» »

Katero nizkocenovno kolo kupiti

Katero nizkocenovno kolo kupiti

1
2
»

_IKE_ ::

mr1two je izjavil:

Da se, vendar lahko z dobro opremo v nečem tudi uživaš bolj kot sicer s slabšo. Spet tu ne gre za neko bogatijo, če vzameš malo boljšo opremo.




Odvisno od dela opreme....

jype ::

Aston_11> Jup, to sem pisal iz sosedove izkušnje - on npr. specialko po meri z ultegro, jaz kar eno s tiagro. Pametna sva oba po svoje. Pa delam km proti njemu precej več, na splošno ne dosti.

Jaz imam tudi tiagro (gonilko, kaseto, menjalnik) iz 2001 in z njo prevoženo juhuhu, pa še kar dela - ampak tiagra ni slab groupset (nove so pa itak še precej boljše). Bi imel raje 105 in manlo manjkrat vrgel ketno dol med šaltanjem pod obremenitvijo.

Če maš soro pa pač bolj poka pa prej zlomiš.

Aja pa razlika med Deore in višje in Alivio in nižje v uporabniški izkušnji je ogromna.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

tt2advanced ::

_IKE_ je izjavil:


Ponavadi je obratno .....super duper oprema na amaterjih...
"Pamet" ki jo ponavadi tak "paket" vsebuje pa je tudi zgodba zase...

ja in? tud amaterji mormo dandanes uživat v vožnji ;) jst mam še iz otroštva lee coughna (ene tri sm zbila na dirkah čist, pol mama scotta ene 8 let starga, pa mam specialko cannondale ene 5 tud staro-druga roka in mam gary fischerja ene 4 leta starga.. tud če bi delala 10 km sam na dan, me živ bog ne prepriča da se na jajc usedem.. res da ne delam več 10k na sezono(vzponov, gorskih terenov) še zmer je bike v nekem spodobnem rangu čist neki druzga..kot je že en glede servisa omenu , servisiram sam garija, ostale pa mal olja, novga, spucam, kaka udarjena feltna, bremza za zamenjat, je pa tud čist druga zgodba..

;-) ::

Aston_11 je izjavil:

Fant je pač skromen in realen - dobro ve, da 40kkm letno naredi tudi bicikel za 200 EUR in da mu ni treba kupovati neke suped duper opreme ala ultegra and sač. Edino, kar mu bodo crknili, so plastični pedali, vendar jih bo prevekslal s sedanjega.


Pedali me še najmanj skrbijo. Če mi ne ugajajo jih lahko menjam kadarkoli kasneje. Si pa nekje zadel point, nemislim zarad nakupa kolesa zelja jest en mesec, ker mi toliko tudi ni pomemben, rad bi le da ne kupim ravno tistega najcenejšega da bojo skoz problemi.

oprosti, oprosti.. to ni bilo toliko mišljeno v tvojem primeru, ampak bolj iz lastnih izkušenj in nasplošno med kolesarji.. ko si okvirno postaviš en tak budget, kok si prpravljen dat za bike in potem pridš u štacuno, si pa na koncu ob še enkrat več, ker res nočes brez shiny little toya iz te trgovine vn ;)..


Vidim da je tako ja ;) Še v štacuno nisem stopo dobro sem že dvigoval proračun in sedaj sem na tam 450€ je res maximum raje MANJ-z velikimi črkami!

Trek 3700 2012
Trek 3900 Disc 2012

Temo sem odprl tudi zato da se malo prej podučim o kolesih ker sem totalen laik in ob odprtju teme nisem vedel niti razlike med trekink, gorci itd. Sedaj vsaj vem da rabim/oz. bolje rečeno hočem u izi gorca.
Podobne spedcifikacije, tukaj me zanima že 100x obdelana tema na forumih zato prosim kratko in jedrnato da razčistimo o mehanskih zavorah z diski. Dosti sem prebiral na forumih in eni pišejo belo drugi črno, in tretji če ni črno je belo...

Na splošno če potegnemo črto po prebranem je večina mnenja: raje dober V-brake z dobrimi "paknami" kot mehanski diski.

Pri dotičnih modelih ki sem jih omenil zgoraj, kaj prime boljše ? Vrjetno 3700 prime podobno kot moja stara nakamura, ko stisneš po bremzi kolesa stojijo v vsakem klancu, je pri diskih isto ? Je pri diskih kak problem če bremzaš nevem naprimer iz Vršiča dol ves čas da se zagrejejo ploščice in slabše primejo ?

In kako je z ploščicami, koliko zdržijo, koliko zdrži disk in kake so cene boljših ploščic ?

dolenc ::

Intro: imaš dva tipa najbolj pogostih ploščic(ajde tri). Sintrane, ki so kovinski prah segret in zbit skupaj in organske ki so zbita smola(in karkol je še zraven). Sintrane se rabijo bolj zagret da delajo, so bolj odporne na temperaturo, držijo dlje, v slabem vremenu lahko cvilijo, bolj žrejo diske. Organske, primejo skoraj isto čez celoten temperaturni cikel, primejo takoj, bol mehak občutek, se pa dosti hitreje znucajo, med tem ko manj poberajo disk. Moč je odvisna od proizvajalca, jaz osebno raje vozim sintrane.

Obraba je dvisna kolk se voziš/bremzaš, kolk si težek, kašne ploščice so itd... Načeloma če imaš sintrane notri za povprešno cestno uporabo držijo precej dolgo, par sezon komot. Pri diskih je spet en kup vprašajev, načeloma pa držijo ene 3-6 parov ploščic. Dobre so vse, odvisno kaj je zate dobro in namen vožnje, ustavle te bodo(iskreno za cesto je vseen). Jaz sem bil najbolj zadovoljen z swisstop sintranimi na gozdnem beciklu za spuste, cena je okol 20eur(odvisen kje kupiš), dobiš pa čisto solidne ploščice za 10eur.
Pregrel ne boš nobenih, lahko pa pride do malega odstopanja učinkovitosti ob spremembi temperature.

Kaj prime bolše, moje mnenje, za na cesto in xc so čisto dovolj v brejki(zdele se kitewingu že dviguje pritisk). Je pa pri obojih razlika v kvaliteti, niso vsi vbrejki isti, prav tako ne vsi diski.

;-) ::

Hvala in kako bi se ti odločil pri teh dveh glede na to da so skoraj identične stvari gor le diski/v breake je razlika in razlika v ceni le 50€.

dolenc ::

Jaz bi vzel v brejke, za tisto razliko pa vzameš ene dobregumice, ko se ti te obrabijo(ali če ti ne ustrezajo) pa eno torbico za zadej, kjer daš zračnico pa malo pumpico, ko ti bo guma spustila :)

Jaz sem recimo vozil najcenejše gumice, pa so ble čisto vredu, pol šele ko sem s cestnim-gorcem tud na kak bol oreng spust šel, iz nanosa dol po tistem kamenju, sem si zaželel bolše gumice, zdej so pa za vse dobre bremze.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dolenc ()

Aston_11 ::

Evo - prej sem dobil bicikl iz Češke. V-brajki, deore zadaj, sis spredaj, osnoven amortizer spredaj, dvojni alu obroči - 260 EUR + 30 poštnina - za mulca bo še predober. Bolj osnoven kot tako skoraj težko. Celo plastičnih pedal nima.

 Bicikl

Bicikl

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Aston_11 ()

kitewing ::

V breake so po teži lažje zavore (kolo je zato lažje), delujejo dovolj dobro, vzdrževanje je enostavno.
Hidravlični diski so težji in mnogo bolje "primejo" imajo pa tudi kakšno slabost. Če dolgo zaviraš se segrejejo in primejo slabše (zelo dolgi spusti), vzdrževanje je precej bolj zoprno in dražje kot pri v-breake zavorah.
Kaj izbrati? Odvisno od proračuna, stila vožnje in terena. Za vožnjo po cesti diskov ne pogrešam. Na gozdnih spustih so pa disk zavore zakon in jih ne bi zamenjal za v-breake!

;-) ::

No danes sem obiskal še par štacun in če je kdo gledal Treke 3700 in 3500 2012 jih ni več, so še samo 2013.

Peljal sem nekaj KTM-ov, Nakamur, Centriumov in na koncu še Trek 3900 Disc 2012.

Najbolj mi je všeč zadnji, le nekaj stvari bom menjal že ob nakupu, stvari pa bom raje obdržal, čeprav se da zmenit da se stvari "poračunajo" ampak kolikor sem zaznal pri trgovcih je vedno v zgubo oz. doplačilo kupca ;)

Brias ::

danes v nabiralniku ...

spar plus kartica ...

poleg 2 kuponov za 25% na 1 izdelek spar...


se tretji kupon, NA "VSA" KOLESA -30% HERVIS, od 10.5 - 14.5

popusti in akcije se med seboj ne sestevajo ...

in ne velja na izdelke oznacene z prvo ceno

in ne velja v spletni trgovini ...

;-) ::

Ja vceraj sem bil v hervisu in v tem rangu ni neke ponudbe, cene pa so napihnjene ze tako ali tako. Zdaj ce bo po sreci dobim treka 3900 z diskami 2012, z drugo belanco ki mi je bolj vsec kot org in diora al kak se rece menjalniki za 450€. Nic me ne skrbi razn mehanski diski upam da se bojo obnesli in da ga res dobim za tak denar :) drugace bom iskal naprej drugo znamko trek je precenjen po pogovoru z beciklisti.

mr1two ::

Če se ti zdi, da mehanski diski dobr primejo, potem vzemi. Sam imam z mehanskimi zelo slabe izkušnje, vsaj kolkor sem se jaz peljal. Ni blo nobene najmanjše varjante, da je tisto bolje ustavljalo kot klasični v-brake. Spotoma pa še preveri, če imaš na kolesu možnost montaže V-brakeov, če se ti bo zdelo, da diski slabo delujejo. Veliko vilic ima možnosti montaže tega ali onega, treba je preverit le še zadnji del kolesa in pa ali so obroči primerni tudi za v-brake ali ne. To zelo hitro vidiš, če ima rob obroča pripravljen na klasično zavoro ali ne- mora biti nepobarvan in raven.
Koliko so ti naračunali za izbrano kolo?
Uporaba troblje v avtu povzroči krčenje možganov.

;-) ::

450€ kot sem napisal. Na "preiskusni" so prije TOP napram temu kaj sem ze vozo... Vec kot da ustavi ne more tudi pri visji hitrosti ozema prednjo gumo kaj prevec pa nisem pretiraval da se nebi razbil na novem kolesu. Tak da to me ne skrbi skrbi me ce cez cas zacne kaj trokirat ampak kolker sem gledal so ploscice od 10€ dalje, rotor od 25€ dalje, celjusti so pa itak mehanske... Tak da ce pomojem tak gledas da je vse ocisceno pa na novo podmazano more delat vedno isto kaj se zajl , celjustiin mehanike tice, ostalo pa je itak potrosn material.


Tak na prvo ce bi me kdo vprasal o razliki med oljnimi in mehanskimi lahko recem da so oljne bolj natancne/mehkejse- manj sile je potrebno pri rockah in lepse/gladko bremza. Skozi vse obmocje.Pri mehanskih se pac cuti na rocki podobno kot na v brejku zajla, malo vec sile rabis oz neznam opisat sila z kero mores stiskat rocko ni ravno premosorazmerna z silo zaviranja :) tega pri oljnih nisem opazo.

Je pa prodajalec reko, da se ni to-to pri obeh, ker se se vse malo "uleze".

mr1two ::

Jaz mam avid elixir 1, in za moje pojme deluje super. Slabšega pa si nebi želel na gorcu, ker nudijo dovolj kontrole za moj stil vožnje, pa tudi držijo dobro na daljših spustih.
Kot pravim, če se ti zdi, da so vredu, potem vzemi. Mogoče bi kak novejši model tudi mene prepričal, kaj pa vem. Odvisno za kok dnarja :).
Imaš pa pri disku eno ogromno prednost- nima veze kolk blata, vode, snega... je okrog, ker vedno primejo boljše kot klasika
Uporaba troblje v avtu povzroči krčenje možganov.

fantasycamp ::

jaz mam 100 kg in če grem v klanec gre nizko cenovno kolo zelo hitro po gobe, veriga preskakuje in hitro vidiš da rabiš hardcore stuff...

Aston_11 ::

Jaz jih imam tudi in sem jih imel še več, pa nobenega nisem pokvaril na ta račun. Sem pa na specialki uničil zadnji zobnik, ki ga je obrnilo, vendar je bila to moč tac in nič drugega. Sem tudi ketno že vtrgal- prav tako na specialki. Da bi pa kateremu od mojih biciklov bilo kaj na račun teže, pa ne - pa so vsi (oba) nizkocenovni.

cebelar123 ::

https://shop.freestyle.si/skupina/10.10... Tu si malo poglej kolesa. Jih dobiš za skoraj taki denar z hidravličnimi zavorami.

jype ::

Aston_11> pa so vsi (oba) nizkocenovni.

"200 evrov za novega" nizkocenovni al "800 evrov za novega" nizkocenovni?

Aston_11 ::

Traking nižje, specialka višje 800, pa da ne bo pomote, zobnike in ketno sem uničil na prvi specialki pred cca 20 leti, rabljenemu Pinarellotu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Aston_11 ()

jype ::

Ja, takrat sem tudi jaz še trgal ketne (čeprav sem bil precej lažji), zdaj pa že zelo dolgo ne.

Aston_11 ::

Jaz imam "navado", da vedno obračam v največji marči, v kateri še gre. 3/7 oz. 3/9, če se da in menjam, ko ne gre več. Tako je v klancih velikokrat vse obremenjeno do skrajnosti, vendar kljub temu tudi tile nizkocenovniki vse to zdržijo. Razen plastičnih pedal, jasno. Te so za eno leto cca.

jype ::

Na muslaufu precej močneje nateguješ ketno, pa je vseeno praktično nihče ne utrga.

mr1two ::

Ja, sam so tudi ketne mal močnejše tam :)
Uporaba troblje v avtu povzroči krčenje možganov.

EpicTime ::

Da ne odpiram nove teme. Katero kolo bi mi priporočili za okoli 200 eur, predvidevam da je tukaj boljše gledat za rabljenimi? Se dobi tudi kakšen nov soliden v akciji? Vozil bi se po pločniku/makedamu/urejenih gozdnih poteh/pesku/cesti, tako, da predvidevam da je Trekking kolo dobra izbira?

EpicTime ::

stratosD ::

Za 200 EUR je pomoje za gledat kako rabljeno kolo, če se odločiš za nakup novega počakaj do jeseni, ker so takrat kolesa cenejša tudi do 35%.

Predvsem pazi na velikost kolesa, če si višji od 180 cm glej L in XL velikosti oz št. okvirja nad 50.
Ker če ne boš gonil s "petami" in se zvijal na kolesu.

Od koles z bolhe je za preverit vse 3 najprej po telefonu glede velikosti in stanja. Gotovo ne bo hodil gledat kolesa na drugi konec SLO
da boš pol vidu da je kolo usuto ali premajhno.UNIVEGA je po moje dosti vožen ker je precej menjano, lahko je to dobro, lahko je pa usut.
Tisti LEADERFOX je nižji nivo opreme je pa kao nov.
SCOTT mi deluje majhen oz. ženski okvir.

Za orientacijo ti povem da sem sam prodal Merido MTB z XT menjalnikom, staro 3 leta in ohranjeno v nulo za 240 EUR in treking Author z LX opremo in mehanskimi diski pravtako za 240 EUR (sta mi bila premajhna) tako da se da za 200 - 250 EUR dobit kar solidno kolo le malo je treba izbirat in ne kupit lih taprvega ki ga pogledaš.
Še par mojih predlogov:
1.http://www.bolha.com/rekreacija-sport/k...
ta je sicer MTB ampak ima tako zasnovo da z zamenjanimi , tanjšimi gumami lahko dobro služi.Za preverit velikost

2.http://www.bolha.com/rekreacija-sport/k...
za preverit

3.http://www.bolha.com/rekreacija-sport/k...
tale zna bit adut če še ni prodan...

No, bojo še ostali kaj povedali...

stratosD

EpicTime ::

stratosD je izjavil:

Za 200 EUR je pomoje za gledat kako rabljeno kolo, če se odločiš za nakup novega počakaj do jeseni, ker so takrat kolesa cenejša tudi do 35%.

Predvsem pazi na velikost kolesa, če si višji od 180 cm glej L in XL velikosti oz št. okvirja nad 50.
Ker če ne boš gonil s "petami" in se zvijal na kolesu.

Od koles z bolhe je za preverit vse 3 najprej po telefonu glede velikosti in stanja. Gotovo ne bo hodil gledat kolesa na drugi konec SLO
da boš pol vidu da je kolo usuto ali premajhno.UNIVEGA je po moje dosti vožen ker je precej menjano, lahko je to dobro, lahko je pa usut.
Tisti LEADERFOX je nižji nivo opreme je pa kao nov.
SCOTT mi deluje majhen oz. ženski okvir.

Za orientacijo ti povem da sem sam prodal Merido MTB z XT menjalnikom, staro 3 leta in ohranjeno v nulo za 240 EUR in treking Author z LX opremo in mehanskimi diski pravtako za 240 EUR (sta mi bila premajhna) tako da se da za 200 - 250 EUR dobit kar solidno kolo le malo je treba izbirat in ne kupit lih taprvega ki ga pogledaš.
Še par mojih predlogov:
1.http://www.bolha.com/rekreacija-sport/k...
ta je sicer MTB ampak ima tako zasnovo da z zamenjanimi , tanjšimi gumami lahko dobro služi.Za preverit velikost

2.http://www.bolha.com/rekreacija-sport/k...
za preverit

3.http://www.bolha.com/rekreacija-sport/k...
tale zna bit adut če še ni prodan...

No, bojo še ostali kaj povedali...

stratosD


Hvala bom povprašal. Drugače sem pa velik 182/183, je L okvir potem primeren? Tudi malce več me je skupaj ene 95kg (široka ramena)

flbroker ::

Katero kolo je najboljše zame? Rad bi se peljal na daljše poti pa tudi po mestu, večinoma po betonu in asfaltu. Včasih bi tudi rad šel po makadamu. Katero vrsto koles moram gledat?

http://www.kolesarska-oprema.si/izdelek...
http://www.kolesarska-oprema.si/izdelek...
http://www.kolesarska-oprema.si/izdelek...
http://www.funsports.si/products.php?ca...
http://www.velo.si/product2.aspx?PId=15...
http://www.velo.si/product2.aspx?PId=15...

Ne spoznam se na kolesa sploh, do nekje 300€, max 350€.

;-) ::

Jaz že zdaj teden dni vozim Treka in mi ni žal, zavore tud z Areha dol držijo super edino včasih so glasne sploh če je mokro cvilijo. Naredo sem komaj 140km tak da zdaj pa na prvi servis, ki je free pol pa spet gasa.

flbroker ::

Kako pa sploh veš kakšno velikost si moraš naročit, jer vidim da so različne velikosti koles?

Hayabusa ::

3.http://www.bolha.com/rekreacija-sport/k...
tale zna bit adut če še ni prodan...

Nekam hitro je menjal verigo (po 2 sezonah)...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hayabusa ()

mr1two ::

lol? hitro?
Jaz sem jo zamenjal po 9 mesecih. Če misliš, da je to prehitro, pojdi ti verigi dopovedat, da se pa ja ne more znucat v 4k. Ene se še prej- odvisno kako skrbiš zanjo in kako jo goniš(višja kadenca običajno pomeni daljšo dobo, nižja kadenca z višjo silo pa krajšo). Pa če je ne mažeš se tudi pozna.
Uporaba troblje v avtu povzroči krčenje možganov.

jype ::

Verigo se menja, ko se raztegne. To je lahko po 1000 ali po 50.000 kilometrih, odvisno od tega kaj z njo počneš.

Jaz sem bajsi in bi jo moral menjat na slabih 5000km.

Invictus ::

Kake verige pa imate da jih je treba menjat? jaz je na moji specialki nisem menjal 22 let.

Pa je bil kolo lani na servisu ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

jype ::

Invictus> Kake verige pa imate da jih je treba menjat?

Shimano CN-7701 oziroma Record C9.

Ne vozimo se samo 25km/h po ravni cesti.

Če ne menjaš sproti, moraš sčasoma menjat še zobnike, ki bi sicer preživeli 10 verig.

Invictus> jaz je na moji specialki nisem menjal 22 let.

Leta so skrajno neustrezna enota za življensko dobo verige. Koliko tisoč kilometrov razdalje in koliko kilometrov vzponov si pridelal z njo?

stratosD ::

meni jo je serviser menjal na 6000 km.
Back to topic plz ladies...

1 budget Muddyfox za mu zbit ceno ene 20% bi bil kar OK
http://www.bolha.com/rekreacija-sport/k...

2.Scott Sporster z XT kao grupo
http://www.bolha.com/rekreacija-sport/k...

stratosD
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katero kolo (strani: 1 2 3 492 93 94 95 )

Oddelek: Šport
4708703224 (531) b4d
»

Mestno kolo

Oddelek: Loža
4213997 (5200) carota
»

Treking kolo 58-62cm

Oddelek: Šport
212887 (2543) mr1two
»

Nakup kolesa za vsak dan

Oddelek: Šport
71171 (1074) mr1two

Več podobnih tem