» »

Mehanska tipkovnica

Mehanska tipkovnica

««
48 / 58
»»

GR2 ::

PrimozR je izjavil:

ISO layout == velik enter. FYI.

Sem že omenjal, na WASD keyboards podpirajo praktično vse svetovne layoute out of the box (tudi CRO/SLO). Če ti to ni dovolj, lahko v Inkscape pripraviš svojega custom, vključno z različnimi barvami. Seveda so tipke printane, ne double-shotane. Tipkovnice pri njih so tudi precej dražje kot to, kar gledaš tukaj, nimajo RGB-ja in wireless opcije, imajo pa Cherry switche.

Zaenkrat so nekako najbolj zanimiva opcija, če hočeš slovenski layout. Meni se ne gre toliko za šumnike (tiste 3 črke si že zapomneš), bolj me bolijo znaki, ki jih dosežeš s Shiftom oz. AltGr-jem.

Se bom kar dotaknil tega SLO layouta.
Katere in koliko znakov točno rabiš od SLO layouta?
QWERTZ @ Wikipedia
Jaz sem 2012 že sestavljal custom layout v Corelu za WASD tipkovnico. Dodal sem samo 5 znakov: č, š, ž (tam kjer je pri SLO mehki č), EUR in ° (večkrat pišem stopinje celzija) ter s Shiftom velike Č, Š in Ž.
Pa znak za stopinje nisem dodal kot dead key kot je na SLO layoutu, kje je sploh point tega? Za nekatere znake kot je umlaut že, ampak zakaj rabiš dead key za stopinje mi pa ni jasno. Že da sam po sebi znak ne more obstajat, ampak kje je problem da ga vidiš takoj ko pritisneš tipko?
WTF so vse tiste strešice mi tudi ni jasno, verjetno za jezike držav okoli nas, ki jih povprečen Slovenec ne rabi enkrat v življenju.
Potem znak za tildo kot dead key, to je res fun v igrah kot je Source pogon kjer ga rabiš za odpret konzolo in se ti potem izpiše še tista kljukica, ki je namesto tilde.
Potem zamenjana Y in Z, tudi fun stuff v igrah.

Ker je sedaj ta tipkovnica stara že 8 let, sem se pa odločil kupit kar US, ki je super layout.
British and American keyboards @ Wikipedia
In sicer sem kupil to tipkovnico, ki ima celo US international layout, ki zna biti najboljši za nas:
https://www.amazon.de/-/en/Logitech-920...
Ima velik enter, ne vem sicer kje je problem malega, pomoje bi bil tudi ok. Shift je velik, sicer tudi ne bi bilo nič narobe če bi bil mali, ker ga itak pritiskaš z mezincem. Ampak za nas je verjetno tak razpored tipk še najboljši.
US international layout ima drugače polno nekih neuporabnih znakov, ampak kar je dobro pri tej je to, da je dejansko odtisnjen samo EUR pri AltGr+5.

In potem sem včeraj že kar odprl Microsoft Keyboard Layout Creator 1.4. Odprl sem obstoječi US EN layout, na AltGr+5 sem dodal EUR, na AltGr+6 pa stopinje. Čeprav zdaj sem se spomnil, da sem hotel najprej na Shift+6, ker ne rabim tiste strešice, pa sem potem očitno pozabil in bom kar pustil kot je, da se vse ujema z napisi. Potem sem pa dodal č, š in ž kot sem napisal že zgoraj, samo da sedaj na AltGr in AltGr+Shift. Se bo treba pač navadit, ali pa tipkat brez šumnikov, so oklepaji precej bolj pomembni.

Tipkovnice s SLO layoutom jaz ne bi kupoval več, ker na tipkovnicah z osvetlitvijo zgleda grdo z vsemi tistimi potiskanimi znaki, je polno negativnih komentarjev glede tega na Mimovrste, tako da je očitno večina tega mnenja.
Čeprav od G11, ki sem jo kupil 2007, so naši uvozniki prišli že long way, ker so sedaj znaki odtisnjeni praktično perfektno, prej je bilo kot bi sam doma delal.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: GR2 ()

sgdjkdlsugi4 ::

flameir je izjavil:

Zaradi korone se bo povečalo delo doma - veliko tipkanja. Sem si že spomladi setup sestavil, zdaj mi manjka edino še spodobna tipkovnica. Nikoli nisem imel mehanske, zelo mi gre na živce njena glasnost. Tudi miško imam silent, ker me te kliki motijo (sory, sam res haha).
Izredno so mi všeč stare Applove tipkovnice, tudi trenutna na Huaewi Matebook X Proju je zelo dober približek Applove.

A se da dobit tipkovnico, ki je podobna tem dvema (se pravi, da je čist plitva in čim tišja, če bi mela pa še osvetljeno tipkovnico, pa toliko bolje). Hvala za predloge. :)

Gledal sem sicer tole:
https://www.amazon.de/Logitech-Keys-For...


V bistvu razen te nimas nekih opcij od Logitecha za flat keye. Je pa super cena! Sicer pa na Amazonu je podaljšano obdobje vracil do konca januarja 2021, tak da lahko sprobas v miru.

GR2 ::

Drugače mehanske niso vse glasne, ok so Cherry MX Red (ter kitajska alternativa Kailh Red in preimenovani Logitech GX), Brown (nisem imel sam in ne vem kako glasne so napram Red, ampak so daleč od Blue, poguglaj) in Logitech Romer-G.
Potem imaš še Gateron. Poglej tukaj za vse:
https://mechanicalkeyboards.com/switche...
https://www.mechanical-keyboard.org/swi...

Jaz vem da so tihe tipke Cherry MX Red s pogojem da daš spodaj gumice (jaz sem naročal na WASD), čeprav imam tudi eno Ozone brez gumic in je ravno da še sprejemljiva. Logitech Romer-G so pa tihe že same po sebi, recimo pri G413.

Mišk imam pa tudi sam še precej doma od časov, ko sem iskal tako s tihimi tipkami, glasne so G3, G100, G300 in G203. Prejšnja G9x je imela tudi polno enih motečih napak, še prejšnja G5 mi ni bla nikol všeč.
OK sta mi pa G403 (ter brezžična G603) in Razer DeathAdder Elite, s temi ne moreš falit. Itak je pa mišk sedaj tolk da bi blo fajn če bi obstajala kakšna stran kjer bi bile vse na seznamu. Do takrat se pa meni ne da ukvarjat z nekimi nepreverjenimi ASUS in Corsair, kaj šele z levimi znamkami.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: GR2 ()

sgdjkdlsugi4 ::

sgdjkdlsugi4 je izjavil:

Ker mi je Logitech Ultra X sla tipka (ter je tipkovnica ze malo neokusna po 11 letih uporabe), iscem nekaj novega.

Tako bi kupil prvo mehansko tipkovnico. Full size tipkovnica, layout bi bil DE ISO, ker s sumniki ni neke pametne originalne resitve, hocem pa velik enter. Ker pri nas vecinoma prodajajo US layout, bi verjetno kupil online.

Ena izmed pogojev je tudi "best bang for buck" oz. da v primeru okvare lahko kako zadevo zamenjas - recimo capse ter switche. Po ogledu reviewev bi vzel "brown" ali "red" varijanto, definitivno ne "blue. Full RGB je kul, samo da je mozno na vseh tipkah postavit isto barvo.


Kandidati:

70€ - Amazon.de - Logitech G413 (kar mi ni vsec so nestandardne tipke za zamenjavo, ter RomerG switchi, torej je za prihodnost bolj jeba)
70€ - Amazon.de - Redragon K556 (zgleda malo kitajsko, switchi so Outemu, ostale znamke zaradi razlike v velikosti pinov niso najbolj kompatibilne)

potem ze malo drazje
130€ - Amazon/Fnatic - Fnatic Streak RGB - https://shop.fnatic.com/products/streak... (cherry switchi, minus so tipke ki bi se zaradi njihovega tipka po reviewih sodec hitro izrabile, nasploh je bil fazit da stane tipkovnica prevec za to kaj nudi)
130-140€ - Amazon/Caseking Glorious PC Gaming Race GMMK Keyboard (fully customizable)

Se kaksni drugi predlogi oz. feedback glede na opisano ce si ze omenjene lastite?


Sem narocil Redragon K556 pa da vidimo. GMMK ter Fnatic nimata double-shot keycapsov (ok GMMK ima Aura keycapse, ampak le ANSI), za kar bi cena se dvignila se delje, ce bi jih kupil extra, dat 1x vec kot ta kitajc pa za mojo n00b rabo ne vidim smisla. Outemu replacement switchi so na Aliju 18$ pack, keycapsi pa pasejo vsi, ker so standard velikosti.

Btw sem gledal tudi Ducky One 2, ampak je spet 150€ na Casekingu.

bajsibajsi ::

@GR2 Predvidevam, da ne programiras?
Sam nenapisane sumnike v ANSI shemi ne bi pogresal. Bi pa znake, kot so < > ( ) {} [] ; " | & itd, ki se pri programiranju pisejo vseskozi.
Ce sem iskren tudi ne bi dajal npr. 100 eur in se nato ukvarjal z mapiranjem tipk.
Iscem nekaj podobnega uvi tipkovnici https://slo-tech.com/forum/t503518/p685... ki pa bi imela tisja stikala. Torej ISO layout, osvetlitev (RGB ni potreben), tipka za mute je bonus in pa da ni ravno 150 eur. :) Aja, pa polovicni profil tipk je tudi bonus, ni pa nujno, da so nizje.
Nekaj v smislu (oblikovno in dizajn):
https://www.keyboardco.com/keyboard/che...
https://www.keyboardco.com/keyboard/uk-...

Zgodovina sprememb…

PrimozR ::

flameir je izjavil:

Zaradi korone se bo povečalo delo doma - veliko tipkanja. Sem si že spomladi setup sestavil, zdaj mi manjka edino še spodobna tipkovnica. Nikoli nisem imel mehanske, zelo mi gre na živce njena glasnost. Tudi miško imam silent, ker me te kliki motijo (sory, sam res haha).
Izredno so mi všeč stare Applove tipkovnice, tudi trenutna na Huaewi Matebook X Proju je zelo dober približek Applove.

A se da dobit tipkovnico, ki je podobna tem dvema (se pravi, da je čist plitva in čim tišja, če bi mela pa še osvetljeno tipkovnico, pa toliko bolje). Hvala za predloge. :)

Gledal sem sicer tole:
https://www.amazon.de/Logitech-Keys-For...

Saj veš, da v temi mehanskih tipkovnic iščeš nemehansko tipkovnico? Sicer pa, če ti je všeč Applova... https://www.apple.com/shop/mac/mac-acce...

@GR2 sem že napisal v tej temi, da mi tisti trije šumniki ne predstavljajo težav, predstavljajo pa težave vsi ostali znaki. Kot je omenil bajsibajsi, vsi oklepaji, &,%, itd. Stopinje kot dead key so tečne, ampak sem tega navajen, takisto ISO entra. Na šihtu imamo par ANSI tipkovnic in prav res vedno na njih pritisnem ž. Ponavadi takrat, ko pri loginu vtipkavam geslo računalnika.

Prekleto dobro vem, da se lahko navadiš situational awarenessa - doma tipkam na USB Thinkpad tipkovnici, ki ima layout Fn Ctrl, na šihtu imam navadnega Logitecha (nek poceni krš), na službenem laptopu pa Ctrl Fn layout. Pa mi ne predstavlja težav. Ampak vseeno, ISO enter je nekaj, kar hočem.

Kar se pa znakov pa custom oznak tiče, gledam 60 % tipkovnico (za doma, Thinkpad bi pa šel na šiht, ker mi gre 10-ley del RES na živce ker jemlje prostor miški), tam pa bi gor zmetal še vse tipke, ki so na prvem Fn layerju. Na 60 % so to delete (na backspace), tilda (na Esc-u), F keys (number row), tipkovnica ima tudi smerne tipke, itd. Kot rečeno, niso težava tisti trije šumniki, ki se uporabljajo pogosto, problem so redko uporabljane kombinacije. In res se mi ne da brskati po internetu, da ugotovim, na kateri tipki to imam (sploh če je fizično na tipkovnici zadeva narisana drugje, kot je to na UK/DE/itd. ISO layoutih), le imam lahko tam, kjer dejansko je.

Pač, vsak ima svoje potrebe. Verjetno se kar nekaj ljudi reži tejle debati, medtem ko tipkajo na blank Das Keyboardu. Pa verjamem, da je SLO layout na backlit tipkovnici tečen, ker tipke niso doubleshotane oz. so printane poleg tega, ampak na srečo nočem backlitane tipkovnice. Edina stvar, ki manjka WASD-jevi 60 %, je, da bi bila še wireless.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

bajsibajsi ::

Hard mod za eksterno Thinkpad tipkovnico https://forums.lenovo.com/t5/Displays-O... :)

Zgodovina sprememb…

MH0 ::

PrimozR je izjavil:

Ha, če ti uspe najti vse tri, slava ti. ...

Uf, da bi za tole dobil SLO kapice.
 G915TKL

G915TKL

PrimozR ::

Pa si spet na 2 od 3, therefore my comment :)

Če želiš double shot oz. prosojne legende, itak nimaš možnosti. Če si pa zadovoljen s printom, pa lahko tudi na lastno pest popraviš legende.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

sgdjkdlsugi4 ::

sgdjkdlsugi4 je izjavil:

sgdjkdlsugi4 je izjavil:

Ker mi je Logitech Ultra X sla tipka (ter je tipkovnica ze malo neokusna po 11 letih uporabe), iscem nekaj novega.

Tako bi kupil prvo mehansko tipkovnico. Full size tipkovnica, layout bi bil DE ISO, ker s sumniki ni neke pametne originalne resitve, hocem pa velik enter. Ker pri nas vecinoma prodajajo US layout, bi verjetno kupil online.

Ena izmed pogojev je tudi "best bang for buck" oz. da v primeru okvare lahko kako zadevo zamenjas - recimo capse ter switche. Po ogledu reviewev bi vzel "brown" ali "red" varijanto, definitivno ne "blue. Full RGB je kul, samo da je mozno na vseh tipkah postavit isto barvo.


Kandidati:

70€ - Amazon.de - Logitech G413 (kar mi ni vsec so nestandardne tipke za zamenjavo, ter RomerG switchi, torej je za prihodnost bolj jeba)
70€ - Amazon.de - Redragon K556 (zgleda malo kitajsko, switchi so Outemu, ostale znamke zaradi razlike v velikosti pinov niso najbolj kompatibilne)

potem ze malo drazje
130€ - Amazon/Fnatic - Fnatic Streak RGB - https://shop.fnatic.com/products/streak... (cherry switchi, minus so tipke ki bi se zaradi njihovega tipka po reviewih sodec hitro izrabile, nasploh je bil fazit da stane tipkovnica prevec za to kaj nudi)
130-140€ - Amazon/Caseking Glorious PC Gaming Race GMMK Keyboard (fully customizable)

Se kaksni drugi predlogi oz. feedback glede na opisano ce si ze omenjene lastite?


Sem narocil Redragon K556 pa da vidimo. GMMK ter Fnatic nimata double-shot keycapsov (ok GMMK ima Aura keycapse, ampak le ANSI), za kar bi cena se dvignila se delje, ce bi jih kupil extra, dat 1x vec kot ta kitajc pa za mojo n00b rabo ne vidim smisla. Outemu replacement switchi so na Aliju 18$ pack, keycapsi pa pasejo vsi, ker so standard velikosti.

Btw sem gledal tudi Ducky One 2, ampak je spet 150€ na Casekingu.

Tipkovnica gre nazaj Amazonu, prisoten je ogaben metalicni ping pri vecini tipk. Kaj to je realnost pri vseh mehanskih oz. polmehanskih tipkovnicah? Ker kolikor berem je prisotno tudi na RomerG switchih, zdaj edino nevem a smo nekateri bolj obcutljivi da slisimo ta ping, drugi pa ne?

Drugace nekatere tipke, predvsem Enter sploh niso potrebovale enako moc za pritisk. Verjetno malo denarja, malo muzike.

GR2 ::

bajsibajsi je izjavil:

@GR2 Predvidevam, da ne programiras?
Sam nenapisane sumnike v ANSI shemi ne bi pogresal. Bi pa znake, kot so < > ( ) {} [] ; " | & itd, ki se pri programiranju pisejo vseskozi.

Ne, ne programiram. Drugače je čudno vprašanje, ker zgoraj vidim da sem napisal da sem imel šumnike najprej na AltGr, šele 2 dni nazaj sem ugotovil da jih dejansko rabim bolj kot oklepaje in sem jih dal nazaj kot primarne, oklepaje pa na AltGr.
Pri custom WASD tipkovnici oglatih in zavitih oklepajev sploh nisem imel. Čeprav sem kasneje ugotovil da jih rabiš tudi za forum BB kodo, tako da bi jih dal lahko vsaj na AltGr, jaz sem jih imel pa kar shranjene v beležnici, itak sem bolj rabil samo template.

PrimozR je izjavil:

@GR2 sem že napisal v tej temi, da mi tisti trije šumniki ne predstavljajo težav, predstavljajo pa težave vsi ostali znaki. Kot je omenil bajsibajsi, vsi oklepaji, &,%, itd. Stopinje kot dead key so tečne, ampak sem tega navajen, takisto ISO entra. Na šihtu imamo par ANSI tipkovnic in prav res vedno na njih pritisnem ž. Ponavadi takrat, ko pri loginu vtipkavam geslo računalnika.

US international layout mi je zelo všeč, za osnovo daleč najboljši, saj zato tudi pri nas uvozniki vzamejo tega, vsaj pri Logitech G413 je tako.
Ampak sem ugotovil da so mi šumniki zelo pomembni. In to tolk da ne bom mogel imet ČŠ desno od P, pod Š pa Ž, to je že preveč desno.
Pa večkrat natipkam ; namesto Č, tako da mislim da mora bit Č nujno desno od L, Š pa desno od P. Ž je mal problem dat 2 desno od L, ker moraš potem narekovaje prestavit nekam drugam, bi pa rad da se čimveč znakov ujema s potiskavo.
Pa obe poševnici sta mi res všeč pri US layoutu, da sta kot primarni na svoji tipki, tako da tedvi tipki bom pustil pri miru.
Velik problem je tudi podpičje in dvopičje, zgleda da je to pri SLO layoutu (oz. DE iz katerega so naši očitno izhajali) narejeno res odlično na vejici in piki, oz. smo že tako navajeni, da se jih tudi ne da spreminjat.
To je pa tudi to, vse 3 vrste oklepajev zaradi teh naših šumnikov ni druge kot da gredo na AltGr, jaz jih bom pustil na enakem mestu kot pri US, čeprav tudi pri SLO ni tako napačno.
Sedaj edino kar bo ostalo za privadit je malenkost drugačna pozicija Ž (zgoraj levo od entra in ne spodaj levo) ter pomišljaj. Podčrtaj sem pa hitro osvojil da je desno od 0, ker ga ponavadi rabim zraven številk.
Nič, grem kar v Keyboard Layout Creator, mislim da bo to že kar to.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: GR2 ()

GR2 ::

Ja, mislim da bo ta V3 finalna verzija.
V1 je bila itak kar neki, sem naredil še preden sem sploh dobil tipkovnico. Kako boš tipkal čšž vedno z AltGr mi ni jasno. Če si že programer si pač narediš 2 layouta, oz. slovenskega se v Win10 tako ne da brisat, če daš enkrat regijski format na Slovenian, ker mora biti za vsak jezik vsaj ena tipkovnica. Jezik v Win je pa itak boljši angleški in imaš tako že samo zaradi tega minimalno 2 layouta.
Kot sem rekel so najbolj pomembne pozicije čšž ter dvopičja in podpičja. Ž je pomoje lahko na vseh treh možnih skrajno desnih mestih, pomoje se ga tudi ne rabi tolk pogosto kot Č in Š. Š je pa pomoje bolje če je desno od P kot pa desno od Č.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: GR2 ()

GR2 ::

Motim se pa sedaj še največ pri pomišljaju, sem navajen da je levo od desnega Shifta.

PrimozR ::

GR2 je izjavil:

US international layout mi je zelo všeč, za osnovo daleč najboljši, saj zato tudi pri nas uvozniki vzamejo tega, vsaj pri Logitech G413 je tako.

To, da je ANSI layout tebi všeč, ni razlog, da ga vzamejo uvozniki za naše tipkovnice. Razlog je drugje. Največji trg je US, temu trgu se prilagajajo proizvajalci, redki pa naredijo kompleten tooling (ohišja, PCB-ji, tipke) za druge trge. Za nekatere ja, ne pa za vse. Slovenija jasno odpade :)

Ostalo, kar si pisal, pa res ne vem če je za v tole temo...

GR2 ::

V bistvu ima US international ISO Enter, ampak je 104 key, ker ima velik levi Shift.

freesty ::

Pred casom sem kupil prvo mehanicno tipkovnico in sicer HyperX alloy neki neki. Ima cherry red switche. Ugotovil sem, da mi ne odgovarja. Tako, da iscem nekaj novega. Rad bi imel "hitre" switche, ki imajo manjsi travel. Prav tako bi imel taktilne switche. Nasel sem Kailh bronze, vendar ne najdem nobene tipkovnice z njimi. Aja pa tipkovnico bi imel one srednje velikosti in velik enter. Torej samo brez numericnega dela.

Ce ima kdo kaksen predlog bi bilo super.
http://www.youtube.com/watch?v=5hfYJsQAhl0

camx ::

Recimo Glorious GMMK TKL (brez numpada) ISO, ki je modularna + loceno kupis switche, ki ti ustrezajo.

https://www.caseking.de/glorious-pc-gam...

freesty ::

Potem morem se key-capse kupit. Se dobijo kje slovenski?
http://www.youtube.com/watch?v=5hfYJsQAhl0

kuglvinkl ::

Pls povejte, aLi obstaja TKL size, ISO layout, z blue switchi?

Obstaja: https://www.caseking.de/ducky-one-2-tkl...

Mogoče še kaj drugega?
Your focus determines your reallity

Zgodovina sprememb…

PrimozR ::

Še vedno imaš WASD keyboards. Imajo full size, TKL, 60 %, zmišluješ se pa lahko kako ti poprintajo tipke. Lahko tudi custom (popraviš vektorski template in ga naložiš). Ni pa RGB in wireless... Cenovno tam-tam s temle Duckyjem oz. malce dražje, ampak imaš možnost SLO keycapov.

Sicer je pa modrih switchev kar nekaj. Opcija je tudi Keychron K2, ampak ima Gateron modre switche, ne Cherry. Je pa wireless. https://www.keychron.com/collections/ke...

kuglvinkl ::

Thnx na WASD sem pozabil...
Your focus determines your reallity

Procesator ::

Tudi sam, tak kot sedaj marsikdo, več delam od doma... Rad bi imel kvalitetno mehansko tipkovnico, predvsem za pisanje. Sem gledal malo ponudbo in je cela zmešnjava, sploh s temi različnimi standardi in postavitvami in velikostmi. Po nekaj youtube reviewiv me je pot zanesla na Skyloong kitajske mehanske tipkovnice velikosti 60% in 65%, ki jih precej hvalijo in so glede na ceno menda zelo kvalitetne. Zanima me, če ima morda kdo sk64 verzijo in kako se obnese. Seveda gre za ANSI standard in angleški postavitev. Menite, da bo to težava? Sedaj tipkam na nemško postavitev Logitech K800 in nimam nekih težav... 11.11 imajo še dodatne akcije sk64 bo nekje 50€, medtem ko bo sk61 (brez smernih tipk) celo cca. 35€, kar pa je že zelo dober deal. :)

pierch ::

Jaz mam eno bakckup mehansko kitajsko 60% (Motospeed z Kalih switchi) ampak se ne morem navaditi nanjo. Dejansko mi manjkajo vse tipke in ker jo uporabljam samo kot backup oz. na sekundarnih računalnikih nimam "kilometrine". Drugače kvaliteta izdelave za ceno je kar solidna.
Pierch

Procesator ::

Eto, gre za to tipkovnico in tak layout.

 SK64

SK64

pierch ::

Ja, vem kakšen je layout imam enakega in ni problem v tem. Problem je v manjkajočem delu tipkovnice ;)
Pierch

Procesator ::

Kaj konkretno pa pogrešaš? Jaz bi eventuelno tipke home, end in page up in down. Ostalo praktično ne uporabljam oz. zelo redko.

pierch ::

Navajen sem na full size in pogrešam praktično vse.
Primer, poskušal sem priti v BIOS na enem starem računalniku...ni šans, funkcijkse tipke ne delujejo enako. To je sicer odvisno od posamezne tipkovnice ampak vseeno. Numpad uporabljam dnevno, page up/down in ostalo tudi. Še najmanj bi verjetno pogrešal namenske smerne tipke.
Pierch

Procesator ::

Ok... Vse jasno, moje potrebe so malenkost drugačne: 40% besedilo, 40% internet, 15% ostali namenski programi (3d modeliranje) ter mogoče 5% igre. :)

Zgodovina sprememb…

dreja ::

Pozdravljeni,
potreboval bi pomoč pri izbiri tipkovnice. Potreboval bi jo za igranje igrc, in za navadno delo. Po možnosti da ima tudi šumnike(ni nujno).
Razmišljal sem o nekečem takem: https://www.amazon.com/KM360-Profession...
Lp

pozabko ::

Mene bi tudi zanimalo katero mehansko tipkovnico bi predlagali, če bi želel čim cenejšo, hkrati s slovensko postavitvijo tipk in vredno nakupa (pri naših trgovinah pogosto ni sploh jasno napisano za kako postavitev tipk gre).

Zanima me, če so tipkovnice za igrice tudi primerne za delo ali so zelo glasne in neprimerne za npr. programiranje, ker se tipke prehitro pritisne?

Si lahko obetam kake popuste za črni petek?

Silver ::

Sem nabavil UVI Gear Pride - polno velikost. Iskal sem clicky mehanska stikala ter slovensko postavitev (velik enter, tipka poleg > in levega shifta). Ducky in WASD sta bili v ožjem izboru, sem se potem odločil za slovenski izdelek.
Prvi vtisi ... Glasna! In pa RGB bling-bling. :))


Stikala in tipke: Bistveno glasnejša od MX Blue stikal, tipke malenkost "opletajo" in kot je že nekdo pred menoj omenil, se pojavlja kovinski zvok "ping", ko tipko spustiš. Malce sliči na ropotarnico. :P Sem v roku par dni naročil O-ring dušilce/dampnerje srednje trdote, montiral sem kar po dva na vsako tipko. Tipka se sedaj tišje in bistveno bolj prefinjeno, ni zabijanja, ko pritisneš tipko do konca. Je pa zaradi O-ringov hod tipk malce manjši - kar mi je celo boljše, saj sem bil navajen flat tipkovnic. Povsem druga izkušnja, bolj uglajena, kakor tudi tišja - vsekakor priporočam dušilce! Takšno izkušnjo bi pričakoval že iz "tovarne".
Optično-mehanska stikala žal v praksi pomenijo, da ob polovičnem pritisku tipke lahko dosežeš, da se tipka pritisne, ne sproži pa se "klik". To opaziš predvsem ob zaporednem pritiskanju na tipko. (in ne, O-ringi ne igrajo vloge). Ob normalnem tipkanju to praviloma ni opazno.
Najbolj pohvale vredno je, da so na tipkah samo slovenski znaki, kar bi rekel, da je pomembno predvsem za tiste, ki ne tipkajo povsem slepo.
Skrajno desno zgoraj se nahaja Mute tipka, ki je na uradni strani napačno zavedena kot tipka za izklop mikrofona. Sem jim že pisal, da popravijo, dva tedna kasneje še vedno nič od tega. Torej s tipko se izklopijo zvočniki, ne mikrofon. Te tipke se ne da re-mappat, bi pa prišla prav med video pogovori kot mic-mute tipka.

Kvaliteta izdelave: V splošnem je nivo izdelave dober, nič se ne zvija, teža je solidna, nogice za višino so močne izdelave (jih ne uporabljam). Gumb za glasnost je kovinski, natančen, ima zadušeno klikanje po stopnjah - prijeten za uporabo. RGB osvetljava je super, nastavljiva glede na programe osvetlitve ter tudi jakost svetilnosti. Barva tipk je mat črna, tipke so lepo obdelane, znaki so enakomerno osvetljeni. Podlaga/ozadje tipk na katerih sedijo je bele barve, kar poudari svetlobo, se pa žal vidijo tudi vijaki med nekaterimi tipkami (cca 5 njih), kar daje cenen vtis. Priložena podloga za roke je sicer prijetna na dotik a je precej slabo izdelana. Robovi tkanine so namreč zelo naklonjeni cufanju, ker niso zatopljeni. Po višini je podloga malce ukrivljena, posledično se gunca, kar pa sicer ne vpliva na uporabo, kvari le splošni vtis. Je pa spodaj gumirana (proti-zdrsno), zgoraj pa podobna materialu podloge miške, velikost je primerna tudi za daljše udobno tipkanje.
Poleg že omenjenih O-ringov imam grajo tudi za tipko preslednico, ki je najglasnejša a hkrati skoraj najbolj uporabljena tipka.

Malce bolj točka "razno"; tipkovnica zasede 2 USB priključka, en od tega skrbi samo tipkovnico, drugi pa za 2xUSB razširitvena priključka na tipkovnici. Tipkovnica ne omogoča USB 3.0, kar je žalostno glede na to, da potrebuje za to še en ekstra USB vtič in je tako rekoč "vedno pri roki" za kakšne USB diske ali ključke. Pod tipkovnico prav tako ni luknje za kabel od slušalk, lahko pa bi jih priključil v razširitven USB priključek na tipkovnici. Nesmiselno. 8-O

Programska oprema in osvetlitev: Programska oprema zgleda kot nekaj, kar so razvili v domači garaži. Na prvi vtis ni veliko, po drugi strani pa tudi veliko ne potrebuješ. Načeloma gre bolj za "nastaviš in pozabiš" zadevo.
Osvetlitve tipk, ki so že prednastavljene si lahko nastaviš tudi preko FN tipke, na voljo je precej prednastavljenih dinamičnih osvetlitev. Dodatno si lahko konfiguriraš tudi devet lastnih osvetlitev, ki pa NE omogočajo dinamičnih efektov. Npr. rdeče tipke WASD, rumena preslednica, ostale v temi, ipd. Osebno menjam osvetlive samo še preko funkcijskih tipk, za program ni potrebe. Plus programčka je le, da lahko nastaviš makro-je in rebindaš tipke.
Za osvetlitev "mute" tipke je na voljo kombinacija FN+ESC, ki se nastavlja neodvisno od ostale osvetlitve. Zakaj je to potrebno, ne vem. Prej minus kakor plus. Prav tako niso nastavljive barve indikatorja za caps/num/scroll lock, so privzeto rdeče barve.


Podobna zgodba se pojavlja tudi pri miški UVI Gear Envy → tam se lahko igraš z nastavitvami RGB "obroča", ki sveti, logotip pa vedno cikla enako mavrico - tudi če spodnji rob ugasneš. Precej nadležno. Prav tako se vsi zelo počasni efekti osvetlive miške zatikajo oziroma nehote utripajo (PWM?), sploh pri nižjih svetilnostih. Za miško se pač sprijazniš, da uporabljaš privzeto mavrico, ki šiba okoli miške, ker je vse ostalo videti precej čudno. :) Pri miški se osvetlitve brez programa ne da menjati, prav tako se lahko nastavi funkcionalnost vse tipke - zelo uporabno. Izdelava in uporaba miške v splošnem pa je na nivoju, na delovanje nimam pripomb.

PARTyZAN ::

Silver je izjavil:

Ducky in WASD sta bili v ožjem izboru, sem se potem odločil za slovenski izdelek.


* Kitajski izdelek.

Silver ::

Itak, da je made-in-china, kot da kdo ugodno potrošniško elektroniko proizvajajo v EU ... Je pa vsaj naša firma.

PARTyZAN ::

"Naša firma" je samo preprodala izdelek, ki je bil razvit in sestavljen na kitajskem.

Fantech MK851 na Alibabi. Če jih naročiš dovolj lahko tudi tebi na tipkovnico natisnejo poljuben motiv, da bo recimo namesto Uvigear gor pisalo Silver.

DOOM_er ::

hee lol :D za 35 dolarjev bi jo pa kupil z veseljem. Mam UVI pride in mi je zakon tipkovnica, žal alternative s slovenskim razporedom multimedijskimi tipkami in magari slovenske grafike in numpada žal nisem našel ali pa sem slep.
Robots will steal your job. But that's OK

Ales ::

Silver je izjavil:

Sem nabavil UVI Gear Pride - polno velikost. ...
Prvi vtisi ...

Super opis, hvala!

bajsibajsi ::

Se vedno iscem. :)

bajsibajsi je izjavil:

@GR2 Predvidevam, da ne programiras?
...
Iscem nekaj podobnega uvi tipkovnici https://slo-tech.com/forum/t503518/p685... ki pa bi imela tisja stikala. Torej ISO layout, osvetlitev (RGB ni potreben), tipka za mute je bonus in pa da ni ravno 150 eur. :) Aja, pa polovicni profil tipk je tudi bonus, ni pa nujno, da so nizje.
Nekaj v smislu (oblikovno in dizajn):
https://www.keyboardco.com/keyboard/che...
https://www.keyboardco.com/keyboard/uk-...


BTW, tipkovnica je se vedno cenejsa drugje kot na uradni strani https://slo-tech.com/forum/t503518/p685...

Silver ::

Black-friday bundle na UVI-ju, slučajno opazil danes https://uvigear.si/black-friday/
Pride Mini + Envy šišmiš + M podloga = 100€
Isti bundle pri e-igre je pa že ves čas 116,96€. :))

pozabko ::

Silver je izjavil:

Black-friday bundle na UVI-ju, slučajno opazil danes https://uvigear.si/black-friday/
Pride Mini + Envy šišmiš + M podloga = 100€
Isti bundle pri e-igre je pa že ves čas 116,96€. :))


A je to edina mehanska tipkovnica z majhnim shiftom in velikim enterjem ter pac SLO postavitvijo in gravuro, ki jo dobis v nasih spletnih trgovinah? Ker se mi zdi, da imajo na vseh (mimovrste, anni, enaa, ...) malo pomesane te oznake za gravure in postavitev oz. jih ponekod sploh ni.

bajsibajsi ::

bajsibajsi je izjavil:

Se vedno iscem. :)

bajsibajsi je izjavil:

@GR2 Predvidevam, da ne programiras?
...
Iscem nekaj podobnega uvi tipkovnici https://slo-tech.com/forum/t503518/p685... ki pa bi imela tisja stikala. Torej ISO layout, osvetlitev (RGB ni potreben), tipka za mute je bonus in pa da ni ravno 150 eur. :) Aja, pa polovicni profil tipk je tudi bonus, ni pa nujno, da so nizje.
Nekaj v smislu (oblikovno in dizajn):
https://www.keyboardco.com/keyboard/che...
https://www.keyboardco.com/keyboard/uk-...


BTW, tipkovnica je se vedno cenejsa drugje kot na uradni strani https://slo-tech.com/forum/t503518/p685...


Je kdo zasledil cheap ISO (lahko je GER ali UK), ne (pre)glasni switchi, tipkovnico za BF? Podobno tej, le da ima osvetljene tipke (lahko je ena barva osvetlitve) https://www.keyboardco.com/keyboard/uk-...

Zgodovina sprememb…

Kayzon ::

Ali sploh obstajajo mehanske tipkovnice ki niso tako glasne? Se te ki naj bi imele tisje switche so tako preglasne.

PrimozR ::

Imaš na voljo silent switche, ampak so ponavadi linearni. Tactile so pa ponavadi tišji od clicky, ampak imajo še vedno feedback.

https://switchandclick.com/2020/02/04/t...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

igor0203 ::

Iščem mehansko tipkovnico za programiranje, rad bi velik enter ter
<>
zraven levega shifta. Če bi bila 87 key, še toliko bolje. Imate mogoče kak predlog oz. sploh obstaja kaj po mojih željah?

igor0203 ::

Našel Reddragon K552-DE. Je kaj boljšega v tem cenovnem razredu?

PrimozR ::

Vprašanje. Ampak na splošno, iščeš ISO layout. Pa če iščeš 87 tipk, potem iščeš 'tenkeyless'.

Sem že parkrat rekel, opcija je vedno WASD, ker imajo na voljo vse layoute, tudi slovenskega oz. tudi povsem custom, če se poigraš z Inkscapeom.

igor0203 ::

Hvala za predlog, ampak kolikor vidim, je tole x3 cena v primerjavi z zgornjo Red Dragon. :D

bajsibajsi ::

@igor0203
https://uvigear.si/izdelek/gaming-tipko... ampak le, če te ne motijo res glasna stikala.

Imajo pa zdaj novo kao mehansko https://uvigear.si/izdelek/uvi-greed-mi... (verjetno je na Kitajskem kaksnih 15 evrov, glede na to, da se zgornja na AE prodaja za 30 eur).

Imam https://uvigear.si/izdelek/mehanicna-ti... in je izdelana kvalitetno. Le modra stikala so (pre)glasna; kar sem vedel že pred nakupom.

edit/
Tu je ceneje https://www.mimovrste.com/tipkovnice/uv... 70 eur

Zgodovina sprememb…

igorpec ::

igor0203 je izjavil:

Hvala za predlog, ampak kolikor vidim, je tole x3 cena v primerjavi z zgornjo Red Dragon. :D


Pod 100 EUR se boš moral precej namučit, da najdeš kaj zares dobrega in da traja vsaj nekaj let redne uporabe. Pa še to bo gotovo gejmersko kričeča zadeva, kar za programiranje ravno ne doda vrednosti.

Če želiš preverjeno tipkalo solidne kakovosti brez pretirano nabite cene, z možnostjo izbire več layoutov, potem morda Leopold https://candykeys.com/category:mechanic...

igor0203 ::

Hvala za predloge! Sem še malo včeraj po redditu prebrskal, mislim da bo zaenkrat tale čist ok za moje potrebe.

Magicforce 68

Kvinta ::

Mi mamo doma Redragon K522 zdaj žeskoraj 2 leti pa dela brez problema nič ni crknilo glede na to da stane manj kot 50€ :D
A.C.A.B
««
48 / 58
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katero tipkovnico kupiti (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
13925045 (1249) boolsheat
»

Nova tipkovnica - kaj in kje kupiti? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
5212873 (10531) zhigatsey
»

Katera tipkovnica?

Oddelek: Kaj kupiti
305761 (2267) Pat_MaGroin
»

Gamer tipkovnica (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Kaj kupiti
16047973 (42583) LordPero

Več podobnih tem