» »

Canon A460 ostrina slike, hitrost zaklopa zaslonke

Canon A460 ostrina slike, hitrost zaklopa zaslonke

whatever ::

Rabim pomoč. Moti me, da so slike posnete s tem fotoaparatom precej medle, neostre in da če pri slikanju fotoaparat čisto malo premaknem (za milimeter), pa je že cela slika popolnoma zamegljena. Kako to odpravit? Ker je zelo težko slikati tako, da ne bi fotoaparata malce premaknil med pritiskom na gumb za slikanje. Hvala.
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

Daedalus ::

Hja, neka velja pravilo, da naj bi bla hitrost zaklopa vsaj "enaka" (v delih sekunde) goriščni razdalji, če nočeš met stresene fotke - tako grdo in laično rečeno. Recimo - pri 30 mm (ekvivalent 35 mm formatu, se razume) je "najpočasnejši" čas zaklopa, ki sproducira nestreseno sliko 1/30s (če aparat nima optične stabilizacije slike, drugače gre tud z manj). Tako da moraš vedno paziti in "loviti" tapravo hitrost zaklopa (sploh v slabih svetlobnih pogojih) - to lahko dosežeš z bolj odprto zaslonko, višjo ISO vrednostjo, krajšo uporabljeno goriščno razdaljo, dosvetliš s flešem... pri kompaktih maš pač manj maneverskega prostora. Pa dobro je poznati vsaj osnovne pojme, ki se tičejo uporabe fotoaparata.

Pri kakem hitrem času pa lahko fotoaparat tud premakneš, pa se to ne bo poznalo. Zanimiva vaja, ki lepo ponazori, kake učinke se da dosegat z različnimi časi osvetlitve, je fotkanje ventilatorja, naprimer. Počasen zaklop sproducira "razmazano" sliko ventilatorja, hiter zaklop pa sproducira fotko, na kateri se zdi, kot da je ventilator izklopljen.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

whatever ::

Recimo danes sem posnel tole sliko, pa se mi zdi precej slaba, neostra.



Sicer je slikano skozi okno, torej skozi steklo, če ima to kaj vpliva ne vem. Bom probal z istimi nastavitvami slikati jutri skozi odprto okno. Po pravici povedano se mi z raznimi nastavitvami, sploh pa s "teorijo" ne da posebej ukvarjati, ker sem fotoaparat kupil z namenom, da je čimbolj user friendly varianta, ampak kvaliteta slik me je pa precej razočarala. Pa ni važno ali slikam pokrajino ali pa znotraj. Kolikor sem gledal in spreminjal hitrost zaklopa zaslonke je bilo potem kvečjemu slabše. Mislim, da imam hitrost zaslonke že sedaj maksimalno oziroma minimalno možno, kakor se vzame, torej minimalno vrednost časovnega intervala. Pa kljub temu pride do zamegljene slike, če le malenkost premaknem fotoaparat med slikanjem, kar me zelo moti, saj je prava umetnost držati fotoaparat tako zelo pri miru, da je slika kolikor-toliko ostra. Pa tudi nasploh se mi zdijo posnete slike zelo slabe kvalitete. Mislim, da sem tudi nekaj spreminjal resolucijo in jo nastavil na najvišjo možno kar gre pa je vse skup še vedno slabše od najslabšega analognega fotoaparata. Zaradi mene mi lahko slika zasede tudi 100MB, ker mam 1GB SD kartico not in mi je 10 slik naenkrat dovolj, samo za boga naj bo kvalitetna - največji problem je v slabi ostrini in zamegljenosti. Konkretno, katere nastavitve naj spremenim za MAX kvaliteto, MAX ostrino, MIN čas zaklopa?
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

itak37 ::

Poskusi zvisat ISO na 200 ali 400, bos pridobil za polovico oz. cetrtino krajsi cas. Slika bo zato na zalost imela vec suma. Nobene druge nastavitve ti ne bodo pomagale.
Ko vidis, da bo slika zahtevala daljsi cas osvetlitve, poskusi aparat kam prislonit, da bo cimbolj pri miru.

Daedalus ::

Zna biti tud, da preveč pričakuješ od fotoaparata. Zadeva je kompakt z dna cenovne lestvice - z bolj švoh senzorjem in švoh optiko, tako da ne pričakuj ultra ostrih, z detajli nabitih slik. Taka igračka preprosto ne zmore delat čudežev. Slike se da popravit naknadno s kakim programom za obdelavo - recimo Picasa je kr kul - popraviš kontrast, malo saturiraš barve, poostriš, pa zna biti hitro precej boljše.

Načeloma pa - max resolucija, minimalna jpeg kompresija, da fotka ohrani čimveč detajlov. Če pa hočeš drastično boljši sliko, pa boš moral nabavit kaj bolj poštenega...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

aljazh ::

Če na tisti sliki ni orenk naletaval sneg, potem ti je aparat očitno navil ISO na vsaj 400, ker šumi kot magnezijeva tabletka. To je tudi razlog za sprane barve in slabo ostrino.

whatever ::

Ni snežilo takrat. Možno je pa, da je bla šajba tulk usrana. :D Bom mogoče jutri še eno sliko naredu pa da vidimo razliko. Sicer se pa tudi meni vse bolj dozdeva, ta je ta aparat bolj kot ne en crap. Sicer ma OK LCD zaslon, sam kaj ti nuca če dela slabe slike. :(
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

;-) ::

whatever ti si raj kupi kako "digitalno kamero" pa malo uredi nastavitve pa preberi kak se slika ko je sneg, ko je temno itd. pa boš dobil dost boljše fotografije. Tud iz malo slabšega fotoaparata se da izcimit čimboljše rezultate.

edit: sploh pa ne slikaj čez steklo>:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ;-) ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Fotografije : 1 M ali 3M oz. več

Oddelek: Zvok in slika
91228 (1019) eric_cartman
»

dilema z fotoaparati... (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Kaj kupiti
15411307 (9352) jype
»

canon s5 firmware (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
506557 (5992) Pyr0Beast
»

Nočno slikanje z fotoaparatom CanonS5 (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
517519 (6628) BigWhale

Več podobnih tem