» »

Kaj ima Slovenija boljšega od Jugoslavije?

Kaj ima Slovenija boljšega od Jugoslavije?

««
8 / 14
»»

BlueRunner ::

Okapi je izjavil:

4 v tujini prepoznavne znamke iz časov SFRJ?
Jaz ti razlagam, da jih je bilo včasih več kot jih je danes, in še večina teh, ki so danes znane, je iz tistih časov. Skratka, da smo v 20 letih pridelali bore malo novega. Ti se pa očitno prav trudiš ne razumeti.;((

Dokler ne pokažeš številk je to samo nabijanje. Lahko pa nabijaš do onemoglosti. Zagotovo boš koga prepričal tudi brez argumentov.

krneki0001 je izjavil:

jupi, kokta in čokolešnik so bili produkt kolinske in znani po celi jugi. Hrvata, ki je kolinsko kupil so v enem intervijuju vprašali, zakaj je kupil slovensko firmo in ni kupil hrvaške, pa jim je tip odgovoril;
"Pa ljudi, dali vi znate šta znači kokta, jupi i čokolešnik? Kod nas ima samo gavrilovič jednako znano ime."

Se strinjam. Ampak to je bil takrat "domač teren" in predvsem domač trg. Zagotovo pa ne tujina.

Kar se je ustvarjalo po 1991 izven Slovenije je primerljivo s tem, kar se je pred 1991 ustvarjalo zunaj SFRJ. Torej takratna tujina proti današnji tujini, ne pa takratna domovina proti današnji tujini.

Zgodovina sprememb…

BlueRunner ::

jype je izjavil:

Lej, tudi Yugo je prepoznavna blagovna znamka, čeprav ne ravno na način, ki bi bil lastnikom všeč.

Hm... Ja, to imaš pa prav. Nisem razmišljal o negativni prepoznavnosti. Nekako si tudi ne želim, da bi Slovenija presegala SFRJ v takšno smer.

jype je izjavil:

V oni temi je mladenič, ki je prvič slišal za Tupperware. Elan pač ne pride v vsako gospodinjstvo, ga pa poznajo vsi smučarji. Vsi, brez izjem.

Torej je potrebno definirati še, če se pogovarjamo o "household names", imenih, ki so znana v konkretni stroki/panogi, ali pa o vsem skupaj.

Zgodovina sprememb…

krneki0001 ::

no gremo še enkrat, ker firm v sloveniji spet ni toliko:
Elan je bil znan po smučah in jadrnicah, pa še po eni stvari. V ameriki so namreč pod imenom Burton prodajali snowboarde, ker jih niso smeli pod imenom elan - pa ne vem zakaj. Bo kdo drug kaj več napisal.

Gorenje low cost v evropi, pa se je kar prodajal.

Litostroj V evropi in bližnjem vzhodu je bil zelo znan po viličarjih in po turbinah

Iskra optika je bila znana po namerilnih napravah, iskra avtoelektika pa po alternatorjih (ki jih med drugim še vedno delajo pogodbeno za mercedes).

IMV - prikolice najbolj znane najbrž v UK

planika - delali so za adidas superge

TAM - delali so pinzgauerje po licenci in jih prodajali bližnjemu vzhodu

IUV vrhnika - usnjeni izdelki, ki so bili zelo znani v angliji

Pa najbrž bi se še kakšna taka firma našla.
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

Okapi ::

Iskrine števce smo že omenili, manj znano je, da je Iskra delala tudi dobre kinoprojektorje in jih nekaj časa uspešno prodajala v Indijo, Egipt in druge neuvrščene države.

http://gallery.filmvorfuehrer.de/view_p...

O.

Okapi ::

Do leta 2009 je imel Tomos obrat za sestavljanje mopedov tudi na Nizozemskem.
Tole je en malo starejši zapis:
Tomos™ Nederland is located in Epe, Netherlands and was established in 1964. Here 35 employees assemble 40 mopeds daily from components made in Slovenia. Over 10000 mopeds were sold in 1998, which is almost half of 22000 mopeds produced by Tomos™ annually. Currently up to 1000 mopeds are sold monthly on domestic market in the Netherlands.
Company also distributes scooters and is soon expected to take over Tomos™ moped distribution in the EU. An agreement has been reached with a Taiwanese and a Chinese company for worldwide scooter distribution. They are also the only European manufacturer whose mopeds are exported to Japan.


Še en uspešen izvoznik je bila tudi izolska Mehanotehnika. Njihovi modeli vlakov so bili sicer v nižjem cenovnem razredu, ampak znani so bili vseeno praktično po vsem svetu.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

darkolord ::

manj znano je, da je Iskra delala tudi dobre kinoprojektorje
Am, Iskra je delala SVAŠTA. Tako nekako kot Siemens in Bosch.

Iskra Telematika
Iskra Delta
Iskra Kibernetika
Iskra električna orodja
Iskra Elektrozveze
Iskra Merilna elektronika
Iskra Elektrooptika
Iskra Avtomatika
Iskra Orodja
Iskra Elementi
Iskra Mikroelektronika
Iskra Antene
Iskra Elekroakustika
Iskra Elektromotorji
Iskra Videomatika
Iskra Rotomatika
Iskra Avtoelektrika
Iskra Kondenzatorji
Iskra Baterije Zmaj

Brane2 ::

POzabu si vsaj "Iskra Feriti" in "Iskra Magneti"
On the journey of life, I chose the psycho path.

darkolord ::

Precej verjetno še kakšnega, ja. Copy pasta iz Wikipedije :)

Vajenc ::

V ameriki so namreč pod imenom Burton prodajali snowboarde, ker jih niso smeli pod imenom elan - pa ne vem zakaj.

Tole ti ne verjamem, ker Elan ni nikoli naredil tako dobr board kot je to lahko naredil Burton. So pa nekaj časa imeli v Elanu bordersko znamko Nale. Elan je mimogrede še vedno ena od najbolj poznanih smučarskih firm. Iskra je resnično bila prospektivna firma, enkrat sem tudi zasledil, da naj bi Litostroj naredil dele za turbine Hoover dam. Gorenje je izvažal v jugi bore malo. Večina tavelikih, ki so nastali pred osamosvojitvijo pa so postali mednarodno priznani in uspešni po osamosvojitvi in/ali po odpravi carine v EU. Ene par tavelikih pa so zahebal kmalu po osamosvojitvi, so pa zato nastale manjše firme, ki ravno tako uspešno poslujejo s tujino. SCT je bil tudi en tak ogromen podjetje, pa se v tujini nikakor ni znajdel v konkurenci z mnogo večjimi (npr. Strabag). Velikost je bila v jugi za jugo velikokrat prednost, v globalizaciji pa bi ta ista oblika velikosti bila bolj balast kot kaj drugega.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

BigWhale ::

salex je izjavil:

BALAST je izjavil:

Če ti ni to všeč, pa sestavi jedrsko bombo s katero boš razstrelil Luno.

Nah, da nau pomote, men je vseen če gre moja generacija mim in ne naredi nič velikega, ampak zdi se mi pa brezveze, da mislijo, da je to če se geji lahko poročajo nevem kaj velikega.


Moja generacija je nardila Linux, pa internetne iskalnike, ki jih uporablja cel svet. Projekti na katerih je verjetno delalo (in se delajo) vec ljudi kot pri posiljanju cloveka na Luno.

O tem, kaj se je v Jugi delalo za tuje trge, pa nevemo no. Tudi dandanes azijci delajo vecino stvari za tuje trge, pa to se ne pomeni, da so zaradi tega tako zelo uspesni.

Na splosno je dandanes stanje precej boljse, kot je bilo. Res je, danes so nekateri ljudje siti, drugi pa lacni, vcasih smo bili pa vsi malo lacni. Imeli smo vse, ce pa cesa slucajno nismo imeli je pa stric (ki je bil tovornjakar) presvercal iz avstrije.

Jaz osebno ne vidim veliko dobrega v represiji, ki se je takrat zganjala.

Okapi ::

Tole ti ne verjamem, ker Elan ni nikoli naredil tako dobr board kot je to lahko naredil Burton.
Ali pa mogoče tudi je.

Tole je nepreverjen komentar z neta.
Elan also makes a HUGE (maybe the majority) number of boards that other manufacturers stick their names on, including Burton. If you pick a board at random off the rack, chances are it was made by Elan.


Tole pa je iz intervjuja z enim od razvojnikov pri Elanu.

The Elan Snowboard Factory is located in Furnitz, Austria, just minutes away from the point that the Austrian, Slovenian and Italian borders all come together. We are a 100% OEM production factory, meaning that we do not have any house brands. The Elan and Artec Snowboard Brands are managed out of the offices of our Mother Company in Slovenia. We build their snowboards with the same strict guidelines for secrecy of development as we do all our other partners. We are currently the world's largest producer of snowboards in one location.


How many brands are being produced in the Elan factory?

Including everything we are now involved with 24 different snowboard brands. Some are more "brands" than others. Of those there are maybe 5 of what we would call major industry players. We are very careful about our partner structure and take every ability to keep them individualistic within our factory.


O.

Vajenc ::

Hudiča, jaz pa včasih mislu kolk sem pomemben ker imam Burtona. Tale Elan je poln presenečenj :) Kolega je imel tudi Elan MTB, pa je bil kar zadovoljen.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

Matako ::

Iskra se je saj v osemdesetih preveč ukvarjala z raznoraznimi klirinškimi posli v SZ ipd.

Edini svetovno prepoznani segmenti Iskre so bil tisti, ki so delali diskretne elektronske elemente - na teh je bilo pač odštancano Iskra jasno in glasno in so se prodajali po svetu normalno, tako kot se to dela.

Delta ipd... to so bile vse cvetličarne iz Alana Forda.
Delta je bila praktično zasnovana za preprodajanje zahodnih komponent na vzhod. EDIT: to so bili zlati časi, ki so se prav grdo sunkovito končali s padcem Berlinskega zidu.

Lastna proizvodnja je bila bolj legitimizacija, krinka kot resen poizkus.

In črnci, prosim... ne mi z Litostrojem in TAMom "po svetu". Imejmo nek nivo, ok? Ali pa dodajmo še SMELT notri, če že gremo po tej poti!
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

solatko ::

Vse večje firme iz bivše yuge, so bile namerno sesute, za potrebe prihvatizacije, pa tudi zato, da nebi kakšen pomislil, da je bilo morda v totalitarizmu kaj tudi dobrega.
Metalna MB je delala konstrukcije po celem svetu, ne samo za Afričane. Tudi na Iskrinih telefonih (med drugim je bila ena od oblik celo predmet ponaredkov), tudi ostalih Iskrinih izdelkov je bilo kar dosti vgrajenih v avtomobile, domove.... po celem svetu.
Gorenje je med drugim v 80-ih letih kupil Korting, ki je imel kar precej dober razvojni oddelek zabavne elektronike in so v D prodajali pod to blagovno znamko.
Mehanotehnika je bila eden prvih izdelovalcev didaktičnih igrač - Mehanotehnika - sestavljanje raznih tehničnih stvari iz plošč in profilov različnih oblik, Elektro pionir......., kar nekaj je bilo teh stvari, pred Legom.
Romi barvice - barve, ki se jih opere z navadno vodo, so naredile bum v svetu otroške igre, po celotni zemeljski obli.
Radenska, Litostroj - turbine, ladijski motorji, viličarji - tudi za dvige in prevoze tovorov enormnih tež.
Brest in Yogi, Marles, KLI, Ilirija, Lek, Dekorativna, LTH, Unitas, Armal....., so do prihoda cenenih izdelkov iz daljnega vzhoda, večino svoje proizvodnje izvažale na konvertibilna tržišča, seveda po precej nižjih cenah, kot so to prodajali doma, ker tujci pač niso pristali na 100%+ dobiček, ki je bil potreben, da je firma lepo preživela. Razlika se je pač zaslužila doma.

S sesutjem večjih sistemov, so brez dela ostali tudi nešteti obrtniki, katerim je pa prodor na tuja tržišča še težji, kot je bil večjim sistemom.
Dejstvo je, da če ne bomo začeli ponovno proizvajati izdelkov z neko dodano vrednostjo, nam nobeno varčevanje in zategovanje pasu ne bo napolnilo državne blagajne.

Tudi cigan je konja navadil, da ni nič jedel, glih ko ga je nauči, je pa crknu.
Delo krepa človeka

Okapi ::

Metalna MB je delala konstrukcije po celem svetu,
Dokler se jim v ZDA en velik žerjav ni podrl.>:D

V pristanišču Sant James Perish ob Mississippiju (zvezna država Luisiana) se je v četrtek popoldne po lokalnem času pri preobremenitvenem preizkusu iz doslej še neznanih razlogov prevrnil prekladalni žerjav mariborske Metalne.


O.

solatko ::

Okapi - niti slučajno ne še v bivši yugi, temveč z uvedbo kapitalizma in potrebami prihvatizacije.
Verjetno je bila posredi sabotaža v enem delu procesa.
Delo krepa človeka

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

Smurf ::

solatko je izjavil:

Vse večje firme iz bivše yuge, so bile namerno sesute, za potrebe prihvatizacije, pa tudi zato, da nebi kakšen pomislil, da je bilo morda v totalitarizmu kaj tudi dobrega.

Se pravi se osamosvojimo, dobimo novi sistem, nato pa so firme nacrtno unicene in ljudje vrzeni na cesto. In s tem se pokaze, da je novejsi sistem boljsi od starejsega?

Lahko bi se vsaj malo potrudil pri teorijah zarote, da bi le ta bila vsaj deloma smiselna =/.

solatko ::

Smurf - Ne govorim o teoriji zarote, temveč o načrtni kraji včasih družbenega premoženja. V firmah se je načrtno reorganiziralo tako, da so zmetali na cesto proizvodne delavce, s tem so vrednost firm, ki so bile načrtno brez dela, spravili v vrednost malo nad 0, poceni pokradli in pričeli oddajati poslovne prostore ali pa so firme prodali bodočim investitorjem za trgovsko dejavnost.

To se je skladalo s propagando potomcev bivše slovenske kolaboracije, da v prejšnjem sistemu, ni bilo nič, oziroma zelo malo narejenega za razvoj države.
Za množico, naenkrat vrženih na cesto, so metali neproduktivnost, Kučanov klan, Udbo, potiho pa so sprejeli zakon o vračanju nacionaliziranega premoženja, raji so razdelili ničvredne certifikate, se ukvarjali s trgovanjem z orožjem, skozi pa pljuvali po komunistih, NOB in predsedniku Kučanu.
Za folk je bilo to dovolj, da je kompletna akcija uspela, zajebal so jih samo res dobro stoječi farmacevti in Gorenje.

Denar so metali v firme, ki že vnaprej niso kazale možnosti za obstanek na trgu, iz policije so zmetali vse sposobne kriminaliste, ukinili so SDK, saj je imal prevelik nadzor nad finančnimi transakcijami, potem pa je bil lov na imovino odprt.

Nikoli se niso hvalili, da so brez obveznosti vračali premoženje, ki je bilo leta 1941 tudi do 90% pod hipotekami, cerkvi so vrnili 3x prodano premoženje, s pomočjo, nikoli ratificiranih listin, skupščine kraljevine Jugoslavije, s katerimi so na goljufiv način, malo pred vojno, slovenske katoliške stranke, na zvijačo, prepričale poslance, ki so se bolj ukvarjali s prihajajočo vojno, kot s premoženjem tamo daleko u Sloveniji.

Ponovno so odprli teme iz obdobja, ki je med temnejšimi v slovenski zgodovini, sprli so narod, ki s temi dogodki ni imel nobenih povezav, samo zato, da so lahko nemoteno razsuli vse, kar se je dalo.

Naslednja poteza je bila odvojitev in čiščenje arhivov Udbe oziroma SDV-ja, zasedba vseh pomembnih služb v državi, izdelava slabe zakonodaje, ki je bila v odpomoč pri preganjanju kriminala, totalno razvrednotenjem človeka in dela.......

Največja lopovščina pa se je zgodila na področju, ki stare in mlade najbolj boli - pokradli so pokojninsko blagajno, delo več generacij, ki so cca 40+ let vlagale vanjo, za svojo starost (večji obseg kraje, kot Enron v USA).
Delo krepa človeka

krneki0001 ::

solatko je izjavil:

Največja lopovščina pa se je zgodila na področju, ki stare in mlade najbolj boli - pokradli so pokojninsko blagajno, delo več generacij, ki so cca 40+ let vlagale vanjo, za svojo starost (večji obseg kraje, kot Enron v USA).


O tem se sploh ne splača govorit, ker večina na tem forumu tega še ni ugotovila. Vsak bo rekel, da že prej ni bilo nič v blagajni.
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

jype ::

nebivedu> Vsak bo rekel, da že prej ni bilo nič v blagajni.

V kateri valuti se je pa vlagalo v to blagajno?

Matako ::

Slovenci bi z veseljem še plesali kolo na Od Vardara pa do Triglava.. samo kaj, ko je to le še na pol res. :))

jype je izjavil:

nebivedu> Vsak bo rekel, da že prej ni bilo nič v blagajni.

V kateri valuti se je pa vlagalo v to blagajno?


In kake so bile obresti na varčevanje? Upam, da ni kak optimist razmišljal, da lahko _vlagaš_ denar brez tega. Pa saj to so ja osnove.

Ne resno, kaki so bili parametri vlaganja pokojninske blagajne?


Ne trudi se. Ne boš jih našel. Veš zakaj? Ker ne gre za blagajno v smislu varčevanja ampak v smislu skupnega fonda, ki se potem porabi v okviru proračuna. Vsako leto sproti. Tako je v Sloveniji tako je bilo v SFRJ - in to ni bila nikoli nobena skrivnost. Je pa res, da se nihče ni trudil ljudem razložiti, ker so imeli raje, da verjamejo v kar pač verjamejo.Ne diraj lava dok spava, so rekli včasih.

Solatko, žal mi je, če si to verjel. Ja, v nekem smislu so te že Jugosi nategnili, jbg - človek živi in se uči.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

Tralala999 ::

Banane, milko, riž, kavo, gradbeni material, večstrankarski sistem, svobodna izbira do veroizpovedi, profesionalno vojsko, bolj stabilno valuto..... ter KONČNO svojo državo.

Okapi ::

kaki so bili parametri vlaganja pokojninske blagajne?
Pravzaprav zelo preprosti. 40 let vlagaš x% od plače in nato dobivaš dosmrtno rento v višini y% od plače. Kako to "banki" znese in kaj počne z vloženim denarjem, te ne zanima.

O.

Matako ::

Ok Okapi.. vlagaš. Vlaganje pomeni obresti na vplačila. Kakšne so bile? Letne mesečne, wutevr? Procenti. Namig.. to ni tvoj y% - tisto je le ključ za razdelitev od unega sproti nabranega kupa. Velika razlika.

EDIT: mogoče je blagajna.. ročna. Definitivno pa ne v smislu bančnega varčevanja. Prej dojameš manj hude krvi bo kasneje.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

jype ::

Okapi> Kako to "banki" znese in kaj počne z vloženim denarjem, te ne zanima.

Ja. Kje je pa tu kakšna kraja, o kateri pišeta solatko in nebivedu zgoraj?

Okapi ::

Vlaganje pomeni obresti na vplačila. Kakšne so bile? Letne mesečne, wutevr?
Če vlagaš za dosmrtno rento (brez izplačila glavnice), je končna vsota izplačil za vsakega posameznika drugačna. Tisti, ki vplačuje, upa, da bo čim dlje živel, banka pa, da ga bo čim prej pobralo.

Definitivno pa ne v smislu bančnega varčevanja.
Saj to nihče ne misli. Vlagaš v dosmrtno rento, ne v vnaprej znane procente obresti.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

solatko ::

Ta "banka" je vloženi denar vlagala v infrastrukturo, posojala firmam za poslovanje in ga tudi do pare dobila nazaj, sicer pa je bil sistem del proračuna, torej družbeno premoženje, ki pa po letu 1991 ni bil poračunan in vrnjen v pokojninsko blagajno, saj bi moralo biti pol finančnih institucij, zavarovalnic in ostalega pokradenega premoženja, last pokojninskega sklada.
Papirji, o vseh transakcijah denarja v ta sklad, so pač del arhiva pokojninskega zavoda in vsa vložena sredstva se lahko preračuna, tako kot se preračuna pokojninska osnova, na podlagi vplačil.
Verjemite, da upokojenci niso porabili niti 5% vplačanih sredstev v vseh letih obstoja -
krožil je lep izračun o povprečnih vplačilih, povprečnih izplačilih in času izplačevanja in vsak upokojenec s polno pokojninsko dobo v povprečju pusti v blagajni cca 90k€, pokojnine, ki pa niso bile vplačane in se izplačujejo na podlagi sprejetih zakonov, pa morajo biti breme proračuna, kar pa tudi več kot 10 let ni bilo.

Tako, da dragi moji, zahtevajte revizijo pokojninske blagajne, vračilo oziroma vpis še preostale državne lastnine v sklad (verjetno je je še premalo) in pokojninska blagajna je rešena, ter lahko takoj začne z individualnimi računi, ne pa tako kot sedaj, ko gre vplačani denar še frišen k upokojencem, v precej nižjih zneskih, kot bi šli lahko, pa še je premalo.

Ko boste mladi na tak ali drugačen način rešili ta problem, boste na svoje stare gledali malo drugače, pa tudi na sistem, ki smo ga imeli prej.
Zato pa se je naredilo, kot se je - zavadi in vladi.
Najlažje za vsako oblast je vladanje, če prej spreš ljudstvo - desni proti levim, mladi proti starim, realni sektor proti JS in ga lahk serjemo še naslednjih 50 let (pa sploh ni važno, kateri so trenutno na oblasti, verjemite komunisti, predvsem bivši to sceno še kako obvladajo).

Dokler je bil Tito živ, je Juga v slogi hitro napredovala, se je gradilo, delalo, pa tudi standard je bil vedno višji, ko je umrl, se je pričela borba za stolček, narod se je na nacionalno - verskih osnovah sprl in v vsako rapubliki je bil poterben en extremist, pa je bil kaos, 50 let napredka v hipu pozabljeno, vendar vsi pravijo, umrlih se spominjaj po dobrem, slabo pa pozabi in iz bivše skupne države, se je ohranilo kar nekaj lepih spominov.
Delo krepa človeka

jype ::

solatko> Verjemite

Saj verjamemo, ampak 60 trilijonov dinarjev danes več ne kupi niti deset dek posebne.

solatko ::

jype - zato pa denar ni ležal na Kolodvorski, temveč ga je proračun s posebnimi zakoni (tudi to je še v arhivu RS) vlagal v infrastrukturo, tudi v Triglav, Telekom - PTT, železnico, ceste......., vse skupaj pa se revalorizira po določenih količnikih, tako da vrednost premoženja pokojninske blagajne, sploh ne bi bil problem izračunat. To bi znal verjetno že ekonomski tehnik.
Zato pa mladi pamet v roke, zahtevat od vlade, da se to naredi, vpiše kot dolg države do p.b. in se vsem od leta 1991 odpre individualne račune, z vloženimi sredstvi, skratka, potrebno je narediti bilanco te blagajne in poravnati dolžna sredstva ali pa prenesti državno premoženje na ta sklad, tako, kot imajo to poštimane vse zavarovalnice v svetu.
Zakaj mora biti slovenska pokojninska blagajna izjema. Edino iz določenih interesov politične elite. Po vseh izračunih, bi to postala največja finančna institucija v tem delu EU.
Podobno je tudi s hrvaškim in srbskim skladom - tudi tam so te blagajne, legalno s strani politikov, nacionalizirali - pokradli.
Delo krepa človeka

jype ::

solatko> zato pa denar ni ležal na Kolodvorski, temveč ga je proračun s posebnimi zakoni (tudi to je še v arhivu RS) vlagal v infrastrukturo

Torej mora nekje biti dokumentacija o tem in so moji predniki dejansko promilni lastniki vsega, kar je ostalo od (današnjih ali bivših) državnih podjetij?

solatko ::

Tako je, ne vsega, velikega dela pa sigurno. Po mojem, je vsa trenutna državna imovina, premalo, da bi ta dolg pokrila. Prispevki v p.s. so bili procentualno večji, razmerja so bila od 1:4 do 1:8, vsi so vplačevali ta sredstva, saj je SDK skrbel za to, da so bila najprej plačane dajatve, nato so dovolili izplačat plače.
Po količnikih, ki se uporabljajo za izračun pokojninske osnove, pa plače niti niso bile slabe, bile so pač manjše razlike - od 1:2,5 do 1:5 po uveljavitvi zakona o združenem delu in do osamosvojitve, ko smo mi sklepali prvo podjetniško pogodbo in pozneje managersko, je bila razlika 1:4,2, ker nismo imeli nobenega magistra in doktorja znanosti, direktor pa je imel 4 kratnik, povprečne plače.
Poleg tega se je med leti 65 in 80 v vseh boljših podjetjih izplačevalo najmanj 15 plač, ki so bile vse obdavčene tudi za p.b. in vse ostale dajatve, v pokojninsko osnovo, pa tako kot nadure, niso šteli.

Ja jype, splačalo bi se malo pozabavat s tem segmentom in rešiti za mlado generacijo, tisto, kar se še da (po mojem, bi bila za to potrebna revolucija), saj se establishmant temu, na lahko pokradenemu denarju, ne bo odpovedal zlepa.
Delo krepa človeka

BigWhale ::

solatko je izjavil:


Verjemite, da upokojenci niso porabili niti 5% vplačanih sredstev v vseh letih obstoja -


Oh, ze samo dejstvo, da je bila vcasih delovna doba krajsa in da se zivljenska doba daljsa. Pove marsikaj. Hudirja, moja 90 letna babica se vedno dobiva dedkovo penzijo, pa je dedek ze 20 let mrtev. Delal, pa kaj dalj kot do svojega 55 leta ni.

Pa ni edini, vecina je bila taksnih, to pravim brez obsojanja, ker ljudje sami niso bili krivi za taksno situacijo.

Inflacija je sproti pozirala pokojnine, zacelo se je pa ze veliko prej kot v osemdesetih letih prejsnjega stoletja. V osemdesetih je pa vse skupaj uslo z vajeti in nobena nalozba ni mogla ujeti tiste hiper inflacije.

Pa se procent vplacil je bil pa v povprecju manjsi od procenta izplacil. Vlagal si kaksnih 20%, ven si pa dobil 70%.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

Vajenc ::

Solatko, pretiravaš. Mnogo! Zdej je zarečena kriza, čez kakšeno leto bo vse drgač. Tko prav moja babi pa je dala že par generacij čez ;)
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

Bellatrix ::

Si izposodim temo... zanima me naslednje

V času bivše Jugoslavije je bil v Sarajevu vojaški preiskovalni zapor. Zakaj hudiča nikjer na internetu ne morem dobit ven niti besede o tej temi ? Zanimalo bi me tudi dobiti stvar ven v Google earthu... če bi kdo znal pomagat bi blo fajn.
People are quick to judge and slow to correct themselves.

Okapi ::

Če poveš kaj zanimivega se je tam dogajalo, bi bilo lažje iskati. Sicer pa so pač imeli v vsaki republiki vojaški preiskovalni zapor. V Sarajevu je bil mogoče v kasarni Viktor Bubanj (ugibam).

O.

kreki ::

Se strinjam s teboj Solatko. Bom pa še malo prilil olja na ogenj.
Zakaj niso bili obsojeni tajkuni in zakaj jim ni bilo zaseženo vse kar so evidentno pokradli.
Naši bljižni sosedi imajo to dobro zrihtan najprej jim vse zasežejo potem pa morajo dokazovati od kje jim imovina. Pri nas so pa itak butale in je vse kontra ker se vsi med sabo poznajo in se samo dogovarjajo kolk bo kakšen katremu dal za ...... sej veste ..
Priklopljen na šštrom.

IceIceBaby ::

Naši bljižni sosedi imajo to dobro zrihtan najprej jim vse zasežejo potem pa morajo dokazovati od kje jim imovina.


To je kul ja. Idealno bi bilo, da še dokazovat ne bi bilo treba, da ni nepotrebnih kolobocij po sodiščih. Pogledaš s kakšnim avtom, se kdo vozi pa takoj veš, kdo je tajkun.

kreki ::

No da nadaljujem: V Jugoslaviji je maršal to hitro zrihtal. Ko je tovariš(tajkun) videl,da se lahko obogati in je dejansko začel krasti je bil takoj likvidiran in tudi danes bi moralo biti tako pa nebi bilo nobene krize. P.S. Likvidacija ne pomeni zmeraj da moraš nekoga ubiti!
Priklopljen na šštrom.

jype ::

Mhm, likvidacija zgolj pomeni, da nikoli več nihče ne govori več o tebi, niti te ne vidi.

kreki ::

No mene tudi sosed mogoče ne bo več videl če se preselim na goli otok ;)
Priklopljen na šštrom.

kreki ::

Še zanimivost prekopirana iz Wipikedije : V Sloveniji se je pojem tajkunov in tajkunizacija, kot način obvladovanja gospodarstva z mrežami povezanih novih bogatašev, pričel pogosteje uporabljati po tem, ko je predsednik vlade Janez Janša sprožil proti-tajkunsko kampanjo oziroma vojno.
Priklopljen na šštrom.

Gladi ::

Za vse ljubitelje Jugoslavije, Severna Koreja in Kuba čakati. Pa čop, čop, da ne zmanka prostih mest.:)

donfilipo ::

kreki je izjavil:

No da nadaljujem: V Jugoslaviji je maršal to hitro zrihtal. Ko je tovariš(tajkun) videl,da se lahko obogati in je dejansko začel krasti je bil takoj likvidiran in tudi danes bi moralo biti tako pa nebi bilo nobene krize. P.S. Likvidacija ne pomeni zmeraj da moraš nekoga ubiti!


Ja kot smo razpravljali z pravimi UDBAŠI v jedru pomeni, da ga sprešaš;((

Amapak tole. Ni Tito čisto vse zrihtal. Morda je bil problem in to hud notranji problem realnega socializma, da se je skliceval zgolj na kolektiv, v katerem mora vladati neko bratsvo in enakost, potem so pa strpali skupaj ljudi, ki niso bili kompatibilni niti malo. In bi to morda celo še šlo, če bi vsi kot v kapitalizmu imeli osebni motiv agensa reda in socializma izražen enostavno: delaš dobro, si pošteno nagrajen! Ta element je manjkal, čeravno so na drugi strani pa deloma dopuščali sicer res veliko manjše, pa vendar 'privatnike', ki so tudi znali kar lepo krasti iz skupnih delavskih fabrik:)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

IceIceBaby ::

kreki je izjavil:

No da nadaljujem: V Jugoslaviji je maršal to hitro zrihtal. Ko je tovariš(tajkun) videl,da se lahko obogati in je dejansko začel krasti je bil takoj likvidiran in tudi danes bi moralo biti tako pa nebi bilo nobene krize. P.S. Likvidacija ne pomeni zmeraj da moraš nekoga ubiti!


Mogoče bi lahko stric z lastnim vlakom, ladjo, neštetimi Rollsi in nepremičninami lahko pometel pred lastnim pragom? Ali pa bi vsaj začel pri svojih kolegih?

Matako ::

Tito ne bi nikoli sam pometal pred lastnim pragom. Prvič je za to imel služabnike, drugič je imel preveč rezidenc (in s tem pragov), da bi bilo to praktično.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

donfilipo ::

Bela cesta naš Janez in vsi za njim so se leta mučili, da bi pokazali in dokazali, da znamo sami bolje od Tita in bolje od neke čisto na koncu že zagrožene prisile v Srboslaviji, v kolikor ne uidemo iz balkanske klavnice.

Sranje je, ker se zdi, da danes ljudje niso več čisto gotovi, da dejansko živijo bolje. No nekateri seveda živijo neprimerno bolje:))
Ampak govora je tu o masah. Statistiki. Ta pa po celi ex-jugi, kar sem gledal neka polresna poročila rahlo pečejo.

Nekako se takoj pojavi siva slika in pol rusko (mekani l:), pol pa srbsko:
'bez bratstva i jedinstva naših naroda i Jugoslavije, svaki bi narod bio niko i ništa.....':))
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

cebelar123 ::



to si poglejte če vas zanimajo dejstva.

Matako ::

Na območju nekdanje Jugoslavije dejstva ne uspevajo dobro. To je tako kot tiste koprske palme - ni pravega podnebja.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

donfilipo ::

Za Palme de la Koper sem slišal, da ker so Popovičeve, ne bi smeli muslimani scat po njih:))

No to je sicer čisti nacizem, ki ga porodi slovenceljska duša...ampak nekaj trenj med srbi in bošnjaki, kar se tiče mafijskih in višjih interesov, pa vendarle je po Sloveniji. In bog ne daj, da se kdo od Slovencev v to vtakne:))

Ampak dobro. Tu so še talijani ne? Po moje bodo podprli spet malo bratstva in jedinstva...toliko da posli lahko tečejo kolikor toliko normalno....ne?

In da ne pridejo sem na odmor, pa da bi morali cvikati, da se slučajno ne streljajo gastarbejaterji iz gornjih in spodnjih gorij:))
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Invictus ::

kreki je izjavil:

Še zanimivost prekopirana iz Wipikedije : V Sloveniji se je pojem tajkunov in tajkunizacija, kot način obvladovanja gospodarstva z mrežami povezanih novih bogatašev, pričel pogosteje uporabljati po tem, ko je predsednik vlade Janez Janša sprožil proti-tajkunsko kampanjo oziroma vojno.

Tu bi moral napisati da je Janša pravzaprav sprožil tajkunizacijo. Ne pa proti-tajkunkso kampanjo, ki ni dala nobenih rezultatov. In jih tudi ne bo, ker je bilo vse zakonito. Beri banke so dali kredite ki se ne morejo vrniti.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x
««
8 / 14
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Socializem po ameriško (3): Foxconnova tovarna v Wisconsinu

Oddelek: Novice / Rezultati
4215941 (12685) FireSnake
»

Socialna pomoč in plomba na nepremičnino (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13026278 (22445) Alubadar
»

odraščanje v socializmu¸ (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10419406 (17159) Matako

Več podobnih tem