» »

Bolecina v zapestju

Bolecina v zapestju

Buggy ::

Pozdravljeni,

sluzbeno sem priklenjen na delo za racunalnikom ze 13 let, sem pa tudi v prostem casu kar nekaj casa za njim.
Zadnje leto opazam obcasno mocno bolecino v zapestju oz. v palcu desne roke. Ko je bolecina prisotna je zelo moteca saj takrat v desni roki nimam popolnoma nobene moci v smislu, da bi zgrabil s prsti kaksen predmet (klescni prijem).

Se morda se kdo sooca s tem in kako to bolecino omili oz preprecuje. Predvidevam namrec, da to izhaja iz zgoraj nevedenega cepenja za racunalnikom...upam ali pa tudi ne, da je pa kaksen drug razlog :(

kaksen nasvet?

Mesar ::

Nauči se držat miško, razmigavaj zapestje, pa pejd na pregled, če te kak živec fu*a reši to čimprej preden bo roka neuporabna.
Your turn to burn!

francek1 ::

Kakšno podlogo za miško uporabljaš? Jaz uporabljam to.
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

amigo_no1 ::

Buggy ::

...nikar prosim s takimi prognozami :(

ja kar se tice karpalnega kanala sem ze sam bral, samo so simptomi dokej netipicni.
Namrec mravljincenja ne cutim, nimam problemov z hrbtenico (zdravniski pregled lani) in takorekoc sem cisto OK razen te boliceni, ki pa je prisotna zgolj obcasno, vendar takrat toliko mocnejsa (trenutno me boli za popizdit)

Je pa res, da sem sedaj kar nekaj fizicno delal okoli hise (lopata in kramp) morda samo roka ni vajena...kot pri princeski :)

v sluzbi in tudi doma ne uporabljam podloge s podporo, sluzbena miska je cisto klasicna mis, doma je logitech G7 ki je dokaj visja, je pa res da obe operiram bolj s prsti kot dlanjo.

...bolj me skrbi da ni kaj bolj resnega, saj v levi roki (ki ni na miski) v kazalcu ko ga do konca skrcim cutim tudi bolecino...spet zadnje leto :(

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Buggy ()

dzinks63 ::

Če imaš zapestje ves čas na hladni mizi, se slej ko prej kaj nalezeš. Podloga za miško Drugače pa ja, pregled pri zdravniku, alternativno, kakšno mazilo (balm).

Buggy ::

dzinks63 je izjavil:

Če imaš zapestje ves čas na hladni mizi, se slej ko prej kaj nalezeš. Podloga za miško Drugače pa ja, pregled pri zdravniku, alternativno, kakšno mazilo (balm).


imas kaj v mislih, kar se teh balzamov tice, pa da niso glih "blazev zegen"?

Mesar ::

Spodnji dela zapestja ne sme ležati na mizi sploh pa ne prelomljen, po možnosti premikaj miško s celo roko, pa glede na to kako daleč si spravi stvari ti zdravnik ne uide, že zato da stanje spraviš čimprej v normalno. Potem pa se moreš odvadit napačnih gibov.
Your turn to burn!

martincek1 ::

Kupi tist pripomoček (ne vem kako se mu reče), ki ga namestiš na rob mize, in vanj nasloniš roko, tako da ob premikanju miške roka "plava". Pa potegni program WorkRave, ki te bo na vsake 45 minut spomnil, da vstaneš, se pretegneš, narediš par vaj.

Zgodovina sprememb…

dzinks63 ::

Balm, lahko pa tudi bolj medicinsko Voltaren, posvetovanje z zdravnikom pa seveda ni odveč. Mogoče je celo kakšna poškodba in bi bilo potrebno slikanje in nadalnje ukrepanje - počivanje. (kakšna longeta)

Buggy ::

auva...torej priporocate pregled pri zdravniku...teh se probam losat kot hudic kriza, ker skoz kej najdejo pa cetudi ni cesa pa nafopajo te z neko kemijo...ok, se pravi grem k splosnemu zdarvniku, pa bo dal on kaksno napotnico ali grem direkt k kaksnem privat specialistu samoplacnisko...kateremu?

BTW: hvala za nasvete in za razumevanje, ker tole pa res ne privoscim nobenmu...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Buggy ()

fosil ::

Te podloge z gelom so katastrofa za zapestje.
Miško bi moral premikat s celo roko ne pa samo z zapestjem.
Tako je!

lucif3rka ::

Sama imam sicer sindrom karpalnega tunela, kar je v bistvu vnetje, in bolj kot razna mazila mi pomaga aparat TENS - majhni elektrošoki v boleč predel. Kupila sem ga po tem, ko me je zdravnik napotil na fizioterapijo s to zadevo.

francek1 ::

fosil je izjavil:

Te podloge z gelom so katastrofa za zapestje.
Miško bi moral premikat s celo roko ne pa samo z zapestjem.

Ko boš redno delal z miško po 12 ur, se oglasi...
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

PARTyZAN ::

fosil ::

francek1 je izjavil:

fosil je izjavil:

Te podloge z gelom so katastrofa za zapestje.
Miško bi moral premikat s celo roko ne pa samo z zapestjem.

Ko boš redno delal z miško po 12 ur, se oglasi...

Delam z miško cel dan, po uporabi take podloge me je šele zares začelo bolet zapestje.
Rešitev je pravilen položaj za računalnikom.
O tem obstaja na slo-techu tudi članek, 1 del, 2 del
Predvsem drugi del govori o pravilnem položaju za računalnikom.
Tako je!

Zheegec ::

Jaz sem si zapestje (očitno) poškodoval na fitnesu. Kaj drugega, kot medicinski oporni trak mi ne pride na pamet... Samo ne vem, če pomaga pri težavah, ki nastanejo pri držanju miške...

Dragi ::

Osebno sem imel te probleme ko sem uporabljal misko, ki ni odgovarjala moji roki.

Odkar imam rat5 the problemov ni. Ce samo za kako urco ali dve uporabljam kako drugo me pocasi spet zacne hecat...

svenica ::

Kupi si Microsoft Natural Ergonomic Keyboard 4000 in Logitech Trackball M570.
Najboljša investicija za zdravje tvojih zapestij. 100EUR za oboje, dobiš skoraj povsod.
Lahko pa se tudi naučiš uporabljati miško z levo roko (pri nezahtevnih opravilih), da razbremeniš zapestje v desni. To je meni ratalo kar uspešno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: svenica ()

speljak ::

5er--> ::

1. Povej še, če slučajno čutiš različno bolečino in pritisk med kožo pobarvano zeleno in rumeno na sliki.
 Ulnaris, medianus, radialis

Ulnaris, medianus, radialis



2. Poglej obe dlani in ju primerjaj. Se ti zdi, da sta različni?
 Zelo velika atrofija leve palčeve mišicne kepe

Zelo velika atrofija leve palčeve mišicne kepe



3. Te mogoče roka zbuja ponoči?

4. Zaženi štoparico, naredi tako:
 Phalenov test

Phalenov test


Povej po kolikih sekundah te začne mravljinčit.
Če se stvar pojavi v roku 60 sekund, imaš (najverjetneje) sindrom karpalnega kanala in si (najverjetneje) zrel za operacijo.


V vsakem primeru pa pojdi do zdravnika (ne grizejo... vsaj nazadnje, ko sem jaz bil tam niso). Takole preko foruma je težko karkoli zares ugotovit, sam sebi delat teste pa tudi ni najbolj merodajno. Če je problem res karpalni kanal, bi bil jaz z ugotovitvijo zelo vesel. Operacija je majhna (ponavadi 2cm rez na zapestju) hitra (15 minut ali nekaj takega...) in neboleča (čutiš le, ko te zbodejo z anestetikom).

Buggy ::

@5er--> : uf tole pa je strokovno in natanacno...diagnoza-over-net...hvala.

Danes bolecine sicer vec ne cutim, pa vseeno.

1: rahlo razliko med pritiskom na razlicna obarvane dele roke sicer cutim a je bolj kot ne nijansa. Najmanj obcuten je zeleni del.

2: roke so kakor toliko iste, morda, ampak res morda je od levega palca misica malce boljvecja ...vsekakor neprimerno manj kot na sliki

3: na sreco zbujanja zaradi roke se ni bilo.

4: sem vstal in naredil test z rokami (raje ne bom govoril kako je sodelavec gledal :D) in tudi po minuti in pol nisem cutil mravljincev v dlaneh sem pa cutil malce nelagodja v ramah, ni pa bilo mravljincenje.


Pri zdravniku bom vsekakor tole omenil naslednjic, ko bom tam, ker ko boli je res zoprno. Hvala, tudi za tolazbo glede rutinskega posega potencialne operacije.

ZaphodBB ::

Sam sem imel zametke karpalnega tunela. V vsakem primeru popravi ergonomijo za računalom. Kupi dober stol in začni telovadit.

Za blaženje bolečin pa priporočam Naklofen gel.

PARTyZAN ::

Resno, kupi si powerball in ga rolaj med pavzami v službi. Pa kakšnem tednu, dveh bo problem izginil če nimaš kakšne resnejše poškodbe.

Damiani ::

Jaz sem imel probleme z zapestjem na levi roki. To je bilo na trenutke tako boleče, da npr. nisem mogel zapreti avtomobila z levo roko, nisem mogel premikati zapestja, dviganje lažji stvari z levo roko so bile le sanje. Ta bolečina se je pojavila na obdobje in je trajala do treh tednov. Potem pa OK. Problem sem reševal v najbolj kritičnih trenutki z enim običnim magnetni zapestnim trakom. To rešitev sem uporabljal samo ob najbolj kritičnih trenutkih, ker razni zapestni trakovi lahko naredijo več škode kot koristi.
Po pogovoru z zdravnico sem izvedel da je lahko problem v delu za prenosnim računalnikom. In res je blo nekaj na tem, prenosniku sem dodal zunanja monitorja + tipkovnico in problem je bil s časom rešen. Tako da preveri, kako delaš z miško.

Mi je pa zdravnica na pregledu potegnila hkrati s prsom po obeh dlaneh in čutil sem razliko med zaznavanjem občutka na obeh dlaneh. Rekla mi je, da je to zaradi pretisnjenega živca (kolikor se spomnim). Podobno je naredila na večjem številu mest na rokah in tako poskušal izvesti, kje je živec pretisnjen.

STASI ::

Meni je zdravnica predlagala nordijsko hojo za enak problem.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

5er--> ::

@Buggy: (Zelo, zelo, zelo verjetno) Nimaš sindroma karpalnega kanala.
Vseeno pa pojdi k svojemu osebnemu zdravniku, da ugotovita vzrok tvojim težavam.

Izaso ::

Jaz sem tole težavo rešil z manualno medicino. Sem tudi sam najprej probal pri osebnem zdravniku, naredil ne vem koliko vaj, nabavil ne vem kakšno super druper miško in nisem rešil bolečin. Naredil sem nekaj terapij v Mogy centru v LJ in bolečin sedaj nimam več. Pa tudi sestra, ki je imela veliko težav z kolenom, so ji tukaj s terapijo zdravniki znali pomagali. Preglede in terapije izvajajo izključno zdravniki, specialisti manualne medicine, ki so po specializaciji nevrologi ali ortopedi.

Rippy ::

Jaz sem v večini se znebil RSI z nakupom mehanske tipkovnice (Cherry Blue mehanizem) in delno optimizacijo bližnjic. Predvsem zaradi tega, ker lažje pozdavestno kontroliram pritisk na tipko, ker je stikalo na "sredni" poti in ne na dnu. Lažje je z minimalno sile držati tipko in ker je stikalo "težje" aktivirati se navadiš hitreje mišice sprostiti še preden uprabiš preveč moči.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vertikalna miška (se da probat?)

Oddelek: Kaj kupiti
368085 (4417) valdo
»

Vnetje kit v zapestju (tendonitis) (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5215019 (13225) vostok_1
»

Ergonomija? Kako uporabljati Gel mousepad

Oddelek: Pomoč in nasveti
51065 (891) fosil
»

Nov članek - Poškodbe pri delu z računalnikom

Oddelek: Novice / Nova vsebina
372812 (2812) ERGY
»

Računalnik in zdravje

Oddelek: Loža
61196 (989) bf4ed

Več podobnih tem