» »

Francija vpeljuje masovno filtriranje interneta

Francija vpeljuje masovno filtriranje interneta

La Quadrature du Net - Francoska vlada pripravlja izredno velikopotezni načrt za filtriranje in blokado neželenih vsebin na internetu, poročajo na portalu ipintegrity.com. Uresničen bo v obliki vladnega dekreta, ki bo dal izbranim ministrstvom možnost, da zahtevajo umik vsebin brez sodne odredbe in na podlagi lastnih kriterijev.

Predlog osnuje na 18. členu francoskega zakona o zaupanju v digitalno ekonomijo iz leta 2004 (LCEN, v francoščini, kratek povzetek v angleščini), ki daje francoskemu Državnemu svetu široka pooblastila za odstranitev internetnih vsebin, v kolikor predstavljajo resno nevarnost za javni red in mir, življenje in zdravje ljudi, zaščito mladostnikov, obrambo države oz. zaščito potrošnikov in malih delničarjev. Svet je za Francijo specifičen organ, nekakšna mešanica upravnega sodišča (na zadnji stopnji) in svetovalnega telesa za izvršno oblast, njegovi člani pa so praviloma najbolj spoštovani pravniki v državi. Pooblastila želijo razširiti še na ključna ministrstva - obrambo, pravosodje, notranje zadeve, finance, delo ter informacijsko družbo.

Postopek odstranitve vsebin bo tristopenjski. Ministrstvo se bo najprej obrnilo na ponudnika storitve (npr. upravitelja portala). Če zahtevku ne bo ugodeno v 72 urah, se kontaktira ponudnika gostovanje (podjetje, ki daje v najem strežnike), in če še to ne deluje v nadaljnjih 72 urah, se bo za blokado zaprosilo ponudnika interneta (ISP). Seveda obstaja tudi določba, da je v nujnih primerih mogoče stopiti neposredno do ISP-ja.

V do zdaj videnih dokumentih ni nobenega zahtevka po sodni odredbi oz. drugi obliki sodnega nadzora. Prav tako kriteriji za določitev neprimernih vsebin niso natančno določeni in bodo po vsej verjetnosti prepuščeni posameznim ministrstvom. To na široko odpira vrata spletni cenzuri za potrebe dnevne politike, nosilcev avtorskih pravic, velikim farmacevtskim družbam (spletne prodajalne s zdravili in medicinskimi pripomočki), in pa bogatim podjetjem in posameznikom, ki bi radi prikrili potencialno škandalozno novico. Francoski mediji so predlog že pospremili z besedami "industrial-scale censorship".

55 komentarjev

«
1
2

Nikec3 ::

Nacisti!

Odyn ::

Aux armes les citoyens!

OK.d ::

LulzSec zdaj je pa francija na vrsti>:D
LPOK.d

revvs ::

Internet želijo spremeniti v televizijo, tako da se bo plačevalo kdo sme in kaj sme objavljati, da bo vse politično korektno.

amigo_no1 ::

Začelo se je (cenzura na veliko).
Zdaj lahko samo še počakamo da ostale države prekopirajo njihov zakon.
Adijo demokracija.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

Cebela ::

Adijo demokracija... HAHA, kdaj smo se že od tega poslovil.
Bolj natančno bi bilo adijo Internet, ker se je izkazal kot predobro orodje širjenja idej, ki se ne skladajo z vladujočo elito.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Cebela ()

ThinMan ::

A smo imeli kdaj demokracijo ?
----
"We may not be able to control the wind, but we can always adjust our sails"

amigo_no1 ::

Ups, demokracija na netu sem mislil.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

revvs ::

Nekaj časa še bo trajalo preden bo vse v riti, zato še hitro pokupite diske in downlodajte 24/7 da napolnite terabajte. Ker če nekaj let verjetno več ne bo niti gledanje klipov brezplačno.

dbevfat ::

amigo_no1 je izjavil:

Ups, demokracija na netu sem mislil.

Na netu je bila kdaj demokracija?
nvr2fat

amigo_no1 ::

Ja, do zdaj :P.

3p ::

Ooo. Zdaj bo pa to naenkrat sprejemljivo. Največje riti zahoda so se vstrašile da bi jih kaka bližnjevzhodna iskrica oplazila, in nas bodo reševale pred nami samimi. Bravo. Izvirno.

dbevfat ::

amigo_no1 je izjavil:

Ja, do zdaj :P.

Hm. Si kdaj volil, kaj naj bi bilo v Franciji na internetu dovoljeno in kaj ne? :)
nvr2fat

amigo_no1 ::

Hmm, če država pravi da od sedaj na netu tega in tega ne boš več videl potem po moji oceni 100 let nazaj, po smeri Kitajske.Samo oni vsaj priznajo, tu se pa nekaj sprenevedajo o nekakšnem filtriranju bla bla.

matjazx ::

Počas bo očitno potrebna nova francoska revolucija...

3p ::

matjazx: no, mogoče pa je to znak, da se že bliža...

amigo_no1 ::

Samo ne bo na lepo številko :)) (kot je bila prejšnja).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

Marat ::

revvs je izjavil:

Nekaj časa še bo trajalo preden bo vse v riti, zato še hitro pokupite diske in downlodajte 24/7 da napolnite terabajte. Ker če nekaj let verjetno več ne bo niti gledanje klipov brezplačno.


Ma dej no pretiravat, zveniš kot kak jehovc. Sarkozy bo spušil volitve ko majmun, socialisti so že obljubili umik spornih zakonov ko prevzamejo oblast naslednje leto (kar bodo tudi storili, če ne bo tudi njih grdo odneslo).

amigo_no1 ::

Lahko tudi uporabi Putinovo, Bushevo metodo (zlobni teroristi nekaj razstrelijo™ ) in gre popularnost hitro gor ko "najdejo" 3 reveže kot storilce.

revvs ::

@Marat
Če bi ti uporabljal imesh, kazaa, audiogalaxy, directconnect, gnutella itd. bi opazil da so vse to že uničili več ali manj oz. naredili plačljivo oz. omejili vsebino. Serverji na obstoječih programih za izmenjavo datotek so iz evrope, v ZDA jih je 90% ukinjenih. Vsi serverji so iz Rusije, Evrope, Kitajske, tu in tam kateri iz VB ali ZDA. mp3 search je tudi ukinjeni v iskalnikih iz ZDA in poleg tega zbirajo podatke o tvojem brskanju tako google, facebook in slovenski isp. Zdaj ko je osnova narejena, bo potrebno v evropi ukiniti serverje in potem začeti filtrirati internet. Saj pa še en korak niso naredili nazaj, še garancijo za proizvode so hoteli ukiniti, vendar prodajalci ne upoštevajo, postopoma se to dela, ta kapitalizem.

Highlag ::

Bi šli na referendum, ki bi takšno stvar prepovedal?
Never trust a computer you can't throw out a window

Mr.B ::

V bistu v sloveniji interesa organiziranja refernduma, za tak namen ni želja.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Dieu ::

A smo malo paranoični? Če nismo, če nas dejansko more skrbeti tole, zakaj se potem ne ukrene nekaj glede tega?
I was blind but now I see!

next_byte ::

noben ne voli piratske stranke..
itd ... naj se že enkrat zgodi sprememba.

Spremenili bodo vse nas v sužnje :) Treba bi bilo zelo močno nazaj udarit ampak ljudje pač ne

Zgodovina sprememb…

Mr.B ::

Ja kaj pa msiliš da bo piratska stranka rešila pri cenzuri ? Kaj misliš da je cenzura to da ne moreš najti mp3jev. Enostavno nekateri ne razumejo, da je
zgodba
ščitenje vas ovc, pred nepotrebno informacijo, ki bi vas zmedla 8-)
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

ShowDown ::

Anon is not gonna be happy. :P

LuiIII ::

Vse za krasni novi svet in idealnega potrošnika. Me pa prav zanima zakaj se v razvitih demokracijah (Francija morda to nikoli ni povsem bila) po katerih se vsi zgledujemo (Skandinavija) o tem nekako ne govori? Morda zato ker je prost pretok informacije eden izmed temeljev demokracije in ker se zavedajo, da je bolje, da je na interentu dostopno kaj spornega (nelegalnega) kot pa da bi zadeve na široko cenzurirali? Pa morda se tudi zavedajo, da še vedno deluje psihologija prvega koraka: ko ga enkrat narediš, so vsi nadaljni vedno lažji. Zato ga je v tem primeru verjetno bolje ne narediti.
Glede varnosti in dostopnosti informacij je pa zadeva pravzaprav sila enostavna: če so ideje, ki jih lahko potencialno širi internet res tako zelo "nevarne" za ustroj, varnost in eksistenco države, potem je z državo verjetno že sedaj nekaj hudo narobe. V Franciji je verjetno temu že tako saj je imela Francija vedno izjemno močan državni ustroj. Morda pa se Evropa samo počasi in zanesljivo zapira nazaj v svoje države in če bo katera izmed držav to storila prva je to Francija.

PaX_MaN ::

Me pa prav zanima zakaj se v razvitih demokracijah (Francija morda to nikoli ni povsem bila) po katerih se vsi zgledujemo (Skandinavija) o tem nekako ne govori?

Verjetno zato, ker skoz poslušamo "tm gor majo tko hudo pravno državo, da jim lohka sam podplate ližemo!". Kdor ma tko dobro pošlihtan valjda ne more met nbene cenzure, k'ne? Heh, lansko leto so celo sprejeli zakon, ki je tako kot naš benal nelegalne spletne stavnice.
Čem rečt, tut oni so krvavi pod kožo.

madmitch ::

Mr.B je izjavil:

ščitenje vas ovc, pred nepotrebno informacijo, ki bi vas zmedla 8-)


Zakaj si prepričan, da nas lahko imenuješ ovce? Kaj te navdaja s takšno nadutostjo in nerealno vzvišeno samopodobo?

Verjetno si majhen in grd, kot francoski predsednik.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: madmitch ()

antonija ::

Odyn je izjavil:

Aux armes les citoyens!
Ornk hudic bo ko bo folk spet pel Marsejezo po ulicah...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

gslo ::

še mal se razvijemo pa bo treba že furat kak gverilski isp s svojim satelitom, da se bodo vidl celi internetsi. lol.

spamer ::

Bo treba narediti revolucijo in sesuti vse vlade.

Highlag je izjavil:

Bi šli na referendum, ki bi takšno stvar prepovedal?

Seveda, toda prej je potrebno vse politike vrzti ven iz vlad in jih strpati v zapor, ker to, kar pocnejo je kaznivo!!!!! Hocem imena tistih, ki predlagajo te zakone.

Saj, ce mislijo teji ljudje, da delajo v korist ljudi in, da ni nic spornega z njihovimi predlogi in zakoni se nimajo nicesar za bati, ce se objavi njihova imena.

Zato potrebujemo WIKILEAKS in PIRATSKO STRANKO SLOVENIJE, da se izve imena teh kriminalcev!!!!!!
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: spamer ()

PaX_MaN ::

Zato potrebujemo WIKILEAKS in PIRATSKO STRANKO SLOVENIJE, da se izve imena teh kriminalcev!!!!!!

Ne, najprej rabimo zavedne insajderje, ki imajo dostop do teh podatkov. Brez njih bi WL bil brez pomena.

murmur ::

madmitch je izjavil:

Mr.B je izjavil:

ščitenje vas ovc, pred nepotrebno informacijo, ki bi vas zmedla 8-)


Zakaj si prepričan, da nas lahko imenuješ ovce? Kaj te navdaja s takšno nadutostjo in nerealno vzvišeno samopodobo?

Verjetno si majhen in grd, kot francoski predsednik.


Sarkazem? Ce slucajno ne, bi rekel, da je Mr.B govoril iz ust resiteljev samih ovcic in ne njegovih osebnih (ust seveda:). Sicer pa se mi zdi, da ima Sarkozy poln kurac teh t.i.ovc in njihovih nepomembnih problemov ze od samega zacetka njegovega mandata.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: murmur ()

cegu ::

Gremo začet delat spletne strani v P2P. Server-client tako nikoli ni bil namen interneta.

Blisk ::

Ne vem zakaj vsi vpijete proti temu. V cajtu socializma je bilo to samoumevno. In če mene vprašate več kot 90% ljudi ne ve kaj je dobro za njih in kaj je prav. Zato tudi so zakoni.

mAXTER ::

Ja sej zato pa vsi nostalgiki danes tako obujajo in povzdigujejo socializem...ker zaradi cenzure pol stvari sploh niso nikoli izvedeli, jim tudi ni bilo tako hudo, kot nam je danes ko sicer veliko stvari ne izvemo ampak še vedno več kot včasih :)

Je pa res nekaj drugega...socializem ni nikoli promoviral svobode posameznika kot to počne demokracija tako da iz tega vidika je za moje pojme zadnja ureditev veliko bolj hinavska.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mAXTER ()

dbevfat ::

Blisk je izjavil:

Ne vem zakaj vsi vpijete proti temu. V cajtu socializma je bilo to samoumevno. In če mene vprašate več kot 90% ljudi ne ve kaj je dobro za njih in kaj je prav. Zato tudi so zakoni.

Socializem s tem nima prav nobene veze. Socializem, demokracija in svoboda gredo brez problema z roko v roki.
nvr2fat

Tear_DR0P ::

Lahko tudi uporabi Putinovo, Bushevo metodo (zlobni teroristi nekaj razstrelijo™ )

Sarkozy uporablja kontra metodo in se nad potencialne teroriste spravlja z vsemi silami. Nezaželene ljudi izganja iz države, nad ex kolonije je naščuval NATO - na vse kriplje se trudi streljati potencialne teroriste in kaj lahko se zgodi da mu nacionalno ponosni francozi naklonijo še kak mandat.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

BlueRunner ::

Skratka tipičen francoz zadnjih nekaj stoletij...

Jupito ::

BlueRunner je izjavil:

Skratka tipičen francoz zadnjih nekaj stoletij...


Na žalost tudi tipičen predstavnik uspešnih politikov zadnjih desetletij. In sprememb kar ni in ni na vidiku.

BlueRunner ::

Narod si izbira vodje sam.

smash ::

smo kot žabe v loncu

spamer ::

Blisk je izjavil:

Ne vem zakaj vsi vpijete proti temu. V cajtu socializma je bilo to samoumevno. In če mene vprašate več kot 90% ljudi ne ve kaj je dobro za njih in kaj je prav. Zato tudi so zakoni.

Ce ti ne ves, kaj je bolje za zate, potem te treba zapreti nekam in ti onemogoci dostop do interneta in zunanjega sveta, ne rabi pa govoriti v imenu drugih, kaj je dobro za njih. Vecina ljudi sploh ne ve, kaj pomeni zares socjalizem in demokracija, saj mi nismo imeli ne enega ne drugega. Lahko ti klices rezim kakorkoli, pa se pretvarjas, da zivis v sovbodni drzavi, ceprav v bistvu drzava dela teroristicna dejanja nad lastnimi drzavljani in tujimi.

Mi zelimo in zahtevano necenzuriran internet in mislim, da je tako za vecino. Kdor ne zeli videti resnice, kot ti napreimer, pa se lahko zapre v eno jamo, kot sem ti priporocal, oziroma, si lahko instalira posebne filtre za internet na racunalniku, ne pa, da zaradi enih psihicno nestabilnih ljudi morajo vsi ostali trpeti, ker pescica ljudi ne zmora prenesti resnice.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

kpkp ::

dbevfat je izjavil:

Socializem, demokracija in svoboda gredo brez problema z roko v roki.

Prosim, ne govori neumnosti.

SkipEU ::

Treba je razumeti, zakaj Francozi to počnejo (čeprav to ne pomeni, da cenzura ni sprevržena). Srečujejo se z istim problem kot Kitajska, ko združujejo preveč različnih kultur in narodov znotraj ene države (od Francoske Gvajane do Tahitija). Francija je prej to skupal držala z velikimi finančnimi donacijami in umetno zaposlitvijo množice domačinov v teh ozemljih - zaradi krize pa tega denarja preprosto ni več. Vzporedno s tem se pojavlja vse več teženj po večji samostojnosti in nemirih, česar pa si Francija ne more privoščiti.

madmitch ::

SkipEU, precej slab izgovor. To velja tudi za Anglijo, Holandijo, Španijo, Portugalsko... Vse te države so kot Babilon pa zato ne uvajajo takih štosov, kjer ti oblast govori, kaj je dobro zate in kaj ne.

To malo spominja na Rugla, ki je svojim ženam označeval v časopisih, kaj je primerno zanje.

Juga tut ni mela cenzure knjig, bili so le D-fondi (direktorjev fond) po nacionalnih knjižnicah, kjer so se hranile "čudne" knjige, ki niso bile dostopne vsem, samo z ravnateljevim pisnim privoljenjem.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: madmitch ()

RejZoR ::

Men je nasploh hecno, da se gre ravno francija te neumnosti. Ne vem, nekako kaj takega pričakuješ od Kitajske, kakšne Kube, Severne koreje in podobnih držav. Ne pa od francije.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

BlueRunner ::

Ravno za Francijo ni nenavadno. Ta je na področju državljanskih pravic že zdavnaj zavila iz poti in začela državljanske pravice podrejati državnim interesom. Tisto o enakosti je pokopala že najmanj 50 let nazaj, o svobodi in bratvstvu pa že nekaj tednov po padcu Bastilje.

Samo zato, ker kričijo bratstvo, enakost in svoboda, to še ne pomeni, da se tega tudi držijo. Pa ne samo v zadnjem času.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Cenzura ali nesposobnost? Kako je FURS želel "zapreti" Facebook (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
9431185 (24592) Furbo
»

Nove oblike spletne cenzure (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
6930050 (23882)          
»

Sodišče EU dovolilo blokade piratskih strani po razumnem postopku (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
5024328 (19555) Jupito
»

Žiga Turk: kdor ni z nami, je proti nam (2) (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
5125821 (21498) PaX_MaN
»

Nataša Pirc Musar: "Našo ustavo bo verjetno treba malce zrahljati"

Oddelek: Novice / Zasebnost
179436 (7565) Matija82

Več podobnih tem