» »

Približuje se izid iPhona 5, Apple dosega borzne rekorde

Približuje se izid iPhona 5, Apple dosega borzne rekorde

ComputerWorld - Približuje se datum izida novega iphona, čeprav nihče izven Appla hip še ne ve, kdaj točno bo to. Na AllThingsD trdijo, da bo Apple novi pametni telefon predstavil v torek 4. oktobra. Prodaja naj bi se začela kmalu za tem, mogoče že v tednu dni.

Pravzaprav ni jasno še niti, kako se bo novi telefon imenoval. Mediji ga že od vsega začetka imenujemo iPhone 5 in bržkone se bo to ime uporabilo tudi uradno, ni pa to nujno; mogoče nas Applov trženjski oddelek preseneti. Poleg telefona bodo vse oči uprte tudi v novega izvršnega direktorja Tima Cooka, za katerega bo iPhone 5 ognjeni krst predstavljanja novosti. Njegova naloga je kot glavni napovedovalec predstaviti iPhone 5 s takšnim pompom, kot je to počel Steve Jobs pri prejšnjih modelih, in ustvariti visoko povpraševanje. Slednje ne bo velik problem, saj mrzlično pričakovanje že vlada.

Glavno vprašanje je, kdaj bo iPhone 5 mogoče kupiti. Ko je lani junija izšel iPhone 4, je bil naprodaj 24. junija oziroma 17 dni po uradni predstavitvi. Neuradno si želi Apple to vrzel skrajšati. Na primer pri iPadu 2 je bila vrzel le še devetdnevna, tako da lahko računamo na iPhone 5 naslednji teden po predstavitvi.

Medtem ko Apple novega telefona sploh še ni uradno predstavil, pa so vlagatelji že evforični. Delnica Appla je ta teden dosegla absolutni rekord, saj je pristala pri 413 dolarjih. To postavlja tržno kapitalizacijo podjetja na 381 milijard dolarjev, s čimer je Apple večji celo od Exxona. Mimogrede, Apple je tako vreden, da ga sploh ne morejo vključiti v indeks Dow Jones, ker bi imel skoraj četrtinski ponder.

42 komentarjev

Apple ::

Cool... torej bo treba začeti prodajati "štirico", dokler je še čas :)
LP, Apple

Phantomeye ::

Si predstavljam situacijo, ko Cook začne s predstavitvijo iphona, pa pripizdi Jobs, pa mu ga potegne iz rok :D. In prevzame predstavitev :P

Redorange ::

a policija je potem dobila izgubljeni iPhone5?

zaj_tam ::

Mimogrede, Apple je tako vreden, da ga sploh ne morejo vključiti v indeks Dow Jones, ker bi imel skoraj četrtinski ponder.


Tu se gre bolj za previsoko ceno delnice - nima direktne veze z "velikostjo" podjetja.

mtosev ::

A spet hype? Ta apple pa dobro zna narediti hype pri ljudjeh.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

floyd1 ::

Redorange je izjavil:

a policija je potem dobila izgubljeni iPhone5?

Kolikor sem razumel ga ni iskala policija, iskali so ga nekakšni "Man in black" iz Appla.

Kixs: Pri meni delajo kot švicarska ura. Ne spomnim se kakega bluscreena pri Win7. Tu mislim na službeni in domači stacionarc, 1x laptop in HTPC.

Goody ::

zaj_tam je izjavil:

Mimogrede, Apple je tako vreden, da ga sploh ne morejo vključiti v indeks Dow Jones, ker bi imel skoraj četrtinski ponder.


Tu se gre bolj za previsoko ceno delnice - nima direktne veze z "velikostjo" podjetja.



Po katerih merilih previsoka cena?

http://finance.yahoo.com/q?s=AAPL

smash ::

zanimivo bo spremljati, koliko časa bodo v slo trgovinah prodajali iphone 4, medtem ko bodo v italiji že pol leta imeli iphone 5

RejZoR ::

Sej so jih komaj dobro dobili lol...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Mavrik ::

Apple troli: Vaš informacijski prispevek in korelacija s temo je premajhna. Nehajte.
The truth is rarely pure and never simple.

Zheegec ::

uh, bravo Apple, sploh marketing oddelek. Si jih lahko vzamemo samo za zgled.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

zee ::

Jaz racunam, da si ga bom omislil za Miklavza ali za Bozic. >:D

Resnici na ljubo sicer nima neke potrebe po menjavi, saj mi trenutni aparat prav dobro sluzi, hkrati pa tudi nadgradnja strojne opreme IMO ne opravicuje nakupa.

Zanima me tudi, kako bo s prodajo. Ne gre namrec pozabiti, da se aparati iPhone v tujini prodajajo za relativno nizko ceno v kompletu z dvoletno pogodbo pri operaterju. Ker se je iPhone 4 nenormalno dobro prodajal, bi clovek sklepal, da je "zavezani" uporabnikov kar precej. Ti ze ne bodo mogli kupiti novega telefona.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

ravsek ::

Pa se ze sploh kaj ve o telefonu, razen tega da bo imel dual core procesor? Zaslob bo vecji, ali ostaja enak?

Lonsarg ::

To bi bil mal fail, da bi bil zaslon enako velik, močno dvomim. Me pa zanima kaj bo z 3:4 ratio naredu, ker 4" 3:4 ekran bi malo butasto zgledal.

tt2 ::

Srčno upam, da jih bo samsung potolkel na sodišču, ker se mi je apple take zameril s vsemi temi tožbami, da mi gre kar na bruhanje. Včasih sem bil zelo navdušen nad applom, ampak to je pa podn od podna kar delajo zdajle.

filip007 ::

Ne na oder bodo prišli Kitajci in prenesli svoj Iphone.:P
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

skika ::

Kdorkoli, ki misli, da se iPhone prodaja zaradi SJ-ovih predstavitev, se moti. Itak to gledajo samo geeki. iPhone se prodaja ker je odličen izdelek. Prav tako iPad.

Tim Cook ni SJ. Kot tudi SJ ni Tim Cook. Zakaj bi moral kdo koga posnemati? Tim Cook, njegova naloga je biti Tim Cook. Sam dvomim, da bo on predstavil novi iPhone. Prej bi rekel, da bo to Phil Schiller.

Bomo vidli.

Furbo ::

Tako je, folk stalno nabija o reklamah in marketingu, a tega pri nas skoraj nismo občutili. Par reklam na tv sem videl za iphone4 in to je vse. Pa je folk vseeno imel iphone, 2, 3, 4...
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

Constantine ::

Sej ne rabš pr nas reklam, dost je da nas doseže samo hype iz burgerlanda. Temu se reče dober marketing, da še predno izdelek doseže državo se na veliko govori o njem. Write that down.

Dr_M ::

Hype, hype, hype, ovcke pa lepo poslusajo in sledijo pastirju.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Furbo ::

No ja, dokler t.i. ovčke končajo z vrhunskimi aparati, potem ni hudega. Nekateri so tudi pred iphoni vedno hoteli imeti najdražje gsme in to ni nič drugače. Zdaj so vsaj vredni svojega denarja.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

nekikr ::

Constantine: pred par meseci sem bil na japonskem. Na veliko in na debelo so reklamirali Android. Ne posamezni telefon, prav Android. Na vsakem vogalu zeleni robotek. O iPhonu pa ne duha ne sluha. Če pa pogledaš ljudi in jih vprašaš pa obstajata samo dva telefona za njih: iPhone če imaš denar ali pa neka low-budget 1$ opcija, ki ti jo šenkajo pri naročnini (in za naše razmere izgleda skrajno primitivno, poglej malo po netu kaj vse uporabljajo). Zakaj je pa tu tako? Reklam ni, hypu japonci ne podležejo tako kot ti to predpostavljaš za slovence...kje je razlog? Da je naprava preprosto dobra pač vemo da ni res...

Blisk ::

Furbo je izjavil:

No ja, dokler t.i. ovčke končajo z vrhunskimi aparati, potem ni hudega. Nekateri so tudi pred iphoni vedno hoteli imeti najdražje gsme in to ni nič drugače. Zdaj so vsaj vredni svojega denarja.


Apple je uspel to, da je naredil Apple kot prestižno znamko. Se pravi, če si bogat imaš Apple, raja pa vse ostalo.

In to še vedno furajo kljub temu, da je veliko drugih naprav, ki so enako dobre in so cenejše.

In raja kot raja, pač teži k temu, da so fensi pa kao bogati itd. ker si lahko privošči Apple in to potem pali pri prjatlih, znancih itd.
Seveda pa so ljudje, ki temu ne podležejo, ker zakaj bi dajal za apple tok denarja, ko lahko dobiš drugo enako ali boljšo zadevo za 1/2 manj.

Že dolgo časa so vsi govoril kako je MAC zakon in se nikol ne sesuje. Men se je mašina sesula 3x na dan. Zato sem potem prešaltal na PC, ki se je samo 1x.

nekikr ::

Se pravi, če si bogat imaš Apple, raja pa vse ostalo.

Punca ni bogataš. Raje je kupila second-hand 3GS kot pa novega Samsunga. Takih je precej.

In to še vedno furajo kljub temu, da je veliko drugih naprav, ki so enako dobre in so cenejše.

Blisk no...nekajkrat smo že ugotovili, da obstajajo enako dobre stvari za enako ceno. Boljše in cenejše pa vseskozi samo omenjate, ko je pa treba dati karte na mizo pa nikjer nič.

ko lahko dobiš drugo enako ali boljšo zadevo za 1/2 manj

Vzamem jih 7.500 (nekaj takega jih gre v 40 feet kontejner). Kdaj jih lahko pripelješ?

MrStein ::

Blisk je izjavil:


Seveda pa so ljudje, ki temu ne podležejo, ker zakaj bi dajal za apple tok denarja, ko lahko dobiš drugo enako ali boljšo zadevo za 1/2 manj.

Ker to ni res.
Za skoraj vse Apple izdelke smo to premleli, za iPhone pa še nisem zasledil. Lahko tule.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

zlobcek ::

Se kar strinjam MrStein.

Imam nov SGS2 odkar je prišel ven, prestopil iz SGS, ki je bil moj pol leta. Problem je, da imam naložen le K9 mail, tri račune in Gtasks in mi je stvar štekala pri SGS in zdej mi šteka, ikon od programov včasih ni, tipkovnice včasih ni, dostikrat mi telefon zvoni in rabi 5 sekund da pokaže sekvenco za dvignit, kontaktov mam vsega 1500 s slikami in mejli in čist vsakič, ko hočem zascrollat štekne za 2-4 sek. Ma jebeš ta Android. Ko bi mel vsaj poln home screen widgetov al nečesa, da bi res kej delu. Nič, Prazen je.

Prej sem imel 3GS, ki je na papirju enkrat slabši od SGS, pa je delal tako kot je treba, ne spomnim se niti enga laga. Pa sem ponesreči zapeljal z avtom čez njega... ;D

In bom takoj, ko pride 5G oz. nova verzija gadgeta od Appla k nam, vzel slednjega, oba SGS pa spokal od hiše. Skoraj ne glede na ceno.

Toliko okoli Iphone. Po moje nadpovprečen skupek SW in HW za temu ustrezno ceno in za poslovni telefon izbira zame ni več vprašanje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: zlobcek ()

Dr_M ::

Furbo je izjavil:

No ja, dokler t.i. ovčke končajo z vrhunskimi aparati, potem ni hudega. Nekateri so tudi pred iphoni vedno hoteli imeti najdražje gsme in to ni nič drugače. Zdaj so vsaj vredni svojega denarja.


Ce z vrhunskim mislis na drag in neuporaben modni dodtek, se strinjam.
Ce pa ciljas na karkoli drugega, pa ne ponuja nic vec kot katerkoli drug telefon.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

sirotka ::

Dr_M je izjavil:

Furbo je izjavil:

No ja, dokler t.i. ovčke končajo z vrhunskimi aparati, potem ni hudega. Nekateri so tudi pred iphoni vedno hoteli imeti najdražje gsme in to ni nič drugače. Zdaj so vsaj vredni svojega denarja.


Ce z vrhunskim mislis na drag in neuporaben modni dodtek, se strinjam.
Ce pa ciljas na karkoli drugega, pa ne ponuja nic vec kot katerkoli drug telefon.


Laž! Uporabniška izkušnja je dosti boljša. Poglej post višje, tudi sam sem naredil napako in proda 3gs za desire in potem za sgs, joj kako sranje od telefona. Nenormalni lagi, sesuvanja, itd.

smash ::

sam sem tudi uporabnik androida, imam pa tudi ipada...moram reči, da je res, da je uporabniška izkušnja na iosu neprimerno boljša, brez laga in nasploh se ti zdi, da zadeva dela robustno

medtem ko pr androidu laga, se restarta, appsi crkujejo (force close), pa potem čakanje in čakanje da se kaj odpre..itd.. imam pa htc-ja

ne vem no..sem videl že kar nekaj androidov, in vsi imajo enake "probleme"....po izkušnji z ipadom pa sem skoraj prepričan, da bo moj naslednji telefon imel ios, če ne bo iphone 5, bo pa 3gs, ki bo verjetno poceni

nekikr ::

To že, ampak je bil pa tudi samo 25% cene (če je enaka stvar samo 50%). Aja, saj res, niti ni toliko cenejši..pol pa n' vem. :)

BosKo ::

Blisk je izjavil:

Seveda pa so ljudje, ki temu ne podležejo, ker zakaj bi dajal za apple tok denarja, ko lahko dobiš drugo enako ali boljšo zadevo za 1/2 manj.

Že dolgo časa so vsi govoril kako je MAC zakon in se nikol ne sesuje. Men se je mašina sesula 3x na dan. Zato sem potem prešaltal na PC, ki se je samo 1x.


Dobro da si prešaltal na PC ni za vsakega Mac. Nije žvaka za seljaka. Kaj pa se ti je sesulo 3x na dan, si lahko kaj bolj konkreten ?

Dr_M ::

sirotka je izjavil:

Dr_M je izjavil:

Furbo je izjavil:

No ja, dokler t.i. ovčke končajo z vrhunskimi aparati, potem ni hudega. Nekateri so tudi pred iphoni vedno hoteli imeti najdražje gsme in to ni nič drugače. Zdaj so vsaj vredni svojega denarja.


Ce z vrhunskim mislis na drag in neuporaben modni dodtek, se strinjam.
Ce pa ciljas na karkoli drugega, pa ne ponuja nic vec kot katerkoli drug telefon.


Laž! Uporabniška izkušnja je dosti boljša. Poglej post višje, tudi sam sem naredil napako in proda 3gs za desire in potem za sgs, joj kako sranje od telefona. Nenormalni lagi, sesuvanja, itd.



Namesto, da mene obtozujes z laznivcem, bi si kupil WP7 telefon, sej ne obstaja samo android.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

leiito ::

Morda res dosega borzne rekorde, toda insajderji pravijo, da je Jobs resno bolan, tako da vprašanje kako bo naprej. Ni to KFC, da imaš en produkt in en recept. Jaz bi zdaj shortal Apple, ornk, pričakujem korekcijo od vsaj 20% in tudi analiza s tistimi svečkami mi je pokazala isto.

leiito ::

Edina rešitev za Apple je, da zdaj na hitro pride ven nekaj tako drugačnega kot je bil iPad, da odprejo čisto novo nišo, potem nekaj kot je bil iPod, ampak veliko dražje, npr. na področju avtomobilov, oblačil, montažnih hiš... takoj zatem ša iPad 3 s 3D z očali in potem v roku pol leta še iPad 4 s HD 3D brez očal, vmes pa iPhone 5, 6, 7 na vsake tri mesece + posebno verzijo Da I Phone, vse isto, ampak stane €5.000 in na njemu piše, da je to tisti za €5k, ker potrošniki so že zasvojeni, to ni elastično povpraševanje, del populacije mora imei najnovejši Applov proizvod pa če je treba ledvico v barter.

leiito ::

Če kdo slučajno osebno pozna koga v Applu, imam fenom idejo. Applikacijo z imenom iLife; otroku še pred rojstvom vgradimo mikrokamero (HD 3D...) in potem subjekt snema svoje življenje od trenutka rojstva do zadnjega diha, vse se pa sproti nalaga v nek Cloud. Konec kamer, konec fotk, hočeš vnukom pokazat kako si prvič vozil skuter, samo vpišeš noter ustrezne ključne besede in ti pokaže posnetek iz tvoje perspektive.

Opcija B, za VIPje, da so pa eplovi ljudje ves čas zraven in te snemajo še iz drugih zornih kotov, od žabjega do ptičjega.

Prosim pa, da se ve, for the record, ta ideja je moja, da je ne bi kdo brez moje vednosti nosil v Apple, takoj grem k Čeferinu.

blackbfm ::

Apple je uspel to, da je naredil Apple kot prestižno znamko. Se pravi, če si bogat imaš Apple, raja pa vse ostalo.


blablabla..prav vsi izdelki so dosegljivi večini ljudi. Samo da eni raje zagonijo keš za druge neumnosti, potem pa težijo in so tečni ker jim zmanjka za za karkoli od appla:D


uporabniška izkušnja na iosu neprimerno boljša, brez laga in nasploh se ti zdi, da zadeva dela robustno

medtem ko pr androidu laga, se restarta, appsi crkujejo (force close), pa potem čakanje in čakanje da se kaj odpre..itd.. imam pa htc-ja


zdi se že da dela robustno, ima pa iphone svoje trenutke ko se aplikacija kar zapre. No overall deluje sigurno boljše kot android:P

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: blackbfm ()

Limit-sky ::

leiito je izjavil:

Morda res dosega borzne rekorde, toda insajderji pravijo, da je Jobs resno bolan, tako da vprašanje kako bo naprej. Ni to KFC, da imaš en produkt in en recept. Jaz bi zdaj shortal Apple, ornk, pričakujem korekcijo od vsaj 20% in tudi analiza s tistimi svečkami mi je pokazala isto.


Odkod ti take insajderske informacije? Ker morajo biti res vredne, če po internetsih nikjer nič ne omenjajo.
Jaz imam celo občutek, da bo Jobs odstopil iz polozaja.

leiito ::

Ne vem kdo so tvoji viri informacij, večina mainstream medijev se strinja, da je Jobs že odstopil.

Eplju se obetajo težki časi, za človeka kot je Jobs ni lahko čez noč najti boljše zamenjave. To je tako, kot da bi v Barceloni odstopil Messi. Lahko pripelješ 5 top igralcev, lahko celo igrajo s 16 namesto 11, še vedno to ni to.

Furbo ::

Kak drug del populacije pa prdi okoli na motorjih, kak drug del populacije se naliva z alkoholom ali špika z drogami itd.. za nobene pa ni pri drugih take skrbi in poizkusov razsvetljenja, kot prav za lastnike Apple naprav.

Meni zelo fascinantno.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

BaToCarx ::

leiito je izjavil:

Če kdo slučajno osebno pozna koga v Applu, imam fenom idejo. Applikacijo z imenom iLife; otroku še pred rojstvom vgradimo mikrokamero (HD 3D...) in potem subjekt snema svoje življenje od trenutka rojstva do zadnjega diha, vse se pa sproti nalaga v nek Cloud. Konec kamer, konec fotk, hočeš vnukom pokazat kako si prvič vozil skuter, samo vpišeš noter ustrezne ključne besede in ti pokaže posnetek iz tvoje perspektive.

Opcija B, za VIPje, da so pa eplovi ljudje ves čas zraven in te snemajo še iz drugih zornih kotov, od žabjega do ptičjega.

Prosim pa, da se ve, for the record, ta ideja je moja, da je ne bi kdo brez moje vednosti nosil v Apple, takoj grem k Čeferinu.


A je res tvoja? http://www.imdb.com/title/tt0364343/ ... fyi

leiito ::

Ja res je moja, great mind think alike, samo da moj očitno z rahlo zamudo.

Niti nisem tega mislil toliko kot izvedljive oz. prodajljive ideje, bolj kot kam vse je možen razvoj in aplikacije.

Lahko pa se stvar še izboljša, fotošopan miLife in potem kažeš vnukom posnetke kako si bil zraven pri raznih zgodovinskih dogodkih.

sirotka ::

Dr_M je izjavil:

sirotka je izjavil:

Dr_M je izjavil:

Furbo je izjavil:

No ja, dokler t.i. ovčke končajo z vrhunskimi aparati, potem ni hudega. Nekateri so tudi pred iphoni vedno hoteli imeti najdražje gsme in to ni nič drugače. Zdaj so vsaj vredni svojega denarja.


Ce z vrhunskim mislis na drag in neuporaben modni dodtek, se strinjam.
Ce pa ciljas na karkoli drugega, pa ne ponuja nic vec kot katerkoli drug telefon.


Laž! Uporabniška izkušnja je dosti boljša. Poglej post višje, tudi sam sem naredil napako in proda 3gs za desire in potem za sgs, joj kako sranje od telefona. Nenormalni lagi, sesuvanja, itd.



Namesto, da mene obtozujes z laznivcem, bi si kupil WP7 telefon, sej ne obstaja samo android.


Predobro sem tudi omnio 7 pretestiral, nič bat. Še vedno ni blizu, je pa boljše k Android.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nova iPhona že razprodana, v Sloveniji ju še ni (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
12947127 (39613) amacar
»

Applove novosti: Smart Watch, iPhone 6 in iPhone 6 Plus, Apple Pay in iOS 8 (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
22796108 (85206) amacar
»

iPhone 5C (strani: 1 2 )

Oddelek: Mobilne tehnologije
5814467 (12221) bluefish
»

Septembra iPhone 5S in cenejši iPhone 5C (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
5422494 (18458) blackbfm

Več podobnih tem