» »

Fotografije : 1 M ali 3M oz. več

Fotografije : 1 M ali 3M oz. več

jalovec09 ::

A je vseeno, če delam 1m oz. 3m, če slike ne povečavam.

1m = 1280 X 960
3M = 2048 X 1536
4M = 2304 X 1728

Janac ::

da

jalovec09 ::

Kaj pa zoom na digitalcu, če imam 1M in povečam za 2x, bo slika dlih tako dobra ali pa je bolje takrat naštimat 4M in se poveča.

floyd1 ::

Na monitorju jih boš videl veliko boljše, kot so potem razvite na papirju. Vsekakor že pri razvitih slikah najmanjših dimenzij lahko vidiš razliko med npr. 3 in 5 MP, veliko pa je odvisno tudi od motiva. Vem iz prve roke, ko sem kupil prvega (5MP) Olyja sem delal na začetku manjše fotke in mi je danes (vsaj za nekatere) zelo žal :(.

Če gre za optični zoom (objektiv) je vse odvisno od kvalitete le-tega, če gre za digitalnega pa bo kvaliteta slabša. Digitalni zoom sem jaz vedno izklopil, če je že bilo treba katero fotko povečat, pa sem to naredil v programu za obdelavo fotografij. Boljši rezultati.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: floyd1 ()

blackbfm ::

Digitalni zoom sem jaz vedno izklopil, če je že bilo treba katero fotko povečat, pa sem to naredil v programu za obdelavo fotografij. Boljši rezultati.


Načeloma drži, ni pa nujno, vsaj pri povprečnem kompaktem fotoaparatu. Hec je v tem da vrže ven popravljeno in kompresirano sliko. In pri digitalnem zoomu se zna zgodit da tisti povečani del manj skopresira ko zapiše jpg. Samo to so ponavadi zelo minimalne razlike, da se ne splača s tem ukvarjat.

RejZoR ::

5 Mpix je ena taka zlata sredina za lepe slike na monitorju, lepe slike na foto papirju in velikosti datoteke. Več od tega rabiš edino za delanje fotografij večjih formatov...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

s1m0n ::

Za tisk fotografij je tak lepo da se drži 300dpi.
Večinoma se tak tiskajo 10x15 fotografije za v album ali pa 13x18 izjemoma tu je 5MP zadovoljivo.

Jaz še 6 let vstrajam z 6MP fotoaparatom in zaenkrat sem samo par krat pogrešal več MP za večji tisk.

eric_cartman ::

Glede na to, da se zoom veže na zaslonko in posledično tudi na hitrost zaklopa to potem spreminja tudi kvaliteto slike. Z večjim zoomom se zaslonka bolj zapira, kar privede do tega, da moramo podaljšati čas zaklopa ali pa povečati ISO občutljivost...

Kakorkoli... Če imamo dobre svetlobne pogoje (sonce,...) potem to ni problem, če pa imamo malo slabše (pozno popoldne, zgodaj zjutraj, slaba notranja svetloba)potem pa to privede do slabše kakovosti slike.. (vse je tudi odvisno od modela fotoaparata - DSLR, navadni digitalni...)

Trik je v tem, da če ni dobrih svetlobnih pogojev, moramo povečati čas zaklopa kar privede do stresenosti slike (če slikamo iz roke pod časom 1/60 s). Ali pa moramo povečati ISO občutljivost kar povroči zrnatost slike in s tem totalno nekvalitetno fotografijo, ki ni ravno vredna razvijanja... (ne glede na MP).. Vse to se še potencira z dodatnim zoomom.

Še vedno pa imamo seveda na voljo flash... Vendar te t.i. built in flashi niso ravno dobri, saj blicnejo iz pozicije fotoaparata oz. objektiva, s tem pa povzročimo to, da se sence na predmetih in obrazu zabrišejo, kar naredi sliko brezosebnostno...

Hotel sem poudariti to, da MP niti približno ne pomenijo kvalitete fotografije. Drži, da več MP kot mamo, večji bo lahko format slike za razvijanje..
Pa vendar je kvaliteta slike odvisna od tistega, ki fotoaparat upravlja...

blackbfm ::

Hotel sem poudariti to, da MP niti približno ne pomenijo kvalitete fotografije.


Hehe, sej če hočeš zakomplicirat, lahko toliko da še pri par tisoč evrov vredni opremi opaziš pomankljivosti:P

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: blackbfm ()

eric_cartman ::

hehe :D

Sej vem...Trenutno si lastim Nikon D300s ki je vreden 1500€ pa še tukej opazim dost pomanklivosti...

Hotu sm pač sam to povedat, da so te megapiksli bl tržna fora... Je pač u resnici velik stvari bolj pomembnih od samih MP...

:D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Koliko megapikslov je preveč: Samsungu niti 20 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Android
5920509 (17198) Jaka83
»

Branje z DV kamero (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
545079 (4484) sokel
»

Canon izstopil iz Megapixel dirke (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
11313738 (7684) Okapi
»

Nočno slikanje z fotoaparatom CanonS5 (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
517519 (6628) BigWhale
»

Canon A460 ostrina slike, hitrost zaklopa zaslonke

Oddelek: Kaj kupiti
72015 (2015) ;-)

Več podobnih tem