» »

Canon izstopil iz Megapixel dirke

1
2
3

BlueRunner ::

Ja logično da je boljše, če je zaslonka bolj odprta tako tudi več svetlobe pade not in je s tem lahko krajši čas odprtja zaslonke.


Še ena začetniška izjava? Bolj odprta zaslonka ti res zbere več svetlobe, vendar pa ni nujno, da kaj takšnega potrebuješ ali smeš narediti. Z zaslonko f/2,8 ti bo tako le težko uspelo slikati človeka z neko zgradbo v ozadju - tipičen turističen primer. Tam bo zaslonka praviloma f/3,5 ali manj.

Tako, da ti večji razpon zaslonke res da več kreativnih možnosti, vendar pa to tudi ni edini izraz kvalitete objektiva. Če ne slikaš v ekstremno slabih svetlobnih pogojih, kjer ne moreš uporabiti bliskavice in/ali je vse, kar potrebuješ na sliki na enaki razdalji, ozadje pa želiš zabrisati, potem zaslonke nad f/2,8 skoraj ne srečaš.

jype ::

KaiV6> jype : upam, da je v tvoji zbirki tudi tale

Nope, ker se zelo redko ukvarjam s take vrste fotografijo, pa deklica (ki je večino opreme tudi plačala) tudi ne.

s1m0n ::

jype in kak dolgo že uporabljaš Canon ? in ta objektiv ?

boset ::

Mene ne moti toliko MegaPixel ampak izgubni format Jpeg.
Kaj ko bi nekdo pogruntal digitalca z neizgubnim formatom slike (Bmp) + velik support SD Kartice zaradi velikosi tega formata
(saj bi ena slika imela pri 3648x2736 okoli 30MB)

Tako bi že brez boljšega senzora dobili veliko boljše slike.

lp

s1m0n ::

boset, pol bi tudi buffer in procesor morala biti hitrejša, večja.
Nevem, če se bi splačalo saj je pa RAW skoraj, da neizguben!

BlueRunner ::

Vsi digitalci, ki se prodajajo kot (pol)profesionalni to imajo. Pri kompaktih pa šteje enostavnost uporabe, kar negira t.i. "digitalno temnico".

PrimozR ::

boset G serija ima RAW podporo, točno to kar iščeš. BMP pa res ne vem zakaj bi hotel an fotiču...

Spc ::

Meni osebno so te tri stvari najbolj važne:
1. Noise
2. Dynamic Range
3. Per pixel sharpness

Drugo ni tako pomembno.
:)
 

LuiIII ::

Profesionalno uporabljam Hasselblad H3D-II39 (39Mpx) in se pripravljam na prehod na 50Mpx. Pri mojem delu je število pikslov pač zelo pomembno (aerofoto). Me pa pri vseh visokoresolucijskih kamerah precej moti to, da imajo raw formati previsoke stopnje kompresije. Ok saj razumem, da je nekompresirana slika velika 111MB in da je tako zadevo kar težko zapisovati cel dan na 3s, ampak vseeno bi bila lahko kompresija manjša.

darkolord ::

V čem te pa (lossless) kompresija moti?

s1m0n ::

LuiIII, to pa ni poceni kamera :)
In kje se da te fotografija mogoče ogledat ?

zcetrt ::

Raw ni nujno tudi lossless. Pri Nikonu že ne.
4.

darkolord ::

No ampak tam imaš ponavadi izbiro načina kompresije, tako da je lossless tudi na voljo...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

BlueRunner ::

Raw ni nujno tudi lossless. Pri Nikonu že ne.

Tudi pri Canonu ne. Vendar pa je običajno označeno, če je konkreten RAW nekompresiran, kompresiran z izgubo ali pa kompresiran brez izgube.

Nikonovi (pol)profesionalni aparati po mojem vedenju vsi omogočajo nekompresiran RAW, kjer izgube ni.

Trotlce pa v to kategorijo običajno ne padejo... torej imajo kompresijo z izgubo. Hkrati pa jih večina še vedno obdrži možnost nastavljanja temperature, ker zapišejo dejanske podatke iz senzorja. To pa je IMHO najpogostejša težava pri slikanju. Nastavljanje bele.

zcetrt ::

Imam Nikon D80 in RAW je kompresiran. Še vedno ima veliko oz. ogromno prednosti pred jpegom, a popolnoma brezizgubnega formata ni moč nastaviti. Se pa bržkone pozna pri per pixel sharpness, kar je izpostavil luiIII.

Temperaturo beline lahko nastavljaš tudi pri jpegu. V Photoshopu lahko izbereš RAW editor tudi za JPEG datoteke. Informacij je sicer manj, a se da.
4.

francek1 ::

Pri Canonu bremzajo zato, ker so v zadnjih letih novejši senzorji vse manj kakovostni. Sem šel iz S3 na S5 in sem se po domače fajn nasral; slike so katastrofalne. je pa 3 MP za povprečno uporabo prek dovolj...
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

BlueRunner ::

Podobno tudi za 40D na 50D. Sem pogledal kvaliteto slik in obdržal 40D. Preprosto nisem našel niti ene prednosti zaradi katere bi bil prehod na več Mpel potreben.

Sem pa navdušen nad 5DMk2 in njegovimi 21 Mpel-i. Velikost enega pela pa je 6,4um2, kar je še vedno večje kot pa 40D, ki ima 5,7um2. 50D s 4,7um2 pa je očitno skrajna meja sprejemljivosti s trenutno tehnologijo.

Potem pa, ko se enkrat razvadiš z nizkim šumom, več ni poti nazaj. Zakaj bi pač kupil nekaj, kar mi da slabško kvaliteto, kot pa to, kar že imam. To pa je verjetno tudi ustavilo to "vojno" številk, ki ne pomenijo ničesar. Ne pa ravno marketing. Ta bi verjetno še naprej napihoval, če se bi dalo.

LuiIII ::

LuiIII, to pa ni poceni kamera :)
In kje se da te fotografija mogoče ogledat ?

Pravzaprav je to zelo poceni kamera, če jo primerjam s profesionalnimi kamerami na področju aerofoto. Microsoftova Vexcel Xp trenutno pride več kot 1.200000€, če imaš kakšne veze ali kakšen ugoden aranžma. Dobro kamera ima 216Mpx in kompenzacijo gibanja,... ampak barvno je slabša (pansharpening). Tako, da je teh 27000€ v bistvu drobiž.
Fotografije si boš bolj težko ogledal ker večinoma delamo za ne(pol)javni sektor. No morda kakšna občina,...
Si pa lahko ogledaš rezultate Vexcel UltraCam X in Xp in sicer na novem ortofotu Slovenije (2009 - južna Slovenija). Videl sem da je GURS že objavil ortofoto, ki sem ga delal za JV naše države. Poguglaj za GERK in glej območje SV od Novega Mesta. Mislim, da je boljši kot letnik 2006.

Lui

jype ::

s1m0n> jype in kak dolgo že uporabljaš Canon ? in ta objektiv ?

4 leta ta objektiv, Canon pa... Odkar je Zenit postal preneroden.

zcetrt> Temperaturo beline lahko nastavljaš tudi pri jpegu.

Bolj slabo. Če pogledaš histograme po barvah tudi točno vidiš, zakaj je temu tako.

Mimogrede, večina RAW zapisov spodobnih 35mm (ali pač APS-xy) fotoaparatov je 12 ali 14 bitnih in od teh praktično vsi omogočajo lossless zapis. Reč izjemno prav pride tudi pri fotografiranju v infrardečem delu spektra, kjer je jpeg neuporaben.

LuiIII ::

Imam Nikon D80 in RAW je kompresiran. Še vedno ima veliko oz. ogromno prednosti pred jpegom, a popolnoma brezizgubnega formata ni moč nastaviti. Se pa bržkone pozna pri per pixel sharpness, kar je izpostavil luiIII.

Temperaturo beline lahko nastavljaš tudi pri jpegu. V Photoshopu lahko izbereš RAW editor tudi za JPEG datoteke. Informacij je sicer manj, a se da.


Ma ja ravno ta per pixel sharpnes je malo problem saj so včasih zaradi kompresije robovi med ploskvami zelo ostri (kar je načeloma v redu) ali pa imajo zaradi kompresije malo popačen potek. Še bolj pereče pa so naravne teksture kot jih ima npr. travnik. Iz višine 1000m jim kompresija "vzame" tisti naravni komaj zaznavni šum in zadeva enostavno ne izgleda tako dobro kot bi lahko. Imajo malo premehak en tak "gay" look.

Lui

s1m0n ::

LuiIII, uh ja slike so kar velika razlika proti ostali Sloveniji :) A mogoče veš s kakšne višine se to slika ?

noraguta ::

dobr ultramap in ultracam sta itak visoko namenski rešitvi in imata z vsakdanjo fotografijo malo skupnega. iirc a niso zadevic razvijali celo nekje v avstriji(gratz)?
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

zcetrt ::

V katerem RAW editorju obdelaš IR fotograije? PS-ov ne podpira tako nizke temperature beline, kot jo aparat in zato uporabljam JPEG-e.
4.

FireSnake ::

FireSnake:

Popolnoma se strinjam s tvojim postom, vendar sem se prav zaradi tega argumenta, spomnil, da sem nekaj casa bral prav o tem :) hehe.


O ti barabe grde! Hvala za info ;)
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

jype ::

zcetrt> V katerem RAW editorju obdelaš IR fotograije? PS-ov ne podpira tako nizke temperature beline, kot jo aparat in zato uporabljam JPEG-e.

dcraw + GIMP?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

LuiIII ::

LuiIII, uh ja slike so kar velika razlika proti ostali Sloveniji :) A mogoče veš s kakšne višine se to slika ?

3300m AGL (above ground level). Original posnetki imajo seveda večjo ločljivost (20 - 24cm).

Lui

s1m0n ::

Kaj pa kakšni objetivi se za to uporabljajo ?

LuiIII ::

dobr ultramap in ultracam sta itak visoko namenski rešitvi in imata z vsakdanjo fotografijo malo skupnega. iirc a niso zadevic razvijali celo nekje v avstriji(gratz)?

Aha v Gradcu imajo razvoj medtem, ko jih menda delajo pa na Koroškem.

;-) ::

Toti megapixli so ko motor pri avtu. Lahko maš 2.5 mašino pa ma 100km oz. 10megapikslov pa sliko v kurc*

driver_x ::

Nikon:Canon. ... Sam imam Nikona, kolega pa Canona - primerljiv rang. Občasno zamenjava pa kakšne velike razlike ni. Razen tega, da ima Nikon privzeto malo bolj žive barve in da imata vsak svoj razpored gumbov in koleščkov in da ko si enega sistema vajen se na drugem malo loviš. Pred leti, ko sta Nikon in Canon dala na trg primerljivea modela, se je na enem izmed svetovnih fotografskih forumov vnela ostra debata, kjer so se kar zelo kresala mnejna o tem, kako je ena ali druga znamka bistveno boljša od druge. Dokler nekdo ni objavil fotk, kjer so isti motiv slikali z obema kamerama. Izbrali so različne motive, od zunanjih, slabše osvetlenih, nočnih, .... Nihče izmed prej zelo glasnih "strokovnjakov" ni bil sposoben izmed parov fotografij povedati, s katero kamero je bila katera posneta. Toliko o razlikah.

Okapi ::

Tule si pa lahko preberete zanimivo primerjavo med Hasselbladom H2 z digitalnim zadkom Phase One P45+ in Canonom G10.

http://www.luminous-landscape.com/revie...

39 megapik na tipalu velikega formata proti 14 megapik na majhnem. Toliko glede tistih, ki se delajo preveč pametne in vsevprek pljuvajo po malčkih:P

O.

jype ::

No ja, resnici na ljubo ima trenutno Nikon na voljo precej boljši "paket", pa meni je tudi ergonomija Nikonov bolj pri srcu, po drugi strani pa bi morala biti razlika bistveno večja in na več področjih, da bi dejansko zamenjal vso opremo.

s1m0n ::

Meni je tudi Nikon prav masiven, lepo paše v roko pa če tudi ga sam ne uporabljam se mi veliko bolj dopade kot Canon.

BlueRunner ::

Resnici na ljubo ima vsak uč svojga malarja. Enim paše eno, drugim drugo. Meni recimo paše Canon.

Pri današnji dostopnosti kvalitetnih digitalnih ohišij pa je odločitev ali čisto osebna preferenca, ali pa posledica investicije v objektive - tam, kjer se še kako pozna vsak €, ki ga vložiš.

darkolord ::

Zanimivo, kako se tukaj vsi sprijaznijo z vendor lock-inom...

BlueRunner ::

Kakšen vednor lock-in točno?

Če ti ni všeč lahko ohišje prodaš, kupiš alternativo + adapter, če že moraš. Ni pa nič nenavadnega, da vsake toliko kdo proda celotno "kolekcijo" in gre na drug sistem. Npr. iz 35mm na MF, Nikon na Canon, Canon na Sony, ...

BigWhale ::

Zanimivo, kako se tukaj vsi sprijaznijo z vendor lock-inom...


No ja, tle je stvar rahlo drugacna. Tole ni cist vsem vsec: Four Thirds system @ Wikipedia

Pa tukaj nisi na nikogar zaklenjen. Lahko poleg Canon objektivov uporabljas se Tokina, Tamron, Sigma, ...

Je pa res, da jih ne mores nataknit na Nikona. :)

BlueRunner ::

Pa CF/SD kartice so lahko od katere koli firme.
Filtri gor pašejo od XYZ podjetij.
Fotke lahko odprem tudi potem, ko aparat že prodam.
...
Zelo strogo in ozko gledano morda res obstaja vendor lock-in, ampak na Clia tudi ne bom poskušal montirati blatnikov od Twinga. Lahko pa si kadarkoli kupim kakšne kopije, ki pašejo gor.

jype ::

darkolord> Zanimivo, kako se tukaj vsi sprijaznijo z vendor lock-inom...

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: jype ()

BlueRunner ::

O hudo, stari!
A ta je za kozle streljat? :D

FireSnake ::

Zanimivo, kako se tukaj vsi sprijaznijo z vendor lock-inom...


Ko si ravno tako nastavil; in kaj je v tem slabega?

Si upam trditi, da vec kot 75% folka kupi prevec dober fotoaparat, nakar jamejo skakati okoli z auto funkcijo upajoc, da jim bo izmed tisocih slik ena uspela (sploh danasnja mladina je vedno bolj ohola in se prav boji nauciti kaj novega) in najvec kar storijo je, da vklopijo ali izklopijo bliskavico.

In, kje se ima ta profil voljo/energijo se ubadati, da so priklenjeni na, recimo, Nikona? Saj jim ni niti, da bi dodobra raziskali menije in moznosti, ki jim jih gizmo ponuja.

jype: zanimiva zadevsna, ampak, ne vidim, kje je vodilo za sprozilec iz pistolce na fotkica.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: FireSnake ()

jype ::

Tudi, ma važno da je kompatibilno!



FireSnake> jype: zanimiva zadevsna, ampak, ne vidim, kje je vodilo za sprozilec iz pistolce na fotkica.

Vtakne se v N3 konektor pri strani fotoaparata in deluje odlično! Fully automatic ftw!

Moram enkrat spet sešraufat in posnet video, ker res zgleda "totally ridonculous".

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Okapi ::

Kakšen vednor lock-in točno?
Klasičen. Različni bajoneti za objektive so natančno to. Ponudnika ali tehnologijo pa lahko zamenjaš tudi v vseh drugih primerih, ampak je drago. In profesionalec, ki ima 10+ dragih kosov Canonove opreme, ne bo zlahka vsega prodal in kupil vse na novo od Nikona. To so v resnici izjeme. Še toliko večje izjeme so takšne menjave pri firmah. Pri kakšni časopisni firmi recimo imajo veliko preveč Canonove opreme, da bi sploh razmišljali o zamenjavi za Nikona (ali obratno).

Poleg tega vendor lock-in v tem primeru pomeni tudi, da ne moreš uporabljati Nikononovega ohišja (ki je trenutno recimo boljše od kateregakoli Canona) in Canonovega objektiva (ki je za tvoj namen primernejši od kateregakoli Nikonovega).

Skratka, klasična nepoštena tržna praksa, ki bi jo v primeru Microsofta vsi na veliko spljuvali, tu pa se večini očitno zdi sprejemljiva.

O.

jype ::

Okapi> tu pa se večini očitno zdi sprejemljiva.

Po čem to sklepaš?

Okapi ::

Po komentarjih (in odsotnosti komentarjev).

O.

Okapi ::

Mimogrede, pri nas ima med profesionalci (in firmami) Canon še vedno nesorazmerno prednost pred Nikonom, kar je posledica tega, da je Canona v jugo-časih dobro zastopala ljubljanska Avtotehna, Nikon pa je imel nekega levega zagrebškega ali beograjskega zastopnika, ki mu je dol viselo, ali bo sploh kaj prodal in v Sloveniji niti poslovalnice ni imel.

Velika večina slovenskih fotoreporterjev je imela zato Canone in ko so se pojavila prva digitalna ohišja, so ostali pri Canonu, ker so pač imeli njihove objektive, in so pri Canonu še zdaj. Nikon se je v zadnjih par letih začel nekaj trudit, ampak je še vedno daleč zadaj.

O.

jype ::

Okapi> Po komentarjih (in odsotnosti komentarjev).

Silence means approval?

Pa kaj še. Dokler bomo imeli tak sistem intelektualne lastnine, se bo to dogajalo, potem pa seveda ne več. Dejstvo je, da Canon precej pazi, kaj da v firmware fotoaparatov, da lahko čez eno leto še enkrat pobere tistih par jurjev, ko "pride ven nov body", ki ima seveda samo malo drugače oblikovano plastiko, malo novejši samsungov čip, malo več rama in nov firmware. Hvala bogu za Magic Lantern ( http://magiclantern.wikia.com/wiki/Magi... ), po izidu katerega je Canon takoj izdal nov firmware za 5Dmk2, ki popravi očitne neumnosti, ki bi sicer zagotovo čakale na 5Dmk3.

Okapi> Mimogrede, pri nas ima med profesionalci (in firmami) Canon še vedno nesorazmerno prednost pred Nikonom, kar je posledica tega, da je Canona v jugo-časih dobro zastopala ljubljanska Avtotehna, Nikon pa je imel nekega levega zagrebškega ali beograjskega zastopnika, ki mu je dol viselo, ali bo sploh kaj prodal in v Sloveniji niti poslovalnice ni imel.

Ne, to je posledica tega, da moraš skeširat smešne vsote, če hočeš menjati. Če bi bilo menjati malo manj kot brezplačno, bi folk menjal takoj, ko je Nikon prehitel za korak (in nazaj tudi!).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

darkolord ::

Po čem to sklepaš?

Silence means approval?


> Pa tukaj nisi na nikogar zaklenjen.
> Kakšen vednor lock-in točno?
> in kaj je v tem slabega?

driver_x ::

To ni vendor lock-in v klasičnem pomenu, saj ko sem nazadnje fotografiral, sem lahko na Nikona montiral tako Sigmo kot Tokino. Da o karticah in baterijah ne govorim. Mislim da pa ima z objektivi drugih proizvajalcev več težav Canon (govorim iz druge roke), saj naj ne bi imel javnih vseh specifikacij. Pri Nikonu pa naj bi bile specifikacije bajoneta dostopne tudi drugim proizvajalcem. Je pa res, da si potem vsaj glede same kamere vezan.

darkolord ::

To ni vendor lock-in v klasičnem pomenu, saj ko sem nazadnje fotografiral, sem lahko na Nikona montiral tako Sigmo kot Tokino.
Seveda je to čisto taprav vendor lock-in, namreč problem je glih obraten. Če imaš kup opreme za Canona (pa lahko je to Canon, Sigma, Tokina, ...), je ne boš mogel uporabiti na Nikonu. Torej svojega Canona (aparata) ne moreš zamenjat za drugo znamko (seveda da ohraniš funkcijonalnost) brez velikih stroškov
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Koliko megapikslov je preveč: Samsungu niti 20 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Android
5920522 (17211) Jaka83
»

HTC predstavil One (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Android
5213762 (11519) PrimozR
»

Sony z novimi CMOS senzorji, kmalu s kar 12 megapiksli v telefonih (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
858867 (6943) Gavran
»

Nova anketa: ali si v gospodinjstvu lastite vsaj en digitalni fotoaparat?

Oddelek: Novice / Ankete
454460 (3676) MrM

Več podobnih tem