tebi?
Ni pa opcije, da prideš s svojo optimalno brzino na malo večji klanec brez tekočine. Za kolesarjenje do 20min ne potrebuješ tekočine, Za daljše ture in če greš vsaj v območju 3, pa si delaš veliko škodo.
neboben ::
včeraj prevozil 30km, da je bilo vse skupej bolj znosno, sem se lotil podviga zgodaj zjutraj. Ko je svinjsko vroče, pa rajši ne kolesarim.
kitewing> Meni je, pa tebi?
Ni ti.
kitewing> Ni pa opcije, da prideš s svojo optimalno brzino na malo večji klanec brez tekočine.
Kdo pa govori o tem?
kitewing> Za daljše ture in če greš vsaj v območju 3, pa si delaš veliko škodo.
Žal mi je, tega nisem opazil. Eno uro in še čez komot gonim brez tekočine (in je praviloma tudi ne pijem, tudi če jo imam s seboj), seveda pa ne cel dan in ne na robu zmogljivosti in tudi ne s kakršnimkoli ciljem.
Ni ti.
kitewing> Ni pa opcije, da prideš s svojo optimalno brzino na malo večji klanec brez tekočine.
Kdo pa govori o tem?
kitewing> Za daljše ture in če greš vsaj v območju 3, pa si delaš veliko škodo.
Žal mi je, tega nisem opazil. Eno uro in še čez komot gonim brez tekočine (in je praviloma tudi ne pijem, tudi če jo imam s seboj), seveda pa ne cel dan in ne na robu zmogljivosti in tudi ne s kakršnimkoli ciljem.
Ne, tebi se zdi, da vsi vedno kolesarijo s polno močjo in z vrhunsko opremo.
Moj Turist Luxus nima košarce za bidon, ker je ne potrebuje, čeprav grem včasih z njim do babice na obisk in rabim več kot uro in pol.
Moj Turist Luxus nima košarce za bidon, ker je ne potrebuje, čeprav grem včasih z njim do babice na obisk in rabim več kot uro in pol.
Tisti, ki pametno/pravilno trenira se ne vozi vedno na polno...(max 2x na teden). Vendar dehidracija zelo zmanjša tvoje sposobnosti.
Tole naj bi držalo (imam eno tabelo, pa jo trenutno nima pri sebi, kjer so bolj točni podatki):
1% dehidracija pri 70 kg težki osebi pomeni izgubo teže 0,70 kg
Učinek: povišana telesna temperatura
3% dehidracija pri 70 kg težki osebi pomeni izgubo teže 2,1 kg
Učinek: hudo zmanjšanje fizičnih sposobnosti
5% dehidracija pri 70 kg težki osebi pomeni izgubo teže 3,5 kg
Učinek: krči, pospešeno bitje srca, do 30% zmanjšanje fizičnih sposobnosti
Tole naj bi držalo (imam eno tabelo, pa jo trenutno nima pri sebi, kjer so bolj točni podatki):
kitewing> Vendar dehidracija zelo zmanjša tvoje sposobnosti.
Ja, da do dehidracije pride pa traja dolgo časa. Lahko tudi več kot en dan.
Ja, da do dehidracije pride pa traja dolgo časa. Lahko tudi več kot en dan.
krepki ::
Jaz sem včeraj prekolesril 45km v najhujši vročini in sem popil 0.5l malo soljene vode z limono.
Doma pa še pol litra,zvečer pa sem šel še laufat 5km ampak izgubil nisem niti grama.
Doma pa še pol litra,zvečer pa sem šel še laufat 5km ampak izgubil nisem niti grama.
Jaz sem v nedeljo tudi 45km v dveh urah brez bidona (sem pa prej spil dva litra in potem še enega), včeraj sem pa isto, samo da sem imel pol litra izoštarja sabo in sem ga spil nekje na polovici poti (in kljub temu prej spil dva litra in potem še enega).
Zgodovina sprememb…
oo7 ::
Evo zdaj sem prišel domov.Danes sem naredil 30 km.Spet sem vse prehitel.Čim vidim kolesarja pa tud če je daleč stran ga moram prehitet.Spil sem 2x0.5l isostarja.Vroče mi ni bilo mi je šel pa na jetra veter,ker kamor sem peljal je vame pihalo.
Vedno bolj daješ vedet, da ti ni jasna razlika med športom in rekreacijo.
Enostavno ni nobene pametne primerjave med
in
Ja Evans je premalo pil in ga je zmatralo (hecam se).
Včeraj si limal neke linke koliko višincev si naredil (sem mislil, da si rekreativni kolesar), danes pa limaš svoje slike (spodnja slika). Pol ti res ni treba piti.
A oboje hkrati počet (športat in se vozit v trgovino s kolesom) se ti pa zdi da en sam človek v življenju ne more?
Zgodovina sprememb…
erkgheoruugh ::
Tisti, ki pametno/pravilno trenira se ne vozi vedno na polno...(max 2x na teden). Vendar dehidracija zelo zmanjša tvoje sposobnosti.
Še dobro, da si napisal naj bi. V bistvu po najnovejših raziskavah bolj škodi prekomerno nalivanje z vodo, saj še dodatno zmanjšuje koncentracijo elektrolitov v krvi.
dehidracija sploh ni tako huda, kot se jo prikazuje.
Gebrselassie je svoj svetovni rekord v maratonu odtekel ob 10% dehidraciji organizma, kot je ugotovila študija. Po tvoji tabeli bi ga morali v cilj prepeljati s mrliškim vozom. V bistvu je zaradi ektremne izgube teže med tekmo bolj pridobil kot pa izgubil fizične sposobnosti, kar ti tukaj napeljuješ. Tukaj se moram žal strinjati Jypom, da pretiravaš s svojim strašenjem.
V glavnem spet en nateg prehrambene industrije z Gatoradom na čelu, ki je v preteklih letih sponzoriral kar nekaj raziskav.
Kdo je rekel, da je prekomerna hidracija ok? Kolesaji so imeli na etapnih dirkah drisko zaradi prevelike hidracije. Zaradi premale se sposobnost telesa manjša.
Sploh ne strašim, samo napisal sem, da je potrebno skrbeti za ustrezno hidracijo. Če pa misliš, da je to nateg je pa poizkusi it na Vršič ali Krvavec z in brez pijače in izmeri čas.
Sploh ne strašim, samo napisal sem, da je potrebno skrbeti za ustrezno hidracijo. Če pa misliš, da je to nateg je pa poizkusi it na Vršič ali Krvavec z in brez pijače in izmeri čas.
kitewing> Če pa misliš, da je to nateg je pa poizkusi it na Vršič ali Krvavec z in brez pijače in izmeri čas.
Brez vode:
http://app.strava.com/rides/13467943
Z vodo:
http://app.strava.com/rides/13755492
V teh dveh urah ni videt kakšne bistvene razlike, če sem iskren.
(Bi pa znala bit, če bi ves čas dajal vse od sebe.)
Brez vode:
http://app.strava.com/rides/13467943
Z vodo:
http://app.strava.com/rides/13755492
V teh dveh urah ni videt kakšne bistvene razlike, če sem iskren.
(Bi pa znala bit, če bi ves čas dajal vse od sebe.)
Zgodovina sprememb…
ttommy ::
Jaz sem včeraj prekolesril 45km v najhujši vročini in sem popil 0.5l malo soljene vode z limono.
Včeraj pa res ni bila najhujša vročina, najbolj je žgalo 22.6., jaz pa po tej vročini z ne ravno počasnim tempom iz službe. na 13-ih kilometrih sem spraznil cel bidon vode.
Pravzaprav je bilo to 20.6.
Gamer
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: ttommy ()
gzibret ::
Jaz nisem glih neki ful rekreativec, grem pa na kakšne 20 km zadeve skoraj vsak dan, pa enkrat tedensko nekje do 60 km + vsak dan na šiht, v mesto, štarcuno... Vedno vzamem s sabo vodo ali rahlo sladkan sok ali kaj podobnega, vendar lahko brez problema gonim 2 uri ne da bi rabil pit. Res pa je, da pol ko pridem domu stankam 1l vode skoraj na eks ;)
Vse je za neki dobr!
Če greš na kolo s 100kg in se vrneš z 98kg moraš nadomestiti 2l vode. Če preveč dehidriraš si precej bolj utrujen kot bi bil sicer.
Tko.
Skurjeno ene tri litre tekočine in nekaj sendvičev.
Čestitam! Rad imam take ture. (malo mazohistične)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kitewing ()
kitewing> 29 minut ni bistvena razlika?
V prid vožnji brez vode.
Ne, ni.
V prid vožnji brez vode.
Ne, ni.
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: erkgheoruugh ()
dolenc ::
Ja ni kej, dobra furca zgledam že mal ubijalska.
Drugače glede hidracije... Bivši sodelovec, sedaj veseli upokojenev, na vzpone tipa nanos, krvavec, se šele nekje na vrhu spomne da ma za pit seboj , pa drži kar soliden tempo, bolši kot marsikateri mlad rekreativec, z mano vred. Kot on pravi(ko mu jaz pametujem, a me on šlepa), ni vse v teoriji.
Drugače glede hidracije... Bivši sodelovec, sedaj veseli upokojenev, na vzpone tipa nanos, krvavec, se šele nekje na vrhu spomne da ma za pit seboj , pa drži kar soliden tempo, bolši kot marsikateri mlad rekreativec, z mano vred. Kot on pravi(ko mu jaz pametujem, a me on šlepa), ni vse v teoriji.
kitewing> Če greš na kolo s 100kg in se vrneš z 98kg moraš nadomestiti 2l vode. Če preveč dehidriraš si precej bolj utrujen kot bi bil sicer.
Jasno, ampak komot najprej spiješ dva litra vode (v roku pol ure) in greš potem na bicikl in si čez dobri dve uri na nuli.
dolenc> Drugače glede hidracije... Bivši sodelovec, sedaj veseli upokojenev, na vzpone tipa nanos, krvavec, se šele nekje na vrhu spomne da ma za pit seboj :D, pa drži kar soliden tempo, bolši kot marsikateri mlad rekreativec, z mano vred. Kot on pravi(ko mu jaz pametujem, a me on šlepa), ni vse v teoriji.
Taki so najhujši, k sploh ne vejo, da se ne da tko hitr. En tak mi je razlagal, da naredi samo 2000 km na sezono, ampak naredi okoli 90km višinske pri tem in nas večino pelje scat tudi po ravnem.
Jasno, ampak komot najprej spiješ dva litra vode (v roku pol ure) in greš potem na bicikl in si čez dobri dve uri na nuli.
dolenc> Drugače glede hidracije... Bivši sodelovec, sedaj veseli upokojenev, na vzpone tipa nanos, krvavec, se šele nekje na vrhu spomne da ma za pit seboj :D, pa drži kar soliden tempo, bolši kot marsikateri mlad rekreativec, z mano vred. Kot on pravi(ko mu jaz pametujem, a me on šlepa), ni vse v teoriji.
Taki so najhujši, k sploh ne vejo, da se ne da tko hitr. En tak mi je razlagal, da naredi samo 2000 km na sezono, ampak naredi okoli 90km višinske pri tem in nas večino pelje scat tudi po ravnem.
Zgodovina sprememb…
flipflop ::
Jaz prav dolgo ne morem brez tekočine. Že po ravnini, na 30km dolgi furci bom spil vsaj liter tekočine. In še ko pridem domov kozarec ali dva.
kitewing> Če greš na kolo s 100kg in se vrneš z 98kg moraš nadomestiti 2l vode. Če preveč dehidriraš si precej bolj utrujen kot bi bil sicer.
Vem kakšna je teorija, praksa in kakšne so posledice. Ni moj problem, če se oklepaš svojih napačnih pepričanj. Na difu imaš kar nekaj sposobnih ljudi in jih malo povprašaj. Mogoče pa se najde nekdo, ki ve malo več kot ti?
kitewing> Na difu imaš kar nekaj sposobnih ljudi in jih malo povprašaj. Mogoče pa se najde nekdo, ki ve malo več kot ti?
Mogoče pa na difu pojma nimajo o tem kaj zmorejo amaterji, ker se ukvarjajo z vrhunskim športom?
Enostavno je bedasto trditi, da brez točno tolk vode kot si ti napisal se pa ne da kolesarit.
Mogoče pa na difu pojma nimajo o tem kaj zmorejo amaterji, ker se ukvarjajo z vrhunskim športom?
Enostavno je bedasto trditi, da brez točno tolk vode kot si ti napisal se pa ne da kolesarit.
Mesar ::
Da se trditi, ker se vse da izračunati, ti bi moral to še posebaj dobro vedeti. Seveda se amaterji zanašajo na svoje "izkušnje" kar jih običajno pokopa. Torej, da se določiti točno količino vode brez katere se ne da kolesariti, preprosto ne gre!
Your turn to burn!
krepki ::
Včeraj pa res ni bila najhujša vročina, najbolj je žgalo 22.6., jaz pa po tej vročini z ne ravno počasnim tempom iz službe. na 13-ih kilometrih sem spraznil cel bidon vode.
Pravzaprav je bilo to 20.6.
Odvisno iz katerega kraja si pri nas na koroškem je bilo 25st
gzibret ::
Tko.
Skurjeno ene tri litre tekočine in nekaj sendvičev.
U ti m.... dober si... Jaz sem za podobno turo (štart/cilj v LJ) porabil 3 dni ;) Res pa je, da je bila mišljena kot izlet, z vso opremo, cotami ipd... in z jeklenim peciklom.
Vse je za neki dobr!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: gzibret ()
Če si vsak dan najmanj eno uro na biciklu te pa res nima od česa bolet.
Če nisi te pa pri daljših podvigih lahko.
Če nisi te pa pri daljših podvigih lahko.
Na dolgih večdnevnih turah jih kar precej dobi vneto rito :)
How to Avoid a Butt Rash from Long Bicycle Rides
How to Avoid a Butt Rash from Long Bicycle Rides
Woody Allen
Woody Allen
driver_x ::
Jaz celo zimo "vozim" na trenažerju, kjer je rit še toliko bolj obremenjena, saj ni stoječe vožnje. Dobra stran tega pa je, da sem potem že prvič zunaj dobro utjen. Pa pravilen sedež in dres sta tudi pomembna.
Med kolesarskimi hlačami so ogromne razlike. Imam dva Castelli http://castelli-cycling.com/en/products... dresa in enega Toper. Od slednjega so hlače prav neudobne, Castelli je prav zakon (cena malo manj).
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kolesarska steza je za kolesa! (strani: 1 2 3 )Oddelek: Na cesti | 23520 (16347) | zmaugy |
» | Prepoved vožnje kolesarjem po regionalnih cestah (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Šport | 53551 (46840) | BigWhale |