» »

Izbira kolesa

Izbira kolesa

Temo vidijo: vsi
««
«
1 / 11
»»

Mipe ::

Že dalj časa buljim v svoje staro kolo, katerega bremze ne delujejo več in je prava mučilna naprava za vožnjo. V teh nekaj letih, kar nisem kolesaril, sem si namreč nabral nekaj kil več in precej manj kondicije. Aja, pa eno ledvico manj. Pa še potovanje po Sloveniji me mika.

Evo, tako razmišljam o nakupu kolesa, vendar o tem vem bolj malo. Tako se obračam na vas po nasvet. V bližini doma imam zaprto avtocesto, odsek je dolg par kilometrov, tako da je idealen poligon za nabiranje kondicije. Sicer pa so ceste bolj ali manj ravne, nekaj vzponov tu pa tam. Govorim o Trebnjem. Kodicijo imam skoraj nično. Vsak dan veliko hodim, vendar me vsak malo večji napor izčrpa in me naslednji dan vse boli. Posebej s tem starim kolesom, po katerem me roke bolijo kot hudir. Težak sem 82 kil, bo treba nekaj kil postopoma izgubit, visok pa 178cm.

Kakšno kolo bi mi torej priporočili? Budgeta nimam ravno velikega, menim pa, da bi to bila dobra investicija v moje zdravje.

Vnaprej hvala.

energetik ::

Vrsta kolesa ne bo kaj dosti vplivala na tvojo kondicijo, bolj to kako in koliko ga boš uporabljal. Če so ti všeš gozodovi in klanci nabavi gorca. Sicer pa bi ti svetoval treking. Za nekih 400€ bi še dobil kaj solidnega. Začni postopoma in redno kolesari.

bajsibajsi ::

Jaz bi ti enako svetoval kaksnega hibrida - treking ali city bike. Ce te pa mika kolo, ki bi bilo po izgledu bolj atraktivnega videza, pa cross country s tanjsimi gumami. Pa 82kg na 178cm ni tako zelo prevec kil. Razen ce nimas res nic misicne mase. Sam imam pri cca. 180cm okoli 90 kg, pa prekolesarim v povprecju vsaj 120km na teden (sezonsko preko 4000 km). Kondicijo bos dobil, samo vztrajaj. Na zecetku lahko kolesaris zgolj 10 minut po ravnem in kasneje dodajas minutazo, kaksen krajsi in lazji vzpon..itd. Po parih mesecih bos za sabo puscal 30km v eni uri (ali se manj) kot za salo; samo ne obupati. Svetujem ti tudi kolesarske hlace, pa tudi ce se ti bo sprva zdelo to smesno. Tudi ce ne bos kupoval dodatne kolesarske opreme, se ti par deset evrski vlozek v podlozene hlace (dolge za off in kratke za sezono) resnicno splaca. Drugace se bos z daljsih tur predcasno vracal domov, kljub temu, da te v to ne bo prisililo pomanjkanje kondicije, ampak boleca rit. :)

Svetujem ti tudi, da pri nakupi ne gledas samo top firm, ker pogosto dobis kolo neke solidne firme, ki pa ima za razred ali dva boljso opremo, kot kolo bolj priznane firme enakega cenovnega ranga.

Moje zadnje "gorsko" kolo je Cube acid http://www.bikeradar.com/gear/category/...

Invictus ::

Pomisli tudi kaj na ležeče kolo. Hrbtenica tam precej manj trpi. Samo so nekaj dražji ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

kixs ::

Predvsem je pomembno, da imas kolo pravilne velikosti in potem tudi pravilno nastavljen sedez (gor/dol, naprej/nazaj, naklon) in krmilo. Naceloma te pri normalni voznji, razen riti, ne bi smelo nic boleti. Ce pretiravas pa kaksne noge. Roke me bolijo samo pri downhillu (npr. DH Pohorje).

jype ::

Invictus> Pomisli tudi kaj na ležeče kolo. Hrbtenica tam precej manj trpi. Samo so nekaj dražji ...

Čemu pa naj bi na kolesu trpela hrbtenica?

Če te boli hrbet, imaš narobe nastavljeno kolo.

bajsibajsi ::

Kixs mene kdaj boli tudi zapestje na roki. :) Vendar sem zato sam kriv, ker nimam podaljskov/nastavkov na balanci in pogosto v klance drzim nepravilno na skrajnem koncu balance (tako da obe dlani gledata druga proti drugi). Rit me v bistvu ne boli vec, razen kadar je kolesarjenje dolgo vec ur brez daljsih prekinitev; ali kadar med enim in naslednjim dnevom ni pocitka brez kolesarjenja. Drugace pa, ce sem odkrit cca. 2/3 svojih kolesarskih podvigov naredim na fitnesu s sobnim kolesom. -.- Imam letosnjo sezono namen ponovno malo vec goniti na prostem, ceprav mi v LJ manjka kolesarske druzbe, ki bi sla z mano offroad (saj furam pretezno gorsko - klance/spuste/makadam).

gzibret ::

2 stvari sta važni: zic in okvir. Zic mora bit mehek in vsaj malo udoben (saj nisi profi...), okvir pa primerne velikosti in ne pretežek. No ja, pa morda prestave, da jih ni treba vsak drugi dan štelat (ne kupit onih, kjer prestavljaš z vrtenjem ročaja - kot bi dajal gas na motorju; one so u kurcu, pa tako radi jih vgrajujejo v cenovni rang okoli 400e). Vse ostalo je (glede na opis tvojih potreb) marginalno.

Aja, pa še nekaj... Sprednji blažilci so OK. Bognedaj pa kupit pecikla, ki ima na zadnjem kolesu fedre.
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

Mipe ::

Kar nekaj dobrih nasvetov, hvala vsem!

kixs ::

Aja, pa še nekaj... Sprednji blažilci so OK. Bognedaj pa kupit pecikla, ki ima na zadnjem kolesu fedre.


Ne posplosevat. Res fedri vzamejo nekaj energije. Ampak novi sistemi zelo minimalno (SPV). Vendar je bolj odvisno kaj vozis. Ce res samo po cesti, potem tudi prednjih ne rabis. Res pa je, da samo dobri fedri kostajo od 500€ naprej ;)

energetik ::

Pri naših kolovozih ti presneto prav pride sprednje vzmetenje. Robniki, zaradi tovornjakov in busov naguban asfalt, vdrti pokrovi kanalov - v tistega 3/4 metra od roba ceste, kjer naj bi kolesaril, najdeš vse sorte "presenečenja". ;((

amigo_no1 ::

kixs je izjavil:

Predvsem je pomembno, da imas kolo pravilne velikosti in potem tudi pravilno nastavljen sedez (gor/dol, naprej/nazaj, naklon) in krmilo. Naceloma te pri normalni voznji, razen riti, ne bi smelo nic boleti. Ce pretiravas pa kaksne noge. Roke me bolijo samo pri downhillu (npr. DH Pohorje).

Prej bi rekel da so roke precej na udaru.Zakaj:

višina sedeža == višina krmila.

Star pony rog morda izgleda smešno, vendar je vožnja neprimerno bolj udobna kot pri stalnem visenju na rokah.


V svetu motorjev je enako pri cestnih (super)športnikih: yamaha r6/r1, honda cbr, suzuki gsx, aprilia rsv, kawasaki ninja...

Krmilo imajo višje čoperji (yamaha virago, harley d), endurci (yamaha xt, honda transalp), potovalni (tourer) (bmw r,k serij, honda goldwing) in skuterji.

Zgodovina sprememb…

gzibret ::

Kiks... on je rekel, da bi imel kolo, ampak "budgeta nimam ravno velikega". Zato sem tudi svetoval na takšen način ;)
Vse je za neki dobr!

dolenc ::

Samo tako kot pri motorju se tudi pri kolesu pokonci ne držiš z rokami, balanca ni za to da se nanjo nasloniš ;)

Pravno "heavy feet, light hands"

amigo_no1 ::

Glede na vožnjo po zaprti AC (asfalt torej), kakšen rabljen dirkalec ?

dolenc
Prav imaš, pri športaku "visiš" na tanku.

Mipe ::

Ja, res gledam cenejše bajke kot je recimo CTM 2011 BORA 1.0. Me pa nekoliko begajo vse te podrobnosti... po sliki ni razvidno, če ima spredaj vzmet, pa teh prestav ne zastopim. Morda pa CTM 2012 TARGA, ki na ceneje.si pride 208€, samo tam je pa opis poln podrobnosti, ki me samo begajo.

CTM 2012 TARGA: LASTNOSTI: Okvir: Hi Ten Vilice: Hi Ten-unicrown Zadnji menjalnik: Shimano TX 35 Prednji menjalnik: Shimano TX 51 Prestavne ročke: Shimano ST-EF51/7 Zavorne ročke: Alhonga V brake Zavore: Alhonga V brake Gonilka, zobniki: Lasco 48-38-28 Nosilec krmila: Zoom, 80/25,4 Krmilo: Zoom, 600/25,4 Pedala: TU 822 Sedežna podpora: Zoom SP200, L:300/28,6


Kako naj človek raztolmači to? :|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mipe ()

amigo_no1 ::

CTM 2011 BORA 1.0
http://www.bike-center.si/kolesa/trekin...
vzmetene vilice z možnostjo zaklepa (lock-out).



vilice:
http://www.srsuntour-cycling.com/index....

Zgodovina sprememb…

dolenc ::

PS.. če budget ni velik, spremlaj male oglase. Jaz sem dal za gorca s komplet deore opremo 250eur.

Nekje ranga deore je kar dobro gledat, ker oprema lepo dela tako kot more in se ne pokvari po dveh sezonah :). Kaj dobrega se bo že našlo.

Glede izbire kolesa, je odvisno od terena kot so že ostali pogruntali. Jaz če bi kupoval sedaj za na cesto, bi vzel hibridno kolo, geometrijo/težo specijalke a pokončna balanca.

Če iščeš dobro all aroud kolo za štart, je treking super izbira.

Za malo bolj razrit teren pa seveda gorca.

Kasneje pa že pogruntaš kaj bi rad. Po pomebnosti opreme gre nekako tako, okvir/obroči/gonilka/menjalni sklop. Z deore nimaš kej falit.

Ni nujno da velja za vse, meni je bilo kolo najbolša investicija, ki sem jo naredil do sedaj :), vsak eur ki ga vanjga vržeš se ti povrne z obrestmi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dolenc ()

Mipe ::

Gorca že imam, to je staro kolo, ki razrije tako teren kot moje uboge roke. Samo bremze falijo, tako da se ne vozim več z njim po neljubi downhill izkušnji. V planu imam zamenjati bremze in to, pa ga bom vozil v gozdu, ko si pridobim kondicijo. Do takrat pa... no, vozil bi se iz Trebnjega v Novo mesto in nazaj, za to pa seveda rabim dobro kondicijo. Katero kolo bi bilo najustrežnejšo za tako pot? Hibrid ali treking?

dolenc ::

Kar tebi bolj ustreza.

Treking, bolj pokončna drža, vzmetena vilica, višja teža, večja izbira.
Hibrid, bolj napaljena drža, trda vilica, manjša teža.

Trebnje - nm boš po 2h tednih prevozil tudi s karolo :D, tako da na to se ne oziraj. Sprobaj v kaki trgovini beciku, eni ti ga tud za čez vikend posodijo, pa se odloči glede na to na kateremu se bolje počutiš. Preformans je itak v nogah ne v kolesu :)

Invictus ::

jype je izjavil:

Invictus> Pomisli tudi kaj na ležeče kolo. Hrbtenica tam precej manj trpi. Samo so nekaj dražji ...

Čemu pa naj bi na kolesu trpela hrbtenica?

Če te boli hrbet, imaš narobe nastavljeno kolo.


Kot ga ima večina ...

Tam pa sploh ne trpi hrbtenica, pa še manjša razdalja je med nogami in srcem, kar pomeni da lahko srce deluje z manjšo obremenitvijo. Oz. lahko bolj kolesariš z enako energijo.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Mipe ::

Hm, odločam se med tema dvema:

Treking kolo CTM 2012 BORA 1.0
Treking kolo CTM 2012 TWISTER 2.0

Trenutno se nagibam k twisterju, ker ima višje krmilo in sploh zgleda udobnejše. Nižja cena je seveda tudi bonus. Kaj pa menite vi?

PARTyZAN ::

http://www.elanshop.si/kolesa/treking-k...
http://www.bokal-sport.si/Products/78/t...

Elanov Flow+ se mi zdi, da ima super opremo za tisto ceno.

dolenc ::

Beciku se ne kopuje na klik :)

Pojdi malo po štacunah, podebatiraj, razloži svojo situacijo in koliko si pripravljen skeširat, pa boš dobil bistveno boljše kolo.

jype ::

Mipe> Hm, odločam se med tema dvema:

A kupiš rabljenega?

Mipe ::

Če me ne bo prodajalec naokrog prinesel...

dolenc ::

S pištolo še nobenga niso silil naj kupi kolo

Mipe ::

Odvisno, jype. Je v dobrem stanju? Moje staro kolo je tudi bilo rabljeno in so zavore odpovedale...

jype ::

Jah, tole novo je cenejše kot bi bilo moje rabljeno, ker bi moral v enem letu zamenjat prednji obroč in zadnjo kaseto in takoj gumice v zavorah, je pa oprema iz precej višjega ranga od teh, ki si jih polinkal.

Po premisleku ti odsvetujem nakup rabljenega, ker takšnega v resnici ne potrebuješ. Je v odličnem stanju, ker nimam avtomobila :)



Seveda bi ga pred prodajo opral. Načeloma je nanj mogoče montirati tudi disk zavore (ima ustrezna pesta), a bi bile za moj primer uporabe precej dražje.

bajsibajsi ::

Ko se opere postane tak. :)

jype ::

Le da ima moj precej slabše zavore in prednjo vilico.

Boobiz ::

Koji K. rabiš tak bicikl v LJ? ;((
I'm drunk, what's your excuse?

kixs ::

Mipe je izjavil:

Odvisno, jype. Je v dobrem stanju? Moje staro kolo je tudi bilo rabljeno in so zavore odpovedale...


Skoz ponavljas, da so zavore odpovedale. Kaj je pa to tako nenavadnega? Vsaka stvar odpove slej ko prej, ce se ne vzdrzuje. Verjetno imas v-zavore, ki naceloma delujejo zelo zanesljivo. Odpove lahko le zajla in gumice, kar je potrosni material. Od kar imam gorca, ni zajla nikoli odpovedala (1996-2006). Prej, na cestnem, pa se je to dogajalo recimo 1x letno. Od 2006 naprej imam diske, ki jih seveda ne potrebujes, ce ne vozis DH ali v vsakem vremenu (dez).

IgorM ::

bajsi: mislim, da bi vsi z veseljem pri tebi prali kolesa ;)

memoz: da se kurči :)

verjamem da boš s trekingom zadovolje, sploh ko gledam kam se vse ljudje z njimi pripeljejo in to komot, brez prisilne drže itd.
Kot je že nekdo omenil kolesarke pa obvezna oprema, sam bi priporočal še spd čevlje.

jype ::

memoz> Koji K. rabiš tak bicikl v LJ? ;((

Ker so ceste preslabo urejene in imajo preveč lukenj, da bi se lahko udobno vozil s kolesom, ki je primernejše za po mestu.

Po vsej evropi sem kolesaril s cestnim kolesom, na balkanu sem pa zlomil obroč na luknji sredi ceste, zaradi katere bi v razvitejših državah leteli ministri, pri nas pa cestar skomigne z rameni.

dolenc ::

Ja kaj si pa najlažji obroč na beciku tlačil :P

kixs ::

Pri dolocenih luknjah na cestiscu ti lahko brez tezav gre tudi guma/feltna na avtu.

jype ::

dolenc> Ja kaj si pa najlažji obroč na beciku tlačil :P

Bil je čisto povprečen obroč. Tudi kolo z zgornje fotografije je najcenejši rang vzdržljivega kolesa, ki je bil na voljo v štacuni in je imel na voljo ustrezno opremo (in je nov stal 240 jurjev tolarjev).

bajsibajsi ::

Jype lahko bi vsaj cistega pokazal. :)

kitewing ::

Če misliš resno kolesarit potrebuješ kvalitetnejše kolo. Težave s poceni kolesi se začnejo pri večjih obremenitvah. Kater model izbrati? Sam sem izbiral med hard trailom in fully-jem in sem izbral fullya pa še danes ne vem, če sem prav izbral....vsponi so mi zelo všeč, pa fully ni najboljša izbira, a pri spustu je pa čista poezija.
Poglej še tu, če ti kakšen usteza http://kolesarska-oprema.si/kategorija_... . Nekatere cene so res hude.

jype ::

bajsibajsi> Jype lahko bi vsaj cistega pokazal. :)

Useless pic, brez blata sploh bicikl ni.

(Un url sem mel v historyju.)

amigo_no1 ::

Zakaj nimaš blatnikov (ni lepšega ko te voda s ceste pere po hrbtu :D) in ščitnika verige (pri prvem verižniku) (mastna desna hlačnica z notranje strani) ?

jype ::

amigo_no1> Zakaj nimaš blatnikov (ni lepšega ko te voda s ceste pere po hrbtu :D) in ščitnika verige (pri prvem verižniku) (mastna desna hlačnica z notranje strani) ?

Zato.

bajsibajsi ::

Amigo, scitnika nima noben malo bolj resen kolesar. :)

@Mipe in ostali
V pon bo Lidl zacel prodajati cheap kolesarsko obleko. Se splaca it pogledat http://www.lidl.si/cps/rde/xchg/SID-7B1...

barakus ::

Da si sposodim malo temo...
Kakšna obutev je primerna za kolo?
Jaz imam 10 let staro kolo Scott, takrat je stalo 120 jurjev in ima deore opremo, moti me samo rpednja vilica ki se mi zdi zelo mehka, mi lahko kdo predlaga neko normalno prednjo vilico za zamenjavo?

bajsibajsi ::

V kolikor ne uporabljas SPD, je primerna skoraj "vsaka" obutev. Priporocljivo je le, da ima dovolj trden podplat (vsaj sprednji del) in pa primerno gumiran, da ti pedala ne bezijo.

Glede prednje vilice, bi moral iskati tocno po tvojem modelu Scotta, ce bos sploh se dobil kaj primernega glede na starost.

amigo_no1 ::

jype
Busi dobro škropijo ;((.V čem si se vozil tisti dan (potapljaška obleka :D) ?


Amigo, scitnika nima noben malo bolj resen kolesar. :)

Ni težav če je poletje in si v kratkih hlačah, drugače si pa dal en lame odgovor.Imaš kakšnega resnega ?
Resen kolesar vozi na Tour de France, tako da si verjetno amater in ti je posledično dovoljena uporaba ščitnika :P.

barakus ::

bajsibajsi kako pa ugotovim kateri model imam in kako potem poiščem kompatibilne vilice?

Za deževne dneve pa sem si jaz montiral nosilec za prednji in zadnji blatnik in ju namestim samo ko so ceste mokre, nosilčka sta majhna in nikakor ne motita, priporočam!

bajsibajsi ::

V bistvu je lame le tvoje razmisljanje. Ni potrebno kolesariti Tour de France, da si kolikor toliko resen kolesar. Ravnotako ni potrebno imeti kratkih hlac, da je opraviceno kolesariti na kolesu brez zascite. Torej ker je tvoje razmisljanje vec kot ocitno precej omejene narave, ti bom podal se nekaj primerov: prave kolesarske hlace (ki so najveckrat oprijete, v kolikor ne furas gorsko/DH), namenski trak za pricvrstitev klasicne hlacnice k nogi, pestra izbira 3/4 kolesarskih hlac, zavihanje roba hlacnice, ali nemara kar navadna kljukica, ki se uporablja pri spenjanju perila za susenje... itd itd.

edit/
@barakus Je se razberljivo kateri okvir imas? Ali se bolje, ce imas kje zapisano katero kolo imas. Lahko pa preprosto kolo peljes do najblizjega servisa, pa ti oni pomagajo (pa tudi preverijo, ce se sploh splaca).

Zgodovina sprememb…

energetik ::

amigo_no1 je izjavil:

jype
Busi dobro škropijo ;((.V čem si se vozil tisti dan (potapljaška obleka :D) ?
Jype ima baje tuš v službi. Sicer pa bi si jaz v takem primeru vsaj zapisal registrsko od busa ter lepo poslal pritožbo na LPP, če že voznika ne bi nadrl na naslednji postaji.
««
«
1 / 11
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katero kolo (strani: 1 2 3 492 93 94 95 )

Oddelek: Šport
4708703182 (489) b4d
»

Nabava novega kolesa.

Oddelek: Šport
4714027 (10534) dolenc
»

Nakup kolesa (strani: 1 2 )

Oddelek: Šport
6922108 (19905) Leprechaun
»

Katero nizkocenovno kolo kupiti (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
8632633 (30160) stratosD
»

Scott, ghost, giant ali specialized

Oddelek: Na cesti
218659 (8080) onitam

Več podobnih tem