» »

Telebajski

Telebajski

«
1
2

izbrisiracun ::

Sem danes ujel par minut telebajskov na hrvaški(nisem ugasnil, ker me je zanimalo kakšno imajo sinhronizacijo). Kot sem opazil so še vedno neumni kot kamni in neprijetni za ogled zdravemu človeku.

Zanima me čemu je bila ta oddaja tako popularna in ali so kakšni izsledki o škodljivosti otrokom(vem, da jim vsaka televizija bolj škodi kot koristi...)

Mipe ::

Ker so za skobacajčke, ne za odrasle.

izbrisiracun ::

So za starosti od 1, do 4 let. Toliko stari otroci so že pametnejši od telebajskov, zakaj bi se torej učili od njih?

Mipe ::

Čigavi otroci? Imaš morda nezemljane na obisku? Kolikor vem, pri teh letih še ne znajo govorit.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mipe ()

@nny ::

Najboljši je gej z žensko torbico.
'For most of history, Anonymous was a woman.' Virginia Woolf

izbrisiracun ::

Ja Mipe kdaj pa potem začnejo govorit, pri 10?

Apofis ::

No, kakorkoli že. Mene tut zanima zakva so bili ti debilni karakterji tok popularni...

Alfonzo ::

@Mipe ja tole si pa ustrelu u temo.

Mipe ::

Le kaj? Da imajo skobacajčki radi telebajske? Res ne razumem, kako lahko odrasel človek narekuje, kaj je všeč malim otrokom.

k4vz0024 ::

Vpr. je zakaj všeč našim malčkom?

Arto ::

Zakaj so jim pa všeč ropotuljice? Ropotuljice se meni tudi ne zdijo preveč pametne ali pretirano zabavne.

kr1ženska ::

k4vz0024 je izjavil:

Vpr. je zakaj všeč našim malčkom?

Jaz bi malo drugače oblikovala tole. Nekatere stvari, barve, oblike, materjal, glasovi itd. so všeč otrokom. O tem je bilo že ogromno študij, ki jih industrije z izdelki za otroke (tudi razne oddaje, risanke) s pridoma uporabljajo.
Kot je veliko ljudem všeč čokolada, tako je veliko otrokom všeč (ugibam, roza barva, mucek - Hello Kitty).

Mipe je izjavil:

Le kaj? Da imajo skobacajčki radi telebajske? Res ne razumem, kako lahko odrasel človek narekuje, kaj je všeč malim otrokom.


Se pravi, odrasel človek ne narekuje kaj je všeč otroku ampak otroku da tisto za kar že vnaprej ve, da mu bo všeč.

PacificBlue ::

Mipe je izjavil:

Le kaj? Da imajo skobacajčki radi telebajske? Res ne razumem, kako lahko odrasel človek narekuje, kaj je všeč malim otrokom.



Spusti se na njhov nivo.

Unknown_001 ::

Ka ni bla neka afera, da kao spodbujajo homoseksualnost?

Šimpanz ::

Lej, ko boš imel otroke boš razumel. Mam dva 11 in 2 leti in do 4 let sta oba najraje gledala telebajske. Ko tamali spustim v soboto ali nedeljo jutranji program za otroke ga gleda ene pol minute potem pa je ne zanima več. Če pa zavrtim telebajske jih pa gleda kot pribita do konca. Ne vem v čemu je fora (počasno gibanje, govor, oblika pajacev), ampak deluje. Itak pa ta risanka ni za odrasle.

oemdzi ::

Edina scena, ki sem jo nekoč pogledal se mi je zažgala v spomin za vedno in me še vedno preganja :)):

Tinkibinki: Dipsijeva torba !
Lili: tooooorbaaaa
Po: torba
dipsi: moja tooooorbaaaaa
vsi skupaj: tooooorbaaa

floyd1 ::

Unknown_001 je izjavil:

Ka ni bla neka afera, da kao spodbujajo homoseksualnost?

Na Poljskem je bilo nekaj govora o prepovedi, ja. Pod pokojnim Lechom Kaczynskim. Takrat ko so tudi dajali mamam na ulicah za pihat, pogovarjali so se o prepovedi mini kril, itd.

Gladi ::

Za igranje pokra prek spleta je na Poljskem zagrožena zaporna kazen:))

Zmajc ::

Pač zadeva je psihološko prirejena za otroke od 2-4 leta (podobno kot babyTV). Dokler ne doživiš male otroke da gledajo Telebajske ne boš verjel. :)

sandmat ::

Zmajc je izjavil:

Pač zadeva je psihološko prirejena za otroke od 2-4 leta (podobno kot babyTV). Dokler ne doživiš male otroke da gledajo Telebajske ne boš verjel. :)


recimo. Čeprav je bil meni osebno vedno najbolj zanimiv Tom & Jerry pri teh letih. Po drugi strani delat teste na otrokih v obliki, ko sedijo kot pribiti za TVjem je približno tako, kot dat na eno stran mize čokolado, na drugo pa cvetačno župco. Kam bo šel otrok? Vedno je odgovornost na starših. Verjetno bi bilo najbolje, če bi vsi imeli toliko časa, da bi se ves čas ukvarjali z otroki. :) Seveda je to iluzija (da ne bo kdo mislil, da mislim resno).

izbrisiracun ::

Ni vprašanje v tem, ali jim je všeč, ampak, kakšen vpliv ima tako retardirana serija na otroke.

Nekaj sem bral(nedokazano seveda), da naj bi škodilo govornem razvoju otrok, ker tako neumno momljajo.

Sem upal na kakšne bolj konkretne odgovore o "pedagoški" vrednosti telebajskov, ampak kot kaže ne bo nič iz tega.
LP

oemdzi ::

Jaz bi raje ostal pri preverjeni metodi z "normalnimi" risankami ali pa sploh ne, kot pa tvegal (pa čeprav samo teoretično) možnost, da ta retardija od risanke pusti kakšne posledice...

kunigunda ::

Kar se tice otrok pri starosti do 3 let, si neko stvar ozavestjo sele ko jo parkrat slisjo. In v tem je trik telebajskov poleg zgodbe,
ponavljanje dolocenih stvari veckrat.

crniangeo ::

Moja 7 mesečna pupa občasno gleda telebajske (5 min ) pol ji dam še pinguja (3 min) po tem ima risank za cel teden dost :)
Convictions are more dangerous foes of truth than lies.

draciel ::

Unknown_001 je izjavil:

Ka ni bla neka afera, da kao spodbujajo homoseksualnost?


Je bila ja. Mislim a se komu zdi normalno da pač moški spol nosi torbico, sploh pa rdečo? Kaj so si ustvarjalci risanke mislili tukaj??



Ker kolikor jaz razumem sti Lili, ter Po ženskega spola. Tinky binki ter dipsy pa moška. Zakaj ima tinky binky torbico???

Šimpanz ::

Mogoče so pa dvospolniki. Tinki nima pimpeka, tako da ne moreš biti siguren.

kunigunda ::

Telebajski so otroci, ne odrasle osebe.

ThomasSGS ::

Star sem 11 let in vem da so telebajski najbutasta stvar na celem svetu in vesolju in še ko sem bil majhen okoli 2 let nisem maral gledati telebajske

draciel ::

Ma če bi jaz mel otroka mu tega sranja ne bi pustil gledati za nič na svetu. Nikoli ne veš kaj si otrok misli kadar tisto gleda..

1. Imajo zelo čudno obnašanje ( otroci obnašanje posnemajo )
2. Čudne navade ( Tinky Binky, rdeča torbica )
3. So debeli
4. Se nažirajo s hrano
5. Umazani okoli ust

Otrok lahko domneva da je to čisto nekaj vsakdanjega in jih lahko potem posnema.

Sicer to lahko samo ugibam. Nikoli ne veš kaj si otrok misli in kakšne informacije črpa iz risanke ( četudi deluje pomirjajoče na otroka ). Samo 100% ima več negativnih vplivov kot pozitivnih.

Raje mu dam Tom & Jerrya za gledat..

Matek ::

Ljudje, Telebajski so pač ustvarjeni za zelo mlado starostno skupino. Naredili so jih pri BBC-ju in oba avtorja sta priznana ter mednarodno nagrajena ustvarjalca otroških vsebin. Pri starosti enega leta otroci to dojemajo na precej osnovnem nivoju - barve, zvoki, itd. Kritike o vsebinski retardiranosti so popolnoma neutemeljene.

Dajmo odpret še temo o tem, da je Pet prijateljev totalen šund in da imata Spidi in Gogi nekvalitetno glasbeno produkcijo ;((.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

[D]emon ::

Matek > Dajmo odpret še temo o tem, da je Pet prijateljev totalen šund in da imata Spidi in Gogi nekvalitetno glasbeno produkcijo ;((.

Ah kje, to je premalo! Dajmo prepovedati vse, razen tistega, kar Veliki Bwana osebno odobri! Aja, saj res, nismo v Severni Koreji... ;((
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

Pithlit ::

draciel je izjavil:

2. Čudne navade ( Tinky Binky, rdeča torbica )
...
...
Raje mu dam Tom & Jerrya za gledat..

Ker razni klavirji ki se jih likom meče na glavo so mnogo bolj sprejemljivi kot rdeča torbica. Ane?

Sej razumem da je težko gledat skoz otroške oči... ampak lastna zavrtost pa tudi ne more bit opravičilo.
Life is as complicated as we make it...

eric_cartman ::

Ampak vprašanje je, zakaj bi sploh dal za gledat otroku telebajske.. Imam leto in 8 mesecev starega nečaka in moram povedati, da ga od risank najbolj zanima recimo Nodi. Med drugim tudi Kuža Piki ali pa kaj podobnega.. Začuda rad gleda tudi veverico Scrata iz Ice Age-a in se zraven zlo smeji.

Sej razumem da je težko gledat skoz otroške oči... ampak lastna zavrtost pa tudi ne more bit opravičilo.


Ni problem lastna zavrtost.. Tudi jaz tega svojemu nečaku oz. svojemu otroku nebi dal nikoli za gledat.. Osebno mislim, da otroka to ne nauči niti ene koristne stvari, pravzaprav sm bil šokiran, ko sem enkrat videl en del telebajskov. Lih tko kot če mu daš za gledat Charlie the unicorn na youtubu.. (če ne veš kaj je to potem poglej)

@Pithlit

Mislim, da se reče programu Baby Tv, kjer je dosti risank, ki so zraven pesmice, živali, pojejo o barvah, se učijo abecede in različnih besed ter ob tem kažejo veliko predmetov zaradi katerih se bo otrok bistveno hitreje začel učiti stvari, ki mu bodo vedno zelo koristile.

Povej pa kaj so telebajski (živali, vizualno prizadeta sorta ljudi, marsovci...)? Iz katerega planeta prihajajo? Kaj je njihov namen? Kaj otroka naučijo? Zakaj so debeli in se na koncu risanke mečejo v luknjo? Čemu otrok namesto sonca? (2 letni otrok bi potem sklepal, da na Soncu živijo otroci). Zakaj imajo tist sesalec pa neke čudne stvari, ki utripajo in nevem kaj še vse? Zakaj se jim sveti trebuh in potem pride ven kar nek prispevek iz tvja??

in na koncu.. Kaj bo otrok imel od gledanja telebajskov?

Osebno mislim, da čisto nič.. Tako da ja, v tem primeru je res boljši Tom & Jerry.. Se vsaj nauči kaj je kuža, maček, miška, da se ne marajo tako zelo med sabo, ker se tudi v resnici ne itd. Če pa boste predaval o nasilju in da od tega ratajo nasilni, potem se pa zaletite nekam, ker sem in nas je tudi večina odraščala ob teh risankah.. In ne napadam ljudi in ne mečem likalnikov na mačke ali miši.. Pravzaprav obožujem živali in nisem nasilen.. Tako da ne vem kako je to lahko slabše kot telebajski...

Manu ::

Mogoče jih otroci radi gledajo, ker telebajski izgledajo in govorijo bolj neumno kot oni sami in jih to zabava.
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.

izbrisiracun ::

No @eric cartman nekaj takega menim tudi sam. Nekateri tukaj podcenjujejo otroke - češ naj gleda oddaje, ki so mu všeč in niso prezahtevne. Kaj sploh otrok potegne ven iz telebajskov, kje je kakšen izziv?

Ta oddaja je za moje pojme dobra samo, če se hočeš za 20 minut spočit od otroka in mu lepo izklopiš možgane, zato se mi zdi žalostno, da je tako popularna po celem svetu.

gzibret ::

Zakaj pa ima ta video 88 milijonov ogledov? V bistvu je še bolj butasto, kot telebajski.

Vse je za neki dobr!

draciel ::

gzibret je izjavil:

Zakaj pa ima ta video 88 milijonov ogledov? V bistvu je še bolj butasto, kot telebajski.



Enostaven odgovor: Bolj kot je butasto, bolj je popularno, oziroma bolj kot je karneki nesmislenega bolj je popularno.

Mipe ::

Ali pa takole: preprosteje je, bolje se prime.

Ramon dekers ::

izbrisiracun je izjavil:

No @eric cartman nekaj takega menim tudi sam. Nekateri tukaj podcenjujejo otroke - češ naj gleda oddaje, ki so mu všeč in niso prezahtevne. Kaj sploh otrok potegne ven iz telebajskov, kje je kakšen izziv?

Ta oddaja je za moje pojme dobra samo, če se hočeš za 20 minut spočit od otroka in mu lepo izklopiš možgane, zato se mi zdi žalostno, da je tako popularna po celem svetu.



V takšnih letih sem sam gledal risanko, ki mi je še do danes ostala v spominu, no dve: Peter in leteča ladja, Zgodbe iz Narnije vse skupaj je bilo sinhronizirano.

Kar pa danes prikazujejo je pa groza. Nobenega razmišljanja, nobene zgodbe...

Mipe ::

Smrkci, La linea, A je to, Lolek in Bolek, Balthazar, Pipi in Melkijad, Čebelica Maja (to bodo spet vrteli, z novo uvodno pesmijo in novimi vokali!)... ah, kar toži se mi po dobrih stareh časeh, ko so bile risanke zabavne, prikupne in poučne, ne nasilne niti blesave.

Tudi za ta male se najde marsikaj, kot recimo Šolenčki.

Katera je že bila una s fantom, vodnjakom in luno?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mipe ()

eric_cartman ::

Moja generacija (L. 88 in navzdol) je bila med zadnjimi, ko so še vrteli zelo zelo lepe risanke..

Recimo mravljinček ferdi, al pa bush bush (če se kdo spomne - tista pametna rdeča kravica), pa tista, ko so ble v eni sobi plišaste živalice vse (žirafa. medvedek..)-pozabil naslov.. pa ful ful enih zares lepih risank..

zdaj pa sama neka japonska in kitajska sranja..Stalno se neke pošasti tovčejo.. Najbolj me moti to, ker ni nobene vsebine.. Pač pa zgolj pretepi, streljanje..brezveze..

Mipe ::

In beyblejdi pa to. Kar zgrozim se, ko vidim, kaj vrtijo med vikendi zjutraj...

kunigunda ::

Se nikoli ni risanka otroke kej naucila (izjeme seveda didaktivne risanke). Spomnim se v mladosti serij ala Sezame street in podobno, tega dons zal ni. Da niti ne omenjam japonskih risank.

oemdzi ::

Moja najljubša risanka (v otroštvu): Nindža kornjače :D

eric_cartman ::

Seej ress :))

@oemdzi čist sm pozabu.. Jst sm mev tut videokaseto v hrvaščini.. Skor nč nism razumel, sam znal sem pa vse vseeno na pamet :)) Nora risanka.. :D

Pred leti sm presedlal pa na South Park :D Dejansko so zelo izvirni.. haha

amigo_no1 ::

Ko so risanke bile še risanke:
La Linea, smrkci, čebelica maja, STRIPY, Slikar Bojan, The Snorks (Smrkci), A Je To, tijuana toads (frogs) (Toro in Pončo ?? ), Muppet Show, Hrabri mišek - dangermouse, baltazar, Zajčki Cik Cak/Cirkus Cik Cak, Pipi in Melkijad , shoe people , Bananaman (Banana njam), pink panter (pink panther), Superted (super medo), bolek in lolek, gustav, tofffsy (in pojoča travica), smurfs (smrkci), The Biskitts, Medved Bojan, Pingu, snežko snežak (bouli po FR.), Moji prijateljici miški, Pimpa, Barbapapa, Kolcamož, Palček Smuk, Svizci, Tomažek iz svetilnika, Jakec in čudežna svetilka (Jakec in čarobna lučka), Kockasti zajček, Le Piaf, Plastelinca, Gasilec Samo, Jajo in Pajo (+dedek Bedenko), Buš Buš, Mali leteči medvedki, Cofko Cof, Dogodivščine Alija Gatorja, Bizgeci , Klovn Bozo, Zverinice Iz Rezije, Krtek, Snorkijevci, Čarovnica Vini, Kravica Katka, TRAKTOR TOM, nodi, Brzi Gonzales - Panco Vanila, He-Man, Vili Ga Gam, Mlakarji, Dve figurici, Cestni Dirkač, Modri Dirkač (Blue Racer/Eustahije Brzić/fleche bleue), Lucky Luke, Snoopy, Gasilec Samo, Gusztav, Maksi pes Fik, Lolek in Bolek, vitez koja, Kojot, Leteči medvedki, Toffsy, Profesor Baltazar, Palček David, he-man, Rakuni, Fračji dol.

Bo dovolj ?



Za "malo" večje otroke: happy tree friends.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

listje123 ::

Apofis je izjavil:

No, kakorkoli že. Mene tut zanima zakva so bili ti debilni karakterji tok popularni...


Potem pa vprašaj otroke saj oni gledajo to.

amigo_no1 ::

Če ni nič drugega...Najdi na YT kaj iz seznama zgoraj in ti garantiram da bodo pozabili na telebajske.

Te stare češke risanke so bile izredno kvalitetne, a so jih dali v zaprašen arhiv.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

Pithlit ::

eric_cartman je izjavil:

Ni problem lastna zavrtost.. Tudi jaz tega svojemu nečaku oz. svojemu otroku nebi dal nikoli za gledat..

Ne govorim o telebajskih. Govorim o 'rdeči torbici' vs. nasilje.

Za telebajske so nekatere raziskave že dokazale da prispevajo k manjšemu besednemu zakladu (med drugim)...
Life is as complicated as we make it...

draciel ::

Kar se tiče japonskih risank ( ker je bilo zgoraj omenjeno ), da se samo tepejo pa ne vem kaj. Jah sicer japonskih risank je res ogromno vendar risanke tipa: Dragon Ball, Naruto, Bleach ..itd, so mišljene za malo bolj starejše otroke ker tudi imajo nekaj zgodbe. Recimo Pokemoni pa Beyblade, Yugi-oh, so pa mišljeni bolj za mlajše..

Vendar lepo vas prosim ne obsojat japonskih risank če jih niste sploh gledali, ker ene so res izmed najboljših. Brez sramu in s ponosom priznam da je moja najljubša risanka oz. anime Dragon Ball, Dragon Ball Z, Dragon Ball GT. Vse skupaj ima okoli 600 delov in je res čeprav se tudi "tepejo" nekaj najlepšega. Ima tudi lepo sporočilo in sicer, da tudi če si "nula" in nisi pomemben, to lahko postaneš, vendar le s trdim delom in vztrajnostjo. Moja tradicija je da (skoraj) vsako leto pogledam vse od začetka pa do konca. Imam vse dele na DVD-jih ( v japonščini obvezno, ter z angleškimi podnapisi ). Tudi ko bom star 50 let si bom sigurno še tole risanko ogledal, ker jo imam tako rekoč v srcu.

Potem je tukaj Beyblade (ja vrtavke ja). Sicer zelo dobro mi je bilo nekaj let nazaj, sedaj pa ne najdem več tistega pravega duha v tisti risanki. Še vedno mi je dobra vendar ne tako kot mi je bila. Yugi oh isto. To so pa edini trije animeji japonski, ki sem jih pogledal.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Telebajski vs A je to!

Oddelek: Sedem umetnosti
141746 (1285) NikolormousB
»

Best risanka ever (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Sedem umetnosti
12425249 (12905) Vanich
»

Težave pri angleščini (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
5118568 (17833) Phantomeye
»

Nič več nudistov v GTA

Oddelek: Novice / Igre
234618 (3772) Looooooka
»

najbl bedna risanka, ki ste jo kadarkol gledal

Oddelek: Sedem umetnosti
333807 (3291) Avenger

Več podobnih tem