» »

vodno hlajenje

vodno hlajenje

DrSergioDJ ::

odloču sm se, da mi bo procesor kmalu hladila preljuba voda ( + peltier, ko bo kej več keša ). In zdej bi vas prvo prosu, da mi naštejete ma prov vse kar nucam, ker nism siguren če za lih vse vem ( vodni blok, rezorvar, pumpa, kabli, radiator/hladilnik, ??? ). Imam tudi možnost naresti sam vodni blok, pa me zanima, iz katerga materiala, pa če se da kje dobit načrte za autocad, k se mi lih ne riše :D. Potem me še zanima, če lahko sam naredim ''cold plate'', ki mi bo prav pršu ob uporabi peltierja. hmm, to je se mi zdi vse, če se pa kermu zdi, da sm kej spustu, nej pa kr lepo pove. aja, pa kar se tiče kondenzacije, da se mi lepo naširoko razpišete:D:D:DHVALA
...

OZZY ::

Sej si že sam naštel stvari, ki jih rabiš. Vodni blok pa naj bo bakren. Coldplate pa ni nič drugega kot približno 5mm debel kos na obeh stranehspoliranega bakra. Sicer pa je tudi na slo-tecku članek o vodnem peltiljerske hlajenju in si ga mal oglej.

DrSergioDJ ::

še neki. Ker bo to vodno tud za ostale procesorje, sem mislu vzet 156W, pa me zanima, če gre lahko kej narobe, če maš premočen peltier?????
...

DrSergioDJ ::

aja, pa če si omislim peltier, pol rabm še ''socket A spacer'' ( una, kao podlaga, k jo daš na proc ). A se da to kje pr nas dobit?? Pa kak je najboljši način pritrditve vodnega bloka na procesor??
...

OwcA ::

1. kar se tiče spacerja ga (po mojem) nerabis
drugace pa so bili neki clanki o tem a spacer ja al ne na overclockers.com

2. dalec najboljsi pritrditveni mehanizem uporabljajo swiftechovi vodni bloki. Poglej na njihovo stran (www.swiftnets.com) za podrobosti

OZZY ::

Ja neki je bilo govora, da se spejser ne obnese najbl z peltiljerom. Da je bolj brez njega. Na drugi strani pa ,da se veliko bolje obnese z zračnim hlajenjem. Mislim, da so bili testi na www.overclockers.com, sam nisem ziher. Glede 156w peltiljera pa boš mogu dobro poskrbet, da ne bo kondenzacije.

Bungee- ::

Peltier ne more bit premocen ... no ja razen za napajalnik :P. Sicer pa mocnejsi ko je pelti, nizja bo temperatura ... torej pazi se kondenzacije. Kar se pa bloka tice, sej ni tolk tezko v acadu narisat takih stvarcic pa se lustno je 8-)
S kladivom in dinamitom je mozno vse! - Poanta je samo v doziranju.

DrSergioDJ ::

mam še eno vprašanje. Doma mam eno pumpo ( RENA FLOW 300C ), zmore 300l/uro, pa me zanima, če je dovolj močna za vodno hlajenje 123w peltierja. Ker, lahko kupim močnejšo ( pa to prodam ) al pa kupim še eno, pa magari tko postavim

pumpa1 -> blok -> 2. rezorvar -> pumpa2 -> radiator -> 1. rezorvar

torej, piste, piste, piste!!:D
...

OZZY ::

Po moje bi mogla zadostovat tud ta pumpa, ki jo maš. SAmo vprašanje je, kok je njena max višina črpanja in pa glej še na to, da je čim manj zavit tok vode. Hlajenje pa je bolj odvisn od moči radiatorja, kok je on sposoben oddat toplote. Res pa je, da če maš večji pretok vode se stvar bolj hladi.

rooster ::

Naj te ne skrbi višina črpanja saj, če je cev po kateri se voda vrača k pumpi na isti višini kot pumpa je višinska razlika minimalna. Edino to predstavlja manjši problem pri prvem zagonu, potem pa voda ostane v cevi tudi, če je sistem ugasnjen.

Pretok 300l/h bi mogel zadostovat. Če bi pa dve pumpi povezal zaporedno bi to bolj malo vplivalo na pretok, zato bi blo bolje, da jih povežes vsporedno. Jaz imam cevi fi 8, kar popolnoma zadostuje.
A s ti tut not padu?

DrSergioDJ ::

evo, najdu sliko podobne pumpe, kot jo mam jest. in men se tudi zdi, da provzaprov sploh ne rabis razervarja pol ( ok, mel bi ga za vsak slucaj, ce gre slucajno kej narobe, sam bi bla to samo prazna posoda )

EVO TLE JE SLIKA PODOBNE PUMPE
...

DrSergioDJ ::

ej, jest rabm odgovor!!!!!!!!!
...

Bungee- ::

Sergio: rezervar potrebujes zaradi ekspanzije. Problem bos imel ce se voda ne bo imel kam raztegnit, potem ti bo pa na najsibkejsem mestu zacelo spuscat ... kar pa mislim da si ne bi zelel :'( Sicer pa mislim da imas 300 l/h kar vredu pumpo, je pa tudi res da moras imet zadovoljiv radiator, ki ti odvaja cca 200W toplote, ce se prav spomnim da imas 123W pelt in pa durona torej imas 200W gretja ki ga moras odvest ... samo toliko za opozorilo 8-)
S kladivom in dinamitom je mozno vse! - Poanta je samo v doziranju.

DrSergioDJ ::

ja, kok w toplote odvaja nism sigurn, k ga se nimam, sm ga pa narocu, mere so 15cm*15cm*10cm, kar bi moral zadostovat, ne?

pa, ne vem, kako vse skupi pol sploh zvezat. ok, eno rezorvar. en prikljucek gre direkt na pumpo, sam, en je pa pol samo do rezorvarja napelan? a bo dost močna pumpa, da bo vlekla??
...

Bungee- ::

Ja mislim da bi moralo zadostovati, ce pa zelis ti jutri lahko zadevo izracunam, pa ti posljem podatke :)) Cisto tako na oko pa mislim da imas zadovoljiv radiator 8-)
S kladivom in dinamitom je mozno vse! - Poanta je samo v doziranju.

DrSergioDJ ::

ja, dej plis, zracuni ce lahko. hvala
...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

vodno hlajenje (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
646333 (5070) LordWorm
»

vodno hlajenje (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
513839 (3214) upirna
»

Moja nova zelo modificirana kišta in blok, veliko slik! (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
22517252 (12334) the_unborn
»

pretok vodne črpalke + gorb kot vodni blok

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
111248 (1131) Daedalus
»

Napajanje 156 watnega peltierja

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
141355 (1178) Polde

Več podobnih tem