» »

Megaupload nedosegljiv, operaterji aretirani

Megaupload nedosegljiv, operaterji aretirani

The Wall Street Journal - Ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) je pravkar potrdil zaprtje priljubljene spletne strani za gostovanje datotek MegaUpload in aretacijo večine vodilnih članov. Obtoženi so načrtnega in obsežnega "spletnega piratstva", povečini piratskih kopij filmov in tv serij, ki se na veliko gostujejo na tem omrežju. Skupaj naj bi sedem članov ti. "Mega zarote" s kršitvami avtorskih pravic in pranjem denarja povzročilo za pol milijarde dolarjev škode in pri tem zaslužilo 175 milijonov dolarjev. Seznam premoženja, ki jim ga mislijo zaseči, obsega 110 točk, med njimi številne bančne račune, račune pri spletnih bankah, avtomobile in umetniška dela.

Domena megaupload.com je sodeč po whois.com še vedno vpisana na honkonško družbo Megaupload Limited, IP pa vodi v ameriški Virginijo, kjer je FBI tudi vložil obtožnico. Porota jo je potrdila 5. januarja letos in sodeč po njenem obsegu (117 strani) gre za dolgotrajno in sistematično preiskavo. Povezava z včerajšnjimi zatemnitvami v protest SOPI bo torej zgolj naključna.

Med obtoženimi so ustanovitelj Kim Schmitz, znan tudi kot "Kim Dotcom", nekdanji nemški heker, ki se je ukvarjal z nabavo ukradenih številk kreditnih kartic na irc-u, pa Finn Batato, njihov vodja marketinga, ter še več drugih evropejcev. Štiri od njih so že prijeli v Novi Zelandiji. Zanimivo je, da med obtoženci ni direktorja (CEO), ameriškega glasbenega producenta, raperja in soproga Alicie Keys, Kaseem Deana (aka Swizz Beats). Swizz je bil bržčas tudi veza pri pripravi decembrskega videospota za megaupload (glej priloženi posnetek), ki je vključeval izjave znanih ameriških pevcev in je založbe res nadpovprečno zmotil, celo tako, da so šli takoj na YouTube prijavit kršitev njihovih avtorskih pravic, čeravno so vedeli, da jih nimajo. Skratka, Swizzova odsotnost v ovadbi bi znala pomeniti, da je tožilstvo pritisnilo nanj in doseglo neko obliko sodelovanja.

Obtožnica je v marsičem standardna. Obsega pet točk, začenši z "dogovorom za sodelovanje v kriminalni združbi" (conspiracy to commit racketeering), pa dogovorom za kaznivo dejanje kršitve materialnih avtorskih pravic, pa (ja) dogovorom za kaznivo dejanje pranja denarja, šele potem kršitvi materialnih avtorskih pravic s pomočjo računalnika in seveda pomočjo (aiding and abetting) pri tem. Obtožnica odseva vse večjo popularnost pregona ne za konkretna kazniva dejanja, ampak za zakonodajne bližnjice, kot so dogovarjanje za kazniva dejanja ali oblikovanje hudodelske združbe v ta namen. Takšna kazniva dejanja so v pravni teoriji nastala med javno gonjo zoper mafijo, kjer je bilo pravosodje pod velikim pritiskom javnosti, kolovodje pa zaradi več stopenj ločenosti med sabo in "vojaki" dobro zaščitene.

Seveda je malce pogledati tudi na drugo stran plota. Megaupload je (bil) znan predvsem kot skladišče piratskih kopij filmov in tv serij, dostikrat pred njihovim uradnim izidom (screener) ali kmalu potem (cam oz. telesync). Če bi se šlo samo za to, ne bi bilo problema. Megaupload gostuje uporabniške datoteke in če uporabniki gor nalagajo tudi kaj nezakonitega, ne more biti odgovoren, ker gre za dejanja uporabnikov in ne gostitelja vsebin. Če bi bil odgovoren, bi Megaupload moral vnaprej preverjati vsako objavljeno vsebino za morebitne znake nezakonitosti (kršitve avtorskih pravic, sovražni govor, pedofilija, žaljiva vsebina, ...), kar vse stane, zato v državah, kjer poznajo to (kitajski zeleni zid) vedno in brez izjeme vodi v celokupno cenzuro vsakršne na pol sumljive vsebine. No, na zahodu imamo ti. varni pristan, ki gostitelja uporabniških vsebin zaščiti pred odgovornostjo za dejanja uporabnikov, v kolikor zanje ne ve. Šefom se očita prav to. Aktivno naj bi vzpodbujali nalaganje piratskih vsebin, ker so prav te najbolj zaželene in jih je mogoče zato dobro monetarizirati. Uploaderje so plačevali po ogledih. Hkrati so bili povezani z dobro povezano mrežo posrednikov (affiliates), ki so vzdrževali ažurne sezname teh povezav, npr. watch-series.eu ali watch-movies.ro. Tudi tem so plačevali, in o njihovih dobičkih smo že brali v primerih britanskega TV Links, TV Shack (operater O'Dwyer se trenutno resno spogleduje z možnostjo izročitve v ZDA) ali ameriškega Channelsurfinga. Šlo je, brez dvoma, za hudodelsko združevanje oseb, ki so točno vedele, da tržijo tuje vsebine z namenom ustvarjanja dobička. Zdaj seveda vemo, da je vse to mogoče zgolj in edino zato, ker "uradna" založniška industrija trgu noče ponuditi rešitve, ki so jo ta želi (raje prodajajo kino karte, dvd-je in bluraye), a to je že druga zgodba.

Mimogrede, veliko prahu okoli SOPE se je dvignilo prav zato, ker bi v njej zaobjeti ukrepi v praksi pomenili odpravo varnega pristana (firma, zoper katero bi bilo uvedenih preveč postopkov po SOPI, bi ostala brez mesta v Googlu, oglaševalskega cvenka ali računov na banki, zato bi bila de facto prisiljena v samocenzuro). No, če bo FBI s takim tempom brisal tako gostitelje datotek kot tudi indekse serij/filmov/športnih prenosov z interneta, SOPA morda sploh ne bo potrebna.

Več na hacker news.

159 komentarjev

«
1
2 3 4

JebatGa ::

Bi lahko tako aretirali tudi šefe Youtuba? Oni imajo gor tudi nekaj videov, ki kršijo avtorske pravice in z njimi gotovo zaslužijo kakšen dolar.

Gregor P ::

Še v življenju si na tej strani nisem ogledal filma, ali serije oz. ga prenesel, v bistvu sploh nisem vedel, da imajo takšno ponudbo:8)

P.S.: mišljeno je kot začudenje, ne kot izgovor>:D:P
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

RejZoR ::

Na, pa je šel v maloro edini dober hosting fajlov. Ni mi jasno kako so lahko spodbujali piratstvo, če pa so piratsko robo aktivno brisali in tud na strani jebilo opozorilo, da za tako robo ne odgovarjajo in da bojo zadevo brisali. Hm.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

alessio2 ::

Očitno nisi slišal za Icefilms in kaj vse si dobil preko njega na Megaupload.

norgur8 ::

Mega's competing music venture is/was called Megabox, a site that would soon allow artists to sell their creations directly to consumers. And unlike the traditional record deals where artists get only a fraction of the revenue, with Megabox the musicians would get to keep 90% of earnings.

Needles to say, the raids and arrests today delayed this plan.

-TorrentFreak

Strah pred novo, sodobnejšo in manj kretensko distribucijo glasbe?

jlpktnst ::

Zanimivo kako dolge prste ima fbi.

Domnevam da bi te tudi v sloveniji lahko aretiral direkt fbi a?

RejZoR ::

alessio2 je izjavil:

Očitno nisi slišal za Icefilms in kaj vse si dobil preko njega na Megaupload.


Bi bil presenečen koliko stuffa je na Youtubu in miljavžent drugih file hosting servisov, pa jih še niso zaprli...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Mesar ::

Sej bi zadeva ostala če bi oni imeli samo fileuploading oziroma bi bila to edina stvar, ki bi jim jo lahko dokazali. Bomo videli kako bo na sodišču ampak mam občutek, da obtožnica temelji na vsem drugem samo na nalaganju nelegalnih vsebin ne, pranje denar, spodbujanje piratstva, itd. itd. ... user generated content pa bi bili prisiljeni odstranit šele, ko bi bili opozorjeni, da se nahaja na njihovih straneh in vsebino so odstranjevali (zdaj ne vem kolko striktno ampak so) tako, da to ni tak problem. So pa se verjetno ravno zaradi omenjenih vsebin upičili v njih in jim našli kar so jim pač lahko.
Your turn to burn!

paco ::

It iz aj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: paco ()

Grey ::

norgur8 je izjavil:

Mega's competing music venture is/was called Megabox, a site that would soon allow artists to sell their creations directly to consumers. And unlike the traditional record deals where artists get only a fraction of the revenue, with Megabox the musicians would get to keep 90% of earnings.

Needles to say, the raids and arrests today delayed this plan.

-TorrentFreak

Strah pred novo, sodobnejšo in manj kretensko distribucijo glasbe?

Mislim, da si zadel žebljico na glavico. Njim (črnim možem) ni težko ustvarit neke navidezne zgodbe/razloga za javnost in delovati na popolnoma drugačni osnovi.

kmetek ::

Tole ni dobro, cel svet bi moral že enkrat stopiti proti tem kretenom od Amerike.

BigWhale ::

Pa kaj ljudem ni jasno? Tipi so z distribucijo nelegalnih vsebim zasluzili 175mio dolarjev. :>

Tisti odstavek iz torrent freaka je pa cista bedarija. V prenesenem pomenu so napisali: "zaradi te aretacije je Apple rajs zaprl iTunes, da ne bi se njih slucajno aretirali."

Zalozb tudi slucajno ne podpiram in ne odobravam njihovega pocetja ampak tudi tak servis kot je megauploads ni ravno nekaj kar bi odobraval. In potem se Anonymous pride zraven? Da bodo zalozbe in ostali imeli se en razlog vec zakaj se je proti kriminalcem potrebno boriti s SOPA in podobnimi ukrepi. Cestitamo!

Ce bi povprecen uporabnik vsaj malo razmisljal ...

Iatromantis ::

A Dropbox pa odobravaš? In Youtuba je odličen primer, tudi njih toži Viacom, ki poseduje emaile uslužbencev, kjer se je spodbujalo piratstvo, zato da se bodo bolje prodali. Če ne bi imel Google jajc kupit youtube, bi tudi oni lepo sedeli zaradi izmikanja davkom in podobnega.

Nelegalne vsebine so bile le del tega zneska. Ker področje še zdaleč ni urejeno, kot bi rade založbe, imamo konstantne bitke z zmagami in porazi na obeh straneh, a vse kar dosežejo je, da je vedno več ljudem očitno, da gre tu za širša vprašanja, kot zgolj varovanje monopolnih avtorskih pravic.

Jazzie ::

Megaupload je bila meni oseno najboljša file hosting stran, takoj za torrenti.

Pa 175 mil niso zaslužili z nalaganjem, temveč z oglasi in plačanimi računi.

mtosev ::

another one bites the dust. samo vprašanje časa je kdaj se bodo lotili in dokončno zaprli thepiratebay:D
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtosev ()

Iatromantis ::

mtosev je izjavil:

another one bites the dust. samo vprašanje časa je kdaj se bodo lotili in dokončno zaprli thepiratebay:D

meh, saj PB je skoz na tapeti, a so trdoživi, so pa dolgo rabili za ukrotitev teh res velikih strani, kot je Rapidshare, da so prevzele bolj legalne poslovne modele in vestno čistile, ter brisale vsebine uporabnikov. Skoraj vsak dan pa nastane nova, še neukročena in se pridruži množici strani kot so FileSonic, DepositFiles, FilePost, Filejungle, Fileserve, Uploadstation, ...

antonija ::

združevanje oseb, ki so točno vedele, da tržijo tuje vsebine z namenom ustvarjanja dobička.
Evo definicijo pirata brez prehodnih senzacionalisticnih pridevnikov. Ce kdo ustreza temu opisu potem sluzi z delom drugih oseb (brez dovoljneja), in ga lahko mirno preganjajo in pregonijo (ceprav drugim osebam ne dela skode, jim ne krade, ...).
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Grey ::

BigWhale je izjavil:

Pa kaj ljudem ni jasno? Tipi so z distribucijo nelegalnih vsebim zasluzili 175mio dolarjev. :>

Tisti odstavek iz torrent freaka je pa cista bedarija. V prenesenem pomenu so napisali: "zaradi te aretacije je Apple rajs zaprl iTunes, da ne bi se njih slucajno aretirali."

Zalozb tudi slucajno ne podpiram in ne odobravam njihovega pocetja ampak tudi tak servis kot je megauploads ni ravno nekaj kar bi odobraval. In potem se Anonymous pride zraven? Da bodo zalozbe in ostali imeli se en razlog vec zakaj se je proti kriminalcem potrebno boriti s SOPA in podobnimi ukrepi. Cestitamo!

Ce bi povprecen uporabnik vsaj malo razmisljal ...

Znamo še predobro razmišljati. Intenet je medij za prenos informacij, ukročeno EM valovanje, ki nam služi kot človeški vir izmenjave informacij. Tako kot nam zrak nudi medij za govor in svetloba medij za vid, tako nam internet služi za multimedijo. Internet je nič drugega kot drugi način komuniciranja, ki združuje vse različne vrste medosebnih kontaktov (fizični kontakt, vizualni kontakt in verbalni kontakt). Če jaz dam nekomu osebno prekopiran CD iz roke v roko ni nič drugače kot da mu ga pošljem preko interneta. Kar je drugače je samo to, da je internet hudičevo lahko nadzirat. Tudi pred dobo interneta je bilo toliko "piratstva" kot ga je danes. Danes je samo veliko bolj viden. In na tem področju je potrebno nekaj narest - internet narediti bolj "lifelike". Torej, da ne morejo vsega in vsakogar vsepovprek nadzirat. Superiorna anonimizacija uporabnikov.

STOP fighting against human nature - EMBRACE it. Glasbeniki, umetniki, programerji in predvsem v tem primeru založbe imajo idealen vir zaslužka na voljo. To so "pirati". ampak se ga ne spravijo izkoristiti. Ponuja se jim sam od sebe. Bi se lahko reklo, da se jim vir zaslužka "Hiding in plain sight, sight which is blinded by the obviousness"? Jaz pravim, da ja.

Nekoč bo prišel dan, ko bodo v imenu denarja in zaslužka razf**ali planet z jedrskimi bombami.

opeter ::

Zdaj je na vrsti samo Rapidshare (samo dvomim, oni imajo sedež v Nemčiji), HotFile, FileServe, Filesonic, Filejungle in drugi ...
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

ShowDown ::

Vedno znova ponavljam, da se avtorjem, ki ustvarjajo kvalitetno vsebino ni nikoli potrebno bati piratstva. :)

Po navadi se piratstva bojijo tisti, katerih vsebina ni pretirano dobra in uporabniki po predhodnem preizkusu piratske kopije NE kupijo originala, ker jih igra/film/programje ne prepriča. Do zdaj sem še vsako nakupa vredno igro tudi kupil. Tiste, ki me ne prepričajo pa pač ne. :) Najboljša obramba pred piratstvom je kvaliteta.

CoolBits ::

Kvaliteta in širše sprejemljiva cena seveda.

koyotee ::

na filesonicu mam lifetime account, tak da, upam da bo šeen cajt :D
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

Marat ::

BigWhale je izjavil:

In potem se Anonymous pride zraven? Da bodo zalozbe in ostali imeli se en razlog vec zakaj se je proti kriminalcem potrebno boriti s SOPA in podobnimi ukrepi. Cestitamo!

anonymous mulci igrajo igro za katero so še prezeleni... ne bi dvakrat rekel da si je FBI želel tak odziv zato da bo SOPA lažje šla čez.

BigWhale ::

Grey je izjavil:

Če jaz dam nekomu osebno prekopiran CD iz roke v roko ni nič drugače kot da mu ga pošljem preko interneta. Kar je drugače je samo to, da je internet hudičevo lahko nadzirat.


Ce ti ne vidis razlike med posiljanjem enega CDja enemu cloveku in posiljanjem enega CDja hkrati, dobesedno stotisocim ljudem, potem se delas da si neumen ali pa si neumen. Druge izbire na zalost ni.

Grey je izjavil:

Tudi pred dobo interneta je bilo toliko "piratstva" kot ga je danes. Danes je samo veliko bolj viden.


Ne, kolicinsko je bilo piratstva precej manj. Precej precej manj. Spet velja isto kot v prejsnjem odstavku. Ce ti to ni jasno se delas ali pa si neumen.

Grey je izjavil:

STOP fighting against human nature - EMBRACE it. Glasbeniki, umetniki, programerji in predvsem v tem primeru založbe imajo idealen vir zaslužka na voljo.


A human nature pa ni, da bi rad s svojim delom zasluzil? Zakaj se boris proti temu in jim preprecujes ta zasluzek? Embrace it! :)

Grey je izjavil:

Nekoč bo prišel dan, ko bodo v imenu denarja in zaslužka razf**ali planet z jedrskimi bombami.

Ne, bodo prej prisla bitja iz vesolja in to preprecila! S svojo super inteligenco. Res!!111

Marat je izjavil:

BigWhale je izjavil:

In potem se Anonymous pride zraven? Da bodo zalozbe in ostali imeli se en razlog vec zakaj se je proti kriminalcem potrebno boriti s SOPA in podobnimi ukrepi. Cestitamo!

anonymous mulci igrajo igro za katero so še prezeleni... ne bi dvakrat rekel da si je FBI želel tak odziv zato da bo SOPA lažje šla čez.


Aha, double jeopardy mislis? Ja. Povsem mozno, povsem mozno. Zviti so tile FBIjevci, zviti!

Zanalasc so spisali 100 strani dolgo obtoznico in pognali celo masinerijo, samo zato, da bi potem mogoce Anonymous odreagiral, ce bi SOPA slucajno padla, da bi potem lahko rekl: "Smo vam rekl! Lejte jih kriminalce hekrske!".

Se mene so preslepili, ker temu, jaz naivnez, ne verjamem. :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

gruntfürmich ::

ja, tako kot so švicarji zapisali: slab poslovni model. nepribližanje vsebin trgu, oderuške cene; vse to vodi ljudi k alternativam.
nekteri to že vemo, drugi si gor ne bodo prišli nikoli (zda, digič:D)
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

murmur ::

JebatGa je izjavil:

Bi lahko tako aretirali tudi šefe Youtuba? Oni imajo gor tudi nekaj videov, ki kršijo avtorske pravice in z njimi gotovo zaslužijo kakšen dolar.


Ehm...ne, sefi youtuba so korpo ljudje, v bistvu sorodniki telih pizd. Megaupload je pa zdruzba enih wannabe korpo ljudi. Bistvena razlika. V nasprotnem primeru ga ne bi zaprli.

Tear_DR0P ::

joj - spet debate o piratih sem in tja, na podlagi vaše pripadnosti piratstvu, nihče pa ne debatira o določenih težavah, ki jih našteva avtor novice in predstavljajo resna vprašanja v temah o pravicah in svobodah.

Megaupload je imel umazane roke, do komolcev in še dlje. Sharali so piratske vsebine. Vprašanje je, ali se jim da dokazati, da so uporabnike spodbujali k nalaganju in od tega služili denar - za kaj takega si zaslužijo kazen. Če pa jim tega ni moč dokazati, well - potem jih bo pa potrebno spustiti in se jim opravičiti za nastalo škodo.

Me pa zanima kako je mogoče štiri ljudi na Novi Zelandiji aretirati na podlagi zakonodaje ZDA - ali ima Nova Zelandija tudi anti mafija zakonodajo in so jo ti štirje ljudje uspeli kršiti?
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

ShowDown ::

Zato ker so se ZDA "prostovoljno javile" za world police.:)

murmur ::

Tear_DR0P je izjavil:

joj - spet debate o piratih sem in tja, na podlagi vaše pripadnosti piratstvu, nihče pa ne debatira o določenih težavah, ki jih našteva avtor novice in predstavljajo resna vprašanja v temah o pravicah in svobodah.

Megaupload je imel umazane roke, do komolcev in še dlje. Sharali so piratske vsebine. Vprašanje je, ali se jim da dokazati, da so uporabnike spodbujali k nalaganju in od tega služili denar - za kaj takega si zaslužijo kazen. Če pa jim tega ni moč dokazati, well - potem jih bo pa potrebno spustiti in se jim opravičiti za nastalo škodo.

Me pa zanima kako je mogoče štiri ljudi na Novi Zelandiji aretirati na podlagi zakonodaje ZDA - ali ima Nova Zelandija tudi anti mafija zakonodajo in so jo ti štirje ljudje uspeli kršiti?


Ja res je, vedno ista solata, eno in isto ukinjanje tega kar ne more biti ukinjeno. Vprasanje je samo kdo je trenutno v procesu ukinjanja, ceprav temu sledi rojstvo novega zla.

BigWhale ::

Iatromantis je izjavil:

A Dropbox pa odobravaš? In Youtuba je odličen primer, tudi njih toži Viacom, ki poseduje emaile uslužbencev, kjer se je spodbujalo piratstvo, zato da se bodo bolje prodali. Če ne bi imel Google jajc kupit youtube, bi tudi oni lepo sedeli zaradi izmikanja davkom in podobnega.


Ko bo dropbox zacel oglasevati to, da ponujajo prostor za izmenjavo piratskih vsebin in ko bodo placevali drugim, da promovirajo te zadeve, ga lahko kar takoj ukinejo in zaprejo lastnike.

Tisto o googlu, youtubeu in izmikanju davkov je pa traparija. Kaj imajo tukaj davki zraven? :>

Iatromantis je izjavil:

Nelegalne vsebine so bile le del tega zneska. Ker področje še zdaleč ni urejeno, kot bi rade založbe, imamo konstantne bitke z zmagami in porazi na obeh straneh, a vse kar dosežejo je, da je vedno več ljudem očitno, da gre tu za širša vprašanja, kot zgolj varovanje monopolnih avtorskih pravic.

In za tiste nelegalne vsebine bodo sli sedet. Prav jim je. Ne mores dajati skladisca v njem in delat reklamne kampanje, da bodo najemniki lahko brezskrbno skladiscili drogo, orozje in v posebnih kletkih se suznje. Zresn se no.

Na zalost premalo ljudi razume, da se je proti zalozbam najlazje boriti tako, da se jih ignorira pri vsebini in nasprotuje se pri sprejemanju ukrepov in zakonov. Ignorira se vsebine in njihovo ponudbo zato, da jim ne ustvarjas dobicka, nasprotujes pa vsem njihovim zakonom in ukrepom, ki bi jih radi uvedli in ki niso razumni. SOPA je lep primer.

A na zalost vas vecina dela popolnoma drugace. Ignorira se zakone in ukrepe, vsebine se pa piratizira in s tem avtomatsko daje povode za povsem nove in se bolj bizarne zakone in ukrepe. Poraz na celi crti je povsem jasen.

Ce bo jutri vecina ljudi ignorirala storitve in ponudbe nekega podjetja, bo to podjetje precej hitro zacelo stagnirati in bo na koncu propadlo. In ce se bodo takrat vsi na glas drli, da je to zato ker so se sli taksne traparije, bodo ostala podjetja mogoce razmislila o tem, da bi zacela poslovati drugace. Hkrati se bo pa pojavilo kaksno podjetje, ki bo poslovalo drugace.

Poglej kaj se dogaja z GoDaddy ... :)

Marat ::

BigWhale je izjavil:



Aha, double jeopardy mislis? Ja. Povsem mozno, povsem mozno. Zviti so tile FBIjevci, zviti!

Zanalasc so spisali 100 strani dolgo obtoznico in pognali celo masinerijo, samo zato, da bi potem mogoce Anonymous odreagiral, ce bi SOPA slucajno padla, da bi potem lahko rekl: "Smo vam rekl! Lejte jih kriminalce hekrske!".

Se mene so preslepili, ker temu, jaz naivnez, ne verjamem. :)

ne bit tak cinik :) nihče ni rekel da so 100 strani dolgo obtožnico napisali čez noč, ta Megaupload zadeva je aktualna že dlje časa in zdaj je bil prav super tajming za izvest zadevo.

ahac ::

Men je pa zanimiv izgovor za piratstvo: "Sej imajo dost denarja".
Tale Kim Dotcom ima tud dost denarja. Zakaj je pa njega treba branit?

Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

dexterboy ::

BigWhale je izjavil:

Na zalost premalo ljudi razume, da se je proti zalozbam najlazje boriti tako, da se jih ignorira pri vsebini in nasprotuje se pri sprejemanju ukrepov in zakonov. Ignorira se vsebine in njihovo ponudbo zato, da jim ne ustvarjas dobicka, nasprotujes pa vsem njihovim zakonom in ukrepom, ki bi jih radi uvedli in ki niso razumni. SOPA je lep primer.

A na zalost vas vecina dela popolnoma drugace. Ignorira se zakone in ukrepe, vsebine se pa piratizira in s tem avtomatsko daje povode za povsem nove in se bolj bizarne zakone in ukrepe. Poraz na celi crti je povsem jasen.

Ce bo jutri vecina ljudi ignorirala storitve in ponudbe nekega podjetja, bo to podjetje precej hitro zacelo stagnirati in bo na koncu propadlo. In ce se bodo takrat vsi na glas drli, da je to zato ker so se sli taksne traparije, bodo ostala podjetja mogoce razmislila o tem, da bi zacela poslovati drugace. Hkrati se bo pa pojavilo kaksno podjetje, ki bo poslovalo drugace.

Poglej kaj se dogaja z GoDaddy ... :)


@BigWhale; no, tole si pa zelo lepo napisal. Ko bodo ljudje dojeli, da, npr. CocaKola ni EDINA pijača natem planetu, bodo ljudje uvideli, da VEDNO obstaja alternativa; ki zna biti včasih še boljša od originala...
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

KoMar- ::

pri tem zaslužilo 175 milijonov dolarjev

Čisto prav, da so jih pohopsali.

madmitch ::

Komar, zarad zneska al zarad načina?
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Mavrik ::

Itak da zato ker je podjetje nekaj zaslužilo. Saj smo v Sloveniji! Kako si upa podjetje zaslužiti 175 miljonov s hostanjem datotek? Mrš za tekoči trak!
The truth is rarely pure and never simple.

murmur ::

Sicer pa je gospod Kim Dotcom hudo aktiven na vseh podrocjih :)

KoMar- ::

Ja, veš de. In koliko od teh fajlov so potem umaknili? Veliko. Služili so s tem, da so folk vabili k nalaganju filmov, potem so upoštevali takedown in ko je bil fajl spet naložen, veselo dobivali denar od oglasov naprej.

Res ste hipokriti, da se sprenevedate, da to ni bil warez hosting site.

Mavrik ::

Noben se ne spreneveda. Nam pa je še prokleto kako jasno, zakaj se ne sme od hosting providerjev pričakovati, da bodo igrali policijo nad svojimi uporabniki ter kako nevarno je, ko lahko US oblasti izklopijo poljuben service kar brez dokaza in obtožbe - warez pri tem nima veze.

Samo očitno je vaša fovšija nad tistega malo Wareza pomembnejša kot pa nekaj osnovnih svoboščin online delovanja.
The truth is rarely pure and never simple.

Kenpachi ::

BigWhale je izjavil:

Iatromantis je izjavil:

A Dropbox pa odobravaš? In Youtuba je odličen primer, tudi njih toži Viacom, ki poseduje emaile uslužbencev, kjer se je spodbujalo piratstvo, zato da se bodo bolje prodali. Če ne bi imel Google jajc kupit youtube, bi tudi oni lepo sedeli zaradi izmikanja davkom in podobnega.


Ko bo dropbox zacel oglasevati to, da ponujajo prostor za izmenjavo piratskih vsebin in ko bodo placevali drugim, da promovirajo te zadeve, ga lahko kar takoj ukinejo in zaprejo lastnike.

Tisto o googlu, youtubeu in izmikanju davkov je pa traparija. Kaj imajo tukaj davki zraven? :>

Iatromantis je izjavil:

Nelegalne vsebine so bile le del tega zneska. Ker področje še zdaleč ni urejeno, kot bi rade založbe, imamo konstantne bitke z zmagami in porazi na obeh straneh, a vse kar dosežejo je, da je vedno več ljudem očitno, da gre tu za širša vprašanja, kot zgolj varovanje monopolnih avtorskih pravic.

In za tiste nelegalne vsebine bodo sli sedet. Prav jim je. Ne mores dajati skladisca v njem in delat reklamne kampanje, da bodo najemniki lahko brezskrbno skladiscili drogo, orozje in v posebnih kletkih se suznje. Zresn se no.

Na zalost premalo ljudi razume, da se je proti zalozbam najlazje boriti tako, da se jih ignorira pri vsebini in nasprotuje se pri sprejemanju ukrepov in zakonov. Ignorira se vsebine in njihovo ponudbo zato, da jim ne ustvarjas dobicka, nasprotujes pa vsem njihovim zakonom in ukrepom, ki bi jih radi uvedli in ki niso razumni. SOPA je lep primer.

A na zalost vas vecina dela popolnoma drugace. Ignorira se zakone in ukrepe, vsebine se pa piratizira in s tem avtomatsko daje povode za povsem nove in se bolj bizarne zakone in ukrepe. Poraz na celi crti je povsem jasen.

Ce bo jutri vecina ljudi ignorirala storitve in ponudbe nekega podjetja, bo to podjetje precej hitro zacelo stagnirati in bo na koncu propadlo. In ce se bodo takrat vsi na glas drli, da je to zato ker so se sli taksne traparije, bodo ostala podjetja mogoce razmislila o tem, da bi zacela poslovati drugace. Hkrati se bo pa pojavilo kaksno podjetje, ki bo poslovalo drugace.

Poglej kaj se dogaja z GoDaddy ... :)


2 stvari:

1.) Najprej potrebujemo dokaze, da so res oglaševali in spodbujali konkretno piratstvo. Dvomim, da obstajajo oglasi, kjer piše "upload new copyrighted TV series to megaupload! we give/receive money for that! win-win!" al pa oglasne pasice "get new TV series on megaupload!"... Če pa le, potem je edino prav, da se jim sodi by the book.

2.) Ljudje že ignorirajo ponudbo založb. Ampak založbe še vedno trmarijo "our way or the highway", "y u no gief moneyz? PIRACY!!!!", ker očitno niso zadovoljne s trenutno revenijo iz dinozavrskih metod poslovanja. Torej stvar ni tako enostavna, kot jo želiš prikazat, da je.
Zaraki Kenpachi.

KoMar- ::

Mavrik: Malo wareza na Megaupload?!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: KoMar- ()

Mavrik ::

KoMar- je izjavil:

Malo wareza na Megaupload?!


Vidiš, spet: za tistih 175 miljonov te tako boli da komot spregledaš da bodo morali se lastniki firme braniti proti nečemu, kar so esencialno "Thought-crimes" - dokazati bodo morali da nekaj NISO MISLILI.
The truth is rarely pure and never simple.

Gregor P ::

Poleg tega, da so tudi založbe preko posrednih podjetij propagirale vse to in lepo služile na ta račun, dokler se potem ni vse to obrnilo proti njim, potem so se pa kar naenkrat začele boriti zoper to.;(
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

AgiZ ::

Za vse ki ne morejo brez MegaUploada ;)

http://109.236.83.66/

Enjoy.

KoMar- ::

Mavrik: Vsakega bi moralo motit, če nekdo obogati na nepošten način. Sploh ni važno, kako je to urejeno z zakonodajo - treba jo bo spremenit, da se jih bo lahko kaznovalo tako, da boš tudi ti zadovoljen.

Ziher se je Megaupload Premium kupoval za lovdat legalne vsebine in ne multipart arhive filmov, glasbe in programov, ane?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: KoMar- ()

Pyr0Beast ::

p3400534 [st.citat p3400436 naj bi izjavil:




Tako kot če ne kupujemo min, pušk metkov in ostalega vojaškega sranja naj bi šla vojaška industrija stran.



Tako kot če ne kupujemo min, pušk metkov in ostalega vojaškega sranja naj bi šla vojaška industrija stran.

ja itak
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Blinder ::

gremo naredit 72 minut tišine v spomin megaupload
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 1080 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

MatH ::

Če ne bi imel dostopa do "nelegalnih" vsebin, bi prišparal denar, ki sem ga zapravil za za zbirko vinilk in že zdavnaj ne bi več zapravljal časa za igre, kaj šele denarja na steamu.
Edina stvar, ki na vseh računalnikih in telefonih dela tako kot mora, je macola.

ahac ::

MatH je izjavil:

Če ne bi imel dostopa do "nelegalnih" vsebin, bi prišparal denar, ki sem ga zapravil za za zbirko vinilk in že zdavnaj ne bi več zapravljal časa za igre, kaj šele denarja na steamu.


Ja, pa če ne bi ukradu kolesa pred leti, zdaj ne bi kupoval novega (+ kolesarskih gat in čelade)...
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW
«
1
2 3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ni miru za jekleno pest (6): CNet-ov download.com spodbuja k piratiziranju

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
198007 (7179) Phantomeye
»

Novi varni pristan, tretjič: Youtube Content ID

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
2914041 (11373) jype
»

Novi varni pristan, prvič: Flava Works, Inc v. Gunter (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
6529697 (27822) Tear_DR0P
»

ZDA uradno zaprosile za izročitev Kima Dotcoma

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
178822 (7596) CaqKa
»

Ustanovitelji ThePirateBay.com dokončno obsojeni .. pomoči (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / NWO
17866505 (59124) ]Fusion[

Več podobnih tem