» »

Vino

Vino

kleDo ::

Ali mogoče kdo ve, kje bi se dalo dobiti kakšne informacije o izdelavi vina (malvazije)?
Pa ne mi rečt kakšne vinske kleti ali kaj podobnega...
Vaše izkušnje (za katere med heckerji dvomim da jih je veliko) so ZELO dobrodošle.

Tomi ::

Tole je pa že žalitev, kar se tiče (ne)pitja vina. (avtor tega posta je dobro vrnil z nekega tabora, kjer je dodobra preučil belokranjska in podobna vina, pa še nekaj močnejniš zadev tudi).
Glede nasvetov je pa tako, da je najbolje, da povprašaš koga, ki ima to doma. Recimo na spletu pa najdeš nasvete na več forumih, samo potrebno je malo uporabiti google.
metrodusa.blogspot.com

kleDo ::

se opravičujem za žalitev! Ni bilo zlonamerno!!

Bom poizkusil najti kaj. Ampak na slo. straneh ni nič...:'(

[SpydeR] ::

kleDo: sicr se mi zdi malo čudno, da na tem forumu nekdo sprašuje o pridelavi vina, k je to bolj tech forum, ampq naj ti bo en link >:D . Sicr ni ne vem kaj, ampq za začetek vsaj nekaj.. Aja pa o pridelavi vina se boš največ naučil s prakso..
Link: www.slovino.com/

SkIDiver ::

Bom jz mal pregledu eno knigo pa ti poročam, če kj piše notr o Malvaziji. Če bi pa rad vino delu pa ne boš kr tako začel pridelovat neka vina. Prvo morš met vinograd na nekem območju pol pa naprej.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: SkIDiver ()

kleDo ::

ja, sej to mi je jasno!! Vinograd ima nono (dedek) na primorskem, kjer pa sem jaz, kot majhen pokovc pred ca. 15 leti zasadil eno trto. In (SAMO) iz tiste trte bi rad pridelal vino.
Znanje tudi je, samo ne pri meni. Zato bi se jaz rad kaj naučil, pa ne od nonota, ampak od ostalih, on pa mi bo svoje znanje sigurno posredoval (samo kakor jaz vem ni ravno briljantno. on zmeša več vrst grozdja, tako da je vino brez "porekla", zanj pa dovolj dobro za piti), ko se bo pričela trgatev.

LP, kleDo

Izak ::

Iz ene trte ne bo neč... Bolj težko boš kej naredu. :8)

[SpydeR] ::

kleDo:Z eno samo trto pa res ne boš prišel daleč... Bolje bo, da nekako prepričaš nonota, da ti da v "obdelavo" še nekaj trt, tako, da se ti bo res splačalo pridelovat vino...

SkIDiver ::

Na žalost ti je [SpydeR] čisto pravilno povedov. Poleg tega boš težko shranjeval tist liter vina oz mošta v posodi, sploh sodu, ker literskega boš težko dobil, ki bi služu temu namenu, da bi mošt v njem zorel.

Jz ti predlagam, da zaviješ v knižnco in si poiščeš tole knjigo: POZNAVANJE PIJAČ, avtorji so: Ivanka Bajd, Ljuba Obreza in Dušan Terčelj. Mi smo jo uporabljali v šoli, ko smo spoznavali kako se sploh vino pridobi. To so neki surovi začetki. Ko boš zadevo malo preštudiral in spoznal se loti pa zahtevnejše knjige, ki ti bo malo bolj temeljito vse skupaj prikazala. Ob tem naj ti pomaga pa nono.

Yohan del Sud ::

Vse se da. Je pa to cela znanost. Ena trta ali vinograd. Za vino rabiš znanost...

Malvazija....

Hmmm....


Kako naj ti povem. Izgleda, da lokacijo (vinograda) imaš. Malvazija da močno vino. Rabiš posode, sod (kovinski bolje za začetnika, kot leseni), timing vretja, aja posode za vretje (za silo bo za začetnika plastičen lavor dovolj), flaše sčasoma...

Zadeva se ti bo itak skisala (kot začetniku) v 50%... ama probaj. Pošlji vzorec.

Mercier ::

Ena misel moje malenkosti:

V Sloveniji ne bi smeli za prodajo pridelovati kakovostnega ali še slabšega vina. Ob današnji tehnologiji bi lahko bilo vso vrhunsko ali (nekaj malega) še višje.

Se kdo strinja?

kleDo ::

jaz se... pa vsi bi moral skupaj nastopati na trgu. Je pa v Sloveniji po mojem tudi problem, ker je kvalitetno vino (domače - slovensko namreč) relativno poceni.

jaz teh nekaj litrov nebi imel za prodajo (logika) ampak za spomin, sproti pa bi lahko še ugotavljal razliko v kvaliteti...

odločil pa sem se za samo eno trto, ker mi le-ta dosti pomeni.

SkIDiver ::

Idejo o vinu z enetrte si ti kr odpiši. Vsaka trta, da največ liter soka iz vseh jagod kolikor jih gor zraste. Lahko ga da tudi o 2 litra in več samo potlej ne govorimo o kvaliteti. Tako da ne vem kako boš ti poskušal začet z kvaliteto pri in izdelavo ob enem. Iz enega litra kolikor ga boš dobil iz trte ne bo nič. Pri nas, ko se začno pojavljat grozdi čisto v začetnem stadiju jih nekaj odščipnemo stran in to je še pred cvetenjem ali pa po toči, da pripomoremo k večji kvaliteti z manjšim številom grozdja. Normativ pa imamo do 1 liter na trto ali manj. Več vsekakor ne. Sedaj pa ti pridelaj iz te ene trte vino. NEMOGOČE!!! Kot bi z glavo hotel razbit doma steno v svoji sobi.

Yohan del Sud ::

To si pa mimo usekal. Pojdi buče prodajat drugam. Moj fotr pridela 100 - 200 litrov iz šestih trt. In to sredi Ljubljane. Če jo dobro razpneš po latniku lahko zadeva rata hudirjevo velika. Malvazijo sem tudi že videl plezat po latnikih...

kleDo ::

kok vina pa se dobi (brez pretiravanja) na kg grozdja?

Jure2k ::

Jojmene, recimo, da boš naredil iz ene trte vino. Glede na to, da ima tvoj nono vinograt menim, da ti trto tudi on obrezuje, torej na njej ni ravno 100 kil grozdja (nekdo je prej rekel, da mu raste iz 6 trt za 100-200 litrov žlahtne kapljice, to je že res lahko, ampak tako vino nikoli ne bo tako kvalitetno, kot pravilno obrezana vinska trta nekje v vinogradu, ki leži na dobri lokaciji.)

Glede procesa pa takole, jest sem stvar že obvladal, pa sem neke stvari že malo pozabil, ampak bom malo povedal iz glave.
BTW, če ima tvoj nono še katero trto iste sorte (malvazija), potem mu lahko nafehtaš še par 10 kil grozdja, da se ga bosta z nonom vsaj pošteno napila ;)

OK, tako je. Grozdje obereš, in ga stisneš. Če je preveč gnilobe je potrebno potem še žveplanje, vendar mislim, da ti bo pri tej zadevi pomagal nono,
Ko grozdje stisneš, ga boš dal verjetno v sod(e)(sodček?), v glavnem, mošt je potrebno "cepiti" s kultoro kvasovk Sacharomyces Cerevisiae, Te kvasovke bodo drozgo s fermentacijo prevrevale v vino. Vino bo narejeno, ko,... to ti bo verjetno najbolje povedal nono, ampak če ne, pa tudi jaz lahko povem, hehe.
Po končani fermentaciji se bo proces izločanja ogljikovega dioksida upočasnil ter prenehal, vendar do tega lahko pride tudi, ob nepravilnem kletarjenju (napačna temperatura(drozga se med alkoholnim vrenjem segreva, zato je potrebno hlajenje), slaba kultura kvasovk,...)
Potem, pa so tudi napake vina, ki se lahko pojavijo, tam ti pa nono tudi lahko dosti bolje pomaga, kot jaz. Torej nono ti lahko pomaga, ne vem, zakaj mu nebi pustil, po moje bo zelo navdušen nad tvojim zanimanjem. Če te bo zanimal res močno bi pa lahko pogledal v eno knjigo iz katere sem se učil in ti lahko povem bolj natančno. Čeprav se mi zdi, da,saj veš,...

SkIDiver ::

Yohan del Sud to je podiranje količinskih rekordov in seveda podiranje najslabše kakovosti vina. Pri nas držimo trenutno vinograd z 400 trtami in iz tega vinograda pride letno okoli 300 do 400 litrov vina. Odvisno kako je vreme predvsem omenjam pojav kot je toča in pa razne bolezni, ki napadajo grozdje kot so grozda plesen in podobne. S tem, da jaz govorim o kvaliteti in ne neki super veliki količini vina iz 400 trt. Poanta ni v tem, da pridelaš iz nekega števila trt zelo veliko vina. Poanta je, da pridelaš iz nekega števila trt neko količino vino, ki ima tudi neko kvaliteto v sebi.

No za primer dodajam tudi to, da smo se letos odločili trgati pozneje kot ostala leta. Posledica tega je, da želimo doseči večjo količino sladkorja v grozdnih jagodih in posledično tega manj vina tako, da ne računamo ravno na 400 ali nekaj litrov več ampak samo na dobrih 300 do 350 litrov.

Glede tega kako ravnati z grozdjem, ko ga zmeljemo in vse do tega, da dobimo vino pa še enkrat predlagam knjigo, ki sem jo omenil v prejšnjem mojem postu. Tam dobiš vse informacije, ki jih potrebuješ, da boš pridelal svoje prve litre vina, ki bi znali biti ne preveč kakovosti. To je pač davek začetništva. Vendar ob pomoči tvojega nona se znaš temu izogniti.

Yohan del Sud ::

eno so profi vinarji, drugo je moj fotr.. tm...

Negovo vino je vedno užitno pogojno... Ne glede na količino...

In ramere...

Človeku pa svetujte direktno, lepo prosim... (kot sem sam probal)

Twixz ::

Da ne smetim z novo temo :))
Rad bi kupil večjo količino cvička ampak sem v dilemi kako ga skladiščiti? Klet imam, inox sodi ali kaj drugega, kaj se priporoča?

Vidividi ::

Rentaj cisterno katero vrneš ko bo prazna. Če rabiš, lahko tudi polno dobiš. ZS

PacificBlue ::

Ja inox sode pa parafin gor na vino pa gasa:D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Najstarejša trta?

Oddelek: Loža
7824 (467) link_up
»

Trtni listi

Oddelek: Loža
11961 (628) starfotr
»

Vinogradništvo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7612977 (5539) misticnimrk
»

Refošk - razlika med kakovostnim in vrhunskim vinom (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10914925 (12025) gruntfürmich
»

Trgatev 2006

Oddelek: Loža
242290 (1566) ;-)

Več podobnih tem