» »

Canon SX130 IS

Canon SX130 IS

Fadil ::

Kupil sem canon SX130IS. Aparat mi je všeč in danes sem se malo igral z njim. Ker sam nisem vešč fotografiranja imam nekaj banalnih vprašanj za poznavalce. Moti me, ker mi pri fotografiranju skoraj vedno kaže ikono za tresenje aparata. Razen, če izberem opcijo Portret in odprem bliskavico, ikona izgine... Vem, da so to neumna vprašanja, ampak me res zanima, kaj storiti, oziroma kako fotografirati, da ne bi kazalo te ikone o tresenju aparata? Tudi ko sem aparat montiral na stojalo, je bila ikona prisotna.Zanima me, kako fotografirati in na kaj paziti, da bo vse OK!? V navodilih piše, da če se pojavi ta ikona, je potrebno aparat montirati na stojalo. Prosim za pomoč in nasvete!

Lep pozdrav

SLO_Matej ::

Tisto je verjetno ikona, ki ponazarja, da je vklopljen stabilizator slike. Kadar pa je v uporabi bliskavica, stabilizatorja ne potrebuješ, saj bliskavica zamrzne motiv.

VelikiTun ::

Na hitro sem preletel navodila in verjetno imaš vklopljen Continuous IS. Če slikaš s stojalom, potem ga povsem izklopi.

Fadil ::

Imam vklopljen Continuous IS! Slikal pa sem brez stojala. Mislil sem, da če imam vklopljen tale Continuous IS ( stabilizator slike ) da bo ravno zaradi tega izginila ikona za tresenje, vendar ni!? Torej mi svetujete, da izklopim tale stabilizator slike, ali pa...? Kdaj pa naj potem stabilizator vklopim? Mislil sem, da sluši ravno zato, da ni tresljajev!?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Fadil ()

VelikiTun ::

Nisem gledal podrobneje, vendar najbrž ikona kaže aktivnost IS. Skratka, ko slikaš iz roke ga imej vklopljenega, v ostalih primerih ga izklopi. Za kaj več pa bi bilo dobro, da se poučiš o osnovah fotografije.

RejZoR ::

Najbolj je odvisno od zooma. Če ga ne uporabljaš potem se ti morajo roke hudo tretsi, da se pokaže indikator.
Če pa naviješ optični zoom (in ta fotkič ga ima kar precej) pa bo že zelo majhen premik roke povzročil velik premik. Kar je povsem razumljivo.

Da se izogneš temu imaš par načinov slikanja:

- uporabiš višji ISO (kar izboljša zajem brez zamegljitve ampak bo slika načeloma bolj zrnata)
- uporabiš krajši shutter čas (kar izboljša zajem ampak bo slika temnejša, ker je zaslonka odrpta krajši čas in zajame manj svetlobe)
- preden stisneš knof nasloni oba komolca ob telo in zadrži dih, s tem boš malo omilil nihanje
- uporabiš stativ
- uporabi fokusiranje na pol-pritisk namesto continuous (continuous lahko skoz popravlja in vmes rabi mal časa kar včasih naredi časovno luknjo, ravno ko hočeš stisnit knof do konca za slikanje

Sicer sem sam testiral z modelom SX 110 IS, ampak sta si načeloma zelo podobna, tko da veljajo iste stvari.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

sid911 ::

Meni se "ikona za tresenje" pojavi le takrat, ko imam čas zaklopa krajši od tistega, ki bi ga IS še lahko obvladoval, ne glede na to če je aparat pri miru ali ni.

V kakih pogojih si aparat preiskušal? Na kakšnem ISO ter na katerem programu?

RejZoR pa ti je že lepo razložil, kako se izogniti prekratkemu času zaklopa oz. ostalim dejavnikom, ki vplivajo na stresenost slike.
1. Asus P8P67 LE | i3 2100 | HD 3850 | 2x4GB | 320 GB + 2 TB
2. FSC Amilo PRO V3515 ( T2060;2 GB;80GB)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: sid911 ()

Fadil ::

Ikona za tresenje se mi pojavlja predvsem takrat ko navijem optični zoom, drugače je uredu. Tudi ko izberem program Portrait je kar OK. Ker sam nimam dosti pojma, največkrat slikam na AUTO in tam je ikona za tresenje kar prisotna. Aparat sem kupil ravno zaradi dobre cene in precej optičnega zooma, sedaj me pa jebe tole tresenje...

sid911 ::

Pri daljšem koncu "zooma" je zaslonka že nekoliko bolj zaprta in so časi zaklopa se podaljšajo (če še ne poznaš teh izrazov kar vprašaj pa ti razložimo), zaradi česar potem na polno dela IS. V dobrih svetlobnih pogojih tega načeloma ni, saj so časi zaklopa takrat primerno krajši. Ikonica za tresenje se mi sicer pojavi, ko nastavim čas zaklopa pod 1/50 (kar pa seveda ne pomeni, da bo slika stresena, ampak le to, da obstaja nevarnost, da bo).

Sx130 je solidna mašinca, veliko zooma, ugodna cena, vendar ima to seveda nekaj pomanjkljivosti tudi. Svetujem ti, da poskusiš nekaj več ročnih nastavitev uporabit (P, Tv, Av). Ikonico, ki utripa pa jemlji bolj kot opozorilo, ne pa kot nekaj zelo slabega.
1. Asus P8P67 LE | i3 2100 | HD 3850 | 2x4GB | 320 GB + 2 TB
2. FSC Amilo PRO V3515 ( T2060;2 GB;80GB)

Fadil ::

Dejansko sem aparat kupil hčerki za rojstni dan. Ona ga bo uporabljala predvsem za normalno fotografiranje in za snemanje kakšnega videa za YouTube. Ker mi je bil aparat zelo všeč in je bila cena ugodna, smo tudi v službi kupili še enega, katerega bom uporabljal za fotografiranje na terenu ( v industriji ). Rad bi se naučil aparat čim bolj uporabljati, tako da bom lahko izkoristil možnosti ki jih ponuja.

lep pozdrav

SLO_Matej ::

Preberi navodila. Je notri lepo razloženo čemu kaj služi. ;)

sid911 ::

Točno tako. Poleg tega pa seveda praksa tudi prinese svoje. Raziskuj, testiraj razne nastavitve, beri trike in namige po raznih fotografskih portalih,... Pa ne se bat narediti veliko testnih slik in uporabit P, Tv, Av in M načine. Če pa te kaj konkretnega zanima, pa kar vprašaj.
1. Asus P8P67 LE | i3 2100 | HD 3850 | 2x4GB | 320 GB + 2 TB
2. FSC Amilo PRO V3515 ( T2060;2 GB;80GB)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Slikanje dreveščka z ledicami

Oddelek: Zvok in slika
172502 (1419) simnov
»

Fotografije : 1 M ali 3M oz. več

Oddelek: Zvok in slika
91233 (1024) eric_cartman
»

dilema z fotoaparati... (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Kaj kupiti
15411331 (9376) jype
»

Nočno slikanje z fotoaparatom CanonS5 (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
517529 (6638) BigWhale
»

Canon A460 ostrina slike, hitrost zaklopa zaslonke

Oddelek: Kaj kupiti
72019 (2019) ;-)

Več podobnih tem