» »

Bencin; preplačamo ga

Bencin; preplačamo ga

Temo vidijo: vsi
1 2
3
»

gendale ::

v eu smo dobesedno bedaki

http://news.sky.com/home/world-news/art...

namesto da bi se z iranom zmenili, da bomo odkupovali njihovo nafto, ampak za €, mi pa jim v zameno prodamo katerokoli orožje hočejo

win win

lahko tiskamo € in z njimi kupujemo nafto

oni pa s temi € kupujejo naše orožje
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

dzinks63 ::

Janša je v predvolilnem času obljubljal znižanje trošarin, bomo videli.

gendale ::

no glede na to kako grejo njegove obljube, jih bo kvečjemu povišal
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

;-) ::

Sem za še ene volitve, naj se pobijejo keri bo dal nižji benz pa ga volim.

RejZoR ::

Če bi bilo več alternativ bi tud naftarji morali nižat cene. Ker pa konkurence ni pa vse krojijo po svoje.
Električni avti so, ampak so pretirano dragi že v štartu, ne nesejo prav daleč in zamenjava baterij je skor pol cene avta. Ko bi se vsaj gorivne celice hitreje prijele. Vode je povsod polno razen tam kjer zdej črpajo nafto (ha ha), tko da bi lahko bilo konkurence povsod polno.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Mesar ::

Ma kaj norite, ni še sile, Norvežani majo še dražjega.
Your turn to burn!

Phil ::

RejZoR je izjavil:

Če bi bilo več alternativ bi tud naftarji morali nižat cene. Ker pa konkurence ni pa vse krojijo po svoje.
Električni avti so, ampak so pretirano dragi že v štartu, ne nesejo prav daleč in zamenjava baterij je skor pol cene avta. Ko bi se vsaj gorivne celice hitreje prijele. Vode je povsod polno razen tam kjer zdej črpajo nafto (ha ha), tko da bi lahko bilo konkurence povsod polno.

Saj nafta je dirt cheap. Maloprodajna cena za liter bencina je 65c (črpanja, rafiniranje, transport).

Tudi tole z Iranom jo na svetovnem trgu ni nič podražilo (edit: minimalna podražitev danes). Tako da ne sanjajte o alternativah, takoj ko se bo katera uveljavila bo država pristavila lonček.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Phil ()

LuGi ::

Mesar je izjavil:

Plače pa tudi ogromne ;)

Rokm ::

Mesar je izjavil:

No ja, Norveško ni ravno primerno primerjati s Slovenijo, glede na to da imajo povprečno plačo ene trikrat večjo kot v Sloveniji. Je pa zanima Italija, ki ima trenutno najvišje cene v evropi.

Relanium ::

Mesar je izjavil:

Pejd tja na dopust za en tedn ;)

The Player ::

Vsi tu si poglejte dokumentrec "gas hole". Zlo lepo pove kako sistem deluje, sicer sem pričakoval nekaj bolj revolucijonarnega, samo še zmeraj zelo poučno in vredno ogleda :)

Zelnick ::

The Player je izjavil:

Vsi tu si poglejte dokumentrec "gas hole". Zlo lepo pove kako sistem deluje, sicer sem pričakoval nekaj bolj revolucijonarnega, samo še zmeraj zelo poučno in vredno ogleda :)

Lahko poveš eno kratko razlago tega prispevka?

P.S. Nisem lastnik avtomobila, ker ga ne rabim več kot 5-7x na mesec in si sposojam od prijatelja oz. družine. Živim pa v centru MB-ja.

Sicer pa:
I can remember a time before the Internet. But I don't like to.

cortez ::

Ne vem zakaj povišujejo cene naftnih derivatov, če pa bo uvoz iz Irana možen še do konca Junija oz. ga bodo do takrat umaknili ?

vir : http://www.aljazeera.com/news/middleeas...

Phoebus ::

The Player je izjavil:

P.S. Nisem lastnik avtomobila, ker ga ne rabim več kot 5-7x na mesec in si sposojam od prijatelja oz. družine. Živim pa v centru MB-ja.

Sicer pa:

Če nisi lastnik avtomobila in se tvoje poti končajo v dosegu kolesa, še ne pomeni, da je zgornja slika univerzalna alternativa.

joze67 ::

Potrebno je razumeti, da so dogodki predvideni in že vsebovani v ceni nafte. Včerajšnja odločitev EU je torej v ceni že kak teden.
Model določanja cen derivatov v RS obsega AFAIK 14-dnevno gibanje teh cen, tako da včerajšnji dogodek, če bi nepričakovano pognal ceno nafte v nebo, še ne bi smel vplivati.
Iran se igra z mislijo, da bi embargo implementiral takoj in ne čakal 1/2 leta. To ... zna vplivat na cene, morda pa je že vključeno.

Je pa cena nafte zelo elastična. Če nam bodo počasi podražili na 2€/l, bomo še vseeno vozili. In 800M€ se ne bo nabralo samih :) Tako (tudi) preko cene bencina plačujemo za napake in "napake" tajkunov, bank, ..., pa za odpravnine bogatih "managerjev" (ki so zaslužni za vse morebitne uspehe, za neuspehe pa so krivi vsi drugi od države do Angele in Kitajcev).

Ja, pa ne pozabi vseh pijavk v parlamentu z najmanj 3k plače, produktivnosti pa od njih ni absolutno nobene.
Razen tega da afne guncajo in vlečejo težke plače.

Mesar ::

Zelnick je izjavil:

The Player je izjavil:

Sicer pa:

Torej se najbolj splačajo avtobusi.
Your turn to burn!

Za centre velikih mest ne bom rekel. Ampak čim si delno v predmestju oz na podeželju pa to ne velja več. Vsaj če gledam po svojem primeru, pa nisem nek bogu za hrbtom.

joze67 ::

Nafta zaradi embarga nič dražja oziroma, embargo je že zaračunan in plačan.

Zelnick je izjavil:

The Player je izjavil:

Dokumentarc govori o tem, kako naftne družbe prikrivajo dejstva o poslovanju z naftnimi viri, kako onemogočajo, da alternativna tehnologija nebi šla v razvoj in bi še zmeraj uporabljali zastarelo in umazano tehnologijo, vse v imenu naftnih združb, da bi več prodal. Pol govori o tem kdo nadzoruje cene naftnih derivatov in kaj vpliva na ceno le te, kako izkorišajo znanost v svoj prid itd.
vredno ogleda.

drgač pa vedno obstaja IMDB :)

http://www.imdb.com/title/tt1333998/

Zgodovina sprememb…

Pyr0Beast ::

Bedast dokumentarec.
Precej bluzi
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

jest10 ::

kako onemogočajo, da alternativna tehnologija nebi šla v razvoj

No, že zaradi teh izmišljotin ne mislim zapravljati časa z ogledom.

jest10 je izjavil:

kako onemogočajo, da alternativna tehnologija nebi šla v razvoj

No, že zaradi teh izmišljotin ne mislim zapravljati časa z ogledom.

Izmišljotin? zakaj že? A še niste slišal, da je možno patente kupit? Pa sej to se ne dogaja sam v avtoindustriji, ampak tudi v ostali industriji. Čim neka velika korporacija vid, da lahko neka nova iznajdba dela njihovim izdelkom konkurenco, jo bodo takoj umaknili na najlažji praven način,...no če ne gre drugače pa sledijo grožnje o tožbah ali celo atentat.

glede na to, da je danes že praksa, da se med sabo podkupujejo razni politiki itd. se nebi čudu, da bi se to dogajalo tudi v podjetjih. Kjer seveda na koncu spet nasrka navaden človek, ki komaj čaka, da dobi v roke nov kos tehnologije.

To sploh niso izmišljotine, ker so imel precej sposobne električne avtomobile že v prvi polovici prejšnjega stoletja, pa so jih avtomobilski in naftni lobiji praktično zradirali iz obstoja.

RejZoR je izjavil:

To sploh niso izmišljotine, ker so imel precej sposobne električne avtomobile že v prvi polovici prejšnjega stoletja, pa so jih avtomobilski in naftni lobiji praktično zradirali iz obstoja.

sedi 5

to je to, kar hočm povedat in z mnogimi stvarmi je tko, ne sam v avtoindustriji.

Isto je z (industrijsko) konopljo. Včasih so jo sejal na polno, pol ko je pa sintetka pršla, so jo pa takoj prepovedal, češ, da je sintetka boljša, sam če maš mal zdrave pameti, a ni prepoved nekam prehuda kazen? Konoplja je rastlinca za vse, zato se je pa izogibajo kot hudič križa, ker bi to zelo ohromilo industrijo. Mal poglej okol pa povej kaj vidš? Sama sintetika in od kje sintetika? Ja iz nafte seveda! In dejstvo, ki ga omenja tudi v dokumentarcu je tudi to, da je bil diesel prvotno izdelan iz arašidovega olja, ampak ker je Diesel kmalu zatem čudežno umrl, so patent lepo prisvojil in ga po svoje preuredil. Zdaj si pa predstavljaj, da bi mel biodiesel iz konoplje, ki je pa znan po tem, da ima največji izkoristek.

RejZoR je izjavil:

Eh spet dva beliverja ;((. In kako so v tistih "sposobnih električnih avtomobiih" takrat skladiščili energijo?

Phil je izjavil:

RejZoR je izjavil:

Eh spet dva beliverja ;((. In kako so v tistih "sposobnih električnih avtomobiih" takrat skladiščili energijo?

Si že slišal za akumulator?

bo treba kdaj kako knjigo al pa revijo v roke vzet. V eni številki revije SWPower maš cel člank o avtih na štrom in omenja kako so v času Edinsona vozil električne avte.

History of the electric vehicle @ Wikipedia

Read and cry. Ampak to je samo delček...

T0RN4D0 ::

Yep, dizel ni iz arašidovega olja zato, ker so odkupli patente. Ne zaradi tega, ker je ceneje prebušit luknjo v zemljo in imaš spodaj xxxxxxxxx litrov surove nafte, kot pa sadit in pridelovat arašide. :D

A se sploh poslušate?
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Relanium ::

Phil je izjavil:

RejZoR je izjavil:

Tudi meni je že nekje čisto drugje prišlo na uho, da so se včasih v nekem obdobju že električno vozli okrog, nekater avti še na paro, nekateri že na bencin, nekateri pa električni.

The Player je izjavil:

Isto je z (industrijsko) konopljo. Včasih so jo sejal na polno, pol ko je pa sintetka pršla, so jo pa takoj prepovedal, češ, da je sintetka boljša, sam če maš mal zdrave pameti, a ni prepoved nekam prehuda kazen? Konoplja je rastlinca za vse, zato se je pa izogibajo kot hudič križa, ker bi to zelo ohromilo industrijo. Mal poglej okol pa povej kaj vidš? Sama sintetika in od kje sintetika? Ja iz nafte seveda! In dejstvo, ki ga omenja tudi v dokumentarcu je tudi to, da je bil diesel prvotno izdelan iz arašidovega olja, ampak ker je Diesel kmalu zatem čudežno umrl, so patent lepo prisvojil in ga po svoje preuredil. Zdaj si pa predstavljaj, da bi mel biodiesel iz konoplje, ki je pa znan po tem, da ima največji izkoristek.

Imam občutek da preveeč vrjameš informacijam na internetu. Raj vse vzemi malo z rezervo,
drugače bi se pa načeloma strinjal, prototip je šel na arašidovo olje.
Ampak konec koncev tudi danes grejo dizli na vse mogoče, razen zadnjih nekaj let, ko so postali preobčutljivi.
Npr. star golf je šel na res vse od kurilnega olja, sončničnega olja, biodizla, petroleja (1/3 proti zmrzovanju), kerozina in celo transformatorskega olja.
Važno da je bla viskoznost goriva nekje tam, pa da je bila energijska vrednost zadostna pa je šlo.
Pa ne sam golf, še kaj novejšega je šlo nekje do leta 2000 ziher, zdaj tazadnji dizli se še niso izkazali zaenkrat, ni dost ljudi ki bi testirali na svojih avtih.
Preden sem lani menjal avto za novejšega sem tud vse mogoče nalil noter,
motor pa ob prodaji bil še vedno v dobri kondiciji (vse drugo pa je že razpadalo)
(črpalka na avtu je bla firme BOSCH tak kot na golfih 2, vse druge so bol slabe)

Mal sem zašel ammpak dobr, zakaj točno bi imel konopeljski dizel dosti večji izkoristek??

Relanium je izjavil:

Phil je izjavil:

RejZoR je izjavil:

Tudi meni je že nekje čisto drugje prišlo na uho, da so se včasih v nekem obdobju že električno vozli okrog, nekater avti še na paro, nekateri že na bencin, nekateri pa električni.
?

Ne zanikam obstoja električnih avtov, samo pravim da so jih je skozi leta ICE prehitela po levi in desni, ravno zaradi problema skladiščenja energije. Beliverji pa povsot vidite neke lobije, jasno gre za povsem racionalne razloge.

Seveda je ICE prehitel, če pa so zatrli razvoj električnih lol. Si mogoče pomislil, če bi bil razvoj normalen bi dandanes mogoče imeli električne avte, ki bi z lahkoto imeli domet 500km? Ker pa so štrom avte začel konkretneje odprto razvijat ne vem, 10 let nazaj pa smo praktično na začetku. Pa da ne boš mislil, da sem zdej nek anti ICE, sem čist tapravi petrolhead, ampak to je fact, pa če mi je všeč al pa ne.

RejZoR je izjavil:

Seveda je ICE prehitel, če pa so zatrli razvoj električnih lol. Si mogoče pomislil, če bi bil razvoj normalen bi dandanes mogoče imeli električne avte, ki bi z lahkoto imeli domet 500km? Ker pa so štrom avte začel konkretneje odprto razvijat ne vem, 10 let nazaj pa smo praktično na začetku. Pa da ne boš mislil, da sem zdej nek anti ICE, sem čist tapravi petrolhead, ampak to je fact, pa če mi je všeč al pa ne.

Razvoja električnih avtov ni nihče zatrl. Enostavno se jih ni splačalo razvijati, ker je (bilo) nafte dovolj in je bila (oz. še vedno je) dirt cheap.

krneki0001 ::

Mene pa zanima tole:

Če imam v najemu pumpo, pa se z uradnim merilcem, ki nastavlja števce pump, zmenim, da nastavi točenje bencina na 0,97 litra, namesto na 1 liter. Tega noben ne bo niti opazil.
Pretočnost pumpe je recimo 500 avtomobilov na dan, ki napolnijo povprečno 50 litrov goriva in 25 tovornjakov na dan, ki napolnijo v povprečju 600 litrov goriva. Torej skupaj se stoči okoli 40.000 litrov goriva(25.000 + 15.000).
Pri vsakem litru s tem podvigom prišparam 0,03 litra, torej 1200 litrov na dan.

Ali je to možno?
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

Nevem če je možno ampak so mi pa smešni tvoji izračuni že od začetka. Sem delal na pumpi in povprečno avti natočijo 10-15€ in tovornjaki (sicer jih je bilo manj zaradi lokacije) tam 200-300€.

Sploh si neznate predstavljat kolk hodi folk tankat celi dan gledaš take ko tankajo 5,6,7,8,9,10€ 5,12€ 7,54€ pa take bedne zneske da ko domov pride pomoje že cuka. Pomoje da vsak 20 če tanka 50€ al pa še to ne. Govorim za delo predlani med počitnicami, sedaj ko je šel bencin gor dvomim da še več tankajo, prej manj.

Ps.: Pa najmanj tankajo (tisti ki so pod 10€) taki ki imajo kake hude audije ;), tisti z R5 se prpelje pa polnega nalije.

Če je kdo delal na bencinski, ki ni ravno ob avtocesti ali hitri cesti in trdi drugače naj se kar javi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ;-) ()

Jezst vedno natočim polno in spraznim skor do konca. Neglede na ceno. V življenju sem samo 1x tankal za ene 4 evre, ko sem bil na testni vožnji in sem dolil samo tolk, da sem nekako pokril svojo vožnjo.

Jaz isto, tankam ko je prazen ali pa ko je prazen nalijem tolk da pridem do firme in nalijem polno, pa me BK kak me majster na bencinski gleda, ker se mi zdi škoda svoj dnar čez izpuh ven metat če ni treba. Ampak ko pa ti pride en in isti z A6 novejšim modelom tankat parkrat na dan po 6 ali 7€...pa naj rajše avto proda pa si bicikl kupi.

Men že to ni jasno s čim folk proftira če 10x tanka po 5 EUR, ko pa sem skor ziher, da jim črpalka ni povsem spotoma. Sam imam vse črpalke blizu ampak moram it ene 500m izven stalne relacije. Če tankam na polno jo naredim 1x. Če tankam 10x po 5 evrov sem samo za to sicer kratko ekstra pot za brezveze zmetal vso razliko, ki jo oni prihranijo pri ne vem keri postavki. Skratka bedarija. Nakoncu boš tako ali tako zapravil ne vem 60 EUR za poln tank, samo da si pri večkratnem polnjenju po nepotrebnem kompliciraš življenje in delaš dodatne stroške. Da ne omenjam, da moraš pol skoz buljit na indikator bencina, ker imaš skoz prazen tank...

LeQuack ::

Mi imamo enako ceno goriva kot Američani, če odšteješ trošarine in ddv, to je trenutno nekje 68 centov za liter.
http://www.petrol.si/ponudba-na-servisi...

Oziroma preračunano na ameriške enote 3,33 dolarjev za galono, kar je ravno tam nekje, kot je national average tam čez lužo:
http://fuelgaugereport.opisnet.com/inde...

Sicer je tudi njihov bencin obdavčen, ampak precej manj (tam okoli 10 - 15 procentov cene). Torej za naš drag bencin je kriva več ali manj samo država, ne pa nek Iran.
Quack !

Zgodovina sprememb…

• spremenil: LeQuack ()

Niste dojel poante. Sprašujem, če je možno naštimat, da ti namesto 1 litra zlije v avto 0,97 litra. Tisto pretočnost sem dodal samo zato, da se vidi na primeru, kok recimo lahko lastnik pumpe nakrade na dan na tak način.

Drugače pa gre recimo na ljubljanki obvoznici v 24 urah okoli 2000 avtomobilov in okoli 150 kamionov skozi tisto pumpo.

Reycis ::

nebivedu: to sem ze enkrat bral nekje clanek. V sloveniji je za bencinske crpalke dovoljeno odstopanje 1% in na testu ogromno crpalk so ugotovili, da vse natocijo -0.8%. Torej recimo 0.992l namesto 1l. Uni pizdeti se sicer zgovarjajo na spremembo volumna glede na tempretaturo, ki pa je seveda mnogo mnogo manjsa od 0.8%. Inventurni viski niso obdavceni in nekdo s tem dobro sluzi.

No točno to je bila poanta mojega vprašanja. Ker vem da je pretočnost pump na naših avtocestah tam okoli 2000 avtov na 24 ur, pa če vsak natoči samo 10 litrov, je to prišparanih 400 litrov goriva na dan in v enem celem mesecu je to potem en mali kamionček - 12.000 litrov.

Za enega lastnika pumpe in z današnjo ceno 1,384 (povprečje vseh treh cen 95, 100 in dizel - to je bolj na palec zračunano, ampak...) je to potem približno 16000 evrov na mesec, ki jih dobi in to je čisti neobdavčeni dohodek. Samo s tem zaslužkom lahko plača vse delavce, ki mu cel mesec delajo, vse ostalo, kar pa še zasluži na taki pumpi, je pa njegov čisti dobiček.

Mislim, da se tukaj lahko vsi zamislimo nad tem.

Mal zmoti edino to da so vedno vrednosti v škodo uporabnika. Le zakaj ni nobeno odstopanje rahlo navzgor, torej da uporabnik dobi malenkost več?

Tear_DR0P ::

krneki0001 je izjavil:

Mislim, da se tukaj lahko vsi zamislimo nad tem.

res se sprašujem zakaj še nisi odprl črpalke in/ali začel pisati knjig - glede na citirani post si gotovo sposoben spisati kaj boljšega, kot je davincijeva šifra.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

LeQuack ::

Pomoje, da lahko denar hitreje dobijo že preko provizije, namesto da bi goljufali tistih nekaj procentov.
Quack !

Zgodovina sprememb…

• spremenil: LeQuack ()
1 2
3
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Rezerva avtomobila

Oddelek: Na cesti
4010677 (4817) Dr_M
»

Cena bencina, trošarine itd.. (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6915208 (13385) St235
»

Nafta na OMVju (strani: 1 2 )

6026277 (24427) ;-)
»

Točenje goriva? (strani: 1 2 )

7928951 (26624) SkIDiver
»

Točenje goriva na Petrolu(LJ) (strani: 1 2 3 )

12036585 (33770) Zheegec

Več podobnih tem