» »

Diplomatska (ne)sposobnost predsednika države RS

Diplomatska (ne)sposobnost predsednika države RS

Gregor P ::

Verjetno se spomnite, kako je naš predsednik države Danilo Türk v času obsodbe Timošenkove, nekdanje ukrajinske premierke, obiskal ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča?

 Predsednika

Predsednika



Že takrat sem se spraševal, če ne bi bilo morda bolje primerno, da bi naš predsednik obisk vsaj prestavil, če ga že ne more odpovedati, danes pa sem zasledil naslednjo novico

BBC: EU postpones Ukraine leader visit
The European Union delays a visit by Ukrainian President Viktor Yanukovych to Brussels following the jailing of his main political rival last week.


Sicer je naš predsednik dejal:
Slovenski predsednik je opozoril, da je primer nekdanje premierke Julije Timošenko, ki je bila v torek obsojena na sedem let zapora, odprl nekaj načelnih vprašanj, ki zadevajo tudi delo zakonodajne oblasti. Zelo pomembno je načelo poštenega sojenja, ki ga je treba dosledno uveljaviti, je poudaril.
... ampak to ni nobeno mnenje, to je tako splošna izjava, ki nič ne pove o tem, kaj misli naš predsednik o tem primeru.

Ker to ni prvi diplomatski "kiks" našega predsednika (z diplomacijo ne mislim samo ozko področje mednarodnih odnosov, temveč tudi širše kot sposobnost ravnati z ljudmi spretno, okoliščinam ustrezno) me zanima, kakšno je vaše mnenje o tej problematiki? Namreč veljal naj bi za izredno sposobnega diplomata, sploh v luči tega, da je profesor mednarodnega prava, bil aktivno dejaven v OZN, toda njegova dejanja dokazujejo ravno nasprotno.:8)

Torej nedvomno ima dobrikanje ukrajinskim oblastem tudi kratkoročne koristi, ampak po mojem bi moral nek predsednik države članice EU gledati malo bolj dolgoročno na vse skupaj, sploh pa v skladu s spoštovanjem temeljnih človekovih pravic in svoboščin.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Ales ::

Sam imam precej realpolitični pogled na diplomacijo. V njej se žal izkazujejo izključno sebične potrebe držav. Kaj se zapakira za javnost je potem druga stvar, kaj javnost dojame je pa sploh čisto tretja stvar.

Z drugimi besedami, sprejemam dejstvo, da si EU zaradi moči lahko privošči stvari, ki si jih majhna Slovenija ne more. In obratno. Pa tudi, da ima EU interese, ki niso vedno enaki našim. In obratno.

Očitno je naša diplomacija presodila, da ni v interesu Slovenije prestaviti obisk. Ta je bil sigurno dogovorjen davno pred objavo obsodbe in vprašanje, kdaj bi ga ponovno lahko izpeljali. In zato se je Türk znašel v zelo kočljivi situaciji. Ne želi odpovedati obiska, mora izkazati naše stališče in ohraniti naš ugled, hkrati pa ne sme ponižati nasprotne strani in ne sme ustvariti konflikt.

V diplomatskem jeziku je Türkova izjava pravzaprav na meji. Vsem je jasno, kaj je z njo mislil. Ampak vseeno je še dovolj nedoločljiva, da se sogovornik lahko pred lastno javnostjo dela, da ni nič rekel. Ni direktno užalil nikogar, ni se direktno vmešaval v notranje zadeve druge države ali v delo njenega sodstva. Če bi bolj eksplicitno omenil dogodke, bi Ukrajina morala diplomatsko reagirati in vse skupaj bi se slabo končalo.

V ozadju so se tako ali tako pogovarjali o stvareh, ki so v obojestranskem interesu in dvomim, da je Timošenkovo sploh kdo omenjal, razen pred novinarji in ko so se posvetovali o izjavah.

Pravzaprav ne vem, kako bi lahko bil Türk še bolj uspešen. Sam se npr. pogosto ne strinjam z Türkovo politiko, vendar mislim, da je njegova izpeljava brezhibna.

Zdaj, koliko je v diplomaciji licemerja oz. v politiki na sploh... to je čisto drugo vprašanje. Ampak kot diplomat je naš predsednik verjetno najboljši, kar ga lahko imamo.

Malajlo ::

Pa ne pozabit, da gre ruski plin čez Ukrajino... Če ga (že) bodo Rusom ukradliin priprali pipico EU, ga bodo pa nam polifrali dalje. Tudi to je (lahko) diplomacija.

Gregor P ::

Torej če prav razumem, se je on strateško odločil (za vse nas), da EU ne potrebujemo več in da ima Ukrajina za nas prednost? In to je dobra diplomatska rešitev? Tukaj pride tisti moj del o kratkoročnem in dolgoročnem razmišljanju.

Po drugi strani pa, sedaj ko so se rusko-ukrajinski odnosi otoplili, morda ne bo več ovir za južni tok ruskega cevovoda pri nas, mogoče je tudi na to mislil naš predsednik:D
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Malajlo ::

Bil je tam, odločil se je, da ne bo prestavil obiska, povedal ni nič kaj pretresljivega, malce jim je med vrsicami požugal, šel na dobro večerjo, spat (al pa tud ne), pol pa domov.
A je iz tega treba delat senzacijo?Kaj je pa JJ delal z Urško na Kitajskem? Razen fotk z zida ni bilo nič otipljivega. Tűrk bi znal vsaj kako Ukrajinko potipat ;)

Ales ::

GregorP, po moje čisto narobe razumeš. Ne vem zakaj taka drama iz tega, nihče se ni odločil med EU in Ukrajino in taki meddržavni obiski in izjave so vsakodnevna stvar. Ajde, taka izjava ob obisku je malo manj vsakodnevna v diplomaciji, ampak še vedno nič posebnega. Türk jo je dal, da ugodi vsem stranem, EU, Ukrajini in še komu tretjemu. Big deal. kar se mene tiče, je super speljal zadevo. Točno tako, kot bi od iskušenega diplomata pričakoval.

To glede Timošenkove zanima predvsem medije, EU in Slovenijo pa niti ne toliko. Žal, ampak tako je. EU pač mora v javnosti malo bolj glasno ropotati, to je pa tudi vse. Če greš zdajle vprašat nekoga iz EU kaj misli o našem obisku v Ukrajini, bo samo skomignil z rameni. Dol jim visi.

Za samo Slovenijo pa seveda je pomembno, da smo v dobrih odnosih z Ukrajino. Čez naše ozemlje bo šel tudi Južni tok, kar Ukrajincem sploh ni pogodu, za nas pa je strateško pomembno. Še en razlog več, da se ne vtikujemo v tuje probleme in si ne ustvarjamo svojih tam, kjer res ni treba. Ajde, da bi res imeli kak vpliv na dogajanje okoli Timošenkove, ampak koliko lahko sklepam, nimamo prav nobenega vpliva in tudi prav nobenega interesa.

Gregor P ::

Dvomim, da lahko ugajaš kar vsem, tega pa tudi naš predsednik ne zmore:|
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

St235 ::

Ni pa nobene potrebe da bi pravociral, bojkotiral obisk ali kako podobno neumnost. Timing je bil neroden, sam obisk je bil planiran precej v naprej.
Izjava je čisto na mestu in jasno pove naše stališče vsakemu ki zna brat. Niso vsi diplomati cepci kot je trenutni veleposlanik ZDA v RS, ki ne zna ene stvari povedat brez da bi dal vsem vedet kaj mu piše na potnem listu.

Gregor P ::

Verjetno je bil tudi obisk v EU vnaprej načrtovan, pa so ga kljub temu prestavili.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Karaya 52 ::

Lakotnik> Niso vsi diplomati cepci kot je trenutni veleposlanik ZDA v RS, ki ne zna ene stvari povedat brez da bi dal vsem vedet kaj mu piše na potnem listu.

Vam skace po socialisticni mentaliteti, zato pade v kategorijo zunanjih sovraznikov, ne? ;((

Se spomnite Turkove izjave, da bo resitev za Libijo prisla znotraj nje same? Za nekoga, ki se je vrtel v krogih OZN se precej cudno obasa. Pa saj je tudi OZN cudna druscina, mesanica naprednih drzav, retardov in iskalcev pozornosti.

Brane2 ::

Turk je tle odragiral pravilno.

EU "jede govna" sedaj ko ji to odgovarja iz kdovekaterih vzrokov, vsekakor kot posredni pritisk na Rusijo.
Ni treba da sodelujemo v tem samo zato, ker si nek noro preplačani birokrat v Bruslju to želi.

Sploh pa ne po vseh tistih pritiskih točno te iste EU na Timošenkovo naj neha srat in odpre pipe za plin.

To, da je ženska vpletena v vse žive kriminalne združbe tam, to je znano že dolgo časa.

Sedaj so jo pač obsodili in zaprli za nek del tega sranja.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Ales ::

Sam se sicer ne spomnim konkretne izjave o Libiji. Ampak če pomislim, od kod pa bo prišla rešitev za Libijo, če ne od znotraj? Iz avijona? Koliko kilska in kje bo eksplodirala? A je že padla, al še bo? Eh, se bojim, da je Türk pri teh izjavah preveč diplomatski in premalo razumljiv širši publiki. Meni osebno se zdi kritika vojaškega posredovanja na mestu. V kolikor država ostane razcepljena in pride do še večjih medplemenskih sporov, bo državljanska vojna trajala še desetletja, vojaško posredovanje gor ali dol.

Kar pa pogrešam od Türka je aktivnejše notranjepolitično udejstvovanje. Preseganje arbitrarnih medstrankarskih delitev in jasne kritike do take vrste politike, ki jo večina strank pri nas aktivno izvaja.

Kar po moje najbolj zaznamuje Slovenijo v zadnjih letih je to, da vse politične struje volivce delijo izključno po pripadnosti. Niti pod razno si ne prizadevajo, da bi razmišljali o tem, kaj ima kdo od njih sploh za povedat. V Sloveniji je to vse izrazitejši nacionalni šport, deli in vladaj... Stara fora, pa na množicah še vedno pali.

Po volitvah pa se brdo ovc začudeno sprašuje, kdo je spustil volka v štalo. Pa pred očmi jim je bil cel trop, belih, črnih, rdečih in vseh drugih volkov, samo nihče ni opazil, da so volkovi. Ne, samo barva je bila važna. Ampak, ali je volk bel ali črn je popolnoma nepomembno, point je, da je volk.

Skrajni čas bi bil, da se začnemo za stranke odločat izključno na podlagi njihovega programa in sposobnosti izvedbe le tega. Pravzaprav bi Sloveniji koristilo en mandat imeti čisto tehnično vlado, če je to pri nas sploh mogoče.

Jaz slabost našega predsednika vidim v tem, da je vrhunski diplomat in ne malo bolj običajen politik. Vprašanje je, kaj v tem času naša država bolj potrebuje. Po drugi strani pa bi nek zagret, isključno v Slovenijo zagledan in popredalčkan politik, naredil še večjo štalo, kot jo že imamo. Tako da...

Brane2 ::

Problem je že v tem, zakaj se sploh pogovarjamo o lastnostih predsednika.

Če za trenutek privzamemo, da kljukca na tej funkciji rabimo, potem je dober predsednik predvsem tisti, ki je "neviden"- ki ne dela sranj, po katerih bi si ga zapomnili. Ki ne ralzaga okrog, da je Angela Merkel "nepofukljiva debela krava" itd itd itd.

Izven tega, who cares. Če gre za "nacionalne interese", karkoli to že je danes, jih itak ne določa predsednik.
On the journey of life, I chose the psycho path.

zee ::

Slovenski diplomati so res cvetke. Ko se je ze dogajala arabska pomlad v severni Afriki, je predsednik bivse vlade obiskoval polkovnika Gadafija in "f-fehtal" za libijske posle v Ljubljani. Bolje bi bilo, ce bi se sel udinjati emirjem v ZAE ali Dubai.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zee ()

Brane2 ::

Kako veš,d a se ni ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

zee ::

To je tud res. Diplomatska nesposobnost goes both ways.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Blazz ::

meni se ne zdi tu nič spornega... razen tega, da nekateri hitro najdete najmanjšo bedarijo, da poizkusite diskreditirati predsednika...

Blazz ::

zee je izjavil:

Slovenski diplomati so res cvetke. Ko se je ze dogajala arabska pomlad v severni Afriki, je predsednik bivse vlade obiskoval polkovnika Gadafija in "f-fehtal" za libijske posle v Ljubljani. Bolje bi bilo, ce bi se sel udinjati emirjem v ZAE ali Dubai.


Slovenija je bila zelo povezana v 80tih letih z Gadafijem, recimo LEK je tam imel celo laboratorije in opravljal hude raziskave... Gadafi Slovenijo dobro pozna, medtem ko tvoji emirji nimajo pojma kdo smo... v tem je razlika... veze in poznastva... In v 80tih je bilo sodelovati z Gadafijem odlično. Veliko naših firm je imelo veliko od tega... Poleg tega pa se arabska pomlad še ni kazala (niti priblizno) v Libiji takrat, ko se je dogovarjalo za posle...

zee ::

In v 80tih je bilo sodelovati z Gadafijem odlično.


Pahor je bil pri Gadafiju leta 2009, kar je ze precej oddaljeno od osemdesetih. Ze ze, da je imelo veliko podjetij koristi od sodelovanja z Libijci, vendar je bilo to v neki davni preteklosti (gibanje neuvrscenih pa to).
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

djordjevic ::

Roko na srce, Gadafiju so 'lizali pete' tudi Italijani in Francozi, pa ne vidim, da bi se zdaj kaj pretirano sekirali zaradi tega. Ko so videli, da se jim zna gospodarsko iziti, če se ga strmoglavi, pa so hitro pristavili pisker, ja. Oziroma bombe. Mednarodna politika zadnjih 100, zadnjih 30 pa še posebej, je textbook hinavščina.
No grave is deep enough to keep us in chains.

Gregor P ::

Torej biti dober diplomat pomeni tudi biti dober hinavec?
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

djordjevic ::

Odgovor imaš na dlani. Žal.
No grave is deep enough to keep us in chains.

Gregor P ::

Naš nekritični predsednik je torej nekonfliktni hinavec, ki zna vsem ugajati? Zato je izredno dober diplomat.8-O
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

djordjevic ::

Jao, no ...
No grave is deep enough to keep us in chains.

St235 ::

Kaj se sploh še matramo/te z političnimi debatami, ko pa vsak, ki odpre tako temo ima že v naprej zabetonirano mnenje in ga zanima samo trolanje in natepavanje zlajnanih fraz, ki mu jih je prodal ta ali oni veliki vodja?

Gregor P ::

Se opravičujem za moje "enovrstičnice", samo poskušal sem strniti vaše misli v neko definicijo, kaj pomeni biti dober diplomat. Ne moremo reči, da je dober diplomat v bistvu hinavec, potem rečemo da je predsednik Turk dober diplomat, nato pa smo ogorčeni, če jaz iz tega sklepam, da je Turk hinavec, če malo karikiram vse skupaj:|

Vsekakor pa so vaša mnenja dobrodošla in se iz njih ne norčujem, recimo Ales se je zelo lepo razpisal, zakaj on recimo ne deli mojega mnenja:)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

St235 ::

Diplomat je pošten človek, ki ga pošljejo v tujino, da laže za dobro svoje države.

Ta definicija mislim, da to kar dobro opiše realno stanje. Njegova funkcija je zastopat interese RS in v primeru majhne države kot je Slovenia je zelo težko postavljat neke ultimate in z bojkotom izsiljevati karkoli.

Konkretno na primeru Ukrajine, kaj bi Slovenija pridobila z bojkotom obiska? Zaostrovanje odnosov zaradi nekih načelnih idej nima smisla. Odpoved obiska s strani EU je pa seveda druga zgodba saj je razmerje moči EU - Ukrajina nekoliko drugačno kot Slo - Ukrajina. Njegova zgornja izjava pa je Aleš lepo povedal zelo jasno pove kaj si misli o zadevi in nikakor ni v nasprotju z stališčem EU, ob enem pa ni nobene potrebe da se slovenija izpostavlja in meče na ošpičene kole zaradi interesov EU.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

Gregor P ::

Vendar mar niso interesi EU tudi naši interesi, saj vendar mi smo EU?:8)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

djordjevic ::

In bi morali na vsak način biti bolj papeški od papeža, ali kako? ;((
No grave is deep enough to keep us in chains.

Gregor P ::

Nekako bi pričakoval od države članice EU, da tudi ravna v interesu EU, konec koncev so tudi ostale države članice EU naši evropski poslovni partnerji, mar ne?
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

St235 ::

To je za moje pojme zmotno prepričanje, ki bi ga Bruselj rad vcepil čim več državam. Namreč če smo del EU ne pomeni, da imamo 100% enake interese. Ravno tako pa ne pomeni, da nimamo pravice do svojega mnenja in stališča.

Ravno obratno, ker imamo EU in skupne interese, ki jih ščiti EU kot taka, lahko država na določenih vprašanjih bolj izpostavi tudi lastni interes.

Seveda to ne pomeni, da je v interesu države da kontrira EU, samo če pogledamo konkreten primer vidimo, da zato ker je EU zavzela močno stališče in bojkotirala obisk, posamezna članica v kolikor ima za to interes do zadeve pristopi bolj "diplomatsko". Ponovno se pojavi vprašanje, kja bi slovenija z zaostrovanjem odnosov dosegla? Turk je jasno izpostavil, da slovenija ne podpira dogajanja v Ukrajini, medtem ko je bolj ostro kritiko prepustil EU. In ravno to so vrline dobrega diplomata, da zna presodit kako in s čim lahko doseže max za svojo državo. Pravokacija in izzivanje Ukrajine zato, da bodo naši bruselski "gospodarji" veseli ne bi imelo nikakršnega smisla. Hvala bogu, da imamo ljudi, ki so še zmožni takšnega razmišljanja. Ker mi pride neimenovani zunanji minister na pamet, ki je v svojih najboljši časih znal samo pohlevno kimat z glavo in praktično na nobeni temi nismo imeli lastnega stalipla. Kaj šele, da bi si naše stališče drznilo odstopat od predstavnic "obljubljene dežele".

Gregor P ::

St235 je izjavil:

Turk je jasno izpostavil, da slovenija ne podpira dogajanja v Ukrajini

Kje točno je naš predsednik to tako jasno povedal?
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Karaya 52 ::

Mislim resno, gremo na to pot in pogledamo zadnje cvetke nase diplomacije? Glede Libije jih je za en kup, zacensi z vizami, Pahorjevo palico, do iskaja resitve znotraj drzave, by baron Turk. Popolen fail, Kitajci in Rusi so jo bolje odnesli. Ali pa recimo pogreb Otta von Habsburga, na katerega ni sel nihce iz drzavnega vrha, z razliko od Hrvatov, ki so bolj pragmaticni in mozakarju senkali drzavljanstvo. Vse to kaze, da naso diplomacijo vodi FDV kader, z glavami se v gibanju neuvrscenih, ki svoja prepricanja zamenjujejo z dejstvi, ki niso sposobni misliti dve potezi v naprej in ki pragmatizem zamenjujejo z nekim ideoloskim cirkusom. Kaksna Ukrajina? EU je dalec najpomembnejsi partner, ce komu, bi se morali njim dobrikat. Drnovsek ni s svojimi new age dodatki naredil pol toliko skode kot solan diplomat, lol. Kumrovska sola zgleda.

djordjevic ::

Sej sem vedel, koga sem pogrešal v tej temi. ;((

@Lakotnik29: Spomni se, kako 'preudarno' je ravnal en naš premier, ko je od danes na jutri odpovedal srečanje s Putinom. Sej ni ruski trg izjemno interesanten za kopico naših podjetij s Krko in Rikom na čelu, ne ... ;((
No grave is deep enough to keep us in chains.

PaX_MaN ::

Moral bi reči, da jo je treba nemudoma izpustit, saj je proces valjda montiran; sicer se mu o tem, kaj piše v odbolžnici/tožbi/sodbi, niti sanja ne, ampak če piše na netsih to že more bit res.

St235 ::

Slovenski predsednik je opozoril, da je primer nekdanje premierke Julije Timošenko, ki je bila v torek obsojena na sedem let zapora, odprl nekaj načelnih vprašanj, ki zadevajo tudi delo zakonodajne oblasti. Zelo pomembno je načelo poštenega sojenja, ki ga je treba dosledno uveljaviti, je poudaril.


meni to jasno izraža nasprotovanje, kakršnimkoli obsodbam in političnem ravnanju, ki je v nasprotju z pravno državo in načeli, ki za tem stojijo. Je pa res, da je ovcam, kot je tale padalec zgoraj (karaya2), to težko razumljivo.

Ne bom se tukaj spuščal v celoten spekter slo diplomacije, ampak bom ostal na temi Turk in njegova ravnanja. PRedvsem zato, ker metat v koš vse od Kučana do Pahorja je malce smešno-

Karaya52 od kje pa naj bi prišla rešitev Libije kot od znotraj? Mogoče od velikega brata onstran luže? Ne vem kako smo ptem v RS prišli do samostojnosti, če pravica do samoodločbe in avtonomija ne izhaja iz ljudstva, ampak mora biti podarjeno od zunaj?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

Karaya 52 ::

Vidim, da je tvoja vloga resevanje lika in dela dr. Danila Turka, po domace, cloveka, ki ga vedno ujamejo na napacni nogi. Njegov doprinos slovenskemu gospodarstvu je negativen, glede na to koliko zakuri za svoje izlete in reprezentanco. Kucan je s svojimi obiski kolega Lukasenka naredil vec. Sicer pa je vse kar izrece navaden zeh, tja v tri dni, zavito v celofan in sluz, brez vsake iskrice in uspeh je ze, ce nikogar ne uzali. Pahor je vsaj poskusal s kaksno Indijo, Turk si izbira Venezuele, Ukrajine in Kirgizistane. Zaradi njega sem spoznal kako nepomembna in brezvezna je lahko funkcija predsednika drzave.

floyd1 ::

Karaya 52: Nekam znan mi je ta besedni zaklad. Slučajno v prostem času dopisnik "Demokracije"?

St235 ::

KAj ko bi karaya navedel kaj od teh dogodkov, kjer je vedno na napačni nogi? Pa kakšna primerjava, da je Turk dražji/potratnejši od Drnovška in Kučana?

Tako, da lahko rečemo, da vodimo konstruktivno debato. Ker floskule, ki ti jih prodaja tvoj "nadrejeni" je dosti bolj dolgočasno poslušat kot karkoli, kar je irzekel kateri od naših predsednikov.

Karaya 52 ::

Si sploh v debati? Ko EU Janukovica odslovi, ga obisce Turk. Ko sta Francija in UK z letali nad Libijo, Turk to obsodi, ces, "sami se bodo zmenili". Njegov doprinos k zunanji politiki je nicen. O drugorazrednih temah, Ertlih, haranju po newyorskih hotelih, luksuznih letih in korupciji (razbijanje narocila na vec manjsih) pa raje nebi.

Sicer pa opazam, da se Slovenci radi "duvajo" ko vrzejo kaksno pasjo bombico pod noge Americanom in drugim iz te sfere. Kot odpadniski Srbi.

djordjevic ::

Eni tako, drugi pa so tako globoko v riti, da včasih pri glavi ven pogledajo. Zakaj je že to slednje tako zelo dobro? ;((
No grave is deep enough to keep us in chains.

Karaya 52 ::

Tisti, ki ste filozofirali o plinu. Srbi so bili prvi na hladnem ko so jim zaprli pipco.

St235 ::

Si sploh v debati? Ko EU Janukovica odslovi, ga obisce Turk.


LOL, EU odslovi kaj? Cela afera z odpovedjo obiska v EU se je začela po obisku Truka, enako velja za uradno stališče EU. Če bi imel Turk ene 14 dni časa do obiska bi ga lahko brez težav odpovedali ali prestavili. Kakor pa vem je do same obsodbe prišlo ko je bil Turk že v Ukrajini. Je pa fino trolat s polovičnimi dejstvi?

Ko sta Francija in UK z letali nad Libijo, Turk to obsodi, ces, "sami se bodo zmenili".


In? Jaz tudi leta 1991 nisem imel nobene želje, da nas pride osvobodit veliki zahodni brat. In veš kaj, ni mu blo treba. Po tvoje je torej prava rešitev za vse nezahodne države hitra in udarna vojaška akcija sil NATO? In ker se nas predsednik s tem ne strinja, je ničvreden diplomat? Vsekakor bolje kot Ruplovo licemerstvo, ko smo dve ure po opravljanih letalskih operacija NATO sil, izdali dovoljenje za njihov prelet Slovenije.

O čem raje ne bi? Dajmo na plano, z konkretnimi zadevami, ne pa eno dvema pol resničnima trditvamo in nekim brezveznim naštevanjem.

Da se razumemo, ne zanikam da obtožbe, ki jih ven mečeš niso resnične, ampak bo vseeno treba kakšen dokaz. Ali veliki vodja ni prišel takao daleč in samo ponavljaš floskule?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

kow ::

Osnovni problem je v tem, da levičarji Janšo prikazujejo kot avtokrata, skorajda fašista. Potem pa se vkrcajo na letalo in se veselo rokujejo s kalibri tipa Gadafi, Čavez, Lukašenko, Putin. Povprečen slovenski volilec je pa toliko butast, da v tem ne vidi protislovja.

St235 ::

In smo debato spet pripeljali do klasične Levi vs. Desni, Rdeči vs. Beli...

Škoda...

T-h-o-r ::

Gregor P je izjavil:

Nekako bi pričakoval od države članice EU, da tudi ravna v interesu EU, konec koncev so tudi ostale države članice EU naši evropski poslovni partnerji, mar ne?

so much bull
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Karaya 52 ::

St235 je izjavil:

Vsekakor bolje kot Ruplovo licemerstvo, ko smo dve ure po opravljanih letalskih operacija NATO sil, izdali dovoljenje za njihov prelet Slovenije.


Upam da si lahko spal, da te ni zbudil hrup vojaskih letal ali utripanje njihovih pozicijskih luci. Pa da smo ostali PONOSNI, kaj bodo neki Americani, Anglezi letali po nasem zracnem prostoru, nismo mi kr tko!

Resevanje private Turka je rahlo smesno z ozirom da vsi ti dogodki padejo v svezo preteklost. Ko se je vedelo, da so Gadafijeve sile pred Bengazijem, pripravljene na novo Srebrenico. Pa tudi pri slednji so ljudje tipa Turk zagovarjali "iskanje resitve znotraj drzave". Sicer je pa izkupicek Turkovih izletov nicen, ce mislijo bodoci predsedniki hohstaplati naokoli, mislec da jim ni potrebno polagati racunov ... potem se motijo, ker bodo bodoce vlade morale poseci v svetost te funkcije. Ni to nek dosmrten marsalat v katerega slovensko bitje ne sme podvomiti. Njegov edini doprinos je bil razpis predcasnih volitev, to imo lahko spravimo na papir v obliki protokola, predsednikov pa se znebimo za vecne case. Par sto proracunskih porabnikov manj, super, bo vec za socialo. ;((

Ales ::

Karaya 52 je izjavil:

Tisti, ki ste filozofirali o plinu. Srbi so bili prvi na hladnem ko so jim zaprli pipco.


No, Srbi so ostali na hladnem, ker njihov rezervoarji plinskih rezerv niso operativni. Sam jih pravzaprav občudujem, kako z tako malo denarja tam sploh kaj deluje.

V primeru zaprtja pipice s strani Ukrajine (ker je, mimogrede, bilo precej bolj na meji večjega vojaškega konflikta, kot se govori v javnosti), so EU reševale samo rezerve in alernativni viri. EU je pravzaprav smešno odvisna od Rusije in zaenkrat še Ukrajine, ampak to je že druga tema...

Mimogrede, v Sloveniji nisem zasledil novice o tem, da so se Rusi s Srbi dogovorili za zametke vojaške baze v Nišu. Kar je kar velik premik za širšo regijo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Diplomati

Oddelek: Problemi človeštva
202247 (1435) Double_J
»

Dimitrij Rupel ošilil svinčnik... (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
998653 (6757) www
»

Türkov urad spet razsipuje z denarjem

Oddelek: Loža
482457 (1205) monster-x
»

Marjetica Rupel in "zapleti" ob Bushevem obisku (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
638287 (6409) Ted

Predsedniške volitve 2007 (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
26910967 (10770) koyotee

Več podobnih tem