Forum » Problemi človeštva » Kaj potem če/ko EURO pade?
Kaj potem če/ko EURO pade?
Tarzan ::
To, kar se Merklova zdaj pogovarja, torej ožji krog, to narobe razumete, ne bojo oni niž zbrali, kdo bo šel v ta krog, sami se bomo odločili, če hočemo. Merklova bo dala eno obvezujočo pogodbo za podpisat, ki bo zmanšala avtonomnost držav in marsikatero stvar dala pod pristonjost EU. Če navš podpisal ne boš imel več €. Veš da bo Slovenija raje podpisala.
Jap, in popolnoma prav je tako. Že lep čas pravim, da se mora EU končno poenotit glede vojske, financ in zunaje politike, če ne nima prihodnosti. Držim pesti, da se zadevo končno uredi in bodo švabi našim tajkunom gledali pod prste, če tega sami nismo sposobni. Tisti, ki pa bo rekel da te suverenosti, nedovisnosti, svetinje ne smemo dati iz rok, naj pa kar odide. Če bo kdaj taka finta v zraku magari sam začnem zbirat podpise, da se razpiše zavezujoč referendum.
timberjack ::
Na tem mestu bi vprašal za mnenje - v roku 1-2 let bom nabavljal nepremičnino. Do zdaj sem čakal, da bi bil potreben kredit čim manjši.
Kaj pa storiti v teh razmerah? Ali takoj v nakup bajte + velik kredit, ali še vztrajat pri šparanju in čez 1 leto vzeti manjši kredit?
Vsak dan mam slabši občutek s toliko depozita pri banki...
Kredita ne boš dobil, če ne boš dal kaj pod hipoteko, zakup itd:) počakaj še kako leto, da bo konec krize, anarhije ali vojne, nato kupi bajto:)
http://24ur.com/novice/gospodarstvo/cen...
kuglvinkl ::
OK, je smiselno potegnit denar iz bank? Mi lahko zamenjajo evrske depozite v ne vem,SIT?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kuglvinkl ()
Marat ::
tolarjev ni več, ne morejo ti zamenjat ničesar v tolarje.
folk, nehajte paničarit! Evro ne bo propadel! Večina vas/nas ima pa itak tako majhne zneske na računih, da ni vredno zdej tega dajat v tuje valute ali zlato. Tisti ki pa imate večje količine keša na banki (od 100k dalje) in je to velika večina vašega premoženja, pa lahko razmislite malo o razpršitvi premoženja: delnice, obvezniški skladi, žlahtne kovine ipd.
še to: če bodo vsi začeli kar naenkrat delat bank run (vleči denar iz računov) bo to krizo le š poglobilo oz. privedlo do zloma gospodarstva. Zakaj? Zato ker banke kreditirajo gospodasrtvo, brez svežega kapitala pa ne more biti gospodarske rasti!
folk, nehajte paničarit! Evro ne bo propadel! Večina vas/nas ima pa itak tako majhne zneske na računih, da ni vredno zdej tega dajat v tuje valute ali zlato. Tisti ki pa imate večje količine keša na banki (od 100k dalje) in je to velika večina vašega premoženja, pa lahko razmislite malo o razpršitvi premoženja: delnice, obvezniški skladi, žlahtne kovine ipd.
še to: če bodo vsi začeli kar naenkrat delat bank run (vleči denar iz računov) bo to krizo le š poglobilo oz. privedlo do zloma gospodarstva. Zakaj? Zato ker banke kreditirajo gospodasrtvo, brez svežega kapitala pa ne more biti gospodarske rasti!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Marat ()
Banke ne kreditirajo več zdravega gospodarstva, vsaj pri nas ne, se raje odločijo za kreditiranje tajkunov ;) . Svež kapital pride pa od kod, denarnic varčevalcev? To ni svež denar, to je iz dneva v dan bolj "hijacked" denar.
Da bi pa kupovat šel obveznice ali delnice pa nikakor ni dobra ideja. Mogoče so kovine kaj boljša izbira, ampak po mojem tudi ne kaj dosti. Verjetno je še vedno najbolje obdržati EUR, dokler ne pride do kakih sprememb. Vsaj jaz ne mislim tvegati z nobenim fiktivnim plačilnim sredstvom.
Ko bom imel kaj konkretnega za dvignit, bom odprl račun in denar nalagal v najbolj stabilni evropski državi.
Da bi pa kupovat šel obveznice ali delnice pa nikakor ni dobra ideja. Mogoče so kovine kaj boljša izbira, ampak po mojem tudi ne kaj dosti. Verjetno je še vedno najbolje obdržati EUR, dokler ne pride do kakih sprememb. Vsaj jaz ne mislim tvegati z nobenim fiktivnim plačilnim sredstvom.
Ko bom imel kaj konkretnega za dvignit, bom odprl račun in denar nalagal v najbolj stabilni evropski državi.
Loocas ::
V bistvu je obratno. Folk špara. Ne upa si zapravljat, ker ne ve kaj bo v prihodnosti. Firme po svetu imajo v teh časih največ denarja na računih od kadar se gleda ta kazalec. Vse stoji in čaka.
Furbo ::
Verjetno je še vedno najbolje obdržati EUR, dokler ne pride do kakih sprememb. Vsaj jaz ne mislim tvegati z nobenim fiktivnim plačilnim sredstvom.
Heh, kaj pa misliš da je evro? Fantazijska valuta brez vsake podlage.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
amigo_no1 ::
Nope, ampak zato, ker banke za denar obračajo za svoje namene (služenje) in je trenutno "zaseden".
http://ambasador21.wordpress.com/2009/0...
Potem pa ni problema, če gredo ljudje na banko po svoj denar, kar si v prejšnjem postu odsvetoval.
Drugače pa jaz poznam kar nekaj ljudi z ekonomskimi faksi in noben mi ne zna povedati, odkod denar.
Drugače pa jaz poznam kar nekaj ljudi z ekonomskimi faksi in noben mi ne zna povedati, odkod denar.
Mr.B ::
To da bo € padel, je bol trobilo kakih slovenskih Ekonomistov. Ti si najbolj želijo kaj takega, verjetno bi zaprli meje, spet uvedli carino, tiskali Trolarje, in to bi bil najboljši svet. To je sicer možno samo ne v € območju drugega kroga. Bodite realni da bi $ američani bili prisiljeni primerjati z Kitajsko valuto ? torej državo, ki bi zaradi količine obveznic Amerike, diktirala vrednost le tega ? Ojla za to pa je še prezgodaj.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
TESKAn ::
Denar nebi smel obstajati.
Če ne bi bil denar, bi bilo pa kaj drugega. Ali kako si nekateri predstavljate, ne vem, nakup avta? "Jaz bi novega Clia, dam tono pšenice, dve kravi, eno kozo, par ovac in petelina". Ali pa na črpalki, "za kilo klobas bencina, prosim". Da ne omenjamo, da brez denarja sploh ne bi bilo možno, da bi imeli karkoli, kar ne bi znal naredit vaški mojster.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
WarpedGone ::
Škoda da se neumnosti ne da prodajat, bellatrix itd. bi bli bogataši ...
Zbogom in hvala za vse ribe
super, spet eni ki so se učil ekonomijo iz zeitgeista buče prodajajo...
Prosim da nam pojasniš svojo verzijo glede denarja in delovanja bank oz se le te vsakič sesujejo če pride do masovnega dviga vlog.
Pa omeni še kaj je fiat denar.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: amigo_no1 ()
in noben mi ne zna povedati, odkod denar.
iz potrebe po menjalnem sredstvu
Oh ja, še vprašanja ne razumeš.
Oberyn ::
Če misliš, od kod prihaja? Zanimivo vprašanje.
Od vsega denarja, ki je v obtoku, je samo okoli 5% fizično obstoječega, se pravi natisnjega v obliki bankovcev. Vsaj tako pravijo ekonomisti. Za ta del je jasno, od kod prihaja - iz kovnic. Včasih je bila za to podlaga v zlatu, zdaj pa je podlaga verjetno delovni nalog, ki ga zjutraj dobi Mujo za stroji.
Ampak ostalo je bolj magija. Tu gre v bistvu za postavke v računalniških programih. Ki jih že dolgo nihče več ne razume, IMO. Bi rekel, da tako nastane večino novega denarja - nekdo nekje vnaša številke v neka vnosna polja v nekem programu.
_Blaze_ ::
Menda ima velik potencial kitajski RNB, saj nekateri napovedujejo da se zna kitajska v prihajajoči globalni recesiji odmakniti od kupovanja dolarjev in evrov in celo odstraniti vezavo na dolar, kar bi povzročilo da bi njihov denar veliko pridobil na vrednosti, kar bo omogočilo da jih manjši izvoz ne bo toliko prizadel saj bodo lahko sami pokupili razliko. Nekateri celo pravijo da zna biti kitajski denar v 5-10 letih na zlatu, zato se tudi menda večina držav čimbolj zalaga z zlatom. Drugače pa evro v2, v2.1 ali v4.8, dokler je kraja jurja kriminal, miljarde pa norma, je rezultat jasen. Tisti pa, ki bodo podpisali evropo v.2 pa mislim da se pa lahko kar iz prve sprijaznijo z 10% padcem standarda. In še dodatnih 10 malce kasneje, ampak bodo vsaj na poti vzdržnih financ.
Verjetno je še vedno najbolje obdržati EUR, dokler ne pride do kakih sprememb. Vsaj jaz ne mislim tvegati z nobenim fiktivnim plačilnim sredstvom.
Heh, kaj pa misliš da je evro? Fantazijska valuta brez vsake podlage.
Prav toliko fantazijska, kot ameriški dolar ali hrvaška kuna. No ja, pokritost hrbta (Evropejci vsaj kaj pametnega ustvarijo, napram Ameriki in Angliji, kjer jje že ohoho časa vse skupaj šlo v Indijo in na Kitajsko) ima vseen Evro od teh treha še najboljšo. Britanci to zdaj na veliko razpihujejo, ker so oni v precej, precej bolj nezavidljivem položaju, kot pa EU. Da ne govorim o Evro območju. Da sploh ne govorim o ZDA, ki jim bo kmalu potekel rok trajanja.
Na koncu bodo ZDA in Angleži Evropo krivili za krizo. Tokratni recesijski val bo po mojem najbolj po grbi udaril ravno ti dve državi.
Vikking ::
In kaj si predstavljaš 10% padec standarda. Da si ne moreš nabaviti Iphone?
Nepredolgo nazaj dve desetletji, se je švercalo par kg kave iz Avstrije. Pa o kakem padcu standarda govorite.
Kako hitro smo prešaltali iz ene v drugo valuto 2x v dveh desetletjih. Dinar na tolar, tolar na evro. Če sama oznaka valuta propade bodo pa rekli eur2.
Evro ne bo propadel, kot niso druge valute propadle npr. Afriški kontinent, obilica revnih držav. Bodo pač dodatno tiskali, banke ki imajo pa rezerve v evrih pa ne bodo denar držale če bodo vidle da bo šlo po gobe.
Nepredolgo nazaj dve desetletji, se je švercalo par kg kave iz Avstrije. Pa o kakem padcu standarda govorite.
Kako hitro smo prešaltali iz ene v drugo valuto 2x v dveh desetletjih. Dinar na tolar, tolar na evro. Če sama oznaka valuta propade bodo pa rekli eur2.
Evro ne bo propadel, kot niso druge valute propadle npr. Afriški kontinent, obilica revnih držav. Bodo pač dodatno tiskali, banke ki imajo pa rezerve v evrih pa ne bodo denar držale če bodo vidle da bo šlo po gobe.
Saj valute ne propadejo tako, da kar izginejo. Postanejo pač praktično ničvredne, če zimbabvijskim dolarjem ki jih imajo lačni miljarderji ne rečeš propadla valuta, imaš pač drugačno interpretacijo tega. Dinar ni propadu, so pa kar odbili 3 ničle, povsem normalno mar ne. Evro seveda ne bo kar izginil, kaj se bo pa dogajalo z njegovo vrednostjo pa bomo videli kmalu. Če boš pa konec naslednjega leta za vse plačal 10% več, plača bo pa ista, če jo boš še imel, mislim da bo to zate padec standarda, kar pomeni da si ne boš mogel kupiti iPhona očitno.
Ramon dekers ::
saj padec standarda je potreben. Kako pa lahko kunkuriramo kitajcem če ne ravno s padcem standarda? Sicer pa kapitalizem temelji več kot delavec ima več potroši, torej tu gremo nazaj v sužnjelastništvo in ven iz kapitalizma.
Marat ::
super, spet eni ki so se učil ekonomijo iz zeitgeista buče prodajajo...
Prosim da nam pojasniš svojo verzijo glede denarja in delovanja bank oz se le te vsakič sesujejo če pride do masovnega dviga vlog.
Pa omeni še kaj je fiat denar.
bravo, ti pa si einstein vsako jutro ko se bom tuširal se bom zahvalil tebi da si odkril toplo vodo
Sicer ni bil moj ciničen komentar namenjen le tebi, ampak ta tvoja teorija, da je vzrok "zasedenosti" denarja (kreditnega krča) to da si banke želijo služiti (verjetno misliš dobiček in bonuse?), je malo mimo. Nekdo drug je pa pribijal še večje neumnosti, in sicer da banke sedaj dajejo denar tajkunom lol, treba bo zamenjat koledar na steni.
Ramon dekers ::
banka ima lahko samo dobiček izgube vedno pokrivajo davkoplačevalci. Ne glede na falene investicije.
Mipe ::
In kaj si predstavljaš 10% padec standarda. Da si ne moreš nabaviti Iphone?
Kot da takrat nismo imeli kave. Švercali so zato, ker so preprodajali prestižne blagovne znamke za lahek zaslužek! Tako kot danes švercajo cigarete v skritem prostoru tovornjaka ali kar med vrati avtomobila. Če ti uspe pretentati carino, ti ni treba plačati davka oz. carine in imaš zato lahko velik zaslužek. Samo zato je šlo, ne zato, ker kave ne bi imeli.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Mipe ()
Bellatrix ::
Kapitalizem je bil nujno potreben za to, da smo prišli do te stopnje na kateri smo. Sedaj je čas, da ponovno presedlamo na veliko modernejšo različico komunizma, ki je bil pač nažalost predstavljen veliko pred svojim pravim časom, to je sedaj.
Obstaja samo en problem, pri uvajanju tega drugega sistema. To je človeška narava, ki je popolnoma v nasprotju s idejami komunizma... ampak kot sem rekel, skoraj smo prispeli na stopnjo ko lahko z genetiko vplivamo na naravo človeka.
Seveda bo večina rekla, da je to vsiljevanje volje, ampak, premislite in komunizem, kot sem že rekel, v veliko modernejši obliki, je daleč najboljši možni sistem za trenutno stanje.
Problem je samo v tem, da tisti starejši od 30 let, ga nikakor ne boste hoteli sprejeti, češ, če sem moral jst delati pa nej delajo še mladi, vse se bo razlastninilo... ampak potreben je miselni preskok.
Nažalost je malo ljudi pripravljenih na to, 99% se jih je že vdalo v usodo in slepo sledijo poveljem vladajočih (novi srednji vek?). Glaven cilj življenja je delo in zaslužek za preživetje.
Dragi moji, ti časi so ŠLI MIMO. Sedaj imamo stroje, in ti bodo delali namesto nas.
Kritike so nadvse dobrodošle.
Obstaja samo en problem, pri uvajanju tega drugega sistema. To je človeška narava, ki je popolnoma v nasprotju s idejami komunizma... ampak kot sem rekel, skoraj smo prispeli na stopnjo ko lahko z genetiko vplivamo na naravo človeka.
Seveda bo večina rekla, da je to vsiljevanje volje, ampak, premislite in komunizem, kot sem že rekel, v veliko modernejši obliki, je daleč najboljši možni sistem za trenutno stanje.
Problem je samo v tem, da tisti starejši od 30 let, ga nikakor ne boste hoteli sprejeti, češ, če sem moral jst delati pa nej delajo še mladi, vse se bo razlastninilo... ampak potreben je miselni preskok.
Nažalost je malo ljudi pripravljenih na to, 99% se jih je že vdalo v usodo in slepo sledijo poveljem vladajočih (novi srednji vek?). Glaven cilj življenja je delo in zaslužek za preživetje.
Dragi moji, ti časi so ŠLI MIMO. Sedaj imamo stroje, in ti bodo delali namesto nas.
Kritike so nadvse dobrodošle.
People are quick to judge and slow to correct themselves.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Bellatrix ()
Hehe, ko so spraševali Nobelove nagrajence za ekonomijo o tem (se pravi elito, ne nekega Pezdirja ali Kovača), kako rešiti sedanjo situacijo je bil odgovor, da nimajo pojma ;)
How to silence a Nobel Prize winning economist: Ask him about the economy.
Zablode in nebuloze Nobelovih ekonomistov
Če kdo misli, da bodo ekonomisti rešiti to godljo naj se hitro zbudi.
Od kje pride Denar
http://www.ednevnik.si/entry.php?w=spre...
Denar2
Ponzi ekonomija
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: amigo_no1 ()
m0LN4r ::
Mene zanima, kaj mislite kje bi bli, če nebi šli takrat v EU?
Naj nekdo napiše + in -.
Naj nekdo napiše + in -.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
ZaphodBB ::
@Amigo_No1: Tolse Schiffovo nabijanje je zgolj lekcija o razliki med znanstvenikom/intelektualcem in demagogom. Demagog nima nič drugega kot velik gobec in trdi, da točno ve kaj je treba naredit.
Občutek kompetence je v obratnem sorazmerju z dejansko kompetenco.
Brane2 ::
Na Ron Paulovi strani je zanimivo predavanje o naravi in izvoru denarja.
On the journey of life, I chose the psycho path.
Spock83 ::
To, kar se Merklova zdaj pogovarja, torej ožji krog, to narobe razumete, ne bojo oni niž zbrali, kdo bo šel v ta krog, sami se bomo odločili, če hočemo. Merklova bo dala eno obvezujočo pogodbo za podpisat, ki bo zmanšala avtonomnost držav in marsikatero stvar dala pod pristonjost EU. Če navš podpisal ne boš imel več €. Veš da bo Slovenija raje podpisala.
Jap, in popolnoma prav je tako. Že lep čas pravim, da se mora EU končno poenotit glede vojske, financ in zunaje politike, če ne nima prihodnosti. Držim pesti, da se zadevo končno uredi in bodo švabi našim tajkunom gledali pod prste, če tega sami nismo sposobni. Tisti, ki pa bo rekel da te suverenosti, nedovisnosti, svetinje ne smemo dati iz rok, naj pa kar odide. Če bo kdaj taka finta v zraku magari sam začnem zbirat podpise, da se razpiše zavezujoč referendum.
+1
Slovenci smo vedno bili hlapci in vedno bomo. Samo to znamo biti.
@Spock:
+1
Od nekdaj nekateri niso razumeli logike in je tudi ne bodo. Ideja, da smo s SIT manj odvisni od volje velikih je zelo... Zanimiva.
Jaz neke privzete vzročnosti tu ne vidim, hvala.
+1
Od nekdaj nekateri niso razumeli logike in je tudi ne bodo. Ideja, da smo s SIT manj odvisni od volje velikih je zelo... Zanimiva.
Jaz neke privzete vzročnosti tu ne vidim, hvala.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ZaphodBB ()
@Amigo_No1: Tolse Schiffovo nabijanje je zgolj lekcija o razliki med znanstvenikom/intelektualcem in demagogom. Demagog nima nič drugega kot velik gobec in trdi, da točno ve kaj je treba naredit.
Res ? Glede na te baje brihtne buče ne znajo povedati ama nič na vprašano, potem res ne vem.
Aja, spraševala je publika, ne Schiff.
Invictus ::
Dokler država zapravlja več kot ustvarja, je prav vseeno kako valuto ima. Pufe more enkrat odplačat.
Pa naj jih jemlje v tolarjih, evrih, ali bilo čem. In ja, vse države so zapufane, ker so poceni dobivale denar. tako kot državljani. Seveda ko je udarila kriza, je malo težje pufe odplačevat. V Sloveniji še toliko bolj očitno, ker je država uspela uničiti celotno bazično industrijo, ki je zaposlovala dobršen del predvsem ne dovolj izobraženega kadra.
Standard niti ni padel, ampak glupi novinarji napihujejo vse v nebo. Se strinjam z zgoraj napisanim da bosta VB in ZDA na koncu krivila evro za krio, čeprav sta bili ravno ti državi poglavitni pri ustvarjanju krize.
Treba bo malo manj pira spiti, kupit kak cenejši avto, se ne preseravat s hrano v merkatorju in je metati stran, pa bo šlo. Samo ljudje se zelo težko odpovemo pridobljenemu standardu in gremo na slabše. Ampak mnogi bodo morali. Enako velja tudi za države. Manj nepotrebnih projektov, konsolidacija storitev (sploh v IT sektorju državnih podjetij), in investicije v stvari ki dejansko lahko pripomorejo k konkurenčni prednosti.
Pa naj jih jemlje v tolarjih, evrih, ali bilo čem. In ja, vse države so zapufane, ker so poceni dobivale denar. tako kot državljani. Seveda ko je udarila kriza, je malo težje pufe odplačevat. V Sloveniji še toliko bolj očitno, ker je država uspela uničiti celotno bazično industrijo, ki je zaposlovala dobršen del predvsem ne dovolj izobraženega kadra.
Standard niti ni padel, ampak glupi novinarji napihujejo vse v nebo. Se strinjam z zgoraj napisanim da bosta VB in ZDA na koncu krivila evro za krio, čeprav sta bili ravno ti državi poglavitni pri ustvarjanju krize.
Treba bo malo manj pira spiti, kupit kak cenejši avto, se ne preseravat s hrano v merkatorju in je metati stran, pa bo šlo. Samo ljudje se zelo težko odpovemo pridobljenemu standardu in gremo na slabše. Ampak mnogi bodo morali. Enako velja tudi za države. Manj nepotrebnih projektov, konsolidacija storitev (sploh v IT sektorju državnih podjetij), in investicije v stvari ki dejansko lahko pripomorejo k konkurenčni prednosti.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
Samo ni vse tako črno. Na teh "-50% in več" straneh se da dobiti karte za tajsko masažo in poceni ploščo z mešanim mesom na žaru. Meni se je standard dvignil. :D
Res ? Glede na te baje brihtne buče ne znajo povedati ama nič na vprašano, potem res ne vem.
Aja, spraševala je publika, ne Schiff.
Weasel words. Res jespraševala publika. Schiff pa vseskupaj vzame iz konteksta, da dokaže kako ima več pojma o ekonomiji kot nobelovi nagrajenci. To dejanje je eno najbolj podlih in zavrženih sploh. Če bi modeli kaj odgovoril, bi jih zasmehovali zaradi njihovega mnenja. Če bi modeli odgovoril in se zmotil, bi jih spet zasmehovali zaradi njihovega mnenja.
Schiffov in tvoj komentar več povesta of Schiffu in tebi kot o teh znanstevnikih. Bodisi zato ker sta nerazgledana (ti in Schiff), bodisi zato ker sta zlobna. V vsakem primeru ignorirata dejstvo, da so omenjeni ekonimisti znanstveniki, ki imajo vsak neko svoje ozko specializirano področje za katerega se zanimajo in posledično na področju širokih vprašanj nimajo toliko večje avtoritete.
To je isto, kot bi Django WEB developerja spraševal, kaj pomenijo OS2 kernel dumpi. Ko nebi odgovoril, bi ga pa zasmehoval, da kakšen programer pa je, če še tega ne ve, pa da ti vidiš da so tam neki flagi, yadda, yadda, yadda.
Schiff je Trol. Zate pa ne vem, lahko si Trol ali pa Ovca.
Državljani lahko nehamo jesti, lahko izklopimo gretje, pa bo država še imela izgubo. Državljani v bistvu moramo trošiti.
Problem je država, ki se noro zadolžuje in smo že tako daleč, da se zadolžujemo za plačevanje obresti, kar vemo kam vodi.
Problem je država, ki se noro zadolžuje in smo že tako daleč, da se zadolžujemo za plačevanje obresti, kar vemo kam vodi.
Samo ni vse tako črno. Na teh "-50% in več" straneh se da dobiti karte za tajsko masažo in poceni ploščo z mešanim mesom na žaru. Meni se je standard dvignil. :D
Dvignil se ti je na mesno ploščo ali tajsko masažo? You don't need to answer
Malo v šali, malo pa zares ;)
No zame je luksuz, da si privoščim masažo ali da hodim v gostilne jest, ki si ga redkokdaj privoščim. Edini luksuz, ki ga imam so tehnološki gadgeti.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Spock83 ()
Spock83, sej smo verjetno več ali manj precej na podobnem tukaj gor. Vsaj kar se preferiranja izbire luksuznih dobrin (gadgeti vs. draga restavracija) tiče.
Stvar je taka, da smo še vedno v prefinjeno zmodificiranem načinu sužnjelastniške družbe, kjer so meje med sužnji in lastniki toliko zabrisane, da jih načeloma več ni. Neenakost na osnovi česar koli je problem. Ne kupim, da so menedžerji bogati ker več ali bolje delajo. Ne kupim, da je povprečen zaposlenec na minimalki bolj len, kot povprečen direktor podjetja. Da je bolj neumen takisto ne. Manj sposoben? Odvisno za kaj, pri trenutnih svetovnih trendih se vprašaš, kako močno bi se zafuralo gospodarstvo šele, če bi tudi menedžerji bili nesposobni, kot vsi ostali .
Tako kot je treba ločit cerkev od države je treba ločiti tudi kadrovanje. Ne kadruje se le v državnih podjetjih, ampak tudi v povsem ločenih panogah gospodarstva. Treba je zarezati v tumor, ki se je razrasel okoli bančnih sistemov in sanirat, kar se sanirat da, pred tem nimamo veliko šans, da se izvijemo iz krize. Vsaj ne brez precej fine kolonialistične vojne.
Stvar je taka, da smo še vedno v prefinjeno zmodificiranem načinu sužnjelastniške družbe, kjer so meje med sužnji in lastniki toliko zabrisane, da jih načeloma več ni. Neenakost na osnovi česar koli je problem. Ne kupim, da so menedžerji bogati ker več ali bolje delajo. Ne kupim, da je povprečen zaposlenec na minimalki bolj len, kot povprečen direktor podjetja. Da je bolj neumen takisto ne. Manj sposoben? Odvisno za kaj, pri trenutnih svetovnih trendih se vprašaš, kako močno bi se zafuralo gospodarstvo šele, če bi tudi menedžerji bili nesposobni, kot vsi ostali .
Tako kot je treba ločit cerkev od države je treba ločiti tudi kadrovanje. Ne kadruje se le v državnih podjetjih, ampak tudi v povsem ločenih panogah gospodarstva. Treba je zarezati v tumor, ki se je razrasel okoli bančnih sistemov in sanirat, kar se sanirat da, pred tem nimamo veliko šans, da se izvijemo iz krize. Vsaj ne brez precej fine kolonialistične vojne.
10% padec standarda je pomoje veliko bolj nevaren kot si lahko na hitro predstavljamo, sploh v teh časih in na tak način. Tistim ki konec meseca še kaj ostane, ne bodo ravno lačni. Ampak razmere so že tako slabe, toliko ljudi pod ali pa komaj nad pragom revščine, kaj bi to za njih pomenilo. Zaradi manjše potrošnje, koliko odpuščanj, koliko potem dodatnega denarja za njihove socialne pomoči. In še zmanjševanje javnega sektorja. To je začaran krog, in mislim da je precej nevaren za socialni mir v državi.
10% padec standarda je pomoje veliko bolj nevaren kot si lahko na hitro predstavljamo, sploh v teh časih in na tak način. Tistim ki konec meseca še kaj ostane, ne bodo ravno lačni. Ampak razmere so že tako slabe, toliko ljudi pod ali pa komaj nad pragom revščine, kaj bi to za njih pomenilo. Zaradi manjše potrošnje, koliko odpuščanj, koliko potem dodatnega denarja za njihove socialne pomoči. In še zmanjševanje javnega sektorja. To je začaran krog, in mislim da je precej nevaren za socialni mir v državi.
Točno to je recesija, ki jo vsak dan bolj občutimo. Prejšnji mandat Janše je zabil še zadnji žebelj v krsto srednjega razreda, zdaj bomo šli pa odkrivat do kam lahko pademo preden se bomo ustavili. Pademo lahko precej manj, kot recimo sosednje balkanske države, hkrati pa neprimerljivo bolj od avstrijcev, nemcev, švicarjev,...
Ko bo zanka okrog vratu razvajene ameriške in britanske raje dovolj tesna, se bo pa verjetno začel ples spreminjati. Nam v Evropi še ne gre tako slabo, poleg tega smo navajeni tudi malo potrpeti. Show se bo začel šele, ko se razplamtijo zadeve v ZDA. Trenutno samo oni vedo, kako blizu pa dejansko so.
opeter ::
Državljani lahko nehamo jesti, lahko izklopimo gretje, pa bo država še imela izgubo. Državljani v bistvu moramo trošiti.
No, kam to vodi? A ni bilo tako, da so nekatere državel bankrotirale, potem pa magično pritisnili na "reset" gumb in začeli znova. Vse obveznosti se jim je zbrisalo.
Oziroma kako to občuti navadni državljan, če država bankrotira in preneha obstajati? Bo izgubil vse prihranke, ki jih ima v banki? Se bodo v trenutku zaprle vse šole, vsi vrtci? Ne bo več policije? Kontrole na cestah? Bodo zaprli gretje, v kolikor živiš v mestu in si odvisen od plina? Bo zmanjkalo elektrike? Zaprli vodo? Če do slednjega pride, je že skoraj kot v vojni ...
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
Etwa ::
Schiff je Trol. Zate pa ne vem, lahko si Trol ali pa Ovca.
Ne vem, ne vem. Tip je bil tudi Trol ko je leta 2006 reku "We have a real estate bouble and it's gona to burst".
Sicer ekonomija ni moja branža, ampak jaz defenitivno nebi oklical nekoga z Trolom, ki je napovedal recesijo par let vnaprej.
Meni kot navadnemu opazovalcu je tu lepo razvidno, da je on takrat imel pojma kaj govori.
Je pa res, da ima on svoje podjetje, ki služi z njegovim gobcom in prodajo zlata. Tak da ga je treba jemati z rezervo.
Trenutno se precej nagibam na bolj liberalistično ideologijo (austrian school of economics), ki jo on precej promovira (poleg sebe), bi te pa prosil, če mi lahko podaš kako referenco proti temu.
Sklepam, da če hodiš po svetu in zmerjaš ljudi z troli ter ovcam, potem lahko to tudi podpreš z kakšnim linkom, blogom ali knjigo.
Uff... pojest bom moral čevelj/klobuk.
Petra Schiffa ne poznam, moj prvi stik z njim je bil zgornji clip. In na podlagi tega clipa sem sklepal, da je model pač zgolj Talking Head. Izgleda, pa da je Pro.
Očitno sem bil tukaj demagog jaz. Mea Maxima Culpa.
Sicer pa Avstrijci so tudi meni blizu.
Petra Schiffa ne poznam, moj prvi stik z njim je bil zgornji clip. In na podlagi tega clipa sem sklepal, da je model pač zgolj Talking Head. Izgleda, pa da je Pro.
Očitno sem bil tukaj demagog jaz. Mea Maxima Culpa.
Sicer pa Avstrijci so tudi meni blizu.
Brane2 ::
Vidim, da folk ne trza kaj dosti na Paulovo uradno stran.
Domnevam da je to zradi nepoznavanja, zato jo postam tule:
Ron Paul
Na njej je zanimivo prikaz vloge denarja skozi zgodovino in razvoj v USA od ustanovitve do danes:
What is money 1/3
What is money 2/3
Zaenkrat je videti, da sta samo dva dela objavljena, na tretji še čakamo...
Domnevam da je to zradi nepoznavanja, zato jo postam tule:
Ron Paul
Na njej je zanimivo prikaz vloge denarja skozi zgodovino in razvoj v USA od ustanovitve do danes:
What is money 1/3
What is money 2/3
Zaenkrat je videti, da sta samo dva dela objavljena, na tretji še čakamo...
On the journey of life, I chose the psycho path.
No, kam to vodi? A ni bilo tako, da so nekatere državel bankrotirale, potem pa magično pritisnili na "reset" gumb in začeli znova. Vse obveznosti se jim je zbrisalo.
Oziroma kako to občuti navadni državljan, če država bankrotira in preneha obstajati? Bo izgubil vse prihranke, ki jih ima v banki? Se bodo v trenutku zaprle vse šole, vsi vrtci? Ne bo več policije? Kontrole na cestah? Bodo zaprli gretje, v kolikor živiš v mestu in si odvisen od plina? Bo zmanjkalo elektrike? Zaprli vodo? Če do slednjega pride, je že skoraj kot v vojni ...
Bankrot prinese hudo recesijo. Z bankrotom se kreditni sistem, ki vzdržuje normalno likvidnost gospodarstva, sesuje, državni proračun ne deluje več ali pa le v okviru dejanskih prilivov. Občutno se znižajo plače, pokojnine, socialni transferji, ustavi se gospodarska rast, poveča se brezposelnost.
Življenjski standard močno pade kot posledica že naštetega, pa tudi zaradi inflacije, izgube prihrankov in razvrednotenja valute.
V najhujšem primeru to pomeni, da morajo državljani sami plačevati zdravstvene storitve in šolnine, da država ni sposobna izplačevati pokojnin, upokojenci pa lahko zanesejo le še na prihranke, ki pa tudi niso več varni, saj jamstvo države za bančne in hranilne vloge ni več veliko vredno. Ob službo je veliko javnih uslužbencev, poveča pa se kriminal, saj država ne more zagotavljati enako kakovostnih javnih storitev kot pred bankrotom. Ker se državljani počutijo manj varne, to lahko to po črnem scenariju povzroči socialne nemire in anarhijo.
Plezanje nazaj na zeleno vejo, je dolgo in težko, odvisno od sestave gospodarstva in razmer v preostalem svetu. Država išče nove poti do posojil z reševalnim paketom, nova posojila financira v dogovoru z upniki.
odlomek iz : http://sreckokogoj.com/adijo-pokojnine-...
Sicer imaš pa kup primerov na netu in izkušenj ljudi.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kredit vezan na švicarske franke (strani: 1 2 3 4 … 31 32 33 34 )Oddelek: Loža | 263350 (150502) | perci |
» | Turčija - 20% padec valute v 12 urah , kaj točno se dogaja? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Problemi človeštva | 40052 (30406) | Zheegec |
» | Venezuelci se pred inflacijo zatekajo v bitcoin (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Kriptovalute | 22132 (17785) | Totscha |
» | Grška finančna kriza (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )Oddelek: Problemi človeštva | 70710 (59935) | kmetek |
» | Konec Evra? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 15032 (12772) | fosil |