» »

Kolegu policija zasegla PC, ki ga rabi

Kolegu policija zasegla PC, ki ga rabi

«
1
2 3

kivi113 ::

Pred nekaj meseci so si srednješolci pošiljali neke zasebne slike neke učiteljice na Šentviški gimnaziji. Med njimi je bil tudi kolega. Prišlo je do kazenske ovadbe in policija je raziskala primer ter v procesu zasegla tudi PC. To zgodilo 26.10.2011.

Naj še quotam skype chat, da bo najbolj nazorno:

pa še telefon so mi z sim kartico
kolega: kar je totalno nelogično
kolega: ker na sim kartico ne morš dt slik
kolega: in sm biu 5 mescou brez telefona pa naročnino mam
kolega: tko da je šlo 100 eur v đžabe


Skoraj 6 mesecev je že brez računalnika. Po mojem mnenju bi bilo primerno, če bi policija oz. kdorkoli točno že ima stvari trenutno v posesti, vrnila vsaj vse komponente, na katerih ni možne dokazne vrednosti, ker tja ni mogoče shranjevati podatkov. Ali je možno, da zaprosi za vrnitev računalnika brez trdega diska? Kaj točno lahko stori v zvezi z sim kartico. Sicer puščam tudi možnost, da bi lahko te stvari dobil že nazaj, če bi zanje zaprosil.
  • spremenil: kivi113 ()

technolog ::

To je zame škandal. Edino, kar ima policija po moje pravico (oz. bi smela met) - si naredit duplikat diska in potem računalnik vrnit! Še isti dan.

VelikiTun ::

kivi113 je izjavil:

Sicer puščam tudi možnost, da bi lahko te stvari dobil že nazaj, če bi zanje zaprosil.
In to je prva stvar, ki bi jo moral storiti (no, njegovi starši). Forumska debata dlje od desetih povsem različnih in nasprotujočih si mnenj ne bo pripeljala do rešitve.

Gandalfar ::

> Kaj točno lahko stori v zvezi z sim kartico

Prvi dan po zasegu stopi do operaterja, prosi za preklic kartice in izdajo nove ter nakup telefona za 5 evrov. Pa sej ni cisto nesposoben no.

T0RN4D0 ::

Lol, jst bi prjavu ukraden telefon. 6 mesecev naročnine v nič, ta je pa dobra. :))
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Mesar ::

Jaz bi prijavil ukraden telefon, računalnik pa vse pa zahteval odškodnino, sej država ma keša, da ga bek mečejo.
Your turn to burn!

kivi113 ::

Gandalfar je izjavil:

>
Prvi dan po zasegu stopi do operaterja, prosi za preklic kartice in izdajo nove ter nakup telefona za 5 evrov. Pa sej ni cisto nesposoben no.


Oki. Telefon je že dobil nazaj. Vmes je moral ohraniti naročniško razmerje zaradi nakupa aparata.

Glede računalnika sem mu pa predlagal, da naj kontaktira tistega, ki je vodil postopek, ko so mu komp zasegli. Je pa še mladoleten, tako da se bodo zgleda morali starši lotiti zadeve - iz prave strani. Ker nekaj so "težili", pa kompa vseeno niso dobili, ker so pač na njem shranjeni dokazi. In verjetno se to pravno pokrije.

Drug vidik je še, da uporabnik pač ne ve, za koliko časa mu bo SIM kartica odtujena. In napačni pristopi do uradnih organov včasih pač ne obrodijo sadov.

Sam sem sicer z delom policije zadovoljen, ko se je pa enkrat pri nekem tretjem primeru nekaj ustavilo, sem pa pač inšpektorja kontaktiral, in zadeva je čudežno stekla naprej in bila rešena v zelo doglednem času.

Kolega pa še pravi, da se pač na sim ne da shranjevati slik, torej je tu vprašanje, če je bil zaseg sim kartice sploh smiseln in kakšno dokazno gradivo predstavlja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kivi113 ()

blackbfm ::

Vmes je moral ohraniti naročniško razmerje zaradi nakupa aparata.


Operater lahko prenese vse na novo sim, staro pa deaktivira.

Tero ::

Če želite skrivati podatke uporabite truecrypt
Give a man a fish, he'll be fed for a day.
Teach a man to fish and he'll drown himself.

PacificBlue ::

Tero je izjavil:

Če želite skrivati podatke uporabite truecrypt


Potem računalnika ne bos dobil vsaj leto dni nazaj..:)

Lol, jst bi prjavu ukraden telefon. 6 mesecev naročnine v nič, ta je pa dobra.


Če smo pravna država bi se moralo urediti pošteno, tako da drzava vrne oškodovancu denar, seveda če ni bil spoznan za krivega v postopku.
|AMD Ryzen 7800X3D|Phantom Spirit 120|ASUS ROG Strix B650E-E|Samsung 990 Pro|
|64GB G.Skill Trident Z5|ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4090 OC|
|Seasonic Vertex GX-1200|Thermaltake CERES 500|Dell Alienware AW3423DWF|

gendale ::

>Potem računalnika ne bos dobil vsaj leto dni nazaj..

podatki so važnejši od računalnika
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

Mesar ::

gendale je izjavil:

>Potem računalnika ne bos dobil vsaj leto dni nazaj..

podatki so važnejši od računalnika


To je samo bonus, greš v tožbo, da maš 10000EUR mesečne izgube, ker imaš gesla ali koji ku*ac na tistem PCju pa ne moreš biznisa laufat preko neta recimo... pa si mel to samo na tistem kompu pa delaš vsaki mesec zgubo, zaj pa naj povrnejo to lepo... + potencialna škoda v prihodnosti, ker izpadeš za stranke neresen, itd. itd. ... psihične bolečine, ..
Your turn to burn!

darkolord ::

Lol, jst bi prjavu ukraden telefon
Potem pa si nakoplješ še ovadbo zaradi krive ovadbe.

Sicer pa je takole:

(7) Kopije zaseženih podatkov se hranijo, dokler je to potrebno za postopek. Elektronska naprava se hrani, dokler podatki niso shranjeni na način, ki zagotovi istovetnost in integriteto zaseženih podatkov, vendar ne več kakor tri mesece od dneva pridobitve. Če izdelava takšne kopije podatkov ni mogoča, se elektronska naprava ali del elektronske naprave, ki vsebuje iskane podatke, hrani, dokler je to potrebno za postopek, vendar ne več kakor šest mesecev od dneva pridobitve, razen če je bila zasežena elektronska naprava uporabljena za izvršitev kaznivega dejanja oziroma je sama elektronska naprava dokaz v kazenskem postopku.

IvoJan ::

bivsa punca je bila tudi vpletena, pa so ji kaka 2 meseca nazaj vrnili mobitel in prenosnik. nevem kaj pri njemu tako dolgo traja

Mehmed ::

Imas par folka tu, ki so bolj domaci v tem, pocakaj da opazijo temo.
To kar se grejo je bolano. Edin razumljiv izgovor bi bil, da tipkajo na njegovem compu porocila, ker so njihovi tako bogi.

Mesar ::

Ni ni niti razumljiv niti opravičljiv razlog - naj jih pišejo na roke zaradi mene, jaz bi hoto svojega kompa nazaj!!!
Your turn to burn!

darkolord ::

Eh, zdaj je vsaj na nek razumen rok omejeno.

Meni so zasegli PC pred 8 leti, pa ga še nisem dobil nazaj.

Mesar ::

Kaj pa si delal? A si ubil koga z njim?
Your turn to burn!

kunigunda ::

@darkolord, ker zakon to gledas ?

sss ::

A bo že kdo nalimal slike od učiteljice :)

Daedalus ::

Pred nekaj meseci so si srednješolci pošiljali neke zasebne slike neke učiteljice na Šentviški gimnaziji. Med njimi je bil tudi kolega.


This. Ne bom branil Policije... samo če nočeš met težav, ne zganjaš pizdarij. Se bo mulec (mogoče) naučil vsaj onega osnovnega pravila, da vsaki akciji pač sledi reakcija. Pri enih pač ne zaleže kaj drugega, kot zelo konkretna reakcija na njihove gluposti.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

St235 ::

Prijavljat kraje, zahtevat oškodnine in ne vem kaj še vse je bullshit.

Vse kar lahko naredi, oziroma glede na to da je mladoleten lahko njegovi starši zahtevajo, da se oprema vrne v kolikor ni več potrebna za postopek. Če je edina dokazna vrednost na računalniku sami podatki potem ga morajo vrnit v treh mesecih. Je pa res, da tukaj ne gre samo za podatke ampak je bil računalnik kot tak uporabljen za izvršitev kaznivega dejanja.

Novela Zakona o kazenskem postopku (ZKP-J) govori točno o ravnanju z elektronskimi podatki:


219.a člen
(1) Preiskava elektronskih in z njo povezanih naprav ter nosilcev elektronskih podatkov (elektronska naprava), kot so telefon, telefaks, računalnik, disketa, optični mediji in spominske kartice, se zaradi pridobitve podatkov v elektronski obliki lahko opravi, če so podani utemeljeni razlogi za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje in je podana verjetnost, da elektronska naprava vsebuje elektronske podatke:

- na podlagi katerih je mogoče osumljenca ali obdolženca identificirati, odkriti ali prijeti ali odkriti sledove kaznivega dejanja, ki so pomembni za kazenski postopek, ali

- ki jih je mogoče uporabiti kot dokaz v kazenskem postopku.

(2) Preiskava se opravi na podlagi vnaprejšnje pisne privolitve imetnika ter policiji znanih in dosegljivih uporabnikov elektronske naprave, ki na njej utemeljeno pričakujejo zasebnost (uporabnik), ali na podlagi obrazložene pisne odredbe sodišča, izdane na predlog državnega tožilca. Če se preiskava opravi na podlagi odredbe sodišča, se izvod te odredbe pred začetkom preiskave izroči imetniku oziroma uporabniku elektronske naprave, ki naj se preišče.
.....
(6) Imetnik oziroma uporabnik elektronske naprave mora omogočiti dostop do naprave, predložiti šifrirne ključe oziroma šifrirna gesla in pojasnila o uporabi naprave, ki so potrebna, da se doseže namen preiskave. Če noče tako ravnati, se sme kaznovati oziroma zapreti po določbi drugega odstavka 220. člena tega zakona, razen če gre za osumljenca ali obdolženca ali osebo, ki ne sme biti zaslišana kot priča (235. člen) ali se je v skladu s tem zakonom odrekla pričevanju (236. člen).
...
(9) Če se pri preiskavi najdejo podatki, ki niso v zvezi s kaznivim dejanjem, zaradi katerega je bila preiskava odrejena, temveč kažejo na drugo kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti, se zasežejo tudi ti. To se navede v zapisnik in takoj sporoči državnemu tožilcu, da začne kazenski pregon. Ti podatki pa se takoj uničijo, če državni tožilec spozna, da ni razloga za kazenski pregon in tudi ne kakšnega drugega zakonskega razloga, da bi se morali podatki vzeti. O uničenju se sestavi zapisnik.

223.a člen
(7) Kopije zaseženih podatkov se hranijo, dokler je to potrebno za postopek. Elektronska naprava se hrani, dokler podatki niso shranjeni na način, ki zagotovi istovetnost in integriteto zaseženih podatkov, vendar ne več kakor tri mesece od dneva pridobitve. Če izdelava takšne kopije podatkov ni mogoča, se elektronska naprava ali del elektronske naprave, ki vsebuje iskane podatke, hrani, dokler je to potrebno za postopek, vendar ne več kakor šest mesecev od dneva pridobitve, razen če je bila zasežena elektronska naprava uporabljena za izvršitev kaznivega dejanja oziroma je sama elektronska naprava dokaz v kazenskem postopku.


Pri tem se seveda pojavi vprašanje zakaj računalnik še ni vrnjen. Možno je tudi, da je policija starše že obvestila pa namenoma niso šli dvignit računalnika ali pa le tega skrivajo v kleti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

technolog ::

Lakotnik, eno vprašanje:

da elektronska naprava vsebuje elektronske podatke:

- na podlagi katerih je mogoče osumljenca ali obdolženca identificirati, odkriti ali prijeti ali odkriti sledove kaznivega dejanja, ki so pomembni za kazenski postopek, ali

- ki jih je mogoče uporabiti kot dokaz v kazenskem postopku.


Sepravi če je disk kriptiran, ti nimajo pravice računalnika vzet, ker na podlagi kriptiranih podatkov ni mogoče nič od tega?

poweroff ::

Računalnik (in druge elektronske naprave) morajo vrniti v TREH MESECIH od zasega. To določa Zakon o kazenskem postopku. BTW, te člene v ZKP sem pisal jaz... ;)

Možna so sicer odstopanja, če gre za napravo, iz katere ni mogoče presneti podatkov dol, ampak računalnik to ni, prav tako to ni SIM kartica.

Vsekakor klic na policijsko postajo ne škodi, sploh, če se zraven omeni ta navedeni člen ZKP.

Več branja na to temo: http://hr-cjpc.si/pravokator/index.php/...
sudo poweroff

sosko1 ::

(6) Imetnik oziroma uporabnik elektronske naprave mora omogočiti dostop do naprave, predložiti šifrirne ključe oziroma šifrirna gesla in pojasnila o uporabi naprave, ki so potrebna, da se doseže namen preiskave. Če noče tako ravnati, se sme kaznovati oziroma zapreti po določbi drugega odstavka 220. člena tega zakona, razen če gre za osumljenca ali obdolženca ali osebo, ki ne sme biti zaslišana kot priča (235. člen) ali se je v skladu s tem zakonom odrekla pričevanju (236. člen).

Dolžan si dat gesla.

Glede vračila računalnika pa se je mogoče kdo vprašal ali je dejansko bil ta računalnik tisti iz katerega so bile slike pošiljane dalje. V tem primeru je to predmet s katerim je bilo storjeno kaznivo dejanje in ne bo vrnjen do zaključka postopka ko bo o tem odločalo sodišče.

technolog ::

Dolžan si dat gesla, samo če si priča.

Osumljencu ni treba dati lastni gesel in se tako samoobtožiti.

St235 ::

technolog je izjavil:

Lakotnik, eno vprašanje:

da elektronska naprava vsebuje elektronske podatke:

- na podlagi katerih je mogoče osumljenca ali obdolženca identificirati, odkriti ali prijeti ali odkriti sledove kaznivega dejanja, ki so pomembni za kazenski postopek, ali

- ki jih je mogoče uporabiti kot dokaz v kazenskem postopku.


Sepravi če je disk kriptiran, ti nimajo pravice računalnika vzet, ker na podlagi kriptiranih podatkov ni mogoče nič od tega?


To da so podatki kriptani, še ne pomeni, na naprava podatkov ne vsebuje.

Mehmed ::

Hmm, a pa lahko zavrnes dati geslo? Ce si recimo prica, ampak ves da je notri kaj obremenilnega zate?

technolog ::

Ne. Zato se mi zdi tudi luknja v zakonu, da lahko oni osumljenca predstavijo kot pričo, da se dokopljejo do podatkov.

Daedalus ::

Hmm, a pa lahko zavrnes dati geslo? Ce si recimo prica, ampak ves da je notri kaj obremenilnega zate?


Geslo se pozabi. Sploh, če si pod hudim stresom zaradi policijske preiskave.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

St235 ::

Tehnolog: Ne bo držalo.

Imaš pravico zavrnit, ker imaš pravico pred samoobtožbo, samo potem bo lahko postopek stekel proti tebi.
Osnova za to je v istem zakonu

238. člen

Priča ni dolžna odgovarjati na posamezna vprašanja, če je verjetno, da bi s tem spravila sebe ali svojega bližnjega sorodnika (1. do 3. točka prvega odstavka 236. člena) v hudo sramoto, znatno materialno škodo ali v kazenski pregon.


Torej, če bi z geslom lahko spravil sebe v kazenski pregon potem lahko zavrneš. Seveda ima potem policija pravico to preverjat in ustrezno sankcionirat, če se ugotovi, da to ni res.

Daedalus je izjavil:

Hmm, a pa lahko zavrnes dati geslo? Ce si recimo prica, ampak ves da je notri kaj obremenilnega zate?


Geslo se pozabi. Sploh, če si pod hudim stresom zaradi policijske preiskave.


Seveda, ampak globa oziroma kak dan na "toplem" ponavadi hitro zbudi spomin.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

technolog ::

Kaj pa če se izgovoriš na podatke ogromnega komercialnega pomena, recimo gesla do res pomembnih FTP strežnikov in podatkovnih baz?

Recimo v rangu Googla, Microsofta, Facebooka, recimo da si zaposlen pri njih. In ti zaposlitvena pogodba preprečuje razkritje teh gesel (to pa bi naredil z izdajo šifrinih ključev)?

St235 ::

Če si zaposlen na Sangi, potem to bolj težko trdiš. Predvsem pa mora takšen poseg povzročit ogromno materialno škodo. Pri čemer seveda izvedenca, ki zadevo opravlja zavezuje ravnanje z osebnimi in drugimi občutljivimi podatki. Tako, da samo to, da so gesla na računalniku še ne pomeni, da bi zaradi tega nastala večja materialna škoda. Ravno tako bi moral dokazat direktno korelacijo med izgubo službe (prekinitvijo pogodbe) in posegom v podatke.

Tako, da samo dejstvo, da so podatki komercialni nima nobene veze z posegom.

Razne konkurenčne klavzule in tajnost podatkov kar tako, te ne razreši zakonske odgovornosti. Ravno tako te večina poslovnih skrivnosti ne zavezuje znotraj kazenskega postopka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

Gandalfar ::

@technolog: potem imas kriptiran sluzbeni racunalnik in ko ti ga policija odvzame se pogovarja z odvetniki tvoje sluzbe.

Tero ::

Torej še vedno je najboljše da z trucrypt sistemski disk enkriptaš nato pa pozabiš geslo? Če si recimo priča in ne osumljenec in si pozabil geslo, kakšne so lahko posledice?
Give a man a fish, he'll be fed for a day.
Teach a man to fish and he'll drown himself.

St235 ::

Globa in do enomesečna zaporna kazen. To je za samo odklanjanje pričanja.

Lahko pa seveda potem dokazujejo tudi da si sokriv kaznjivega dejanja. Potem postaneš osumljenec v kazenskem postopku in veljajo druga pravila.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

poweroff ::

Joj, kakšne imate eni.

Če je disk kriptiran ti seveda lahko vzamejo računalnik - da pač preverijo, če so gor kakšni podatki. A misliš, da so policaji tako neumni, da ti bodo na besedo verjeli???

Kar se tiče razkrivanja gesel. Privilegij proti samoobtožbi! Kar preberite si na linku. Poleg tega lahklo zavrneš tudi v drugih primerih (če bi se spravil v veliko sramoto na primer).

Ultrapomembna gesla od Googla... ne me hecat. Sodišče jih lahko vidi, seveda pa mora skrbet za zaupnost.
sudo poweroff

St235 ::

Ne gre se za to kaj policaji verjamejo in kako neumni so. Gre se za predpisane postopke, ki jim je potrebno sledit drugače zadeva pade v vodo. V primeru kriptanega diska tako lahko naredijo kopijo in prodajo sami obide zaščito oziroma zahtevat od priče, da razkrije gesla.

Če priča tega podatka ne želi razkriti se jo lahko oglobi oziroma zapre do enega meseca. Od tam naprej pa se lahko priča znajde v postopku zaradi oviranja preiskave ali celo kot sostorilec kaznivega dejanja.

Zakon tudi predvidi okoliščine v katerih priče ne sme ali ne rabi pričat. Ravno tako definira na katere stvari priča ni dolžna odgovorit.

Ziga Dolhar ::

Zato je pa fino uporabit tak sistem, kjer se ne da dokazati niti obstoja šifriranih podatkov + možnost lažnega gesla. Plausible deniability, o katerem ima Matthai mnogo za povedat.
https://dolhar.si/

BlueRunner ::

technolog je izjavil:

Kaj pa če se izgovoriš na podatke ogromnega komercialnega pomena, recimo gesla do res pomembnih FTP strežnikov in podatkovnih baz?

Recimo v rangu Googla, Microsofta, Facebooka, recimo da si zaposlen pri njih. In ti zaposlitvena pogodba preprečuje razkritje teh gesel (to pa bi naredil z izdajo šifrinih ključev)?

Non-issue. Mednarodne korporacije imajo to urejeno na način, da se takšnim dilemam v celoti izognejo, ker že samo tuhtanje "kaj storiti" za njih ni produktivno in predstavlja samo izgubo časa + denarja.

Za osebne stvari pa v nekaterih državah (ne vseh in v nekaterih tudi ne vedno ali pa ne za vse!) velja načelo, da samega sebe ne rabiš inkriminirati. Tam kjer takšno načelo velja, tam ne moreš biti prisiljen (compelled) v razkritje gesel oziroma molk v tem primeru nima kazenskih posledic.

Daedalus ::

Seveda, ampak globa oziroma kak dan na "toplem" ponavadi hitro zbudi spomin.


Dvomim, da te lahko zaprejo na podlagi dvoma v izjavo "Gesla se ne spomnim". Bi mogli kr dokazat, da se spomniš... kar pa je rahlo težko.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

poweroff ::

Ziga Dolhar je izjavil:

Zato je pa fino uporabit tak sistem, kjer se ne da dokazati niti obstoja šifriranih podatkov + možnost lažnega gesla. Plausible deniability, o katerem ima Matthai mnogo za povedat.

Jup. TrueCrypt podpira skrite šifrirne kontejnerje. Če od mene zahtevajo, da razkrijem šifrirane podatke, pač dam geslo od drugega kontejnerja, kjer so gor podatki, za katere jaz hočem, da jih preiskovalci vidijo.

Kaj bodo pa naredili sedaj?
sudo poweroff

St235 ::

Daedalus je izjavil:

Seveda, ampak globa oziroma kak dan na "toplem" ponavadi hitro zbudi spomin.


Dvomim, da te lahko zaprejo na podlagi dvoma v izjavo "Gesla se ne spomnim". Bi mogli kr dokazat, da se spomniš... kar pa je rahlo težko.


Niti ne, ker v takem primeru se dokazuje ali bi ti moral vedet geslo ali ne. In, če ti naprimer dnevno uporabljaš računalnik zaščiten z geslom potem je trditev da si pozabil geslo absurdna.

Predvsem pa kot priča načeloma ne lažeš in ne skrivaš stvari v procesu, če jih pomeni, da obstaja še nekaj zadaj in se iz priče hitro preleviš v osumljenca.

poweroff je izjavil:

Ziga Dolhar je izjavil:

Zato je pa fino uporabit tak sistem, kjer se ne da dokazati niti obstoja šifriranih podatkov + možnost lažnega gesla. Plausible deniability, o katerem ima Matthai mnogo za povedat.

Jup. TrueCrypt podpira skrite šifrirne kontejnerje. Če od mene zahtevajo, da razkrijem šifrirane podatke, pač dam geslo od drugega kontejnerja, kjer so gor podatki, za katere jaz hočem, da jih preiskovalci vidijo.

Kaj bodo pa naredili sedaj?


Če lahko dokažejo obstoj dveh ločenih podatkov potem lahko zahtevajo dostop do obojega, če ne potem pa ne morejo nič. Enako kot za vsak drug dokaz, ki ga ne najdejo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

technolog ::

Niti ne, ker v takem primeru se dokazuje ali bi ti moral vedet geslo ali ne. In, če ti naprimer dnevno uporabljaš računalnik zaščiten z geslom potem je trditev da si pozabil geslo absurdna.


Kaj pa če je geslo od nekega zaprašenega zunanjega diska v kotu sobe? Velja isto?

Zgodovina sprememb…

St235 ::

Seveda ne, če recimo najdejo nek kodiran disk, ki je bil nazadnje uporabljen pred 5 leti, je izgovor, da se ne spomniš gesla bolj verjeten. Tukaj gre potem za presojo sodnika. Namreč nikjer ne piše, da te morajo oglobit in zapret, če ne veš gesla. Zgolj, da te lahko, če sodnik presodi, da namenoma skrivaš informacije. Nekako enako, kot če bi trdil, da ne veš kje si bil dva dni nazaj, ali pa če se ne spomniš kje si bil pet let nazaj.

Sam vi tukaj mešate dva pojma in sicer priča in osumljenec. Priča večinoma nima razlogov, da bi stvari skrivala. V primerih, ko razloge ima pa zakon že sam predvideva, da ne rabi pričat(večja sramota, kaznjivo dejanje, materialna škoda).

Večini prič je namreč v interesu, da povedo situacijo takšno kot je bila in temu ustrezni nimajo razloga, da bi informacije prekrivali.

gendale ::

kaj pa če dejansko nimaš gesla?

recimo da je šifrirni ključ na usb ključu, ki je narejen tako, da ko gre mimo podboja tvojih vrat, avtomatsko zbriše vse podatke, ki jih hrani?

in ko ti je policija odnesla opremo skozi vrata, so tudi uničili podatke
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

Ziga Dolhar ::

St235 je izjavil:

Večini prič je namreč v interesu, da povedo situacijo takšno kot je bila in temu ustrezni nimajo razloga, da bi informacije prekrivali.


Tole, Lakotnik, je pa precej pereč problem. Seveda ne glede tega, kar si ti komentiral - ampak sem takoj dobil asociacijo na nekaj drugega, kar se dogaja. Namreč, upravljalci spletnih forumov in drugi ponudniki IT storitev redno dobivajo zahtevke od policije za posredovanje raznih podatkov o svojih uporabnikih/obiskovalcih.

99% ponudnikov "nimajo razloga, da bi informacije prikrivali", in veselo posredujejo.

V praktično vseh primerih brez utemeljene pravne podlage (odredbe sodišča) oz. celo nezakonito (proti ZVOP-u). (Zaenkrat poznam le en forum, ki take zahtevke vestno zavrača in eklatantno nezakonite zahtevke veselo "vrača" s prijavo [poskusa] kaznivega dejanja.)
https://dolhar.si/

poweroff ::

St235 je izjavil:

Če lahko dokažejo obstoj dveh ločenih podatkov potem lahko zahtevajo dostop do obojega, če ne potem pa ne morejo nič. Enako kot za vsak drug dokaz, ki ga ne najdejo.

Ne morejo. Stvar je narejena tako, da to ni mogoče.
sudo poweroff

St235 ::

Lahko to razložiš? Če obstajata dva sklopa podatkov z ločenimi ključi in to lahko dokažejo zakaj ne morejo zahtevat obojih?

Ziga Dolhar je izjavil:

St235 je izjavil:

Večini prič je namreč v interesu, da povedo situacijo takšno kot je bila in temu ustrezni nimajo razloga, da bi informacije prekrivali.


Tole, Lakotnik, je pa precej pereč problem. Seveda ne glede tega, kar si ti komentiral - ampak sem takoj dobil asociacijo na nekaj drugega, kar se dogaja. Namreč, upravljalci spletnih forumov in drugi ponudniki IT storitev redno dobivajo zahtevke od policije za posredovanje raznih podatkov o svojih uporabnikih/obiskovalcih.

99% ponudnikov "nimajo razloga, da bi informacije prikrivali", in veselo posredujejo.

V praktično vseh primerih brez utemeljene pravne podlage (odredbe sodišča) oz. celo nezakonito (proti ZVOP-u). (Zaenkrat poznam le en forum, ki take zahtevke vestno zavrača in eklatantno nezakonite zahtevke veselo "vrača" s prijavo [poskusa] kaznivega dejanja.)


IMO ni sporno dokler ne gre za kršitev zakona o varovanju osebnih podatkov. Za poizvedovanje policija namreč ne rabi sodne odredbe. Če pa gre za podatke za katere se zahteva posebno ravnanje (osebni podatki) pa je to seveda druga zgodba.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

energetik ::

Ne morejo dokazati, ker se tisti drugi "skriti" kontejner v ničemer ne razlikuje od nekega random popisanega praznega prostora na disku. Kot bi hoteli dokazat letečo špagetasto pošast.
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zaseg telefona v postopku preiskave

Oddelek: Loža
4911342 (9171) poweroff
»

Zakonodaja izdajanja šifriranega gesla (strani: 1 2 )

Oddelek: Informacijska varnost
8815460 (13218) Ribič
»

Britanski cariniki čekirajo mobilne telefone, policija bi tudi (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / NWO
12632733 (29683) AndrejO
»

Sodnik osumljenki naložil odklep šifriranega prenosnika (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
12329694 (23001) enadvatri
»

Sprejeta novela Zakona o kazenskem postopku (ZKP-J) opredeljuje postopke za zaseg dig (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
5510286 (8722) Macketina

Več podobnih tem