» »

Menjava službe, problemi, psiholog?

Menjava službe, problemi, psiholog?

«
1
2

Šmorn ::

Imam precej solidno plačano službo v IT sektorju, ki me je včasih zelo veselila. Sedaj se samo ob misli na to službo zgrozim in začnem razmišljati o tem, kako bi se ji izognil. Sam sebi grem na živce, ker vem da nisem več niti 50% storilen kot pred časom in realno gledano si težko predstavljam, kako to ni nihče od nadrejenih še opazil. In če bi bil jaz delodajalec bi se že zdavnaj odpustil. Ko sem v službi sem zmeraj bolj razdražljiv in to tudi zmeraj težje skrivam in sicer do te mere, da sem enkrat samo poslal vse skupaj v k**** in šel domov. Od takrat sem prebral nekaj literature na to temo in se sicer nekoliko lažje obvladujem (prijaznost do sodelavcev se je precej izboljšala in to tudi opazijo) ampak to potem pride iz mene popoldne. Drugače imam tri zelo zanimive hobije, se družim s prijatelji, spoznavam nove ljudi..., skratka imam se dobro. Pač do prvega klica kateregakoli sodelavca izven delovnega časa, ko se zadeva ponovi in mi gre praktično že na bruhanje. Zato vedno bolj razmišljam o menjavi službe oziroma celo poklica. Po izobrazbi sem mehatronik, vendar me je vedno veselilo delo s stvarmi (na začetku lego kocke, kasneje delo v delavnici starega fotra...). Trenutno se mi vidi kot boljše delo, kot ga sedaj opravljam, čisto vse, od najbolj umazane in težke proizvodnje naprej. Pred kratkim sem tudi kupil stanovanje se preselil. Posledično imam kredit, ki ga bom odplačeval 20 let in zna biti problem manjša plača, ker pač od nekje je treba denar za kredit in življenje. Star sem 30 let in resno razmišljam, da bi se prijavil k psihologu na coaching / svetovanje kar bi bila verjetno edina pametna poteza?

Isotropic ::

univ. dipl. mehatronik z lj fs ali mb fe?
varianta je, da se pac v kaksni firmi zaposlis kot testni inzenir alpa kaj podobnega. alpa v razvoju, ce znas kaksne mikrokontrolerje programirat še alpa kej.

Šmorn ::

Na žalost ne, samo VI. stopnja.

Looooooka ::

Psiholog ti ne bo nic pomagal. Ni kvalificiran.
Psihoterapevt prej. Ce je na koncesijo ga lahko clo dobis placanega prek drzave. Samo ne vem kako je s tem. Mogoce samo za folk, ki je na socialni.
Pomojem se moras vprasat ce te res moti sluzba ali je kaj drugega. Sluzbo lahko zamenjas pa bos takoj boljse volje. Denar tud ni vse. V sluzbi prezivis vsaj 5-8 ur na dan. To se pa kr nabere cez leto in ni razloga, da bi clovek trpel ce mu pac absolutni ni treba.

Mercier ::

Osebni zdravnik lahko predpiše antidepresive. Boljše psihiater. Ni ravno treba, da je psihoterapevt. Malo dvomim, da ti bi privoščili kakšno bolj obsežno terapijo za tole.

Šmorn ::

Sicer sem verjetno na začetni zelo blagi stopnji depresije, če se uradno izrazim, samo tablet ne mislim jemati, ker hočem takrat, ko delam in ko padem not v delo imeti normalno glavo. Ker to se občasno še zgodi, da lahko delam tudi 24 ur zapored z veseljem. Tudi Lekadola nisem vzel že 20 let. Aja pa finančne rezerve trenutno nimam. Se je pa začela nabirat. Ene 200 EUR na mesec lahko brez problema prišparam.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Šmorn ()

lambda ::

Antidepresivi niso nobena permanentna rešitev. Idealna bi bila menjava službe, a pod pogojem, da imaš vsaj nekaj finančne rezerve za kredit in življenje - če greš menjat službo brez te, potem zna biti to precej stresna zadeva, ker si pod pritiskom.

St235 ::

Odvisno kako se lotiš menjave službe, saj ni treba najprej dat odpoved potem pa iskat službo.

Mercier ::

Šmorn je izjavil:

Sicer sem verjetno na začetni zelo blagi stopnji depresije, če se uradno izrazim, samo tablet ne mislim jemati, ker hočem takrat, ko delam in ko padem not v delo imeti normalno glavo. Ker to se občasno še zgodi, da lahko delam tudi 24 ur zapored z veseljem. Tudi Lekadola nisem vzel že 20 let. Aja pa finančne rezerve trenutno nimam. Se je pa začela nabirat. Ene 200 EUR na mesec lahko brez problema prišparam.


Problem depresije je, da zna it na slabše, da pozroča trajne spremembe in da se jo kasneje težko zdravi. Od antideprsivov "glava ne postane nenormalna". Jaz bi na tvojem mestu vsekakor šel do zdravnika.

jype ::

Išči drugo službo, stare pa ne pustit, dokler nimaš nove pogodbe podpisane.

genesiss ::

To, da boš z zdravili postal "nenormalen" je zmotno prepričanje. Ne diagnosticiraj se sam, pojdi k zdravniku. Morda zdravila sploh ne bodo potrebna, ti pa bo pomagal pogled strokovnjaka na tvoj problem od zunaj.

knesz ::

Kot so ostali napisali, pogovor oz. posvet z osebnim zdravnikom glede psihiatra oz. psihoterapevta. Pa manj ko bo odlašanja, bolje bo.

Tea Time ::

Looooooka in Saša.

Psiholog je lahko tudi psihoterapevt, prav tako psihiater (pa še kateri drugi poklic se lahko izobrazi v psihoterapevta).

Šmorn. Sem prebral. Ne pišeš o slabih šefih, slabih odnosih s sodelavci, slabi plači... Ni mi jasno: zakaj ti gre konkretno ta služba tako na živce? A si premislil o tem?
Meni razdražljivost ne diši po depresiji. Glede na napisano (citiram: "...lahko delam tudi 24 ur zapored..."), koliko pa ti delaš povprečno ur na mesec? Tudi vikende? Morda si pa na poti v izgorelost (razdražljivost je ena glavnih značilnosti).

Konkretno primer, ki bi lahko bil uporaben tudi zate: nekdo, ki ga poznam dela samo v službah, kjer dela non-stop (vikende, pa po 10 ur na dan ali več). Vedno je vse nujno, klici do večera, delo ponoči itd. Potem postane naveličan in menja - in se zadeva ponovi. Tako je že sedaj v tretji službi! Smo se že pogovarjali, da je problem verjetno v njem in ne v službah.

Kakorkoli, preden storiš naslednji korak, dobro premisli, kaj te moti v tej službi in če bi bilo v drugi dejansko drugače. Je možno, da si ti tisti, ki je dovolil, da so zadeve šle predaleč (potem se ti zna to zgoditi tudi v drugi službi)... Premisli tudi o izgorelosti (burn-out).

Kar se tiče zdravnika/psihiatra/psihologa... Ne priporočam zdravnika, ker ponavadi niso pravi za to. Sploh ne podpiram tega, da osebni zdravnik napiše antidepresive. To mora narediti specialist - psihiater, ki še lahko naredi oceno stanja (diagnozo). Lahko se tudi oglasiš pri psihoterapevtu, vendar je to bolj ali manj samoplačniško (koncesija ima tam 1 leto čakanja...).

Držim pesti, da ti uspe najti vzrok in rešiti to zadevo!

LP
Have a break!

Šmorn ::

Povprečje imam nekje 40-50 nadur na mesec. Tudi kakšen vikend se najde vmes. Kakšen mesec 20 (minimum predpisan od šefa), kakšen 80. Imam plačane. Kar še niti ni tak problem. Je pa vse nujno in takoj oz. včeraj, delam po 5 stvari naenkrat, vse se stokrat premleva in popravlja. Poleg tega imamo v podjetju za vzdrževat zahteven ISO standard in se že na podlagi tega stalno vse nekaj spreminja oz. širi na nova področja. Potem pa 10 projektov za nazaj popravljaš ko budala. In potem je problem, ko se šefu ne javiš v nedeljo... P**** za programiranje rabim mir pa kolikor toliko dorečene zadeve. Potem pa dobim za napisat kakšno prijavo na kakšen razpis ministrstva ali kakšen evropski projekt, kar soražim iz dna duše.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Šmorn ()

mikic007 ::

Vedno sem bil precej proti psihologom, mogoce tudi zaradi veliko prevec psihologije na faksu, ampak pocasi vidim, da lahko tudi pomagajo. Sam imam super in povsem nestresno sluzbo, vidim pa pri drugih (in zivim z eno psihoanaliticarko, s katero premlevama te zadeve), da je vcasih zelo priporocljiva strokovna pomoc (prijatelji do neke mere, za tako zadevo so premalo "kvalificirani").

Ker vidim, da nimas velikih financnih tezav, se ti mogoce splaca pozanimati, kdo bi bil v tvoji blizini najboljsi za tvoje tezave, se dogovoris za sestanek in vidis, ce bi ti to mogoce odgovarjalo. Pa ceprav placas. Saj smo vedno bolj navajeni, da se nepoznanih zadev ne lotevamo sami, ampak placamo strokovnjaka.

Lahko se zgodi, da bos vrgel denar stran, ampak lahko pa je tudi koristno in ti pomaga pri tezavah. Kakor izgleda, je mogoce nekaj kriva sluzba, ampak dejstvo je, da so si ljudje pri prevec dela in stresa v veliki meri krivi tudi samo. In tu ti lahko mogoce kdo pomaga.

Isotropic ::

kaj pa delas, šmorn, sysadmin ali programer?

Mercier ::

Tea Time je izjavil:

Looooooka in Saša.

Psiholog je lahko tudi psihoterapevt, prav tako psihiater (pa še kateri drugi poklic se lahko izobrazi v psihoterapevta)


Nobeben od njiju ni trdil, da ne more. Pravzaprav sta ta dva edina res smiselna. Psihiater in klinični psiholog. In res so v današnji inflaciji izobraževanja ti vsi, kmalu z avtomehanikom zraven. Po raznih čudnih programih in smereh in šolah.

Tea Time ::

Šmorn, torej delaš od 210-240 ur na mesec... Imaš veliko "preklapljanja" pozornosti (je bil en članek na to temo tudi na slo-techu), ker delaš več projektov hkrati. To zahteva ogromno koncentracije, vzdržljivosti, definitivno je to stres (vse nujno) in bi rekel, da si verjetno že vsaj malo "skurjen".

Katere hobije imaš, če lahko vprašam?
Kaj praviš: vzami si 14 dni dopusta. 14 dni čisto brez službe in se posvetiš samo hobijem? Si pa moraš splanirati. Recimo 3-4 krat na teden v naravo (kakšen hrib, kakšna enolončnica zgoraj), vmes se ukvarjaš s hobiji, si skuhaš kosilo, ki si ga nikoli ne bi, prebereš knjigo. In potem vidiš, kako se počutiš.
Oseba o kateri sem prej govoril, je šla v bolniško za kak mesec - diagnoza: burnout...

Seveda bi bilo najbolje se pogovoriti s šefom, da neha klicat izven delovnega časa, omejiti delovne naloge, izključiti nadure, se ukvarjati z 1 projektom naenkrat, za nekaj časa izključiti naloge, ki so res tečne, itd... Pa vem, da je to izredno težko. Zdaj, če je to razumen človek, verjamem, da se da pogovoriti marsikaj - če pa je, pa veš ti najbolje.

Ni pa enostavno tole. Verjetno pa je tako, da če ne boš ukrepal, se bo stanje slabšalo še naprej.
Have a break!

Mipe ::

Pozabi psihologa/teraptevta/antidepresive. Vse to je samo metanje denarja skozi okno, ker si prelen, da bi uvedel spremembe v svoje življenje.

Spremeni življenjski stil. Bodi bolj aktiven, začni se športat, hodit na bližnji hrib, teč, kolesarit, kakorkoli že. Potrebuješ nekaj, kar te bo veselilo. Na službo glej kot podporo za svoje aktivnosti in hobije.

Skratka, zdaj samo kopičiš stres in nezadovoljstvo. To moraš nekam sprostit in to lahko narediš samo tako, da spremeniš svoj življenjski stil.

Če pa se boš po že enem tednu ali dveh vrnil na staro... no, kar naroči se pri kakem svetovalcu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mipe ()

Isotropic ::

pa najdi si punco

Mipe ::

Joj, samo punce nikar. To je prava bomba, če ne gre, si v hipu čustveno na dnu. Skupaj s stresom v službi je to nevarna kombinacija! Ne, najprej si prevetri življenje, šele ko boš zadovoljen s samim sabo in bo streh izparel, si omisli punco. Pa še bolj samozavesten boš takrat, kar res pomaga.

FlyingBee ::

zdajle je pomad in pravi čas za spoznat kakšno ljubko in boš videl kako ti bo to spremenilo pogled na svet, prijatelje in sodelavce, ki imajo verjetno veliko "pametnih" nasvetov pa pusti na mitu - inteligenten si verjetno dovolj
P200 MMX, 32mb ram, 2gb HDD, s3 virge 2mb, 14" CRT 640x480
New Sphincter Kvartet:
Roko Spestner, Namaž Zlevčar, Daje Heading, Maraje Spetan

Šmorn ::

@Tea Time
Astronomija, tako da v naravi sem, bobni kot ventil, hipnoza za občasno zafrkancijo, bowling.

@Mipe
To je tudi problem ja. Sicer je precej precej bolje kot pred leti, ker zdaj vsaj nekaj delam na tem, ni pa še popolnoma ok. Včasih se recimo nisem po en mesec izpred televizije ali pa računalnika prestavil, sedaj TVja sploh nimam.

@loki3000
Tudi delam na tem, sicer trenutno ne preveč aktivno, ker imam prejšnje zveze še popolnoma dovolj in trenutno uživam v samskosti.

@Stojansto
Mi je prejšnja precej spremenila pogled na svet. Kvečjemu vedno bolj hočem samski bit.

FlyingBee ::

čisto resno ... nujno k psihiatru in boš videl kako ti bo pomagal, ker tudi zelo razumen in normalen človek si včasih sam ne more pomagati ... upoštevati pa je treba, da boš najbolje odnesel, če sam rešiš zadevo, ker če nimaš depresije (neozdravljiva bolezen) bo s časoma bolje, samo najti moraš kaj ti bo pri tem pomagalo in resno mislim, da kakšen nov prijatelj/prijateljica ali kaj več znajo rešiti marsikaj v tem primeru
P200 MMX, 32mb ram, 2gb HDD, s3 virge 2mb, 14" CRT 640x480
New Sphincter Kvartet:
Roko Spestner, Namaž Zlevčar, Daje Heading, Maraje Spetan

Šmorn ::

Najavil sem se tu: www.pfs.si. 50 EUR na uro, ena ura za začetek.

Mipe ::

He, he, tole si pa izbral eno simpatično, kaj?

MIHAc27 ::

Pa Šmorn saj si sam napisal kaj je narobe. Non stop dosegljiv, nadure tedensko zagotovljene (Bdw a ni samo 8 ur tedensko dovoljeno po zakoniku). Po moje se za dopust tudi teško zmeniš.. pa koliko ti med dopustom daj mir?

Jaz sem v prejšnji tudi imel dežuren telefon non stop. Klic ob 22h ni bil nič posebnega. Tudi malo pred polnočjo ne, ko sem bil že tko rekoč v postelji.
Še sreča, da mi niso podaljšali po 1 letu, ker vprašanje kdaj bi se tudi meni sfuzlalo. (Ne bom niti omenjal, da so mi dopust ukinili 1 dan pred nastopom. Jaz pa imel že hotel in vse plačano)

Sedaj pa ob 16.30 izklopim službo do naslednjega dne ob 8.00. Kaka nadura se tudi najde ampak to mogoče 1x na mesec.

Sam bi ti svetoval, da se pogovoriš z nadrejenim da si preobremenjen, in da se nadure zmanjšajo in vsi ti klici. Oziroma da dobiš med tednom večkrat kak dan frej.
V kolikor ne bo za stvar ali pa da se nič ne spremeni si definitivno išči drugo službo.

Tale na pfs.si pa res ne zgleda slabo... mogoče kak obisk ne bo škodil :P

mikic007 ::

Fino je, da ti nekdo, ki je podkovan, pove, kaj je narobe. Ce bo seveda lahko, so pa za to izuceni in mislim, da je to lahko dobra resitev. Je cisto nekaj druga, ce ti nekdo strokovno svetuje in se s sefom pomenis tudi na podlagi strokovnega mnenja, kot pa ce vse poskusas resiti sam. Za moje pojme izpade tudi precej bolj resno, ce se lotis problema na tak nacin, kot pa da prides k sefu "jamrat", da si mogoce preobremenjen ali pod nenehnim stresom. Ce bi to zanesljivo vedel, bi bilo tvoje vprasanje, kako to resit s sefom, ne pa, kaj je sploh narobe s tabo.

In nihce tukaj ne more svetovati tako dobro kot psiholog. Vso sreco.

Okapi ::

Jaz bi za začetek predlagal ene malo daljše počitnice - vsaj en mesec, nekje daleč stran.

O.

Vice ::

Šmorn je izjavil:

Po izobrazbi sem mehatronik, vendar me je vedno veselilo delo s stvarmi (na začetku lego kocke, ...


Ti svetujem da pri iskanju službe ta del izpustiš. :)))))

mikic007 ::

Dolge pocitnice so lahko tukaj kontraproduktivne. Najprej mora ugotoviti, ce je problem v delu ali v prevec dela. Ta dva problema se resuje razlicno, pri prvem moras zamenjat siht, pri drugem pa zmanjsat obseg dela in obveznosti. Glede na to, da karkoli bos naredil, lahko ima vecje financne posledice ali pa se bos vrtel v krogu, tako da najprej raje izcrpaj vsa preprosta in neboleca sredstva. Pravilno si se odlocil za psihologa. Lahko, da bos vrgel par stotakov stran, lahko pa da jih bos se neprimerno vec prisparal.

Po dolgih pocitnicah pa bos se z vecjo tezavo sel na siht, glede na to, da ze sedaj meji na fobijo.

mcgeek ::

Nauči se reči NE.

Ko bo delodajalec zavohal, da ustrežeš vsaki njegovi želji, se bo to samo še stopnjevalo. Do meje pregorelosti.
In dogovori se za prioritete pri delu.

Če imaš služben telefon, si nanj lahko dosegljiv po dogovoru - običajno ko si dežuren.
Če pa imajo vsi tvoji sodelavci tvojo privatno številko, pa priporočam, da jo zamenjaš - in je ne uporabljaš v službene namene.

lopov ::

Če sodim po sebi (še nedolgo nazaj bil v enakem stanju) si že pregorel. Pri meni se je nadaljevalo v bolečine po raznih okolčinah, končalo pa s takimi bolečinami v vratu, da glave nisem mogel držati pokonci. Glavoboli itak reden spremljevalec.

Službo (oz. službe) imam še vedno enako, a sedaj nisem na razpolago 24/7, delam od 7h do 15h, kasneje sem dosegljiv samo na email in ponavadi uredim naslednji dan v delovnem času, redkokdaj še isti dan.

Sicer imam sedaj drug "problem" -- popoldan imam preveč časa a se s tem spopadam bistveno bolj uspešno kot pred tem :)))

V družbi in familiji imam precej primerov prekurjenosti, IMO sem fasal še najbolj blago varianto -- drugi so bili na 6-mesečnih in več dopustih, na lastno željo prerazporejeni na nižja delovna mesta ... Sorodnik pa odležal skoraj leto čisto paraliziran, vse zaradi živcev ...

Srečno!

Okapi ::

Dolge pocitnice so lahko tukaj kontraproduktivne.
Ne vem, če so že komu škodovale. V tem mesecu, ki pa ga mora preživeti daleč od službe in vsakdanjih skrbi, se ne bo samo odpočil, ampak bo imel čas v miru premisliti, kako naprej. Če bo potem v službi enako, je to zanesljiv znak, da mora službo zamenjati. Če bo bolje, pa znak, da je bil samo preutrujen (izgorelost na delu ni pravljica ali šala) in bo treba iti enkrat na leto na počitnice.

O.

Manu ::

Lahko pa si prebereš knjigo "Kdo sem in kaj lahko postanem, Piero Ferrucci".

Njegova tehnika je 'psihosinteza'. Knjiga je polna konkretnih primerov njegovih varovancev z različnimi primeri.

Nekaj opisov njegovih poglavij:

- Odkrivanja središča samozavedanja nas popelje do večje sposobnosti obvladovanja življenja, zavedanja in svobode
- Kako je možno razvijati osebno avtonomijo, ne glede na različne zunanje ali notranje pritiske?
- Metode za usmerjanje in transformacijo energije agresivnosti
- Tehnika usmerjanja pozornosti nam omogoča, da krepimo ali devitaliziramo kateri koli element svoje psihe


itd...

Mogoče ti kaj pomaga.
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.

habermas ::

Šmorn, BRAVO da si se odločil nekaj spremeniti. Bom napisal svoje mnenje: To, da si ugotovil da ti trenutno stanje ne odgovarja, je zelo dobro.

Pomaga ti lahko več stvari, tudi psiholog / terapevt, pogovor s komurkoli, kjer boš izlil ven jezo, nezadovoljstvo, ki se je kopičila.

Odsvetujem ti zdravila, kot je nekdo predlagal, ker ne odpravijo vzroka; dolgoročno pa lahko še poslabšajo zadevo.

Tvoj problem je rešljiv, v bistvu imaš enkratno priložnost, da narediš črto in začneš na novo. Z vsem: službo, hobiji, prostim časom, vsem!

Ključ je, da ugotoviš kaj TE veseli, navdušuje - kaj rad počneš! Vzemi prazen A4 list in svinčnik in začni pisati! Vse kar ti pride na misel. In ne, ne zafrkavam se.

Zamisli si točno tako službo, ki je zate idealna, plačo, ki si jo želiš, aktivnosti, ki si jih želiš početi. Izlij to na papir, ne zadržuj se.

Kolikor lahko razberem, te trenutna služba zelo obremenjuje. Torej tega nočeš več početi. Vem, kredit. Izračunaj koliko denarja potrebuješ za normalno življenje in začni iskati novo službo - tako kot si želiš.

8 ur dela, brez nadur, brez klicev izven delovnega časa, dobra klima, prijazen šef in sodelavci. In dobra plača. TO JE MOŽNO!! Prvi korak do tvoje idealne službe je, da ugotoviš kaj hočeš. Potem pa v akcijo in na razgovore.

Če veš, kaj te obremenjuje v sedanji službi, potem DIREKTNO vprašaj na razgovoru kako je v novem podjetju s to in to zadevo. Imaš vso pravico. Ko boš naredil 10 razgovorov TI izberi tisto podjetje, ki TEBI odgovarja. Ne obratno.

Ne gre samo za denar, gre za to, da če si ti zadovoljen in kreativen v službi, boš delodajalcu naredil 10x več efekta in te bo moral bolje plačati. Drugače boš šel drugam. Če pa si v službi zato, da dobiš plačo - potem si odvisen in te ima v šahu. Priporočam da greš čimprej ven iz tega stanja.

Kako rešiti trenutno situacijo v službi: Kot ti je že nekdo napisal zgoraj: Nauči se reči NE! Ne javljal se izven delovnega časa. Izklopi telefon. Ko boš prvič to naredil, bos ves živčen na 5 minut gledal na telefon, hotel odgovoriti itd. Odloči se, da ne odgovoriš. Prvič bo težko, potem pa vse lažje. Če šef tega ne razume, ga opomni, da si plačan za 8 ur dela in ne za 24 urno pripravljenost.

Tudi sodelavci tega ne bodo razumeli, ker so navajeni da so 24 ur dosegljivi. Naredi naslednje: Vsem pošlji email, v katerega napiši, da od danes naprej nisi več dosegljiv izven delovnega časa na mobilni telefon. Naj ti napišejo email, ki ga boš prebral naslednji dan, ko začneš z delom.

Večina urgentnih zadev v resnici ni nujnih, ker ljudje kličejo za vsako malenkost. Omeji dostop do svojega časa in jih nauči da nisi dosegljiv. Ko se ne boš javil večkrat zapored bodo spremenili navado in ugotovili da na tebe ne morejo računati izven delovnega časa in te ne bodo več klicali. Probaj, preverjeno deluje:)

Ostale zadeve, ki ti jih priporočam je fizična aktivnost - to je zelo dobro zate, ker boš prisilil možgane, da se sprostijo in ne razmišljajo v službi.

Knjige - kdaj si nazadnje bil v knjižnici. Če že dolgo ne, pojdi in si vzemi dobro knjigo. Obstajajo odlične knjige za "delo na sebi". Knjiga ti lahko spremeni življenje. V določeni točki se ljudje nehamo duševno razvijati in to nas sčasoma ovira pri življenju.

Tvoje življenje je samo tvoje in bodi sebičen, ko gre zate! Ugotovi kaj te veseli in sledi temu. Zdaj pa v akcijo. Bel list in piši.

Če imaš še kakšno vprašanje - vprašaj!

Želim ti veliko uspeha!

dexterboy ::

Uf uf, tule moram pa še jaz pristaviti svoj piskrček.
@Šmorn, prav je, kar so ti tukaj svetovali, vzemi si dopust, pojdi nekam stran od službe, bodi nedosegljiv, od.ebi tisto Polono, raje pokliči prijatelje na pivo pa daj ti 40 evrov za rundo in se boš veliko bolje počutil. Do osebnega zdravnika pa le pojdi, da ti zdravstveno ugotovi t.i "Burn Out" in te pošlje za začetek na bolniško.
Tole, da delodajalci delajo tako z ljudmi, kot da je živina, ki je potrebuješ da voziš gnoj na njivo, se mi pa vse bolj gabi. Ali ne bi raje tvoji delodajalci zaposlili še enega ali dva delavca pa tebe malo razbremenili. Tele nadure vsak mesec... to sem delal jest v prejšnji službi. Pon-Pet delal po 8 ur, nato pa čez vikende razvažal pice po 10 ur. Sej gre neki časa, ampak potlej rečeš samo jok brate, odpade.
Veliko bolje bi bilo, če bi ti dali delati eno stvar, da jo zaključiš do konca, pa potlej naslednjo stvar itn. Več stvari furati hkrati bo pripeljalo do tega, da boš praznoval 40 letnico nekje v kakšni zdravstveni instituciji.
Pa telovadba oz.rekreacija naj bo zato, da boš TI ZDRAV ne pa zato, da BOŠ ZMOGEL vse izzive v službi. Rekreirati in telovaditi, da boš zadovoljiv šefom? To me spominja na tisto: Arbeit Macht Frei.
Že to, da si se odprl in napisal, kaj te muči, je velik korak naprej k reševanju problema.
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

opeter ::

Vice je izjavil:

Šmorn je izjavil:

Po izobrazbi sem mehatronik, vendar me je vedno veselilo delo s stvarmi (na začetku lego kocke, ...


Ti svetujem da pri iskanju službe ta del izpustiš. :)))))


Lahko vprašam zakaj?
Jaz sem ravno pred leti zaradi tega, ker sem omenil strast do LEGO kock, dobil kar nekaj zanimivih kreativnih projektov.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

vorantz ::

Upam, da nimaš kakega orožja doma :P

Daedalus ::

Povprečje imam nekje 40-50 nadur na mesec. Tudi kakšen vikend se najde vmes. Kakšen mesec 20 (minimum predpisan od šefa), kakšen 80. Imam plačane. Kar še niti ni tak problem. Je pa vse nujno in takoj oz. včeraj, delam po 5 stvari naenkrat, vse se stokrat premleva in popravlja. Poleg tega imamo v podjetju za vzdrževat zahteven ISO standard in se že na podlagi tega stalno vse nekaj spreminja oz. širi na nova področja. Potem pa 10 projektov za nazaj popravljaš ko budala. In potem je problem, ko se šefu ne javiš v nedeljo... P**** za programiranje rabim mir pa kolikor toliko dorečene zadeve. Potem pa dobim za napisat kakšno prijavo na kakšen razpis ministrstva ali kakšen evropski projekt, kar soražim iz dna duše.


Preveč delaš in preveč naenkrat delaš. In s tem se lepo prekuriš, kar se običajno konča s kako bolj konkretno boleznijo, al pa psihičnimi težavami. Šefu povej, da rabiš dva tedna dopusta in sodelavca, ki ti bo pomagal. Če bojo odgovori negativni, išči drugo službo. 5 stvari naenkrat delat je zahtevno. Sploh če so med seboj dovolj različne in zahtevajo konkretne "preklope". Sem to delal... pol sem pa rajši menjal službo.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

infiniteLoop ::

Imel sem podobne probleme in ugotovil, da je bilo zame delo na osebni filozofiji in potem ukrepanje pa podlagi tega dosti boljsa varjanta kot psihoterapija. Ce te zanima tak pristop ti lahko svetujem nekaj na izi knjig na to temo.

Fuck it...
Raje platona kot pomirjevala
Zen and the art of the motorcycle maintenance

Skodit ne more...
None of us is as dumb as all of us.

Invictus ::

Mene zanima zakaj toliko delate da se prekurite?

Ali ne znate reči šefu ne, ali pa svojo firmo furate?

Za plačo se ne splača prekurit. Nekaj časa se splača vložiti v študij delavskih pravic. In šefu reči naj odjebe.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

@nny ::

Invictus je izjavil:

Mene zanima zakaj toliko delate da se prekurite?

Ali ne znate reči šefu ne, ali pa svojo firmo furate?

Za plačo se ne splača prekurit. Nekaj časa se splača vložiti v študij delavskih pravic. In šefu reči naj odjebe.


Deloholizem je bolezensko stanje, ki se ga bolnik praviloma ne zaveda, dokler zaradi hudih obremenitev ne odpove telo ali pa ga, če ima srečo, opozorijo drugi še pred končnim zlomom. Tak človek ne bo rekel ne ne šefu, ne sebi, ker ga notranja prisila preganja, da je potrebno delati več in več in več.

kr1ženska ::

To si že poštudiral, da si na meji in veliko vzponov ne bo več, kvečjemu bodo še izredno hudi padci.

Nasvet: vzemi si 14 dni dopusta (toliko ga boš menda lahko dobil. Reci da imaš probleme s sorodniki al neki). Od tega porabi 7 dni za to, da se boš umaknil nekam daleč stran (na podežeje al kj tazga). Telefon in računalnik daj na off! Preostalih 7 dni dni se pa osredotoči na izkanje novega šihta.

Ko boš našel drugi šiht, si na starem vzemi dopust. (sorodniki imajo zoped neke hude probleme in res ne gre drugače). Po enem tednu dela na novem šihtu, pusti stari šiht.

Upam, da ti bo uspelo. Navijam zate ;)

Okapi ::

Po enem tednu dela na novem šihtu, pusti stari šiht.
:))Nisi bila še nikoli redno zaposlena, ne?

O.

kr1ženska ::

Okapi je izjavil:

Po enem tednu dela na novem šihtu, pusti stari šiht.
:))Nisi bila še nikoli redno zaposlena, ne?

O.


Jaz ne. Poznam pa eno, ki je na tak način zamenjala šiht. Nevem sicer kako je zamutila s temi pogodbami... Očitno se da

Looooooka ::

Tea Time je izjavil:

Looooooka in Saša.

Psiholog je lahko tudi psihoterapevt, prav tako psihiater (pa še kateri drugi poklic se lahko izobrazi v psihoterapevta).


Ja in cistilka, ki ima oskrbo na domu je lahko medicinska sestra in kirurg.
Eno nima veze z drugim in drugo ne s tretjim.
Jaz sem lahko tud astronavt...ampak do takrat bo treba se par usposablanj naredit a ne. In dokler tega ne naredim sem samo geek v spodnjih gatah, ki je spil 1 red bull prevec in posta bedarija na forumu ob 1:25.
JUST SAYING!

Daedalus ::

Mene zanima zakaj toliko delate da se prekurite?


Sem bil mlad, pa glup. Pol sem se pa naučil rečti ne. Pa da se poleg pomalem ubadam še z lastnim s.p.jem, tudi ne pomaga vedno. Pa biti sysadmin za kup različnih platform, furat podporo razvoju in še zunanjim strankam, ni čisto enostavna služba. Zdaj pa vrži še poleg dežuranje... pa si v relativno kratkem času precej "obrabljen".
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

zlobcek ::

Šmorn, isto je bilo z mano kakšno leto nazaj. Imel bom letos tudi 30 let. Delovnik imam 10 - 12 urni. Sicer mam zdele spet neko malo krizo, vendar jo pripisujem bližanju okrogle obletnice in vlačenju denarja na kup za flat.

Sem takrat tudi skos pizdil nekaj in bil razdražen, včasih sem komaj zdržal sestanek.

Službe nisem mogel zamenjati kar tako, sem pa precej spremenil način dela oz. dnevni urnik, uredil prehrano (s pomočjo kolegice) in sem efektivno nabil nazaj energijo s tem da se tudi počutim veliko boljše brez nekega nižanja efektivnosti. Prej sem delal tako, da sem prišel na šiht ob sedmih in delal do 12. Potem pol ure za malico in potem do nekje sestih ali sedmih. Vikend običajno od 8.00 do 12.00 v soboto, nedeljo zvečer pa razna poročila, da ni bilo dela s tem v ponedeljek. Imam tudi služben mobitel.

Sedaj začnem dan ob 6.00 z zajtrkom (prej nisem jedel nič), potem šiht od 7 in delam do 15.00. vmes še vedno topla in bogata malica 30 min+-. Potem spizdim iz firme na fitnes oz. nekam športat za urico, kofetek s kakšno mično bejbo in kaj uredit za hobije in na naslednji obrok, ki je načeloma včasih tudi kakšen lažji proteinski napitek z polno svežega sadja. Vsekakor pa sem nedosegljiv za firmo vsaj nekje 2 uri! Potem nazaj šiht okoli 17.00, malo preden se firma izprazni in potem je delo v relativnem miru do osmih ali devetih, ko grem domov. Doma pa kakšen jogurt in preberem kakšno novico v miru in spat od 10 do 11. Še vedno pa delam v soboto dopoldne in nedeljo zvečer.

Dve uri čiste pavze med tednom, ki mora vsebovati šport in vračanje energije v obliki tega sadja in to me zelo osveži, eden od bistva pa je tudi prihod v delovno okolje popoldne v mir. Nevem točno, ali ima zajtrk tudi kaj zraven ali ne...

Novo zame je tudi že dve leti vsako leto en voden dopust za 14 dni ali tri tedne s kakšno kolegico v zelo oddaljene kraje (agencija oskar ima neke avanturistične varjante, ki se mi zelo dopadejo), dvakrat na leto grem običajno za kakšen teden na morje vozit večje čolne kot skiper in smučat za kakšen teden.

Vsekakor pa ni rešitev kakšna resna baba ali kaj podobnega. Isto sem jest nehal 7 letno zvezo nekaj časa nazaj. Enostavno si ne predstavljam, da bi prišel domov okoli devetih zvečer in prvo kar bi slišu je, da je ne maram in razne bedarije. Ali pa, da bi zaradi teženja odšel iz delovnega mesta z nekvalitetno ali celo brez opravljenega dela.

S tem dejansko spet z veseljem opravljam delo in imam občutek, da sem tudi večino svoje potrpežljivosti dobil nazaj.

lopov ::

Če lahko pripomnim -- tak življenjski ritem okoli 30 leta še "funkcionira" (delo 10+ ur, veliko športa), nato je pa vsega preveč in preveč intenzivno ukvarjanje s športom ima (lahko) ravno naspsroten učinek in zelo pomembno postane, koliko časa si vzameš za spanje.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pustil bom šiht (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10624725 (13017) Steinkauz
»

Izgorelost (burnout) (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9915816 (11578) krneki0001
»

Odpoved VS odpustitev (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5610384 (7249) Arey
»

Postal sem razdražljiv za znoret (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7511719 (6849) kuall

Več podobnih tem