» »

Branje z DV kamero

Branje z DV kamero

«
1
2

sokel ::

Lep pozdrav vsem!

Upam, da sem na pravem mestu postavil vprašanje.
Ker sem zelo slabovidna oseba, ne morem brati besedil, normalnih velikost in ne kontrastnih sbesedil. Zaradi oderuških cen pripomočkov za slepe slabovidne, sem si omislu dv kamero z 40x zoomom in 43" plazmo.
To plazmo uporabljam za pc in tv, v dnevni sobi. Jaz bi pa rad naredil bralno/delavni kotiček v drugi sobi. Sedaj bi pa rabil vašo pomoč.
Ker moram kamero nekako priklopit na dv ali činče. Testiral sem na 55cm lcd v trgovini in sem bil kar zadovoljen. Študiram za nakup monitorja z zunanjim tunerjem ali lcd monitor z vgrajenim tunerjem? Ne potrebujem za gledanje tv-a. Rabim samo za kamero in čim bolj ostro sliko.
Pa tše to. Mogoče ve kdo, kolk je rezlike 40 ali 60x optični zoom. Bi kaj več pridobil, pri textu velikosti (navodila za tablete)?

Najlepša hvala in lep pozdrav.

marko20 ::

oprosti za offtopic, vendar za ta denar ti operirajo obe očesi

si pomislil na to?

tx-z ::

A si zihr da je 40x optični zoom? Tle morš tut vedt da rabš met kamero dost stran pr takih zoomih....Kr čne se ne bo slika izostrila...Za vsak zoom maš neko mejo kok daleč more bit kamera, tko da tut to nekak upoštevi(ampak ne vem pa kok je ta meja.,..morš pač pogledat pa probat, razn če kdo drug kej več ve o tem)
tx-z

Phoebus ::

40x, 60x optični zoom? torej 20mm - 800mm oz.20mm - 1200mm ekvivalent? Kaj pa kak elektronski grafoskop? kamercana vrhu in VGA izhod na projektor/TV?

sokel ::

Če mi zrihtaš za tak denar operacijo, grem takoj. Če mi v 10 letih niso mogel nič pomagat, pol tud zdaj ne morjo.

sokel ::

Imam odstop mreznice in še par bolezni. Ne vidm obrazov, ampak samo glavo, lase, pa temne pike na obrazu. Sem pač tip, ker ne obupa in si zmer kaj namislim. Brez kamere ne morem zivet. Vsako stvar npr:daljinec, navaden cm na merilu i podobno, vse z kamero. Poloznico z očesi ne vidm drugega, kot papri in neki gor. Ko dam pod kaero in plazmo, tej pa vidm vse na poloznici v velikosti 3-4 cm.
Bi bil zelo vesel, vseh vaših priporočil in idej. Sem probal tudi z specialnimi kamerami in si nisem mogel dos pomagat. Če je ker tak stručko, da bi mi lahk pomagal naredit ali predlagat kka modul za tv. Tak, da bi lahk kamero gor priklopu in pol modul na tv. Ta modul bi omogočal, še boljšo kvaliteto slike.
Hvala za nasvete

sokel ::

Kamera je Sony Dv 40x zoom in ni 3ccd, je 800000kb.Če grem do konca, rata megleno. Ne vem do kolk zooma grem, da je slika prav ostra in povečam pred meglo.

Okapi ::

Vsaka čast, dobro se znajdeš. Ne vem, če bi delovalo, ampak za branje drobnih besedil (navodila za tablete, kot praviš) bi se ti morda splačalo poskusit z USB mikroskopom. Dobiš za okoli 50 - 80 evrov, imajo pa do 100x ali celo 200x povečavo. Priklopiš na USB računalnika in gledaš povečano sliko na monitorju ali televizorju.
Recimo nekaj takega:

http://www.so-doo.si/detail.php?page_la...

O.

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: bluefish ()

sokel ::

Mi je zal, da nisem ze prej obiskal in napisal mojo tezavo. To bi pa res moral vidt. Teško vam bom tu razlozil, z kamero je tk. Da malo zoom spustim in je večji vidni kot. Pri lupah in takih malih stvareh, si pa tezko pomagam pri stvareh, ki so večje od 10cm. Če rečmo kaj vagam pri kuhi, uporabm 10x
lupo z lučko in lih tolk da vidm, kolk kaze. Sedaj imam kamero na stojalu in
jo ne morem dauč vleč. Ampak še vedno rabim tv ali monitor. Ker ne morem met plazmo. Jutri pokličem in se pozanimam za usb mikroskop.
Hvala za pomoč.

sokel ::

OKAPI, sem klical in so rekl, da to ni zame. To morš gledat na razdalji 1cm . Ker jaz pa rabim kamero, da lahk dam spod roke in vtaknem cviren v iglo. Sedaj lahk, sam morm pa tv nabavt.

Okapi ::

OKAPI, sem klical in so rekl, da to ni zame. To morš gledat na razdalji 1cm
To je res, ampak za branje drobnega besedila je morda vseeno uporabno, če tega s kamero ne boš mogel, ker nima dovolj velike povečave oziroma ne moreš snemati od dovolj blizu. Dvomim, da boš lahko z eno kamero počel vse, kar si si zamislil.

O.

Fantocci ::

Mislim, da bi najmanjšo razdaljo ostrenja na kameri še dodatno zmanjšal z makro (Close-up) predlečo:
http://www.raynox.co.jp/english/dcr/dcr...

Jaz se sicer s fotografijo ogromno ukvarjam, vendar me prav makro ni nikoli pritegnil, tako da ne vem prav veliko o tem. Povprašaj na e-fotografija forum: http://www.e-fotografija.com/forum/

Tam je veliko strokovnjakov za to področje in če boš lepo razložil, za kaj to rabiš, boš dobil pravi odgovor, mogoče ti jo bo celo kdo posodil za test.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Fantocci ()

sokel ::

Če bom kaj v Mb hodu, kjer majo to zadevo. Bom sprobal in da vidm. Ker če ma res 200x zoom, pol mi mora pokazat pršico. Drago ni, pa tud bolj je k bom lahk na plazmi pol gledal.


Na e-fotografijah sem tud bil in so mi zrihtal digitalca, da lahk prek lupe vidm slikat. Men je tu cilj in vaša pomoč glede monitorja ali tv. Sem pa tud klical in so mi razlozil v Maxi shopu, glede teh dodatnih predleč. Prov o tem smo se menil, da bi mel pred kamero. Sam ni kaj dost spremembe.

Pyr0Beast ::

Poizkusi s kakšnim Canon fotoaparatov, večina podpira AV out in tudi macro način, kar super pripomore h branju besedila.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

sokel ::

Z fotoaparatom si ne morem kaj dost pomagat. Ne morm ga jaz uporabt za brat. Kamera so men lih tk, ko da bi mel dodatne oči in plazmo, ki mi kaze kaj mam v rokah. Ampak ker plazmo rabim za pc in tv. Bi rad imel dodaten ekran, kjer bi mel to fiksno priklopljen in vse tam delal.

Pyr0Beast ::

?!?

Zadeva daje output, ne samo takrat ko si kaj slikal temveč celi čas. Namesto da ti prikazuje na ekranu fotoaparata ti prikazuje na televiziji.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

sokel ::

Razumme ja, sam moj digitalc ma 10x optični zoom. Kamera ga ma pa 40. Sam glede tega ni tak problem, večji problem mi je, kupit ekran za priklop kamere al pa fotiča. Če tega ni, mi pol nič ne nuca.

Če še nekrat napišem: Potrebujem nasvet, glede nakupa tv ali monitorja z zunanjim tunerjem.

Fantocci ::

Pazi še na par stvari:

Problem je tudi v kakovosti optike. Ta je pri fotoaparatih ponavadi veliko kvalitetnejša kot v videokamerah, kjer so slike gibajoče in oko nima časa, da bi videlo vse detajle. Zato proizvajalci namenoma šparajo pri kvaliteti leč videokamer, ki so večninoma plastične in nižjih toleranc. Kaj ti pomaga 40x zoom, če je slika na koncu motna, kot si že sam ugotovil. Za tvojo uporabo rabiš predvsem ostrino.

Glede priklopa: išči modele (tako vir - kamera oz. fotoaparat, kot tudi monitor), ki imajo digitalni HDMI izhod/vhod. Tako boš pripeljal na monitor signal najvčje možne kvalitete s čimmanj izgubami na prenosni poti. Takih monitorjev je kar precej, kamer in fotoaparatov pa precej manj.

Papir, ki ga "gledaš" naj bo optimalno osvetljen, da bo senzor lahko deloval pri nižji občutljivosti - ISO, kjer je termičnega šuma manj. Če se senzor "muči" (visok ISO), se tudi bolj greje in je posledično njegova življenska doba krajša, kakovost slike pa slabša, ker začne kamera oz. fotoaparat uporabljat razne sisteme za zmanjšanje šuma, ki v bistvu razmažejo in zameglijo sliko.

***********

P.S.:
Če pa želiš uporabljati sedanjo miniDV kamero (ki pa po moje ni najbolj optimalna izbira predvsem zaradi miniDV ločljivosti, ki znaša 720x576), pa jo vsekakor priklopi preko SVHS izhoda (mini DIN) in ne preko kompozitnega izhoda (činč). Računam, da ga tvoja kamera ima (jaz imam tri miniDV kamere in ga imajo vse tri).
Torej išči model monitorja, ki ima SVHS vhod - tudi nekateri računalniški ga premorejo. LCD TV ga ponavadi imajo.

**********

P.S.:
Če pa želiš uporabljati sedanjo miniDV kamero (ki pa po moje ni najbolj optimalna izbira predvsem zaradi miniDV ločljivosti, ki znaša 720x576), pa jo vsekakor priklopi preko SVHS izhoda (mini DIN) in ne preko kompozitnega izhoda (činč). Računam, da ga tvoja kamera ima (jaz imam tri miniDV kamere in ga imajo vse tri).
Torej išči model monitorja, ki ima SVHS vhod - tudi nekateri računalniški ga premorejo. LCD TV ga ponavadi imajo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Fantocci ()

Fantocci ::

Malce sem se zapletel pri pošiljanju, pa imaš dvojni p.s., he-he-he

sokel ::

Enga tazga stručkota sem nucu . Si mi ogromno povedal. Kamera ma dv-fireware izhod. Kabla nisem dobil zraven, ga morm še dokupit. Danes popoldan bom zvedel za ldc monitor, ki ima vse to gr. Vem sam to, da je LG in ma 1900x1080 resolucijo in 2x hdmi. Bi te pa še nekaj vprašal. Ko vidm da se z tem orenk ukvarjaš. Veš, da pri takem vidu si tezk kaj pomagam pri svetlobi. Študiral sem na kako zatemnitev, kot kukalo. V ideji sem imel izdelavo plastičnega ohišja, ki bi imel ob straneh zgoraj in spodaj objemko in bi lahk zataknil in stisnil k ekrančku. Ker tud pri digitalcu imam tako malo kukalo z lečo, da gledam not. Sprednji del je pa stisnjen na lcd in mi omogoča, da ni vznotri lcd-a svetloba.
Moti me svetloba in pol nič ne vidm. Če je pa okoli očesa tema, tej pa vidm notri. Seveda moram še vedno z očesom iskat predmete, ki jih zelim slikat ali opazovat.
Kako maš pa kaj mnenje o 3ccd kameri?.
Hvala

Fantocci ::

Sem (skoraj) 100% prepričan, da ne obstaja LCD monitor ali TV, ki bi imel že na sebi FireWire vhod. Torej kamere preko tega izhoda direktno na TV oz. monitor ne boš mogel priklopit.

Ti bi rabil kamero ali fotoaparat z HDMI izhodom:
Npr. fotoaparat Sony DSC-HX1:

ali fotoaparat Sony A700 (DSLR)


Če take kamere ne boš kupoval, uporabi pač analogni SVHS izhod od obstoječe miniDV kamere.
To je ta priključek (poglej, če ga imaš gor):

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: bluefish ()

sokel ::

Imam svhs 3 činče-1 video in 2 L+R kanal. Na sliki ne morem vidit, če je isti kabel al ne. Ne monitor, kamera ma firewire out. Ka pa glede onega kukala za lcd na kameri. Maš kako idejo al pa ke bi dobil kaj podobnega?.
Ne verjamem, da bom z kakim fotičem dobil tako velik zoom in povečal text 5mm na 3-4cm. Al pa da bi z njim vidu sukanc v iglo vdet.

Fantocci ::

Katero videokamero imaš (model)?

Vem, da monitor nima firewire priklopa, saj ravno zato pa ne boš mogel kamere direktno gor priklopit preko te povezave. Firewire gre samo na računalnik (običajno), ti pa želiš delati brez njega.

Kar se pa tiče povečave slike iz okularja, ti pa ne bi vedel svetovat.

sokel ::

Model: SONY DCR-HC51E.
Edin če kupm en ful švoh pc in fireware kartico in ga lavfam sam tej, ko bom rabil kamero. Mal smotan je, da bi sam za par vrstic prebrat, vklaplal pc.
Ono sem zvedel Lg, sam ni več na voljo. Bom dans pogledal za lcd tv 23". Ka bi ti na mojem mestu naredil, bi kupu en starejši pc in lcd monitor in fireware al tv?

Hvala

Sem pozabil. Samo vprašanje, kak bi kaj bila kvaliteta slike prek fireware? Al je še vedno bolj na tv direkt.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: sokel ()

Okapi ::

Bolje direkt na tv. Ker nimaš kamere visoke ločljivosti, ni nobene razlike v kakovosti slike. Čez firewire in PC je veliko bolj komplicirano.

O.

sokel ::

Ker lcd bi bil ok-Samsung-Lg-hilips? Po mojih izkušnjah se mi zdi Samsung in Lg. Edino pri lcd-jih me skrbi svetloba in kontrast. Je 300cmd2 ok sveloba? In kontrast 50000:1?

sokel ::

To je opis lcd tv 10EUR:
32"-81cm 16:9 TFT format slike. Svetilnost 500 cd/m2, dinamični kontrast 15.000:1, odzivni čas 8 ms, kot gledanja V/Š 178°/178° , 100 vatov glasbene moči, zvočni efekti, prostorski zvok. Ločljivost: 1366 x 768, PLL-tuner z 200 programskimi mesti, hitri teletekst s pomnilnikom za 4000 strani.
Priključki: 2x HDMI, 2x Scart, 1x analog TV, PC in audio vhod, komponentni vhod, slušalke.
Mere približno: Š82 x V59,5 x G23 cm.

Bi bil ta tv ok al ne? Kot seveda za priklp dv kamere.

Fantocci ::

Glede na to stran od tvoje kamere:
http://www.sony.co.uk/product/sdh-minid...

... imaš SVHS izhod izhod na njej ampak s pomočjo "dodatnega kabla - (with optional accessory cable)". Sedaj ne vem, ali si dobil ta kabel zraven ali ne. Če ga ni, ga boš moral dokupiti.

Vsekakor išči LCD televizor, ki ima SVHS vhod, kot sem že dejal.
Itak bo imel tudi HDMI vhod in boš kdaj kasneje lahko nabavil HD (High Definition) kamero ali fotoaparat, ki bo že imela HDMI izhod na sebi, pa bo slika ziher boljša kot preko sedanje kamere in SVHS.

sokel ::

Saj ta tv ma tud s-vhs, sam nisem prepisal. Sem šel še enkrat gledat. Saj sem te vprašal, za mnenje glede 3ccd hd kamero. Če imaš kaj izkušenj.Sedaj mam priklopljeno prek tega kabla na tv. Zgoraj sem ti napisal, kak kabel imam.

Okapi ::

Za tvoje namene je 3CCD brezveze. Ne boš nič pridobil. HD (visoka ločljivost) bi pa zate bila verjetno koristna, ker boš lahko bolje povečal podrobnosti.

O.

Fantocci ::

Se strinjam z Okapijem. 3CCD sistem je bolj za prikaz pravilnih barv, kar pri tebi ni odločilno.

Še glede LCD TV-ja: išči raje model s polno HD ločljivostjo (1920x1080) in ne manjšo.
Za sedaj (obstoječa kamera) je sicer vseeno (miniDV ima 720x576) ampak ko boš enkrat v prihodnosti nabavil fullHD kamero, jo boš lahko optimalno izkoristil.

Okapi ::

No ja, nekomu, ki zelo slabo vidi, priporočat fullHD televizijo je nekako tako, kot Eskimu prodajati hladilnik;)

O.

sokel ::

:):):)

Tezko. če bi jaz opazu razliko v kvaliteti slike. edin če bi bla ena megledan, ena pa čista. Ne vem , če bom kupoval hd, ker tk ne more bit boljš k zdaj. Edin če bolj poveča in mi naredi še večjo sliko kot ja zdaj. Vseeno hvala za nasvet, glede resolucije.

Okapi ::

S HD kamero lahko bolje povečaš, ker lahko poleg optičnega zuma uporabiš še 4x digitalnega, pa je slika še vedno enako dobra kot pri analogni.

O.

sokel ::

A kaj tazga al mora bit prav 1900x1080?.
Opis:
PRAKTICA digitalna video kamera DVC 5.2 FHD se ponaša s 5.0 megatočkovnim senzorjem in 5x optičnim zoomom. Model DVC 5.2 je majhna in priročna kamera, ki snema na pomnilniške kartice SD. Video zapisuje v najvišji ločljiovsti 1280 x 720 točk pri 30 sličicah na sekundo. Način snemanja ji omogoča, da je kamera izredno majhnih dimenzij ter majhne teže. Ugodno razmerje med ceno in kvaliteto.

Osnovne tehnične lastnosti:
Tipalo 1 / 2.5" cmos
Efektivna ločljivost 5.0 mio. Točk
Optični zoom 5x
Digitalni zoom 4x
Goriščna razdalja 6.8 - 34 mm
Mediji snemanja sd/sdhc spominske kartice + vgrajeni flash pomnilnik 128mb
Zaslon 3.0" tft zaslon ( 960 x 240 )
Iskalo zaslon
Ločljivosti slik 1440 x 1080, 1280 x 720 , 848 x 450
Format slik jpeg, mov
Zapis videa 1280 x 720 (30fps)
Področje ostrenja 10 cm - neskončno
Makro način 1 - 80 cm
Ravnovesje bele barve avtomatsko ter 3 načini ročne nastavitve
Iso občutljivost avtomatsko
Čas zaklopa 1 - 1/1500 sekunde
Bliskavica avtomatska, ročna nastavitev, led lučka pri snemanju
Območje bliskavice 0.6 - 1.0 m
Samosprožilec možnost 5 ali 10 sekund
Operacijski sistem windows 2000 / xp/ vista
Priključki usb 2.0, video izhod, hd izhod
Napajanje li-ion np 120
Dodatno nočno snemanje, hd resolucija, hd 720p 30 fps
Priloženo usb kabel, tv/hd kabel, cd z gonilniki, pašček, baterija, polnilec
Velikost 114 x 53 x 65 mm
Teža 340 g

Ker one so pa še mal predrage zame, pa nobena nima 40c zoom optični.

Okapi ::

A kaj tazga al mora bit prav 1900x1080?.
Ni nujno, je pa bolje, če je fullHD (1920 x 1080). Ampak ta Praktica ima samo 5x optični zum, to bo zate premalo. To je v bistvu švoh fotoaparat, s katerim lahko tudi snemaš. Ali švoh kamera, s katero lahko tudi fotografiraš.

O.

sokel ::

Prosil bi vaju še glede optičnega zooma. Je razlika fullHD16x od 16c minidv kamerce? P moje je to ista razdalja in povečava. Ker sem pred nakupom kamere gledal 3ccd, je bil največji zoom 21x, minidv je mela pa ze takrat 35x optični zoom.

sokel ::

Pri eni kameri HD, sem bral da ima dodaten telekonverter, ki ti še poveča optični zoom. Je to sam pri dragih kamerah al tud za nas navadne smrtnike?.

Okapi ::

Prosil bi vaju še glede optičnega zooma. Je razlika fullHD16x od 16c minidv kamerce?
Ja. Pri fullHD kameri boš lahko poleg 16x optičnega zuma uporabil še 4x digitalnega, skupaj torej 64x, pa bo na televizorju slika imela enako ločljivost kot pri 16x z minidDV kamero.

3CCD naj te pa ne bega. Za tvoje namene je brezveze, ker ne boš nič pridobil.

Na večino kamer, tudi tiste cenejše, lahko daš telekonverter. To priviješ na objektiv.

O.

sokel ::

Zdaj si mi pa spet mal pritisk dvignu. Kolk bi pa lahk max. povečal , če bi dal na mojo gor al je sam za fullHD? Pa če mi lahk kak link prilepš, od ugodno dobre kamere in da bi z njo pridobil čim večjo povečavo. Kaka je pa razlika optični in digitalni zoom? Najbolj je vazn optičn ne?.
Hvala

Okapi ::

Saj imaš kamero, ne? Poskusi zumirati do konca z optičnim, potem pa nadaljuj z digitalnim, in boš videl, kaj se zgodi.

Stvari postanejo na zaslonu še večje, samo podrobnosti na sliki ni nič več. Če je pri 40x optičnem zumu na zaslonu ena majhna pikica, bo pri 40x optični + 10x digitalni na zaslonu desetkrat večja pika.

Ali, drugače povedano, 2x digitalni zum si lahko predstavljaš tako, da na zaslon gledaš z enega metra namesto z dveh, 4x digitalni zum pa, da gledaš s pol metra. Vse je večje, samo slika je v bistvu enaka, brez dodatnih podrobnosti.

V tvojem primeru torej zna biti koristno, če je pri največjem zumu na zaslonu neka podrobnost, ki bi jo jaz videl, ti pa ne, ker je premajhna. Z digitalnim zumom jo lahko potem povečaš in vidiš. Če pa je tudi največji optični zum premajhen, da bi bila na zaslonu vidna neka podrobnost (se pravi, da je tudi jaz ne bi videl), je tudi z digitalnim ne boš mogel pričarati.

Prednost FullHD pred navadno ločljivostjo je, da imaš na zaslonu približno 4x več pik, torej tudi 4x več podrobnosti (pri enakem optičnem zumu). Te podrobnosti so sicer premajhne, da bi jih ti videl, ampak z digitalnim zumom jih lahko dodatno povečaš.

Upam, da sem dovolj razumljivo napisal;-)

O.

sokel ::

Sem razumel, sam je to treba posebaj nastavljat, al se dodatno z priblizevanjem optičnega zooma. Se prav, da morm nekje na kameri najt gumb, za digitalni zoom.
Naj ti še napišem, da boš bolje rezumel.
Primer posebna poloznica:
Jaz jo pod kamero vidm in številke. Če je preslabo odtisnjen tisk, potem si do konca zomiram in moram še čist zraven tv, da lahk vidm ka piše. Če bi jaz dodal še digitalnega, bi potem men cifre povečal. Optični pribliza, digitalni pa poveča, če prav kapiram.

Mel bi še en ? Našel sem ugoden tv 60cm diagonala. Ima fullHD in vse ostalo. Me pa mot, ker je kontrast 5000:1. Je to premalo al dovolj?

Okapi ::

Če bi jaz dodal še digitalnega, bi potem men cifre povečal.
Ja.

5000:1 je sicer malo švoh, ampak po mojem bo za tvoje namene čisto dovolj. Če se ti bo zdelo, da je kontrast premajhen, ga lahko tudi malo nabiješ z nastavitvami od tv.

Sicer pa izkoristi možnost nakupa v spletni trgovini. Kupiš tv, lahko tudi kamero, in potem doma v miru preizkusiš, če vse dela tako, kot hočeš. Če kaj ne štima, preprosto v roku 15 dni od nakupa sporočiš v trgovino, da ti ne odgovarja in ti morajo vrnit ves denar, brez vprašanj.

O.

sokel ::

Tešk bi to verjel, da bi mi kar menjaval. Sem ze naročal prek spletnih trgovin, sam piše v navodilih. Če odpreš robo, jo ne vzamejo nazaj. Če po pravic povem, da sem praav zmeden, ka vzet od tv. Al bi raje 23" monitor+tv fullhd al lcd tv. Monitor ma 10000:1 kontrast, tv pa 5000. Je pa spet fora, ti bi opazu razliko. Če je ful velka med 5000-10000, pol bi jaz tud drgač pa ne.
Ta tv bi tud mel za sina, ko pride k men in bi lahk on gledal gor svoje .

Na kaj naj bom pol bolj pozoren. Glede resolucije vem, pa vazn je še :
Kontrast
Svetloba, še kaj?

Hvala za pomoč

Okapi ::

Tešk bi to verjel, da bi mi kar menjaval. Sem ze naročal prek spletnih trgovin, sam piše v navodilih. Če odpreš robo, jo ne vzamejo nazaj.
Narobe piše. Imamo zakon, po katerem mora spletna trgovina vzeti robo nazaj, če ti ni všeč. To je zato, ker je prej ne moreš videti. V navadni trgovini pa to ne velja, ker lahko tam prej robo vidiš in tudi preizkusiš, če hočeš.

Ko dobiš robo, moraš v roku 15 dni sporočiti, da ti ne odgovarja, potem pa imaš še 30 dni časa, da robo res dostaviš nazaj. Ti moraš plačati stroške pošiljanja nazaj, oni pa ti morajo vrnit vse, kar si pri nakupu plačal (kupnino + morebitne stroške dostave do tebe).

Za tebe je to idealno, ker lahko vse lepo v miru preizkusiš doma in vidiš, če ti odgovarja. Ne moreš kupit mačka v žaklju.

Če kupuješ nov model monitorja ali televizorja, so razlike v kontrastu in kakovosti na splošno v istem cenovnem razredu majhne. Za 500 evrov dobiš bolj ali manj isto kakovost, ne glede na to, ali vzameš Samsung, Sony, Philips ali kaj v Hoferju. Razlike ne boš opazil nobene, garantirano.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

sokel ::

Pol vzamem onga z 10000? Nisem pa zihr, če je 23" sam diagonala ekrana al celoten z okvirjem? Sem iskal po netu kak podatek za info o kontrastih. Pa nikjer nobenga pametnega podatka. Nimam izkušenj, kolk je vidne razlike med 5000 in 10000.
Tud glede monitorja z tv, eni pravjo da so zadovoni eni pa ne.

Okapi ::

Diagonala se vedno meri samo zaslon, brez okvirja. Razlike v kontrastu ne boš opazil. TV LCD lahko uporabiš kot monitor, razlike v bistvu ni. Upoštevati moraš velikost in ločljivost in to je to. Zate bi recimo bil en 32" LCD primernejši od monitorja, ker boš na njem vse videl bolj na veliko.

O.

sokel ::

Hvala ti za vse te odgovore.
Dans sem bil v Comshopu in sem prašal glede te variante. Ker pri njih majo premalo trgovino, da bi mel not raztavljene monitorje in tv. Je pa rekel prodajalec, da lahk vrnem, sam ne dobim denarja nazaj,, je treba neki druzga vzet. Tk da mi preostane sam še ona varianta z 5000:1 kontrastjo. Sem gledal tud 32" sam so mal predragi zame. Na obroke pa teško ke dobiš. Edin ona varianta bi bila ugodna 32", sam ma pa 1380 resolucijo in ni fullhd. Ka pa ono k sem ti napisal glede sina, da bi lahk on gledal tv? Je tud vseen glede kontrasti? Big banga tud nimamo več, tk da edin še Merkur, k pa nimajo nič pametnega. Cena za 60cm lcd tv najslabši je 300EUR.

Še nekaj mi povej. Ko je bilo govora, da morm met full hd 1908resolucijo, da bi lahk kasnej priklopu hd kamero. Ker tezk verjamem, da bom jaz kupoval hd kamero. Ker jaz tk gledam, zaka bi deval ne vem kolk danra, če mam tak vid in ne razlikujem analogno in digitalno kvaliteto. Včas pride kak kolega na obisk in prav, kako sliko pa maš. Men se zdi super ok, on pa vid da je slaba. Je pa tud res, da ne kupujem za en let ampak dle.

Si ti ze primerjal kontrast npr. 2000-5000 al pa 5000-10000?

sokel ::

Tole sme našel in bi te prosil, če si ogledaš in poveš mnenje. Cena je 190EUR. Še najcenej, kar omogoča.

LG LCD monitor W2261VP

Okapi ::

Edin ona varianta bi bila ugodna 32", sam ma pa 1380 resolucijo in ni fullhd.
Zate je to v resnici še bolje. Ti itak malih podrobnosti ne vidiš in ti je bolje, da je vse bolj na veliko.

FullHD bi ti prav prišlo edinole na kameri, da lahko digitalno zumiraš. Na televizorju tega ne rabiš. FullHD kamero lahko priključiš tudi na televizor, ki ni fullHD in boš ravno tako dobro videl.

Razlika v kontrastu ni kritična, tv se bo še vedno čisto dobro videl.

O.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katera kamera?

Oddelek: Kaj kupiti
61495 (1303) norfeks
»

digitalna video kamera

Oddelek: Kaj kupiti
353994 (2731) T-h-o-r
»

Nakup VIDEOKAMERE - z zapisovanjem na...?

Oddelek: Kaj kupiti
273623 (2934) franci
»

Katero kamero kupiti

Oddelek: Kaj kupiti
395044 (3883) Gwanaroth
»

Digitalna kamera za 150.000?

Oddelek: Kaj kupiti
182140 (1767) Calligula

Več podobnih tem