» »

Marjetica Rupel in "zapleti" ob Bushevem obisku

Marjetica Rupel in "zapleti" ob Bushevem obisku

1
2
»

Mercier ::

V parlamentarnem sistemu je pač predsednik vlade šef v državi.

Ne, ni. Še celo izvršilno oblast si deli. Recimo, za razliko ob Busha, ki ima stvar čisto zase. Janšo, recimo, lahko parlament skensla, če mu ni všeč njegova pričeska, al pa nje manjko, no. Busha sploh kongres sploh ne more. Oziroma, ne more kar tako, ker jim ni všeč.

Ted ::

Tudi ameriškega predsednika se z ustavno obtožbo lahko "spravi ob službo", če prav vem je za to potrebna 2/3 večina v zgornjem domu/senatu. Seveda pa ni izvoljen v kongresu, zato tudi ne rabi potrditve kongresnikov/parlamentarcev. Tudi pri nas je predsednik izvoljen neposredno in mu noben parlament ne more skrajšati mandata če le ni zavestno in dokazano kršil zakonodaje oz. bistveno prekršil svoje pristojnosti. Predsednika vlade pri nas pa voli parlament, dejansko se v našem sistemu zakonodajna in izvršna oblast zaradi tega prepletata. Vsekakor pa je z ameriškim predsednikom (po odgovornosti in nalogah) v Sloveniji primerljiv predsednik vlade in ne predsednik države. Ta je po svojih nalogah in odgovornostih primerljiv kvečjemu s kakšnim kraljem, paralela z angleško kraljico je povsem na mestu. Tu govoriti o neki izvršni oblasti predsednika države je seveda nesmisel.
Mah...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Ted ()

Daedalus ::

Ma Ted kr prav. S to pripombo, da je lahko tud predsednik države celo v Sloveniji precej močna vloga - kr spomnimo se Drnija, ko je rekel - "tega zakona pa ne bom podpisal." Je bla cela frka, pa čeprav mu na koncu ne ostane kaj drugega, kot da podpiše - lahko pa s svojo trmo vseeno vpliva. Problem slovenskih presidentejev je bolj v tem, da so ljudstvu všeč pocukrane in kao nekonfliktne osebe - brezjajčne figure za na polico, s katere vsake tolko pol obrišeš prah ob kakem prazniku. Noben si do sedaj - razen Drnija - ni vzel pravice malo testirat meje ustavne ureditve. In ne glede na to, kar si kdo misli o Drniju - v političnem prostoru brez konfliktov ni napredka. Sam kaj, ko je Turk en tak... on se ne bo kregal s koalicijo. Na žalost.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Mercier ::

Šef države je v Sloveniji predsednik.

Busha kongres ne more zamenjati, ker mu ni všeč njegova pričeska.

bluefish ::

@Saša: od kje potem Parlamentarna Republika?

poweroff ::

Lahko pa ga, če seksa s pripravnico. :-)

Oz. pri Clintonu je šlo za to, da je lagal o sexu... ko pa je Bush lagal o WMD ga pa nihče ni poklical na odgovornost.

Ampak saj veste kako gre - lepa dekleta ljubijo barabe. To bi lahko prevedli kot "Lepa" "dekleta" ljubijo lažnivce. :-)
sudo poweroff

Mercier ::

blueFish, ne razumem te.

Recimo, tole glede šefa države.

Mercier ::

Lahko pa ga, če seksa s pripravnico. :-)


Seveda pa ne zaradi tega.

Mercier ::

Impeachment na wiki:

In the United States, impeachment can occur both at the federal and state level. The Constitution defines impeachment at the federal level and limits impeachment to "The President, Vice President, and all civil officers of the United States" who may only be impeached and removed for "treason, bribery, or other high crimes and misdemeanors."

Torej, za kongres ni dovolj da zbere neko soglasje, to ni nezaupnica. Tip dejansko mora nekaj prit v križ z zakonom. Ne, da se njim zdi, da nekaj narobe dela.

imagodei ::

Posredno prav gotovo. Razen, če se ne spomniš, da je Clintonu grozil empičment, ker je najprej zatrjeval "I did not have sex with that woman - miss Levinsky," kasneje pa se je izmotaval, da je mislil, da oralni seks ne šteje kot seks.

EDIT: No, granted - to je bila kaplja čez rob oz. primeren razlog, ki so ga njegovi nasprotniki rabili...
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: imagodei ()

Mercier ::

Ampak pri Clintonu ni bil problem v tem, da je lagal narodu v fris.

In a *sworn* deposition for this case, Clinton denied having a "sexual affair" with White House intern Monica Lewinsky. At the deposition, the judge ordered a precise legal definition of the term "sexual relations"

z Impeachment of Bill Clinton @ Wikipedia

Ted ::

Torej, za kongres ni dovolj da zbere neko soglasje, to ni nezaupnica. Tip dejansko mora nekaj prit v križ z zakonom. Ne, da se njim zdi, da nekaj narobe dela.


Seveda ni dovolj, saj ameriškega predsednika ne volijo kongresniki/senatorji ampak ljudje neposredno. Zato ne more dobit nezaupnice od nekoga, ki ga ni niti izvolil niti potrdil kot je to v primeru našega predsednika vlade. Nezaupnico mu lahko podelijo le ljudje na drugih volitvah ali pa če sam presodi da nima več podpore ljudstva.

Tako naš predsednik kot predsednik ZDA sta voljena neposredno (pustimo ob strani specifičnost ameriških volitev) in s tem jima gre tudi relativno neodvisnost njunega položaja glede na parlament (pri američanih checks and balances), imata pa povsem različne odgovornosti in pristojnosti. Ameriški predsednik je, po domače povedano, neposredno izvoljeni predsednik vlade - šef izvršne oblasti. Pod seboj ima ministrstva in državno/zvezno oblast, podobno kot Janša. On (posredno ali neposredno) odloča o gospodarski politiki, o vojski, o davkih, sociali, zdravstvu, zunanji politiki etc , ima celo veto na sprejete zakone. Z nekaj izjemami so to iste odgovornosti in pooblastila kot jih ima slovenski predsednik vlade. Slovenski predsednik pa ima naloge tipa izleti v druge države, podeljevanje priznanj in časti, predlaga diplomate in ustavne sodnike, varuha (ki jih potrdi DZ) ipd. obrobne zadeve. Enake oz. podobne zadeve počne angleška kraljica.
Mah...

Ziga Dolhar ::

In sef drzave v UK je kdo?
https://dolhar.si/

Ted ::

Prime minister je dejanski šef. Je pa UK monarhija, tako da v teoriji je head of state še vedno kralj. Oz. je prime minister predstavnik kralja, nekak tak.
Mah...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Ted ()
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Diplomatska (ne)sposobnost predsednika države RS

Oddelek: Loža
473857 (2879) Ales
»

89.100 evrov za najem letala? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
867228 (4989) Ted
»

Jelinčič za predsednika? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
516008 (3874) madmitch
»

Janez Drnovšek se umika iz politike

Oddelek: Loža
493437 (1842) Nejc Pintar

Več podobnih tem