» »

Iskanje zaposlitve - ali je podjetje plačilno sposobno

Iskanje zaposlitve - ali je podjetje plačilno sposobno

gligoran ::

Živjo!

Pred kratkim sem diplomiral iz računalništva in sedaj iščem svojo prvo pravo službo. Delal sem dosti že med faksom pa tudi v srednji že nekaj, tako da izkušnj nekaj že imam na različnih področjih. Oglasov za programerje je veliko in mislim, da službe ne bo pretežko najti, vendar imam en problem.
Zadnja služba, kjer sem delal, je imela določene plačilne probleme. Zadnje izplačilo se je vleklo več kot pol leta. In to za 400€. Zato bi tokrat rad prvo malo preveril kako podjetja stojijo, saj sedaj, za razliko od študentskih let, nimam privilegija čakat na plačilo.
Zanima me kje, če sploh, se lahko take stvari preveri? Registriral sem se že na ajpes, vendar nekako ne vem jaz razbrat kako plačilno sposobno je podjetje. Bi blo res kul, če mi kdo malo razloži kako se lotit tega problema.

Thnx že v naprej

Tomaž ::

Meni se zdi, da je najboljši iBon ampak je žal plačljiv (230€ za enega uporabnika) kar se ne splača razen če ga uporabljaš redno. Mogoče če bi poznal nekoga, ki ga ima ali pa če je na kakšnem javno dostopnem računalniku nameščen.
|XFX PRO 850W|Intel i7 4770k 4,5|MSI Z87-GD65 GAMING|
|Kingston Hiperx 2x 4Gb|Asus R9 290 Direct CU II OC|
|Intel SSD 520 180Gb|WD Blue 2Tb|Corsair H75|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tomaž ()

MadMicka ::

Na Ajpesu greš na zavihek eRTR in tam pogledaš, če ima podjetje račune blokirane. Če jih ima, pač ne greš tja v službo. To pomoje zadostuje. Pa pogledaš še na netu, če je bil o podjetju napisan kak članek v zvezi s plačilno sposobnostjo. Imaš pa tudi na Ajpesu možnost proti plačilu dobiti razno razne druge podatke.

St235 ::

Ja drugače pa napiši katera firma te zanima, pa ni vrag da nima kdo dostopa do iBona ali gWin.

gligoran ::

Hvala za nasvete. iBon ali AJPES in podobni so za samo neko osnovno sliko res predragi.

Sem pa na http://www.bizi.si našel neke osnovne finančne podatke - Čisti prihodki od prodaje in Čisti dobiček ali izguba obračunskega obdobja. Vem, da so ti že skoraj eno leto stari podatki in bodo čez malo več kot en mesec novi, vendar je dovolj dobro glede na to, da je zastonj.

IceIceBaby ::

Preveri, če imajo blokirane TRR, kot je napisal MadMicka.

Druga stvar je bizi (oz še boljše JOLP na Ajpesu). Na Bizi vidiš samo čiste prihodke od prodaje in dobiček. Sicer se praktično vsako podjetje trudi čim bolj zmanjšati dobiček, ampak, se da vsaj okvirno sklepati kako firma posluje.

Še boljše je, če pogledaš bilanco na Ajpesu. Tam imaš precej dobro razčlenjene prihodke in odhodke. Vidiš kakšne plače imajo ljudje (neko povprečje seveda, ne posameznikov), koliko je materialnih stroškov, preneseni dobiček iz prejšnjega leta...

Nič od tega ni garancija, da je podjetje dejansko izplačuje redne in solidne plače. Je pa precej dober indikator.

Btw...novi podatki pridejo na Ajpes (in bizi posledično) po Marcu 2012, ne takoj po novem letu.

Poldi112 ::

gligoran je izjavil:

Vem, da so ti že skoraj eno leto stari podatki in bodo čez malo več kot en mesec novi, vendar je dovolj dobro glede na to, da je zastonj.


Ne bodo, podatke je potrebno posredovati enkrat pomladi (konec marca ali aprila), tako da boš čakal še skoraj pol leta na nove.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

gligoran ::

Poldi112 je izjavil:

gligoran je izjavil:

Vem, da so ti že skoraj eno leto stari podatki in bodo čez malo več kot en mesec novi, vendar je dovolj dobro glede na to, da je zastonj.


Ne bodo, podatke je potrebno posredovati enkrat pomladi (konec marca ali aprila), tako da boš čakal še skoraj pol leta na nove.


Aha, to ma pove neke veze z dohodnino pa to, al?

No drgač pa mi ni tok pomembno, ker itak iščem službo zdaj. Pač iz podatkov lahko vidim kakšen obseg dela ima neka firma pa kok dobro jim gre, kar je pa točno to kar potrebujem.

LordTado ::

fosil ::

Bilanca podjetja nima neposredne veze s plačilno sposobnostjo.
Lahko ima podjetje super bilanco, pa je plačilno nesposobno.
Tak primer so gradbinci, vsi so poslovali z dobičkom, hkrati pa bili plačilno nesposobni.
In takih podjetij je danes cel kup in ne samo gradbincev.
Tako je!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fosil ()

IceIceBaby ::

fosil, tudi blokiran TRR načeloma ne pomeni, da podjetje ni sposobno izplačati plač (in obratno, odprt TRR ni nobena garancija). Si pa lahko ustvariš precej dobro sliko o podjetju, če povežeš vse skupaj.

MadMicka ::

IceIceBaby, blokiran TRR načeloma pomeni ravno to, da podjetje ni sposobno tedaj izplačati plač. V večini takšnih primerov delavci, če dobijo plače, jih dobijo preko povezanih podjetji.

IceIceBaby ::

Ja, v tistem trenutku. Ampak stvari se precej hitro spreminjajo razni BIZIji pa tudi niso vedno up to date. Poleg tega pa so razlogi za blokado lahko različni.

Meni se je pred leti na s.p. zgodilo, da so mi blokirali račun, ker sem par dni prepozno plačal prispevke. Denarja na računu je bilo dovolj ampak sem zaradi dopusta zamudil potem pa nisem sporočil, da so bile obveznosti poravnane. DURS je sprožil izvršbo, denar so mi trgali z računa ampak je bil par dni vseeno blokiran.

Hočem povedati, da nobeni javno dostopni podatki ne garantirajo dobrega/slabega poslovanja firme. Je pa res, da firmo, ki ima blokiran račun in minus v preteklem letu vzameš z veliko rezervo oz. narediš obvoz.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Samo en bančni račun za sp-je (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15640540 (30327) mojca
»

Sporazumna prekinitev pogodbe (dolg delodajalca) (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
5513855 (12179) Pithlit
»

Plača urednika

Oddelek: Programiranje
275986 (4228) Blinder
»

Kaj se da izveti o podjetju na internetu-javni podatki

Oddelek: Loža
123730 (3323) BCSman
»

Sporno delovanje iBona?

Oddelek: Loža
181802 (1178) Ziga Dolhar

Več podobnih tem