» »

Uporaba interneta na delovnem mestu koristna

Uporaba interneta na delovnem mestu koristna

The Wall Street Journal - Rezultati študije Impact of Cyberloafing on Psychological Engagement, ki so jo izvedli na Nacionalni univerzi v Singapurju, kažejo, da uporaba interneta na delovnem mestu povečuje storilnost, tudi kadar interneta ne uporabljamo zgolj v službene namene.

Raziskovalci so se do teh ugotovitev dokopali z dvema eksperimentoma. V prvem so 96 dodiplomskih študentov menedžmenta razdelili v tri skupine - kontrolno skupino, skupino z določenimi odmori in skupino s prostim deskanjem po spletu. Skupine so morale prvih 20 minut barvati vse ponovitve črke e v besedilu, nakar jih je čakalo 10 minut predaha. Prva skupina je ta čas izpolnjevala drugo nalogo, druga skupina je počivala, tretja pa je smela brskati po spletu. Ko so se vrnili k prvotni nalogi, je bila tretja skupina najuspešnejša. V drugem eksperimentu, kjer je sodelovalo 191 odraslih oseb, so odkrili zelo podobne rezultate.

Psihologi pojasnjujejo, da ima medmrežje pomembno obnovitveno funkcijo. Brskanje po spletu posameznikove možgane osveži, na nek način resetira in ponovno pripravi na obremenitve, a po drugi strani dopisovanje prek elektronske pošte s prijatelji deluje negativno. To razlagajo z neizbežnostjo elektronskih sporočil, saj ne moremo izbirati, kdo in kaj nam bo pisal, zato je odzivanje kognitivno napornejše opravilo od lahkotnega brskanja po spletu, ko beremo, kar želimo.

Zato delodajalcem svetujejo, da ne omejijo pretirano dostopa do interneta (vzporednice z elektronsko pošto je mogoče potegniti s Facebookom!), ampak težijo za opravljenim delom. Če si zaposleni privoščijo odmore za nekajminutno deskanje po spletu, to na storilnost ne vpliva kvarno.

8 komentarjev

Pyr0Beast ::

Absurdno je zanemarjati samo-optimizacijo na delovnih mestih.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

jokeman ::

Večji problem je to, da ljudje spleta (beri Facebooka) ne uporabljajo samo za odmor. Namesto tega klepetajo s "kolegi", sadijo virtualne paradajze in igrajo poker. Postala je praksa, da se na vsako uro 5 minut dela, 55 pa surfa, čeprav bi moralo biti ravno obratno :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jokeman ()

RejZoR ::

Men je sicer vseeno če mi v službi blokirajo Facebook, ker ga itaq ne uporabljam, je pa moteče, da imajo na gatewayu nek vsesplošn generični filter, ki blokira vse počez, tud strani, ki jih naši admini sigurno niso poznali tko od sebe ampak so pač dobili block liste od nekje drugje. Samo upam, da se ne bo kakšen bebo spomnil blokirat Youtube in podobnih zadev. Ne zato ker med delom rad gledam smešne filmčke ampak ker je zadeva super resource podatkov v gibljivi (video) obliki. Je mal tečno, da sem jezst edini techno freak v naši poslovalnici (in verjetno tud nasplošno), ki si z internetom ogromno pomagam pri prodaji. Od specifikacij, slik, tehničnih podatkov, video clipov, podobnih izdelkov, vse je ene 2 klika stran. Skor ne pomnim stvari, ki mi je ne bi uspelo najti, samo da se nek izdelek proda. Seveda s točnimi podatki, ne da rečeš nekaj, pol pa stranka ugotovi, da to sploh ni res. Zato se če je le možno držim uradnih strani proizvajalcev, ker spletne štacune limajo kr ene podatke, ki so velikokrat čist napačni.

Druga stvar pa so forumi (vsi so tehnično naravnani) na katerih med delovnim časom dost visim če bi se temu lahko tko reklo. Na vsake neki časa prečekiram če je kaj novega, mogoče na kaj odgovorim. Če bi ves ta čas združil bi verjetno trajalo manj kot vse čik pavze ostalih s to razliko, da sem sam vedno prisoten na delovnem mestu in da se velikokrat naučim še kaj uporabnega. Ampak ker večina sodelavcev ne dojame prednosti tega imam vedno občutek kot da name gledajo v stilu: "Lej, spet na računalniku visi." Vedno imam tak feeling.
Spet po drugi strani je promet in storilnost vedno daleč najvišja kadar delam na oddelku sam in sem v tistem času dejansko največ na netu če tko pogledam. Očitno je nekaj na tem.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

gzibret ::

Hmja... jaz kar dosti visim tukajle ;) Samo namesto, da grem za 15' ven na čik pavzo (ali za 1 uro na kavo), za 2 do 3' na hitro prečekiram, če je kaj novega, pol pa nazaj delat tisto, za kaj sem plačan. Namesto tega pa ne grem na malico.

Sicer pa človek itak ne more delati zbrano 8 ur z zgolj enim pol-urnim odmorom. Rabiš (vsaj jaz) veliko nekajminutnih pavz, ravno toliko, da se malo odklopiš, pol pa naprej.

No, druga pesem je, če sem na terenu. Pol branje foruma ne pride v poštev ;)
Vse je za neki dobr!

Isotropic ::

v kateri branzi pa delas, rejzor? prodaja tehnicnih izdelkov?

Zgodovina sprememb…

RejZoR ::

Ja.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

para! ::

Super, da za takšne očitne stvari potrebujejo raziskave. Če je internet vir informacij, informacije pa potrebujemo za efektivnejše delo, potem je logični sklep, da je dostop do interneta koristen za delovni proces.

Tako kot so bili verjetno slovarji nekoč koristen vir informacij v prevajalskih agencijah, enciklopedije v raziskovalnih firmah, ipd. Verjetno takrat niso delali raziskav glede tega.

Če pa se delavec odloči, da ne bo delal, ampak iskal nepotrebne informacije, pa to lahko počne tudi s kakšnim drugim sredstvom, denimo s stripom ali knjigo.

lp
Death before dishonor!

gruntfürmich ::

se strinjam. pa tudi glede kratkih dremežev se strinjam da povečujejo produktivnost:D
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Volkswagen po izteku delovnega časa ugasne interno elektronsko pošto (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
5125243 (21500) echo
»

Internet za starejše

Oddelek: Pomoč in nasveti
192831 (2133) jat2406
»

Nekaj gnilega je v deželi certifikatski

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
84479 (3191) Lipicnik
»

Izšel Incognito 2008.1

Oddelek: Novice / Zasebnost
225456 (3617) Jst
»

Satelit v SLO ??

Oddelek: Omrežja in internet
142039 (1717) Dami

Več podobnih tem