» »

Lažni profili na Facebooku pogosta zloraba

Lažni profili na Facebooku pogosta zloraba

ZDNet - Uporabniki socialnih omrežij so prepričani, da so vsi njihovi spletni prijatelji resnično ljudje, za katere se predstavljajo. To prepričanje temelji na številu skupnih prijateljev, naloženih fotografijah in vnesenih osebnih podatkih. Problem je, da se je mogoče do vseh teh informacij prikopati na internetu in ustvariti nadvse prepričljive lažne profile. Nelson Neto iz UOLDiveo je na konferenci v São Paulu predstavil rezultate (predstavitev), kako je mogoče v zgolj 24 urah pridobiti zaupanje poljubnega uporabnika socialnih omrežij.

Izbral si je tarčo in si zastavil nalogo, da v 24 urah postane njen prijatelj. V ta namen je na Facebooku, LinkedIn in Amazonu nabral čim več podatkov o žrtvi, pri čemer se je osredotočil predvsem na njenega šefa. Čeprav je ta že imel svoj profil na Facebooku, je Neto ustvaril še en profil v njegovem imenu in ga zapolnil s pridobljenimi osebnimi podatki in fotografiji. Nato je poslal 432 prošenj za prijateljstvo prijateljem prijateljev šefa, 436 prošenj njegovim prijateljem in 580 žrtvinim prijateljem. Po slabem delovniku, torej manj kot osmih urah, je imel profil že 73 prijateljev. Mnogi izmed njih so šefa že imeli na svojem seznamu prijateljev, a so ga potrdili vnovič - bodisi sploh niso bili pozorni bodisi so menili, da si je pač ustvaril nov profil. Po osmih urah je prošnjo za prijateljstvo od lažnega profila, ki je bil spričo zadostnega števila prijateljev videti povsem legitimen, sprejela tudi žrtev.

Tovrstne zlorabe se dogajajo dnevno, svarijo strokovnjaki. Facebook v svoji statistiki navaja, da dnevno blokirajo med 250 in 600 tisoč uporabniških računov zaradi kršenja pogojev uporabe, kjer nezanemarljiv delež obsega tudi lažno predstavljajo. Poleg tega ljudje na Facebooku dnevno kliknejo dva bilijona povezav, od katerih je 210 milijonov zlonamernih.

Facebook se je na trditve odzval s pojasnilom, da aktivno preganjajo tovrstne zlorabe. Predstavljanje kot druga oseba je v nasprotju s pogoji uporabe, posledica pa je lahko blokada uporabniškega računa. Zato Facebook poziva vse uporabnike, da sumljive račune prijavljajo. Kadar se izkaže, da je sumljiv račun resnično vprašljiv, Facebook pozove njegova imetnika, da dokaže svojo istovetnost. To lahko stori recimo z vnosom telefonske številke, kamor prejme sporočilo, ali kako drugače. Če tega ne stori v razumnem času, Facebook račun blokira.

Druga novost, ki jo je oktobra uvedel Facebook, pa pomaga uporabnikom, da ne bi obtičali zaklenjeni pred lastnim profilom. Če namreč izgubijo dostop do svojega elektronskega predala in pozabijo geslo, jih čaka obilica preglavic pri prijavi v račun. Mogoče je sicer dobiti geslo v SMS-sporočilu na telefon, a vsi ne želijo vnesti svoje številke. Zato je Facebook uvedel storitev Trusted Friends, ki omogoča določiti od tri do pet prijateljev, ki lahko na zahtevo prejmejo geslo za dostop do računa in uporabniku pomagajo obnoviti dostop.

15 komentarjev

digitalcek ::

Ne bom te razočaral!

Facebook v svoji statistiki navaja, da dnevno blokirajo med 250 in 600 tisoč uporabniških računov zaradi kršenja pogojev uporabe...


Ne bi raje prerezali drate, kot da se gremo/greste te otroške igrice?

In zagotovo bodo tudi evrospki ISP-ji čez nekaj let morali pregledovati vsebine (100, 1000, 10.000 pregledovalcev). Izjava, da ne odgovarjajo za vsebine, ne bo več zadostna... Pri tako (in še bolj) neodgovornih uporabnikih.

Eden bo očitno moral odgovarjati za uploadane vsebine. Najbrž ne sveti duh?

Zgodovina sprememb…

  • odbrisalo: gzibret ()

thramos ::

Nora ideja, naj odgovarja tisti, ki je uploadal?

gruntfürmich ::

Ubogi uporabniki, ki so zavedeni. Z zlobnimi prijemi jih fb prepriča da delijo svoje osebne podatke z njim. Z mučenjem pa doseže da uploadajo svoje slike.
Res, kam gre ta svet...

ampak je res kot je ugotovil digitalček; krivi pa so isp-ji!
Lol
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

digitalcek ::

thramos je izjavil:

Nora ideja, naj odgovarja tisti, ki je uploadal?


Glej, nekdo bo ZANESLJIVO moral odgovarjati.
Da ISP ne odgovarja za nič, ampak samo kasira (in plača 20% davka), postaja nesprejemljivo. Mnogi režimi se bodo raje odrekli teh 20%, samo da bodo lažje kontrolirali sceno. Danes dejansko neobvladljivo sceno bodo poskušali (in jo tudi bodo) obvladali.
Žal je prepozno za pogovore, prepričevanje prepričanih (uplaoderjev) in javkanje o človekovih pravicah.
Pet ali sedem let nazaj bi se mogoče še dalo kaj dogovoreiti, sedaj pa so začeli (predvsem v ZDA) po neurejeni sceni streljati z najtežjimi topovi. Zgodba je končana, oziroma gre h koncu...

Mogoče imaš pravico do dela (čeprav, kot vemo, jo dejansko nimaš), pravico do vodnega priključka, do ogrevanja (niti ne, ni nujno, da jo imaš), zagotovo pa nimaš pravice srati po spleti s čimerkoli.

Kot nimaš pravice pisat po sveže pobarvanih fasadah: Danes sem malce otožen. Prav nikogar namreč ne boli k., če si otožen. In še manj nas boli k., če te dobijo in plačaš pleskanje fasade...

Še za psom je treba v mestih in parkih pospraviti drek, za človekom pa naj to, ko serje po spletu, ne bi bilo potrebno?

Blinder ::

lažni profili so zakon. tako lahko gledaš fotke prašičk
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 1080 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

Jupito ::

Blinder je izjavil:

lažni profili so zakon. tako lahko gledaš fotke prašičk


Itak!

Pa lahko pljuvaš in nerviraš folk s tem, da jim bodo vzeli internete, pa vse zaprli, ker piratizirajo in se gredo divji zahod in se delajo norce... iz normalnih ljudi, kot smo mi (domnevno). :))
I used to be with it, but then they changed what it was.
Now what I'm with isn't it and what's it seems weird
and scary to me. It'll happen to you!

ahac ::

Kot nimaš pravice pisat po sveže pobarvanih fasadah: Danes sem malce otožen. Prav nikogar namreč ne boli k., če si otožen. In še manj nas boli k., če te dobijo in plačaš pleskanje fasade...

Ja, ampak a je odgovoren tudi tisti, ki ti je prodal barvo? Bi moral pregledovat, da boš ti šel res samo po svoji steni pisat? Po tvoje, ja...
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

MrStein ::

Ja, pa proizvajalec čopiča, pa copatov v katerih si prišel. Itak.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

SuperHik ::

Še dobr , da banka ne zahteva FB profila za prijavo.

Če so ljudje tako butasti da na netu vsakogar dodajajo za "prijatelja", v resničnem življenju jih pač ne, (ali tudi ??) pol so v bistvu skoraj sami krivi za te zlorabe. Še posebej glede na goro osebnih podatkov, ki jih "butasti" uporabniki, delijo s popolnimi neznanci.

Najboljši stavek pa je
Predstavljanje kot druga oseba je v nasprotju s pogoji uporabe, posledica pa je lahko blokada uporabniškega računa.
.
Adijo pamet!

Mogoče sem pa samo jaz tak , da internetu in večini storitev na njem, NE verjamem. Še banki komajda zaupam, pa še to zaradi certifikata.

Cheers
Always look on the bright side of life; LIFE! You never saw my wife ...

Tomay ::

Banka ti je izdala certifikat? Tudi mene je že strah.

FB je pač postal problem človeštva. Tako kot tetris ...

... edino, da je online.

Na FB gledam bolj kot na iq test ali bolje sq test. Nekateri se pač lahko upremo. Me ne zanima koliko je kdo zaslužil, kje je bil na dopustu, kdo so njegovi prijatelji ... get a life, mislim pravo življenje. Upam, da survival of the fittest res deuje, in fb ne bo zavladal svetu, potem raje google?
Voodoo 4Ever

SkipEU ::

digitalcek je izjavil:

Da ISP ne odgovarja za nič, ampak samo kasira (in plača 20% davka), postaja nesprejemljivo.


Pri pravzaprav vseh produktih in storitvah je tako, da proizvajalec ne odgovarja, če uporabnik izdelek zlorabi. Če si nekdo mobitel porine v rit, mora odgovarjati proizvajalec?

CoolBits ::

Seveda, ker ga ni naredil bolj primerne oblike :))

Jeronimo ::

Kot jaz vem, ne moreš poslati vabilo za prijateljstvo 1000 uporabnikom v enem dnevu. Mene je na službenem blokiralo že po kakšne 50 prišnjah.
JURIŠ !!!
Preko vode do slobode!

gzibret ::

Aha, sedaj pa vem, zakaj vztrajno dobivam na dnevni bazi povabila za linkedin ali pa facebook od nekih (tudi pomembnih) ljudi, katere sem morda 1x ali 2x videl v življenju, in si z njimi izmenjal mail ali dva.
Vse je za neki dobr!

c3p0 ::

Koliko truda.. dodal bi osebo in v 90% bi dobil ptordilo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Facebook pomotoma razkril elektronske naslove šest milijonov ljudi

Oddelek: Novice / Varnost
103487 (2797) Mesar
»

'Girls around me' letel iz AppStora, Foursquara (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
5819816 (16496) MrStein
»

Lažni profili na Facebooku pogosta zloraba

Oddelek: Novice / Varnost
159075 (7401) c3p0
»

Uporaba Facebooka vpliva na samopodobo in raven stresa

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
136849 (5246) gzibret
»

Živahno trgovanje z ukradenimi računi za Facebook

Oddelek: Novice / Zasebnost
168861 (6474) GizmoX

Več podobnih tem