» »

Facebook v številkah

Facebook v številkah

briansolis.com - Novica ameriškega dneva je gotovo objava Facebookovega finančnega stanja, kot izhaja iz pred nekaj urami vloženega obrazca S-1. Podjetje namerava prihodnji teden izdati za 5-10 milijard dolarjev delnic po valuaciji 75-100 milijard dolarjev, s čimer se bodo umestili na borzo (NASDAQ) in postali javno trgovano podjetje. To s sabo prinese en kup obveznosti, ki se v celoti zasebnega podjetja ne pritičejo, med drugim objavo poslovnih rezultatov na omenjenem obrazcu.

Podjetje ima torej 845 milijonov uporabnikov, od katerih se dobra polovica na stran prijavi vsak dan, slaba polovica pa vsaj enkrat na mesec preko mobilnega telefona. Skupaj so osnovali že za 100 milijard prijateljstev. Vsak dan si izmenjajo 250 milijonov fotografij, skupaj z 2.7 milijardami lajkov in komentarjev.

Finančno stanje je odlično. Lani so ustvarili za 3.7 milijarde dolarjev prometa (88% več kot leto pred tem), od tega pa je kar 1 cela milijarda šla za dobiček (65% več kot leto poprej). Šestino dohodka pride od aplikacij enega samega podjetja - Zynge.

Številke so še boljše v primerjavi s konkurenco. Dobiček je zdaj za 60% večji od Amazonovega, ki je lani zabeležil kar 45% padec neto prihodkov. Google, ki je svoj IPO imel poleti leta 2004, je takrat imel le slabo milijardo prihodka in desetkrat manj dobička (106 mio).

Še najbolj presenetljiva je lastniška struktura. Zuckerberg je kljub nemalo krogom zasebnega financiranja uspel ohraniti znaten lastniški delež, kar 24% (12 milijard dolarjev). Njegova prva partnerja Eduardo Saverin (osmoljenec iz filma) in Dustin Moskowith imata 5 oz 6%, angelski investitor Sean Parker pa 4%, ostali zaposleni pa skupaj 30%. Med zgodnjimi investitorji dobro stojita predvsem Accel Partners in ruski Digital Sky Technologies, vsak z 10%. Goldman Sachs je kupil viden delež in ga domnevno skušal drago prodati investitorjem mimo pravil zakona o trgu vrednostnih papirjev - zdaj imajo 0.8% zase in 3% za te investitorje. Brata Winklevoss nista posebej omenjena.

Zuckerberg je obrazcu priložil še osebno pismo investitorjem, v katerem je na veliko poudaril odprto kulturo kot ključ za uspeh podjetja. To naj bi posebej poznalo v načinu reševanja problemov, ki mu pravijo "The Hacker Way".

Več.

7 komentarjev

FlyingBee ::

otroci dekadence in veliki zaslužkarji so vedno bili v družinskih vezeh

impresivno in privoščim Marku, ker je pokazal kako se da po googlu še vedno postati fenomen in ga celo presešti
P200 MMX, 32mb ram, 2gb HDD, s3 virge 2mb, 14" CRT 640x480
New Sphincter Kvartet:
Roko Spestner, Namaž Zlevčar, Daje Heading, Maraje Spetan

qki ::

bono?

ozbolt ::

Yes, Bono, through his investment firm Elevation Partners

Zanimivo...

gregor ::

kako pa se opravi nakup delnic, če si iz slo?
se kdo spozna na to?

LP

Bellzmet ::

Pejt na kakšno borznoposredniško hišo v SLO, reci, da bi imel facebook delnice, ko bodo, pripravi denar in oni vse potem poštimajo.

lp

dmi ::

Slaba ideja sicer, prevelike provizije, neodzivnost in nestrokovnost. Če si najdeš kako alternativo, si ji raj posluži, svoj čas, sem si sam kupoval tuje delnice preko sogo trade.

gruntfürmich ::

hehe, goldman sachs.:D oni pa rulajo...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Na Facebooku mesečno že 1,9 milijarde ljudi, investitorji pa vse bolj živčni (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
6423576 (20567) blackbfm
»

Apple s padcem prihodkov razočaral (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Rezultati
16643579 (39681) sandmodnigga
»

Facebook izgubil desetino vrednosti, borza pod navalom skoraj pokleknila

Oddelek: Novice / Ostale najave
3610201 (6370) nekikr
»

Facebookov IPO povzročil vihar tožb in preiskav

Oddelek: Novice / Ostale najave
97214 (5857) wooted
»

Prihodnji teden javna ponudba Facebookovih delnic

Oddelek: Novice / Ostale najave
3010130 (8086) antonija

Več podobnih tem