Forum » Loža » Slovenska tradicionalna hrana
Slovenska tradicionalna hrana
SmeskoSnezak ::
Hejte, kolegi:)
Ceprav vcasih z mojo omo pripravljam hrano bi tokrat sam rad nekaj spekel ali pa skuhal. Brskam po spletu po receptih, pa se mi zdijo nekateri prezahtevni in predolgo za delati. Nasel sem en seznam iz katerega sem izbral dve jedi zaenkrat (orehovo potico in bograč v kotličku), ki bi ju verjetno lahk sam zmogel. Imate se vi kako idejo, nasvet? Iscem nekaj ne prevec zahtevnega, ki bi se lahko naredilo v manj kot eni uri.
Aja, pa link z vso slovensko hrano.
Ceprav vcasih z mojo omo pripravljam hrano bi tokrat sam rad nekaj spekel ali pa skuhal. Brskam po spletu po receptih, pa se mi zdijo nekateri prezahtevni in predolgo za delati. Nasel sem en seznam iz katerega sem izbral dve jedi zaenkrat (orehovo potico in bograč v kotličku), ki bi ju verjetno lahk sam zmogel. Imate se vi kako idejo, nasvet? Iscem nekaj ne prevec zahtevnega, ki bi se lahko naredilo v manj kot eni uri.
Aja, pa link z vso slovensko hrano.
@ Pusti soncu v srce... @
SmeskoSnezak ::
Mipe, bi lahk prosil linke direkt do receptov? Sam tako ali tako brskam po spletu za njimi in poznam te strani ;)
Yipe?
Yipe?
@ Pusti soncu v srce... @
@nny ::
Žlikrofe nared.
Žlinkrofi so zahtevni za izdelavo.
Lahko poskusiš naslednje kombinacije:
matevž + kisla repa s slanino + kranjske/pečenice/krvavice
vipavska jota + kobariški štruklji
ričet + ocvirkova potica
bujta repa + prleška gibanica
govedina z briško omako in polentnim žličnikom
bakalca s fuži
itd.
Če kdo rabi recepte, naj pošlje ZS!
Zgodovina sprememb…
- spremenila: @nny ()
WarpedGone ::
Še kej brez mrhovine?
Zbogom in hvala za vse ribe
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: veteran ()
@nny ::
WarpedGone je izjavil:
Še kej brez mrhovine?
Lepo se izražaj, pa mogoče dobiš!
V bistvu je večina slovenske hrane brez mesa, oziroma je bil kakšen prekajen košček samo za okus.
Zgodovina sprememb…
- spremenila: @nny ()
bajsibajsi ::
En simpl recept iz Crnega revirja aka mat ku*ba pokrajine. Primerno za vegetarijance. :)
http://www.kulinarika.net/recepti/735/j...
Se ena nasitna jed, ki so jo jedli knapi v Zasavju. Lahko se pripravi tudi brez mesa in ocvirkov in je se vedno dobro.
http://www.kulinarika.net/recepti/2835/...
Obe pripravi vzameta manj, kot eno uro dela.
http://www.kulinarika.net/recepti/735/j...
Se ena nasitna jed, ki so jo jedli knapi v Zasavju. Lahko se pripravi tudi brez mesa in ocvirkov in je se vedno dobro.
http://www.kulinarika.net/recepti/2835/...
Obe pripravi vzameta manj, kot eno uro dela.
WarpedGone ::
Lepo se izražaj, pa mogoče dobiš!
Bom priden :)
Sem šel na prvi podan link in vidu 'recept' za pražen krompir. Vse super dokler ti tam ne priporoča 'malo mesne juhe'. GTFO s tem no :|
V bistvu je večina slovenske hrane brez mesa, oziroma je bil kakšen prekajen košček samo za okus.
Sej, dokler ne greš iskat modernih receptov, ki ti še v pražen krompir zameša neki 'crkovine'.
Moraš razumet, da nam vegetarijancem meso ne predstavlja hrane ampak nekaj odvratnega, smrdljivega, razpadajočega, česar se nebi dotaknil niti s palico, kaj šele dal na krožnik. Stvar meji na žalitev.
Zbogom in hvala za vse ribe
jype ::
WarpedOne> Še kej brez mrhovine?
Matevž!
Ocvirkov ni treba, je dobr tut brez.
Matevž!
Ocvirkov ni treba, je dobr tut brez.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jype ()
Looooooka ::
Vazn da se je nekomu zdelko potrebno izumljat besedo za navadno mesanico fizola in krompirja.
Boljse vprasanje bi blo....recept za pristno slovensko jed(eno, ki je clo zavarovana/registrirana) in za katero lahko celo trdis, da je dobra.
Nastevanje nekih rep in klobas zame pac ni nek kulinaricni dosezek.Obvezno mora biti z mrhovino...ker nam mesojedcem jed brez mesa ne predstavlja hrane ampak nekaj odvratnega, smrdljivega, razpadajočega, česar se nebi dotaknil niti s palico, kaj šele da bi to dal na kateri koli drug krožnik razen solatnega oz tistega, ki predstavlja predjed...
Boljse vprasanje bi blo....recept za pristno slovensko jed(eno, ki je clo zavarovana/registrirana) in za katero lahko celo trdis, da je dobra.
Nastevanje nekih rep in klobas zame pac ni nek kulinaricni dosezek.Obvezno mora biti z mrhovino...ker nam mesojedcem jed brez mesa ne predstavlja hrane ampak nekaj odvratnega, smrdljivega, razpadajočega, česar se nebi dotaknil niti s palico, kaj šele da bi to dal na kateri koli drug krožnik razen solatnega oz tistega, ki predstavlja predjed...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Looooooka ()
PacificBlue ::
tenstan krompir s kruhovim hrenom
ajdovi zganci z ocvirki
mežerli
kisla repa s prtenimi klobasami
kipjenki s solato
zemerln pokerli(kruhov narastek z jabolkami) s pire krompirjem
krompirjeva juha in jabolcni ali česnjev zavitek
...
ajdovi zganci z ocvirki
mežerli
kisla repa s prtenimi klobasami
kipjenki s solato
zemerln pokerli(kruhov narastek z jabolkami) s pire krompirjem
krompirjeva juha in jabolcni ali česnjev zavitek
...
I’m out.
:3
:3
SmeskoSnezak ::
bajsibajsi je izjavil:
En simpl recept iz Crnega revirja aka mat ku*ba pokrajine. Primerno za vegetarijance. :)
http://www.kulinarika.net/recepti/735/j...
A niso to pač bolj debele palačinke al se mi samo zdi? :)
Kaj pa kakšna glavna jed? Do sedaj so vsi recepti bolj predjedi, se mi zdi. Pa ne hodit prevec offtopic s kaksnimi meso vs. vege debatami.
@ Pusti soncu v srce... @
jype ::
Looooooka> Boljse vprasanje bi blo....recept za pristno slovensko jed(eno, ki je clo zavarovana/registrirana) in za katero lahko celo trdis, da je dobra.
Želoc, oziroma za vegetarijance, gübanica.
Želoc, oziroma za vegetarijance, gübanica.
SmeskoSnezak ::
Boljse vprasanje bi blo....recept za pristno slovensko jed(eno, ki je clo zavarovana/registrirana) in za katero lahko celo trdis, da je dobra.
Definitivno me to zelo zanima!
@ Pusti soncu v srce... @
koyotee ::
Žlikrofe nared.
Žlinkrofi so zahtevni za izdelavo.
Lahko poskusiš naslednje kombinacije:
matevž + kisla repa s slanino + kranjske/pečenice/krvavice
vipavska jota + kobariški štruklji
ričet + ocvirkova potica
bujta repa + prleška gibanica
govedina z briško omako in polentnim žličnikom
bakalca s fuži
itd.
Če kdo rabi recepte, naj pošlje ZS!
ločiš ti med žlikrofi in žliNkfori????
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!
@nny ::
SmeskoSnezak je izjavil:
Kaj pa kakšna glavna jed? Do sedaj so vsi recepti bolj predjedi, se mi zdi. Pa ne hodit prevec offtopic s kaksnimi meso vs. vege debatami.
To so kar glavne jedi. Naši predniki so jedli zelo skromno, razen ob praznikih in kolinah.
Primer jedilnik Slovenskega večera iz šestice:
Dobrodošlica: domač kruh, sol
Juha: gobova juha, telečja obara z ajdovimi žganci
Domača pojedina: pečenica, krvavica, svinjska pečenka, kuhana svinjska prekajena krača, kislo zelje, repa, pražen krompir, ajdovi štruklji, ocvirki
Sladica: orehova potica, jabolčni zavitek, prekmurska gibanica
Pijača: odprto belo in rdeče vino (neomejena količina)
Za vege sceno so zelo primerne jedi z ajdo in gobami. Lahko poiščete sami.
ločiš ti med žlikrofi in žliNkfori????
V SSKJ je oboje, nanaša se na isto jed, le lokalna poimenovanja so drugačna.
Resno me zanima, zakaj se tako usajate.
Vam vaše ponoči niso dale?
Zgodovina sprememb…
- spremenila: @nny ()
Pithlit ::
Đizs... a jote pa noben ne dela?!?
Pocret malo nasickane čebule (pa česna, tistemu ki paše), lahko tudi korenčenk v kockicah (ne dost večjih od čebule).
Dodat pol kile kislega zelja ali kisle repe (še najbolje pa pol/pol).
Dodat par krompirčkov v kockah.
Dodat eno konzervo rjavega fižola (če se vam ga ne da namakat celo noč).
Zalit z vodo.
Dodat par lovorjevih listov, sol in poper (lahko brinove jagode tudi... be creative) pa mal paradižnikovega koncentrata.
In pol kuhat vse skup dok krompir ni kuhan... je pa tko da se joto lahko kuha tudi po uro, dve, tri... ji ne bo nič škodilo. Pa lepo je če stoji en dan ko je kuhana.
V glavnem... po kuhanju jo še na hitro pretlačiš (tolk da ostane par kock krompirja še celih) da se zadeva malenkost zgosti.
Za tiste bolj mesne ljudi... lahko čebulo prepražijo na svinjski masti ali, še bolje, dobri zaseki. V joti pa lahko zakuhate panceto, reberca, vrat... ali ponudite zraven klobaso.
Če to ni ena fantastična in preprosta slovenska jed naj me pa koklja brcne.
Zato ker enim pač ne pomeni vseeno. Svinjska ribica pa svinjska riba, recimo. Meni pove eno in isto. Drugim pa eno pomeni svinjski file (medaljončki) drugo pa svinjski file (kare).
Je pa res da tko osorno pa spet ni treba opozarjat na neke razlike ki jih verjetno bolj malo ljudi pozna.
Pocret malo nasickane čebule (pa česna, tistemu ki paše), lahko tudi korenčenk v kockicah (ne dost večjih od čebule).
Dodat pol kile kislega zelja ali kisle repe (še najbolje pa pol/pol).
Dodat par krompirčkov v kockah.
Dodat eno konzervo rjavega fižola (če se vam ga ne da namakat celo noč).
Zalit z vodo.
Dodat par lovorjevih listov, sol in poper (lahko brinove jagode tudi... be creative) pa mal paradižnikovega koncentrata.
In pol kuhat vse skup dok krompir ni kuhan... je pa tko da se joto lahko kuha tudi po uro, dve, tri... ji ne bo nič škodilo. Pa lepo je če stoji en dan ko je kuhana.
V glavnem... po kuhanju jo še na hitro pretlačiš (tolk da ostane par kock krompirja še celih) da se zadeva malenkost zgosti.
Za tiste bolj mesne ljudi... lahko čebulo prepražijo na svinjski masti ali, še bolje, dobri zaseki. V joti pa lahko zakuhate panceto, reberca, vrat... ali ponudite zraven klobaso.
Če to ni ena fantastična in preprosta slovenska jed naj me pa koklja brcne.
Resno me zanima, zakaj se tako usajate.
Zato ker enim pač ne pomeni vseeno. Svinjska ribica pa svinjska riba, recimo. Meni pove eno in isto. Drugim pa eno pomeni svinjski file (medaljončki) drugo pa svinjski file (kare).
Je pa res da tko osorno pa spet ni treba opozarjat na neke razlike ki jih verjetno bolj malo ljudi pozna.
Life is as complicated as we make it...
Zgodovina sprememb…
- spremenila: Pithlit ()
krho ::
Tudi potica ni ravno enostavna. Nekaj namigov.
* testo se zvalja v pravokotnik
* Zadnjih 5cm testa ne namažeš s ničemer zato, s da se testo zlepi skupaj
* celotno zviješ na roke, če jo zviješ s "prtom" se rado zgodi, da ni zvita dovolj na tesno
* ko zavijaš testo rahlo potegneš k sebi in šele potem zvrneš naprej
* testo se zvalja v pravokotnik
* Zadnjih 5cm testa ne namažeš s ničemer zato, s da se testo zlepi skupaj
* celotno zviješ na roke, če jo zviješ s "prtom" se rado zgodi, da ni zvita dovolj na tesno
* ko zavijaš testo rahlo potegneš k sebi in šele potem zvrneš naprej
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net
SmeskoSnezak ::
Rad bi pac jedi, ki se dajo pripraviti v manj kot eni uri in jih ni zahtevno pripraviti. Za zacetek ;)
@ Pusti soncu v srce... @
Pithlit ::
Jota. V ekonom loncu. Pol ure.
Brez ekonom lonca pa recimo eno urco. Važno da je krompir skuhan (kar je pri kockah, velikih recimo 2x2cm, nekje okoli 20min).
Brez ekonom lonca pa recimo eno urco. Važno da je krompir skuhan (kar je pri kockah, velikih recimo 2x2cm, nekje okoli 20min).
Life is as complicated as we make it...
Pithlit ::
Baklava!
Šarkelj? Masleni piškoti? Se bojim da je bolj malo tipično slovenskih sladic ki bi bile preproste. Vem da so kobariški štruklji dost simpl. Pa bovški/trentarski krafi (sam bo sestavine mal težje najt).
Šarkelj? Masleni piškoti? Se bojim da je bolj malo tipično slovenskih sladic ki bi bile preproste. Vem da so kobariški štruklji dost simpl. Pa bovški/trentarski krafi (sam bo sestavine mal težje najt).
Life is as complicated as we make it...
bajsibajsi ::
SmeskoSnezak je izjavil:
bajsibajsi je izjavil:
En simpl recept iz Crnega revirja aka mat ku*ba pokrajine. Primerno za vegetarijance. :)
http://www.kulinarika.net/recepti/735/j...
A niso to pač bolj debele palačinke al se mi samo zdi? :)
Kaj pa kakšna glavna jed? Do sedaj so vsi recepti bolj predjedi, se mi zdi. Pa ne hodit prevec offtopic s kaksnimi meso vs. vege debatami.
To so (bile) naceloma postrezene, kot glavne jedi, vendar se je pojedlo v vecji kolicini. Saj ravno to je tisto, kar si napisal da isces - dokaj preprosta priprava v manj kot eni uri.
Zraven obeh jedi, pase se kaksna solata (npr. zelena ali regrat). V tem primeru se funsterc naredi slan. Funsterc je na svoj nacin podoben palacini, vendar je debel cca. 1-2 cm. Pojes 2 ali 3 s solato in si zagotovo sit.
Pithlit ::
Tradicionalno... mogoče. Tipično slovensko tudi?
Fosil: ja, sej. Sam za kuharske začetnike pa ne tolk. Sej gibanica pa potica sta tud simpl za narest.
Ker pa se SS-ju očitno mudi (glede na to da rabi nekaj narest v eni uri) mislim da lahko katerokoli od teh sladic... odmisli.
Evo kolk so simpl. Tele so delale deklice iz vrteca. Vzelo jim je mal več kot pol ure. Bili so pa ravno tako dobri kot tisti ki jih dobiš v najboljših kobariških restavracijah. Seveda pa so jih deklice delale pod budnimi očesi kuharic in babic.
Fosil: ja, sej. Sam za kuharske začetnike pa ne tolk. Sej gibanica pa potica sta tud simpl za narest.
Ker pa se SS-ju očitno mudi (glede na to da rabi nekaj narest v eni uri) mislim da lahko katerokoli od teh sladic... odmisli.
Evo kolk so simpl. Tele so delale deklice iz vrteca. Vzelo jim je mal več kot pol ure. Bili so pa ravno tako dobri kot tisti ki jih dobiš v najboljših kobariških restavracijah. Seveda pa so jih deklice delale pod budnimi očesi kuharic in babic.
Life is as complicated as we make it...
bajsibajsi ::
Prava gibanica in potica niti priblizno nista simpl za narest. Poleg tega vzameta precej vec casa, kot zgolj slabo uro; vsaj potica.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bajsibajsi ()
Pithlit ::
Ehhh... ča lahko jaz nardim pol je simpl. Cajt pa vzame, ja.
Seveda pa niso simpl če ne obvladaš parih osnov. Ali pa če delaš prvič. Ni to kot muffini k sam skupi zmetčeš kar se ti zdi kul in spečeš. K za muffine ti pa o kuhi oz. peki res ni treba vedet popolnoma nič.
Seveda pa niso simpl če ne obvladaš parih osnov. Ali pa če delaš prvič. Ni to kot muffini k sam skupi zmetčeš kar se ti zdi kul in spečeš. K za muffine ti pa o kuhi oz. peki res ni treba vedet popolnoma nič.
Life is as complicated as we make it...
innerspace ::
Đizs... a jote pa noben ne dela?!?
Itak!
Jota z zeljem je the best, sicer ima mati raje z repo.
Obe z veseljem prebavim, je pa pomembno, da stopi prasec not.
Kolikor vem(?), je jota bolj primorska jed, mogoce zato ne toliko razsirjena drugod.
Donate BTC here: 35KR84u3rXN3in1kCw9YHRz4WF3r5kfFF4
Tear_DR0P ::
berem tole temo, pa se čudim jedem ki jih naštevate. pozabljate pa na res tradicionalne jedi, kot so močniki, pržganke, žganci, pečena prosena kaša z jabolčnimi krhlji, flancate, kislo mleko in podobno. same preproste jedi, ki so jih jedli preprosti slovenski bajtarji, ki niso imeli dovolj za meso.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain
Samuel Clemens aka Mark Twain
T-h-o-r ::
kanibali
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?
if we no longer are interested in being civilized?
krho ::
Če mu pa uspe žgance skuhat iz prve, ga pa častim pivo
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net
m0LN4r ::
A ni ful tradicionalna slovenska hrana iz ajde? Kukr vem je večina stvari nastalo pod vplivom sosednjih narodov. Naprimer bograč ni slovenski, sam nekaterim to ni jasno.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
SmeskoSnezak ::
Saj tradicionalne so tipične slovenske. Ali sem kaj zamešal? In kakšne so tipične slovenske? Očitno bom mel cel januar kaj za pocat, tolko stvari ste našteli. Upam da so res recepti za te stvari ajnfohni, ne mislim preveč hodit v trgovino :P
@ Pusti soncu v srce... @
oracle ::
WarpedGone je izjavil:
Lepo se izražaj, pa mogoče dobiš!
Bom priden :)
Sem šel na prvi podan link in vidu 'recept' za pražen krompir. Vse super dokler ti tam ne priporoča 'malo mesne juhe'. GTFO s tem no :|
V bistvu je večina slovenske hrane brez mesa, oziroma je bil kakšen prekajen košček samo za okus.
Sej, dokler ne greš iskat modernih receptov, ki ti še v pražen krompir zameša neki 'crkovine'.
Moraš razumet, da nam vegetarijancem meso ne predstavlja hrane ampak nekaj odvratnega, smrdljivega, razpadajočega, česar se nebi dotaknil niti s palico, kaj šele dal na krožnik. Stvar meji na žalitev.
Vegetarijanci ki jih jaz poznam bi z veseljem jedli meso, ker jim je okusno, vendar ga pač iz principa ne jejo. Zdej pa ne vem kdo je tle izjema.
m0LN4r ::
Please help, the vegetarians are eating the food of my food.
En velik offtopic, ampak nisem se mogel zadržat.
Drugače pa kako dušeno zelje z domačimi klobasami, se hitro nardi. Se mi zdi da je slovensko.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
dzinks63 ::
Prava kmečka domača klobasa iz pravega kmečkega pujsa (po možnosti krškopoljske pasme) krmljenega z kuhanim (korenjem, kolerabo in krompirjem) z posipom ječmenovega šrota in nastanjena v zunanji reji narejena po pravem kmečkem receptu, ravno prav prekajena, je boljša od kranjske, ter še bolj pristno slovenska. Kranjska je že bolj industrijska klobasa iz mesnice, katere so so za množice pokazale kot dobre.
Grumf ::
WarpedGone je izjavil:
Lepo se izražaj, pa mogoče dobiš!
Bom priden :)
Sem šel na prvi podan link in vidu 'recept' za pražen krompir. Vse super dokler ti tam ne priporoča 'malo mesne juhe'. GTFO s tem no :|
V bistvu je večina slovenske hrane brez mesa, oziroma je bil kakšen prekajen košček samo za okus.
Sej, dokler ne greš iskat modernih receptov, ki ti še v pražen krompir zameša neki 'crkovine'.
Moraš razumet, da nam vegetarijancem meso ne predstavlja hrane ampak nekaj odvratnega, smrdljivega, razpadajočega, česar se nebi dotaknil niti s palico, kaj šele dal na krožnik. Stvar meji na žalitev.
WarpedOne, še marsikaj boš srečal, v slovenske gostilne kot vegetarianec ne hodi, ker
četudi ti bo kelnar še tako zatrjeval, da je juha zelenjavna, bo notri goveja kocka,
"tenstan" krompir tudi gladko pozabi, ker se ga praviloma vedno dela z mesno juho/kocka,
iz vsega ostalega pa bodo samo kosti ven pobrali in servirali kot vegetariansko, za tisto
zmrznjeno zelenjavo na vegetarianskem krožniku je pa tudi bolje iti na burek/pica/spustiti
obrok.
Sicer je pa slovenska hrana zame osebno navaden poden. Totalno kalorično, večji del jo
je takšne, kot da bi kruh v olje namakal (da prekmurski zapečeni kruh na zaseki sploh ne
omenjam), kmečka pač, za na polje si pač rabil kalorično bombo, danes pa samo še žile
maši (seveda slovenceljni tega ne morejo doumeti, enkrat sem na olje napisal datum in
ugotovil, da mi ga liter zadošča za več ko pol leta, potem pa pride tašča z "domačo hrano"
in ga v enem obroku pokuri 0.5l), popolnoma brez kakršnekoli domišljije. Smilijo se mi
turisti, ko vidiš vse tiste plakate, "pristna slovenska hrana", groza... Za tipičnega
slovenceljna je dobra hrana tista, ki ima zraven ocvrtega piščanca, "tenstan" krompir
in takšno dozo, da bi z njo lahko nafutral celo Etiopijo za en mesec (Štorman,...),
ker večinoma ljudje enačijo kvantiteto s kvaliteto. No in potem za piko na i so pa še
razne t.i. slovenske specialitete, ob katerem se marsikateremu tujcu "dvigne": polhi,
konji (no mimogrede, marsikomu izven našega zaplankanega hribovja se zdi jesti konja
barbarsko, probajte npr. američanu povedat, da ste šli na HorseBurger in ne pozabite
vzeti sabo fotoaparata, da slikate nepozaben izraz na njegovem obrazu), vampi,...
Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the
experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination
to do so.
experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination
to do so.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Grumf ()
Grumf ::
... krvavice
Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the
experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination
to do so.
experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination
to do so.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Grumf ()
Pithlit ::
Pretiravat ni treba.
Ni pa tudi vsako "olje" slabo. Oz. maščoba.
Gonja proti maščobam se je začela nekje sredi prejšnjega stoletja. Tam nekje v devetdesetih so pa tile stručkoti pogruntal da v bistvu s tistimi maščobami ki so jih tako zagreto preganjali (maslo, svinska mast...) ni v bistvu nič narobe. Da je, recimo, margarina (ki naj bi jih zamenjala) bolj škodljiva.
Osebno kuham precej z maslom in zaseko. Tudi olivnega in bučnega olja prav nič ne šparam v solatah. Nimam prekomerne telesne teže. Holesterol je tudi bolj na nizki strani (je fajn ko take stvari izvem kot stranski produkt krvnih preiskav vsake 3 mesece).
Ni pa tudi vsako "olje" slabo. Oz. maščoba.
Gonja proti maščobam se je začela nekje sredi prejšnjega stoletja. Tam nekje v devetdesetih so pa tile stručkoti pogruntal da v bistvu s tistimi maščobami ki so jih tako zagreto preganjali (maslo, svinska mast...) ni v bistvu nič narobe. Da je, recimo, margarina (ki naj bi jih zamenjala) bolj škodljiva.
Osebno kuham precej z maslom in zaseko. Tudi olivnega in bučnega olja prav nič ne šparam v solatah. Nimam prekomerne telesne teže. Holesterol je tudi bolj na nizki strani (je fajn ko take stvari izvem kot stranski produkt krvnih preiskav vsake 3 mesece).
Life is as complicated as we make it...
Gregor P ::
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
Grumf ::
Pretiravat ni treba.
Ni pa tudi vsako "olje" slabo. Oz. maščoba.
Gonja proti maščobam se je začela nekje sredi prejšnjega stoletja. Tam nekje v devetdesetih so pa tile stručkoti pogruntal da v bistvu s tistimi maščobami ki so jih tako zagreto preganjali (maslo, svinska mast...) ni v bistvu nič narobe. Da je, recimo, margarina (ki naj bi jih zamenjala) bolj škodljiva.
Osebno kuham precej z maslom in zaseko. Tudi olivnega in bučnega olja prav nič ne šparam v solatah. Nimam prekomerne telesne teže. Holesterol je tudi bolj na nizki strani (je fajn ko take stvari izvem kot stranski produkt krvnih preiskav vsake 3 mesece).
Saj se mi sploh ne gre zaradi zdravja, ampak solato s katere se cedi olje sem ze preveckrat
dobil na mizo. Dejansko olje uporabljam zato, da se jed ne zažge na ponev (beri: za popražit
čebulo je dovolj ena žlica olja, tipična slovenska gospodinja bo uporabila plastenko olja kot
da je tuba za kolondont). Pusti pri miru olivno olje, ker je čista eksotika na mizi, sam ga
porabim verjetno bistveno več kot ostalih tipov maščob, ne sme pa se peči na njem (samo toliko,
tega namreč veliko ljudi ne ve, postane toksično, če na njem pečeš!!!)
Sicer čisto razumem to kulturo, za na polje je treba energije ampak ko je enkrat hrana postala dostopna
(npr. meso), se je začelo, včasih praznične jedi, jesti vsak dan in zdaj je tipičen slovenec pravi živalski
britof...
Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the
experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination
to do so.
experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination
to do so.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Grumf ()
barbarpapa1 ::
Pozdrav
-io-, tvoja tašča o pravi domači hrani "pojma" nima! Npr. moja pokojna babica ti ne bi porabila niti kapljice olja.... ker bi vse na svinjski masti naredila
Konjsko meso pa velja za enega boljših. Je pa res da ima marsikdo pomisleke pred njim ravno zaradi tega, ker konj velja za plemenito žival, ki je nad ostalimi in ni namenjena za hrano. Sam ga sedaj iz istega razloga ne jem (hčerka se ukvarja s konjeništvom in imamo svojo kobilico ki je, de facto, družinski član), sem ga pa kar precej pojedel.
Pa krvavice, kaj je narobe z njimi? Jaz imam sicer raje varianto brez krvi, kašnice imenovano....Pa za zgražanje vseh prisotnih, sem jedel še bolj radikalno zadevo, pečeno kri, ki je bila ob kolinah običajno prva "mesarska" malica. Pa še zelo enostavno in hitro se jo da pripravit, a moraš biti previden pri peki, jo koj zažgeš.....
Si nisem mogel pomagat, sem moral malo olja na ogenj vlit...
LP
Jože
-io-, tvoja tašča o pravi domači hrani "pojma" nima! Npr. moja pokojna babica ti ne bi porabila niti kapljice olja.... ker bi vse na svinjski masti naredila
Konjsko meso pa velja za enega boljših. Je pa res da ima marsikdo pomisleke pred njim ravno zaradi tega, ker konj velja za plemenito žival, ki je nad ostalimi in ni namenjena za hrano. Sam ga sedaj iz istega razloga ne jem (hčerka se ukvarja s konjeništvom in imamo svojo kobilico ki je, de facto, družinski član), sem ga pa kar precej pojedel.
Pa krvavice, kaj je narobe z njimi? Jaz imam sicer raje varianto brez krvi, kašnice imenovano....Pa za zgražanje vseh prisotnih, sem jedel še bolj radikalno zadevo, pečeno kri, ki je bila ob kolinah običajno prva "mesarska" malica. Pa še zelo enostavno in hitro se jo da pripravit, a moraš biti previden pri peki, jo koj zažgeš.....
Si nisem mogel pomagat, sem moral malo olja na ogenj vlit...
LP
Jože
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kuharija,... oziroma kaj jeste? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 19692 (17396) | Unknown_001 |
» | Vegeterjanski nasveti-recepti (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 13753 (4486) | c3p0 |
» | Kaj je za kosiloOddelek: Loža | 9393 (6537) | m0LN4r |
» | OZN vidi žuželke kot možno rešitev za svetovno lakoto (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 63688 (57217) | enadvatri |