» »

odrascanje brez tvja

odrascanje brez tvja

«
1
2

Gandalfar ::

Studiru sem da, ko bom 'velik' ne bom imel doma TVja. Ne rabim.

Radio, zjutraj casopis Delo ter rac. z broadband dostopom. Vse kar IMHO potrebujem. Morde se rac. ne ce bom v taksni sluzbi.

Sedaj pa recimo da se porocim in imam otroke. In tamu ne bo mel TVja.

Bom potem prisiljen zaradi normalnega razvoja mojega narascaja kupiti TV?

Ne gre zato da recimo nasi stari starsi pa niso imeli tvja ali pa nasi starsi (odvisno koliko ste stari) pa so cist fajn odrastal ampak zato da danes ga imajo vsi. Mularija stalno zdi za TVjem. Se posebaj pa v zgodnji mladosti..

V kasnejsih letih ni problem ker recimo nekje v srednji soli pa potem na tudi na faxu marsikdo ne gleda nic vec. Pa tudi dnevnik. Ampak kaj pa z mularijo?


Ali bo bil prikrajsan...?

DavidJ ::

Bo, ker bo drugačen od sovrstnikov in ga lahko zaradi tega še zbadajo.

Ampak GAndalfar, ko boš ti star ene 30 let, imel ene 5, 6, 7 let starga fantička in boš prišel zmatran in službe domov biš še kako vesel, če bo risanka po TVju, da boš imel vsaj tistih 15 min miru. ;)
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

Gandalfar ::

hmm vedno mnj se mi zdi ql da bi mel otroke.. ;-)

Tomi ::

Po moje bo takrat, ko boš ti (ali pa jaz) imel otroke, pojem klasične TV že tako out, da bolj ne. Broadband, LCD in nove tehnologije bodo naredile svoje, tako da boš imel pač samo eno okno WMMP 13.0, kjer bo TV v polni kvaliteti.

Tako da otroci ne bodo prikrajšani.
metrodusa.blogspot.com

IceIceBaby ::

TV mora bit, prav tako računalnik. Vendar v zmernih količinah. Če froc cele dneve sam v TV gleda bo verjetno odrasel v povsem nerazgledanega in za življenje nesposobnega človeka. Če pa je to gledanje normalno, se pravi kakšna oddaja na Discovery, pa kak šport pa kakšna risanka je pa pomoje to zelo kul in poučno.
Z računalnikom je isto. Jaz sem se na avanturah od Sierre angleško nauču. Ampak non stop Quake pa verjetno ni najbol poučna zadeva :)

Odin ::

Mater!

Vidim, da se bo treba zresnit:D
Medtem ko jaz še čokolino papam doma, že nekateri moji vrstniki(celo leto mlajši8-O ) razmišljajo o vzgoji otrok.

Kaj se pa tiče tvja, bi pa reko da je tudi dober vir splošnega znanja(če prave oddaje gledaš).

Če bo pa punčka pa ji boš moral nujno mehiške nadaljevanke prepovedat>:D !!

hominis ::

kst odvisno kej bulis po tv-ju no ... froci si s risankami sigurno razvijajo domisljijo, jaz se lahko zahvalim izkljucno le in samo tv-ju, da znam italjansko sprehat.

Pol mas pa se na tone razno raznih dokumentarcev pa kaj vem cesa se no. Evo McGayver pa njegove finte so bile sigurno navdih za vsakega mladenica, zame ze :))

Ni vse slabo na TV-ju ... vidis svet, vidis drugacnost, vidis perverznosti o katerih nisi prej niti sanjal (hehe Springer show) ... ampak saj po nekaj letih vsakogar mine, jaz danes ne odprem TV-ja niti za dnevnik pogledat.

Froce kar lepo pustite v svoji rani mladosti naj za pc-om zdijo pa tv bulijo -> vi bote mel mir + oni se bodo marsikej naucil.

Pa bote rekli, ja sej samo igrice nabijajo ... ni res, avtomaticno ko sedis za racunalnikom si prisiljen spoznat vse njegovo drobovje, ker zmeri kaj ne dela, vedno kaj zariba, potem pa je treba skupaj s kolegi lepo razsraufat, na novo instalirat itd.

Postavte dans enga povprecnega 40 letnika pa enga povprednega 12 letnika za pc pa bomo vidli, kdo bo znal vec stvari pa hitreje narest ... razvoj gre naprej, ne bremzajte ga ampak raje spodbujajte !

blue96 ::

če bo otrok drugačen, je lahko prikrajšan potemtakem za običajnost. kdo pa stremi k običajnosti?
.

Elemen_T ::

Otroka poslat v tak krut svet bi bilo - kruto

Pa vseeno nam mati narava meša štrene.

Eh. Moreča debata.

Tr0n ::

davids: dobro si to povedal. Cartoon Netwoork resuje zivljenja :).

blue96 ::

tron in davids?
dobro, da otroka zbadajo, ker je drugacen?

mislta vsaj kr piseta, no.
zalostno, je, da neumni otroci zbadajo drugacne. za to pa je kriva netolernantna vzgoja in netolernatna druzba (vzor).
.

Trupl0 ::

to si pa res dobro povedal, ker uni zabiti mulci sami vejo da v življenju ne bojo dosegli nič potem se pa spravjo na druge, da še njim življenje uničjo...stari rek: zakaj bi imel ti, če tega ne morem imeti jaz:D
If you are going through Hell, keep going !

frudi ::

Ampak GAndalfar, ko boš ti star ene 30 let, imel ene 5, 6, 7 let starga fantička in boš prišel zmatran in službe domov biš še kako vesel, če bo risanka po TVju, da boš imel vsaj tistih 15 min miru.

vsaj nekdo tukaj ve, čemu resnično služijo televizorji pri vzgoji otrok :D. dodal bi edino to, da ga boš verjetno že pri dveh letih ali prej učil gledat risanke (pa telebajske seveda) :).
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

DavidJ ::

Mulc od kje tebi ideja, da jst pravim, da je dobro, da otroka drugi zabadjo? :\
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

freejack ::

TV je pri vzoji otrok NUJA. Vsaj tk se men zdi. Jst ko sn bil mali, sn prišel domov iz šole, pa za TV. Vsak dan, na hrvaški, film. To je blo men tko kot kosilo, obvezno. Pa še zdej se spominjam tistih dobrih časov. Pa se jim tut morn zahvalit, da tko dobr angleško znam (v OŠ, gimnaziji se niti za 1 test nisn učil; kaj učil, še zvezka pogledal; pa nisn dobo nikol manj kot 4)Edini problem na začetku je bil, ko sn gledal filme na hrvaški pol pa če me je kdo vprašal kaj kakšna beseda pomeni, sn mu jst lepo po hrvaško razložo. :D Žalostno, a resnično.

Gandalfar ::

let me c. Mogoce bi ga pa naucil uporabljat didakticne programe. Pa na disney toontown ga bom narocu (online frpjka za tamale). Hitr se bo anglescino naucu pa se aktivno bo sodeloval. Pa knjige bo bral pa kaj se vem. Legokock bo mel velik pa naj si razvija domislijo.

TVja pa ne nikakor ne mislim met v hisi. Ce ze kaj dela mora _mislit_ pri tem. In branje knjig je razvijanje domislije. Gledanje tvja ni. Igranje online igrc v disney toontown je aktivno razmisljanje o svojih dejanjih. Gledanje tvja ni.

DavidJ ::

Spet odvisno, kaj gledaš. Jst sem se tudi ogromno angleščine naučil s TVjem, en moj sosošolec je pretiraval s satelitsko TV, ko je bil mali. Ko se on pogovarja s tršico za šwabo, cel razred gleda z debelimi očmi, ker nimamo pojma o čem se gre. Kot bi gledu RTL. Vsaka 5 beseda je znana, z domišlijo pa izlušči ostalo. Pa nas ima veliko 5 nemščino.

Gandalfar, zarečenega kruha se največ poje.
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

Tr0n ::

hmm, nekaj nisi najbolje razumel MULC :)

Matek ::

Hm, dober point gandalfar. Samo kaj pa če rečejo malemu sošolci ej, gledaš pokemone, maš kartice, nalepke, yada yada, pa on ne ve kaj je to in ga kr izobčijo iz družbe?

Drugače maš pa zanimiv pogled na to, jaz tudi mislim, da če moraš sam nekaj zraven mislit,s e veliko več naučiš, recimo pri knjigah si moraš sam predstavljat vse junake, kraje, dogajanje, pri filmih maš pa že servirano.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Gandalfar ::

hmm .. privatna sola tega problema vejretn neb resla..

govno ::

mene najbolj skrbijo novi filmi, ker ne znajo druga kazat kot mučenje, streljanje, žlehnobo, kletje, seks, orožje, mafije, denar itd.

to za otroka ni v redu ... potem se pa čudite, kaj se v real svetu dogaja ... nič čudnega, dragi moji, če te filme gledaš ... da o reklamah ne govorim ...

če pa gledaš dokumentarce ... to je pa en velik plus za otroka ...

lp

DavidJ ::

S takim problemom se slej ko prej sreča vsak starš.
Moj otrok pa se ne bo s plastičnimi pištolami streljal in grdih risank gledal...

Vsak otrok mora izkusit, kaj je sploh to, pred čemer ga skušaš obvarovat. Če ne, te bo grdo gledal, češ moji vrstniki lahko, jst pa ne. Bad daddy!

Če bo hotu gledat TV, ga bo gledu, vse kar lahko narediš je to, da mu na zanimiv način predstaviš knjige, da ga pritegnejo bolj kot TV.

Rečt, moj otrok pa ne bo gledal TVja je tko, kot bi tvoj oče rekel, moj otrok pa ne bo znal vozit in se sploh ne bo vozil v avtih, ker se jih veliko z avti ubije.
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

Gandalfar ::

tocno in do 18 leta mu ne das dostopa oz. mu das alternativo v obliko motorja, kolesa in rolerjev.

frudi ::

TVja pa ne nikakor ne mislim met v hisi. Ce ze kaj dela mora _mislit_ pri tem. In branje knjig je razvijanje domislije. Gledanje tvja ni. Igranje online igrc v disney toontown je aktivno razmisljanje o svojih dejanjih. Gledanje tvja ni.

hahaha, optimist... nimaš ravno izkušenj z otroci kaj? :D
dopovej ti dvoletnemu mulotu da je igranje online frpja koristno za njegov mentalni razvoj. ko se ti brezveze dere ko žival in čudežno vtihne, ko ga posadiš pred telebajske, pa mi praviš da ga boš raje posiljeval z lego kockami, ki ti jih bo verjetno še vrgel v glavo... ja, otroci so res mali čudež ;) (pravzaprav so res; večino časa...).
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

TESKAn ::

Hm, v času ADSLa pa že lahko poiščeš kaj, kar bo mulcu zanimivo in ne bo vsebovalo hektolitrov krvi...

P.S.: mogoče bi mu pa dal za gledat winamp vizualizacije;)?
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Gandalfar ::

hm ne, mulc bo gledu cenzurirane DVDje.

DavidJ ::

Sinko, mi gremo k babici. Prirolaj za nami. Tehle 190 km pa ja zmoreš. >:D

No, javi se enkrat za varuško in dopovej ti 3 leta staremu muclu, da so legokocke super in telebajski ne.

Kot je rekel frudi, dej si čelado gor. >:D
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

Gandalfar ::

hum ok. Bo mel pa TV samo pri babici I guess.

Zakaj pa mora ravno gledat telebajske, sej lahko igra igce na rac.? Oz. hmm kaj pa ce gleda DVDje/Divxe, ki mu jih _jaz_ izberem.

Sergio ::

Wake up, Gand.

Karkoli boš načrtoval, planiral, ter govoril -- ob rojstvu otroka se bo vse postavilo na glavo.

Probaj pogledat na svojega otroka čez malo drugačno perspektivo kot "moj eksperiment".

Ko boš prvič prijel malo kepico v roke, boš videl, da boš pripravljen zanj narediti vse (in s tem res mislim VSE), tako da boš, vsaj upam, spoznal, da teve niti ni tok slaba zadeva.

Vse v mejah normale. Tudi teve.
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

freejack ::

Vsak otrok mora izkusit, kaj je sploh to, pred čemer ga skušaš obvarovat.Točno tako,. Žal še vedno velja, da se največ naučiš iz lastnih napak. Življenje ni popolno, življenje je zmešnjava, kaos. Vprašanje ni, ali mu lahko preprečim, da bo naredil napako, ampak, ali se bo po tej napaki kaj naučil, pobral nazaj na noge. Ne planiraj mu življenja, pusti mu naj se sam nauči, čeprav občasno usmerjanja v "pravo" smer ni odveč,.. Tko kot so tvoji starši imeli zaupanje v tebe, ga sedaj imej ti. Ne jemlji življenja, pusti naj doživi sam, pa čerav bo to grenka izkušnja, splošno. Tudi sam vem, veliko tudi dobrih spominov, je zgrajenih iz napake.

blue96 ::

v praksi je podobno tud' z drugimi rečmi:
mati trdi, da bo njen sin znal v stroj zložit' perilo, potem ga s tem muči, dokler se ne nauči. potem se oče domisli, da njegov sin pa ne bo metal petard, in sin mu isti dan prinese domov nekaj petard. sinu je bilo všeč, ker je bil v taki družbi. oče mu bo prepovedal petarde. sin bo priden en dan, in predlagal, da gresta skupaj metat' petarde, ker je bil priden. oce se ne strinja. sin je tecen, dolgcas mu je, in oce mu rece, da bosta metala petarde, ce bo se dva dni priden. sin je priden, meceta petarde, in kaksen je ucinek? sin se bo se pred lastnim ocetom hotel pohvaliti, ces kako dobre petarde ima, in kako jih zna metati, in vrjetnost, da se mu kaj naredi je še večja, ker se bo hvalil, pred svojimi vrstniki pa se vrjetno ne bi, ker ga vendar poznajo.

tudi pri televiziji; oče bo gledal teelvizijo in sina nagnal h kockam v sobo, nato bo sin pristopil in gledal šport, risanke, in kasneje bo oče še vesel, da je sin miren, ker gleda telebajse.

tudi, ce mu oce kmalu prepove televizijo, bodo imeli filmi/risanke/drugi programi vplivi na otroka, in lahko jih bo, vsaj delno spremljal na računalniku.

če pa oče sploh ne bi imel televizije, bi se pa sin tako ali tako s tem seznanil pri babici/prijateljih/stricih, tetah...

.

Thomas ::

> mene najbolj skrbijo novi filmi, ker ne znajo druga kazat kot mučenje, streljanje, žlehnobo, kletje, seks, orožje, mafije, denar itd

Na isti nivo dajati sex in mafije, se meni zdi broken razmišljanje.

Daleč bolj škodljivo od TVja.

Samo toliko ob tej temi.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Gandalfar ::

ughm .. zdej ma pa strasite .. se posebaj sergio z svojo (bliznjo?) vizijo prihodnosti..

sam vseen, a ni to skoraj podobn temu da ce so starsi vegeterjanci je nekako otrok potem tudi?

_Mortal_ ::

Otrok bi se moral sam odločiti če bo vegeterjanec
Is reading in the bathroom considered as multi-tasking?

G[e]c ::

odrascanje brez tvja je tako kot odrascanje brez penisa :D

Matek ::

Ja pol če maš hčerko bo brez problema TV-free odraščala>:D
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

OldSkul ::

Ja sej MMM lahko bi imel tud prov v nekem smislu>:D , punce oz punčke zanimajo samo za barbike, pa za obleke pa ličila in bla, bla...Torej sledi logična ugotovitev da ji daš barbiko inu revijo ter en puder pa maš mir za cel mesec!>:D :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: OldSkul ()

Sergio ::

Gandalfar, verjemi, _jaz_ sem še otrok, tako da je razmišljanje o naraščaju pri moji starosti "malo" iluzorno :D.

Poglej, pred letom se je rodila moja nečakinja, in šele sedaj vidim, kako poteka vzgoja in odraščanje, čez malo zrelejše oči.

In ti pravim -- odrekanje televizije ter prepovedovanje stvari se bo odrazilo v negativnem odnosu do tebe kot starša.

Zakaj ne jemljem drog ter ne kadim trave? Ne zaradi tega, ker mi je oče zabičal da ne smem -- ampak zato, ker sva se o njegovih izkušnjah z vodenjem diskoteke v sredi Ljubljane enkrat pogovarjala celih 5 ur. Mi je pokazal njegov pogled na to. Pa sem ga razumel.

Tako da -- ko boš moral otroku utemeljevati, zakaj nima teveja -- imej dobre argumente. :D
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

tx-z ::

ni glih prv dobra ideja..bo šl k prjatlu pa bo tm cel dan gledu tv,,če mu boš pa prepovedu,pa boš kmal vidu v njegovi sobi kakšen ukraden TV :D ,,pa še kej zravn :)
tx-z

Kaboom ::

prepovedovat stvari je bedarija (kot tudi omejevanje)

primer: otrok bo z zanimanjem opazoval vročo kuhalno ploščo v kuhniji, lahko mu tri ure razlagaš da je vroča, pa da se je ne dotaknit ("as to" pa tako sranje). ko se boš pa obrno pa bo stegno roko proti plošči, na 5cm opazo da je res vroča pa se je ne bo dotakno... ali pa se bo...

četudi starš - ne moreš rečt kaj definitivno je dobro in kaj je slabo za otroka, kdo pravi kaj je dobro in kaj je slabo?
Če se zatakne - pritisni močneje. Če se zlomi - bil je skrajni čas za nakup novega.

3L33T ::

Glede na to da šele stopam iz mojga otroštva >:D preprosto morm poseč v debato. Sam se še dobr spomnem kako mi je fotr iz avstrije nosu dam kasete z risnkam tom&jerry in podobn stuff. In to se mi zdi kul tud za moje otroke. Pol pa zadnč bolan ležim u postl in šaltam tv pa naletim na dragonball. Zadevo pogledam in se mi zdi razmeroma kul (hočm rečt da bi mojmu otroku mirno pustu to gledat). Pol po koncu tega pa sem pogledov še one super punce al kako se zovejo. In ko sem gledov to mi je blo dobesedno slabo...! Jest sploh ne morem verjet kako glupo sranje mečejo na naše TVje zadnje čase. TElebajski inj ostalo podobno sranje... To ni zame nč druzga kot eno usrano pranje možganov. Resno, uzemte si cajt in kako urco glejte kaj tazga ... pol pa postejte. Od moje bivše mlajša sestra; gledala je TV vedno ko sem biv tm (vsak dan). In sem vidu kakšn učink ma to na otroka. Otrok se je obnašov kot uni njegovi ''junaki''. Verjemte, ni blo lepo, ni blo normalno. Zato starše k nardijo otroke, pol pa pustijo otroke cele dneve pred tvjem, preziram. Hvalabogu moji niso taki.

Kar pa se tiče TVja na splošno se mi zdi pomembn v vsaki bajti. Sam sem se nauču angleščino na tvju, discovery mam skor skoz pržgan, pa tko naprej. Razne limonade po moje sodijo v Telebajski klub, prav tako kaki novi Hollywoodski filmi (XXX, Harry :\ )

Če TVja ni oziroma je prepovedano otroku gledat kakšen show, pol pa je še slabš, ker ko dobi priložnost gledat TV bo čist not padu, in posledice bojo iste. Isto velja za alkohol, travo, X,... Preprosto, prepovedana stvar je kot magnet :D
Danes živimo za jutri, ker jutri ne bomo živeli za danes!

Gandalfar ::

hmm .. mocno cenziruriran TV :)

SkIDiver ::

Gandalfar ti boš kmal ratu bad daddy. Da ne bi imel televizorja zarad tega, da bi se tvoj otrok razvijov v neki smeri in po tvoji želji je bedarija. Takorekoč boš imel sprogramiranega otroka. Delal bo samo tisto in na tak način kot se tebi zdi najbolje. Takorekoč tako, da bo tebi prfektno. To pa mislm, da bo nemogoče. Samo predstavli si kaj bi ti naredu, če stari ne bi kupil tv-ja zarad tega, da bi se ti razvil v pravo smer. Nikol kradu, kadil, pil drogiral. Ne potegne. Če bi rad, da boš mel normalnega otroka boš to dosegu tako, da boš z njim v stiku. Da se boš z njim pogovarjal in se spuščal na njegovo raven. Če ga boš poslov v sobo sestavljat lego kocke mu zihr ne bo zanimivo. Komu pa je v veselje, da sam sestavlja lego kocke? Če se mu boš prdružu zraven in se z njim vživiš v dogajanje pa ti bo marsi kaj zaupal in povedal. Morš mu dat občutek, da si na njegovi strani, da ti lahko zaupa. Brez TV-ja boš pa naredu prej oslarijo kot pa korist. TV-je takorekoč obvezen element v vsakdanjem življenju v današnjem civiliziranem svetu.

Gandalfar ::

SkiDiver: misljen je blo tko da jzt ne mislm met TVja in da zato ga pac tudi otrok ne bo imel. Nisem mislil tako, da ne bo TVja zaradi otroka..

frudi ::

jao sk8ter, seveda se ti telebajski zdijo bedarija, tako kot bi se naj vsakemu, ki je dovolj star, da lahko recimo piše po tem forumu. telebajski so namenjeni dvo, triletnim otrokom, vsaj na to sklepam pri opazovanju svoje nečakinje. v tem času je bila namreč nora na njih, gledala jih je vedno ko so bili na tvju, znala je že skoraj vse dele na pamet, ogromno se je igrala z njihovimi lutkami... sedaj, pri skoraj štirih letih, se ne zmeni več kaj dosti zanje, ali pa je samo jaz nisem videl, da bi jih še kdaj gledala.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

SkIDiver ::

Gandalfar, če ti ne boš mel plenic jih tud otrok ne bo mel, če ti ne boš mel TV-ja ga tud otrok ne bo mel.

Ker ti ne boš mel plenic bo vse OK pr otroku bo pa hudo smrdet znalo, da ne govorim še naprej, ker ti ne boš mel TV-ja te ne bo nobeden izloču iz pogovora o tej in tej risanki kot bojo lahko otroka njegovi vrstniki. Seveda je to nemoralno samo to ti dopovej otroku staremu 5 let, da nekoga ne sme dat na stran, če nima TV-ja in ne more zarad tega gledat risanke kot jo on lahko, ker ima TV.

Sicr je stvar tvoja samo je absurd. Takorekoč boš otroka mal prkrajšal. Jz osebno ga ne bi.

DoloresJane ::

Gandalfar... :) :)

Zakaj ne moreš razumeti, da je otrok, ko se rodi že samosvoje bitje in ne nekaj, kar bi ti lahko natreniral, da bo stalo na trepalnicah, če bi ti hotel? Meni se zdi največja napaka vzgoje forsiranje nekih pravil in omejitev, ki morajo biti otroku vsiljene samo zato, "da bo lepo vzgojen in vzgojen tako kot ostali". Saj tebi ni treba imeti Tvja. Noben te ne prosi. Moraš pa razumeti nekaj - otrok ni nekaj, kar planiraš, potem pa odvzameš vse nepotrebne (TV) in dodaš vse potrebne (Disney, lego kocke, knjige) dejavnike in bo nastal tak, kot ti hočeš, da je. Če tebi kdo očita, zakaj si tak kot si in te hoče spremeniti, to anjbrž doživljaš kot neprijetno poseganje v to, kar si. Isto je z otroki. Samo zato, ker so od začetka še premajhni in še ne znajo izraziti samih sebe, je treba sklepati, da jih mi lahko oblikujemo, kakor nam drago? Največ, kar lahko narediš za otroka je, da mu pomagaš odkriti tisto, kar otrok sam je. Nekaj unikatnega, ne pa tvoja kopija. In verjemi, ko je otrok to, kar je in je ponosen na to tudi nima problema s tem, da ne bi vedel katere filme rad gleda in mu koristijo in katere tudi rad gleda, ve pa, da jih ne želi posnemati.

Reči, da boš cenzuriral vse nasilno in slabo, do česar ima otrok dostop je neumno. Če ne prej, bo to popolnoma nemogoče, ko bo šel otrok v šolo. Pa ni treba reči, da ga boš SAMO ZATO vpisal v zasebno šolo, kjer bodo vsi učitelji vohunili za njim. Tako gledanje je izogibanje priznanju, da se morda motiš in iskanje lukenj v naših trditvah. Na vse načine se trudiš, da bi našel pot, po kateri boš lahko uveljavil svoje prepričanje. Nas ni treba v nič prepričevati. Prepričaj najprej sebe.

DoloresJane ::

Oh, še mimogrede - si predstavljaš, kako bi bilo, če bi tvoj otrok (npr. star 12, 13 let) rekel, da bi zelo rad šel gledat 2. del Gospodarja prstanov, ti pa mu ne bi dovolil, ker je v filmu preveč nasilja (mečevalnih prizorov). Pa si predstavljaj, kako bi se tebi to zdelo sedaj. Če bi tebi starši prepovedali ogled filma. Najbrž ti ga ne bodo - ker vedo, da so te vzgojili tako, da ti ne bo prišlo na pamet, da bi na konju in z mečem prijahal v šolo. Ampak, da se otroka nekaj nauči, se je treba ukvarjati z njim - ne pa ga posaditi pred lego kocke in reči - sestavljaj, kakor veš in znaš. :\

Sergio ::

Se podpišem pod oba Nadezhdina posta. Kaj naj rečem drugega kot: bravo, Nadezhda :D
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

3L33T ::

Frudi, vem da sem prestar za to, prav tako tud ti. Sem pa zarad tega bl sposoben razumet kva in kako v svetu. Ok, nism hotu rečt da ker je men star ogabna, jo bom ostalim prepovedov, spoloh ne! Moj point je, da take stvari otrokom bolj škodujejo kot ne. Ne razvijajo domišljije, ne forsirajo razvoja. Poglej, zakaj to trdim. Vidu sem otroka, ki se je v v nedogled drl RDEČE.... Kot Telebajski. Pa pokemoni... in tako naprej. Otroški možgani se lepo razvijajo, eni jih pa bombardirajo z neskončnim ponavljanjem že 100krat videnih stvari :\ ? To je jako dobro za njih.

Se pridružujem tvojmu mnenju, da se njim stvar verjetn zdi zanimiva men pa ne, da jim je ql... Ampak jih zamede. Čist spsihira.... Jih mentalno zanemarja... Izber trditev ki ti najbolj leži, držijo pa vse.

BTW, glede tvoje sestrične (al koga že), če ti tko pravš bo držal. Ampak ponavad se to ne zgodi. Otroc so odvisn od TVja da človk ne more verjet. Rešitev? Hja, posameznik ne more rešt problema, lohk ga pa televizijske hiše. Spremenijo program. Namest raznih pocukranih showov ej dajo na spored raj kake Disneyeve risanke, al pa kej podobnga. Je velik boljp, in če bojo to gledal večina, se bo to otrokom zdel ql. Ker oni sledijo večini. Vedno so in bojo, dokler ne odrastejo in začnejo uporabljat svojih možganov. Razvijejo svoj pogled na svet. Pol jim rata vseen kaj delajo vrstniki, če so dost samostojni! ČE niso ... je to posledica napačnega razvoja.... IMO teh Teletubisov in other shit. Primer? Velik jih je, jaz zase vem da sem eden od unih, ki niso in ne bomo sledil večini. V SŠ, so se ga moji frendi nalival in kadil, jest cigareta nisem pržgav. Pa velik med njimi ni blo odvisnih. Kadil so ker je večina. In so se počutl bl frajersko. A mi je žal da sem tko ravnal? NE!

Gandalfar, če ne boš mev TVja, boš svojmu otroku naredu krivico. Vem da ni prov ampak tko je.
Danes živimo za jutri, ker jutri ne bomo živeli za danes!

«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Telebajski (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7214374 (13035) DjJuvan
»

Nemci za prepoved nasilnih iger (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Igre
29419335 (11908) Kenpachi
»

Moraliziranje - filtriranje odrasle vsebine pred otroci (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
987532 (6216) Keyser Soze
»

Današnja mladina (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
717631 (6482) b0B3k

Več podobnih tem