» »

Nemškemu PS3 hekerju Grafu Chokolu grozi vsaj 6 mescev zapora

Nemškemu PS3 hekerju Grafu Chokolu grozi vsaj 6 mescev zapora

Številni so po vložitvi tožbe proti Geohotu in Egrenkovu pozvali h bojkotu Sony-jevih izdelkov (poster je s strani ameriške FSF). Anonymous jim je najprej dodobra zdosal stran, potem pa so bili deležni še obsežnega vdora v PSN. A Sony vztraja pri svojem.

Slo-Tech - Sonyjeva odločitev, da z izidom sloke različice PS3 ukine podporo za poganjanje drugih operacijskih sistemov (OtherOS), je razburila takrat že precej obsežno skupnost navdušencev, ki je na strojčku poganjala Linux. Številni hekerji so se lotili natančnega seciranja konzole in se pri tem prebili že tako daleč, da je Sony začelo resno srbeti, da bodo polomili res vso zaščito in (znova) omogočili masovno piratiziranje iger - problem, ki je v izjemni meri pestil prejšnje verzije konzole in s tem Sonyjev bančni račun. Pod krinko kršitve avtorskih pravic in nezakonitega odstranjevanja tehničnih ukrepov (DRM) se je ves njihov pravni aparat spravil na bolj uspešne in izpostavljene hekerje. A medtem ko je bil Američan George Hotz (Geohot) deležen precejšnje medijske pozornosti, pravne zaščite in se je uspel vsaj izvleči s poravnavo, smo na fanta na naši strani luže skoraj pozabili. Nemškemu hekerju Alexandru Egorenkovu (aka graf_chocolo) zdaj grozi 6 mesecev zapora in visoka denarna kazen.

Egorenkov je ob začetku leta na svojem blogu in par forumih objavil rezultate svojega še nedokočanega dela (coolstuff.rar). Sony je pred okrožnim sodiščem v Hamburgu nemudoma zaprosil za začasno odredbo, s katero bi že objavljeno odstranili z neta, Egorenkovu pa prepovedali nadaljnje delo. Zaradi izjemne nujnosti, se pravi hude premoženjske škode, ki je po Sonyjevih trditvah nastajala vsak dan objave collstuffa, je sodišče 11. februarja ugodilo in izdalo začasno odredbo, brez da bi predhodno zaslišalo Egorenkova. Zagrožena odškodnina za primer, če Egorenko ne bi bil spoštoval odredbe, je bila visoka - 1 milijon € - temeljila pa je izključno na pričevanju Sonyja. Hkrati so mu na dom poslali policijo, ki je zasegla vso njegovo strojno opremo, vključno seveda s PS3.

Egorenkov se, gledano za nazaj, ni odzval najbolj modro. Predvsem si ni poiskal takojšnje pravne pomoči in izpodbijal odredbe, evropske nevladne organizacije in univerze pa mu za razliko od Hotzevega primera niso stopile v bran. Vso že objavljeno kodo je tudi pustil na mestu. Sony mu je 24.2. poslal še en dopis, v katerem so ga ponovno poprosili, naj spoštuje odredbo sodišča, sicer ga čaka že omenjena kazen. Egorenkov, še vedno besen zaradi zasega opreme, jim je v odgovor zabrusil, da bo nadaljeval delo, ker zanj življenje brez hekanja nima smisla; ustavili pa bi ga lahko le tako, da bi ga ubili. ("If you want me to stop then you should just kill me because i cannot live without programming, HV and Linux kernel hacking. You know who am i and where i live, so come and get me!!!”). S tem je neposredno kršil določila začasne odredbe.

Sony je v začetku marca sodišču predlagal, da naj Egorenkovu naloži plačilo kazni. Heker je končno sprevidel, da gre tokrat zares, zato je sporne vsebine okoli 10. marca umaknil. Hkrati je zaprosil za donacije za pravne stroške in v dveh dneh skoraj 10.000 evrov. Podrobnosti nam niso znane, vendar obramba očitno ni bila uspešna, saj je sodišče 6. aprila odločilo, da mora plačati 250.000€ odškodnine, 100.000€ kazni ter vse sodne stroške. V kolikor znesek ne bo poravnan, ga čaka zapor 6 mesecev, kar se lahko raztegne do 2 leti v primeru dodatnih kršitev.

O nadaljnjem poteku zgodbe nismo uspeli dobiti podatkov, je pa Egorenkov v komentaru na svojem blogu včeraj sporočil, da "mu je zmanjkalo denarja in bo zato verjetno moral v zapor". Dodal je še, da se zapora ne boji in da bo po vrnitvi na prostost zagotovo nadaljeval svoje delo.

16 komentarjev

Bananovec ::

Ravnal je prav, saj se je boril za svpj prav. In vsa čast mu. Morda res več ne bo objavljal, ampak vsekakor pa bo nadaljeval s hekanjem.
Its only copying if samsung does it. And unless we patent this in 5 years,
this is the shittest tech ever ... and we'll sue you.
Regards, Apple

MatejMatej ::

Lahko je že ravnal prav, ampak ne v skladu z odločbami sodišča. Ker ni bila pametna poteza.

amigo_no1 ::

V članku manjka en kup podatkov, kdo, kako, zakaj...

Kot kaže so na tem sodišču zaposleni ljudje s iq-jem sobne temperature (ali pa sonyjevi vazali?).Nekaj takega se je dogajalo v jugi, ko si lahko bil obsojen ne da bi sploh stopil pred
sodnika.
Čudi me da je sodišče kar tako 2x "kupilo" sonyjevo zgodbo o "hudi premoženjski škodi, ki je po Sonyjevih trditvah nastajala dnevno" zaradi še nedokončanega dela.
Ne podoben način računa svoj "dnevno škodo" glasbena industrija (če bi vsi, ki so dl komad tudi dejansko kupili - vendar ga večina prvo dl zaradi firbca, ugotovi da je crap in zbriše).

Sony očitno še ni dobil dovolj po nosu oz. se ni ničesar naučil, s težko artilerijo po žabah zna vsak streljati.

Ziga Dolhar ::

Eno je biti obsojen brez možnosti stopiti pred sodnika - drugo pa biti pozvan pred sodnika, pa ne prideš. Ni to najbolj pametna "taktika" obrambe, čeprav presenetljivo pogosta tudi pri nas.

Začasne odredbe se praviloma vedno izdajo (oziroma zavrnejo) takoj v roku nekaj ur od zahteve. Nato se vročijo nasprotni stranki skupaj s pozivom, naj ji ugovarjajo.

Sicer pa se dejstva, če jim nasprotna stranka ne ugovarja - štejejo za resnična.
https://dolhar.si/

BigWhale ::

Dva davida sta se borila proti goljatu. Eden se je od strahu takoj vdal, drugi pa se je, preprican v svoj prav, postavil na zelezniski tir pred sovrazni vlak. Obut v natikace, oborozen s fraco in brez kamna v roki.

Niso lih kej zlo brihtni tile davidi...

amigo_no1 ::

Članek je čudno napisan.

Da je šel vsaj 1x na sodišče lahko sklepam kvečjemu po tem:
Heker je končno sprevidel, da gre tokrat zares, zato je sporne vsebine okoli 10. marca umaknil. Hkrati je zaprosil za donacije za pravne stroške in v dveh dneh skoraj 10.000 evrov.


Hkrati so mu na dom poslali policijo, ki je zasegla vso njegovo strojno opremo, vključno seveda s PS3.

Kako lahko firma XYZ pošlje nekomu za vrat policijo z odredbo za hišno preiskavo ?
Povezava ne dela (http://www.destructoid.com/sony-sends-p...

btw, malo googlanja za "coolstuff.rar" najde nekaj delujočih linkov, enega tudi na dropbox ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

ShowDown ::

Še malo pa bo me proizvajalec avtomobila tožil, ker SVOJ s svojim denarjem KUPLJEN avtomobil popravljam sam.

71GA ::

Pol pa naj Sony že izda PS4 in naj z redno nadgradnjo sistema hackanje nekako omili. Če bi izdali že nov sistem, bi pač bila manjša škoda. Hackerji itak rabijo za hackanje nekega sistema ogromno časa! Preden jim rata končno shekati sistem je treba izdat novga hehe.

jlpktnst ::

Še ena žrtev policijske države.

Kdaj smo na vrsti mi?

PaX_MaN ::

Kdaj smo na vrsti mi?

Lajk, od zdavnaj?
Pomnite tistega hekerja, ki je odkril nevarnost v NLB Kliku in kako so ga jahali?

BigWhale ::

jlpktnst je izjavil:

Še ena žrtev policijske države.

Kdaj smo na vrsti mi?


Zrtev kaksne policijske drzave? A lahko to mal razlozis?

.:joco:. ::

Če bi rekel, da ne hacka več, pa umaknil tisti .rar (ki je bil gotovo dljan in mirroran že drugje), rekel da mu je žal in obljubil da ne bo več nikoli hackal, bi bil pa vsega oproščen, brez kazni in zapora?

So, he's going in for being honest? :)
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

Ziga Dolhar ::

Če bi sledil obveznosti iz začasne odredbe, ga ne bi zadela kazen zaradi njene kršitve. In ta kazen gre direkt v proračun in se ne "vračuna" v končno sodbo (t.j. znesek, ki ga zahteva tožnik).
https://dolhar.si/

bosmla ::

V dreku smo do vrata - nekateri pa se vedno mislijo, da umivanje pomaga... :(

HardFu ::

Saj,... ce bo slucajno res sel sedet,... pol bo PSN nedeljuoc in nedosegljiv pol leta :)
http://codeable.io

zmaugy ::

http://www.zdnet.com/blog/btl/sony-musi...

Sam že od leta 2005 ne kupim ničesar Sonyevega.
Biseri...
PS: MENSA klub ST, obvoz. ŠIC! Ne zanimajo me vaše neštetokrat reciklirane
neumnosti.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kaj torej piše v ACTI (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / NWO
13776366 (62871) Iatromantis
»

Nemškemu PS3 hekerju Grafu Chokolu grozi vsaj 6 mescev zapora

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
164218 (3151) zmaugy
»

Sony še vedno na udaru (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Varnost
13126728 (24368) ABX
»

Cenzura po Slovensko (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
786277 (4142) poweroff
»

Informacijski pooblaščenec vs. Urad za varstvo konkurence: 1:0 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
9813727 (10521) FrizzleFry

Več podobnih tem