» »

BSA: stopnja piratstva lani zrasla na več kot polovico

BSA: stopnja piratstva lani zrasla na več kot polovico

TechWeek Europe - Nova pomlad, nova študija združenja proizvajalcev poslovne programske opreme (BSA) o obsegu piratstva po svetu. Letos je stanje še posebej zaskrbljujoče, saj je kar 57 % od približno 15.000 uporabnikov iz 33 različnih držav v anketi Global Software Piracy Survey priznalo, da uporabljajo vsaj en kos piratske programske opreme. Lani je bila ta številka 43 %.

Poročilo je predstavila Londonska pisarna BSA, skupaj z nekaj dodatnimi podatki specifično za Združeno kraljestvo. Kot pravijo, je stopnja piratstva na Otoku sicer sorazmerno nizka (27 % anketiranih), a vseeno prinese vsaj 1,2 milijardi funtov izgube na letni ravni. Velika večina (79 %) teh piratov je moškega spola; najbolj "aktivna" skupina pa so tisti, stari do 34 let.

Globalno gledano pravijo, da je piratstvo bistveno bolj razširjeno v državah v razvoju (68 %) kot pa v že razvitih državah (24 %). Največji problem naj bi bila Kitajska, kjer je bil po njihovih podatkih trg ponarejene programske opreme vreden 5,5 milijard funtov, napram le 1,7 milijardnemu trgu zakonite programske opreme (oboje lani). Razlog za to naj bi bila predvsem šibka kaznovalna politika, ne pa tudi visoke cene, ki so za podjetja in posameznike iz držav v razvoju često previsoke. Prav to vprašanje je lani načela obsežna študija o obsegu piratstva medijskih vsebin v državah v razvoju, vendar se ugotovitve očitno še niso prijele. Proizvajalce opreme je namreč pošteno strah sekundarnega trga, tj. da bi zahodni kupci dobili možnost nabave cenejšega programa od predhodnega kupca v državi v razvoju. Isti problem pesti tudi proizvajalce fizičnih dobrin, ki na vse kriplje iščejo logične in tudi manj logične pravne ovire za omejitev t.i. paralelnega uvoza.

Če se vrnemo na Otok, jih posebej skrbi odnos uporabnikov do piratstva. Kar 77 % uporabnikov naj ne bi čutilo nobenega strahu pred sankcijami za uporabo piratskih kopij, po njihovem mnenju tudi zato, ker je maksimalna odškodnina za tako početje enaka vrednosti licence za zakonito kopijo. BSA zato vztraja, da je treba kazni naviti, vsaj na dva ali trikratnik odškodnine, če ne kar na ameriški nivo 124.000 dolarjev statutarne ("domnevane") odškodnine za vsak posamični primer naklepne kršitve avtorskih pravic, ter dodatna policijska in inšpekcijska pooblastila v uradnih postopkih. Poglavje o tem ("tožniku mora biti dana možnost, da sam določi odškodnino") je vsebovan tudi v mednarodnem sporazumu ACTA, o katerem bo EP glasoval prihodnji mesec. Posebej zanimivo pri tem je slovensko stanje, kjer v Zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah (3. odstavek 168. člena) namernim kršitvam izrecno pripisujemo trojno odškodnino - dejstvo, ki ga drugje v civilnem pravu, npr. zahtevkih delavcev za neizplačane plače in prispevke, ne najdemo pogosto. Slovenski pogajalec za ACTO, g. Piano, je to anomalijo v svojih zapiskih večkrat zabeležil.

29 komentarjev

RejZoR ::

Ko bo trg legalne robe idealen naj se repenčijo, dokler pa cel kup stvari ne moreš dobit oz je po pravilu dolar = evro ter za igre ni demo verzij si lahko vse skupaj nekam vtaknejo. Sem velik zagovornik freeware robe ter uporabe licenčnih programov ampak včasih pa jih imaš poln K in si enostavno snameš zadevo, da vsaj lahko sprobaš preden dejansko kupiš.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

nOrO ::

Mariskateri programi imajo 10X previsoke cene, pa čeprav so izredno uporabni in so osnova za prenekatera podjetja. Dokler razvijalci ne bodo razumeli, da je vsako leto 10.000+ € malo prevelik zalogaj za mala in srednje velika podjetja, podpiram piratstvo!
Za nekoliko manj zahtevne pa se dobijo številni brezplačni zelo sposobni opensource programi, ki jih entuzijasti posodabljajo in dopolnjujejo tedensko.

Aja, še to; kljub piratstvu imajo razvijalci programske opreme, kolikor spremljam, miljonske zasluške. Kaj bi požeruhi še radi?!??

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nOrO ()

bluefish ::

nOrO je izjavil:

Dokler razvijalci ne bodo razumeli, da je vsako leto 10.000+ € malo prevelik zalogaj za mala in srednje velika podjetja, podpiram piratstvo!
Zakaj vsako leto?
OK, nekatera orodja so vezana na obnavljanje licenc, za ostala (sploh kakšen Office) pa ni nujno, da se nadgrajuje vsako leto.

Gregor P ::

Kakšna fajn služba, kar tako malo imaginarno računaš in si izmišljuješ ter preobračaš številke kakor ti ustreza, pa še plačan si za to;((
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

nOrO ::

Kolikor poznam problematiko iz različnih birojev imajo najnovejše različice programov vedno porihtano prav tisto, kar nas je najbolj motilo pri starejših različicah in so zato za hitro in kvalitetno delo nujno potrebne. Ko kupiš novo pa ugotoviš, da kakšno drugo orodje kar naenkrat ne deluje več tako, kot bi moralo in že spet čakaš na novo različico ali pa vsaj service pack. S podporo uporabnikom pa imam tudi slabe izkušnje, ker smo sami uporabniki preko forumov hitreje in bolje rešili določene probleme,...
Ima pa zanimivo rešitev Adobe, od katerega programov si ti lahko, kot nekakšen (pod)najemnik. Kar te na letni ravni pride do več kot 5X ceneje (ob predpostavki, da redno kupuješ novejše različice). Pa tudi ugodnejše načine za novejše različice ponujajo.

Mipe ::

bluefish je izjavil:

nOrO je izjavil:

Dokler razvijalci ne bodo razumeli, da je vsako leto 10.000+ € malo prevelik zalogaj za mala in srednje velika podjetja, podpiram piratstvo!
Zakaj vsako leto?
OK, nekatera orodja so vezana na obnavljanje licenc, za ostala (sploh kakšen Office) pa ni nujno, da se nadgrajuje vsako leto.

Nadgrajevanje je tako rekoč nujno, če nočeš varnostnih lukenj. Koliko škode je bilo storjene na račun zastarele programske opreme (hint: IE)?

jpjp ::

Pri vseh teh BSA & co. natolcevanjih me vedno najbolj zabavajo številke, ki naj bi predstavljale milijardne izgube (v €, $ in delovnih mestih), ki jim jo povzročajo piratske kopije programov. Seveda tega denarja ni in nikoli ne bo, zato so tudi "izgube" fiktivne...

morbo ::

Kot pravijo, je stopnja piratstva na Otoku sicer sorazmerno nizka (27 % anketiranih), a vseeno prinese vsaj 1,2 milijardi funtov izgube na letni ravni.

Nekako se mi zdi da so tole izračunali v stilu: uporabnik bi stvar kupil če je nebi mogel piratizirat. Potem pa strašijo naokoli z maljoni biljonov "izgube"...

darkotri ::

podpiram piratstvo,
saj si enostavno programske opreme ne morem privoščiti, je pa res da vedno bolj prisegam na free programe, žal se vseh še ne da s temi zamenjati.
tako pač je...menim pa da so bugi v programih le dobra marketinška politika winsow, adoba itd, saj le tako lahko ponovno v nedogled kasirajo
darko

zdravc1974 ::

No glede piratske opreme je res tako da e eni poslužujejo neoriginalne...recimo programov. No sam tega ne delam ker sem pristaš originalov v vsakem primeru in pri vsakem izdelku :).Glede kakih filmov za odrasle pa muske snete z neta pa mislim naslednje,že res da je to piratska kopija in bi z veseljem kupil original dvd/cd le če bi ga bilo možno kje dobit...zaenkrat se ne,vsaj tisto kar je meni všeč ne...je pa vse le za domačo uporabo,nelegalno prodajanje ali objava v javne namene je pa itak kazniva po zakonu.

Netrunner ::

če bi bile cene normalne bi se prodalo dosti več originalov in zaslužek avtorjev bi bil sigurno večji kot je sedaj.
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

zmaugy ::

BSA BS se nadaljuje. Ne bi bilo slabo, če bi obstajale denarne kazni za takšne nebuloze.

Gregor P ::

Zanimiva izjava direktorja MPAA:
"We're in a transformative period with an explosion of technology that's going to need content... We're going to have to be more subtle and consumer-oriented.... We're on the wrong track if we describe this as thievery."
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

nOrO ::

Netrunner je izjavil:

če bi bile cene normalne bi se prodalo dosti več originalov in zaslužek avtorjev bi bil sigurno večji kot je sedaj.


No sej, pa bi bili volkovi še bolj siti, koze pa cele!

Redorange ::

nOrO ::

Ja, pa še en razlog za piratiziranje. Preden in se resno in profesionalno začneš ukvarjati, si itak naložiš najboljše možne programe, ki so seveda hkrati tudi najdražji. Ko si že do dobra razvajen, pa odpreš s.p., ko moraš te programe, ker jih edine znaš uporabljati, pač kupiš.
;)
Torej se jim piratiziranje do neke mere celo izplača. :)

JesusChrist ::

Ne vem zakaj še vedno enačijo vrednost piratske opreme z izgubo. Kaka višja sila jim zagotavlja, da bi ljudje dejansko kupili original programsko opremo, če ne bi imeli piratske kopije? Trdijo kako ljudje "kradejo" in bi jih radi poslali za zapahe, med drugim pa sami zavajajo z nerealnimi in pretiranimi ciframi, ki pod nobenimi pogoji ne bi bile take.
remember, the clock is ticking. run like no tomorrow.

PaX_MaN ::

Kaka višja sila jim zagotavlja, da bi ljudje dejansko kupili original programsko opremo, če ne bi imeli piratske kopije?

Pol je treba kradljivce avtov spustit, ker "itak nihče ne zagotavlja, da bi jih kupili, če ne bi imeli ukradenih"?

matejdro ::

Če ukradeš avto, original izgine - tisti, kateremu si ga ukradel, ima izgubo.

V primeru piratstva pa avtorji nimajo neposredne izgube - original je še vedno tam, naredil si si samo kopijo.

JesusChrist ::

In točno to trdi tudi Stallman. Ste predavanja prespali?
remember, the clock is ticking. run like no tomorrow.

dope1337 ::

Ta študija po mojem menenju dokazuje samo to, da se je med tem časom 14% več ljudi dejansko pozanimalo, kako priti do piratizirane vsebine ter predvsem kako uporabljati torrent odjemalce. Namreč, če vprašamo recimo ljudi, kaj je razlog, da niso prej uporabljali piratske vsebine, bi pomoje bil večinoma odgovor neznanje. Vprašite 100 ljudi starih 35+ (ne da so to starine, ampak poglejmo nad mejo, ki jo je postavila zgoraj omenjena agencija) kaj je to torrent, kako uporabljamo torrent odjemalce, kako pridemo do piratizirane vsebine na internetu, ipd. in verjetno 90% vprašanih ljudi bo pomislilo: Ka to je kej za na kruh namazat? xD

Res je, da je dosti piratizirane vsebine na samem svetovnem svetu, vendar je to zanemarljivo (govorim iz frei glave) proti piratski vsebini preneseni preko P2P omrežij.
"Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree
it will live its whole life believing that it is stupid."
-Albert Einstein

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: dope1337 ()

ahac ::

nOrO je izjavil:

Ja, pa še en razlog za piratiziranje. Preden in se resno in profesionalno začneš ukvarjati, si itak naložiš najboljše možne programe, ki so seveda hkrati tudi najdražji. Ko si že do dobra razvajen, pa odpreš s.p., ko moraš te programe, ker jih edine znaš uporabljati, pač kupiš.
;)
Torej se jim piratiziranje do neke mere celo izplača. :)


Ja, izplača se vodilnemu na trgu oz. tistemu, ki je najboljši in najdražji.
Konkurenco (ki ima mogoče čisto dovolj dober produkt za veliko nižjo ceno in ki bi tudi zaposlovala veliko ljudi) pa ignoriraš in uničiš. In potem, ker ni konkurence, se ustavi razvoj in monopolist dvigne cene... in ti lahko spet jamraš, da nimaš izbire in da je produkt predrag...
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ahac ()

tikitoki ::

Za zacetek nej proizvajalci pometejo pred svojim pragom, dokler ne, pa nej bodo tiho. Zakaj je vedno veci iger, k so prakticno neigralne zaradi neverjetne kolicine hroscev, k so sam polsedica njihovega bolnmega sparanja pr preverjanju kvalitete. Nej vrnejo denar in se odskodino za prec vrzen cas, k na sredi spila ugotovis, da se ne da koncati in da moras zaceti se enrkat igrati, k niso sposobni niti popravka dati ven, k bi deloval, ce ne zacnes na novo igrati. Da ne govorim ,da ce mas enake cene v ZDA in v drzavi, k ma 30x nizje place, ja, halo, itak, da si ne morrejo/moremo provosciti. Da ne govorimo, da veliko teh firm tko nebi nikoli se razvile v to, kar so brez piratstva, kar se cisto dobro zavedajo. K kar se janezek nauci, to janezek zna.
Pa programi k stanejo na desetisoce EUR na leto, ja, res n e vem s cem sploh opravicijo take cene. Pa k se spomnim DVD filmov k so stali tm 5000 SIT. K da je bil res tolk vreden.
Sedaj k lahko kupim igro preko neta, direkt pr zalozniku. A dobim ceneje? Ne ista cena, k ce gem kupt kle v trgovino. Fuck that.
Sam kle pac deluejjo na principu, dejmo se mal cene nabit, da vidmo kolk se lahko ovce sisamo.

PaX_MaN ::

Ja nehajte kupovat pa krast od takih nategunov pa bodo v trenutku propadli.
Kje je problem?

tikitoki ::

Da ovcam lahko prodajas karkoli?

PaX_MaN ::

To je laž. Ovce niso poslovno sposobne.
(Z drugimi besedami rečeno, problem je ker ovce KUPIJO ta karkoli. Pol so pa butthurt ker je PFUJ, JEBEMTI! K deb jim Bog to prišepetoval med kupovanjem v BTC (al' pa med klikanjem po TPB, whatever rocks yer boat), majkemi!)

Dr_M ::

O pax troll spet prsu mal digitalckat. :>

Jest podpiram piratstvo. Zakaj? Ker lahko. Imam precej kupljene programske opreme oz zastonjskih alternativ. Na steamu kar nekaj iger, v omarah original CDjev z glasbo.
Marsikater free program je ze od mene dobil donacijo, ampak to samo tisti, ki ne dolocijo, koliko jim moram dat, ampak lahko sam zberem znesek.
Ampak vseeno, za en program, ki ga bom potreboval samo enkrat, pa ne dam 50e ali vec. Glasbe ne prenasam vec, iger tudi ne, zgolj kaksen film in serije.
Seveda pa podpiram preganjanje tistih piratov, ki sluzijo denar s programi na tak ali drugacen nacin.


Aja, butthurt ste vi pajaci, ki folk prepricujete, da je piratstvo kraja, pa vas nihce ne jemle resno. Resno, kdo bi vas?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Dr_M ()

PaX_MaN ::

Aja, butthurt ste vi pajaci, ki folk prepricujete, da je piratstvo kraja, pa vas nihce ne jemle resno. Resno, kdo bi vas?

Hahaha, kok je funny, k je empirično preverljivo da je lines-of-bullshit višji na strani piratov k pa na strani antipiratov.
(Loh začneš štet kr v tej temi, pol pa nadaljuj po S-T.)

Dr_M ::

Ja res huda primerjava. Plosk plosk.
Ja si edini, ki se sopiri kot pav tukaj.

Glej procentualno, popusis na celi crti.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

BSA: stopnja piratstva lani zrasla na več kot polovico

Oddelek: Novice / Ostale najave
296256 (3981) Dr_M
»

Največja poravnava zaradi nelegalne programske opreme v Sloveniji vredna 30.000 evrov (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
10236854 (31459) 5er-->
»

Kaj torej piše v ACTI (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / NWO
13776809 (63314) Iatromantis
»

BSA izdala letno poročilo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
12712874 (9892) opeter
»

BSA obvešča (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
9812150 (8766) Tody

Več podobnih tem